PPSC PAST PAPER 31


1. The length of Pak-Aghan border (Durand Line) is:
  1. 2252 km
  2. 909 km
  3. 11300 km
  4. 592 km
Correct Answer: 2252 km

2. Population wise, Pakistan's position in the world is:
  1. 21th
  2. 6th
  3. 34th
  4. 4th
Correct Answer: 6th

3. The number of districts of Punjab province is:
  1. 24
  2. 31
  3. 36
  4. 51
Correct Answer: 36

4. Who was the first non-British Governor of Punjab?
  1. Sardar Abdur Rab Nishtar
  2. Ibrahim Ismail Chundigar
  3. Nawab Mushtaq Ahmad Guffnani
  4. Mien Amin-ud-Din
Correct Answer: Sardar Abdur Rab Nishtar

5. Baluchistan was given the status of province in:
  1. 1947
  2. 1958
  3. 1970
  4. 1985
Correct Answer: 1970


7. The number of High Court in Pakistan is:
  1. 1
  2. 5
  3. 4
  4. 10
Correct Answer: 5

8. The Command and and Staff College of Pakistan Army is situated at
  1. Karachi
  2. Lahore
  3. Quetta
  4. Abbottabad
Correct Answer: Quetta


10. Hanna Lake is located in:
  1. FATA
  2. Interior Sindh
  3. Indian Held Kashmir
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

11. The Urban-Rural ratio in Pakistan is:
  1. 40:60
  2. 30:70
  3. 20:80
  4. 10:90
Correct Answer: 40:60

12. Which is the most important mineral of Pakistan, in terms of reserves
  1. Natural Gas
  2. Copper
  3. Petroleum
  4. Coal
Correct Answer: Coal

13. Which one of the following is folk dance?
  1. Bhangra
  2. Jhoomer
  3. Luddi
  4. All of them are folk dances
Correct Answer: All of them are folk dances

14. The most widely spoken language in Pakistan is:
  1. Urdu
  2. Punjabi
  3. Sindhi
  4. Pushto
Correct Answer: Punjabi

15. Masijid Mahabat Khan is located at:
  1. Multan
  2. Peshawar
  3. Quetta
  4. Hyderabad
Correct Answer: Peshawar

16. Which one out of the following is not a'daily'?
  1. The News
  2. The Nation
  3. Herald
  4. Dawn
Correct Answer: Herald

17. Who introduced 'Doctrine of Lapse' in India(1848)
  1. Lord Dalhousie
  2. Lord Canning
  3. Lord Ripon
  4. Lord Minto
Correct Answer: Lord Dalhousie

18. Florence Nightingale is renowned for?
  1. Acting
  2. Nursing
  3. Painting
  4. Poetry
Correct Answer: Nursing

19. World War-1 was fought during:
  1. 1914-18
  2. 1939-45
  3. 1920-24
  4. None of these
Correct Answer: 1914-18

20. Which country became independent on July 4, 1776?
  1. Canada
  2. Australia
  3. America
  4. Holland
Correct Answer: America

21. Which Mughal king was buried in Kabul?
  1. Akbar
  2. Jahangir
  3. Humayun
  4. Babur
Correct Answer: Babur

22. Westminster Abbey;where English Kings Queens are coroneted
  1. Church
  2. Palace
  3. Office
  4. Auditorium
Correct Answer: Church

23. What is the estimated age of the Universe?
  1. 1 billion years
  2. 10 billion years
  3. 13 billion years
  4. 20 billion years
Correct Answer: 13 billion years

24. What is the second largest ocean after Pacific?
  1. Atlantic
  2. Indian
  3. Arctic
  4. None of them
Correct Answer: Atlantic

25. In which range, Mount Everest is located?
  1. Karakorum
  2. Himalayas
  3. Hindu Kush
  4. Pamirs
Correct Answer: Himalayas

26. Parallel divides:
  1. North Korea and South Korea
  2. USA and Canada
  3. Germany and Poland
  4. India and China
Correct Answer: North Korea and South Korea

27. Tripoli is the capital of:
  1. Gambia
  2. Mali
  3. Libya
  4. Mauritius
Correct Answer: Libya

28. ' Takka' is the currency of:
  1. Bangladesh
  2. Bhutan
  3. Nepal
  4. Sir Lanka
Correct Answer: Bangladesh

29. Egyptian city Aswan is famous for:
  1. World's largest dam
  2. a huge film industry
  3. being birth place of James Abdul Nasir
  4. a historic university
Correct Answer: World's largest dam

30. The headquarters of the League of Nations (LoN) was at
  1. New York
  2. London
  3. Paris
  4. Geneva
Correct Answer: Geneva

31. Which one out of the following is not a principal organ of the U.N.O?
  1. General Assembly
  2. Secretariat
  3. International Labour Organisation
  4. Economic and Social Council
Correct Answer: International Labour Organisation

32. The headquarters of European Union is at
  1. Vienna
  2. Brussels
  3. Paris
  4. Amsterdam
Correct Answer: Brussels

33. Dr.Henry Kissinger served as America's Secretary of State during the presidency of:
  1. Richard Nixon
  2. Gerald Ford
  3. Both of them
  4. None of them
Correct Answer: Both of them

34. 'Crust' is earth's
  1. outer layer
  2. inner layer
  3. central layer
  4. none of them
Correct Answer: Outer layer

35. The coldest place in the world is:
  1. Tibet
  2. Oslo
  3. Siberia
  4. Greenland
Correct Answer: Greenland

36. Who invented ' revolver'
  1. Samuel Colt
  2. John.M.Browing
  3. John Ericsson
  4. James Watt
Correct Answer: Samuel Colt

37. How many bones are there in the body of newborn baby?
  1. 210
  2. 300
  3. 351
  4. 403
Correct Answer: 300

38. Which out of following is a main organ of sense?
  1. Nose
  2. Nail Hair
  3. All of them
Correct Answer: Nose

39. Drugs that calm nervous systems and prevent worry, tension etc are called:
  1. Analgesic
  2. Antibiotics
  3. Hormones
  4. Tranquilizer
Correct Answer: Tranquilizer

40. Tooth decay the deficiency of
  1. Chromium
  2. Copper
  3. Fluorine
  4. Iron
Correct Answer: Fluorine

41. Anything that occupies space and possesses weight is called:
  1. Molecule
  2. Matter
  3. Element
  4. Atom
Correct Answer: Matter

42. 'To every action there is always an equal and opposite reaction' is Newton's:
  1. 1st law of motion
  2. 2nd law of motion
  3. 3rd law of motion
  4. None of them
Correct Answer: 3rd law of motion

43. 'Study of Insects' is termed as
  1. Entomology
  2. Cosmography
  3. Mycology
  4. Astrology
Correct Answer: Entomology


45. Sigmund Freud is known for his work in the field of:
  1. Anthropology
  2. Historiography
  3. Psychology
  4. Physics
Correct Answer: Psychology

46. The Muslims conquered Palestine during the caliphate of:
  1. Hazrat Abu Bakr
  2. Hazrat Umer
  3. Hazrat Usman
  4. Hazrat Ali
Correct Answer: Hazrat Umer

47. Who replaced Lord Mountbatten as Governor General of India?
  1. Abu-al-Kalam Azad
  2. Radha Krishnan
  3. Chakarvarti Rajagopalachari
  4. Kishna Menon
Correct Answer: Chakarvarti Rajagopalachari

48. During interim government of India, prior to partition,which Muslim League leader served as Finance Minister
  1. Abdur Rab Nishtat
  2. Mushtaqb Ahmad Gurmani
  3. Liaqat Ali Khan
  4. Ch.Muhammad Ali
Correct Answer: Liaqat Ali khan


50. Which out of the following is not a Kharif crop?
  1. Rice
  2. Sugar cane
  3. Maize
  4. Wheat
Correct Answer: Wheat

51. Pakistan share in global export is:
  1. 2%
  2. 18%
  3. 11%
  4. 1%
Correct Answer: 18%

52. 'Lisbon' is the capital of:
  1. Romania
  2. Panama
  3. Taiwan
  4. Portugal
Correct Answer: Portugal

53. Which is the largest river in the world?
  1. Amazon
  2. Ganger
  3. Nile
  4. none of these
Correct Answer: Amazon

54. Who is the foreign minister of Pakistan?
  1. Mr.Sartaj Aziz
  2. Khawaja Muhammad Asif
  3. Mian Muhammad Nawaz Sharif
  4. Mian Tariq Fatimi
Correct Answer: Mian Muhammad Nawaz Sharif

55. 'Theory of Evolution' was presented by:
  1. Euclid
  2. Charles Darwin
  3. Werner Heisenberg
  4. Simon Bolivar
Correct Answer: Charles Darwin

56. Which philosopher formally put together the basic ideas of constitutional democracy for the first time?
  1. John Lock
  2. Francis Beacon
  3. Voltaire
  4. Adam Smith
Correct Answer: John Lock

57. The only twentieth century American President who was assassinated is;
  1. Abrahim Lincoln
  2. John F.Kennedy
  3. Richard Nixon
  4. Ronald Reagan
Correct Answer: John F.Kennedy

58. Martin Luther is famous for:
  1. his fiction writing skills
  2. being a politician
  3. his defiance of Roman Catholic Church
  4. his useful inventions
Correct Answer: His defiance of Roman Catholic Church

59. Canada is located in:
  1. North America
  2. South America
  3. Western Europe
  4. Eastern Europe
Correct Answer: North America

60. Pablo Picasso is considered to be a great :
  1. Musician
  2. Writer
  3. Actor
  4. Painter
Correct Answer: Painter

61. Which prize is awarded annually on December 10 each year for outstanding works in various fields?
  1. Lenin Prize
  2. Pulitzer Prize
  3. Nobel Prize
  4. Bolivar Prize
Correct Answer: Nobel Prize

62. The most populous city of the world is
  1. New York
  2. Tokyo
  3. Shanghai
  4. Moscow
Correct Answer: Shanghai

63. The Sun is mainly composed of
  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Carbon dioxide
  4. Potassium
Correct Answer: Hydrogen

64. Post mortem examination of organ or tissue of dead body is called;
  1. Philology
  2. Autopsy
  3. Genealogy
  4. Topography
Correct Answer: Autopsy

65. "Laissez-Fair'means:
  1. Non-interference of state in economy
  2. Extra -ordinary political activity
  3. Military operation in trouble areas
  4. Rapid industrialization of a country
Correct Answer: Non-interference of state in economy

66. Charles Dickens' was:
  1. An English novelist
  2. An American scientist
  3. A German politician
  4. A leading musician of 18th century
Correct Answer: An English novelist

67. Before its independence, Singapore was part of:
  1. Indonesia
  2. China
  3. Malaysia
  4. Japan
Correct Answer: Malaysia

68. Who was the first Muslim King of India?
  1. Qubib-ud-din-Aibak
  2. Muhammad Bin Qasim
  3. Zaheer-ul-din- Babur
  4. Mehmud Ghazanvi
Correct Answer: Qubib-ud-din-Aibak

69. Which was the Capital of Umayyad Empire?
  1. Baghdad
  2. Medina
  3. Damascus
  4. Kofa
Correct Answer: Damascus

70. The Muslims conquered 'Jerusholum' during the Khilafat of:
  1. Hazrat Abu Bakr Siddique
  2. Hazrat Umer bin Khattab
  3. Hazrat Usman Ghani
  4. Hazrat Ali bin Abu Tab
Correct Answer: Hazrat Umer bin Khattab

71. 'Mossad' is the intelligence agency of:
  1. Brazil
  2. Israel
  3. Lebanon
  4. Syria
Correct Answer: Israel

72. Australia was discovered by:
  1. Christopher Columbus
  2. Vasco de Game
  3. Captain James Cook
  4. Yuri Gagarin
Correct Answer: Captain James Cook

73. The UNO was set up in:
  1. 1939
  2. 1941
  3. 1949
  4. 1945
Correct Answer: 1949

74. A shared or portion of an estate held by one land-owner or jointly by two or more land owners is:
  1. Property
  2. Possession
  3. Holding
  4. Inheritace
Correct Answer: Holding

75. Which of the following is not defined in the Land Revenue Act of 1967?
  1. Assessment
  2. Kanungo
  3. Boundary mark
  4. Land
Correct Answer: Kanungo


77. Who can summon person to give evidence and produce documents?
  1. Commissioner
  2. District collector
  3. Tehsildar
  4. All of them


78. Which out of the following is not a 'village offcer?
  1. Patwari
  2. Kanungo
  3. Lamberdar
  4. Tehsildar
Correct Answer: Tehsildar

79. Which register/document is mandatory for a patrol to maintain?
  1. Jamabandi
  2. Khasra Girdwari
  3. Lai kitab
  4. All of them
Correct Answer: All of them

80. Who can direct to specially revise the record of rights of an estate?
  1. District Collector
  2. Commissioner
  3. Board of Revenue
  4. Goverment
Correct Answer: Commissioner

81. The periodically record is prepared :
  1. Every year
  2. After 4 years
  3. After 5 year
  4. After 10 years
Correct Answer: After 4 years

82. An enquiry or an order regarding mutation shall be made in the:
  1. Office of District Collector
  2. Common assembly (Ijlas-i-Aam) in the estate
  3. Building of the tehsil
  4. Resilience of lamberdar
Correct Answer: Common assembly (Ijlas-i-Aam) in the estate

83. It is mandatory for the Revenue Officer to attest the mutation:
  1. In the Tehsil premises
  2. In the Patwari khana
  3. On the sport
  4. In the revenue branch of DCO office
Correct Answer: In the Tehsil premises

84. Who is empowered to make rules making records and other matters connected therewith?
  1. Board of Revenue
  2. Government
  3. Board of Revenue with prior approved of government
  4. Provincial assembly
Correct Answer: Board of Revenue with prior approved of government

85. A mutation fee in respect of any entry shall be payable by the person:
  1. Who is transferring the right
  2. In whose favor the entry is made
  3. who is certifying the genuity of transaction
  4. None of these
Correct Answer: In whose favor the entry is made



88. Who is authorized to define the limits of any estate, holding or field for framing any records or making assessment of revenue?
  1. Revenue Officer
  2. Sub-divisional Collector
  3. District Collector
  4. Commissioner
Correct Answer: District Collector


90. The land Revenue Rules were framed in:
  1. 1967
  2. 1988
  3. 1911
  4. 1973
Correct Answer: 1988

91. 'A person liable for an arrear of land revenue has been homed by'Land Revenue Act' as:L
  1. Accused
  2. Absconder
  3. Culprit
  4. Defaulter
Correct Answer: Defaulter

92. The 'Land Revenue Act' is comprised of how many sections?
  1. 179
  2. 184
  3. 107
  4. 100
Correct Answer: 184

93. A charges upon or claim against land arising out of a private grant or contract is termed as:
  1. Encumbrance
  2. Limitation
  3. Check
  4. None of these
Correct Answer: Encumbrance



96. On which of the following reason; a Lamberdar cannot dismissed?
  1. Seriously embarrassed by debt
  2. Involved in criminal activities
  3. property dispute with family members
  4. Incapacitated due to old age
Correct Answer: property dispute with family members


98. Which document out of the following is not part of Periodical Record"?
  1. Shajra Kishhvar of field map
  2. Shajra Nasab or genealogical table
  3. List of habitual defaulters
  4. Jamabandi
Correct Answer: List of habitual defaulters

99. The only Hindu State' in the world is:
  1. Sri Lanka
  2. Nepal
  3. India
  4. Bhutan
Correct Answer: Nepal

100. Canada is located in:
  1. North America
  2. South America
  3. Western Europe
  4. Eastern Europe
Correct Answer: North America