PPSC PAST PAPER 18



2. Former Prime Minister of Malaysia, Mahathir Mohammed was by education a(n):
  1. Engineer
  2. Economist
  3. Political Scientist
  4. Medical Doctor
Correct Answer: Medical Doctor

3. Epistemology is the study of:
  1. Knowledge
  2. Parasites
  3. Parasites
  4. Religion
Correct Answer: Knowledge

4. Who was the leader of 1958 coup in Iraq, which led to proclamation of Iraq as a Republic
  1. Sadam Hussain
  2. Nurl Al Said
  3. Abdul Karim Qasim
  4. Fadhel Jamali
Correct Answer: Abdul Karim Qasim

5. Major Shabbir Sharif was awarded Nishan-e-Haider posthumously, which other medical for bravery was he awarded during his career in the Army?
  1. Tamgha-e-Basalat
  2. Nishan-e-Shujaat
  3. Hilal-e-Jurat
  4. Sitara-e-Jurat
Correct Answer: Sitara-e-Jurat

6. Which Indian personality was served as the President of UN General Assembly in 1953-54
  1. S.Radha Kishan
  2. Gopalswamy Ayyengar
  3. V.K.Krishna Menon
  4. Vijayalakashmi Pundit
Correct Answer: Vijayalakashmi Pundit

7. In which organ of the United Nations all the members states of UN are represented?
  1. Economics and Social Council
  2. General Assembly
  3. Security Council
  4. Human Rights Council
Correct Answer: General Assembly

8. Ustad Allah Bakh was famous_______ of Pakistan
  1. Classical Singer
  2. Sitar Player
  3. Table Player
  4. Painter
Correct Answer: Painter

9. Advisor to the Prime Minister on Foreign Affairs, Sartaj Aziz holds a master degree in development economics from:
  1. Cambridge University
  2. Harvard University
  3. Columbia University
  4. Karachi University
Correct Answer: Harvard University



12. De Beers is one of the biggest names in diamond industry. Who was the founder of De Beers Consolidate Mining Company?
  1. John Cecil Rhodes
  2. Joseph D. Rockefeller
  3. John Krugger
  4. Robert Murdoch
Correct Answer: John Cecil Rhodes

13. Who was the first UN High Commission for Human Rights?
  1. Mary Robinson
  2. Jose Ayaia Lasso
  3. Navin Pillay
  4. Sdrudin Agha Khan
Correct Answer: Jose Ayaia Lasso

14. The Treaty of Europe Union (1992) is a state known as:
  1. Treaty of Hague
  2. Treaty of Brussels
  3. Maastricht Treaty
  4. Paris Accord (Treaty)
Correct Answer: Maastricht Treaty


16. Headquarter of the African Union (AU) is located in:
  1. Johannesburg
  2. Cairo
  3. Dakar
  4. Addis Ababa
Correct Answer: Addis Ababa

17. Which of the following Indian Nobel Prize winner is associated with economics?
  1. V.S Nalpaul
  2. Amartya Sen
  3. C.V Raman
  4. Hargobind Khorana
Correct Answer: Amartya Sen

18. The Earth take about _______ to complete one rotation its axis.
  1. 48 hours
  2. One month
  3. 24 hours
  4. 365 days
Correct Answer: 24 hours

19. When a gas turns into liquid the process is called:
  1. Condensation
  2. Evaporation
  3. Deposition
  4. Sublimation
Correct Answer: Condensation

20. Yeast is used in making a bread is a:
  1. Fungus
  2. Bacteria
  3. Plant
  4. Seed
Correct Answer: Fungus

21. The disease Diphtheria affects the________ in the human body.
  1. Kidneys
  2. Throat
  3. Intestines
  4. Joints
Correct Answer: Throat

22. When was the first Noble Prize awarded?
  1. 1892
  2. 1900
  3. 1901
  4. 1904
Correct Answer: 1901


24. UNESCO, which deals with Education Science and Culture, has its headquarter in:
  1. New York
  2. Vienna
  3. Paris
  4. Geneva
Correct Answer: Paris

25. Beijing Declaration and Platform for Action (1992) deals with?
  1. International trade
  2. Right and Status of Women
  3. Rights and Protection of Children
  4. Population control
Correct Answer: Rights and Status of Women

26. Who is the Chairman of Pakistan Electronic Media Regularity Authority (PEMRA)?
  1. Absar Alam
  2. Pervez Rathore
  3. Chaudhary Rashid
  4. Rauf Klasra
Correct Answer: Absar Alam

27. Sharmeen Obaid Chinoy of Pakistan won an Oscar Award for best documentary film. What was the title of the film?
  1. Acid Burns
  2. Desperate Women
  3. Dark Shadows
  4. Saving face
Correct Answer: Saving Face


29. Which of the following is not necessary for a stand along Computer?
  1. RAM
  2. Hard Disk
  3. Operating System
  4. LAN Card
Correct Answer: LAN Card

30. LED technology is energy efficient. What does LED stand for?
  1. Low Energy Data
  2. Low Energy Diode
  3. Light Emitting Diode
  4. None of these
Correct Answer: Light Emitting Diode

31. Which among the following is the odd one out?
  1. RAM
  2. ROOM
  3. Cache
  4. Hard Disk
Correct Answer: Hard Disk


33. Pedagogy is the Science of:
  1. Children disease
  2. Language
  3. Civilization
  4. Teaching
Correct Answer: Teaching

34. "World Economic Forum" which holds its annual session in Davos, Switzerland, was founded by:
  1. Henry Kissinger
  2. Konrad Adenaur
  3. Schwab Klaus
  4. Christian Blocher
Correct Answer: Schwab Klaus

35. The Learning Tower of Pisa is located in which country?
  1. Switzerland
  2. Italy
  3. Malta
  4. The Netherland
Correct Answer: Italy


37. On Which river is the Baglihar Dam being constructed by India?
  1. Chenab
  2. Jhelum
  3. Indus
  4. Sutluj
Correct Answer: Chenab

38. How many Acres are there in one Hectare?
  1. 2.47
  2. 3.47
  3. 4.47
  4. 5.47
Correct Answer: 2.47

39. Liquid that evaporate quickly are known as ......... Liquids?
  1. Viscuous
  2. Transient
  3. Volatile
  4. Light
Correct Answer: Volatile

40. If a ship travels from fresh water to a sea or ocean,it will:
  1. Rise a little higher
  2. Sink completely
  3. Sink a little lower
  4. Remain unaffected
Correct Answer: Rise a little higher

41. Which one of the following fruit/vegetable is a good source of potassium?
  1. Beetroot
  2. Bananas
  3. Sweet potatoes
  4. Spinach
Correct Answer: Bananas

42. What is the chemical name of bleaching powder?
  1. Calcium Hypochlorite
  2. Calcium Chlorate
  3. Calcium Chloride
  4. Chlorine
Correct Answer: Calcium Hypochlorite


44. Which actor played the role of Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah in the feature film" Jinnah" directed by Jamil Dehalvi?
  1. Nusli Wadia
  2. Been Kingsley
  3. Christopher Lee
  4. Peter O'Toole
Correct Answer: Christopher Lee

45. The Oscar Award winning film " Slumdog Millionaire" is based on the book " Q and A" written by:
  1. Hanif Kureishi
  2. Shashi Tharcor
  3. Vikas Swarup
  4. Mohsin Hamid
Correct Answer: Vikas Swarup

46. What was the real name of the famous Pakistani actor Santosh Kumar?
  1. Nazir Baig
  2. Syed Mushtaq Razvi
  3. Syed Musa Raza
  4. Younas Khan
Correct Answer: Syed Musa Raza

47. Which one of the following Greenhouse gases has the greatest warming effect?
  1. Carbon dioxide
  2. Carbon monoxide
  3. Methane
  4. Hellium
Correct Answer: Carbon dioxide

48. Climate Change Conference COP21 was held in Paris, Where was COP20 held?
  1. Lima
  2. Kyoto
  3. Montreal
  4. New York
Correct Answer: Lima

49. Which of the following species is endemic to Pakistan?
  1. Indus River Dolphins
  2. Snow Leopards
  3. Gypsy Vultures
  4. Houbara Bustard
Correct Answer: Indus River Dolphins

50. Which animal is most illegally traded animal in the world?
  1. Pangolin
  2. Turtles
  3. Elephants
  4. Rhinoceros
Correct Answer: Pangolin






56. Who is the Current Foreign Minister of Pakistan?
  1. Tariq Fatemi
  2. Sartaj Aziz
  3. Nawaz Sharif
  4. Zahid Hamid
Correct Answer: Sartaj Aziz

57. The current Auditor General of Pakistan is:
  1. Buland Akhtar Rana
  2. Chaudhary Muhammad ilyas
  3. Rana Asad Amin
  4. Sarshar Ahmad Khan
Correct Answer: Rana Asad Ahmad Khan

58. Reshma was a legendary folk Singer of Pakistan.She died of cancer in Lahore in:
  1. Nov. 2013
  2. Nov. 2012
  3. Jan. 2009
  4. Dec. 2014
Correct Answer: Nov. 2013

59. Famous TV drama " Waris" was written by?
  1. Attaulhaq Qasim
  2. Dr. Anwar Sajjad
  3. Amjad Islam Amjad
  4. Shahid Nadeem Asghar
Correct Answer: Amjad Islam Amjad


61. Who was India' s Foreign Minister prior to Ms.Shushma Swaraj?
  1. S.M.Krishna
  2. Arun Jaitley
  3. Pranab Mukherjee
  4. Salman Khursheed
Correct Answer: Salman Khursheed

62. What was the rank of former Foreign Minister, Gohar Ayub Khan, when he left the Army?
  1. Captain
  2. Major
  3. Colonel
  4. Brigadier
Correct Answer: Captain

63. Who was the American Ambassador who died along with President Zia - ul - haq in a Plane crash in 1988?
  1. Tom Simon
  2. Robert Milam
  3. Amold Raphael
  4. John Wolf
Correct Answer: Amold Raphael


65. Kamran Baradari is one of the oldest Mughal monuments and is located in Lahore.Who exactly was Kamran?
  1. Brother of Queen Noorjahan
  2. Son of Babar/ step brother of Humayun
  3. First Husband of Noorjahan
  4. Brother of Sher Shah Suri
Correct Answer: Son of Babar/ step brother of Humayun

66. The youngest son of Maharaja Ranjit Singh was elevated as Maharaja at a tender age of any 5 years.What was his name?
  1. Nau Nahal Singh
  2. Karrak Singh
  3. Duleep Singh
  4. Langah Singh
Correct Answer: Duleep Singh

67. The youngest son of Maharaja Ranjit Singh was elevated as Maharaja at a tender age of any 5 years.What was his name?
  1. Nau Nahal Singh
  2. Karrak Singh
  3. Duleep Singh
  4. Langah Singh
Correct Answer: Duleep Singh



70. G.T Road is one of the main highways of Pakistan.What does G.T stand for?
  1. General Traffic
  2. Grand Trunk
  3. General Turner
  4. Khyber Paktunkhwa
Correct Answer: Grand Trunk


72. Which one of the following District of Punjab has lowest population density?
  1. Dara Ghazi Khan
  2. Layyah
  3. Rajanpur
  4. Bahawalpur
Correct Answer: Rajanpur

73. Lal Suhanra National Park is located near:
  1. Multan
  2. Bahawalpur
  3. D.G.Khan
  4. Sahiwal
Correct Answer: Bahawalpur

74. Hingol National Park, located in Makran District, Balochistan,is Famous for its:
  1. Cold Springs
  2. Thick Forest Cover
  3. Mud Volcanoes
  4. Archaeological Sites
Correct Answer: Mud Volcanoes

75. Falkland Islands or the Malvinas island are disputed between the United Kingdom and:
  1. Brazil
  2. Russia
  3. Chile
  4. Argentina
Correct Answer: Argentina

76. Grassland plains located in Argentina are called:
  1. Prairies
  2. Downs
  3. Steppes
  4. Pampas
Correct Answer: Pampas

77. Strait of Gibraltar connects the Atlantic Ocean with the:
  1. Pacific Ocean
  2. Indian Ocean
  3. Mediterranean Sea
  4. None of these
Correct Answer: Mediterranean Sea

78. Taj Mahal is located on the bank of river:
  1. Jamna ( Yamuna)
  2. Ganges ( Ganga)
  3. Nerbada
  4. Brahmputra
Correct Answer: Jamna ( Yamuna)

79. The Capital of Kosovo is:
  1. Zaghreb
  2. Pristina
  3. Sarajevo
  4. Bratislava
Correct Answer: Pristina


81. Detroit, USA is associated with........... Industry.
  1. Automobile
  2. Computer
  3. Toys
  4. Electronics
Correct Answer: Automobile


83. The world famous paintings on the ceiling of the Sistine Chapel in the Vatican City were painted by:
  1. Sandro Botticelli
  2. Leonardo da Vinci
  3. Michelangelo
  4. Pietro Perugino
Correct Answer: Michelangelo



86. Who among the following argues that the fault lines of Civilization are the breeding grounds of conflicts in the century.
  1. Francis Fukuyama
  2. Samuel Huntington
  3. Henry Kissinger
  4. Nelson Mandela
Correct Answer: Samuel Huntington

87. The"Zero Sum Game" as employed by the supporters of "Game theory" assume that:
  1. The loss of one party is the gain of the other party
  2. The gain of one party is the gain of the other party
  3. The gain or loss of one party has nothing to do with the gain or loss of the other party
Correct Answer: The loss of one party is the gain of the other party

88. Herbert Simon identified four basic motivations of subordinates to accept the will of superior. Which one of the following is not one of them?
  1. Reward and Sanctions
  2. Social disapproval
  3. Legitimacy
  4. Subordinates confidence in superior's ability
Correct Answer: Social disapproval

89. Maslow's "Needs Hierarchy" theory relates to:
  1. Motivation
  2. Leadership
  3. Communication
  4. Upward mobility
Correct Answer: Motivation

90. During the British rule the British King to visit India and hold his Darbar was:
  1. Edward VII
  2. George V
  3. James II
  4. Edward VI
Correct Answer: George V



93. Famous Urdu poet Mustafa Zaidi was by profession a:
  1. University Professor
  2. Businessman
  3. Layer
  4. Civil Servent
Correct Answer: University Professor

94. Article 257 of the Constitution re-specifically to Jammu and Kashmir.According to the Article when the people of Jammu and Kashmir accede to Pakistan then:
  1. They shall become citizen of independent Kashmir
  2. Kashmir shall become a province of Pakistan
  3. People of Kashmir Shall determine the relationship between State and Pakistan
  4. Kashmir shall become an autonomous region
Correct Answer: People of Kashmir Shall determine the relationship between State and Pakistan

95. The first battle of Panipat was fought between:
  1. Alexander and Porus
  2. Babar and Ibrahim Lodhi
  3. Babar and Rana Sanga
  4. Humayun and Sher Shah Suri
Correct Answer: Babar and Ibrahim Lodhi

96. India tested its first Nuclear device in:
  1. 15 May 1972
  2. 18 May 1974
  3. 11 May 1998
  4. 20 May 1999
Correct Answer: 18 May 1974

97. HDI (Human Development Index) indicator of the well-being of a country the brain child of:
  1. Amartya Sen
  2. Javier Pere de Guellar
  3. Adam Smith
  4. Mahbub-ul-haq
Correct Answer: Mahbub-ul-haq

98. Zimbabwe was earlier known as:
  1. Southern Rhodesia
  2. Gold Coast
  3. Burkina Faso
  4. Belgian Congo
Correct Answer: Southern Rhodesia

99. What is the function of the heart Pa-cement?
  1. It decrease the heart beat
  2. It regulates the heart beat
  3. It increase the heart beat
  4. It accelerates blood supply to heart


100. When was the right to vote to women in Switzerland?
  1. 1935
  2. 1950
  3. 1965
  4. 1971
Correct Answer: 1971