PPSC Past Paper 4


1. The world is celebrating in 2009,200th birth anniversary of the scientist:
  1. Charles Darwin
  2. james Watt
  3. Roger Baco
Correct Answer: Charles Darwin

2. "Bin "is the intelligence agency of:
  1. Iraq
  2. Indonesia
  3. Afghanistan
  4. Bangladesh
Correct Answer: Indonesia

3. Science of human races is called:
  1. Demography
  2. Choreography
  3. Anthropology
  4. Bangaladesh
Correct Answer: Anthropology

4. American President's special envoy to the Middle East is:
  1. Sherard Cowper Coles
  2. Richard Holbrooke
  3. George Mitchell
  4. Robert Gates
Correct Answer: Richard Holbrooke

5. Aramco' is the oil company of:
  1. America
  2. Russia
  3. Saudi Arab
  4. Iran
Correct Answer: Saudi Arab

6. Tenge' is the Currency of:
  1. Kenya
  2. Kyrgyzstan
  3. Cuba
  4. Kazakhstan
Correct Answer: Kazakhstan

7. Chennai' is the new name of the indian city:
  1. Madras
  2. Patna
  3. Agra
  4. Lucknow
Correct Answer: Madras

8. World Bank President is:
  1. Jim Yong Kim
  2. Robert Zoellick
  3. Strauss-Kahn
  4. None of these
Correct Answer: Jim Yong Kim

9. "Asiana Airline" is of:
  1. Japan
  2. South Korea
  3. Thailand
  4. Malaysia
Correct Answer: South Korea

10. "California is know as 'Silicon Valley' because of:
  1. Hollywood Film Industry
  2. Computer Software Industry
  3. Science Beauty and Reborts
  4. Mineral Resource
Correct Answer: Computer Software Industry


12. Which of following central Asian States has recently closed down American air base at "Manas?
  1. Tajikistan
  2. Kazakhstan
  3. Turkmenistan
  4. Kyrgyzstan
Correct Answer: Kyrgyzstan

13. "Seattle" is the Seaport of:
  1. Germany
  2. Canada
  3. China
  4. USA
Correct Answer: USA

14. Kerry-Lugar bill in US Congress,if approved, would provide to Pakistan an annual economics assistance of:
  1. $ 1.5 billion
  2. $ 2 billion
  3. $ 2.5 billion
  4. $ 3 billion
Correct Answer: $ 1.5 billion

15. Klaus Schwab" is the founder of:
  1. Red Cross
  2. Scout Movement
  3. World Economic Forum
  4. Cable News Network
Correct Answer: World Economic Forum


17. Chronometer is used to measure:
  1. Velocity
  2. Pressure
  3. Time
  4. none of these
Correct Answer: Time

18. The Muslim of Mindanao Island are struggling for their political rights in:
  1. Japan
  2. South Africa
  3. Philippines
  4. Myanmar
Correct Answer: Philippines

19. 'Likud and Kadima are the main political Parties of:
  1. Iran
  2. Lebanon
  3. Syria
  4. None of these
Correct Answer: None of these

20. Three Gorges Dam' project in located in:
  1. America
  2. Russia
  3. China
  4. Canada
Correct Answer: China

21. "Blue House" is the official residence of:
  1. President of South Korea
  2. German Chancellor
  3. President of France
  4. Pope of Vatican
Correct Answer: President of South Korea

22. Under the propose law "Enhance Partnership with Pakistan Act' the US would:
  1. Provide the latest version of F-16 aircraft to Pakistan
  2. Establish reconstruction opportunity zone in the tribal areas of Pakistan
  3. Provide Security and intelligence equipment to Pak Army
  4. Offer scholarship to Pakistani students in America University
Correct Answer: Establish reconstruction opportunity zone in the tribal areas of Pakistan


24. What do you understand by the term"Brain Drain"
  1. Mad Person
  2. Migration of Skilled labour to other Countries
  3. Emigration of intellectuals
  4. Illiteracy and Ignorance
Correct Answer: Migration of Skilled labour to other Countries




28. 'Nippon' is the Stock Exchange market of:
  1. Tokyo
  2. London
  3. New york
  4. None of these
Correct Answer: Tokyo

29. 'Khar' is the main town of:
  1. Banjaur Agency
  2. Khyber Agency
  3. Kurram Agency
  4. North Waziristan
Correct Answer: Banjaur Agency

30. 'Khar' is the main town of:
  1. Banjaur Agency
  2. Khyber Agency
  3. Kurram Agency
  4. North Waziristan
Correct Answer: Banjaur Agency

31. The world's oldest national anthem is of:
  1. Denmark
  2. Thailand
  3. Norway
  4. Japan
Correct Answer: Japan

32. 'Hamas' was founded in 1987 by:
  1. Yaser Arafat
  2. Ismail Hannia
  3. Sheikh Ahmad Yasin
  4. Khalid Mashaal
Correct Answer: Sheikh Ahmad Yasin

33. Which of the following leader has recently been elected as Head of 53 members African Union (AU):
  1. Hosni Mubarak of Egypt
  2. Muammar Gaddafi of Libya
  3. Thabo Mbeki of south Africa
  4. Omar al Bashir of Sudan
Correct Answer: Muammar Gaddafi of Libya

34. Who is the "Father of Computer"
  1. Charles Babbage
  2. Thomas Kurtz
  3. Konrad Zuse
  4. Bill Gates
Correct Answer: Charles Babbage


36. The World's largest foreign exchange reserve,almost $2 trillion of:
  1. USA
  2. Japan
  3. Germany
  4. China
Correct Answer: China

37. In Computer, CPU stands for:
  1. Computer processing Unit
  2. Central Programme Unit
  3. Communication Processing Unit
  4. Central Processing Unit
Correct Answer: Central Processing Unit

38. The biggest Bird is:
  1. Eagle
  2. Owl
  3. Kiwi
  4. Ostrich
Correct Answer: Ostrich

39. 3 May each year is observed internationally as:
  1. Environmental Day
  2. Population Day
  3. Press Freedom Day
  4. Food Day
Correct Answer: Press Freedom Day

40. Human Right Organization 'Human Rights Watch is based in:
  1. Geneva
  2. New york
  3. London
  4. Paris
Correct Answer: New york

41. Which of the following UN agencies has received Noble Peace Prize?
  1. UNICEF
  2. ILO
  3. UN High Commissioner for Refugees
  4. All of these
Correct Answer: All of these

42. Almost 40% of the world's oil supply passes through the Strait of:
  1. Hormuz
  2. Malacca
  3. Bosporus
  4. Gibraltar
Correct Answer: Hormuz

43. The famous city "waterloo" is in:
  1. France
  2. Germany
  3. Sweden
  4. Belgium
Correct Answer: Belgium


45. Who is "Hemant Karkare"?
  1. A person involve in Samjhota Express train bombing in 2007
  2. Indian Anti-Terror squad chief Killed during Mumbai attack in 2008
  3. Chief of Indian intelligence agency RAW
  4. Indian High Commissioner in Pakistan
Correct Answer: Indian Anti-Terror squad chief Killed during Mumbai attack in 2008

46. Which of the following films has won eight Oscar Awards in a ceremony on 23rd February 2009?
  1. The Reader
  2. The Dark Night
  3. Slumdog Millionaire
  4. Men and Wire
Correct Answer: The Dark Night

47. Israel's brutal attack on Gaza started on 27 December 2008, Killing more than 1300 palestinians had been given the name:
  1. Operation Blue Star
  2. Operation Cast Lead
  3. Operation Desert Storm
  4. Operation Clean Up
Correct Answer: Operation Cast Lead

48. Pakistan's largest trading partner at present is:
  1. China
  2. Japan
  3. Saudi Arab
  4. America
Correct Answer: China

49. What is 'Khmer rouge'?
  1. A Communist movement in Cambodia
  2. Tamil group in Sri Lanka
  3. Irish Nationalist party
  4. A port of Singapore
Correct Answer: A Communist movement in Cambodia

50. The UN spends the largest amount,almost $8 Billion annually on:
  1. Health Care
  2. Poverty Alleviation
  3. Peacekeeping missions
  4. Literacy and Education
Correct Answer: Peacekeeping missions

51. The oldest' internet search engine is:
  1. Yahoo
  2. Ask.Com
  3. Giga Blast
  4. Google


52. The headquarter of IMF is located at:
  1. Geneva
  2. New York
  3. Washington DC
  4. Paris
Correct Answer: Washington DC

53. The main factor attribute to the global financial crises 2008 is:
  1. Great slide in oil prices in the international market
  2. Collapse of housing prices and mortgage market in the United States
  3. Huge trade imbalance between America and China
  4. None o f these
Correct Answer: Collapse of housing prices and mortgage market in the United States

54. Karachi Nuclear power plant was built with the assistance of:
  1. China
  2. Russia
  3. France
  4. Canada
Correct Answer: Canada

55. The term 'Hung Parliament ' describe a situation in which:
  1. Prime Minister deliberately avoids attending the sessions of the parliament for a long period
  2. Prime Minister has been removed through a vote of no confidence but refuse to step down
  3. No single party has a majority in the house
  4. The ruling party has lost the majority in the upper house
Correct Answer: No single party has a majority in the house


57. Russia supply Natural Gas to European Countries which Transit through the state of:
  1. Latvia
  2. Ukraine
  3. Estonia
  4. Lithuania
Correct Answer: Ukraine

58. The world's largest Subway system is in:
  1. Tokyo
  2. New York
  3. Moscow
  4. Mexico City
Correct Answer: Moscow


60. "Philately" Is a:
  1. Science of Drugs
  2. Stamp Collection
  3. The Study of written record
  4. The study of animal behaviour
Correct Answer: Stamp Collection

61. The world's largest newspapers are published from:
  1. America
  2. China
  3. Russia
  4. India
Correct Answer: India

62. The most Famous book 2008 "The Way of the world- A story of truth and hope in an age of extremism is wirtten by:
  1. Ron Suskind
  2. H.V.Hudson
  3. Christian Lamb
  4. Ayehsa Jatal
Correct Answer: Ron Suskind

63. "Paracel Island" in the South China sea are disputed between China and:
  1. Philippines
  2. Japan
  3. Vietnam
  4. South Korea
Correct Answer: Vietnam

64. National Income Essentially Composed of:
  1. All wealth of Nation
  2. Annual income of the central government
  3. All income of the People in a year
  4. Incomes derived from taxes by the central government
Correct Answer: Incomes derived from taxes by the central government

65. "Fleet Street" London is famous of:
  1. Banking and Financial Offices
  2. Offices of the Cargo Companies
  3. Offices of the Newspaper and Press Agencies
  4. Offices of the Royal Navy Establisment
Correct Answer: Offices of the Newspaper and Press Agencies


67. "Marco Polo" was famous:
  1. Writer
  2. Scientist
  3. Traveller
  4. Sportsmen
Correct Answer: Traveller

68. The only Vitamin which cannot be Stored in human body:
  1. vitamin C
  2. vitamin K
  3. vitamin D
  4. None of these
Correct Answer: Vitamin C

69. Swat valley is situated in the Mountain range of:
  1. Hindukush
  2. Karakorum
  3. Himalayas
  4. None of these
Correct Answer: Hindukush

70. 1 Metric tone is equal to:
  1. 100 Kilogram
  2. 500 Kilogram
  3. 1000 Kilogram
  4. 10000 Kilogram
Correct Answer: 1000 Kilogram


72. Anemometer' is an instrument used for measuring:
  1. Wind Speed
  2. Electric Current
  3. Temperature
  4. Air Pressure
Correct Answer: Wind Speed


74. Green Vegetables are good source of:
  1. Starch
  2. Fats and oils
  3. Protein
  4. Minerals and Vitamin
Correct Answer: Protein

75. British East India Company was established during the reign of Mughal Emperor:
  1. Akbar
  2. Jahangir
  3. ShahJahan
  4. Aurangzeb
Correct Answer: Jahangir

76. The international Criminal Court of Justice has recently arrest warrant of one of the following sitting President of a Country on Committing War Crimes,he is:
  1. President of Sudan Omer al Bashir
  2. President of Somalia Sharif Ahmed
  3. President of Serbia Boris Tadic
  4. None of these
Correct Answer: President of Sudan Omer al Bashir

77. Pakistan and Afghanistan have Transit Trade Agreement Signed in:
  1. 1955
  2. 1959
  3. 1962
  4. 1965
Correct Answer: 1965

78. What do you understand by the Disease "Insomnia"
  1. Inability to Sleep
  2. Colour blindness
  3. Depression
  4. None of these
Correct Answer: Inability to Sleep

79. On which of the following Issues, Arab Israel peace process Stalled?
  1. Shaped and Size of the Future Palestinian State
  2. Status of East Jerusalem
  3. Fate of 3.5 million Palestinian refugees in the Arab world
  4. All of These
Correct Answer: All of These

80. The world's famous Madame Tussaud's museum is Situated in :
  1. Paris
  2. London
  3. Rome
  4. New York
Correct Answer: London

81. The world's famous Madame Tussaud's museum is Situated in :
  1. Paris
  2. London
  3. Rome
  4. New York
Correct Answer: London

82. The world's Oldest Parliament,founded in the year 930 AD is:
  1. British Parliament
  2. Diet of Japan
  3. Althing of Iceland
  4. Cortes of Spain
Correct Answer: Althing of Iceland

83. The last King of Afghanistan was:
  1. Habibullah Khan
  2. Muhammad Zahir Shah
  3. Sardar Duad Khan
  4. Amanullah Khan
Correct Answer: Muhammad Zahir Shah

84. "Ornithology" is the study of:
  1. Birds
  2. insects
  3. Sea Animals
  4. Sea plants
Correct Answer: Birds

85. "Order of Cloud and Banner" is the most prestigious military award of:
  1. Japan
  2. China
  3. India
  4. South Korea
Correct Answer: China

86. 'Naxalite movement is a pro communication movement started in:
  1. India
  2. Nepal
  3. Bhutan
  4. Sri Lanka
Correct Answer: India

87. What is Meant by "Petticoat Government"?
  1. A Government is exile
  2. A Government runs by a women
  3. A Government without actual power
  4. A Government runs by some Feudal lords
Correct Answer: A Government runs by a women

88. Which of the following South Asia Leaders has recently given a proposal to from "South Asian task force to combat terrorism in the Reign?
  1. President Asif Zardari of Pakistan
  2. Prime Minister Sheikh Hasina of Bangladesh
  3. Prime Minister Manmohan Singh of India
  4. Prime Minister Ratnasiri Wickremanayake of Sri Lanka
Correct Answer: Prime Minister Sheikh Hasina of Bangladesh

89. World Cup Football Tournament 2010 will be held in:
  1. England
  2. Spain
  3. Italy
  4. South Africa
Correct Answer: South Africa

90. The largest Opium producer province of Afghanistan is:
  1. Nangarhar
  2. Helmand
  3. Pakita
  4. Herat
Correct Answer: Nangarhar

91. Light travels from Sun to Earth in:
  1. 499.0 Second
  2. 599.0 Second
  3. 699.0 Second
  4. 799.0 Second
Correct Answer: 499.0 Second

92. What do understand by the term,"Intifada"?
  1. Reconciliation
  2. Uprising
  3. Offence
  4. Negotiation
Correct Answer: Uprising

93. Which of the following River run through Paris:
  1. The Seine
  2. The Thames
  3. The Rhine
  4. The Danube
Correct Answer: The Seine

94. "Pearl Harbour" is located in American State:
  1. Alaska
  2. Hawaii
  3. Virginia
  4. New York
Correct Answer: Hawaii

95. Russia Criticize America missile defense system deployed in :
  1. Japan and South Korea
  2. Taiwan and Philippine
  3. Poland and Czech Republic
  4. Ukraine and Georgia
Correct Answer: Poland and Czech Republic

96. Deficiency of Vitamin "C " in Human Body leads to:
  1. Eyes Diseases
  2. Nerve Diseases
  3. Teeth Diseases
  4. Skin Diseases
Correct Answer: Teeth Diseases

97. Tamils in Sri Lanka are struggling for an independent state in the territory of:
  1. Jaffna
  2. Kandy
  3. Ratnapura
  4. Galle
Correct Answer: Jaffna

98. The largest section of the kurd population is living in:
  1. Iraq
  2. Iran
  3. Turkey
  4. Syria
Correct Answer: Turkey


100. Which of the following province of Afghanistan Should Border with Pakistan
  1. Ningrahar-Pakita-Ghazni
  2. Bamiyan-Farah-Herat
  3. Baikh-Samangan-Kunduz
  4. Takhar-Uruzgan-Hgur