PPSC PAST PAPER 39


1. Allama Iqbal got his Ph.D. degree from the University of Munlch. What was the topic of his Ph.D. thesis?
  1. The Development of Metaphysics in Persia
  2. Evolution of Rumi's Metaphysics
  3. Reconstruction of Religious thought in Islam
  4. None of these
Correct Answer: The Development of Metaphysics in Persia

2. Nandos is the international fast food chain which county did it orignate in?
  1. USA
  2. UK
  3. India
  4. South Africa
Correct Answer: South Africa

3. What is "lkebana"
  1. A form of martial arts
  2. Japanese flowers arrangement
  3. Japanese dance form
  4. Samurai tradition of Japan
Correct Answer: Japanese flowers arrangement


5. Which of the following political parties did not boycott the Simmon Commission?
  1. All India Muslim League
  2. Indian National Congress
  3. Unionist Party
  4. Hindu Mahasabha
Correct Answer: All India Muslim League

6. Who was the author of the famous book "1984"
  1. George Orwell
  2. Alexander Solzhenitsyn
  3. Joseph Conrad
  4. Franz Fanon
Correct Answer: George Orwell

7. What do u understand by Caucus?
  1. Group of people in a procession
  2. Group of people making noise
  3. A closed political meeting
  4. A group of people dancing
Correct Answer: A closed political meeting

8. The capital of the Ummayad dynasty was
  1. Baghdad
  2. Cairo
  3. Madina
  4. None of these
Correct Answer: None of these

9. Human bones do not contain which of the following?
  1. Phosphorus
  2. Calcium
  3. Carbon
  4. Oxygen
Correct Answer: Carbon

10. What was the name of the Commission appointed to the probe into the 1970 crisis in the East Pakistan?
  1. Justice Shahbuddin Commission
  2. B.A.R Cornelius Commission
  3. Agartala Probe Commission
  4. Hamood-ur-Rehman Commission
Correct Answer: Hamood-ur-Rehman Commission

11. Convert to indirect form: He said "Hurrah! We have won the match"
  1. He exclaimed with joy that the had won the match
  2. He told them that they had won the match
  3. He asked if they had won the match
  4. He exclaimed that they have won the match
Correct Answer: He exclaimed with joy that they had won the match

12. The historic city of Kairouan in Tunisia was founded by in 670 AD by:
  1. Musa bin Nusayr
  2. Sultan Suleman I
  3. Uqba bin Nafey
  4. Khalid bin Waleed
Correct Answer: Uqba bin Nafey

13. The compound used in anti malarial drug is:
  1. Chloroquine
  2. Aspirin
  3. Neoprene
  4. Isoperene
Correct Answer: Chloroquine

14. Which of the following is associated with excel program?
  1. Graphics program
  2. word processor
  3. presentation
  4. spreadsheet
Correct Answer: Spreadsheet

15. EBDO' was promulgated by Ayub Khan in 1959. What does EBDO stand for?
  1. Elected Bodies Dissolution Order
  2. Electoral Bodies Dissolution Order
  3. Electoral Boundaries Delimitation Order
  4. Elected Basics Democrats Order
Correct Answer: Elected Bodies Dissolution Order

16. A computer cannot function without;
  1. Microsoft office
  2. Operating system
  3. Internet connection
  4. Antivirus protection
Correct Answer: Operating system

17. Which format can be added to a power point show:
  1. gf
  2. jpg
  3. wav
  4. All of these
Correct Answer: All of these


19. Airbus is an aircraft manufacturing company its headquarter is in:
  1. USA
  2. Germany
  3. France
  4. UK
Correct Answer: France

20. Mr Masood Khan is currently President of Azad Jamu & Kashmir. What was his last assignment before becoming the president?
  1. Permanent representative of Pakistan to UN
  2. Ambassador of Pakistan to China
  3. Foreign Secretary
  4. Director General
  5. Institution of Stretigic Studies
  6. Islamabad
Correct Answer: Director General, Institution of Stretigic Studies, Islamabad

21. Rocket propulsion is based on:
  1. Einstein's theory of Relativity
  2. Newton's second law of motion
  3. Newton's third law of motion
  4. none of these
Correct Answer: Newton's third law of motion

22. Che Guevara, Marxist revolutionary closely associated with Fidel Castro, was from:
  1. Cuba
  2. Bolivia
  3. Ecuador
  4. Argentina
Correct Answer: Argentina

23. Photosynthesis in plants takes place faster in:
  1. Yellow light
  2. Red light
  3. Darkness
  4. White light
Correct Answer: Red light



26. The autobiography " In the Line of the Fire" was written by:
  1. Field Marshall Sam Manekshaw
  2. Lt.Gen Sher Ali Khan Pataudi
  3. Lt
  4. Gen. Shahid Hameed
  5. Gen. Pervaz Musharraf
Correct Answer: Gen.Pervez Musharraf


28. 'Ahmad Shah Masud' of Afghanistan was a:
  1. Tajik
  2. Uzbek
  3. Pakhtun
  4. Hazzara
Correct Answer: Tajik

29. Rasputin in a notorious character of History, to which country did he belong?
  1. Germany
  2. Israel
  3. Italy
  4. Russia
Correct Answer: Russia

30. Name the first president of USA who visited Pakistan.
  1. Dwight D.Eisenhower
  2. Lyndon Johnson
  3. John F. Kennedy
  4. Richard Nixon
Correct Answer: Dwight D. Eisenhower

31. Hazrat Umer (RA) remained the Caliph for almost:
  1. 2 years
  2. 4 years
  3. 8 years
  4. 10 years
Correct Answer: 10 years


33. Name the Angle who was designated to deliver messages to prophet Muhammad( PBUH), from Allah:
  1. Hazrat Jibraeel (AS)
  2. Hazrat Mekaeel (AS)
  3. Hazrat Israfeel (AS)
  4. Hazrat Izraeel(AS)
Correct Answer: Hazrat Jibraeel (AS)



36. Which leader of the Indian National Congress termed the Lahore Resolution og 1940 as " Jinnah's fantastic proposals?
  1. M.K Gandhi
  2. Jawaharial Nehru
  3. Raj Gopalachoriya
  4. Motilal Nehru
Correct Answer: Jawaharial Nehru

37. Which of the following files have an ' mpg' extension?
  1. Audio
  2. Image
  3. Video
  4. Flash
Correct Answer: Video

38. Statistical study of human population is called:
  1. Ecology
  2. Anthropology
  3. Entomology
  4. Demography
Correct Answer: Demography

39. Convert to passive voice: Our task had been completed before sunset.
  1. We completed our task before sunset
  2. we have completed our task before sunset
  3. we complete our task before sunset
  4. we had completed our task before sunset
Correct Answer: We had completed our task before sunset

40. Which of the following has maximum density?
  1. Water
  2. Ice
  3. Benzene
  4. Chloroform
Correct Answer: Water

41. General Qamar Javad Bajwa, Chief of army staff belongs to the___________Regiment.
  1. Punjab
  2. Baloch
  3. Azad Kashmir
  4. Frontier Force
Correct Answer: Baloch



44. Complete the number series 3, 2,7, 6, 11,
  1. 13
  2. 4
  3. 8
  4. 10
Correct Answer: 10

45. Water drops are spherical because of :
  1. Air pressure
  2. Density
  3. Viscosity
  4. Surface Tension
Correct Answer: Surface tension

46. Complete the idom: " Best things come in small_________"
  1. Installments
  2. Joys
  3. Packages
  4. Gifts
Correct Answer: Packages

47. Which instrument is used to measure altitude?
  1. Audiometer
  2. Barometer
  3. Altimeter
  4. Anemometer
Correct Answer: Altimeter

48. Who at present holds the office of the Chief Executive in the Afghan Government?
  1. Ashraf Ghani
  2. Gulbuddin Hekmetyar
  3. Abdullah Abdullah
  4. None of these
Correct Answer: Abdullah Abdullah

49. What was the name of Quaid_e-Azam's first wife?
  1. Ruttie Jinnah
  2. Emibal Jinnah
  3. Maryam Jinnah
  4. Gulzar Jinnahpoonja
Correct Answer: Emibal Jinnah

50. Dushanbe is the capital of:
  1. Turkmenistan
  2. Kazakhstan
  3. Tajikistan
  4. Uzbekistan
Correct Answer: Tajikistan

51. Synonym of Rookie is
  1. Expert
  2. Professional
  3. A new recruit
  4. An old man
Correct Answer: A new recruit

52. Which file is responsible to start MS word?
  1. Winword.exe
  2. Win.exe
  3. Word.exe
  4. Word win.exe
Correct Answer: Winword.exe

53. Choose the correct sentence among the following:
  1. He was prompted as DSP
  2. He was promoted as DSP
  3. He was promote DSP
  4. He promoted as DSP
Correct Answer: He was promoted as DSP

54. "Liberty, Equality, Fraternity", was a slogan, was the hallmark of the
  1. Bolshevik Revolution
  2. French Revolution
  3. American war of independence
  4. Cuban Revolution
Correct Answer: French Revolution

55. The first OIC summit conference was held in:
  1. Lahore
  2. Cairo
  3. Jeddah
  4. Rabat
Correct Answer: Rabat

56. States of Dir, Chitral and Swat were incorporated in NWFP in:
  1. 1968
  2. 1969
  3. 1970
  4. 1971
Correct Answer: 1969

57. What is a mixture of potassium Nitrate, Charcoal and Sulphur called
  1. Paint
  2. Aluminum
  3. Brass
  4. Gunpowder
Correct Answer: Gunpowder

58. What do you understand by Shoal?
  1. Large number of insects together
  2. A large group of horses
  3. Group of unidentified flying objects
  4. Large number of fish swimming together
Correct Answer: Large number of fish swimming together

59. What is meant by cortage?
  1. A funeral procession
  2. A victory procession
  3. Unruly crowd
  4. Highly discipline crowd
Correct Answer: A funeral procession

60. Complete the idom: " Cross your ___________ when you come to them".
  1. Bridges
  2. Roads
  3. Obstacles
  4. Rivers
Correct Answer: Bridges

61. Simplify: 18800/470/20= ?
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Correct Answer: 2

62. Choose the correct sentence.
  1. Faisalabad is as famous city as Lahore
  2. Faisalabad is famous city as Lahore
  3. Faisalabad is the famous city as Lahore
  4. Faisalabad is as famous a city as Lahore
Correct Answer: Faisalabad is as famous city as Lahore

63. In 2006 the UN General Assembly decided to replace the UN commission on Human Rights with the
  1. UN Human Rights Committee
  2. UN Human Rights Department
  3. UN Human Rights Council
  4. UN Human Rights Agency
Correct Answer: UN Human Rights Council

64. EBDO introduced by AyubKhan in 1959 mainly affected politicians from:
  1. NWFP
  2. Baluchistan
  3. East Pakistan
  4. Sindh
Correct Answer: East Pakistan

65. Which of the following is used to make text italic?
  1. Ctrl + U
  2. Ctrl + I
  3. Ctrl + B
  4. Ctrl + P
Correct Answer: Ctrl + I

66. Who is the currently Supreme Commander of the armed Forces of Pakistan
  1. Prime Minister Nawaz Sharif
  2. President Mamnoun Hussain
  3. Gen.Qamar Javad Bajwa
  4. Ge. Zubair Mahmood
Correct Answer: President Mamnoun Hussain

67. Synonym of incessant is:
  1. Extreme
  2. Intermittent
  3. Continuous
  4. Occasional
Correct Answer: Continuous

68. Which one of the following is founder of Apple Computers?
  1. Steve Jobs
  2. Bill Gates
  3. Mark Zukerburg
  4. None of these
Correct Answer: Steve Jobs

69. Which of the following disease affects the skin?
  1. Rickets
  2. Osteoporosis
  3. Anemia
  4. Pellagra
Correct Answer: Pellagra


71. Synonym of fictitious is
  1. Flattering
  2. Truthful
  3. False
  4. Genius
Correct Answer: False

72. Who was last Governor General of Hong Kong before it was handed over to the Chinese by the British?
  1. Sir Leon Britton
  2. Chris Patten
  3. Sir James Barrington
  4. None of these
Correct Answer: Chris Patten

73. What is the first name of President Putin of Russia?
  1. Nikita
  2. Alexander
  3. Vladimir
  4. Uri
Correct Answer: Vladimir

74. Which is the full from of Wi-Fi"?
  1. Wireless Fidelity
  2. Wired Fidelity
  3. Wireless Focus
  4. Wireless Field
Correct Answer: Wireless Fidelity

75. Who is currently the spokesperson of the Pakistan Ministry of Foreign Affairs?
  1. Dr. Mohammad Faisal
  2. Ms.Tasnim Aslam
  3. Nafees Zakriya
  4. Iftikhar Warraich
Correct Answer: Dr. Mohammad Faisal

76. The territorial Claim over the island of Abu Musa is disputed between:
  1. Iraq and Iran
  2. Iran and UAE
  3. Iran and Oman
  4. Kuwait and Iraq
Correct Answer: Iran and UAE

77. Choose the correct sentence from following:
  1. I requested her kindly help me
  2. I requested her to help me kindly
  3. I requested her kindly to help me
  4. I kindly requested her to help me
Correct Answer: I requested her to help me kindly

78. Shahjahan, the Mughal Emperor , was removed from throne by:
  1. Prince Khurram
  2. Hemu
  3. Dara Singh
  4. Aurangzeb
Correct Answer: Aurangzeb

79. Which archipelago in the Indian Ocean is also a member of SAARC?
  1. Seychelies
  2. Sri Lanka
  3. Maldives
  4. Gam
Correct Answer: Maldives

80. Shaikh Abdul Qadir Jilani is buried at:
  1. Bait-ul-Muqadus
  2. Tehran
  3. Qon
  4. Baghdad
Correct Answer: Baghdad

81. Complete the Idiom: "Too many cooks spoil the__________
  1. Food
  2. Broth
  3. Meat
  4. None of these
Correct Answer: Food

82. In a computer what does DPI means?
  1. Dots Processing inch
  2. Dots per Inch
  3. Diagram per Inch
  4. Diagram Processing Inch
Correct Answer: Dots per Inch



85. Who is the Current Chairman of the Senate?
  1. Sadiq Sanjrani
  2. Raza Rabbani
  3. Sabir Ali Baloch
  4. Syed Nayyer Ali Bokhari
Correct Answer: Sadiq Sanjrani

86. The headquarter of the Organization for Prohibition of Chemical Weapons is located in:
  1. Austria
  2. Netherlands
  3. Geneva.Switzerland
  4. New York.USA
Correct Answer: Netherlands

87. Who was the first amongest men to accept Islam?
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Hazrat Hamza (RA)
  3. Hazrat Umer (RA)
  4. Hazrat Saad (RA)
Correct Answer: Hazrat Ali (RA)

88. What is the unit of work and energy?
  1. Joule
  2. Kilogram
  3. Ampere
  4. Kilowatt
Correct Answer: Joule

89. Who among the following concluded the Treaty of Seringapatam with Tipu Sultan?
  1. Warren Hastings
  2. Lord Cornwallis
  3. Robert Clive
  4. John Dalhousle
Correct Answer: Lord Cornwallis

90. What is the first name of President Putin of Russia?
  1. Nikita
  2. Alexander
  3. Vladimir
  4. Uri
Correct Answer: Vladimir