PPSC PAST PAPER 37


1. The painter of Mona Lisa was:
  1. Leonardo da Vinci
  2. F.A. Bartholdi
  3. Henry Smith
  4. None of these
Correct Answer: Leonardo de Vincl

2. The length of the M6 D.G.Khan to Kakkar Motorway is:
  1. 467 Km
  2. 437 Km
  3. 491 Km
  4. None of these
Correct Answer: 467 Km

3. Shahnama-i-Islam was written by:
  1. Firdausi
  2. Sir Syed Ahmad Khan
  3. Hafeez Jallundhri
  4. None of these
Correct Answer: Hafeez Jallundhri

4. Headquarter of World Health Organization is located in:
  1. Geneva
  2. Paris
  3. New York
  4. Rome
Correct Answer: Geneva

5. M-8 Motorway is from:
  1. Ratodero to Karachi
  2. Ratodero to Sukkar
  3. Ratodero to Gawardar
  4. None of these
Correct Answer: Ratodero to Gawardar

6. Which is the longest Motorway in Pakistan?
  1. M8
  2. M6
  3. M9
  4. M2
Correct Answer: M8

7. Pisa Tower is located in:
  1. Italy
  2. France
  3. Germany
  4. Portugal
Correct Answer: Italy

8. Hezbollah,an Islamic party of Lebanon was established in:
  1. 1978
  2. 1980
  3. 1982
  4. 1987
Correct Answer: 1982

9. The Capital of Cyprus is:
  1. Nicosia
  2. Stingily
  3. Aeolia
  4. None of these
Correct Answer: Nicosia

10. Headquarter of Food and Agriculture Organization (establish in 1945) is located in:
  1. Rome
  2. Geneva Vienna
  3. None of these
Correct Answer: Rome

11. Rohtas Fort was constructed by ( on Sher Shah's order)
  1. Todar Mai
  2. Hari Krishan
  3. Raja Ram Das
  4. Raja Bir Mai
Correct Answer: Todar Mai

12. Who is called as "Alexander of Muslim World"?
  1. Khalid Bin Waleed ( RA)
  2. Uqba Bin Nafah (RA)
  3. Saad Bin Abi Waqas (RA)
  4. Amir Bin Al-Ass (RA)
Correct Answer: Uqba Bin Nafah (RA

13. How many Rukus are there in Qur'an?
  1. 558
  2. 358
  3. 658
  4. 758
Correct Answer: 558

14. First Ghazwa (Battle) took place between Muslims and Kuffar is:
  1. Abawa
  2. Badr
  3. Khundaq
  4. Tabook
Correct Answer: Abawa


16. The designation of Governor-General was changed to President in:
  1. 1956
  2. 1958
  3. 1960
  4. 1962
Correct Answer: 1956

17. When did Holy prophet (S.A.W.) go to perform Hajj?
  1. 10th Hijri
  2. 9th Hijri
  3. 11th Hijri
  4. 9th Hijri
Correct Answer: 10th Hijri

18. Strait of Bosphorous connects:
  1. Black sea and red sea
  2. Black sea and Baltic sea
  3. Black sea and Sea of Marmara
  4. None of these
Correct Answer: Black sea and Sea of Marmara

19. Which of the following regions of the world's is most thickly populated?
  1. East Asia
  2. South Asia
  3. North-East Europe
  4. North and South America
Correct Answer: South Asia

20. Which of the following gases is most predominant in the Sun?
  1. Hydrogen
  2. Helium
  3. Carbon Dioxide
  4. Hydrogen Sulfied
Correct Answer: Hydrogen

21. Damascus is situated on bank of river:
  1. Rhine River
  2. Nile River
  3. Barada River
  4. None of these
Correct Answer: Barada River

22. Paris is situated on bank of river:
  1. Seine River
  2. Spree River
  3. Rhine River
  4. None of these
Correct Answer: Seine River

23. The Foreign phrase De fecto means:
  1. Rightful
  2. Infact
  3. Argument against
  4. None of these
Correct Answer: Infact

24. Mt.Arart is longest peak of:
  1. Turkey
  2. Myanmar
  3. Russia
  4. Germany
Correct Answer: Turkey

25. Dome of Rock is located in:
  1. Jerusalem
  2. Lebanon
  3. Jorden
  4. Iraq
Correct Answer: Jerusalem

26. Abyssina is the old name of which of the following countries?
  1. Malaya
  2. Ethiopia
  3. Rhodesia
  4. Ceylon
Correct Answer: Ethiopia

27. which of the following is the old name of Ankara?
  1. Ottawa
  2. Angora
  3. Avon
  4. Elbe
Correct Answer: Angora

28. Who is the founder of Taoism?
  1. Lun Yu
  2. Tao-te -Cheng
  3. Lao-tse
  4. Hung Fe
Correct Answer: Tao-te -Cheng

29. Bhutan is known as:
  1. Land of rivers
  2. Land of Pagoda
  3. Land of the flying fish
  4. Land of thunder bolt
Correct Answer: Land of thunder bolt

30. asijid Mahabat Khan is located in:
  1. Peshawar
  2. Quetta
  3. Lahore
  4. Sahiwal
Correct Answer: Peshawar


32. Name the Chief Minister of Sindh from August 1947 to April 1948:
  1. Nisar Khoro
  2. Ayub Khoro
  3. Rahim Talpur
  4. Noor Talpur
Correct Answer: Ayub Khoro

33. Who was the first Chief Minister of Khyber Pakhtunkhawa?
  1. Dr.Khan Sahib
  2. Dr.Ali Khan
  3. Abdur Rehman
  4. Khan Abdul Qayyum Khan
Correct Answer: Dr.Khan Sahib

34. Which of the following country is known as "Mistress of Seas"?
  1. USA
  2. UK
  3. Russia
  4. Ireland
Correct Answer: UK

35. Which country has won first World Cup Hockey?
  1. Sri Lanka
  2. West Indies
  3. Australia
  4. Pakistan
Correct Answer: Pakistan

36. Write of Habeas-Corpus means that:
  1. You have the body to submit or answer
  2. Mandatory relief
  3. remit
  4. A wrong doer
  5. None of these
Correct Answer: You have the body to submit or answer

37. What is the name of Lahore Airport?
  1. Allama Iqbal Airport
  2. Jinnah Airport
  3. Punjab Airport
  4. Bhutto Airport
Correct Answer: Allama Iqbal Airport

38. "AGI" is the news agency of:
  1. Italy
  2. France
  3. Germany
  4. None of these
Correct Answer: Italy

39. Which is the biggest company of the computer software in the world?
  1. Microsoft
  2. Google
  3. Yahoo
  4. MSN
Correct Answer: Microsoft

40. Who was the last Mughal emperor to sit on the peacock throne?
  1. Bahadur Shah Zafar
  2. Aurangzaib
  3. Muhammad Shah
  4. Shah Alam II
Correct Answer: Muhammad Shah

41. Which book is entitle as 'Bible' of Communism?
  1. Affluent Society
  2. War And Peace
  3. Das Kapital
  4. Gulag Archipelago
Correct Answer: Das Kapital

42. The author of the book 'A Brief History of Time' is:
  1. Carl Sagan
  2. John Schwarz
  3. Mrehael Green
  4. Stephen Hawking
Correct Answer: Stephen Hawking

43. The autobiography 'Living History' has been authored by:
  1. Margaret Atwood
  2. Benazir Bhutto
  3. Hillary Clinton
  4. Monica Lewinsky
Correct Answer: Hillary Clinton

44. Who built the mausoleum of Jahangir in 1637 AD and where?
  1. Shah Jahan at Lahore
  2. Shah Jahan at Agra
  3. Shah Jahan at Delhi
  4. Nur Jahan at Fatehpur Silri
Correct Answer: Shah Jahan at Lahore

45. The Peacock throne was made for:
  1. Jahangir
  2. Akbar
  3. Shahjahan
  4. Auranzaib
Correct Answer: Shahjahan

46. Headquarter of World Meteorological Organization is located in:
  1. Geneva
  2. Paris
  3. New York
  4. Rome
Correct Answer: Geneva

47. Ban Ki Moon belongs to:
  1. South Korea
  2. China
  3. North Korea
  4. None of These
Correct Answer: South Korea

48. Which is the longest mountain range inthe world:
  1. Himalaya
  2. Aravali
  3. Andes
  4. Nilgiri
Correct Answer: Andes

49. The first successful expedition to the Mount Everest was made in:
  1. 1962
  2. 1965
  3. 1968
  4. 1953
Correct Answer: 1953

50. Which place is called the 'Land of the Rising Sun"?
  1. Japan
  2. Ireland
  3. Norway
  4. Thailand
Correct Answer: Japan

51. Which country is called 'Switzerland of Africa'?
  1. Somalia
  2. South Africa
  3. Swaziland
  4. Congo
Correct Answer: Swaziland

52. Which is the largest oil field found in Pakistan?
  1. Mazari
  2. Attock
  3. Balkassar
  4. Pidh
Correct Answer: Balkassar

53. Longest tunnel of the Pakistan is:
  1. Tarbela
  2. Khojak
  3. Kala Bagh
  4. None of these
Correct Answer: Khojak

54. On Which river Mangla Dam is built:
  1. Indus
  2. Chenab
  3. Jhelum
  4. None of these
Correct Answer: Jhelum

55. Which of the following pass connects Chitral with Wahkan?
  1. Baroghil Pass
  2. Mataka Pass
  3. Muztagh Pass
  4. Dorah Pass
Correct Answer: Baroghil Pass

56. Which of the following pass connects Baltistan and Yarkand (China)?
  1. Baroghil Pass
  2. Mataka Pass
  3. Muztagh Pass
  4. Dorah Pass
Correct Answer: Muztagh Pass

57. Nadir Shah invades India in:
  1. 1674
  2. 1739
  3. 1666
  4. 1707
Correct Answer: 1739

58. FCPS stands for:
  1. Fellow of the Royal College of Physicians and Surgeons
  2. Fellow of the Russia College of Physicians and Surgeons
  3. Fellow of the Royal Community of Physicians and Surgeons
  4. Fellow of the Royal College of Physics and Surgeons
Correct Answer: Fellow of the Royal College of Physicians and Surgeons

59. Which Day is observed as the world day for Water?
  1. 15th March
  2. 20th March
  3. 18th March
  4. 22nd March
Correct Answer: 22nd March

60. Human Maskhel Lake present in Baluchistan plateau.it is lake of:
  1. Fresh Water
  2. Hard Water
  3. Salt Water
  4. None of these
Correct Answer: Salt Water


62. Name the first man to walk in Space in 1965:
  1. Yuri Gagrin
  2. Neil Armstrong
  3. Alexei Leonov
  4. Tereskova
Correct Answer: Alexei Leonov

63. Which is the second densely populated province of Pakistan?
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Sindh

64. Which is the most thinly populated province of Pakistan?
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

65. The length of the Multan- D.G. Khan Motorway is:
  1. 75 Km
  2. 85 Km
  3. 200 Km
  4. 50 Km
Correct Answer: 85 Km

66. One nautical mile is equal to how many Kilometers?
  1. 1.614
  2. 1.921
  3. 1.853
  4. 1.756
Correct Answer: 1.853

67. The pharaohs of Alexandria is located in:
  1. Egypt
  2. Pakistan
  3. Iran
  4. Bangladesh
Correct Answer: Egypt

68. German attack on Poland was the immediate cause of:
  1. World War I
  2. World War II
  3. Cold War
  4. None of these
Correct Answer: None of these

69. In which battle Ahmad Shah Abdali defeated and smashed the power of Maratas in the sub-continent?
  1. First battle of Panipat
  2. Second battle of Panipat
  3. Third battle of Panipat
  4. None of these
Correct Answer: Third battle of Panipat

70. Pakistan became the member of NAM in:
  1. 1966
  2. 1967
  3. 1968
  4. 1979
Correct Answer: 1979

71. When was Hajj made Compulsory?
  1. 10th Hijri
  2. 9th Hijri
  3. 11th Hijri
  4. 8th Hijri
Correct Answer: 9th Hijri

72. When was the Qiblah changed?
  1. 2nd Hihri
  2. 3rd Hijri
  3. 4th Hijri
  4. 5th Hijri
Correct Answer: 2nd Hihri

73. M.O.A College Aligarh got the status of University?
  1. 1917
  2. 1918
  3. 1920
  4. 1919
Correct Answer: 1920

74. Pakistan China border treaty was singed in:
  1. 1958
  2. 1959
  3. 1964
  4. 1963
Correct Answer: 1963

75. 'Battle of Mutah' was fought between:
  1. Muslims and Jews
  2. Muslims and Romans
  3. Muslims and Quraysh
  4. Muslims and false prophets
Correct Answer: Muslims and Romans

76. How many Makki Surah are in the Qur'an?
  1. 86
  2. 92
  3. 82
  4. 72
Correct Answer: 86

77. How many Madani Surah are in the Qur'an?
  1. 28
  2. 35
  3. 14
  4. 65
Correct Answer: 28

78. McMahon Line is the border between:
  1. India and China
  2. India and Nepal
  3. India and Pakistan
  4. India and Burma
Correct Answer: India and China

79. Dublin is situated on the bank of river:
  1. Nile River
  2. Rhine River
  3. Liffey River
  4. none of the
Correct Answer: Liffey River

80. The Foreign phrase Debut means:
  1. Way a person goes to work
  2. First appearance as performer
  3. First and the last appearance as performer
  4. None of these
Correct Answer: First appearance as performer

81. Claustrophobia is a fear of:
  1. Society
  2. Height
  3. Death
  4. Confined spaces
Correct Answer: Confined spaces

82. Fahien was a:
  1. Chinese traveller
  2. Portuguese sailor
  3. Norwegian traveller
  4. Japanese navigator
Correct Answer: Chinese traveller

83. Sun Yat-sen was the:
  1. First President of the Chinese Republic
  2. First chairman of Communist Party of China
  3. First Premier of China
  4. None of these
Correct Answer: First President of the Chinese Republic

84. Vitamins were discovered by:
  1. Moseley
  2. Chadwick
  3. Funk
  4. Frank Whittle
Correct Answer: Funk

85. Bio gas is the common name of:
  1. Natural gas
  2. Hydrogen gas
  3. Nitrogen gas
  4. Oxygen gas
Correct Answer: Natural gas


87. News agency AIP belongs to:
  1. USA
  2. Palestine
  3. Afghanistan
  4. Pakistan
Correct Answer: Afghanistan

88. Rhodesia's new name is:
  1. Zaire
  2. Zimbabwe
  3. Tanzania
  4. Swaziland
Correct Answer: Zimbabwe

89. Belize was formerly known as:
  1. British Hondoras
  2. Nicaragua
  3. Aksai Chin
  4. Malvinas
Correct Answer: British Hondoras

90. The Tripitaka is sacred book of which religion?
  1. Hinduism
  2. Buddhism
  3. Christianity
  4. Judaism
Correct Answer: Buddhism

91. When Red Cross was establish by Jean Henry Dunant?
  1. 1860
  2. 1861
  3. 1863
  4. 1867
Correct Answer: 1863

92. The celebrated novel 'The Godfather' was authored by:
  1. John Milton
  2. Victor Hugo
  3. Mario Puzo
  4. Harold
Correct Answer: Mario Puzo

93. Nobel Peace Prize winner M.Younas born in 1940 at:
  1. Lakhnow
  2. Chittagong
  3. Delhi
  4. Khulna
Correct Answer: Chittagong

94. Flag of Red Cross is the reverse of the flag of:
  1. Switzerland
  2. Germany
  3. Sweden
  4. England
Correct Answer: Switzerland

95. Name the longest glacier of Pakistan?
  1. Hispar
  2. Bakoro
  3. Batura
  4. Siachen
Correct Answer: Siachen

96. USA celebrates its independence day on:
  1. 4th July
  2. 17th July
  3. 24th July
  4. 29th July
Correct Answer: 4th July

97. The highest Pass of Pakistan is:
  1. Khunjrab Pass
  2. Malakand Pass
  3. Muztagh Pass
  4. Khan Kun Pass
Correct Answer: Muztagh Pass

98. Which of the following pas connects Bannu (Pakistan) and Ghazni (Afghanistan)?
  1. Tochi Pass
  2. Bolan Pass
  3. Garagai Pass
  4. Kilik Pass
Correct Answer: Tochi Pass

99. Who is the founder of 'Big Bang Theory'?
  1. Tycho Brahe
  2. Edwin Hubble
  3. Issac Asimov
  4. George Lemaitre
Correct Answer: George Lemaitre

100. Name the person who took part in all three Round Table Conferences of 1930-32 and was the first foreign minister of Pakistan.
  1. Chaudhary Muhammad Ali
  2. Sakindar Mirza
  3. Ghulam Muhammad
  4. Sir Muhammad Zafarullah
Correct Answer: Sir Muhammad Zafarullah