PPSC PAST PAPER 34



2. Which Public holiday is celebrated in the USA on 4 July every year?
  1. Constitution Day
  2. Independence Day
  3. Blacks Day
  4. New Deal
Correct Answer: Independence Day

3. Which country is the Middle East is the Hashemite Kingdom?
  1. Jorden
  2. Egypt
  3. Kuwait
  4. Syria
Correct Answer: Jorden

4. Which body of people is sometimes referred to as"Fourth East"?
  1. Judiciary
  2. Executive
  3. The Press
  4. Senate
Correct Answer: The Press

5. What is the Richter Scale used to measure?
  1. Food
  2. Volcano
  3. Earthquake
  4. Tsunami
Correct Answer: Earthquake

6. "Kindergarten" refers to?
  1. A Nursery School
  2. A Small Garden
  3. A children Play ground
  4. A Chilren's ward in Hospital
Correct Answer: A Nursery School

7. What did Burma change its name to in 1989?
  1. Myanmar
  2. Rangoon
  3. Brazil
  4. Naypyidaw
Correct Answer: Myanmar

8. Which body organ produce Urine?
  1. Pancreas
  2. Uterus
  3. Kidney
  4. Large Intestine
Correct Answer: Kidney

9. What is meant by 'Cock and Bull Story'?
  1. True Story
  2. A Lengthy tale
  3. Story told by an idiot
  4. An unbelievable tale
Correct Answer: An unbelievable tale

10. Rule of Thumb:
  1. Mark of thumb on a legal paper
  2. An easily applied procedure for making a determination
  3. An easy Choice
  4. An unknown Rule
Correct Answer: An easily applied procedure for making a determination

11. Renaissance movement started first in:
  1. France
  2. Italy
  3. United Kingdom
  4. Sweden
Correct Answer: Italy

12. What are Newton's used to measure?
  1. Gravity
  2. Volcano
  3. Earthquake
  4. Tsunami
Correct Answer: Gravity

13. What is the most abundant element in the universe?
  1. Hydrogen
  2. Oxygen
  3. Sodium
  4. Copper
Correct Answer: Hydrogen


15. GDP stands for:
  1. Gross Domestic Product
  2. Gross Daily Product
  3. Gross Domestic Purchase
  4. Gross Daily Purchase
Correct Answer: Gross Domestic Product

16. Hard disk in a computer is a/an--------------?
  1. Output
  2. Processor
  3. Software
  4. Storage Device
Correct Answer: Storage Device

17. A set of instruction that operates various parts of the Computer Hardware is called?
  1. Hardware Manager
  2. Device
  3. Software
  4. URL
Correct Answer: Software

18. The Capital of Tajikistan is?
  1. Dodoma
  2. Dushanbe
  3. Astana
  4. Tashkent
Correct Answer: Dushanbe

19. World Water Day is celebrated on:
  1. 22nd March
  2. 22nd June
  3. 22nd July
  4. None of these
Correct Answer: 22nd March

20. One who is capable of dealing with many subjects is called?
  1. Genius
  2. Intelligent
  3. Versatile
  4. Vulnerable
Correct Answer: Versatile

21. What is the one word substitution for a person who is unable to play his debt?
  1. Poor
  2. Vagabond
  3. Solvent
  4. Insolvent
Correct Answer: Insolvent

22. The Great Persian Empire was founded by?
  1. Darius-I
  2. Raza Shah Pehlvi
  3. Cyrus the Great
  4. Shah Abbas
Correct Answer: Cyrus the Great

23. The place of Persepolis in Iran was destroyed in 331 B.C. By?
  1. A flood
  2. Alexander the Great
  3. Genghis Khan
  4. Ottoman Turks
Correct Answer: Alexander the Great

24. The place of King Nebuchadnezzar was situated city of:
  1. Nineveh
  2. Babylon
  3. Korasabad
  4. Dizful
Correct Answer: Babylon

25. Which vitamin is provided by sunlight of the human body?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

26. The enzyme-linked immunosorbent assay ((ELISA) uses:
  1. Antibodies
  2. Pathogens
  3. Tissues
  4. Chemicals
Correct Answer: Antibodies

27. What is Chlamydomonas?
  1. An algae
  2. A fungus
  3. An animal
  4. A fosssil
Correct Answer: An algae


29. The world famous "Golden Gate Bridge" is located in :
  1. London
  2. Paris
  3. San Francisco
  4. Amsterdam
Correct Answer: San Francisco

30. The smallest unit of data in a computer is?
  1. Bit
  2. Kilo-bit
  3. Terabyte
  4. Byte
Correct Answer: Bit

31. The most common salt in sea water?
  1. Calcium Carbonate
  2. Potassium Chloride
  3. Sodium Chloride
  4. Magnesium Sulphate
Correct Answer: Sodium Chloride

32. "The Last Supper" a famous Renaissance painting was masterpiece of:
  1. Titan
  2. Michael Angelo
  3. Leonardo de Vincl
  4. Raphel
Correct Answer: Leonardo de Vincl

33. The International Secretariat of Amnesty international is situated in:
  1. London
  2. Paris
  3. San Francisco
  4. New York
Correct Answer: London

34. The organ in the human body which accumulates iodine is:
  1. Pituitary gland
  2. Thyroid gland
  3. Thymus
  4. Parathyroid
Correct Answer: Thyroid gland

35. Who invented Chronometer?
  1. John Harrison
  2. Marconi
  3. Dalton
  4. None of these
Correct Answer: John Harrison

36. Which is called the "Land of the Midnight Sun"?
  1. Denmark
  2. Norway
  3. Canada
  4. Belgium
Correct Answer: Norway

37. Wimbledon,known for lawn tennis court, is in:
  1. London
  2. New York
  3. Washington
  4. Geneva
Correct Answer: London

38. Britain's highest military award is:
  1. Victoria Cross
  2. Iron Cross
  3. Military Cross
  4. Medal Of Honour
Correct Answer: Victoria Cross

39. The book "A Farewell to Arms" was written by:
  1. Ernest Hemingway
  2. Charles Dickens
  3. Huxley
  4. Thomas Hardy
Correct Answer: Ernest Hemingway\

40. The oldest monarchy in the world is that of:
  1. Japan
  2. Nepal
  3. UK
  4. Kingdom of Saudi Arabia
Correct Answer: Japan

41. The dress made out of which following material is safest to wear while cooking?
  1. Silk
  2. Nylon
  3. Cotton
  4. Terylene
Correct Answer: Cotton

42. Which of the following gases' is used for refrigeration?
  1. Chlorine
  2. Ammonia
  3. Phosphine
  4. Carbon dioxide
Correct Answer: Ammonia

43. Philology is:
  1. Study of bones
  2. Study of muscles
  3. Study of architecture
  4. Scientific study of literacy texts
Correct Answer: Scientific study of literacy texts

44. The 1st satellite was launched by:
  1. France
  2. USSR
  3. UK
  4. Japan
Correct Answer: USSR



47. The first SAARC summit was held at:
  1. Islamabad
  2. New Delhi
  3. Dhaka
  4. Nepal
Correct Answer: Dhaka

48. Which among the following is a positively charged particle emitted by a radioactive element?
  1. Beta rays
  2. Alpha rays
  3. Gamma rays
  4. Cathode rays
Correct Answer: Alpha rays

49. If there is no sun,the color of the sky would be:
  1. Orange
  2. Blue
  3. Yellow
  4. None of these
Correct Answer: None of these

50. Which of the following is not chemical reaction?
  1. Burning of a paper
  2. Conversion of water into stream
  3. Digestion of food
  4. Burning of Coal
Correct Answer: Conversion of water into stream

51. A chronometer meter measures:
  1. Sound waves
  2. Time
  3. Color contract
  4. Water waves
Correct Answer: Time

52. The light particle of the matter is:
  1. Electron
  2. Neutron
  3. Proton
  4. Deutron
Correct Answer: Neutron

53. Meteorology is:
  1. Science of atmosphere
  2. Study of weight & measures
  3. Study of growth
  4. Study of Stars
Correct Answer: Science of atmosphere

54. Which is called "key to the Mediterranean?
  1. Gibraltar
  2. Egypt
  3. Indonesia
  4. Iraq
Correct Answer: Gibraltar

55. which of the following is known as "Land of White Elephants?
  1. Netherlands
  2. Indonesia
  3. Thailand
  4. Belgium
Correct Answer: Thailand

56. "Hansard" is the official verbatim report of the:
  1. British Parliament
  2. Us Parliament
  3. Swiss Parliament
  4. Indian Parliament
Correct Answer: British Parliament

57. Who said" Better to reign in Hell than Serve in Heaven?
  1. Milton
  2. William Shakespeare
  3. Tennyson
  4. William Wordsworth
Correct Answer: Milton

58. Vasco de Gama was the native if:
  1. UK
  2. Portugal
  3. Spain
  4. Greece
Correct Answer: Portugal

59. Vasco de Gama was the native if:
  1. UK
  2. Portugal
  3. Spain
  4. Greece
Correct Answer: Portugal

60. Which country is separate from Ethiopia by the Red Sea?
  1. Jordan
  2. Iraq
  3. Kuwait
  4. Yemen
Correct Answer: Yemen

61. The term paper Gold is associated with:
  1. Deficit Budgeting
  2. Special drawing rights in International monetary system
  3. Special facility for World Bank
  4. Gold Standard
Correct Answer: Special drawing rights in International monetary system

62. Income that is saved and not Invested is known as:
  1. Capital
  2. Deposit
  3. Hoarding
  4. None of these
Correct Answer: Deposit

63. European Union consists of:
  1. 20 members
  2. 28 members
  3. 30 members
  4. 25 members
Correct Answer: 28 members

64. KGB was the national security agency of:
  1. Socialist Federal Republic of Yugoslavia
  2. UK
  3. Syria
  4. Soviet Union
Correct Answer: Soviet Union

65. Who was surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?
  1. Edward Jenner
  2. Joseph Lister
  3. Henry William
  4. John Sleeman
Correct Answer: Joseph Lister

66. The credit of developing the polio vaccine goes to:
  1. Jonas Salk
  2. Alb E. Sabin
  3. Selman Waksman
  4. None of these
Correct Answer: Jonas Salk

67. Who invented the ball point pen?
  1. Waterman
  2. Oscar
  3. Wilson
  4. Lazlo Biro
Correct Answer: Lazlo Biro

68. Blalse Pascal is associated with:
  1. Calculation Machine
  2. Computer
  3. Cinema
  4. None of these
Correct Answer: Calculation Machine

69. A metal which is liquid at room temperature is:
  1. Gold
  2. Aluminium
  3. Mercury
  4. Platinum
Correct Answer: Mercury

70. Study of Earthquakes is known as:
  1. Ecology
  2. Seismology
  3. Numismatic
  4. None of these
Correct Answer: Seismology

71. Ecology deals with:
  1. Birds
  2. Cell formation
  3. Relations between Organisms and their Environment
  4. Tissues
Correct Answer: Relations between Organisms and their Environment

72. Oncology is the study of:
  1. Plants
  2. Cancer
  3. Soll
  4. Mammals
Correct Answer: Cancer

73. Optic fiber are mainly used for which of the following?
  1. Weaving
  2. Eye Surgery
  3. Communication
  4. Food industry
Correct Answer: Communication

74. Mount Logan is the highest peak in which country?
  1. Canada
  2. USA
  3. China
  4. Russia
Correct Answer: Canada

75. In which State of U.S.A is the Harvard University?
  1. California
  2. Massachusetts
  3. New York
  4. Florida
Correct Answer: Massachusetts

76. The first test tube baby of the World was born in:
  1. France
  2. Britain
  3. USA
  4. UK
Correct Answer: Britain

77. What makes a lemon sour?
  1. Tartaric acid
  2. Citric acid
  3. Acetic acid
  4. Hydrochloric acid
Correct Answer: Citric acid

78. "State decisis"is essentially the doctrine of:
  1. National security
  2. Precedent
  3. Strategic depth
  4. Rule of law
Correct Answer: Rule of law

79. Which country is the largest produce Platinum?
  1. South Africa
  2. USA
  3. Russia
  4. Canada
Correct Answer: South Africa

80. The country traditionally known for its neutrality?
  1. Sweden
  2. Switzerland
  3. France
  4. Canada
Correct Answer: Switzerland

81. Who discovered the Solar System ?
  1. Copernicus
  2. Newton
  3. Galileo
  4. Kepler
Correct Answer: Copernicus

82. Fathom is the unit of measurement for:
  1. Sound
  2. Depth
  3. Energy
  4. Time
Correct Answer: Depth

83. Which is the hardest among following:
  1. Radium
  2. Diamond
  3. Gold
  4. Graphite
Correct Answer: Diamond

84. Which is the sport most commonly associated with Spain:
  1. Bull Fighting
  2. Football
  3. Archery
  4. Baseball
Correct Answer: Bull Fighting

85. Which is the following is associated with Einstein?
  1. Radioactivity
  2. Theory of Relativity
  3. Rocket propulsion
  4. Quantum Theory
Correct Answer: Theory of Relativity

86. Who among the following received Nobel Prize twice?
  1. Frederic Joliot
  2. Marie Curie
  3. Irene Curie
  4. John Wheeler
Correct Answer: Marie Curie

87. The smallest gland in the body is:
  1. Adrenal
  2. Pancreas
  3. Pineal body
  4. Pituitary
Correct Answer: Pineal body

88. London is situated on the bank of river?
  1. Thames
  2. Came
  3. Seine
  4. Tyne
Correct Answer: Thames

89. The headquarter of OPEC countries is at:
  1. Vienna
  2. Jakarta
  3. Hague
  4. Berlin
Correct Answer: Vienna

90. Plants during night exhale:
  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Nitrogen
  4. Hydrogen
Correct Answer: Carbon Dioxide

91. In which year UNO was established?
  1. 1944
  2. 1945
  3. 1946
  4. 1935
Correct Answer: 1945

92. The first astronaut who landed on the Moon?
  1. Yuri Gagarin
  2. Neil Armstrong
  3. Neil Bohr
  4. None of these
Correct Answer: Neil Armstrong

93. Which Continent has no desert?
  1. Australia
  2. Europe
  3. Africa
  4. Asia
Correct Answer: Europe

94. Which Pakistani poet got ' Lenin Prize'?
  1. Habib Jalib
  2. Ahmad Faraz
  3. Faiz Ahmad Faiz
  4. None of these
Correct Answer: Faiz Ahmad Faiz


96. Inflation means that:
  1. Money falls in value
  2. Rises in value
  3. Money becomes Scarce
  4. None of these
Correct Answer: Money falls in value

97. Who among the following is associated with the Theory of Laissez Fair?
  1. Adam Smith
  2. Marshal
  3. Keynes
  4. Max Muller
Correct Answer: Adam Smith

98. America's Cup is associated with which of the following sports?
  1. Sailing
  2. Hockey
  3. Canoeing
  4. Tennis
Correct Answer: Sailing

99. Silk is produced by:
  1. Larva of Silkworm
  2. Eggs of Silkworm
  3. Pupa of Silkworm
  4. None of these
Correct Answer: Larva of Silkworm

100. Scurvy" is a disease of:
  1. Eyes
  2. Skin
  3. Hair
  4. Liver
Correct Answer: Skin