PPSC PAST PAPER 35



2. The central Muhammadan Association was founded in 1877 by:
  1. Chaudhri Rehmat Ali
  2. Sir Syed Ahmad Khan
  3. Syed Ameer Ali
  4. Mohsin ul Mulk
Correct Answer: Syed Ameer Ali

3. Under which Act, the Muslim demand of "separate Electorate" was first conceded by the British government?
  1. The Indian Council Act 1892
  2. The Indian Council Act 1909
  3. The Government of India Act 1919
  4. The Government of India Act 1935
Correct Answer: The Indian Council Act 1909

4. The Constitution of All India Muslim League was drafted by a Committee in 1907 headed by:
  1. Nawab Viqar-ul-Mulk
  2. Nawab Mohsin-ul-Mulk
  3. Maulana Muhammad Ali Jauhar
  4. Justice Shah Din
Correct Answer: Maulana Muhammad Ali Jauhar

5. Which of the following amendments were proposed by Quaid-e-Azam in the Nehru Report 1928,to make it acceptable to the Indian Muslims:
  1. The Muslims should be given 1/3 representation in the central legislature
  2. For ten years
  3. the Muslims should be represented in the Punjab and Bengal according to their population
  4. Residuary powers should be given to the provinces
  5. All of above
Correct Answer: All of the above


7. What was the significant of 21st annual session of All India Muslim League:
  1. Quaid-e-Azam presented fourteen points
  2. Allama Iqbal delivered Allahabad Address
  3. Lahore Resolution was passed
  4. Quaid-e-Azam was elected as permanent President of All India Muslim League.
Correct Answer: Allama Iqbal delivered Allahabad Address

8. Which of the following leader helped Quaid-i-Azam in the preparation of his Fourteen Points in 1929:
  1. Mualana Muhammad Ali Jauhar
  2. Maulana Shaukat Ali
  3. Liaqat Ali Khan
  4. Mualana Hasrat Moihani
Correct Answer: Mualana Muhammad Ali Jauhar

9. Under Gandhi Irwin Pact of 5th March 1931,it was decided that:
  1. The system of Dyarchy will be abolished
  2. The system of Separate Electorates will be retained for the Muslims
  3. Congress will represent the low caste Hindu in the elected bodies
  4. The Congress will call off it civil Disobedience Movement
Correct Answer: The Congress will call off it civil Disobedience Movement

10. The Government Of India Act 1935,divided the country into:
  1. Seven provinces
  2. Nine provinces
  3. Eleven provinces
  4. Thirteen provinces
Correct Answer: Eleven provinces

11. In the Provincial Elections of 1937, All India Muslim League won largest number of seats in the :
  1. United Provinces
  2. Sindh Provinces
  3. Punjab Provinces
  4. Central Provunces
Correct Answer: United Provinces

12. The India Muslims observed 'Day of Deliverance' after the resignation of Congress ministries on:
  1. 12 September 1939
  2. 22 September 1939
  3. 12 December 1939
  4. 22 December 1939
Correct Answer: 22 December 1939


14. When did Quaid-e-Azam uttered that "Hindu India and Muslim India Parted and Parted forever"?
  1. When Congress launched non-cooperation movement in 1920
  2. When Congress rejected his proposed modification in the Nehru Report 1928
  3. After failure of the Third Round Table Conference in 1932
  4. When the Lahore Resolution was passed on 23rd March 1940
Correct Answer: When Congress rejected his proposed modification in the Nehru Report 1928

15. By "Satyagraha" Gandhi appealed for:
  1. Boycotting English / Foreign goods
  2. Hunger strike till death
  3. Civil disobedience
  4. Social ostracism
Correct Answer: Civil disobedience

16. Lahore Resolution of 23rd March 1940 ,was seconded from Sindh Province by:
  1. Abdullah Haroon
  2. Nawab Muhammad Ismail
  3. Sir Syed Shah Nawaz Bhutto
  4. None of these
Correct Answer: Abdulah Haroon


18. Who presided over the Simla Conference in 1945?
  1. Lord Minto
  2. Lord Wavell
  3. Lord Irwin
  4. Lord Mountainbatten
Correct Answer: Lord Wavell

19. In the interim government of 1946, the Minster of Health was:
  1. Abdul Rab Nishtar
  2. Ghazanfer Ali Khan
  3. I.I.Chundrigar
  4. Jag Jiven Ram
Correct Answer: Ghazanfer Ali Khan

20. After Sir Agha Khan, the next president of All India Muslim League was:
  1. Viqar-ul-Mulk
  2. Mualana Zafer Ali Khan
  3. Raja Sahib Of Mahmoodabad
  4. Mian Muhammad Shafi
Correct Answer: Raja Sahib Of Mahmoodabad

21. The Hindu had launched "Swadeshi Movement" ( to boycott English made goods) in the wake of:
  1. The Urdu Hindi controversy 1867
  2. Partition of Bengal 1905
  3. Jallianwala Bagh tragedy 1919
  4. Allmof these
Correct Answer: Partition of Bengal 1905

22. The Pirpur Report on the brutalities of the congress ministries (1937-39), was compiled by:
  1. A.K.Faz-ul-Haq
  2. Raja Muhammad Mehdi
  3. Nawab Salim Ullah Khan
  4. M.Sharif
Correct Answer: Raja Muhammad Mehdi

23. The British Parliament passed Indian Independence Act on:
  1. 3 June 1947
  2. 14 june 1947
  3. 14 July 1947
  4. 24 July 1947
Correct Answer: 14 July 1947

24. Which of the following leaders had translated the Lahore Resolution from English to Urdu on 23rd March 1940:
  1. Mualana Zafer Ali Khan
  2. Chuadhri Khaleeq uz Zaman
  3. Dr.Muhammad Alam
  4. Sir Sikander Hayat
Correct Answer: Mualana Zafer Ali Khan

25. Which of the following archaeological sites, was discovered in 1955:
  1. Kot Diji
  2. Moen-jo-daro
  3. Harappa
  4. Taxila
Correct Answer: Kot Diji

26. Which of the following glaciers is located Karakoram range:
  1. Biafo
  2. Siachin
  3. Hisper
  4. All of these
Correct Answer: All of these

27. The " Babusar Pass" connected:
  1. Abbottabad and Gilgit
  2. Chitral and Gilgit
  3. Gilgit and Hunza
  4. Swat and Dir
Correct Answer: Abbottabad and Gilgit

28. Which of the following fort was built by Mughal Empire Zahid-ud-Din Babar in the 16th Century A.D.?
  1. Bala Hissar Fort
  2. Rohtas Fort
  3. Ranikot Fort
  4. Attock Fort
Correct Answer: Bala Hissar Fort

29. Which of the following District of Baloshistan contains huge deposits of Copper:
  1. Loralai
  2. Sibbi
  3. Khuzdar
  4. Chaghi
Correct Answer: Chaghi

30. Pakistan first Nuclear power plant was set up in 1974 at Karachi with the aid of:
  1. Canada
  2. China
  3. France
  4. North Korea
Correct Answer: Canada

31. The only National Elections held on non-party basis were in:
  1. 1977
  2. 1985
  3. 1988
  4. 1990
Correct Answer: 1985

32. Who is considered to be a first poet of Punjabi language:
  1. Bhul-e-Shah
  2. Baba Farid Ganj Shakar
  3. Ghulam Farid
  4. Sultan Bahu
Correct Answer: Baba Farid Ganj Shakar

33. "Karakoram Highway " in Pakistan is of:
  1. 730 Km
  2. 805 Km
  3. 1170 Km
  4. 1230 Km
Correct Answer: 805 Km

34. Which of the following Dams is situated at the highest altitude:
  1. Wali Tangi Dam
  2. Tanda Dam
  3. Khanpur Dam
  4. Warsek Dam
Correct Answer: Wali Tangi Dam

35. Archaeological site "Bhambore" is located in the district of:
  1. Khairpur
  2. Dadu
  3. Larkana
  4. Thatta
Correct Answer: Thatta

36. Hazrat Baha-ud-Din Zakariya was a prominent sufi saint of:
  1. Suhrawardia order
  2. Naqshbandi order
  3. Chistia order
  4. Qadiria order
Correct Answer: Suhrawardia order

37. On July 9,1950' Pakistan became the member of:
  1. IMF
  2. World Bank
  3. Paris Club
  4. None of these
Correct Answer: None of these

38. Decimal System was introduced in Pakistan on First January:
  1. 1951
  2. 1959
  3. 1961
  4. 1963
Correct Answer: 1961

39. Which was the first missile launched by Pakistan:
  1. Hatf
  2. Anza
  3. Ghauri
  4. Shaheen
Correct Answer: Hatf


41. On July 9, 1948 Pakistan issued its first :
  1. Coin
  2. Currency Note
  3. Postal Stamp
  4. All of these
Correct Answer: Postal Stamp

42. The largest desert of the Pakistan is:
  1. Thal
  2. Thar
  3. Cholistan
  4. Naran
Correct Answer: Thar

43. Pakistan joined World Trade Organization (WTO) in:
  1. 1994
  2. 1995
  3. 1997
  4. 2000
Correct Answer: 1995

44. The oldest Barrage on Indus River is:
  1. Sukhar Barrage
  2. Taunsa Barrage
  3. Guddu Barrage
  4. Ghulam Muhammad Barrage
Correct Answer: Sukhar Barrage

45. The first princely State to accede to Pakistan after partition was:
  1. Swat
  2. Hunza
  3. Kalat
  4. Bahawalpur
Correct Answer: Bahawalpur

46. The National Animal of Pakistan is:
  1. Horse
  2. Deer
  3. Markhor
  4. Dolphine
Correct Answer: Markhor

47. The Federally administered Tribal Areas (FATA) consist of:
  1. Five Agencies
  2. Six Agencies
  3. Seven Agencies
  4. Eight Agencies
Correct Answer: Seven Agencies

48. The first Urdu Newspaper (Daily) published after the creation of Pakistan was:
  1. Mashriq
  2. Imroze
  3. Watan
  4. None of these
Correct Answer: Imroze

49. Which of the following institution was first introduced in the 1973 Constitution :
  1. National Finance Commission
  2. National Economic Council
  3. Council of the Common Interests
  4. All of the above
Correct Answer: All of the above

50. On September 9.1958,Pakistan acquired Gwadar from:
  1. Oman
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. Bahrine
Correct Answer: Oman

51. The number of letters in the Urdu language are:
  1. 27
  2. 37
  3. 39
  4. 42
Correct Answer: 37


53. What duty is performed by the Angel Mekaail :
  1. Who brought Allah's book-commands and messages to his prophets
  2. In charge of protection and also to bring rains
  3. Who will below the trumpet on the Day of Judgement
  4. In charge of taking the life of living creature
Correct Answer: In charge of protection and also to bring rains

54. The Holy Book "Taurat" was revealed to:
  1. Prophet "Daud" (Peace be upon him)
  2. Prophet "Musa" (Peace be upon him)
  3. Prophet "Isa" (Peace be upon him)
  4. Prophet "Ismail" (Peace be upon him)
Correct Answer: Prophet "Musa" (Peace be upon him)

55. "Zakat' is worked out at the rate of :
  1. 2 percent of 7 tola Gold or 70 tola silver which remains with an individual for full one year
  2. 2 1/2 percent of 7 1/2 tola gold or 52 1/2 tola silver which remain with an individual one year
  3. 3 percent of 9 tola gold or 58 tola silver which remain with an individual one year
  4. None of these
Correct Answer: 2 1/2 percent of 7 1/2 tola gold or 52 1/2 tola silver which remain with an individual one year

56. The Holy Prophet (PBUH) made hijrat from Makkah to Madinah in the year:
  1. 610 A.D
  2. 622 A.D
  3. 626 A.D
  4. 632 A.D
Correct Answer: 622 A.D

57. Identify the person upon whom "ZAKAT" may be bestowed:
  1. Debtors
  2. Travellers
  3. "Miskeens" or person who have no property whatever
  4. All of the above mentioned
Correct Answer: All of the above mentioned


59. Cawnpur Mosque tragedy had taken place in:
  1. 1915
  2. 1913
  3. 1910
  4. 1909
Correct Answer: 1913

60. "Mast Tawkli" was prominent poet of:
  1. Balochi
  2. Phusto
  3. Sindhi
  4. Punjabi
Correct Answer: Balochi

61. How long did the Holy Book "Quran" take for its complete revelation:
  1. 7 years
  2. 21 years
  3. 23 years
  4. 27 years
Correct Answer: 23 years

62. "Bismillah-ir-Rehman-Nir-Rahim" marks the beginning of every surah except surah:
  1. Naml
  2. Taubah
  3. Hujurat
  4. Muzammil
Correct Answer: Taubah

63. What is meant by"MIQAT"?
  1. A sacred valley near Makkah in which part of the Pilgrimage Ceremonies take place
  2. The station at which Pilgrims assume the "Ihram" or "Pilgrim's garment"
  3. Entrance of Masjid-e-Nabvi
  4. None of the above
Correct Answer: The station at which Pilgrims assume the "Ihram" or "Pilgrim's garment

64. When did the Holy Prophet (S.A.W.) performed "Hajjat-ul-Wada" (the last Pilgrimage):
  1. 612 A.D.
  2. 622 A.D.
  3. 632 A.D.
  4. 638 A.D.
Correct Answer: 632 A.D.

65. Identify the Seventh month of the Islamic Calendar:
  1. Rajab
  2. Rabi-ul- Awwal
  3. Rabi-ul-Sani
  4. Shaaban
Correct Answer: Rajab


67. What is the significance of 27th Rajab in the 10th year of Prophethood:
  1. Holy Prophet's Visit of Taif
  2. Meraj Shareef
  3. Hazrat Hamza and Hazrat Umer embrace Islam
  4. Migration from Makkah To Madinah
Correct Answer: Meraj Shareef

68. Identify the last Ghazwa in which the Holy Prophet participated:
  1. Tabuk
  2. Hunain
  3. Mutah
  4. Ahzab
Correct Answer: Tabuk

69. The police force by the name of "ash-shurta"was sent to maintain law and order in the Islamic state during the Caliphate of:
  1. Hazrat Abu Bakr Siddique (May Allah bless Him)
  2. Hazrat Umer (May Allah bless Him)
  3. Hazrat Usman Ghani (May Allah bless Him)
  4. Hazrat Ali bin Abu Tab (May Allah bless Him)
Correct Answer: Hazrat Umer (May Allah bless Him)


71. Identify the Muslim ruler who introduced Jail system for detention of prisoners:
  1. Hazrat Abu Bakr Siddique (May Allah bless Him)
  2. Hazrat Umer (May Allah bless Him)
  3. Hazrat Usman Ghani (May Allah bless Him)
  4. Hazrat Ali bin Abu Tab (May Allah bless Him)
Correct Answer: Hazrat Umer (May Allah bless Him)

72. Identify the Muslim ruler who instituted the Islamic Calendar from the year of the Holy Prophet's migration to Madina:
  1. Hazrat Abu Bakr Siddique (May Allah bless Him)
  2. Hazrat Umer (May Allah bless Him)
  3. Hazrat Usman Ghani (May Allah bless Him)
  4. Hazrat Ali bin Abu Tab (May Allah bless Him)
Correct Answer: Hazrat Umer (May Allah bless Him)

73. On which of the following occasions, Muslims after "Namaz-e-Kusuf"?
  1. At the time of an eclipse of the moon
  2. At the time of an eclipse of the sun
  3. In the time of drought
  4. For the sake of Rain
Correct Answer: At the time of an eclipse of the sun

74. which Prophet of God is dignified with special title,"Khalil-Uallah"(Friend of Allah)?
  1. Hazrat Adam (P.B.U.H)
  2. Hazrat Noah (P.B.U.H)
  3. Hazrat Ibrahim (P.B.U.H)
  4. Hazrat Esa (P.B.U.H)
Correct Answer: Hazrat Ibrahim (P.B.U.H)

75. Pinpoint the very first convert to Islam among the following pious personalities:
  1. Hazrat Abu Bakr Siddique (May Allah bless Him)
  2. Hazrat Zaid bin Harith (May Allah bless Him)
  3. Hazrat Khadijah (May Allah bless Her)
  4. Hazrat Ali bin Abu Tab (May Allah bless Him)
Correct Answer: Hazrat Khadijah (May Allah bless Her)

76. What is meant by Allah's attributes,"Al-Bari"?
  1. The Generous
  2. The Glorious
  3. The Aware
  4. The Maker
Correct Answer: The Maker

77. In the sixth year of the Hijrah,which important incident took place in the Islamic History:
  1. Battle of Quraizah between Muslims and the Jewish tribe.Banu Quraizah
  2. The Treaty of Hudaibiyah was signed between the Muslims and the Quraish
  3. The Holy city of Makkah' was conquered by the followers of Islam
  4. Death of Hazrat Khadijah
Correct Answer: The Treaty of Hudaibiyah was signed between the Muslims and the Quraish

78. Identify the personality to whom Hazrat Abu Bakr,Commissioned the task to collect the scattered recording of the Holy Quran and Complied them in the form of a book:
  1. Hazrat Zayd bin Thabit (May Allah Bless Him)
  2. Hazrat Khalid bin Walid (May Allah Bless Him)
  3. Hazrat Saad bin Abi Waqas (May Allah Bless Him)
  4. Hazrat Abdur Rehman bin Auf (May Allah Bless Him)
Correct Answer: Hazrat Zayd bin Thabit (May Allah Bless Him)


80. Laws about inheritance were revealed in:
  1. 3 Hijrah
  2. 4 Hijrah
  3. 5 Hijrah
  4. 6 Hijrah
Correct Answer: 3 Hijrah

81. Identify the name of Gate-keeper of Heaven mention in the Holy Quran is:
  1. Rizwan
  2. Malik
  3. Rehaan
  4. None of these
Correct Answer: Rizwan

82. The longest Surah of Holy Quran is:
  1. Al-Baqrah
  2. Al-Inaam
  3. Al-Rehman
  4. Al-Naas
Correct Answer: Al-Baqrah


84. Which of the following divine book is called "old Testament?
  1. Zuboor
  2. Torait
  3. Injeel
  4. None of these
Correct Answer: Injeel

85. Which of the followings is called "Land of Prophets"?
  1. Iraq
  2. Saudi Arabia
  3. Palestine
  4. Syria
Correct Answer: Palestine

86. How many Surah the Holy Quran contains?
  1. 114
  2. 116
  3. 118
  4. 220
Correct Answer: 114

87. The word Muhammad (S.A.W.) as a name has been mentioned in Quran:
  1. 2 times
  2. 4 times
  3. 6 times
  4. 8 times
Correct Answer: 4 times

88. Which Surah of Holy Quran has Bismillah tiwce?
  1. Al-Ahzaab
  2. Al-Nehal
  3. Al-Namal
  4. Al-Noor
Correct Answer: Al-Namal

89. Which one of the following included amongst the ushra-e-mushrahera?
  1. Hazrat Saad bin Ubaid
  2. Hazrat Saad bin Abada
  3. Saad bin Abi Waqas
  4. None of these
Correct Answer: Saad bin Abi Waqas

90. "Umm-ul-Masakeen" was the title given to one of the wives of the Holy Prophet (S.A.W.):
  1. Hazrat Sauda (RA)
  2. Hazrat Safia (RA)
  3. Hazrat Zainab Benet Khuzima (RA)
  4. none of these
Correct Answer: Hazrat Zainab Benet Khuzima (RA)

91. The effective 'ZAKAt" system can ensure the elimination of:
  1. Poverty
  2. Interest
  3. Class distinction
  4. Ignorance
Correct Answer: Poverty

92. Ibne-e-Kahldun was famous historian of:
  1. 13th century
  2. 14th century
  3. 15th century
  4. None of these
Correct Answer: 14th century

93. The Islamic calendar (hijra) started in the year:
  1. 622 AD
  2. 620 AD
  3. 611 AD
  4. None of these
Correct Answer: 622 AD

94. The seal affixed on important letters by the Holy Prophets (S.A.W.) was in the custody of:
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Hazrat Hamza (RA)
  3. Hazrat Khuzaifa (RA)
  4. Hazrat Bilal (RA)
Correct Answer: Hazrat Khuzaifa (RA)

95. Ameen-ul-Umat is title of Hazrat:
  1. Emar bin Yasir (R.A)
  2. Suleman Farsi (R.A)
  3. Abu-Ubaida bin Jaraah (R.A)
  4. Abu Saeed Khuzri (R.A)
Correct Answer: Abu-Ubaida bin Jaraah (R.A)

96. Arafat gathering during Hajj is held on:
  1. 8 Zil Hajj
  2. 9 Zil Hajj
  3. 10 Zil Hajj
  4. 11 Zil Hajj
Correct Answer: 9 Zil Hajj

97. The first Islamic month is:
  1. Muharrum
  2. Safar
  3. Rajab
  4. Shabaan
Correct Answer: Muharrum

98. Jabal-e-Noor is situated in:
  1. Arfaat
  2. Ghar-e-Hira
  3. Ghar-e-Saur
  4. Madinah
Correct Answer: Ghar-e-Hira

99. The Holy Quran was first compiled during the caliphate of:
  1. Hazrat Abu Bakr Siddique (May Allah bless Him)
  2. Hazrat Umer (May Allah bless Him)
  3. Hazrat Usman Ghani (May Allah bless Him)
  4. Hazrat Ali bin Abu Tab (May Allah bless Him)
Correct Answer: Hazrat Abu Bakr Siddique (May Allah bless Him)

100. Masjid Zu Qiblatain is sitiuated in:
  1. Madinah
  2. Makkah
  3. Taif
  4. Jabel-e-Noor
Correct Answer: Madinah

101. Khateb-ul-Anbia is a title of:
  1. Hazrat Idrees (A.S.)
  2. Hazrat Ibrahim (A.S.)
  3. Hazrat Yaqoob (A.S.)
  4. Hazrat Shoaib (A.S.)
Correct Answer: Hazrat Shoaib (A.S.)