PPSC PAST PAPER 30


1. who is the present president Cuba?
  1. Miguel Díaz-Canel
  2. Raúl Castro
  3. José Ramón Machado Ventura
  4. Fidel Castro
Correct Answer: Miguel Díaz-Canel

2. Nouri-al-Maliki is the president of?
  1. Iran
  2. Iraq
  3. UAE
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Iraq

3. Clash of civilizations is written by?
  1. KB Saeed
  2. Samuel Huntington
  3. John Major
  4. Shamon Perez
Correct Answer: Samuel Huntington

4. War and Peace is written by?
  1. Allama Iqbal
  2. Leo Tolstoy
  3. John Milton
  4. Jane Austin
Correct Answer: Leo Tolstoy

5. Pride and Prejudice is written by?
  1. Shakespeare
  2. Jane Austin
  3. Jane Austin
  4. Chaucer
Correct Answer: Jane Austin

6. India Wins Freedom is written by:
  1. Quaid-e-Azam
  2. Allama Iqbal
  3. Abdul Kalam Azad
  4. Ch Rehmat Ali
Correct Answer: Abdul Kalam Azad

7. Who was the chief editor of"Zamindar"?
  1. Maulana Zafar Ali Khan
  2. MA Johar
  3. Abdul Kalam Azad
Correct Answer: Maulana Zafar Ali Khan

8. Simon Commission held in:
  1. 1927
  2. 1928
  3. 1929
  4. 1930
Correct Answer: 1928

9. Who was the Viceroy in 1927?
  1. Lord Rippon
  2. Lord Curzon
  3. Lord Pathetic Lawrence
  4. Lord Irwin
Correct Answer: Lord Irwin

10. First Viceroy of the subcontinent was?
  1. Lord Rippon
  2. Lord Canning
  3. Lord Pathetic Lawrence
  4. Lord Irwin
Correct Answer: Lord Canning

11. Last viceroy of subcontinent?
  1. Lord Minto
  2. Lord Wavell
  3. Lord Irwin
  4. Lord Mountbatten
Correct Answer: Lord Mountbatten

12. Barack Obama was born in Hawaii and now he belongs to:
  1. Washington
  2. Hawaii
  3. California
  4. Illinois
Correct Answer: Illinois

13. When WTO formed?
  1. 1990
  2. 1991
  3. 1995
  4. 1998
Correct Answer: 1995

14. Stainless steel is the alloy of?
  1. Iron.Chromium and nickel
  2. Carbon and Zinc
  3. Zinc and Iron
  4. Iron and Silver
Correct Answer: Iron.Chromium and nickel

15. How many colours are there is spectrum?
  1. 3
  2. 4
  3. 7
  4. 9
Correct Answer: 7

16. Which player has highest score in test cricket?
  1. Waseem Akram
  2. Shahid Afridi
  3. Sachin Tendulker
  4. Dhoni
Correct Answer: Sachin Tendulker

17. NATO stands for?
  1. National Atlantic Treaty Organization
  2. North Asia Treaty Organization
  3. North Atlantic Trust Organization
  4. North Atlantic Treaty Organization
Correct Answer: North Atlantic Treaty Organization

18. Where is the greatest and longest wall of earth?
  1. China
  2. Japan
  3. Korea
  4. Italy
Correct Answer: China

19. Where is Learning Tower of Pisa?
  1. Italy
  2. France
  3. Germany
  4. Portugal
Correct Answer: Italy

20. Who presented Theory of Relativity?
  1. Nicholson
  2. Dr Smith
  3. Bill Gate
  4. Einstein
Correct Answer: Einstein

21. when was Dr.Abdul Salam Received Noble Prize?
  1. 1955
  2. 1959
  3. 1972
  4. 1979
Correct Answer: 1979

22. Penicillin was discovered by:
  1. Nicholson
  2. Dr Smith
  3. Fleming
  4. Einstein
Correct Answer: Fleming

23. What is the actual time of rotation of earth?
  1. 20hours 36min 14 sec
  2. 23hours 56min 4 sec
  3. 25hours 33min 24sec
  4. 12hours 45min 34sec
Correct Answer: 23hours 56min 4 sec

24. Olympics 2000 took place on which city?
  1. New York
  2. London
  3. Sydney
  4. Geneva
Correct Answer: Sydney

25. Who was first President of Muslim League?
  1. Quaid-e-Azam
  2. Allama Iqbal
  3. Sir Agha Khan
  4. Ch Rehmat Ali
Correct Answer: Sir Agha Khan

26. Who is the president of India?
  1. Ram Nath Kovind
  2. Acharya Dev Vrat
  3. Balram Das Tandon
  4. Keshari Nath Tripathi
Correct Answer: Ram Nath Kovind

27. Ban-ki-Mon belong to which country?
  1. China
  2. Japan
  3. South Korea
  4. Thailand
Correct Answer: South korea

28. Brief History of Time is written by:
  1. Nicholson
  2. Dr Smith
  3. Freud
  4. Stephen Hawking
Correct Answer: Stephen Hawking

29. What is Black Hole?
  1. Star
  2. Vinice Moon
  3. Glacier
  4. Hypothetical region in Space
Correct Answer: Hypothetical region in Space

30. Which are the two gases that we exhale from more then we in hale?
  1. Nitrogen and Oxygen
  2. Hydrogen and Nitrogen
  3. Helium and Carbon
  4. Oxygen and Carbon
Correct Answer: Oxygen and Carbon

31. What is Agoraphobia?
  1. Fear of Doges
  2. Fear of Open Places/Public Places
  3. Fear of Fire
  4. Fear of Water
Correct Answer: Fear of Open Places/Public Places

32. Prime Minister of UK is:
  1. John Major
  2. Golden Brown
  3. Catharine Ashton
  4. Theresa May
Correct Answer: Theresa May

33. OIC came into existence?
  1. 1950
  2. 1962
  3. 1977
  4. 1969
Correct Answer: 1969

34. How many States are there in USA?
  1. 40
  2. 45
  3. 50
  4. 53
Correct Answer: 50

35. SAARC headquarters?
  1. Delhi
  2. Colombo
  3. Calcutta
  4. Kathmandu
Correct Answer: Kathmandu

36. 'Friends Not Masters is written by:
  1. General Ayub Khan
  2. Pervez Musharaf
  3. K B Saeed
  4. Allama Iqbal
Correct Answer: General Ayub Khan

37. Total members of Commonwealth?
  1. 40
  2. 45
  3. 50
  4. 53
Correct Answer: 53

38. In 1946 who presented poor man's budget?
  1. Quaid-e-Azam
  2. Jawhar Lal Nehru
  3. Liaquat Ali Khan
  4. VP Menon
Correct Answer: Liaquat Ali Khan

39. Allama Iqbal delivered Khutba Allahabad on:
  1. December 1928
  2. October 1930
  3. July 1929
  4. June 1930
Correct Answer: October 1930

40. UNO established on:
  1. 24th October 1945
  2. 14th October 1946
  3. 14th October 1947
  4. 28 October 1948
Correct Answer: 24th October 1945

41. Where is the headquarters of International Court of Justice
  1. Delhi
  2. London
  3. Washington
  4. Hague
Correct Answer: Hague

42. Hijrat Madina was took place in?
  1. 610 AD
  2. 622 AD
  3. 615 AD
  4. 616 AD
Correct Answer: 622 AD

43. Total number of Ghazwat?
  1. 20
  2. 24
  3. 27
  4. 30
Correct Answer: 27

44. Total number of Ghazwat?
  1. 20
  2. 24
  3. 27
  4. 30
Correct Answer: 27

45. Surah without Bismillah?
  1. Surah Tauba
  2. Surah Baqra
  3. Surah Naml
  4. Surah Naas
Correct Answer: Surah Tauba

46. Anarkali is written by:
  1. Bano Qudsia
  2. Asmat Chughtai
  3. Ishfaq Ahmad
  4. Imtiaz Ali Taj
Correct Answer: Imtiaz Ali Taj

47. Raja Ghidh is written by?
  1. Ishfaq Ahmed
  2. Asmat Chugtai
  3. Bano Qudsiya
  4. Imtiaz Ali Taj
Correct Answer: Bano Qudsiya

48. How many lines are there in Masuddus?
  1. 3
  2. 5
  3. 4
  4. 6
Correct Answer: 6

49. How many lines are there in Masuddus?
  1. 3
  2. 5
  3. 4
  4. 6
Correct Answer: 6

50. Shikwa; Iqbal' s famous poem is in which book?
  1. Armaghane Hijaz
  2. Baange Dara
  3. Bal-i-Jibril
  4. Zarb-i-Kalim
Correct Answer: Baange Dara

51. Haj performed by Holy Prophet on:
  1. 10 Zilhaj
  2. 15 Zilhaj
  3. 20 Zilhaj
  4. 30 Zilhaj
Correct Answer: 10 Zilhaj

52. Origin of Species is written by:
  1. Nicholson
  2. Dr Smith
  3. Charles Darwin
  4. John Atanasoff
Correct Answer: Charles Darwin

53. Partition of Bengal took place in?
  1. 1907
  2. 1908
  3. 1905
  4. 1910
Correct Answer: 1905

54. Suez Canal connects?
  1. Mediterranean Sea and Red Sea
  2. South China Sea and Red Sea
  3. Indian Ocean and Red Sea
  4. None of these
Correct Answer: Mediterranean Sea and Red Sea

55. Which poet was famous for Masnavi?
  1. Hafeez Jalandhri
  2. Allama Iqbal
  3. Faiz Ahmad Faiz
  4. Mir Hassan
Correct Answer: Mir Hassan

56. Muhammad Iqbal's 1st book in Persian?
  1. Bange Dara
  2. Armaghane Hijaz
  3. Israr e Khudi
  4. None
Correct Answer: Israr e Khudi

57. Colorado is a river which flows in:
  1. USA
  2. UK
  3. Peru
  4. Brazil
Correct Answer: USA

58. Congo River is located in:
  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. America
Correct Answer: Africa

59. The Lal Suhanra National Park is located near:
  1. DG Khan
  2. Bahawalpur
  3. Ahmadpur East
  4. D.G. khan
Correct Answer: Bahawalpur

60. The Grand Trunk Road was built by:
  1. Jahangir
  2. Sher Shah Suri
  3. Bubar
  4. Akbar
Correct Answer: Sher Shah Suri

61. Faraizi Movement was started by Haji Shariat Ullah in Bangal in:
  1. 1835
  2. 1823
  3. 1828
  4. 1865
Correct Answer: 1828

62. During the Mughal period which one of the following traders first came to India?
  1. Portuguese
  2. Dutch
  3. Danish
  4. English
Correct Answer: Portuguese

63. The first Indian ruler to organise Haj pilgrimage at the expanse of the state was:
  1. Alauddin Khilji
  2. Feroz Tughiaq
  3. Akbar
  4. Aurangzeb
Correct Answer: Akbar

64. The greatest fort of Pakistan that is Ranikot Fort is situated near the city:
  1. Jamshoro
  2. Peshwar
  3. Rawalpindi
  4. None of these
Correct Answer: Jamshoro

65. Gandhara Art is related to:
  1. Mohenjo-Daro
  2. Kot Digi
  3. Harappa
  4. Taxila
Correct Answer: Taxila

66. One pounded per foot is equal to--------------Kg?
  1. 1.614
  2. 1.378
  3. 1.513
  4. 1.488
Correct Answer: 1.488

67. When was the first agreement signed on Siachen glacier?
  1. 1950
  2. 1971
  3. 1949
  4. 1954
Correct Answer: 1949

68. Buddhist emperor Ashoka belonged to which dynasty?
  1. Ashoka
  2. Mauryan
  3. Chandra
  4. Gupta
Correct Answer: Mauryan

69. State of Kashmir was purchased by Ghulab Singh for:
  1. Rs. 8.5 million
  2. Rs. 7.5 million
  3. Rs. 9.5 million
  4. Rs. 5.5 million
Correct Answer: Rs. 7.5 million



72. Name the first Muslim who was appointed as Hakam?
  1. Saad bin Maaz (RA)
  2. Saad bin Abi Waqas (RA)
  3. Khalid bin Waleed (RA)
  4. Abu Ubaidah (RA)
Correct Answer: Saad bin Maaz (RA)

73. Name the first person who declared his conversion to Isalm emphatically:
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Hazrat Hamza (RA)
  3. Hazrat Umer (RA)
  4. Hazrat Saad (RA)
Correct Answer: Hazrat Umer (RA)

74. Indian Council Act introduced?
  1. 1905
  2. 1906
  3. 1908
  4. 1909
Correct Answer: 1909



77. Bhutto stepped in as the president and civilian CMLA of Pakistan?
  1. 20th December 1970
  2. 20th December 1971
  3. 20th December 1972
  4. 20th December 1973
Correct Answer: 20th December 1971

78. Land reforms announced by PPP regime:
  1. 1st March 1970
  2. 1st March 1971
  3. 1st March 1972
  4. 1st March 1973
Correct Answer: 1st March 1972

79. who was Ameen-ul-Ummat?
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Hazrat Hamza (RA)
  3. Hazrat Umer (RA)
  4. Hazrat Abu Ubaidah bin jarrah (RA)
Correct Answer: Hazrat Abu Ubaidah bin jarrah (RA)

80. Which is the biggest fresh water lake in the world?
  1. Chilka Lake
  2. Caspian Lake
  3. Dal Lake
  4. Lake Superior
Correct Answer: Lake Superior

81. Which peninsula lies between the Black Sea and Sea of Azov?
  1. Crimean
  2. Iberian
  3. Kamchatka
  4. Yucatan
Correct Answer: Crimean

82. On the banks of which river is the city of London located?
  1. Seven
  2. Thames
  3. Avon
  4. Humber
Correct Answer: Thames

83. Which is the largest country in the Arabian Peninsula?
  1. Oman
  2. Yemen
  3. Saudi Arabia
  4. Kuwait
Correct Answer: Saudi Arabia

84. The distance between the earth and the sun is smallest in the month of:
  1. January
  2. March
  3. June
  4. September
Correct Answer: January

85. In how many time zones has the world been divided?
  1. 15
  2. 24
  3. 90
  4. 180
Correct Answer: 24

86. Liverpool is situated on bank of river:
  1. Indus River
  2. Mersey River
  3. Delaware River
  4. None of these
Correct Answer: Mersey River

87. Which is the longest river in the world?
  1. Nile
  2. Amazon
  3. Volga
  4. Mississppi
Correct Answer: Nile


89. What do you understand by En-route?
  1. One way
  2. On the way
  3. Welcome
  4. None of these
Correct Answer: On the way

90. Name the American President who had to resign when it become clear that he was about to be impeached and convicted by Congress?
  1. Ulysses S. Grand
  2. William Mckinley
  3. Richard Nixon
  4. Dwight D. Eisenhower
Correct Answer: Richard Nixon

91. Michelangelo was famous :
  1. Artist
  2. Politician
  3. Singer
  4. None of these
Correct Answer: Artist

92. Where would you find the Sea of Galilee?
  1. Syria
  2. Turkey
  3. Israel
  4. Jordan
Correct Answer: Israel

93. Syed Ahmad Shaheed was martyred at Balakot in:
  1. 1843
  2. 1831
  3. 1832
  4. 1837
Correct Answer: 1832

94. Urdu declared as official language in:
  1. 1830
  2. 1831
  3. 1832
  4. 1834
Correct Answer: 1832

95. Which is the highest peak of Himalayas range in Pakistan?
  1. Pamir
  2. Nanaga Parbat
  3. K-2
  4. Rakaposhi
Correct Answer: Nanga Parbat

96. Who said these words"Man without society is either beast or God"?
  1. Plato
  2. Aristotli
  3. Hegel
  4. Gandhi
Correct Answer: Aristotle

97. Who said"A thing of beauty is joy forever"?
  1. John Keats
  2. Shelley
  3. Byron
  4. Milton
Correct Answer: John Keats

98. Who said "Man is a social Animal"
  1. Aristotle
  2. Plato
  3. Hegel
  4. Gandhi
Correct Answer: Aristotle

99. Nobel Prize was first awarded in the year:
  1. 1900
  2. 1901
  3. 1904
  4. 1905
Correct Answer: 1904

100. Where is the H.Q. of the European Economic Community?
  1. Bonn
  2. Rome
  3. Brussels
  4. Hague
Correct Answer: Brussels