PPSC PAST PAPER 38


1. Who is the current President of India?
  1. Ram Nath Kovind
  2. Acharya Dev Vrat
  3. Balram Das Tandon
  4. Keshari Nath Tripathi
Correct Answer: Ram Nath Kovind

2. What is the synonym of Rebate?
  1. Cheap
  2. Expensive
  3. Discount
  4. Inflation
Correct Answer: Discount


4. Name the pact in which the Muslims and Hindu of British India agreed for separate electrorates:
  1. Congress-League Pact
  2. Reforms Act
  3. Delhi Pact
  4. Lucknow Pact
Correct Answer: Lucknow Pact

5. Hypothermia is caused by exposure to:
  1. Extreme cold
  2. Extreme Heat
  3. Excessive radiation
  4. None of these
Correct Answer: Extreme cold

6. The fundamental Rights, according to the law in Pakistan, are enforceable through:
  1. The Supreme Court only
  2. The High Court
  3. Both A and B
  4. The Parliament
Correct Answer: The Parliament

7. Who was the first owner of the Microsoft Company?
  1. Mark Zucker Berg
  2. Dick Cheney
  3. Bill Gates
  4. Steve jobs
Correct Answer: Bill Gates



10. Roger federer is a famous player of:
  1. Football
  2. Tennis
  3. Golf
  4. Cricket
Correct Answer: Tennis


12. When you divide 0.7 by 10 you will get:
  1. 7
  2. 0.07
  3. 70
  4. 0.007
Correct Answer: 0.07

13. (1/4 +5/8) + (1/2 + 3/4)= ?
  1. 35/32
  2. 10/7
  3. 5/12
  4. 7/10
Correct Answer: 7/10

14. Which an animal, of the following, is taxable for Zakat.
  1. Oxen
  2. Sheep
  3. Horse
  4. Elephant
Correct Answer: Sheep

15. Otto Von Bismarck was:
  1. Great historian of Great Britain
  2. Architecture of the German Empire
  3. Czar of Russia
  4. King Emperor of Austria
Correct Answer: Architecture of the German Empire

16. Viceroy of India from 1943 to 1947 was :
  1. Lord Minto
  2. Lord Wavell
  3. Lord Irwin
  4. Lord Mountainbatten
Correct Answer: Lord Wavell


18. "School" is a group of:
  1. Seagulls
  2. Penguins
  3. Crocodiles
  4. Fish
Correct Answer: Fish

19. JPG extension usually refers to what kind of a files?
  1. System file
  2. Image file
  3. MS Encarta document
  4. Animation
Correct Answer: Image file

20. Synonym of "Cheeky" is:
  1. Impure
  2. Impudent
  3. Impressive
  4. Impassable
Correct Answer: Impudent




24. Name the pass which links Chitral with Gilgit?
  1. Babusar
  2. Shandur
  3. Tochi
  4. Khyber
Correct Answer: Shandur

25. " A Jewish National home" in Palestine was pledged;
  1. By U.S.A. in 1948
  2. By U.N.O. in 1947
  3. By British Empire in 1917
  4. By Allied Power in 1915
Correct Answer: By British Empire in 1917

26. Synonym of "Obdurate"
  1. Docile
  2. Flexible
  3. Obscure
  4. Stubborn
Correct Answer: Stubborn

27. Before his appointment as the US Secretary of State ,Rax Tillerson was the CEO of:
  1. Boing Corporation
  2. Union Taxes Oil Company
  3. Exxon Mobile Corporation
  4. IBM
Correct Answer: Exxon Mobile Corporation

28. Who among the following is the founder of "Wikipedia"?
  1. Peer Schnelder
  2. Jummy Wales
  3. Mark Fletcher
  4. Byron Looper
Correct Answer: Jummy Wales

29. The Manga Carta was agreed to by King John of England, in:
  1. 1211 AD
  2. 1213 AD
  3. 1215 AD
  4. 1220 AD
Correct Answer: 1215 AD



32. According to the Holy Qur'an--------------is an unpardonable sin.
  1. Murder
  2. Shirk
  3. Not performing Salat
  4. Fornication
Correct Answer: Shirk

33. According to the Holy Qur'an--------------is an unpardonable sin.
  1. Murder
  2. Shirk
  3. Not performing Salat
  4. Fornication
Correct Answer: Shirk

34. Barack Hussien Obama was the ---------- President of USA.
  1. 42nd
  2. 43rd
  3. 44th
  4. 40th
Correct Answer: 44th

35. Syed Ahmad Shaheed and Ismail Shaheed were martyred at:
  1. Muzaffarabad
  2. Bagh
  3. Balakot
  4. Rawalakot
Correct Answer: Balakot

36. Syed Ahmad Shaheed and Ismail Shaheed were martyred at:
  1. Huge
  2. Peaceful
  3. Aggressive
  4. Coastal
Correct Answer: Aggressive

37. 2 + 2 - 2 x 2 / 2 = 0
  1. 0
  2. 2
  3. 1
  4. 4
Correct Answer: 2


39. "Fleet Street" London is famous for?
  1. Banking and Financial offices
  2. Offices of the Cargo companies
  3. Offices of the newspaper and press agencies
  4. Offices of the Royal Navy establishment
Correct Answer: Offices of the newspaper and press agencies

40. In MS-Word , the process of removing the unwanted part of an image is called:
  1. Hiding
  2. Cropping
  3. Selection
  4. Indentation
Correct Answer: Cropping

41. Choose the synonym of" Devilish":
  1. Virtual
  2. Satanic
  3. Honest
  4. Simple
Correct Answer: Satanic

42. Choose the Synonym of "Radiant":
  1. Glowing
  2. Glittering
  3. Flicking
  4. Dimming
Correct Answer: Glowing

43. Which Article of 1973 constitution relates to National Language of Pakistan?
  1. Article 215
  2. Article 251
  3. Article 257
  4. Article 12
Correct Answer: Article 251

44. Trachoma is a disease of the:
  1. Lungs
  2. Eyes
  3. Kidneys
  4. Digestive system
Correct Answer: Eyes

45. What is an meant by "Miqat"?
  1. Wearing of Ahram during Umra
  2. Wearing of Ahram during Hajj
  3. Point where Ahram must be put on by pilgrims
  4. Point where Tawwaf is begun
Correct Answer: Point where Ahram must be put on by pilgrims


47. Which of the following country's parliament is called "Storting'?
  1. Norway
  2. Philippines
  3. Zimbabwe
  4. Venezuela
Correct Answer: Norway

48. Excel is a:
  1. Graphic Program
  2. Word Processor
  3. A spreadsheet Program
  4. Designing template
Correct Answer: A spreadsheet Program

49. Synonym of "Infinitesimal" is:
  1. Minuscule
  2. Enormous
  3. Distend
  4. Immense
Correct Answer: Minuscule

50. Which of the following International Human Right Organization is based in New York?
  1. Human Right Watch
  2. Amnesty International
  3. Anti- Slavery International
  4. None of these
Correct Answer: Human Right Watch

51. "To be, or not to be, that is the question" are lines from which of Shakespeare's famous plays?
  1. Macbeth
  2. King Lear
  3. Hamlet
  4. Romeo and Juliet
Correct Answer: Hamlet

52. What is meant by Barzakh?
  1. The day of judgement
  2. First ten days after death
  3. period between death and day of judgement
  4. process of accountability on the day of judgement
Correct Answer: period between death and day of judgement

53. Silvio Berlusconi is:
  1. Ex-Secretary General of U.N.
  2. Ex-French Premier
  3. Famous Painter
  4. Ex-Prime Minister of Italy
Correct Answer: Ex-Prime Minister of Italy

54. There is a limit---------- everything in life.
  1. To
  2. In
  3. On
  4. With
Correct Answer: To


56. "Philately" is:
  1. Science of drugs
  2. Postage stamp collection activities
  3. The study of written record
  4. The study of animal behaviour
Correct Answer: Postage stamp collection activities

57. What is conrtaband?
  1. All Narcotics
  2. Article banned by a government
  3. All smuggled material
  4. Goods which may assist an enemy in the conduct of war
Correct Answer: Goods which may assist an enemy in the conduct of war

58. "Shadow Cabnet"is:
  1. A specialized group of critics formed by the opposition party in the parliament
  2. Some minster very close to the Prime Minster
  3. Cabinet announced by the majority party in the parliament before forming government
  4. None of the Above
Correct Answer: A specialized group of critics formed by the opposition party in the parliament

59. 'Ibn Battuth' was famous traveller, belonged to:
  1. Iran
  2. Syria
  3. Morocco
  4. Indonesia
Correct Answer: Morocco

60. What is meant by "Sine Die"?
  1. Under judicial considerations
  2. Treason
  3. Without fixing a date
  4. Superior Court
Correct Answer: Without fixing a date

61. The Soan and the Haro are the two rivers of:
  1. Pothohar Plateau
  2. Baluchistan Plateau
  3. Northern Areas
  4. Azad Kashmir
Correct Answer: Pothohar Plateau

62. When did Balichistan acquire the status of a province?
  1. 1947
  2. 1970
  3. 1948
  4. 1955
Correct Answer: 1970

63. Cholesterol is present in all of the following except:
  1. Milk
  2. Fish
  3. Egg White
  4. Egg Yolk
Correct Answer: Egg White

64. Name the author of 'A Short History of the Saracene", who had also remained active in the Pakistan movement:
  1. Shiblee Nomani
  2. Chaudhry Rehamt Ali
  3. Sir Agha Khan Ali
  4. Syeed Ameer Ali
Correct Answer: Syeed Ameer Ali

65. Who co-founded Hotmail in 1996 and then sold it to Microsoft?
  1. Shawn Fanning
  2. Ada Byron Lovelace
  3. Sabeer Bhatia
  4. Rey Tominson
Correct Answer: Sabeer Bhatia

66. Isthmus is:
  1. A lagoon
  2. An inland sea
  3. An island in a river
  4. Narrow piece of land connecting larger land areas
Correct Answer: Narrow piece of land connecting larger land areas

67. Allama Abdullah Yusuf Ali, famous commentator of the Holy Quran,had served for a while as:
  1. Professor in Nizamia University Baghdad
  2. Teacher of Islamic College Lahore
  3. Principal of Islamic College Lahore
  4. Head of Islamic Seminary at Deobandi
Correct Answer: Principal of Islamic College Lahore

68. Computer consists of:
  1. Hardware
  2. Software
  3. Both A and B
  4. None of these
Correct Answer: Both A and B

69. Bicameral system of legislature was introduced in Pakistan under the --------- Constitution?
  1. Legal Frame Work (LFO)
  2. 1956
  3. 1962
  4. 1973
Correct Answer: 1973

70. About whom Quaid-i-Azam had stated that he was his "Chief Lieutenant" and "Right Hand"?
  1. Liaqat Ali Khan
  2. Ayub Khan
  3. Abdul Rab Nishtar
  4. Ch.Muhammad Ali
Correct Answer: Liaqat Ali Khan

71. Choose the correct spelling from the following:
  1. Superintendent
  2. Superitendent
  3. Superintandent
  4. Supreintandent
Correct Answer: Superintendent

72. Indicate the direction form Saleem said, "I do not eat mangoes"
  1. Saleem said
  2. he did not eat mangoes
  3. Saleem said that he did not eat mangoes
  4. Saleem said that he does not eat mangoes
  5. Saleem exclaimed that he does not eat mangoes
Correct Answer: Saleem said that he did not eat mangoes


74. The shortcut key for making "Bold" in PC are:
  1. Shifted + B
  2. Ctrl + B
  3. Ctrl + alt + B
  4. Alt + B
Correct Answer: Ctrl + B

75. If P is the husband of Q and R is the mother of Q and S.What relation does R have with P?
  1. Mother
  2. Mother In Law
  3. Sister
  4. Sister In Law
Correct Answer: Mother In Law

76. Pakistan joined the list of Nuclear Weapons States on:
  1. 28 May
  2. 1996
  3. 2 June
  4. 1997
  5. 28 May
  6. 1998
  7. 8 April
  8. 1999
Correct Answer: 28 May, 1998

77. " Yaum-e-Takbeer" is celebrated to commemorate the:
  1. 1965 War
  2. Adoption of Pakistan Resolution
  3. Death of School Children in Peshawar
  4. First Nuclear tests by Pakistan
Correct Answer: First Nuclear tests by Pakistan

78. Antonym of " Inert" is:
  1. Active
  2. Prudent
  3. Sluggish
  4. Overt
Correct Answer: Active

79. The first Round Table Conference was held in London in:
  1. 1930
  2. 1937
  3. 1932
  4. 1950
Correct Answer: 1930

80. Galvanized Iron sheets have on them a coating of:
  1. Lead
  2. Chromium
  3. Tin
  4. Zinc
Correct Answer: Zinc


82. 'Hamas' was founded in 1987 by:
  1. Yasser Arafat
  2. Ismail Hannia
  3. Shiekh Ahmad Yasin
  4. Khalid Ahmad
Correct Answer: Shiekh Ahmad Yasin

83. 'Hayat-e-Javed" by Mualana Altaf Hussain Hali is:
  1. Autobiography
  2. Biography of Sir Syed Ahmed Khan
  3. Brief account of the great Muslims in the field of Literature
  4. Guide for those who want to lead an ideal life
Correct Answer: Biography of Sir Syed Ahmed Khan




87. The first Wahi (revelation) was revealed on:
  1. 17 Ramzan
  2. 18 Ramzan
  3. 19 Ramzan
  4. 20 Ramzan
Correct Answer: 17 Ramzan

88. When was the first Session of the Constitution Assembly of Pakistan held?
  1. 11 August 1947
  2. 14 August 1947
  3. 19 August 1947
  4. 6 September 1947
Correct Answer: 11 August 1947

89. Who inverted the World Wide Web (www) with Robert Cailliau?
  1. Laiszio Neztjev
  2. Tom Burns
  3. Tim Berners Lee
  4. Fred Zukerburg
Correct Answer: Tim Berners Lee

90. Name the capital of Bosnia Herzogovina?
  1. Sarajevo
  2. Zagreb
  3. Salonika
  4. None of these
Correct Answer: Sarajevo

91. The procedure of shattering the gallstones and Kidney stones by shock-waves, iscalled:
  1. MRI
  2. Kidney Surgery
  3. Angiography
  4. Lithography
Correct Answer: Lithography


93. Pakistan has signed and ratified United Nations:
  1. Combating Desertification and Drought
  2. International Convention on Climate Change
  3. International Labour Convention on Child Labour
  4. All of these
Correct Answer: All of these


95. Which of the following cattle disease has been eradicated worldwide?
  1. Mad Cow disease
  2. Foot and Mouth disease
  3. Rinderpest
  4. Bovine Tuberculosis
Correct Answer: Rinderpest

96. When a disease occurs over a large area of earth's surfaced at one time,it is called:
  1. Endemic disease
  2. Epidemic disease
  3. Pandemic disease
  4. None of these
Correct Answer: Pandemic disease

97. One can understand from reading the passage that:
  1. The life saving equipment did not work and the lifeboats could not be lowered
  2. Design fault and incompetent crew of the Titanic were responsible for its sinking
  3. One hundred and fifty people managed to leave the ship but died in freezing water
  4. Most of the victims were trapped inside their cabins with no chance to save themselves
Correct Answer: Most of the victims were trapped inside their cabins with no chance to save themselves

98. It is clear from the passage that the survivors of Titanic:
  1. Helped each other overcome pot-traumatic depression
  2. Were mostly young men
  3. Helped save hundred of lives
  4. Did not tell the investigators anything about the accident
Correct Answer: Were mostly young men

99. According to the passage, when titanic sank:
  1. Few of the passengers were fast asleep
  2. There were proper numbers of lifeboats and board
  3. Faster reaction from the crew could have saved more lives
  4. All passengers had come on the open deck before Titanic sank
Correct Answer: There were proper numbers of lifeboats and board

100. The Final death toll of the sinking of Titanic was:
  1. 50 including women
  2. children and elderly
  3. Almost 1500 including men in the prime of their life
  4. Almost 1500 mostly women
  5. children and the elderly
  6. Almost 1350
Correct Answer: Almost 1500 mostly women,children and the elderly