PPSC PAST PAPER 27


1. Who wrote Path to Pakistan?
  1. Allama Iqbal
  2. Ch Rehmat Ali
  3. Ch Khalique Zaman
  4. KB Saeed
Correct Answer: Ch Khalique Zaman

2. When Fatima Jinnah Joined AIML?
  1. 1930
  2. 1937
  3. 1932
  4. 1950
Correct Answer: 1937

3. Who prepared Pirpur report?
  1. Quaid-i-Azam
  2. Allama Iqbal
  3. MA Johar
  4. Raja Syed Mehdi
Correct Answer: Raja Syed Mehdi

4. When Quaid-i-Azam Met M.K Gandhi 1st time?
  1. 1913
  2. 1914
  3. 1915
  4. 1916
Correct Answer: 1916

5. When were non-party elections held?
  1. 1970
  2. 1972
  3. 1975
  4. 1985
Correct Answer: 1985

6. When National Anthem Approved in:
  1. July 1952
  2. June 1951
  3. October 1953
  4. August 1954
Correct Answer: August 1954

7. Who was secretary of state for india in cabient mission?
  1. Lord Rippon
  2. Lord Curzon
  3. Lord Pathetic Lawrence
  4. Lord Mew
Correct Answer: Lord Pathetic Lawrence

8. When Water accord between provinces?
  1. 1982
  2. 1991
  3. 1988
  4. 1998
Correct Answer: 1991

9. Where Rawal dam constructed on river?
  1. Kurrang
  2. Kabul
  3. Indus
  4. Ravi
Correct Answer: Kurrang

10. Where is Green peace head quarter?
  1. London
  2. New York
  3. Amsterdam
  4. Geneva
Correct Answer: Amsterdam

11. Doab between River Ravi and Chenab called?
  1. Bari Doab
  2. Sagar Doab
  3. Rachna
  4. Neeli Bar
Correct Answer: Rachna Doab

12. BalaHisar fort built by:
  1. Hamanyun
  2. Babar
  3. Akbar
  4. Jahangir
Correct Answer: Babar

13. Who administrated the Oath of prime minister of liaqat Ali Khan?
  1. Muhammad Ali Jinnah
  2. Khawaja Nazimuddin
  3. Ch Muhammad Ali
  4. Sikandar Mirza
Correct Answer: Muhammad Ali Jinnah

14. Where copper deposits in?
  1. Quetta
  2. Khuzdar
  3. Sibbi
  4. Chaghi
Correct Answer: Chaghi

15. Who supported Pakistan resolution from Sindh province?
  1. Liaqat Ali Khan
  2. Qasim Ali Shah
  3. Abdullah Haroon
  4. Sir Hayadat Ullah
Correct Answer: Abdullah Haroon

16. Where is Banbhore site?
  1. Thatta
  2. Karachi
  3. Delhi
  4. Hyderabad
Correct Answer: Thatta

17. Where is chandka medical college?
  1. Larkana
  2. Peshawar
  3. Lahore
  4. Karachi
Correct Answer: Larkana

18. Where are artificial forest being maintained in?
  1. Changa Manga
  2. Multan
  3. DG Khan
  4. Lahore
Correct Answer: Changa Manga

19. Which is Pakistan' s 2 nd largest foreign exchange earner crop?
  1. Wheat
  2. Cotton
  3. Rice
  4. Tobacco
Correct Answer: Rice

20. Ch Rehmat Ali coined word Pakistan in Now OR NEVER pamphlet in?
  1. 1930
  2. 1933
  3. 1936
  4. 1939
Correct Answer: 1933

21. CR Formula was prepared by?
  1. Rajagopalacharia
  2. Ghandhi
  3. VP Menon
  4. Gokhley
Correct Answer: Rajagopalacharia

22. Who discovered Malaria parasites?
  1. Dr.Smith
  2. Dr.Johnson
  3. Dr. kallis
  4. Ronald Ross
Correct Answer: Ronald Ross

23. Largest Organ of the body is?
  1. Liver
  2. Tongue
  3. Kidney
  4. Spinal Cord
Correct Answer: Liver

24. Largest Muslim Country in Africa by population is?
  1. Nigeria
  2. Pakistan
  3. Turkey
  4. Indonesia
Correct Answer: Nigeria

25. Noble prize for peace is awarded in:
  1. Oslo
  2. London
  3. New York
  4. Paris
Correct Answer: Oslo

26. Highest literacy rate among SAARC:
  1. Nepal
  2. Sri Lanka
  3. India
  4. Pakistan
Correct Answer: Sri Lanka

27. Highest per capital income among SAARC:
  1. Nepal
  2. Sri Lanka
  3. India
  4. Pakistan
Correct Answer: Sri Lanka

28. Largest producer of oil in OPEC countries:
  1. UAE
  2. Egypt
  3. Iraq
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Saudi Arabia

29. Bakhtar news agency of:
  1. India
  2. Pakistan
  3. Afghanistan
  4. Nepal
Correct Answer: Afghanistan

30. Ariana is Airline of:
  1. India
  2. Pakistan
  3. Afghanistan
  4. Nepal
Correct Answer: Afghanistan

31. Cathy Pacific is a/ an:
  1. Airline
  2. Glaciers
  3. News Agency
  4. Seaport
Correct Answer: Airline

32. ITAR-TASS is news agency of:
  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. United States
Correct Answer: Russia

33. PPI stands for:
  1. Pakistan Peace Initiatives
  2. Pakistan Petroleum Industry
  3. Pakistan Press International
  4. Pak peace international
Correct Answer: Pakistan Petroleum Industry

34. Share of Punjab in Pakistan:
  1. 12.7%
  2. 25.8%
  3. 34.3%
  4. 45.6%
Correct Answer: 25.8%

35. Headquarters of Asian development bank is in:
  1. Manila
  2. Delhi
  3. Karachi
  4. Colombo
Correct Answer: Manila

36. Security Council member are:
  1. 6
  2. 7
  3. 22
  4. 15
Correct Answer: 15

37. Ibne Batuta came in India from:
  1. Paris
  2. Samarqand
  3. Morocco
  4. Tashkent
Correct Answer: Morocco

38. SCOUT established by:
  1. Peter Ross
  2. Robert Powall
  3. Nicholson
  4. Robert Gate
Correct Answer: Roentgen

39. Who presided over the Wavell plan?
  1. Lord Wavell
  2. Lord Rippon
  3. Lord Curzon
  4. Lord Mew
Correct Answer: Lord Wavell

40. Ch Rehmat Ali coined word Pakistan in?
  1. 1924
  2. 1933
  3. 1932
  4. 1936
Correct Answer: 1933

41. Liaqar Nehru Pact was signed on:
  1. 5 April 1949
  2. 8 April 1950
  3. 10 April 1951
  4. 22 April 1952
Correct Answer: 8 April 1950

42. Pedagogy is a term of:
  1. Cycling
  2. Teaching
  3. Business
  4. Cricket
Correct Answer: Teaching

43. Fasting became farz in:
  1. 2 Hijri
  2. 4 Hijri
  3. 5 Hijri
  4. 6 Hijri
Correct Answer: 2 Hijri

44. Gazwa Tabook was fought in:
  1. 2 Hijri
  2. 5 Hijri
  3. 7 Hijri
  4. 9 Hijri
Correct Answer: 9 Hijri

45. Who wrote Hudaibiya?
  1. Hazart Umer
  2. Hazrat Ali ( R.A)
  3. Hazrat Abu Bakr
  4. Hazrat Usman
Correct Answer: Hazart Ali ( R.A)

46. Hazrat Muhammad ( PBUH) initially preached Islam secretly for:
  1. 7 year
  2. 8 year
  3. 3 year
  4. 10 year
Correct Answer: 3 Year

47. Hijri Calendar kis khalifa ne start kiya:
  1. Hazrat Ali
  2. Hazrat Umer e Farooq (R.A)
  3. Hazrat Abu Bakr
  4. Hazrat Usman
Correct Answer: Hazrat Umer e Farooq ( R.A)

48. Allah tala ne sab se ziada apni naimato ( blessing) ka izhar kis surah me farmaya hai:
  1. Surah Yasin
  2. Surah Rehman
  3. Surah Naas
  4. Surah baqra
Correct Answer: Surah Rehman

49. The oldest Anthem of the world:
  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. United Status
Correct Answer: Japan

50. What is Big Ben?
  1. Clock
  2. Tower
  3. Cinema
  4. Road
Correct Answer: Clock

51. Who was the first viceroy of India?
  1. Lord Canning
  2. Lord Rippon
  3. Lord Curzon
  4. Lord Mew
Correct Answer: Lord Canning

52. Helvetia is the old name of:
  1. Netherlands
  2. Hungary
  3. Japan
  4. Switzerland
Correct Answer: Switzerland

53. How many zeros are there in one trillion?
  1. Twelve
  2. Thirteen
  3. Fourteen
  4. Ten
Correct Answer: Twelve

54. Gestapo was the secret police organization of:
  1. Italy
  2. Russia
  3. Germany
  4. USA
Correct Answer: Germany

55. The train went_______the tunnel.
  1. Into
  2. by
  3. from
  4. of
Correct Answer: Into

56. She jumped________the bus?
  1. From
  2. off
  3. through
  4. Into
Correct Answer: From

57. Write the meaning of strenuous:
  1. Shy
  2. Calm
  3. Coward
  4. Energetic
Correct Answer: Energetic

58. Write the meaning of Zest?
  1. Keenness
  2. big
  3. small
  4. upper
Correct Answer: Keenness

59. Synonym of Collision?
  1. Crescent
  2. Small
  3. Limit
  4. Crash
Correct Answer: Crash

60. Synonym of Accumulate?
  1. Collect
  2. Distribute
  3. Jumping
  4. Agreement
Correct Answer: Collect

61. Synonym of Detrimental.
  1. Harmful
  2. Terminated
  3. Friendly
  4. Swallow
Correct Answer: Harmful

62. Synonym of Rancour.
  1. Company
  2. Afraid
  3. Sublime
  4. Enmity
Correct Answer: Enmity

63. Which sahabi narrated the maximum ahadis?
  1. Hazrat Jaffar
  2. Hazrat Abu Huraira
  3. Hazrat Ali
  4. Hazrat Waqas
Correct Answer: Hazrat Abu Huraira

64. Which sura' s ayats were revealed first?
  1. Naas
  2. Alaq
  3. Baqra
  4. Fateh
Correct Answer: Alaq

65. The first Gazwa was:
  1. Abwa
  2. Badr
  3. Khandaq
  4. None of these
Correct Answer: Abwa

66. Largest island:
  1. Iceland
  2. Diego Garcia
  3. Greenland
  4. Java
Correct Answer: Greenland

67. Largest peninsula:
  1. Malaysia
  2. Arabia
  3. Bengal
  4. Smatra
Correct Answer: Arabia

68. Ibne Insha is famous for:
  1. Humour
  2. Poetry
  3. Novels
  4. Short essay
Correct Answer: Humour

69. Mast Tawakli was the poet of:
  1. Punjabi
  2. Balochi
  3. Pushtoo
  4. Brohi
Correct Answer: Balochi

70. After USA, greatest arms exporter is:
  1. Russia
  2. France
  3. Germany
  4. Britain
Correct Answer: Russia

71. Oldest Anthem:
  1. Malaysia
  2. France
  3. Japan
  4. Russia
Correct Answer: Japan

72. Kahuta Laboratories were established in:
  1. 1960
  2. 1976
  3. 1965
  4. 1982
Correct Answer: 1976

73. Arbitrator in Indus Basin Treaty:
  1. IMF
  2. World Bank
  3. WTO
  4. UNDP
Correct Answer: World Bank

74. Pakistan joined ILO:
  1. 1949
  2. 1950
  3. 1951
  4. 1956


75. Rapid means:
  1. Severe
  2. Slow
  3. Clever
  4. Quick
Correct Answer: Quck

76. largest democracy in the world is:
  1. USA
  2. India
  3. Uk
  4. Pakistan
Correct Answer: India

77. Thomas Cup is associated with:
  1. Cricket
  2. Badminton
  3. Hockey
  4. Football
Correct Answer: Badminton

78. First Nuclear power plant in Pakistan was set up help of:
  1. Canada
  2. USA
  3. China
  4. Russia
Correct Answer: Canada

79. Capital of Somaliais:
  1. Mogadishu
  2. Adabo
  3. Afmadow
  4. Beyra
Correct Answer: Mogadishu

80. First Punjabi poet was:
  1. Waris Shah
  2. Bulleh Shah
  3. Muhammad Shah
  4. Baba Farid
Correct Answer: Baba Farid Ganj Shakr

81. Length of Great Wall of China is:
  1. 1800 Km
  2. 3400 Km
  3. 2000 Km
  4. 2100 Km
Correct Answer: 3400 Km

82. Durand line was demarcated in:
  1. 1890
  2. 1888
  3. 1886
  4. 1893
Correct Answer: 1893

83. Oldest Monarchy:
  1. Saudi Arabia
  2. UAE
  3. Japan
  4. Kuwait
Correct Answer: Japan

84. First missile of Pakistan is:
  1. Hatf
  2. Anza
  3. Ghauri
  4. Shaheen
Correct Answer: Hatf

85. Ringitt is the currency of:
  1. Malaysia
  2. France
  3. china
  4. Canada
Correct Answer: Malaysia

86. Digital computer was invented by:
  1. Nicholson
  2. Dr Smith
  3. Bill Gate
  4. John Atanasoff
Correct Answer: John Atanasoff

87. Decimal System was introduced in Pakistan on First January:
  1. 1961
  2. 1963
  3. 1964
  4. 1965
Correct Answer: 1961

88. Babar's tomb is situated in:
  1. Agra
  2. Delhi
  3. Kabul
  4. Lahire
Correct Answer: Kabul

89. Which is the longest river of Baluchistan Province?
  1. Bolan
  2. Gilgit
  3. Hingol
  4. Chitral
Correct Answer: Hingol

90. Largest Muslim country producing natural gas:
  1. Iran
  2. Iraq
  3. UAE
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Iran

91. Google is a:
  1. Computer
  2. Search Engine
  3. City of USA
  4. Software Engineer
Correct Answer: Search Engine

92. when did Pakistan become member of CENTO?
  1. 1955
  2. 1957
  3. 1958
  4. 1960
Correct Answer: 1955

93. The Pentagon is the headquarter of the United states Department of Defense, in:
  1. Washington
  2. New york
  3. California
  4. Pentagon
Correct Answer: Pentagon

94. Meaning of "Rapid"?
  1. Slow
  2. Weak
  3. Fast
  4. Dirty
Correct Answer: Fast

95. "Celebrity" means:
  1. Dirty
  2. Beautiful
  3. Famous Man
  4. Filmstar
Correct Answer: Famous Man

96. Fill in the blank: Pour Tea _______ the Cup?
  1. At
  2. Upon
  3. Into
  4. Over
Correct Answer: Into

97. Salisbury is the old name of:
  1. New England
  2. Petrograd
  3. Harare
  4. Bombay
Correct Answer: Harare

98. Who founded Attock Fort?
  1. Hamayun
  2. Jahangir
  3. Babur
  4. Akbar
Correct Answer: Akbar

99. Napoleon Bona parte was the king of:
  1. France
  2. Italy
  3. Russia
  4. Spain
Correct Answer: France

100. Kidney diseases is due to overdose of:
  1. Vitamin C
  2. Vitamin K
  3. Vitamin B Complex
  4. Vitamin B
Correct Answer: Vitamin C