PPSC PAST PAPER 40


1. In which city is the headquarters of " Interpol" located?
  1. Paris
  2. London
  3. New York
  4. Moscow
Correct Answer: Paris

2. Pakistan recently lost an important election to a United Nations body.Please identify the mane of the UN body?
  1. Economic and Social Council
  2. Security Council
  3. Human Rights Council
  4. None of these
Correct Answer: Human Rights Council


4. Article 10A of the 1973 Constitution deals with:
  1. Right to fair trial
  2. Safeguards against illegal detention
  3. Right to Life
  4. Right ti free speech
Correct Answer: Right to fair trial



7. Who was the current inspector General, Police of Punjab?
  1. Habib-ur-Rehman
  2. Mushtaq Ahmad Sukhera
  3. Capt (Retd) Arif Nawaz Khan
  4. Aslam Tareen
Correct Answer: Capt (Retd) Arif Nawaz Khan

8. Borstal jails/institutions are meant for:
  1. Women Prisoners
  2. Condemned Prisoners
  3. Juvenile Prisoners
  4. Hardened Prisoners
Correct Answer: Juvenile Prisoners

9. Where is the office of the UN High Commissioner for Human Rights located?
  1. Geneva
  2. Paris
  3. New York
  4. Rome
Correct Answer: Geneva


11. When was the Universal Declaration on Human Rights adopted by the United Nations?
  1. 10 Dec.1949
  2. 30 Nov.1948
  3. 10 Dec. 1948
  4. 25 March 1950
Correct Answer: 10 Dec. 1948

12. The next senior rank to sub Inspector in Police is SHO / Inspector.What does SHO stand for?
  1. Senior Head Officer
  2. Station Head Officer
  3. Station House Officer
  4. None of these
Correct Answer: Station House Officer

13. Which Pakistani Cricketer announced retirement from ODI on 10 November 2015?
  1. Younas Khan
  2. Shoaib Malik
  3. Kamran Akmal
  4. Danish Kaneria
Correct Answer: Younas Khan

14. Sardar Ayaz Sadiq was recently re-elected as Speaker of the National Assembly.Who was the other candidate in the election?
  1. Syed Khurshid Shah
  2. Shah Mehmood Qureshi
  3. Shafqat Mehmood
  4. Dr.Aleem Khan
Correct Answer: Shafqat Mehmood

15. Name the President of Syria?
  1. Bashar al-Assad
  2. Babar-al- Assad
  3. Hafiz Al-Assad
  4. None of these
Correct Answer: Bashar al-Assad

16. The South East Asian country Myanmar was previously known by the name:
  1. Siam
  2. Yangon
  3. Burma
  4. Cambodia
Correct Answer: Burma


18. Abu Bakr al Baghdadi is the self-styed leader of:
  1. Al Qaeda
  2. Hizbullah
  3. Shah-e-Milli
  4. DAESH
Correct Answer: DAESH


20. Mervyn Middlecoat of Pakistan Air Force was a hero of 1965 war with India.What was his rank?
  1. Group Captain
  2. Flight Lieutenant
  3. Sqardron Leader
  4. Wing Commander
Correct Answer: Wing Commander




24. The headquarter of OPCW (organization for the Prohibition of Chemical Weapons) is located in:
  1. New York
  2. London
  3. The Hague
  4. Geneva
Correct Answer: The Hague,

25. FIND OUT ONE WORD FROM THE GIVEN WORDS WHICH IS DIFFERENT FROM THE OTHER THREE:
  1. Apples
  2. Oranges
  3. Mango
  4. Spinach
Correct Answer: Spinach

26. FIND OUT ONE WORD FROM THE GIVEN WORDS WHICH IS DIFFERENT FROM THE OTHER THREE:
  1. Lion
  2. Elephant
  3. Tiger
  4. Leopard
Correct Answer: Elephant

27. FIND OUT ONE WORD FROM THE GIVEN WORDS WHICH IS DIFFERENT FROM THE OTHER THREE:
  1. Barometer
  2. Thermometer
  3. Diameter
  4. Lactometer
Correct Answer: Diameter

28. Name the Wife of Prophet Muhammad (S.A.W.) who was daughter of Hazrat Umar (RA):
  1. Hazrat Aisha (RA)
  2. Hazrat Hawairiya (RA)
  3. Hazrat Maimoona (RA)
  4. Hazrat Hafsah (RA)
Correct Answer: Hazrat Hafsah (RA)


30. Masjid-e-Qiblataan is situated in:
  1. Makkah
  2. Madina
  3. Taif
  4. Jerusalem
Correct Answer: Madina

31. Which Surah in the Holy Quran has "Bismillah" twice?
  1. Al Namal
  2. Al Ahzaab
  3. Al Noor
  4. Al Nissa
Correct Answer: Al Namal


33. Other than Hazrat Adam (AS), which other prophet was born without a father?
  1. Hazrat Zakariya (AS)
  2. Hazrat Yahya (AS)
  3. Hazrat Issa (AS)
  4. Hazrat Idrees (AS)
Correct Answer: Hazrat Issa (AS)



36. G-7 (Group of 77) is a group of countries classified as:
  1. Middle income countries
  2. Developing Countries
  3. Least Developing Countries
  4. Industrialised countries
Correct Answer: Developing Countries

37. In 1846 the British sold Kashmir to Dogra Maharaja Gulab Singh for an amount of approximately:
  1. 70 million Rupees
  2. 7.5 million Rupees
  3. 17 million Rupees
  4. None of these
Correct Answer: 7.5 million Rupees

38. Who was Punjab's first Inspector General , Police?
  1. Mian Anwar Ali
  2. A.B. Awan
  3. S.N. Alam
  4. Qurban Ali Khan
Correct Answer: Qurban Ali Khan

39. Headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) is an:
  1. Geneva
  2. Berlin
  3. New York
  4. Vienna
Correct Answer: Vienna

40. Who holds the world record for scoring the fastest century in one Day International Cricket?
  1. Shahid Afridi
  2. Rohit Sharma
  3. Corey Anderson
  4. AB de Villiers
Correct Answer: AB de Villiers

41. Who holds the world record for scoring the fastest century in one Day International Cricket?
  1. Shahid Afridi
  2. Rohit Sharma
  3. Corey Anderson
  4. AB de Villiers
Correct Answer: AB de Villiers

42. Name the Mughal Emperor who died in 1556 after failing from stairs:
  1. Zahir-ud-Dih Babar
  2. Shah Jehan
  3. Jalal-ud-Din Akbar
  4. Humayun
Correct Answer: Humayun

43. Taj Mahal was completed in 648 by Emperor Shah Jehan in memory of his wife named:
  1. Mumtaz Mahal
  2. Zaib-un-Nisa
  3. Joda Bai
  4. None of these
Correct Answer: Mumtaz Mahal

44. Name the Nawab of Bengal who was defeated by Lord Clive in the battle of Plassey:
  1. Nawab Shuja-ud-Daula
  2. Nawab Siraj-ud-Daula
  3. Nawab Ammad-ul- Mulk
Correct Answer: Nawab Siraj-ud-Daula

45. The first President of All India Muslim League was:
  1. Sir Agha Khan
  2. Allama Iqbal
  3. Maulana Muhammad Ali Jauhar
  4. Maulana Shoukat Ali
Correct Answer: Sir Agha Khan


47. Name the educational institution founded by Sahibzada Abdul Qayyum in Khyber Pakhtunkhawa (former NWFP)
  1. Frontier University
  2. Peshawar College
  3. Islamia High School Peshawar
  4. Islamia College Peshawar
Correct Answer: Islamia College Peshawar

48. Who was the Prime Minister of Great Britain when the Partition Plan was announced in 1947?
  1. Attlee
  2. Churchill
  3. Hastings
  4. Macmillon
Correct Answer: Hastings


50. The Northern Areas of Pakistan (presently Gilgit-Baltistan) are under the administrative control of:
  1. Provincial Government
  2. AJK Government
  3. Federal Government
  4. None of these
Correct Answer: Federal Government


52. "Chauburji" in Lahore was the gateway to the garden built for Princess_______________Daughter of Emperor Aurangzaib.
  1. Mumtaz Mahal
  2. Zaib-un-Nisa
  3. Joda Bai
  4. None of these
Correct Answer: Zaib-un-Nisa

53. The book The sole Spokesman: Jinnah the Muslim League and Demand for Pakistan " was written by:
  1. Akbar S. Ahmad
  2. Ayesha Jatal
  3. Hussain Haqqani
  4. Jaswant Singh
Correct Answer: Ayesha Jatal

54. Father of the newly elected Prime Minister of Canada,Justin Trudeau, had also remained the Prime Minister of Canada. What was his name?
  1. Pierre Trudeau
  2. Harold Trudeau
  3. Michael Trudeau
  4. Charles Trudeau
Correct Answer: Pierre Trudeau

55. When was the last time Pakistan's Hockey Team won a Gold Medal at the Olympic Games?
  1. 1976 (Montreal)
  2. 1988 (Seoul)
  3. 1992 (Barcelona)
  4. 1984 (Los Angeles)
Correct Answer: 1984 (Los Angeles)

56. Who is Pakistan's Minister of Planning and Development?
  1. Ghulam Murtaza
  2. Shahid Khaqan Abbasi
  3. Sikandar Bosan
  4. Ahsan Iqbal
Correct Answer: Shahid Khaqan Abbasi

57. "Thyroid Gland" is located in ___________ of human body.
  1. Stomach
  2. Thorax
  3. Leg
  4. Neck
Correct Answer: Neck

58. Who was the first Governor of Punjab?
  1. Sardar Abdur Rab Nishtar
  2. Francis Mudie
  3. George Constantine
  4. General Musservi
Correct Answer: Francis Mudie

59. Who was the first person to hold the post of Chief Executive of Pakistan?
  1. Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah
  2. Liaqat Ali Khan
  3. Zia-ul-Haq
  4. Pervez Musharraf
Correct Answer: Pervez Musharraf

60. In Which country are the "Angel Falls" Located?
  1. Zimbabwe
  2. Venezuela
  3. Canada
  4. Kenya
Correct Answer: Venezuela

61. Abdul Rehman Chughtai was a famous of ____________ Pakistan?
  1. Civil Servant
  2. Architect
  3. Painter
  4. Music Composer
Correct Answer: Painter

62. Find the value of √1 9÷16
  1. 1 3/4
  2. 1 1/4
  3. 1 5/4
  4. 3/4
Correct Answer: 3/4

63. If 25 toys cost 500, what would be the cost of 75 toys?
  1. 2000
  2. 1500
  3. 1200
  4. 1700
Correct Answer: 1500





68. In a one Kilometer race A beats B by 28 meters or 7 seconds. Find out the time taken by A to finish the race.
  1. 4 Mins 3 secs
  2. 3 min 4 secs
  3. 5 mins
  4. 4 mins 20 secs
Correct Answer: 4 Mins 3 secs



71. 888 ÷ 0.8 x 8 = ?
  1. 8880
  2. 8007
  3. 8800
  4. 88.80
Correct Answer: 8880

72. Window 2007 is a(an):
  1. Word Processor
  2. Operating System
  3. Application Software
  4. None of these
Correct Answer: Operating System

73. All the files deleted from the computer are stored in the:
  1. Recycle Bin
  2. My Computer
  3. My Network
  4. Internet Explorer
Correct Answer: Recycle Bin

74. URL is an abbreviation of:
  1. Uniform Room Locator
  2. Universal Resource Locator
  3. Universal Room Locator
  4. Uniform Resource Locator
Correct Answer: Uniform Resource Locator

75. Software programme that controls a piece of hardware is called:
  1. Control Panel
  2. Driver
  3. Messenger
  4. Browser
Correct Answer: Driver


77. In Computer system world 'BOOT' is used for:
  1. To exit opened software
  2. To start up a computer
  3. To shut down system
  4. To start a computer
Correct Answer: To start a computer

78. In human body Gall Bladder is part of the _________ system?
  1. Digestive
  2. Nervous
  3. Reproductory
  4. Respiration
Correct Answer: Digestive

79. Which of the following blood vessels carry blood from the human body to the heart?
  1. Veins
  2. Arteries
  3. Capillaries
  4. All of these
Correct Answer: Veins

80. Glaucoma is caused by increase in pressure within:
  1. Eyeball
  2. Heart
  3. Lungs
  4. Kidneys
Correct Answer: Eyeball

81. Lemon is a good source of Vitamin:
  1. D
  2. C
  3. A
  4. E
Correct Answer: C

82. Condemnation:Disapproval
  1. Ignorance: Patience
  2. Optimism: Insight
  3. Blaspherry: Irreverence
  4. Sorrow: Intention
Correct Answer: Blaspherry: Irreverence

83. Rehearsal: Performance
  1. Entrapment: Game
  2. Engagement: Marriage
  3. Applause: Audience
  4. Antidote: Illness
Correct Answer: Engagement: Marriage

84. Graceful: Movement
  1. Articulate: Speech
  2. Clean: Dirt
  3. Humorous: Laughter
  4. Docile: Rebellious
Correct Answer: Humorous: Laughter

85. Adhere
  1. Give up
  2. Stick
  3. Criticism
  4. Appear
Correct Answer: Stick

86. Fanatical
  1. Obsessive
  2. Moderate
  3. Eager
  4. Rebellious
Correct Answer: Obsessive

87. Pledge
  1. Plain
  2. Rough
  3. Playful
  4. Promise
Correct Answer: Promise

88. Obscure
  1. Academic
  2. Implicit
  3. Explicit
  4. Ugly
Correct Answer: Explicit

89. Clarity
  1. Exaggeration
  2. Simplicity
  3. Confusion
  4. Reserve
Correct Answer: Confusion

90. Relinquish
  1. Withdraw
  2. Attack
  3. Assume
  4. Conquer
Correct Answer: Assume

91. On which day is the International Human Rights Day celebrated?
  1. 20 November
  2. 10 December
  3. 10 June
  4. 18 December
Correct Answer: 10 December

92. "Swim" is to "Fish" as walk is to ______________
  1. Man
  2. Bird
  3. Chair
  4. Legs
Correct Answer: Man

93. "Appreciation" is to "Reward" as "Crime" is to _____________
  1. Guilt
  2. Punishment
  3. Allegation
  4. Need
Correct Answer: Punishment

94. "Stone" is to "Hard" as "Feather" is to ___________
  1. White
  2. Bird
  3. Soft
  4. Fly
Correct Answer: Bird

95. "Cat" is to "Kitten" as "Dog" is to_____________
  1. Puppy
  2. Colt
  3. Calf
  4. Baby
Correct Answer: Puppy

96. یار ذندہ صحبت باقی‘‘ اس ضرب المثل سے کیا مراد ہے؟’’
  1. محبت ذندہ رہنے تک رہتی ہے
  2. دوستی ذندہ رہنے تک رہتی ہے
  3. ذندہ رہے تو ملتے رہیں گے
  4. ذندہ دل دوست سے دوستی قامٔ رہتی ہے
Correct Answer: ذندہ رہے تو ملتے رہیں گے

97. تجاہل عارفانہ‘‘ سے کیا مراد ہے’’ ؟
  1. جان بوجھ کر انجان بننا
  2. غفلت سے کام کرنا
  3. جاہل آدمی
  4. عقل مند شخص
Correct Answer: جان بوجھ کر انجان بننا

98. عندلیب شادانی کا اصل نام کیا تھا؟
  1. وجاہت حسین
  2. محمد ولی
  3. سید محمد حسین
  4. حبیب احمد
Correct Answer: وجاہت حسین

99. یادوں کی بارات‘‘ کس کی سوانح حیات ہے۔’’
  1. فیض احمد فیض
  2. پروین شاکر
  3. احمد ندیم قاسمی
  4. میر تقی میر
Correct Answer: احمد ندیم قاسمی

100. میں کس کے ہاتھ پہ اپنا لہو تلاش کروں تمام شہر نےپہنے ہوۓ ہیں دستانے‘‘ یہ مشہور شعر کس کا ہے’’
  1. مصطفیٰ ذیدی
  2. غالب
  3. پروین شاکر
  4. احمد ندیم قاسمی
Correct Answer: مصطفیٰ ذیدی