PPSC PAST PAPER 36


1. Which of the following countries has the largest area in the World?
  1. Canada
  2. USA
  3. China
  4. Russia
Correct Answer: Russia

2. Which of the continents has lowest population growth rate?
  1. Europe
  2. North America
  3. Africa
  4. Asia
Correct Answer: Europe

3. Horticulture is the:
  1. Cultivation of flowers and fruits
  2. Growing a small plants
  3. Cultivation of spices
  4. Growing of Bushes
Correct Answer: Cultivation of flowers and fruits

4. "Dasht-e-Lut"desert is located in:
  1. China
  2. Libya
  3. Iraq
  4. Iran
Correct Answer: Iran

5. A country which has no coastline is called:
  1. Balkan Country
  2. Landlocked Country
  3. Protectorate Country
  4. Landlord Country
Correct Answer: Landlocked Country

6. Which of the following mountains separate Asia from Europe?
  1. Ural Mountains
  2. Hindukush Mountains
  3. Alps Mountains
  4. Atlas Mountains
Correct Answer: Ural Mountains

7. Day and Night changes due to:
  1. Earth's revolution
  2. Earth rotation accompanied with its revolution
  3. Earth's rotation around its axis
  4. None of these
Correct Answer: Earth's rotation around its axis

8. The energy generation in stars is due to:
  1. Fission of heavy nuclei
  2. Fusion of light nuclei
  3. fusion of heavy nuclei
  4. None of these
Correct Answer: Fusion of light nuclei

9. Formosa is the old name of:
  1. Cambodia
  2. Bangkok
  3. Taiwan
  4. Rhodesia
Correct Answer: Taiwan

10. Formosa is the old name of:
  1. Cambodia
  2. Bangkok
  3. Taiwan
  4. Rhodesia
Correct Answer: Taiwan

11. Pakistan purchase Gwadar from:
  1. Oman
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. Qater
Correct Answer: Oman

12. John Gutenberg is known for his invention of:
  1. Printing Press
  2. Telescope
  3. Air Pump
  4. Steam turbine
Correct Answer: Printing Press

13. London is situated on the bank of river?
  1. Thames
  2. Came
  3. Seine
  4. Tyne
Correct Answer: Thames

14. The largest ocean of the world is:
  1. Indian Ocean
  2. Pacific Ocean
  3. Atlantic Ocean
  4. South China Sea
Correct Answer: Pacific Ocean

15. Which of the following Sea separate Asia from Africa?
  1. Red Sea
  2. Arabian Sea
  3. Yellow Sea
  4. None of these
Correct Answer: Red Sea

16. Baglihar Dam constructed in occupied Kashmir on river:
  1. Chenab
  2. Indus
  3. Ravi
  4. Jhelum
Correct Answer: Chenab


18. Smallest country in Central Asia is:
  1. Tajikistan
  2. Kazakhstan
  3. Uzbekistan
  4. Turkmenistan
Correct Answer: Tajikistan

19. Smallest country in Central Asia is:
  1. Tajikistan
  2. Kazakhstan
  3. Uzbekistan
  4. Turkmenistan
Correct Answer: Tajikistan

20. Who advocate the theory of lasissez faire?
  1. Marshall
  2. Malthus
  3. Adam Smith
  4. None of these
Correct Answer: Adam Smith


22. "Easy Jet" is the airline of:
  1. UK
  2. Malaysia
  3. Spain
  4. Turkey
Correct Answer: UK

23. The name United Nations was coined by:
  1. Stalin
  2. Winston Churchill
  3. F.D. Roosevelt
  4. Austin Mills
Correct Answer: F.D. Roosevelt

24. Organization of Islamic Cooperation (OIC) was establish in:
  1. 1967
  2. 1969
  3. 1971
  4. 1973
Correct Answer: 1969

25. The filament of an election bulb is made of:
  1. Carbon
  2. Iron
  3. Tungsten
  4. None of these
Correct Answer: Tungsten

26. When the stock market is going down, it is called:
  1. Bullish
  2. Crashing
  3. Slumberous
  4. Bearish
Correct Answer: Bearish

27. Fiber optics technology is being used in:
  1. Telecommunication
  2. Electrical power control and distribution monitoring system
  3. Oil and gas pipelines control and monitoring system
  4. All of above
Correct Answer: Telecommunication

28. "Diego Garcia"is United State 'Naval Base' in:
  1. Indian Ocean
  2. Pacific Ocean
  3. Atlantic Ocean
  4. South China Sea
Correct Answer: Indian Ocean

29. "No dynasty lasts more than three generations" is the theory of:
  1. Imam Ghazali
  2. Herodotus
  3. Ibn Khakdun
  4. Polybius
Correct Answer: Ibn Khakdun

30. After U.S. which country is the second largest arms seller in the world?
  1. Russia
  2. France
  3. Germany
  4. Britain
Correct Answer: Russia

31. A condominium is:
  1. A state of chaos
  2. A state enjoying dominion status
  3. A state with a federal from of government
  4. A particular territory over which joint dominion is exercised by two or more external powers
Correct Answer: A particular territory over which joint dominion is exercised by two or more external powers

32. A vassal state is:
  1. One which is completely under the suzerainty of another state
  2. A protectorate
  3. A state which is a member of the Commonwealth
  4. None of above
Correct Answer: One which is completely under the suzerainty of another state

33. Pinpoint the World's oldest democratic country:
  1. United State
  2. Great Britain
  3. Greece
  4. France
Correct Answer: Greece


35. Identify the wrong statement:
  1. Pancreas secrete insulin
  2. Mammary glands secrete milk
  3. Lachrymal glands secrete saliva
  4. Liver secrete bile
Correct Answer: Lachrymal glands secrete saliva

36. Which vitamin protect skin of the human body?
  1. A
  2. B1 Complex
  3. C
  4. D
Correct Answer: C

37. Solar system consists of:
  1. Eight Planets
  2. Nine Planets
  3. Ten Planets
  4. Eleven Planets
Correct Answer: Eight Planets

38. What is 'Scotland Yard'?
  1. Royal family's graveyard in England
  2. British Criminal investigation Department
  3. A place of British Queen in Scotland
  4. A museum of natural history in U.K.
Correct Answer: British Criminal investigation Department

39. "Digital Computer " was invented by:
  1. Vannevor Bush
  2. John Harrison
  3. M.R.Bissel
  4. Howard Aiken
Correct Answer: Howard Aiken

40. Which of the following continents has no desert?
  1. Australia
  2. Europe
  3. Africa
  4. Asia
Correct Answer: Europe

41. "Bay of Biscay" is situated beyween:
  1. France and Spain
  2. Sweden and Finland
  3. Italy and Greece
  4. Estonia and Latvia
Correct Answer: France and Spain

42. The World's smallest state by area is:
  1. Monaco
  2. San Mario
  3. Vatican City
  4. Nauru
Correct Answer: Vatican City

43. Which city is the oldest inhabited capital on the world?
  1. Cairo
  2. Damascus
  3. Athens
  4. Tehran
Correct Answer: Damascus

44. "Temple Tree" is an official residence of the:
  1. King of the Nepal
  2. King of Bhutan
  3. President of Maldives
  4. Prime Minister of Sri Lanka
Correct Answer: Prime Minister of Sri Lanka

45. Which of the following country's parliament is called "Cortes"?
  1. Canada
  2. Spain
  3. Norway
  4. Germany
Correct Answer: Spain

46. The first International Organization was:
  1. United Nations
  2. Commonwealth Organization
  3. League of Nations
  4. None of Above
Correct Answer: League of Nations

47. Three Persian Gulf Island, Abu Mussa, The Greater and Lesser Tunbs, are disputed between:
  1. Iran and Iraq
  2. Iran and U.A.E.
  3. Iraq and Kuwait
  4. Qatar and Bahrain
Correct Answer: Iran and U.A.E.

48. Pope Benedict,the religious leader of Roman Catholic Church belongs to:
  1. Britain
  2. Germany
  3. France
  4. Poland
Correct Answer: Germany


50. The World largest copper producer is:
  1. China
  2. Chile
  3. Brazil
  4. Russia
Correct Answer: Chile

51. The Earth's rotation on its axis is from:
  1. South to North
  2. North to South
  3. East to West
  4. West to East
Correct Answer: West to East

52. "Lion "is the national emblem of:
  1. Sri Lanka
  2. Norway
  3. Belgium
  4. All of these
Correct Answer: All of these

53. The game of "Hockey" was originated from:
  1. Pakistan
  2. England
  3. Australia
  4. Greece
Correct Answer: England

54. What is "Jingoism"?
  1. Political Philosophy of State Control over all means of production
  2. Injustice done to the poor segment of society
  3. Extreme nationalism and patriotism
  4. Promotion of peace in the World
Correct Answer: Extreme nationalism and patriotism

55. What is "Jingoism"?
  1. Political Philosophy of State Control over all means of production
  2. Injustice done to the poor segment of society
  3. Extreme nationalism and patriotism
  4. Promotion of peace in the World
Correct Answer: Extreme nationalism and patriotism

56. What do you understand by the disease "Insomnia"?
  1. Inability to sleep
  2. Colour blindness
  3. Depression
  4. None of these
Correct Answer: Inability to sleep

57. A doctor specialist in disease in skin diseases is called:
  1. Cardiologist
  2. Endocrinologist
  3. Dermatologist
  4. None of above
Correct Answer: Dermatologist

58. "Ornithology" is the study of:
  1. Birds
  2. Insects
  3. Sea Animal
  4. Sea Plants
Correct Answer: Birds

59. The World's most populous city is:
  1. Tokyo
  2. Beijing
  3. New York
  4. Mexico City
Correct Answer: Tokyo

60. The longest reigning monarch of the present World is:
  1. The King of Japan
  2. The King of Bhutan
  3. The King of Thailand
  4. The King of Sweden
Correct Answer: The King of Thailand

61. What do you understand by "Choreography"?
  1. The study of universe
  2. The study of secret writing
  3. Techniques used in space traveling
  4. The steps and movement in dances
Correct Answer: The steps and movement in dances

62. "Order of Rising Sun" is the highest military award of:
  1. Japan
  2. USA
  3. Norway
  4. UK
Correct Answer: Japan

63. According to Global Dynamism Index (GDI) the world's most dynamic economy is o;f
  1. Australia
  2. China
  3. America
  4. Germany
Correct Answer: Australia

64. Which country's economic growth rate is fastest at present?
  1. China
  2. Chile
  3. India
  4. Argentina
Correct Answer: China

65. Which year India granted Most Favoured Nation Status (MFN) status to Pakistan?
  1. 2005
  2. 2006
  3. 2007
  4. None of these
Correct Answer: None of these

66. "A Tale of two Citoes" is famous novel of:
  1. Charles Dickens
  2. Leo Tolstoy
  3. D.H.Lawrence
  4. None of these
Correct Answer: Charles Dickens

67. 'Pascal Lamy' is:
  1. President of France
  2. Director of General WTO
  3. Managing Director IMF
  4. None of above
Correct Answer: Director of General WTO


69. America will withdraw its forces from Afghanistan from the year:
  1. 2014
  2. 2015
  3. 2016
  4. 2017
Correct Answer: 2014

70. United States Secretary of state is:
  1. Hillary Clinton
  2. John Kerry
  3. Leon Panetta
  4. None of these
Correct Answer: John Kerry

71. "Taipei" is the Capital of:
  1. Taiwan
  2. Cambodia
  3. South Korea
  4. North Korea
Correct Answer: Taiwan

72. Eiffel Tower is located in:
  1. Paris
  2. London
  3. New York
  4. Zurich
Correct Answer: Paris

73. The largest number of women received Nobel Prize in the category of:
  1. Literature
  2. Physic
  3. Peace
  4. Medicine
Correct Answer: Literature

74. Non-Aligned Movement (NAM) was started in:
  1. 1979
  2. 1980
  3. 1981
  4. 1961
Correct Answer: 1961

75. The Headquarter of International Labour Organization (ILO) is located in:
  1. Geneva
  2. Paris
  3. New York
  4. Rome
Correct Answer: Geneva

76. The theory of 'Clash of Civilizations" was presented by:
  1. Francis Fukuyama
  2. Micheal W.Doyle
  3. Fouad Ajmi
  4. Samuel P. Huntington
Correct Answer: Samuel P. Huntington

77. Which of the following gases is mainly causing global warming?
  1. Nitrogen
  2. Hydrogen
  3. Methane
  4. Carbon Dioxide
Correct Answer: Carbon dioxide

78. "Anaemia" is:
  1. Respiratory disease
  2. Brain disease
  3. Nervous disease
  4. Bloodlessness
Correct Answer: Bloodlessness

79. The World's largest natural gas deposits are in:
  1. Iran
  2. USA
  3. Russia
  4. China
Correct Answer: Russia

80. "Petra" is the News agency of:
  1. Jorden
  2. Egypt
  3. Kuwait
  4. Syria
Correct Answer: Jorden

81. Britain's secret intelligence service called:
  1. Mossad
  2. KGB
  3. BIA
  4. MI6
Correct Answer: MI6

82. In chronological order, which of the following personalities come first?
  1. Socrates
  2. Plato
  3. Aristotle
  4. Epicurus
Correct Answer: Socrates

83. Israel snatched "Golden Heights' in 1967 from:
  1. Syria
  2. Lebanon
  3. Egypt
  4. Jordan
Correct Answer: Syria

84. "Alexandria" is the seaport of:
  1. Greece
  2. Iraq
  3. Syria
  4. Egypt
Correct Answer: Egypt

85. The largest among the following is:
  1. Galaxy
  2. The Earth
  3. The Sun
  4. A Solar System
Correct Answer: Galaxy

86. 'McMahan Line' is a boundary between:
  1. Germany and Poland
  2. India and Nepal
  3. China and India
  4. China and Nepal
Correct Answer: China and India

87. The world's oldest national anthem is of:
  1. Japan
  2. Russia
  3. America
  4. France
Correct Answer: Japan


89. The world's oldest written language is:
  1. Chinese
  2. Japanese
  3. Cambodian
  4. Latin
Correct Answer: Chinese

90. The World's largest mammal is:
  1. Tiger
  2. Camel
  3. Giraffe
  4. Whale
Correct Answer: Whale

91. Freetown is the capital of:
  1. Sierra Leone
  2. Senegal
  3. Rwanda
  4. Uganda
Correct Answer: Sierra Leone

92. Which one is not the official language of United Nations?
  1. Spanish
  2. Arabic
  3. German
  4. Russian
Correct Answer: German

93. "Kwacha" is the currency unit of:
  1. Zambia
  2. Peru
  3. Cuba
  4. Chad
Correct Answer: Zambia

94. The World's first International Airline operated its first flight on MAY 17, 1920 was:
  1. KLM (Netherlands)
  2. Aeroflot (Russia)
  3. Lufthansa (Germany)
  4. Delta (USA)
Correct Answer: KLM (Netherlands)

95. Among the SAARC countries ,the smallest area and Population is:
  1. Maldives
  2. Bhutan
  3. Nepal
  4. Sri Lanka
Correct Answer: Maldives

96. After US, the largest number of Atomic Reactors are in:
  1. France
  2. Russia
  3. Japan
  4. UK
Correct Answer: France

97. May 31, is observed throughout the world as:
  1. Environment Day
  2. Human Rights Day
  3. Press Freedom Day
  4. Non Smoking Day
Correct Answer: Non Smoking Day

98. The World's largest wool producer country is:
  1. Australia
  2. China
  3. Russia
  4. South Africa
Correct Answer: Australia

99. Serena Williams is a famous player of:
  1. Basket Ball
  2. Tennis
  3. Athletic
  4. Badminton
Correct Answer: Tennis

100. Senkaku Island is disputed between:
  1. China and Japan
  2. China and South Korea
  3. Japan and South Korea
  4. Russia and Japan
Correct Answer: China and Japan