eCareers

PPSC PAST PAPER 33


1. The distance of the equator from either of the poles is:
  1. 11500 Km
  2. 15001 Km
  3. 10002 Km
  4. 36005 Km
Correct Answer: 10002 Km

2. Shimizu (Japan) is the name of:
  1. Road
  2. Mountain
  3. Volcano
  4. Tunnel
Correct Answer: Tunnel


4. Who was first Asian to have received the Nobel Prize?
  1. C.V. Raman
  2. R.N. Tagore
  3. Mother Teresa
  4. I.A.Bunin
Correct Answer: R.N. Tagore

5. Which of the following mountain Systems is the oldest?
  1. Himalaya
  2. Aravali
  3. Satpura
  4. Nilgiri
Correct Answer: Aravali

6. First Census in Pakistan was held:
  1. 1948
  2. 1947
  3. 1950
  4. 1951
Correct Answer: 1951

7. Soil erosion can be prevented by:
  1. Overgrazing
  2. Removal of vegetation
  3. Afforestation
  4. Deforestation
Correct Answer: Afforestation

8. Synonym of OPPORTUNE is:
  1. Fortune
  2. Appropriate
  3. Luck
  4. Well-informed
Correct Answer: Appropriate

9. In 1867 the USA purshased Alaska from:
  1. Canada
  2. USA
  3. China
  4. Russia
Correct Answer: Russia

10. Zakat and Ushr Ordinance was promulgated in:
  1. 1979
  2. 1980
  3. 1981
  4. 1982
Correct Answer: 1980

11. The President issues an Ordinance, when the Parliament is not in session, on the:
  1. Advice of the Cabinet
  2. Recommendation of the Speaker
  3. Advice of the Prime Minister
  4. Advice of the Parliament
Correct Answer: Advice of the Prime Minister

12. "Hollywood", the center of American film industry is located in the state of:
  1. New York
  2. California
  3. Maryland
  4. Taxes
Correct Answer: California

13. The Indian National Congress was founded on the initiative of:
  1. Gandhi
  2. Jinah
  3. A.O Hume
  4. Lod Linligthow
Correct Answer: A.O Hume


15. Ijma means:
  1. Consensus
  2. Reasoning by analogy
  3. Illustrious writers
  4. Collection of Ahadis
Correct Answer: Consensus

16. Who held the portfolio of Finance in the first cabinet of Pakistan?
  1. I.I.Chundrigarh
  2. Sardar Abdul Rab Nishtar
  3. Zafarullah Khan
  4. Malik Ghulam Muhammad
Correct Answer: Malik Ghulam Muhammad

17. The Famous French football player Zinedine Zidane originally belonged to:
  1. Tunisia
  2. Algeria
  3. Egypt
  4. Morocco
Correct Answer: Algeria

18. Physiotherapy is a curative method for:
  1. Heart disease
  2. Immobility of joints
  3. Cirrhosis of the liver
  4. Drug addiction
Correct Answer: Immobility of joints

19. The third battle of Panipat was fought between:
  1. Ahmad shah Abdali and Marhates
  2. Jalal ud Din Akbar and Hemu
  3. Zahir ud Din Babur and Ibrahim Lodhi
  4. Aurangzaib Alamgir and Guru Gobin Singh
Correct Answer: Ahmad shah Abdali and Marhates

20. What was the evil practiced by the people of Sodom and Gomorrah?
  1. Indulged in corruption
  2. Indulged in bribery
  3. Indulged in homosexuality
  4. Indulged in opium eating
Correct Answer: Indulged in homosexuality

21. Alia parted------------------her parent in tears.
  1. from
  2. of
  3. with
  4. by
Correct Answer: from


23. What was the name given to India's Partition Plan?
  1. June 3rd Plan
  2. Cabinet Mission
  3. Independence Act
  4. Redcliffe Award
Correct Answer: June 3rd Plan

24. The name of laughing gas is:
  1. Nitric oxide
  2. Nitrogen Dioxide
  3. Nitrogen pentoxide
  4. Nitrous oxide
Correct Answer: Nitrous oxide

25. Programs written to make computers function in a desired way are called:
  1. URL
  2. Instructions
  3. Software
  4. facts
Correct Answer: Software

26. Where was the first football World Cup played?
  1. Brazil
  2. Germany
  3. UK
  4. Uruguay
Correct Answer: Uruguay

27. To cut a word in Microsoft Word Documents, Which combined of Keys is used?
  1. Shift + X
  2. Ctrl + X
  3. Ctrl + V
  4. Shift + V
Correct Answer: Ctrl + X

28. In which country is Koh-e-Adam (Adams Peak) located?
  1. Sri Lanka
  2. Iran
  3. Afghanistan
  4. India
Correct Answer: Sri Lanka

29. The United States of America at present is a Federation consisting of:
  1. 45 Sates
  2. 50 States
  3. 55 States
  4. 60 States
Correct Answer: 50 States

30. The terrorist attack om Army Public School, Peshawar, took place on:
  1. 16 December 2014
  2. 11 December 2014
  3. 20 December 2014
  4. 8 December 2014
Correct Answer: 16 December 2014

31. Christian Barnard performed the first ever heart transplant on human.Which country was he from?
  1. USA
  2. Switzerland
  3. South Africa
  4. New Zealand
Correct Answer: South Africa

32. The Solidified from of which gas is known a "Dry Ice"?
  1. Hydrogen Chloride
  2. Ammonia
  3. Carbon Dioxide
  4. Hydrogen Sulfied
Correct Answer: Carbon Dioxide

33. Second Battle of Panipat was fought in 1556 A.D. between?
  1. Ahmad shah Abdali and Marhates
  2. Jalal ud Din Akbar and Hemu
  3. Zahir ud Din Babur and Ibrahim Lodhi
  4. None of these
Correct Answer: Jalal ud Din Akbar and Hemu

34. Find the correct punctuated sentence from following sentences?
  1. Alas
  2. his father has died
  3. Alas!His father has died
  4. Alas his father has died
  5. Alas: His father has died
Correct Answer: Alas!His father has died

35. Who postulated the theory of natural selection in evolution?
  1. Talbot
  2. John Laszio
  3. Joseph Lister
  4. Darwin
Correct Answer: Darwin

36. Muhammad Ghazni was son of:
  1. Qutubuddin Aibak
  2. Subuktagin
  3. Muhammad Ghauri
  4. Muhammad Tughlaq
Correct Answer: Subuktagin

37. Justice delayed is justice:
  1. Denied
  2. Delayed
  3. Deprived
  4. Deferred
Correct Answer: Denied

38. Choose the Synonym of INVEIGH:
  1. To Carry
  2. Remonstrate
  3. Entice
  4. Encroach
Correct Answer: Remonstrate

39. "Kigali" is the Capital of:
  1. Niger
  2. Mauritania
  3. Liberia
  4. Rwanda
Correct Answer: Rwanda

40. Which of the following number is divisible by 12:
  1. 4653
  2. 4818
  3. 4502
  4. 4404
Correct Answer: 4404

41. If the day before yesterday was Saturday then day after tomorrow will be:
  1. Tuesday
  2. Wednesday
  3. Thursday
  4. Friday
Correct Answer: Wednesday


43. What type of device is computer mouse?
  1. Output
  2. Input
  3. Data
  4. Storage
Correct Answer: Input

44. The appointment of the chief Justice of Pakistan is made by:
  1. The Prime Minister
  2. The President
  3. Supreme Judicial Council
  4. Parliament
Correct Answer: The President


46. In which battle British forces led by Duck of Wellington defeated French forces led by Napoleon Bonaprte?
  1. Battle of Waterloo
  2. Battle of Leipzig
  3. Battle of Borodino
  4. war of Roses
Correct Answer: Battle of Waterloo

47. Which word does not belong with the others?
  1. Inch
  2. Ounce
  3. centimeter
  4. Yard
Correct Answer: Ounce

48. Shortcut for printing a document in MS-Word is?
  1. Ctrl + Z
  2. Shift + P
  3. Ctrl + P
  4. Ctrl + X
Correct Answer: Ctrl + P

49. Where is the Hazrat Nizamddin Ailia Buried?
  1. Ajmer Sharif
  2. Delhi
  3. Sirhind
  4. Multan
Correct Answer: Delhi

50. When gas turne into a liquid the process is called?
  1. Condensation
  2. Evaporation
  3. Deposition
  4. Sublimation
Correct Answer: Condensation


52. Choose the Synonym of NONCHALANT:
  1. Excited
  2. Natural
  3. Dispassionate
  4. Nervous
Correct Answer: Dispassionate

53. 'Cryptology' is the study of:
  1. Crimes
  2. Codes
  3. Fingerprints
  4. None of these
Correct Answer: Codes

54. Shab-e-Mairaj falls on:
  1. 18 Rajab
  2. 20 Rajab
  3. 27 Rajab
  4. 20 Shawal
Correct Answer: 27 Rajab

55. Who is the current Chairman of the Joint Chief of Staff Committee of Pakistan's Defence Force?
  1. Gen. Raheel Sharif
  2. Gen. Khalid Shamin Wyne
  3. Gen.Tariq Majid
  4. Gen.Rashad Mehmood
Correct Answer: Gen.Rashad Mehmood

56. "Qutto' is the capital of:
  1. Fiji
  2. Namibia
  3. Rwanda
  4. None of these
Correct Answer: None of these

57. A Senator is elected in PAkistan for:
  1. 4 years
  2. 5 years
  3. 6 years
  4. 7 years
Correct Answer: 6 years

58. When was Hajj declared as obligatory (Farz)?
  1. 7 Hijri
  2. 8 Hijri
  3. 9 Hijri
  4. 10 Hijri
Correct Answer: 9 Hijri

59. Which is odd man out for 14, 28,49, 65,35,21.....?
  1. 28
  2. 35
  3. 14
  4. 65
Correct Answer: 65

60. Mohammad Bin Qasim attacked Sindh in:
  1. 617 A.D
  2. 702 A.D
  3. 809 A.D
  4. 712 A.D
Correct Answer: 712 A.D


62. Fill in the blanks: "After the concert, everyone----------and clapped"
  1. Raised
  2. Rose
  3. Had Risen
  4. Raising
Correct Answer: Rose


64. Which word conveys the meaning of "Once in a blue moon"?
  1. Rarely
  2. Beautiful
  3. Extremely
  4. Unlikely
Correct Answer: Rarely

65. Kanpur Mosque tragedy took place in:
  1. 1909
  2. 1910
  3. 1913
  4. 1915
Correct Answer: 1913

66. Chanakya is the writer of the famed treatise Arthanshastra", which is a book on------------?
  1. Religion
  2. Statecraft
  3. Business
  4. Warfare
Correct Answer: Statecraft

67. The book "Jinnah: India-Partition- Independence" was written by:
  1. K.k.Aziz
  2. Sharif-ul-Mujahid
  3. Jaswant Singh
  4. Dr.Dipankar Banaerjee
Correct Answer: Jaswant Singh

68. World Olympics-2016 was held at:
  1. Athens
  2. Tokyo
  3. Rio de Janerio
  4. Paris
Correct Answer: Rio de Janerio

69. orangutans belong to the ape family.From which language is the name Orangutan taken?
  1. Bahasa Malay
  2. Chinese
  3. Swahili
  4. Zulu
Correct Answer: Bahasa Malay

70. How many marlas are there in one Acer?
  1. 160
  2. 170
  3. 150
  4. 140
Correct Answer: 160

71. Fill in the blanks: They have put speed bumps on the road to --------------Accidents?
  1. Promote
  2. Prohibit
  3. Prevent
  4. Forbid
Correct Answer: Prevent


73. Synonym of DEFIANT is?
  1. Disobedient
  2. Complaint
  3. Meek
  4. Oppressive
Correct Answer: Disobedient

74. Who was the Chairman of Boundary Commission at the time of partition?
  1. Sir Cyril Radcliffe
  2. Sir Simon Radcliffe
  3. Sir Cripps Radcliffe
  4. Sir Abbot Radcliffe
Correct Answer: Sir Cyril Radcliffe

75. "Ashes" series of Cricket is played between:
  1. Australia and England
  2. Australia and New Zealand
  3. Australia and West indies
  4. Australia and Sri Lanka
Correct Answer: Australia and England

76. Ethiopia was formerly known as:
  1. Abyssinia
  2. Batavia
  3. Congo
  4. Fiji
Correct Answer: Abyssinia



79. Umml-ul-Masakeen was the title given to one of the wives of the Prophet (SAW) :
  1. Hazrat Sauda (R.A.)
  2. Hazrat Zainab Binte Jahsh (R.A.)
  3. Hazrat Zainab Binte Khuzaimah (R.A.)
  4. Hazrat Safia (R.A.)
Correct Answer: Hazrat Zainab Binte Khuzaimah (R.A.)

80. Who is President of Cuba?
  1. Miguel Díaz-Canel
  2. Raúl Castro
  3. José Ramón Machado Ventura
  4. Fidel Castro
Correct Answer: Miguel Díaz-Canel

81. Antonym of VALIDATE is:
  1. Disprove
  2. Legalize
  3. Authenticate
  4. None of these
Correct Answer: Disprove


83. According to the 1973 Constitution the President is the titular Head of the State.Who elected the President?
  1. The Senate
  2. National and Provincial Assembly
  3. The National Assembly
  4. The Senate
  5. The Senate and the National Assembly
Correct Answer: The Senate, National and Provincial Assembly

84. What does being "Under a cloud"mean?
  1. Winter season
  2. On a high position
  3. Out of favour
  4. Under economic constraints
Correct Answer: Out of favour

85. Who wrote"India Wins Freedom"?
  1. Allama Iqbal
  2. Ch Rehmat Ali
  3. Abdul Kalam Azad
  4. KB Saeed
Correct Answer: Abdul Kalam Azad

86. At the time of Lucknow Pact, Quaid-e- Azam was:
  1. Only Member of All India Muslims League
  2. Member of both Muslim League and Congress
  3. Only member of Indian National Congress
  4. Not a member of any Political Party
Correct Answer: Member of both Muslim League and Congress

87. Which river is called the "Nile of Pakistan"?
  1. Indus
  2. Ravi
  3. Chenab
  4. Sutluj
Correct Answer: Indus

88. One of the longest tunnels in South Asia is the Khojak Tunnel.Where is it located?
  1. Baluchistan
  2. FATA
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Gilgit Baltistan
Correct Answer: Baluchistan

89. One Mile is equal to how many feet?
  1. 4600
  2. 5250
  3. 5280
  4. 5725
Correct Answer: 5280

90. Which country has recently left the Commonwealth Organization?
  1. Pakistan
  2. Zimbabwe
  3. Gambia
  4. Maldives
Correct Answer: Maldives

91. Which component of diet prevents constipation?
  1. Fiber
  2. Protein
  3. Minerals
  4. Vitamin
Correct Answer: Fiber

92. Satpara Lake is located closed to:
  1. Skardu
  2. Hunza
  3. Gilgit
  4. Swat
Correct Answer: Skardu

93. The murder of Archduke Ferdinand, the heir to Austrian throne, became the immediate cause of which war?
  1. World War I
  2. World War II
  3. Battle of Borodino
  4. Battle Of Leipzig
Correct Answer: World War I

94. What does LRMIS stand for:
  1. Local Regulations and Measurement Information System
  2. Land Record Management Information System
  3. Land Record Measurement and Information System
  4. Land Revenue Management Information System
Correct Answer: Land Record Management Information System

95. Choose the Synonym of PARTISAN:
  1. Opponent
  2. Supported
  3. Mite
  4. Component
Correct Answer: Supported