PPSC PAST PAPER 15


1. Acoustics is the Science of:
  1. Light
  2. Waves
  3. Sound
  4. Colors
Correct Answer: Sound

2. The art of breeding Silk Worm and production of Silk is called:
  1. Microbiology
  2. Sericulture
  3. Biochemistry
  4. Horticulture
Correct Answer: Sericulture

3. The Science of Celestial bodies is known as:
  1. Agronomy
  2. Coprology
  3. Astrology
  4. Astronomy
Correct Answer: Astronomy

4. Telepathy is:
  1. Communication by sensory perceptions
  2. Communication Between Mind and Heart
  3. Communication by means other then
  4. None of these
Correct Answer: Communication by means other then

5. Pedagogy is the science of:
  1. Seeing
  2. Behaving
  3. Teaching
  4. Learning
Correct Answer: Teaching

6. Study of maps and features of the Universe is called:
  1. Metaphysics
  2. Cosmography
  3. Cosmology
  4. Cartography
Correct Answer: Cartography

7. Scientific Study and measurement of behavior is called:
  1. Psychiatry
  2. Psychology
  3. Physiology
  4. Psycho-analysis
Correct Answer: Psychology

8. Etymology refers to the study of:
  1. Insect
  2. Words
  3. Medicines
  4. Reptiles
Correct Answer: Words

9. Pediatrics is relevant to:
  1. Children's
  2. Pregnant Women
  3. Old People
  4. Bones
Correct Answer: Children's

10. Shapes of the milky way Galaxy is:
  1. Rectangular
  2. Spiral
  3. Elliptical
  4. Circular
Correct Answer: Spiral

11. Coldest Planet of the solar system is:
  1. Saturn
  2. Neptune
  3. Earth
  4. Venus
Correct Answer: Neptune

12. Which of the following Planets has the maximum number of Satellites:
  1. Venus
  2. Saturn
  3. Uranus
  4. Jupiter
Correct Answer: Jupiter

13. Which Planet takes the longest time to go once around the sun?
  1. Neptune
  2. Mars
  3. Jupiter
  4. Earth
Correct Answer: Neptune

14. The first Artificial Satellites was launched by:
  1. Japan
  2. Russia
  3. America
  4. France
Correct Answer: Russia

15. The first Canadian women in space was:
  1. Roberta Bonder
  2. Dirk Fremont
  3. Tamayo Mendez
  4. Marc Gameau
Correct Answer: Roberta Bonder

16. The First Astronaut to see foot on moon was:
  1. Yuri Gagarin
  2. Edmund Halley
  3. Tamayo Mendez
  4. Nell Armstrong
Correct Answer: Nell Armstrong

17. The theory starting that new matter is always created to fill the space left by the Universe is called:
  1. Big Bang
  2. Steady State
  3. Hubble's Theory
  4. Black Hole
Correct Answer: Steady State

18. The velocity of sound in air at sea level' is:
  1. 881 meters per second
  2. 771 meters per second
  3. 661 meters per second
  4. 343 meters per second
Correct Answer: 343 meters per second

19. Acceleration caused by gravity is:
  1. 23 Feet Per Second
  2. 32 Feet Per Second
  3. 42 Feet Per Second
  4. 52 Feet Per Second
Correct Answer: 32 Feet Per Second,

20. A rocket needs the speed of -------------- to escape from earth's gravity.
  1. 22 Miles Per Second
  2. 15 Miles Per Second
  3. 12 Miles Per Second
  4. 7 Miles Per Second
Correct Answer: 7 Miles Per Second,

21. Sunlight is Composed of:
  1. 6 Colours
  2. 7 Colours
  3. 8 Colours
  4. 9 Colours
Correct Answer: 7 Colours

22. The rarest gas in air is:
  1. Neon
  2. Carbon Dioxide
  3. Helium
  4. Oxygen
Correct Answer: Neon

23. Minor Object in irregular shapes orbiting the sun are called:
  1. Vessel
  2. Asteroid
  3. Meteors
  4. Comet
Correct Answer: Asteroid


25. The Theory about the beginning of the Universe by huge explosion is called:
  1. Binary
  2. Black Hole
  3. Big Bang
  4. Steady State
Correct Answer: Big Bang

26. Constellation is:
  1. Classification of stars satellites
  2. Classification of stars
  3. Patterns or group of stars in the sky
  4. Patterns or groups of satellites in the sky
Correct Answer: Patterns or group of stars in the sky

27. The sun takes ------------- years to travel around the galaxy:
  1. One Hundred Years
  2. One million Years
  3. 225 Million Years
  4. 225 Years
Correct Answer: 225 Million Years

28. Days and nights are equal throughout the year at:
  1. North America
  2. South Africa
  3. Equator
  4. North Pole
Correct Answer: Equator

29. Celestial body that affects tides of oceans is:
  1. Sun
  2. Moon
  3. Galaxy
  4. Meteorite
Correct Answer: Moon

30. Huge cloud of gas and dust in universe is called:
  1. Constellation
  2. Satellites
  3. Meteorite
  4. Nebula
Correct Answer: Nebula

31. Outer surface of the sun is called:
  1. Chromosphere
  2. Photo-sphere
  3. Corona
  4. Lonosphere
Correct Answer: Corona

32. Sun's diameter is:
  1. 3 Million Km
  2. 2.5 Million Km
  3. 1.4 Million Km
  4. 1 Million Km
Correct Answer: 1.4 Million Km

33. The largest planets is:
  1. Jupiter
  2. Mars
  3. Venus
  4. Mercury
Correct Answer: Jupiter

34. The continuous movement of continents is called Continental:
  1. Shakes
  2. Drift
  3. Motion
  4. Move
Correct Answer: Drift

35. The layer of atmosphere "in which we live is called:
  1. Stratosphere
  2. Photosphere
  3. Lithosphere
  4. lonosphere
Correct Answer: Photosphere

36. Study of fingerprints is called:
  1. Genetics
  2. Dactylography
  3. Hematology
  4. Histology
Correct Answer: Dactylography

37. Which rocks make the earth's surface or crust:
  1. Sedimentary
  2. Igneous
  3. Metamorphic
  4. All of these
Correct Answer: All of these

38. Area in a desert where there is sufficient water for plants is called:
  1. Island
  2. Oasis
  3. Green Desert
  4. Greenland
Correct Answer: Oasis

39. Plate tectonics theory explains the movements of:
  1. Rockets
  2. Rivers
  3. Oceans
  4. Continents
Correct Answer: Continents

40. Sill icon is also called:
  1. Stone Maker
  2. Ocean Maker
  3. Earth Maker
  4. Mountain Maker
Correct Answer: Earth Maker

41. Days and nights are equal all the year at:
  1. New York
  2. Mexico
  3. London
  4. Nairobi
Correct Answer: Nairobi

42. When Magma reaches the surface it is called:
  1. Moller magma
  2. Volcano
  3. Lava
  4. Igneous Lava
Correct Answer: Lava

43. Which area is known as World's earthquake belt?
  1. Pacific's ring of fire
  2. Andes Range
  3. Sham-el-Sheikh.Egypt
  4. Central and Atlantic Ridge
Correct Answer: Pacific ring of fire

44. Which star is known as the Constant Star?
  1. Sirius
  2. Canopus star
  3. North star
  4. The sun
Correct Answer: North star

45. Which of the following is the Physic law of moments?
  1. The product of clockwise moments is equal to the product of anti-clockwise moments
  2. The sum of clockwise moments is equal to the sum of anticlockwise moments
  3. The product of clockwise moments is equal to the value of anti-clockwise moments
  4. The sum of clockwise moments equal to the value of anti-clockwise moments
Correct Answer: The sum of clockwise moments is equal to the sum of anticlockwise moments

46. Which Chemical element has properties of a metal and non-metals?
  1. Metalloid
  2. Lanthanold
  3. Actanoid
  4. Graphite
Correct Answer: Metalloid

47. Which tube extends from mouth to anus?
  1. Alimentary Canal
  2. Root Canal
  3. Basic Canal
  4. Back Canal
Correct Answer: Alimentary Canal

48. Where is the bile stored intermittently released into the small intestine to aid digestion?
  1. Kidney
  2. Liver
  3. Gall Bladder
  4. Pancreas
Correct Answer: Gall Bladder

49. Blood Circulates in which parts of the body?
  1. Veins
  2. Arteries
  3. Capillaries
  4. All of these
Correct Answer: All of these

50. Which blood group is a Universal Doner?
  1. Group A
  2. Group B
  3. Group AB
  4. Group O negative
Correct Answer: Group O negative

51. Which part of the brain contains center for the control of respiration , heart beat and blood pressure?
  1. Medulla Oblongata
  2. Medulla
  3. Cerebellum
  4. Cerebrum
Correct Answer: Medulla

52. The structure in a cell which contains the genes is called?
  1. Genetics
  2. Saliva
  3. Marrow
  4. Chromosome
Correct Answer: Chromosome

53. Who coined the term gene?
  1. John Dalton
  2. Dalton Gene
  3. Wilhelm Johannes
  4. Andrew Fleming
Correct Answer: Wilhelm Johannes

54. Vitamin A is essential for:
  1. Skeletal growth
  2. Preventing night blindness
  3. Healthy epithelial Issue
  4. All of these
Correct Answer: Preventing night blindness

55. Which vitamin prevents haemorrhaging?
  1. B1
  2. B12
  3. E
  4. K
Correct Answer: K

56. How much blood does a normal adult person have in the body?
  1. About 6 to 7 liters
  2. About 2 to 3 liters
  3. About 4 to 5 liters
  4. About 3 to 4 liters
Correct Answer: About 4 to 5 liters

57. Hydroelectric acid is necessary for easy digestion of:
  1. Fats
  2. Carbohydrates
  3. Enzymes
  4. Proteins
Correct Answer: Proteins

58. Which vitamin is provided by sunlight of the human body?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

59. When was HIV identified?
  1. 1987
  2. 1985
  3. 1983
  4. 1980
Correct Answer: 1983

60. Which disease caused difficulty in breathing?
  1. Asthma
  2. Anemia
  3. Astigmatism
  4. Autism
Correct Answer: Asthma

61. Which of the following is the most common form of colour blindness,usually founded in males?
  1. Difficulty in distinguishing red from green
  2. Difficulty in distinguishing red from blue
  3. Difficulty in distinguishing red from orange
  4. Difficulty in distinguishing blue from black
Correct Answer: Difficulty in distinguishing red from green

62. disease which travels itself from place to place is called:
  1. Endemic
  2. Epidemic
  3. Infection
  4. Alrborne
Correct Answer: Infection

63. What is H5N1?
  1. Fungi
  2. Vaccine
  3. Virus
  4. Bacteria
Correct Answer: Virus

64. Objects having the same size, shapes, and measurement are:
  1. similar
  2. Congruent
  3. Symmetrical
  4. Variant
Correct Answer: Congruent

65. A line passing through a circle away from its center is called:
  1. Radius
  2. Diameter
  3. Segments
  4. Chord
Correct Answer: Chord

66. The sum of the angles in a triangle is:
  1. 360°
  2. 180°
  3. 280°
  4. 90°
Correct Answer: 180°

67. According to the Pythagoras Theorem (when the hypotenuse is C):
  1. a2 - b2 = c2
  2. a2 + b2 +c2 = 0
  3. a2 + b2 = c
  4. a2 + b2 = c2
Correct Answer: a2 + b2 = c2

68. Two polygons are similar if:
  1. All corresponding sides are proportional
  2. All corresponding angles are equal
  3. Both A and B
  4. None of these
Correct Answer: Both A and B

69. The area of a trapezium is:
  1. 1/2 *base *height
  2. 1/2 *base area *height
  3. 1/2 * sum of parallel sides * height
  4. 1/2 * sum of parallel sides
Correct Answer: 1/2 * sum of parallel sides * height

70. The Volume of a sphere is:
  1. 4/3pr3
  2. 2/3pr3
  3. pr3
  4. 2pr
Correct Answer: 4/3pr3

71. Mid-term breaking is applied to:
  1. Quadratic equations
  2. Linear equations
  3. Perfect squares
  4. Polynomial functions
Correct Answer: Quadratic equations


73. What is 0.004*0.5?
  1. 0.2
  2. 0.02
  3. 0.002
  4. 0.0002
Correct Answer: 0.002

74. in the equation of a straight line, what does the letter "C" represents?
  1. Gradient
  2. x Intercept
  3. y intercept
  4. y Coordinate
Correct Answer: y intercept


76. What device accept data from outside the computer and transfer it into the CPU?
  1. Analogue to digital converters
  2. Sensors
  3. Input devices
  4. Digital devices
Correct Answer: Input devices

77. Which short cut key is used to insert a new slide in power point presentation?
  1. Ctrl + S
  2. Ctrl + M
  3. Ctrl +N
  4. Ctrl +B
Correct Answer: Ctrl + M

78. Spam or fraudulent e-mails are also called:
  1. Phishing scams
  2. Junk Mail
  3. Pharming scams
  4. Malware viruses
Correct Answer: Junk Mail

79. Who was the inventor of Mouse?
  1. Douglas Englebart
  2. Ada Lovelace
  3. Charles Babbage
  4. None of these
Correct Answer: Douglas Englebart

80. Which is the largest hardware company of computers:
  1. HP
  2. My Space
  3. Microsoft
  4. Dell
Correct Answer: HP


82. Temporary storage place for information in a computer is called:
  1. Back up
  2. Buffer
  3. Binary file
  4. Data recorder
Correct Answer: Buffer


84. When was the last Census held in Pakistan?
  1. 2017
  2. 1998
  3. 1972
  4. 1981
Correct Answer: 2017

85. Malakand Pass connects Peshawar with:
  1. Gilgit
  2. Swat
  3. Dir
  4. Chitral
Correct Answer: Chitral

86. Headquarter of Arab League is located at:
  1. Tehran
  2. Cairo
  3. Riyadh
  4. Tunis
Correct Answer: Cairo

87. Judicial Body of UN is called:
  1. International Court of Justice
  2. General Assembly
  3. Security Council
  4. International Criminal Court
Correct Answer: International Court of Justice


89. Which country has the largest resources of crude oil?
  1. Russia
  2. USA
  3. Kuwait
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Saudi Arabia

90. The highest battlefield in the world is:
  1. Tibet
  2. Siachen Glacier
  3. Jafna
  4. Kashmir
Correct Answer: Siachen Glacier

91. Summer Olympics for the year 2020 will be held in:
  1. Tokyo
  2. Beijing
  3. Athens
  4. Hanol
Correct Answer: Tokyo

92. A country's total financial obligation to the rest of the world are known as:
  1. total burden
  2. Total Debt
  3. National Liabilities
  4. External Debt
Correct Answer: External Debt

93. Brexit referendum was held on:
  1. October 23 2016
  2. August 23 2016
  3. June 23 2016
  4. April 23 2016
Correct Answer: June 23 2016

94. Which political party does US President Elect belong to:
  1. Labour
  2. Liberals
  3. Democratic
  4. Republicans
Correct Answer: Republicans

95. The term track-II Diplomacy is used for:
  1. Managing relations between two countries using official channels
  2. Managing relations between two countries using unofficial channel
  3. Diplomacy by diplomats during war
  4. None of these
Correct Answer: Managing relations between two countries using unofficial channel

96. The first of the seventeen Sustainable Development Goals relates to:
  1. Climates Action
  2. Quality Education
  3. Poverty Alleviation
  4. Marine Life
Correct Answer: Poverty Alleviation

97. The largest producer of solar energy in the world is:
  1. Germany
  2. Austria
  3. Australia
  4. USA
Correct Answer: USA

98. One barrel of petroleum is equal to:
  1. 34.97 UK gallons
  2. 42 US gallons
  3. 0.159 cubic meter
  4. None of these
Correct Answer: 42 US gallons

99. First Women to win Nobel Prize was:
  1. Aung San Suu Kyi
  2. Mother Teresa
  3. Marie Currie (1903) in Physics
  4. Florence Nightingale
Correct Answer: Marie Currie (1903) in Physics

100. Hydrometer is used to measure:
  1. Acidity of water
  2. Specific gravity of a liquid
  3. Pollution of water
  4. Gravity of milk
Correct Answer: Specific gravity of a liquid