PPSC PAST PAPER 12


1. Who headed the Cabinet Mission?
  1. Sir Stafford Cripps
  2. A.V. Alexander
  3. Lord Pethick-Larwance
  4. None of these
Correct Answer: Lord Pethick-Larwance

2. International Day of Disable Person is observed every year on:
  1. 2nd December
  2. 3rd December
  3. 5th December
  4. 7th December
Correct Answer: 3rd December

3. The lowers house of the Parliaments of Malaysia is:
  1. Majilis
  2. Parliaments
  3. National Assembly
  4. Dewan Rakyat
Correct Answer: Dewan Rakyat

4. World no Tobacco Day is observed on:
  1. 15th May
  2. 25th September
  3. 10th September
  4. 31st May
Correct Answer: 31st May

5. Ontario Lake is situated in:
  1. USA
  2. Canada
  3. Italy
  4. France
Correct Answer: Canada

6. Which of the following Country lead in the production of tea?
  1. China
  2. India
  3. Sri Lanka
  4. Myanmar
Correct Answer: China

7. Which of the following countries is the largest importer of the Tea?
  1. Pakistan
  2. United Kingdom
  3. Japan
  4. Russian Federation
Correct Answer: Russian Federation

8. Which is the following Countries Was expelled from UNO when it did not accept the name as suggested by the UNO?
  1. Indonesia
  2. South Africa
  3. Southern Rhodesia
  4. Taiwan
Correct Answer: Southern Rhodesia

9. Land of Silver Fiber is the nickname Of:
  1. Pakistan
  2. India
  3. Bangladesh
  4. China
Correct Answer: Pakistan

10. Wimbledon Known for lawn tennis court is in:
  1. London
  2. New York
  3. Washington
  4. Geneva
Correct Answer: London

11. Kyber Pass connects Peshwar with:
  1. Bolan
  2. Gilgit
  3. Kabul
  4. Chitral
Correct Answer: Kabul

12. Kyber Pass is 53 km long.What is the height of Khyber Pass
  1. 3870 ft
  2. 3670 ft
  3. 3510 ft
  4. 3570 ft
Correct Answer: 3570 ft

13. Bolan Pass is situated in:
  1. Himalaya Range
  2. Karakorum Range
  3. Hindukush Range
  4. Toba Kakar Range
Correct Answer: Toba Kakar Range

14. Calcutta is situated on bank of river:
  1. Indus River
  2. Hooghli River
  3. Spree River
  4. None of these
Correct Answer: Hooghli River

15. Dublin is situated on the bank of river:
  1. Nile River
  2. Rhine River
  3. Liffey River
  4. None of the
Correct Answer: Liffey River

16. The Second Largest Desert of the world is:
  1. Arabian Desert
  2. Gobi Desert
  3. Sononon Desert
  4. Namibian Desert
Correct Answer: Arabian Desert

17. Bali is an Island of:
  1. Indonesia
  2. Malaysia
  3. Australia
  4. None of these
Correct Answer: Indonesia

18. Which is the third largest island of the world is:
  1. Honshu
  2. Baffin
  3. Borneo Island
  4. None of these
Correct Answer: Borneo Island

19. The General Assembly meets every year in regular sessions beginning every year in:
  1. September
  2. October
  3. November
  4. December
Correct Answer: September

20. The General Assembly meets every year in regular sessions beginning every year in:
  1. September
  2. October
  3. November
  4. December
Correct Answer: September


22. Area wise the largest fresh water lake in the world is:
  1. Lake Tanganyika
  2. Lake Superior
  3. Lake Baikal
  4. Lake Michigan
Correct Answer: Lake Superior

23. The World's Heightest navigable lake is:
  1. Lake Baikal. Asia
  2. Lake Titicaca.South America
  3. Lake Como.Europe
  4. Caspian Lake
Correct Answer: Lake Titicaca.South America

24. The largest irrigation Cannal in the world is:
  1. Panama Canal
  2. Sukkur Canal
  3. Suez Canal
  4. Indira Canal
Correct Answer: Indira Canal

25. The largest producer of wool is:
  1. India
  2. China
  3. Australia
  4. Brazil
Correct Answer: Australia

26. The largest producer of Silk is:
  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. Brazil
Correct Answer: China

27. Musophobia Is a fear of:
  1. Snakes
  2. Mice and rats
  3. Birds
  4. None of these
Correct Answer: Mice and rats

28. Which of the followinf precious metal US president Monroe in:
  1. 2nd March 1823
  2. 3rd April 1823
  3. 2nd December 1823
  4. 29 October 1823
Correct Answer: 2nd December 1823

29. The largest peninsula of the world, located almost in the center of world is:
  1. Indochina peninsula
  2. Arabian peninsula
  3. Anatolian peninsula
  4. Al-Faw peninsula.Iraq
Correct Answer: Arabian peninsula

30. In 1954 USA lunching her first Atomic Submarine.What was its name?
  1. Attila
  2. Washington
  3. Sea Lion
  4. Nautilus(SSN 571)
Correct Answer: Nautilus(SSN 571)

31. Euro currency was launched in:
  1. January 1997
  2. March 2000
  3. February 1998
  4. January 1999
Correct Answer: January 1999

32. Who was the founder And Spiritual leader of Hamas?
  1. Sheikh Ahmed Yasin
  2. Mahmood Abbas
  3. Ali Hussain Salamah
  4. Mehmud Abbas
Correct Answer: Sheikh Ahmed Yasin

33. Who among the following was the first British Governer-General of India?
  1. Warren Hastings
  2. Lord Warren Hastings
  3. Lord Dalhousie
  4. Lord Bantinck
Correct Answer: Warren Hastings

34. Lord Wellesley greatly extended the British Dominion through:
  1. Doctrine of Lapse
  2. Subsidiary alliance
  3. Partitioning of India
  4. Annexing princely States
Correct Answer: Subsidiary alliance

35. The 1857 Revolt which began with the mutiny of the Sepoys (Indian Soldiers of the East India Company) commenced from:
  1. January 30 1857
  2. August 15 1857
  3. May 10 1857
  4. August 10 1857
Correct Answer: May 10 1857

36. Jallianwala Bagh massacre occurred on:
  1. January 30 1918
  2. April 13 1919
  3. August 14 1920
  4. July 3 1930
Correct Answer: April 13 1919

37. The All India Muslim League was formed in 1906 at:
  1. Aligarh
  2. Dhaka
  3. Lucknow
  4. Lahore
Correct Answer: Dhaka

38. The Viceroy upon whom a bomb was thrown but he didn't change his attitude towards the Indians, was:
  1. Lord Harding
  2. Warren Hastings
  3. Lord Curzon
  4. Lord Chelmsford
Correct Answer: Lord Harding

39. The total number of the Ummayad rulers was:
  1. 10
  2. 18
  3. 14
  4. 25
Correct Answer: 14

40. English Channel is located between:
  1. Italy And England
  2. France and England
  3. Germany and England. None of these
Correct Answer: France and England

41. Ornithology is the science Which deals with:
  1. Study of bones
  2. Study of birds
  3. Study of smells
  4. None of these
Correct Answer: Study of birds

42. Entomology Is the science which deals with:
  1. Plants
  2. Animals
  3. Insects
  4. Chemicals
Correct Answer: Insects

43. Which of the following straits separate Malaysia From Singapur?
  1. Dover Strait
  2. Johor Strait
  3. Sunda Strait
  4. Palk Strait
Correct Answer: Johor Strait

44. Name the strait which separate Italy from Sicily?
  1. Johor Strait
  2. Sunda Strait
  3. Palk Strait
  4. Messina Strait
Correct Answer: Messina Strait

45. Strait of malacca separate:
  1. Malaysia and China
  2. Malaysia and Indonesia
  3. Malaysia and Sri Lanka
  4. None of these
Correct Answer: Malaysia and Indonesia

46. Sea of Marmara anti Aegean Sea are connected by the strait:
  1. Davis Strait
  2. Mozambique Strait
  3. Dardanelles Strait
  4. Malacca Strait
Correct Answer: Dardanelles Strait

47. Which of the following strait separate Asia from North America??
  1. Bering Strait
  2. Palk Strait
  3. Harmoz Strait
  4. Northumberland Strait
Correct Answer: Bering Strait

48. Cook Strait separate south new Zealand Freom:
  1. North Australia
  2. North New Zealand
  3. Papua
  4. None of these
Correct Answer: North New Zealand

49. English Channel separate England from:
  1. Italy
  2. France
  3. Germany
  4. None of these
Correct Answer: France

50. 'Babylon" is the famouscity of:
  1. Iraq
  2. Jorden
  3. kuwait
  4. Greece
Correct Answer: Iraq

51. Dardanelles STRAIT IS LOCATED IN:
  1. USA
  2. Turkey
  3. Indonesia
  4. none of these
Correct Answer: turkey

52. the USA consists of how many states:
  1. 42
  2. 50
  3. 32
  4. 40
Correct Answer: 50

53. Name the first person who reached South Pole?
  1. Major white
  2. Roald Amundsen
  3. Charles Conrad
  4. Alan Bean
Correct Answer: Roald Amundsen

54. The Cripps Mission vivsted India during the regime of:
  1. Lord Wavell
  2. Lord Mountbatten
  3. Lord linlithgow
  4. Lord Wellington
Correct Answer: Lord linlithgow

55. The Foreign phrase Bona Fide means:
  1. Genuine
  2. Eccentrics
  3. under consideration
  4. None of these
Correct Answer: Genuine


57. The largest stock market of the Asia is:
  1. Nikkei
  2. Mumbai
  3. Strait Times
  4. Shanghai-500
Correct Answer: Nikkei

58. The Universal Declaration of Human Rights was adopts on:
  1. 10 December 1946
  2. 10 December 1947
  3. 10 December 1948
  4. 10 December 1949
Correct Answer: 10 December 1948

59. Sphygmomanometer is used to measure:
  1. Weight
  2. length
  3. Blood Pressure
  4. Heart Beat
Correct Answer: Blood Pressure

60. The boundary line which includes the creek in Sindhis known as:
  1. Blue line
  2. Green Line
  3. Red Line
  4. Yellow Line
Correct Answer: Blue line

61. Ceylon changed its name to Sri lanka in:
  1. 1972
  2. 1976
  3. 1978
  4. 1970
Correct Answer: 1972


63. World Telecommunication Day (now World information Society Day)is observed on:
  1. 10th May
  2. 25th September
  3. 17th May
  4. 15th September
Correct Answer: 17th May

64. Name of the first rockets launched by Pakistan Was:
  1. Badar
  2. Rahbar
  3. Hataf
  4. None of these
Correct Answer: Rahbar

65. The first Nuclear power plant in Pakistan was established at which place?
  1. Mianwali
  2. Islamabad
  3. Karachi
  4. Peshawar
Correct Answer: Karachi

66. Which is the World's longest mountain chain?
  1. Alps
  2. Himalayas
  3. Andes
  4. Tibet
Correct Answer: Andes

67. Which of the following countries lead in the production of tin in the world?
  1. Malaysia
  2. China
  3. USA
  4. Canada
Correct Answer: China

68. Hingol Dam s constructed in the province of Pakistan?
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

69. Falkland Island are disputed between two countries:
  1. China And Japan
  2. England And Argentina
  3. USA And Russia
  4. None of these
Correct Answer: England And Argentina

70. Golan Heights belonging to country A was captured by country B.which of the following A and B respectivly?
  1. Syria and Israel
  2. Israel and Iraq
  3. Iran And Iraq
  4. Kuwait and Iraq
Correct Answer: Syria and Israel

71. Victoria Island is situated:
  1. Atlantic Ocean
  2. Indian Ocean
  3. Arctic Ocean
  4. Pacific Ocean
Correct Answer: Arctic Ocean

72. Which is the largest river of the Balochistan?
  1. Porali River
  2. Hungol River
  3. Dasht River
  4. Hub River
Correct Answer: Hub River


74. Toot oil and natural gas field is located in:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Punjab

75. Koh-i-Sultan is located in:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

76. Dove is the symbol of:
  1. Peace
  2. Love
  3. Liberty
  4. Religious Harmony
Correct Answer: Peace

77. What is the total length of Pak-Afghan Boundary line?
  1. 2550 Km
  2. 2430 Km
  3. 2350 Km
  4. 2218 Km
Correct Answer: 2430 Km

78. What is the total length of Pak-China Boundary line?
  1. 523 Km
  2. 695 Km
  3. 795 Km
  4. 805 Km
Correct Answer: 523 Km

79. What is the total length of Pak-Iran Boundary line?
  1. 595 Km
  2. 695 Km
  3. 795 Km
  4. 909 Km
Correct Answer: 909 Km

80. Which is the largest Desert of the Pakistan?
  1. Thal
  2. Thar
  3. Cholistan
  4. Naran
Correct Answer: Thar

81. Chancellor is the head of the State in:
  1. Germany
  2. Austria
  3. Australia
  4. Both of them
Correct Answer: Germany

82. HAMAS is the name of Islamic resistance movement in:
  1. Palestine
  2. Kashmir
  3. Dagestan
  4. Chechnya
Correct Answer: Palestine

83. The "Diamer-Bhaha Dam" on Indus River is being constructed in:
  1. K.P.K
  2. Punjab
  3. Gilgit- Balistan
  4. None of these
Correct Answer: Gilgit- Balistan

84. "Diego Garcia"is a:
  1. Airlines of Singapore
  2. French Surface to Surface Missile
  3. United State Military base in the Indian Ocean
  4. Disputed Island between Japan and Russia in the Pacific Ocean
Correct Answer: United State Military base in the Indian Ocean

85. Archaeologists in Israel have recently discovered 20000 years old village under the mud of:
  1. Dead Sea
  2. Sea of Galilee
  3. Bering Sea
  4. Aegean Sea
Correct Answer: Dead Sea

86. "Shadow Cabnet"is:
  1. A specialized group of critics formed by the opposition party in the parliament
  2. Some minster very close to the Prime Minster
  3. Cabinet announced by the majority party in the parliament before forming government
  4. None of the Above
Correct Answer: A specialized group of critics formed by the opposition party in the parliament

87. Blind Dolphins are found in which river of Pakistan?
  1. Sutlej
  2. Chenab
  3. hub
  4. Sindh(Indus)
Correct Answer: Sindh(Indus)

88. Who was the president of USA at the time of creation of Pakistan?
  1. D.R.Rosevell
  2. Eisenhower
  3. Harry S. Truman
  4. None of these
Correct Answer: Harry S. Truman

89. As a result of 1857 Revolt,which ruler of native states of India was made prisoner?
  1. BegumOf Avadh
  2. Rani of Jhansi
  3. Bahadur Shah
  4. Raja of Vizianagaram
Correct Answer: Bahadur Shah


91. The first Secretary-General of the United Nations was:
  1. Mrs vijay Lakshami Pandit
  2. Trygve Lie (Norway)
  3. Kofi Annan
  4. U.Thanto
Correct Answer: Trygve Lie (Norway)

92. The Doctrine of lapse was introduced by:
  1. Lord Wellesley
  2. Warren Hastings
  3. Lord Canning
  4. Lord Dalhousie
Correct Answer: Lord Dalhousie


94. Who was the first Englishman to preside over a Congress session?
  1. A.O.Hume
  2. W. Wedderbum
  3. George Yule
  4. none
Correct Answer: George Yule

95. Internet mostly uses for:
  1. Chat
  2. Email
  3. Applications
  4. Business
Correct Answer: Email

96. When Red cliff award was announced?
  1. 17th June 1947
  2. 18th July 1947
  3. 15th August 1947
  4. 17th August 1947
Correct Answer: 17th August 1947

97. Name of person who Discovered the Sea route from Europe to India?
  1. Vasco Da Gama
  2. Christopher Columbus
  3. Marco Polo
  4. None of these
Correct Answer: Vasco Da Gama

98. Which is the longest Canal of the pakistan?
  1. Nara Canal
  2. Thar Canal
  3. Sadiqa Canal
  4. K.B Link Canal
Correct Answer: Nara Canal

99. Portugal handed over Macao to China on:
  1. September 1998
  2. December 1999
  3. July 1996
  4. August 1997
Correct Answer: December 1999

100. Portugal handed over Macao to China on:
  1. September 1998
  2. December 1999
  3. July 1996
  4. August 1997
Correct Answer: December 1999