PPSC Past Paper 3


1. Which of the following is the landlocked?
  1. Nigeria
  2. Kenya
  3. Sri Lanka
  4. Uganda
Correct Answer: Uganda

2. Tehrir square is situated in:
  1. Rabat
  2. Tehran
  3. Cairo
  4. Istanbol
Correct Answer: Cairo

3. Benghazi is a city in:
  1. Iraq
  2. Syria
  3. Morocco
  4. Libya
Correct Answer: Libya

4. River Nile originates from:
  1. Lake Nyasa
  2. Cherangany Mountains
  3. Lake Victoria
  4. Spring in Kenya
Correct Answer: Lake Victoria

5. Greenwich is located in:
  1. Green Land
  2. England
  3. Holland
  4. France
Correct Answer: England

6. Canton is a city in:
  1. Thailand
  2. Germany
  3. China
  4. South Korea
Correct Answer: China

7. Indonesia and Malaysia are separated:
  1. Inaccessible mountain
  2. Gulf of Malaysia
  3. Malacca Strait
  4. None of these
Correct Answer: Malacca Strait

8. Capital of Zimbabwe is:
  1. Harare
  2. Seoul
  3. Pretoria
  4. None of these
Correct Answer: Harare

9. Myanmar is the new name of:
  1. Cambodia
  2. Burma
  3. Ceylon
  4. None of these
Correct Answer: Burma

10. Morocco and Spain are separated by;
  1. Pyrenees Hills
  2. Alps
  3. Strait of Gibraltar
  4. River Rhine
Correct Answer: Strait of Gibraltar

11. Communist Revolution took place in Russia in the month of:
  1. March
  2. June
  3. October
  4. November
Correct Answer: October

12. The apex elected body in Israel is called:
  1. Parliament
  2. Congress
  3. Knesset
  4. Shura
Correct Answer: Knesset

13. Pulitzer is an American Award in the Field of:
  1. sports
  2. Scuba
  3. Letters and Journalism
  4. Music
Correct Answer: Letters and Journalism


15. The name of US Envoy for Afghanistan and Pakistan is:
  1. Richard Hallbrooke
  2. Marc Grossman
  3. Leon Paneta
  4. Robber gate
Correct Answer: , Marc Grossman

16. De facto means:
  1. Defective
  2. deficient
  3. Actual-as a fact
  4. Legal
Correct Answer: Actual-as a fact

17. Carte Blanche means:
  1. Full discretionary powers
  2. A blank thing
  3. Going by the rules
  4. Wheel in the motion
Correct Answer: Full discretionary powers

18. Corrigendum mean:
  1. Agenda of meaning
  2. Thing to be corrected
  3. Study of sum gender
  4. Correspondence
Correct Answer: Thing to be corrected

19. Faux pas means:
  1. A fine person
  2. Luck
  3. Wisdom
  4. False and incorrect step
Correct Answer: False and incorrect step

20. Fifth column refers to:
  1. Huge pillar
  2. Long writing
  3. Loyalty
  4. Treachery
Correct Answer: Treachery

21. Paediatrics refer to:
  1. Care of pregnant women
  2. Care of old people
  3. Care of children
  4. Care of bones and joints
Correct Answer: Care of children

22. Pythagoras,geometrician belonged to:
  1. Syria
  2. Mesopotamia
  3. Greece
  4. Itlay
Correct Answer: Greece

23. Asian Drama: An inquiry into the Poverty of Nations was written by:
  1. Jawahar Lal Nehru
  2. Gunnar Myrdal
  3. Thomas Pain
  4. Joseph Conrad
Correct Answer: Gunnar Myrdal

24. Tolstoy was the author of famous novel:
  1. Idiot
  2. For whom the bell tolls
  3. Dark Continent
  4. War and Peace
Correct Answer: War and Peace

25. Which of the following ranks in the air force is higher?
  1. Air Commander
  2. Squadron Leader
  3. wing Commander
  4. Group Captain
Correct Answer: Air Commander

26. The headquarter of WTO is at:
  1. New York
  2. Rome
  3. Geneva
  4. London
Correct Answer: Geneva

27. International Court of Justice sits at:
  1. Brussels
  2. Pairs
  3. Hague
  4. New York
Correct Answer: Hague

28. Heat received by the Earth from Sun is know es:
  1. Insulation
  2. Solar radiation
  3. Solar heat
  4. Thermal radiation
Correct Answer: Solar radiation

29. The cheapest source of electricity radiation is:
  1. Hydel
  2. Nuclear
  3. Solar
  4. Thermal
Correct Answer: Hydel

30. Largest political Agency in Pakistan tribal area in term of area is:
  1. North Waziristan
  2. Kurram
  3. Moahamand
  4. South Waziristan
Correct Answer: South Waziristan

31. Lowari Pass Connect:
  1. Kaghan valley with Chilas
  2. Kalam with Gilgit
  3. Goram Chashma with Nooristan
  4. Dir with Chitral
Correct Answer: Dir with Chitral

32. From Karachi farthest point on the coastal highwat is:
  1. Pasni
  2. Jiwani
  3. Gwadar
  4. Ormara
Correct Answer: Jiwani

33. Circumference of the Earth is around:
  1. 20000 Km
  2. 30000 Km
  3. 40000 Km
  4. 50000 Km
Correct Answer: 40000 Km

34. The deepest point in the pacific Ocean is:
  1. Tonga Trench
  2. Mariana Trench
  3. Porto Rico Trench
  4. Java Trench
Correct Answer: Mariana Trench

35. Mount Kilimanjaro is located in:
  1. Kenya
  2. Tanzania
  3. Uganda
  4. South Africa
Correct Answer: Tanzania

36. Suez Canal links the following seas:
  1. Black Sea and Aegean Sea
  2. Persian Gulf with Arabian
  3. Red Sea with the Mediterranean
  4. Mediterranean Sea and Adriatic Sea
Correct Answer: Red Sea with the Mediterranean

37. Khojak Pass is located between:
  1. Jamrud and Landi Kotal
  2. Sibi and Machh
  3. Quetta and D.I.Khan
  4. Quetta and Chaman
Correct Answer: Quetta and Chaman

38. Nearest part of the atmosphere to the earth is called;
  1. Stratosphere
  2. Troposphere
  3. Ionosphere
  4. Mesosphere
Correct Answer: Troposphere

39. Colosseum,an Amphitheatre was built in:
  1. Athens
  2. Naples
  3. Rome
  4. Milan
Correct Answer: Rome

40. Special theory of relatively was proposed by:
  1. Isaac Network
  2. Albert Einstein
  3. Galileo
  4. Robert Hook
Correct Answer: Albert Einstein

41. Isaac Network gave:
  1. Law of planetary Motion
  2. Laws of Motions and Laws of Gravitation
  3. Law of Geometry
  4. None of these
Correct Answer: Laws of Motions and Laws of Gravitation

42. "Composition of Alchemy" is written by;
  1. Ibn Al Haithem
  2. Jabir bin Hayan
  3. Ibn Rushd
  4. Nasir Al Din
Correct Answer: Jabir bin Hayan

43. The book" Al Qanun fi al Tib' is written by:
  1. Al Biruni
  2. Abu Ali Sina
  3. Al Baltani Ibn Rushd
Correct Answer: Abu Ali Sina

44. Chile has the longest shore along:
  1. Atlantic Sea
  2. Mediterranean Sea
  3. Black Sea
  4. Pacific Sea
Correct Answer: Pacific Sea


46. Agriculture, the key sector in the Pakistan economy accounts for:
  1. 21% 0f G.D.P
  2. 28% 0f G.D.P
  3. 25% 0f G.D.P
  4. 51% 0f G.D.P
Correct Answer: 21% 0f G.D.P

47. The Earth is more close to Sun in:
  1. January
  2. July
  3. September
  4. June
Correct Answer: January

48. Time required for a computer to locate and transfer data is called:
  1. Analogue time
  2. Basic Time
  3. Starting point
  4. Access Time
Correct Answer: Access Time

49. A device which encodes characters by the depression of Keys is known as :
  1. Printer
  2. Keyboard
  3. Mouse
  4. Hard drive
Correct Answer: Keyboard

50. Mixture of two metal is called:
  1. Dispersant
  2. Alloy
  3. Amalgam
  4. Metaloid
Correct Answer: Alloy


52. An extremely small piece of silicon on which integrated circuits are fabricated are called:
  1. Chip
  2. Card reader
  3. Feed
  4. Hollerith Code
Correct Answer: Chip

53. The time taken by light to reach the Earth is:
  1. 4 Minutes 30 Seconds
  2. 8 Minutes 15 Seconds
  3. 10 Minutes 20 Seconds
  4. 12 Minutes 30 Seconds
Correct Answer: 8 Minutes 15 Seconds

54. The shape of our Milky way galaxy is:
  1. Irregular
  2. Spiral
  3. Elliptic
  4. Rectangular
Correct Answer: Spiral

55. The coldest planet of solar system is:
  1. Venus
  2. Earth
  3. Neptune
  4. Pluto
Correct Answer: Neptune

56. BIMAN is an airline of:
  1. Sri Lanka
  2. Cambodia
  3. Afghanistan
  4. Bangladesh
Correct Answer: Bangladesh

57. 38th parallel line is a boundary line between.
  1. Myanmar and Thailand
  2. Thailand and Malaysia
  3. India and China
  4. South and North Korea
Correct Answer: South and North Korea


59. The planet with shortest daytime is:
  1. Venus
  2. Earth
  3. Jupiter
  4. Pluto
Correct Answer: Jupiter

60. Insuline in human body produceed in:
  1. Liver
  2. Kidney
  3. Pancreas
  4. None of these
Correct Answer: Pancreas

61. Dynamite was discovred by:
  1. Daimler
  2. Mosley
  3. Alfred Nobel
  4. Freud
Correct Answer: Alfred Nobel

62. How far is the dead Sea before Mediterranean?
  1. 250 metres
  2. 300 metres
  3. 400 metres
  4. 1000 metres
Correct Answer: 1000 metres

63. Laws of Heredity were discovered by:
  1. Benjamin Franklin
  2. Darwin
  3. Mendel
  4. None
Correct Answer: Mendel


65. The longest River is located in:
  1. Asia
  2. Africa
  3. Latin America
  4. North America
Correct Answer: Africa

66. The highest Mountain Peak Mount Everest has been name after Col. George Everest who was:
  1. Commandant of 1st Mountain Infantry brigade
  2. A Commamder of Golscha brigade
  3. A Political agent of N.W.F.P.
  4. Surveyor General of India
Correct Answer: Surveyor General of India

67. Christopher Colubus who discovered America was:
  1. Spanish
  2. Dutch
  3. Italian
  4. French
Correct Answer: Italian

68. the Annual average flow of water in Indus River system is:
  1. 130 MAF
  2. 110 MAF
  3. 100 MAF
  4. 90 MAF
Correct Answer: 110 MAF

69. The single biggest hydel power generating site is situated in:
  1. Brazil
  2. China
  3. United State
  4. India
Correct Answer: China

70. The US Congress and Senate raised the debt limit of US government by:
  1. $500 billion
  2. $1500 billion
  3. $1500 billion
  4. $2000 billion
Correct Answer: $1500 billion

71. IMF anf World Bank are created through:
  1. Yalta Conference
  2. New Deal
  3. Treaty of Versailles
  4. Bretton Woods Agreement
Correct Answer: Bretton Woods Agreement


73. The president of Yugoslavia/ Serbia who was indicated and tried by war Criminal Tribunal was:
  1. Franjo Tudrnan
  2. Slobodan Milosevic
  3. Ralko Mladic
  4. Radoslav Bradjnin
Correct Answer: Slobodan Milosevic

74. Who was not a member of the 1st Cabinet of Pakistan?
  1. Sardar Abdur Rab Nishtar
  2. Hussain Shaheed Suharwady
  3. Jogendra Nath Mandal
  4. Malik Ghulam Muhammad
Correct Answer: Hussain Shaheed Suharwady

75. president Of Syria Bashar Al Assad is by faith a:
  1. Druze
  2. Alavi
  3. Shia
  4. Sunni
Correct Answer: Alavi

76. US President Barack Obama's father was:
  1. Indonesian
  2. Nigerian
  3. Egyptain
  4. Kenyan
Correct Answer: Kenyan

77. Blind Dolphines are founded in:
  1. Ganges River
  2. Nile River
  3. Yangtze River
  4. None
Correct Answer: Ganges River

78. The Captain Of pakistan Circket team which Defeated England at the Oval in 1954 was:
  1. Fazl Mehmood
  2. Hanif Muhammad
  3. Abdul Hafeez Kardar
  4. Khan Muhammad
Correct Answer: Abdul Hafeez Kardar


80. When Ayub Khan took overpower in 1958,the Prime Minister Of Pakistan was:
  1. Muhammad Ali Bogra
  2. Hussain Shaheed Suharwardy
  3. Malik Feroze Khan Noon
  4. Chaudhry Muhammad Ali
Correct Answer: Malik Feroze Khan Noon

81. The 1st International flight taken by PIA was taken on:
  1. 25th May 1951
  2. 7th June 1954
  3. 1st February 1955
  4. 17th June 1961
Correct Answer: 1st February 1955

82. The President Deputy Chairman of Planning Commission is:
  1. Nadeem Ul Haque
  2. Dr.Akram Sheikh
  3. Dr. Ishrat Hussain
  4. Sartaj Aziz
Correct Answer: Sartaj Aziz

83. The Present Secretary General of UN is from:
  1. Portugal
  2. Brazil
  3. Korea
  4. Austria
Correct Answer: Portugal

84. The Cash balance of the Company is more than the Cash balance of US:
  1. Apple
  2. MIcrosoft
  3. Dupont
  4. Bachtel
Correct Answer: Apple


86. The father of Modern Science Fiction is:
  1. Bertrand Russel
  2. H.G.Wells
  3. Aldous Huxley
  4. Maupassant
Correct Answer: H.G.Wells

87. The office District Magistrate was abolished through:
  1. Local Government Ordinance 2001
  2. Police Ordinance 2002
  3. Amendments in the Code of Criminal Procedure
  4. 17th Amendment in the Constitution
Correct Answer: Amendments in the Code of Criminal Procedure

88. Indian Railway started operation:
  1. 1847
  2. 1849
  3. 1853
  4. 1861
Correct Answer: 1853


90. The One who won grand slam in tennis twince:
  1. Leo Hoad
  2. Roy Emerson
  3. Rod Laver
  4. Jimmy Connors
Correct Answer: Rod Laver

91. Hanging gardens in Babylon were located in:
  1. Syria
  2. Lebonan
  3. Iraq
  4. Jordon
Correct Answer: Iraq

92. First Satellite Sputnik 1 was launched in October 1957.Indicate the date:
  1. 2 October 1957
  2. 4 October 1957
  3. 6 October 1957
  4. 8 October 1957
Correct Answer: 4 October 1957

93. the Celebbrate Scientist Isaac Newton was :
  1. British
  2. Dutch
  3. Italian
  4. French
Correct Answer: British

94. Turnip is a root described as:
  1. Napiform
  2. Fusiform
  3. Couical
  4. Tubrous
Correct Answer: Fusiform

95. Penicillin was discovered by:
  1. Victor Fleming
  2. Ian Fleming
  3. Alexander Fleming
  4. Stephen
Correct Answer: Alexander Fleming

96. On 18 May 1974 India exploded first nuclear devise under the code name of:
  1. Operation Blue Star Rakshak
  2. Operation Gibraltar
  3. Operation Smiling Buddah
  4. Operation
Correct Answer: Operation Smiling Buddah


98. The book "Indian Musalmams" published in 1871 was written by:
  1. William Wilson Hunter
  2. Sir Syed Ahmad Khan
  3. Rudyard Kipling
  4. Justice Ameer Ali
Correct Answer: William Wilson Hunter

99. Indian Rebellion of 1857 (war of independence) began on 10th May from the town of:
  1. Jhansi
  2. Gwaliar
  3. Meerul
  4. Lucknow
Correct Answer: Meerul

100. How many Sahaaba were martyred in Battle of Badar?
  1. 12
  2. 14
  3. 16
  4. 18
Correct Answer: 14