PPSC PAST PAPER 32


1. Who may pass orders for preparation of Register Haqdaran Zameen if the same does not exist ealier?
  1. Asstt.Commissioner
  2. Distt. Collector
  3. Comissioner
  4. Biard of Revenue
Correct Answer: Board of Revenue

2. In which court the appeal against mutation may be filled?
  1. Asstt.Commissioner
  2. Distt. Collector
  3. Comissioner
  4. Biard of Revenue
Correct Answer: Asstt.Comissioner

3. By whom Abtdal Tasdeek of Register Haqdaran CZameen is carried out?
  1. Patwari
  2. Qanoongo
  3. Naib Tehsildar
  4. Tehsildar
Correct Answer: Patwari

4. Fard Badar is to be sanctioned by?
  1. Naib Tehsilar/Tehsildar
  2. Addl. District Collector
  3. Deputy District Collector
  4. District Collector
Correct Answer: Addl. District Collector

5. In which court the appeal against consolidation Scheme may be filled?
  1. Tehsildar
  2. Consolidation Officer
  3. Addl.Collector
  4. Addl. Commissioner Consolidation
Correct Answer: Addl. Commissioner Consolidation

6. Upon whom it is obligatory to carry out 100% inspection / partal of Gardaravi?
  1. Naib Tehsilar
  2. Tehsildar
  3. Patwari
  4. Qanoongo
Correct Answer: Patwari

7. What is the limitation of appeal to BOR under Punjab Land Revenue Act 1967?
  1. 30 Days
  2. 40 Days
  3. 60 Days
  4. 90 Days
Correct Answer: 60 Days

8. A person of whom the land revenue of any land has been assigned in whole or in part by the GOVT. is?
  1. Village servant
  2. Zamindar
  3. Village headman
  4. Jagirdar
Correct Answer: Village headman

9. When Punjab Tendency Act was enacted?
  1. 26-09-1887
  2. 23-09-1882
  3. 26-09-1882
  4. 23-09-1887
Correct Answer: 23-09-1887

10. When Punjab Tendency Act was enacted?
  1. 26-09-1887
  2. 23-09-1882
  3. 26-09-1882
  4. 23-09-1887
Correct Answer: 23-09-1887

11. A talent having a right of occupying in land may sublet a land or any part there of for a term not exceeding.
  1. Two Years
  2. Three Years
  3. Five Years
  4. Seven Years
Correct Answer: Five Years

12. Under which para of land Record Manual Summary Inquiry into the title of inheritance is necessary?
  1. Para 7.36
  2. Para 7.32
  3. Para 7.33
  4. Para 7.26
Correct Answer: Para 7.36


14. Under which para of land Record Manual Revenue Officer is responsible for correction of filled maps?
  1. Para 3.12
  2. Para 4.32
  3. Para 4.38
  4. Para 4.40
Correct Answer: Para 3.12

15. Under which para of land Record Manual guides with regard to preparation of Tatima Shajra?
  1. Para 4.14
  2. Para 4.33
  3. Para 4.21
  4. Para 4.23
Correct Answer: Para 4.33

16. On which date inspection of Kharif Harvest should being?
  1. 1st August
  2. 15th November
  3. 15th July
  4. 1st October
Correct Answer: 1st October

17. On which date inspection of Rabi Harvest should being?
  1. 1st March
  2. 15th March
  3. 15th April
  4. 15th May
Correct Answer: 1st March

18. Register haqdaran Nakhlistan is Included in the?
  1. Record of rights
  2. Register Intaqalaat
  3. Register Gardawari
  4. Register La Ikitab
Correct Answer: Record of rights

19. Statement of Customs (Wajib-ul- Arz) is included in the ?
  1. Register Gardawari
  2. Register Taqseem Kasht
  3. Register Roznamcha
  4. Record of rights
Correct Answer: Register Taqseem Kasht

20. Statement of right in wells and tube wells is included in the?
  1. Register Partal
  2. Register Taqseem Kasht
  3. Register Roznamcha
  4. Register periodical record
Correct Answer: Register Roznamcha

21. Index of survey / khasra Number is included in?
  1. Register Partal
  2. Register Taqseem Kasht
  3. Register Roznamcha
  4. c
Correct Answer: Register Roznamcha



24. What is the limitation of appeal to the collecter under Punjab Land Revenue Act 1967?
  1. 30 days
  2. 20 days
  3. 50 days.60 days
Correct Answer: 60 days

25. What is the limitation of appeal to the Commissioner under Punjab Land Revenue Act 1967?
  1. 20 Days
  2. 30 Days
  3. 40 Days
  4. 60 Days
Correct Answer: 60 days


27. Who scored a century before lunch in a lead match?
  1. Asif Iqbal. Zaheer Abbas
  2. Shahid Afridi
  3. Majid Khan
Correct Answer: Majid Khan


29. How many balls are used in the game of Snooker?
  1. 18
  2. 20
  3. 22
  4. 24
Correct Answer: 22

30. With which sport, Matador is associated?
  1. Bull fighting
  2. Rowing
  3. Cycling
  4. Yachting
Correct Answer: Bull fighting

31. When Prime Minister Yousaf Raza Gillani was indicated for contempt of court by Supreme Court of Pakistan?
  1. 10-02-2012
  2. 12-02-2012
  3. 13-02-2012
  4. 15-02-2012
Correct Answer: 13-02-2012

32. When Osama Bin Laden was slain in his compound at Abbottabad?
  1. 01-03-2011
  2. 30-03-2011
  3. 15-04-2011
  4. 02-05-2011
Correct Answer: 02-05-2011

33. NATO air raided Salala Check Post Killing 24 solider on the night of:
  1. 20-21/11-2011
  2. 22-23/11-2011
  3. 23-24/11-2011
  4. 25-26/11-2011
Correct Answer: 25-26/11-2011

34. Begum Nusrat Bhutto died on?
  1. 10-10-2011
  2. 15-10-2011
  3. 20-10-2011
  4. 23-10-2011
Correct Answer: 23-10-2011

35. Name the biggest barrage of Pakistan?
  1. Sukhar Barrage
  2. Taunsa Barrage
  3. Guddu Barrage
  4. Ghulam Muhammad Barrage
Correct Answer: Sukhar Barrage

36. When first TV station in Pakistan was established?
  1. 26-03-1964
  2. 26-05-1964
  3. 26-10-1964
  4. 26-11-1964
Correct Answer: 26-11-1964

37. In which year Dr. Abdul Salam received the Nobel Prize?
  1. 1979
  2. 1980
  3. 1981
  4. 1982
Correct Answer: 1979

38. Who was the first Captain of Pakistan Cricket team?
  1. Khan Muhammad
  2. Fazal Mehmood
  3. Hanif Muhammad
  4. Hafeez Kardar
Correct Answer: Hafeez Kardar

39. How many desert are there in Punjab?
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Correct Answer: 2

40. When NAB was established?
  1. Oct 17.1993
  2. Nov 16. 1999
  3. Dec 15. 1999
  4. Jan 12. 2000
Correct Answer: Nov 16. 1999

41. What is the maximum permissible period of physical remand under NAB Ordinance 1999?
  1. 20 Days
  2. 30 Days
  3. 40 Days
  4. 60 Days
Correct Answer: 30 Days

42. When India was declared MFN (most favord nation) by the Cabinet?
  1. 30-11-2011
  2. 01-11-2011
  3. 02-11-2011
  4. 03-11-2011
Correct Answer: 02-11-2011

43. When Women Protection Bill and Anti-acid Throwing Bill was passed by Senate?
  1. 05-12-2011
  2. 07012-2011
  3. 09-12-2011
  4. 12-12-2011
Correct Answer: 12-12-2011

44. Velocity of wind is measured by:
  1. Speedo meter
  2. Tachometer
  3. Anemometer
  4. Audio meter
Correct Answer: Anemometer

45. Oncology is the study of:
  1. Birds
  2. Cancer
  3. Mammals
  4. Sod
Correct Answer: Cancer

46. A branch of medicine dealing with skin is called?
  1. Pharmacology
  2. Urology
  3. Phraseology
  4. Dermatology
Correct Answer: Dermatology

47. A branch of medicine Studying Blood and its disorders is called?
  1. Dermatology
  2. Hematology
  3. Entomology
  4. Pathology
Correct Answer: Hematology

48. Parkinson is a disease associated with?
  1. Brain
  2. Heart
  3. Lungs
  4. Bones
Correct Answer: Brain

49. With is the cause of dengue fever?
  1. Aedes Aegypteis
  2. Anopheles
  3. Barinohits
  4. None of these
Correct Answer: Aedes Aegypteis

50. Which vitamin gets destroyed by heating?
  1. A
  2. E
  3. K
  4. C
Correct Answer: Vitamin C

51. Which gas is commonly used in balloons and airships?
  1. Hydrogen
  2. Helium
  3. Carbon Dioxide
  4. Hydrogen Sulfied
Correct Answer: Helium

52. Which gas is used in the preparation of soft drink?
  1. Hydrogen
  2. Nitrogen
  3. Carbon Dioxide
  4. Hydrogen Sulfied
Correct Answer: Carbon Dioxide

53. Pakistan Joined UNO on:
  1. 30-08-1947
  2. 30-09-1947
  3. 30-09-1948
  4. 30-12-1948
Correct Answer: 30-09-1947

54. When IMF was established?
  1. 1945
  2. 1946
  3. 1947
  4. 1948
Correct Answer: 1945

55. Who was the Prime Minister of UK at the Time of creation of Pakistan?
  1. Lord Chelmsford
  2. Churchill
  3. Attlee
  4. Lord Wavell
Correct Answer: Attlee

56. When did Edmund Hillary scale Mount Everest?
  1. 1950
  2. 1951
  3. 1952
  4. 1953
Correct Answer: 1953


58. Name the country who has most land borders with other countries:
  1. China
  2. Russia
  3. USA
  4. Japan
Correct Answer: China

59. Highest score in the history of one day cricket is?
  1. 440
  2. 443
  3. 448
  4. 450
Correct Answer: 443

60. Which largest producer of Coffee in the World?
  1. Sri Lanka
  2. Kenya
  3. Brazil
  4. US
Correct Answer: Brazil

61. Arfa Kareem the youngest ever Certified Microsoft Professional breathed her last on?
  1. 14th January 2012
  2. 15 January 2012
  3. 16th January 2012
  4. 17th January 2011
Correct Answer: 14th January 2012

62. Which is the highest military award of Britain?
  1. Military Cross
  2. Victoria Medal
  3. Elizabeth Model
  4. Victoria Cross
Correct Answer: Victoria Cross

63. Which Muslim country got the most Nobel prize in Muslim world?
  1. Egypt
  2. Pakistan
  3. Iran
  4. Bangladesh
Correct Answer: Egypt

64. Which country awards the Nobel Prize?
  1. America
  2. Sweden
  3. Switzerland
  4. Norway
Correct Answer: Sweden

65. Who conceived the character of James Bonds?
  1. Samuel Johnson
  2. R.Y.Kippling
  3. Charles Dickens
  4. Ian Fleming
Correct Answer: Ian Fleming

66. Who is the author of "Gullver's Travel"?
  1. Jonathan Swift
  2. T.S Eliot
  3. George Bernard Shaw
  4. Beacon
Correct Answer: Jonathan Swift

67. Urdu drama Anarkali was written by:
  1. Agha Hashar Kashmin
  2. Ashfaq Ahmed
  3. Qudasia Bano
  4. Imtiaz Ali Taj
Correct Answer: mtiaz Ali Taj

68. When International Day for Youth is observed?
  1. 6 March
  2. 10 April
  3. 30 June
  4. 12 August
Correct Answer: 12 August

69. The first Nuclear power plant in Pakistan was established at which place?
  1. Mianwali
  2. Islamabad
  3. Karachi
  4. Peshawar
Correct Answer: Karachi

70. Last week of September is observed as:
  1. World Heart Day
  2. World Maritime Day
  3. World Cane Day
  4. Scot Day
Correct Answer: World Maritime Day

71. Dum Dum is the name of airport of:
  1. Calcutta
  2. Dacca
  3. Nairobi
  4. Nepal
Correct Answer: Calcutta

72. SAVAK is the secret agency of:
  1. Iraq
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. Egypt
Correct Answer: Iran

73. Parliament of Turkey is known as:
  1. People Council
  2. National Assembly
  3. Majid-e-Shora
  4. Grand National Assembly
Correct Answer: Grand National Assembly

74. Boundary line between China and India is known as:
  1. Control Line
  2. Durand Line
  3. Red Cliff Line
  4. McMahon Line
Correct Answer: McMahon Line

75. who drafted the Declaration of American independence?
  1. George Washington
  2. Ibrahim Lincoin
  3. Cart Marks
  4. Thomas Jefferson
Correct Answer: Thomas Jefferson

76. Which is the year of French Revolution?
  1. 1775
  2. 1780
  3. 1785
  4. 1789
Correct Answer: 1789

77. What Port of Spain is?
  1. Sea Port of Spain
  2. Harbour of Barbados
  3. A fishing city of Belarus
  4. Capital of Trinidad and Tobago
Correct Answer: Capital of Trinidad and Tobago

78. What is the currency of Sweden?
  1. Lira
  2. Sweden pound
  3. Euro
  4. Krona
Correct Answer: Krona

79. Monte Video is the Capital of?
  1. Paraguay
  2. Nicaragua
  3. Fiji
  4. Uruguay
Correct Answer: Uruguay

80. Name the capital of Azerbaijan?
  1. Baku
  2. Dushanbe
  3. Dar ul Islam
  4. Mina
Correct Answer: Baku

81. Name the most expensive city of the world?
  1. Paris
  2. London
  3. New York
  4. Zurich
Correct Answer: London


83. WTO has granted Trade Wavier to Pakistan for?
  1. Two year
  2. Three year
  3. Four year
  4. Five year
Correct Answer: Two year

84. In which city as many as 73 fans were killed on 1-2-1-2012 after football match?
  1. Amman
  2. Beirut
  3. Cairo
  4. Port Said
Correct Answer: Port Said


86. Who is the latest induction into the International Cricket Council's Hall of Fame?
  1. Tendulkar
  2. Imran Khan
  3. Ricky Ponting
  4. Sunil Gavaskar
Correct Answer: Sunil Gavaskar


88. On 6-2-2012 Queen Elizabeth-II celebrated her--------------to throne:
  1. 45 year
  2. 50 year
  3. 55 year
  4. 60 year
Correct Answer: 60 year

89. Stephen Hawking , author of A Brief History of Time celebrated on 8-1-2012 his birth day?
  1. 45th year
  2. 50th year
  3. 55th year
  4. 70th year
Correct Answer: 70th year


91. In which country of Central America, as many as 300 jail inmates died in February 2012?
  1. Jamaica
  2. Cuba
  3. Costa Rica
  4. Honduras
Correct Answer: Honduras

92. World Bank President Robber Zoelick has decided to step of down in:
  1. 01-3-2012
  2. 30-04-2012
  3. 30-05-2012
  4. 30-06-2012
Correct Answer: 30-06-2012

93. Who helped CIA to trace Usama Bin Ladin in Abbottabad?
  1. Hussain Haqani
  2. Mansoor Ejaz
  3. Dr.khalil Afridi
  4. Dr.Shakil Afridi
Correct Answer: Dr.Shakil Afridi

94. Which proved to be the killer medicine in PIC Medicine Scam?
  1. Loprin
  2. Concour
  3. Zestortuch
  4. Isotab
Correct Answer: Isotab

95. Who is Director of "Saving Face"- a Pakistan Documentary Film nominated for Oscar Award?
  1. Madhia Gohar
  2. Uzma Gillani
  3. Saira Kazmi
  4. Sharmeen Obaid Chinoy
Correct Answer: Sharmeen Obaid Chinoy

96. To which country contract of M-9 ( Karachi - Hydrabad Motorway) has been awarded?
  1. Malaysia
  2. Iran
  3. Indonesia
  4. Canada
Correct Answer: Malaysia

97. Which is group of G-4 countries?
  1. India.Brazil.Japan.Germany
  2. India.Brazil.South Korea.Germany
  3. Germany.North Korea.Japan.Malaysia
  4. Germany.Indonesia.Japan.Iran
Correct Answer: India.Brazil.Japan.Germany

98. Which country clamped an un-official ban upon Valentine Day on 14-02-2012?
  1. Bangladesh
  2. Indonesia
  3. Malaysia
  4. Uzbekistan
Correct Answer: Uzbekistan

99. When was the 20th Constitution Amendment Bill 2012 was unanimously passed by National Assembly?
  1. 14-02-2012
  2. 15-02-2012
  3. 16-02-2012
  4. 17-02-2012
Correct Answer: 14-02-2012