PPSC PAST PAPER 24


1. 'Pathway to Pakistan' is the autobiography of:
  1. M.A.H. Isphani
  2. Choudhry Khaliq uz Zaman
  3. A.Fazlul Haq
  4. Sir Fazl-i-Hussain
Correct Answer: Choudhry Khaliq uz Zaman


3. Identify the Secretary of State for India who led the Cabinet Mission in 1946:
  1. Sir Stafford Cripps
  2. A.V. Alexander
  3. Lord Pethick-Larwance
  4. None of these
Correct Answer: Lord Pehick Larwance

4. Mohtarma Fatima Jinnah joined All India Muslim League in:
  1. 1937
  2. 1939
  3. 1938
  4. 1940
Correct Answer: 1937


6. Gandhi-Jinnah talks were held in 1944 to discuss the C.R.Formula,prepared by:
  1. Raj Gopa Archaria
  2. V.P.Menon
  3. Abu-al-Kalam Azad
  4. Lord Wavell
Correct Answer: Raj Gopa Archaria

7. Who presided over the Simla Conference in 1945?
  1. Lord Minto
  2. Lord Wavell
  3. Lord Irwin
  4. Lord Mountainbatten
Correct Answer: Lord Wavell

8. Quaid-e-Azam met M.K Gandhi for the first time in 1916 at:
  1. Delhi
  2. Bombay
  3. Calcutta
  4. Lucknow
Correct Answer: Lucknow


10. The land lying between the river Ravi and river Channab is called:
  1. Rachna Doab
  2. Bari Doab
  3. Chaj Doab
  4. Sindh Sagar Doab
Correct Answer: Rachna Doab

11. The artificial forests are being maintained at:
  1. Changa Manga
  2. Chichawatni
  3. Kotla Adeeb Shahid
  4. All of these
Correct Answer: All of these

12. Which of the following forts was built Mughal Emperor Zahir-ud-Din Babar:
  1. Bala Hissar Fort
  2. Rohtas Fort
  3. Ranikot Fort
  4. Attock Fort
Correct Answer: Bala Hissar Fort

13. Which of the following District of Baloshistan contains huge deposits of Copper:
  1. Loralai
  2. Sibbi
  3. Khuzdar
  4. Chaghi
Correct Answer: Chaghi

14. The only National Elections held on non-party basis were in:
  1. 1977
  2. 1985
  3. 1988
  4. 1990
Correct Answer: 1985

15. "Chandka Medical College" is located at:
  1. Hyderabad
  2. Nawabshah
  3. Larkana
  4. None of these
Correct Answer: Larkana

16. Nuclear Research Laboratory at Kahuta was setup in:
  1. 1974
  2. 1976
  3. 1978
  4. 1980
Correct Answer: 1976

17. "Rawal Dam" was built in 1962 on river:
  1. Korang
  2. Jhelum
  3. Haro
  4. Soan
Correct Answer: Korang

18. Who is considered to be a first poet of Punjabi language:
  1. Bulleh Shah
  2. Baba Farid Ganj Shakr
  3. Khawaja Ghulam Farid
  4. Sultan Bahu
Correct Answer: Baba Farid Ganj Shakr


20. The first Water Accord was signed among the provinces in:
  1. 1988
  2. 1991
  3. 1994
  4. 1997
Correct Answer: 1988

21. Which of the following Signed on 8 April 1950:
  1. SEATO
  2. CENTO
  3. Liaquat Nehru Pact
  4. Colombo Plan
Correct Answer: Liaquat Nehru Pact

22. "Mast Tawkli" was prominent poet of:
  1. Balochi
  2. Phusto
  3. Sindhi
  4. Punjabi
Correct Answer: Balochi

23. Archaeological site "Bhambore" is located in the district of:
  1. Kharlpur
  2. Dadu
  3. Larkana
  4. Thatta
Correct Answer: Thatta

24. Decimal System was introduced in Pakistan on First January:
  1. 1951
  2. 1959
  3. 1961
  4. 1963
Correct Answer: 1961

25. Which was the first missile launched by Pakistan:
  1. Hatf
  2. Anza
  3. Ghauri
  4. Shaheen
Correct Answer: Hatf

26. "Thomas Cup" is given for the game of:
  1. Lawn Tennis
  2. Golf
  3. Table Tennis
  4. Badminton
Correct Answer: Badminton

27. The Nobel Prize for peace is given in the city of:
  1. Oslo
  2. Stockholm
  3. Brussels
  4. Copenhagen
Correct Answer: Oslo

28. Identify the world's largest "Peninsula":
  1. Alaska
  2. Arabia
  3. Labrador
  4. Scandinavia
Correct Answer: Arabia

29. What is the length of "Great Wall of China":
  1. 2400 Km
  2. 2600 Km
  3. 3200 Km
  4. 3400 Km
Correct Answer: 3400 Km

30. Which is largest gland in the human body?
  1. Pancreas
  2. Lachrymal
  3. Liver
  4. Swea
Correct Answer: Liver

31. Who is the founder of "scout Movement"?
  1. Robert Baden Powell
  2. Maccollins
  3. Nicoba Tesla
  4. E.O lawrence
Correct Answer: Roberta Bonden Powell

32. The UN council ocnsist of;
  1. 5 members
  2. 11 members
  3. 20 members
  4. 15 members
Correct Answer: 5 members

33. The headquarters of "Asians Deveiopment Bank" is at:
  1. Jakarta
  2. Tokyo
  3. Kuala Lumpur
  4. Manila
Correct Answer: Manila

34. 'ATAR-TASS' is a news agency of:
  1. Israel
  2. iran
  3. United States
  4. Russia
Correct Answer: Russia

35. What is "Cathy Pacific"?
  1. Island
  2. Newspaper
  3. News Agency
  4. Airline
Correct Answer: Airline

36. 'Arlana'is an airline of:
  1. Sri Lanka
  2. Iran
  3. Afghanistan
  4. Turkey
Correct Answer: Afghanistan

37. After cotton,which is the second highest exchange earner crop of Pakistan?
  1. Rice
  2. Wheat
  3. Sugar Cane
  4. None of these
Correct Answer: Rice

38. IPP stands for:
  1. Internal Programme of Planing
  2. International Press of Pakistan
  3. Independent Power Producer
  4. Internal Power Plan
Correct Answer: Independent Power Producer

39. What is "Pentagon":
  1. Name of the French Parliament
  2. Offices of American Defense Ministry
  3. Official residence of United Nations Secretary General
  4. A kind of boat used in forming a bridge to let the army cross the river
Correct Answer: Offices of American Defense Ministry

40. The World's oldest surviving monarchy is in:
  1. England
  2. Japan
  3. Saudi Arabia
  4. Nepal
Correct Answer: Japan

41. OPEC's largest oil producing country is:
  1. Kuwait
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. U.A.E
Correct Answer: Saudi Arabia

42. "Pedagogy is a science of:
  1. Bodily Diseases
  2. Stamp Collection
  3. Language
  4. Teaching
Correct Answer: Teaching

43. After USA which country is the second biggest arms seller in the world?
  1. Russia
  2. France
  3. Germany
  4. Britain
Correct Answer: Russia

44. "Digital Computer " was invented by:
  1. Vannevor Bush
  2. John Harrison
  3. M.R.Bissel
  4. Howard Aiken
Correct Answer: Howard Aiken

45. Pinpoint the World's oldest democratic country:
  1. US
  2. Great Britain
  3. Greece
  4. France
Correct Answer: Great Britain

46. The highest literacy rate among the SAARC countries is in:
  1. India
  2. Pakistan
  3. Sri Lanka
  4. Maldives
Correct Answer: Maldives

47. The world's largest Island is:
  1. Madagascar
  2. Sumatra
  3. New Guinea
  4. Greenland
Correct Answer: Greenland

48. Among the SAARC countries ,the highest per capital income is of:
  1. India
  2. Pakistan
  3. Sri Lanka
  4. Maldives
Correct Answer: Maldives

49. Which international agency supervised Indus Basin Treaty, 1960 between Pakistan and India?
  1. IMF
  2. World Bank
  3. World Health Organization
  4. International Red Cross
Correct Answer: World Bank

50. Punjab's size in the total land mass of Pakistan is:
  1. 20.7%
  2. 25.8%
  3. 29.7%
  4. 37.7%
Correct Answer: 25.8%

51. Which of the following leaders first released the demand of separate electorate for Indian Muslims?
  1. Sir Syed Ahmad khan
  2. M.A Jinnah
  3. Gandhi
  4. Ali Brothers
Correct Answer: Sir Syed Ahmed Khan


53. Lahore Resolution of 23rd March 1940 ,was seconded from Sindh Province by:
  1. Abdul Haroon
  2. G.M. Syed
  3. Mekhdoom Talib ul Mula
  4. Sir Syed Shah Nawaz Bhutto
Correct Answer: Abdul Haroon,

54. Who presided over the Simla Conference in 1945?
  1. Lord Minto
  2. Lord Wavell
  3. Lord Irwin
  4. Lord Mountainbatten
Correct Answer: Lord Wavell

55. The Pirpur Report on the brutalities of the congress ministries (1937-39), was compiled by:
  1. A.K.Faz-ul-Haq
  2. Raja Muhammad Mehdi
  3. Nawab Salim Ullah Khan
  4. M.Sharif
Correct Answer: Raja Muhammad Mehdi

56. Who administered the oath of office to Liaquat Ali Khan as the first Prime Minister of Pakistan?
  1. Quaid-i-Azam
  2. Justice Mian Abdul Rashid
  3. Lord Mountbatten
  4. Maulvi Tamizuddin
Correct Answer: Quaid-i-Azam


58. Pakistan-Afghanistan border "Durand Line" was drawn in:
  1. 1892
  2. 1890
  3. 1893
  4. 1897
Correct Answer: 1893

59. The headquarter of international environmental organization 'Green Peace" is in:
  1. London
  2. Paris
  3. Vienna
  4. Amsterdam
Correct Answer: Amsterdam

60. The causes of Malaria was discovered by:
  1. Edward Jenner
  2. Alexander Fleming
  3. Ronald Ross
  4. None of these
Correct Answer: Ronald Ross,

61. The largest Producer of Natural Gas in the Muslimworld is:
  1. Qatar
  2. Iran
  3. Turkmenistan
  4. Afghanistan
Correct Answer: Iran

62. "Baakhtar" is the news agency of :
  1. Bangladesh
  2. Iran
  3. Belgium
  4. Afghanistan
Correct Answer: Afghanistan

63. 'Ibn Battuth' was famous traveller of:
  1. Iran
  2. Morocco
  3. Syria
  4. Indonesia
Correct Answer: Morocco

64. 'Ringgit' is the currency of:
  1. Sudan
  2. Nigeria
  3. Finland
  4. Malaysia
Correct Answer: Malaysia

65. The largest country by population in Africa is:
  1. Algeria
  2. Nigeria
  3. Egypt
  4. Somalia
Correct Answer: Nigeria

66. The capital of 'Somalia' is:
  1. Kampala
  2. Maputo
  3. Asmara
  4. Mogadishu
Correct Answer: Mogadishu

67. "Google"is a:
  1. Computer software Company
  2. Computer Hardware Company
  3. Internet Search engine
  4. Mobile phone brand
Correct Answer: Internet Search Engine

68. The world's oldest national anthem is of:
  1. Denmark
  2. Thailand
  3. Norway
  4. Japan
Correct Answer: Japan

69. Accumulate:
  1. Wealth
  2. Complete
  3. Collect
  4. Gain
Correct Answer: Collect

70. CELEBRITY:
  1. Famous personality
  2. Cleaver
  3. Occasion
  4. Unknown person
Correct Answer: Famous personality

71. COLLISION
  1. Clash
  2. Conspiracy
  3. Abatement
  4. Association
Correct Answer: Clash

72. DETRIMENTAL
  1. Firm
  2. Harmful
  3. Wilful
  4. Determined
Correct Answer: Harmful

73. STRENUOUS
  1. Tiring
  2. Light
  3. Strong
  4. Strange
Correct Answer: Strong

74. The train went------------------the tunnel.
  1. Through
  2. in
  3. to
  4. at
Correct Answer: Through

75. Pour the tea----------the cup.
  1. to
  2. into
  3. at
  4. in
Correct Answer: Into

76. She jumped------------the bus.
  1. On
  2. Off
  3. Of
  4. At
Correct Answer: On

77. "RANCOUR"
  1. Resentment
  2. Greed
  3. Sadness
  4. Ugly
Correct Answer: Resentment

78. "RAPID"
  1. Quick
  2. Slow
  3. Bright
  4. Loud
Correct Answer: Quick

79. 'ZEST"
  1. Great Enjoyment
  2. Keenness
  3. Extremely large
  4. Helpless
Correct Answer: Great Enjoyment

80. Which of the following Vitamin's overdose can cause kidney damage?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D



83. اقبال کی فارسی نظم اسرار خودی کا انگریزی میں ترجمہ کس نے کیا؟
  1. پروفیسر أرنلڑ
  2. پطرس بخاری
  3. پروفیسر براؤن
  4. پروفیسر نکلسن
Correct Answer: پروفیسر نکلسن

84. شیشے میں اتارنا ‘‘ اردو کا محاورہ ہے مطلب بتا یۓ۔ ’’
  1. مہمان بنا لیا
  2. بے وقوف بنانا
  3. دشمن بنا لینا
  4. گرویدہ کر لینا
Correct Answer: بے وقوف بنانا

85. منہ رکھنا ‘‘ کے معنی کیا ہیں؟ ’’
  1. سجدہ کرنا
  2. لحاظ رکھنا
  3. تعریف کرنا
  4. خدمت کرنا
Correct Answer: لحاظ رکھنا

86. پھوٹ لینا ‘‘ کا مطلب کیا ہے۔ ’’
  1. پھوڑا پھٹ جانا
  2. پھوڑے کا ٹھیک ہو جانا
  3. زارو قطار رونا
  4. کھلکھلا کر ہنسنا
Correct Answer: زارو قطار رونا

87. غربت کی بھی ہوتی ہے عجب صبح شام‘‘ اس مصرعے میں غربت کا کیا مطلب ہے؟’’
  1. بے وطن ہونا
  2. مفلسی
  3. غرییبی
  4. مالی پریشانی
Correct Answer: بے وطن ہونا

88. نواب أۓ ہمارے بھاگ أۓ‘‘ اس مصرعے میں بھاگ کا کیا مطلب ہے؟ ’’
  1. فرار
  2. خوش قسمتی
  3. تیز رفتار
  4. جان بچانا
Correct Answer: فرار


90. ابن انشا کی وجہ شہرت ہے۔
  1. مضمون
  2. خاکہ
  3. سفرنامہ
  4. ناول
Correct Answer: سفرنامہ

91. قرأن پاک کی کس سورتہ میں سب سے زیادہ اللہ تعالی کے احکامات أۓ ہیں۔
  1. سورتہ مریم
  2. سورتہ توبہ
  3. سورتہ البقرہ
  4. سورتہ أل عمران
Correct Answer: سورتہ البقرہ


93. حضور محمد ﷺ نے کتنے سال خفیہ تبلیغ کی؟
  1. ایک سال
  2. دو سال
  3. تین سال
  4. پانچ سال
Correct Answer: تین سال

94. غزوہ تبوک کس سن ہجری میں ہوا؟
  1. پانچ ہجری
  2. چھ ہجری
  3. سات ہجری
  4. نو ہجری
Correct Answer: نو ہجری

95. سب سے زیا دہ احادیث کن صحابی رسول سے روایت ہیں؟
  1. ؓؓحضرت انس بن مالکؓ
  2. حضرت زید بن حارثہؓ
  3. حضرت عاآششہ صدیقہؓ
  4. حضرت ابو ہیریرہ
Correct Answer: ؓحضرت ابو ہیریرہ

96. روزہ کس سن ہجری میں فرض ہوا؟
  1. ایک ہجری
  2. دو ہجری
  3. تین ہجری
  4. پانچ ہجری
Correct Answer: دو ہجری

97. سن ہجری کس مسلمان حکمران نے قام کیآ؟
  1. ؓحضرت ابو بکر صدیقؓ
  2. حضرت عاشہ صدیقہؓ
  3. حضرت عمرؓ
  4. حضرت عثمان غنی
Correct Answer: حضرت عمرؓ

98. حضور محمد ﷺ پر پہلی وحی کی أیات کس سورتہ میں ہیں؟
  1. سورتہ ۱خلاص
  2. سورتہ الکوثر
  3. سورتہ علق
  4. سورتہ الکافرون
Correct Answer: سورتہ علق

99. قرأن پاک کی کس سورتہ میں سب سے زیادہ اللہ تعالی نے باربار اپنی نعمتوں کا ذکر کیاہے؟
  1. سورتہ ۱خلاص
  2. سورتہ الکوثر
  3. سورتہ رحمن
  4. سورتہ الکافرون
Correct Answer: سورتہ رحمن

100. حضور محمد ﷺ نےسب سے پہلے کس غزوہ میں شرکت کی؟
  1. غزوہ ابواء
  2. غزوہ خندق
  3. غزوہ بدر
  4. غزوہ تبوک
Correct Answer: غزوہ ابواء

101. صلح حدیبیہ کا معا ہدہ سن 6 ہجری میں کس نے تحریر کیا؟
  1. ؓحضرت علیؓ
  2. حضرت عمر فاروقؓ
  3. حضرت عثمان غنیؓ
  4. حضرت عبداللہ بن سہیل
Correct Answer: حضرت علیؓ