PPSC PAST PAPER 28


1. The British Government announced the Partition of Bengal in 1905 because of:
  1. Muslim's Demand
  2. Hindu's Demand
  3. Administration Requirements
  4. Financial Contraints
Correct Answer: Administration Requirements

2. Quaid-e-Azam resigned from the India National Congress due to:
  1. Nehru Report
  2. Shuddhi Movement
  3. Non Cooperation Movement
  4. Quit India Movement
Correct Answer: Non Cooperation Movement

3. Which of the following Leaders had convinced Quaid-e-Azam to joined All India Muslim League:
  1. Sir Agha Khan
  2. Allama Iqbal
  3. Maulana Muhammad Ali Jauhar
  4. Maulana Shoukat Ali
Correct Answer: Maulana Muhammad Ali Jauhar

4. Pakistan National Movement's was launched from England in 1933 by:
  1. Syed Amir Ali
  2. Chaudhry Khaliq uz Zeman
  3. Chaudhry Rehmat Ali
  4. Syed Wazir Hassan
Correct Answer: Chaudhry Rehmat Ali

5. The Central part of Government of India Act 1935 was not enforced because of:
  1. Required number of Princely States declined to join the India Union
  2. Diarchy system in the center was unacceptable to Congress and Muslim League
  3. Starting the Second World War
  4. British India government was not willing to enforce it
Correct Answer: Required number of Princely States declined to join the India Union

6. The founder of Indian National Congress was:
  1. William Hunter
  2. Surendranath Banneriee
  3. Moti Lal Nehru
  4. A.O. Hume
Correct Answer: A.O. Hume

7. The largest Princely State by area at the time of Pakistan was:
  1. Kashmir
  2. Bhopal
  3. Bahawalpur
  4. Hyderabad (Deccan)
Correct Answer: Kashmir

8. The Central National Muhammadan Association was founded in 1877 by:
  1. Chaudhri Rehmat Ali
  2. Sir Syed Ahmad Khan
  3. Syed Amir Ali
  4. Mohsin ul Mulk
Correct Answer: Syed Amir Ali

9. The Constitution of All India Muslim League was drafted by a Committee in 1907 headed by:
  1. Nawab Viqar-ul-Mulk
  2. Nawab Mohsin-ul-Mulk
  3. Maulana Muhammad Ali Jauhar
  4. Justice Shah Din
Correct Answer: Maulana Muhammad Ali Jauhar

10. Which amendments were proposed by Quaid-e-Azam in the Nehru Report 1928, to make it acceptable to the Indian Muslim:
  1. The Muslims should be given 1/3 representation in the Central legislature
  2. For ten year. the Muslim should be represented in Punjab and Bengal according to Their Population
  3. Residuary power should be given to the provinces
  4. All of these
Correct Answer: All of the above


12. Liaquat Ali Khan joined All India Muslim League as a member in:
  1. 1919
  2. 1911
  3. 1924
  4. 1923
Correct Answer: 1923

13. What was the significance of 21st annual session of All India Muslim League?
  1. Quaid-e-Azam presented fourteen points
  2. Allama Iqbal delivered Allahabad Address
  3. Lahore Resolution was passed
  4. Quaid-e- Azam was elected as permanent President of All India Muslim League
Correct Answer: Allama Iqbal delivered Allahabad Address

14. Which of the following Leaders helped Quaid-e-Azam in the Preparation of his Fourteen points in 1929.
  1. Mualana Muhammad Ali Jauhar
  2. Maulana Shoukat Ali
  3. Liaquat Ali Khan
  4. Maulana Hasrat Mohani
Correct Answer: Mualana Muhammad Ali Jauhar

15. Under Gandhi Irwin Pact March 1931, it was decided that;
  1. The system of Diarchy will be abolished
  2. The System of Separate Electorate will be retained for the Muslims
  3. The Congress will represent the low caste Hindus in the elected bodies
  4. The Congress will call off it's Civil Disobedience Movement
Correct Answer: The Congress will call off it's Civil Disobedience Movement

16. The Government Of India Act 1935, divided the country into:
  1. Seven Provinces
  2. Nine Provinces
  3. Eleven Provinces
  4. Thirteenth Provinces
Correct Answer: Eleven Provinces

17. In the provincial Election of ,1937 All India Muslim League won largest number of seats in the:
  1. United Provinces
  2. Sindh Provinces
  3. Punjab Provinces
  4. Central Provinces
Correct Answer: United Provinces

18. The Indian Muslims observed "Day of Deliverance" after the resignation of Congress minister on:
  1. 12 September 1939
  2. 22 September 1939
  3. 12 December 1939
  4. 22 December 1939
Correct Answer: 22 December 1939


20. Identify the Secretary of State for India who led the Cabinet Mission in 1946:
  1. Sir Stafford Cripps
  2. A.V. Alexander
  3. Lord Pethick-Lawrence
  4. None of these
Correct Answer: Lord Pathetic Lawrence

21. Mohtarma Fatima Jinnah joined All India Muslim League in:
  1. 1937
  2. 1939
  3. 1938
  4. 1940
Correct Answer: 1937

22. Lahore Resolution of 23rd March 1940 ,was seconded from Sindh Province by:
  1. Abdul Haroon
  2. G.M. Syed
  3. Mekhdoom Talib ul Mula
  4. Sir Syed Shah Nawaz Bhutto
Correct Answer: Abdul Haroon


24. Gandhi-Jinnah talks were held in 1944 to discuss the C.R.Formula,prepared by:
  1. Raj Gopa Archaria
  2. V.P.Menon
  3. Abu-al-Kalam Azad
  4. Lord Wavell
Correct Answer: Raj Gopa Archaria

25. Who presided over the Simla Conference in 1945?
  1. Lord Minto
  2. Lord Wavell
  3. Lord Irwin
  4. Lord Mountainbatten
Correct Answer: Lord Wavell

26. After Sir Agha Khan, the next president of All India Muslim League was:
  1. Maulana zafar Ali Khan
  2. Viqar-Ul-Mulk
  3. Raja Sahib of Mahmoodabad
  4. Mian Muhammad Shafi
Correct Answer: Raja Sahib of Mahmoodabad

27. The Hindu had launched "Swadeshi Movement" ( to boycott English made goods) in the wake of:
  1. The Urdu Hindi controversy 1867
  2. Partition of Bengal 1905
  3. Jallianwala Bagh tragedy 1919
  4. Allmof these
Correct Answer: Partition of Bengal 1905

28. The Pirpur Report on the brutalities of the congress ministries (1937-39), was compiled by:
  1. A.K.Fasil-ul-Haq
  2. Raja Muhammad Mehdi
  3. Nawab Salim Ullah Khan
  4. M.Sharif
Correct Answer: Raja Muhammad Mehdi

29. The British Parlianment passed Indian Independence Act on:
  1. 3 June 1947
  2. 14 june 1947
  3. 14 July 1947
  4. 24 July 1947
Correct Answer: 14 July 1947

30. Who among the following leaders had translated the Lahore Resolution from English to Urdu on 23rd March 1940:
  1. Maulana zafar Ali Khan
  2. Viqar-Ul-Mulk
  3. Raja Sahib of Mahmoodabad
  4. Mian Muhammad Shafi
Correct Answer: Maulana Zafar Ali Khan

31. Quaid-e-Azam met M.K Gandhi for the first time 1916 at:
  1. Delhi
  2. Bombay
  3. Calcutta
  4. Lucknow
Correct Answer: Lucknow

32. Identify the Viceroy who made 'August Offer' in 1940:
  1. Lord Linligthgow
  2. Lord Wavell
  3. Lord Ripon
  4. Lord Mountbatten
Correct Answer: Lord Linligthgow

33. Cawnpur Mosque tragedy had taken place in:
  1. 1909
  2. 1910
  3. 1913
  4. 1915
Correct Answer: 1915

34. Quaid-e-Azam surrendered the most cherished demand of the India Muslims " Separate Electorate System " Under the:
  1. Delhi Proposals 1927
  2. Modifications Purposed in Nehru report 1928
  3. Fourteen Points 1929
  4. None of These
Correct Answer: Delhi Proposals 1927

35. Quaid-e-Azam joined Muslim league as a member in 1913 at:
  1. Karachi
  2. Calcutta
  3. Agra
  4. Bombay
Correct Answer: Bombay

36. " The Politics " is considered as the first book on the art of government, identity the author:
  1. Socrates
  2. Plato
  3. Aristotle
  4. Adam Smith
Correct Answer: Aristotle

37. " Thomas Cup' is given for the game of:
  1. Lawn Tennis
  2. Golf
  3. Table Tennis
  4. Badminton
Correct Answer: Badminton

38. The Nobel Prize for Peace is given in the city of:
  1. Stockholm
  2. Oslo
  3. Brussels
  4. Copenhagen
Correct Answer: Oslo

39. Which is largest gland in the human body?
  1. Liver
  2. Tongue
  3. Kidney
  4. Spinal Cord
Correct Answer: Liver

40. Who is founder of"SCOUT Movement":
  1. Robert Baden Powell
  2. Maccollins
  3. Nicoba Tesla
  4. E.O lawrence
Correct Answer: Roberta Bonden Powell

41. The first Pakistani who became the judge of "International Court of Justice "was:
  1. Sir Zafarullah Khan
  2. Ahmad Shah Patras
  3. Dr.Naseem Hasan Shah
  4. M.R Kani
Correct Answer: Sir Zafarullah Khan

42. The UN council consist of;
  1. 5 members
  2. 11 members
  3. 20 members
  4. 15 members
Correct Answer: 15 member

43. The Suez Canal connects:
  1. Indian Ocean and Pacific Ocean
  2. Atlantic Ocean and South China Sea
  3. Black Sea and the Mediterranean Sea
  4. Mediterranean Sea and the Red Sea
Correct Answer: Mediterranean Sea and the Red Sea

44. Pakistan has recently been elected non-permanent member of United Nations Security Council for the:
  1. First Time
  2. Third Time
  3. Fifth Time
  4. Seventh Time
Correct Answer: Seventh Time

45. What do you understand by the team "Kerb" in foreign currency dealings?
  1. The exchange rate of currencies determined by the State Bank of Pakistan
  2. The exchange rate of currencies in the open market
  3. All sort of monthly dealings in foreign currencies within the stock exchange
  4. None of these
Correct Answer: The exchange rate of currencies in the open market

46. "ITAR-TASS" is a news agency of:
  1. Russia
  2. USA
  3. Kuwait
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Russia

47. "Ariana" is an airline of:
  1. Iran
  2. Sri Lanka
  3. Afghanistan
  4. Turkey
Correct Answer: Afghanistan

48. Pakistan's highest mountain peak K-2 is located in the:
  1. Himalaya Range
  2. Karakorum Range
  3. Hindukush Range
  4. Toba Kakar Range
Correct Answer: Karakorum Range

49. Identify the highest "None- Operational Award" of Pakistan Armed Forces:
  1. Sitara-i-Jurat
  2. Sitara-i-Basalat
  3. Tagmah-i-Basalat
  4. Tagmah-i-Khidmat
Correct Answer: Sitara-i-Basalat

50. The study or science of populations is called:
  1. Geography
  2. Demography
  3. Plutocracy
  4. Sociology
Correct Answer: Demography


52. The World's oldest surviving monarchy is in:
  1. England
  2. Japan
  3. Saudi Arabia
  4. Nepal
Correct Answer: Japan

53. OPEC's largest oil producing country is:
  1. Kuwait
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. U.A.E
Correct Answer: Saudi Arabia

54. "Pedagogy is a science of:
  1. Bodily Diseases
  2. Stamp Collection
  3. Language
  4. Teaching
Correct Answer: Teaching

55. The main causes of earthquakes is:
  1. Sudden cooling and contraction of the earth's surface
  2. Coming into activity of some dormant volcanoes
  3. Due to internal heat
  4. sometimes water changes into steam and expands
  5. All of these
Correct Answer: All of these

56. After USA which country is the second biggest arms seller in the world?
  1. Russia
  2. France
  3. Germany
  4. Britain
Correct Answer: Russia

57. "Digital Computer " was invented by:
  1. Vannevor Bush
  2. John Harrison
  3. M.R.Bissel
  4. Howard Aiken
Correct Answer: Howard Aiken

58. Pinpoint the World's oldest democratic country:
  1. US
  2. Great Britain
  3. Greece
  4. France
Correct Answer: Great Britain

59. The highest literacy rate among the SAARC countries is in:
  1. India
  2. Pakistan
  3. Sri Lanka
  4. Maldives
Correct Answer: Sri Lanka

60. Identify the function of IMF:
  1. To provide loans to the member of United Nations for development of industrial infrastructure
  2. To make foreign exchange resource available for those countries who want to import essential items of food
  3. To make foreign exchange resource available for those countries facing balance of payments difficulties
  4. None of above
Correct Answer: To make foreign exchange resource available for those countries facing balance of payments difficulties

61. The world's largest Island is:
  1. Greenland
  2. Antarctica
  3. Australia
  4. None of these
Correct Answer: Greenland

62. Among the SAARC countries ,the highest per capital income is of:
  1. India
  2. Pakistan
  3. Sri Lanka
  4. Maldives
Correct Answer: Sri Lanka

63. Which international agency supervised Indus Basin Treaty, 1960 between Pakistan and India?
  1. IMF
  2. World Bank
  3. World Health Organization
  4. International Red Cross
Correct Answer: World Bank

64. identify the longest glacier of Pakistan?
  1. Hispar
  2. Bakoro
  3. Batura
  4. Siachen
Correct Answer: Siachen

65. "Warsak Dam" has been built on the river:
  1. Indus
  2. Korung
  3. Kabul
  4. Sutluj
Correct Answer: Kabul

66. The "Shandur Pass" at the height of 12,205 feet connects?
  1. Chitral and Gilgit
  2. Chitral and Bannu
  3. Gilgit and Kashgar(China)
  4. Mardan and Malakand
Correct Answer: Chitral and Gilgit

67. According to the recent survey, the world largest importer of weapons is:
  1. India
  2. China
  3. Australia
  4. Brazil
Correct Answer: India

68. Of the various agencies of the united Nations, the oldest one is:
  1. Universal Postal Union UPO
  2. International Labour Organization ILO
  3. World Health Organization
  4. World Meteorological organization WMO
Correct Answer: Universal Postal Union UPO

69. "On China" recently published ook is written by:
  1. Henry Kissinger
  2. Noam Chomsky
  3. Z. Brzezinski
  4. Stanley Wolpert
Correct Answer: Henry Kissinger

70. The foundation stone of the Sikhism's holiest place "Green Temple" at Amritsar was laid by:
  1. Baba Guru Nanak
  2. Mahraja Renjeet Singh
  3. Hairat Moinuddin Chisti
  4. Hazrat Mian Mir
Correct Answer: Hazrat Mian Mir