PPSC PAST PAPER 41


1. Who was known as the " Tiger of Mysore"?
  1. Sultan Hyder Ali
  2. Shivaji
  3. Ibrahim Lodhi
  4. Tipu Sultan
Correct Answer: Tipu Sultan

2. The Congress and Muslim League boycotted the Simon Commission.Who led the breakaway section of the Muslim League, Which supported the Simon Commission?
  1. Mian Muhammad Shafi
  2. Mian Ejaz Shafi
  3. Mian Ahmad Ali
  4. Mian Barkat Ali
Correct Answer: Mian Muhammad Shafi



5. In 1911, on the occasion of his cornation at the Delhi Darbar, King George V announced the :
  1. Partition of Bengal
  2. Separates Annulment of Partition of Bengal
  3. Annulment of Partition of Bengal
Correct Answer: Annulment of Partition of Bengal

6. Pakistan withdraw from SEATO on:
  1. 1973
  2. 1977
  3. 1979
  4. 1981
Correct Answer: 1973

7. The Jallianwala massacre took place in:
  1. April 1919
  2. December 1919
  3. April 1921
  4. April 1920
Correct Answer: April 1919

8. An Interim Government was formed in India in 1946, who was the Prime Minister of the Interim Government?
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Lord Wavell
  3. Liaqat Ali Khan
  4. None of these
Correct Answer: Jawaharlal Nehru

9. When was the Kashmir issue taken to the United Nation by India ?
  1. 1 Jan 1948
  2. 11 Nov 1947
  3. 16 Dec 1947
  4. None of these
Correct Answer: 1 Jan 1948


11. To which province did Hussain Shaheed Suhrwady belong to?
  1. Sindh
  2. Punjab
  3. East Pakistan
  4. Baluchistan
Correct Answer: East Pakistan

12. When did Pakistan disassociate itself from the Commonwealth ?
  1. 1989
  2. 1992
  3. 1978
  4. 1972
Correct Answer: 1972


14. Qissa "Sohni Mahiwal" was written by:
  1. Hafiz Barkhurdar
  2. Waris Shah
  3. Hashim Shah
  4. Fazal Shah
Correct Answer: Hashim Shah

15. Who introduced the system of "Basic Democracy" in Pakistan ?
  1. Liaqat Ali Khan
  2. Ayub Khan
  3. Abdul Rab Nishtar
  4. Ch.Muhammad Ali
Correct Answer: Ayub Khan


17. Who was the first Secretary General of the United Nations?
  1. Trygve Lie
  2. U Thant
  3. Kurt Walgheim
  4. Dag Hammarskjoeld
Correct Answer: Trygve Lie

18. For galvanizing of iron which of the following metals is used ?
  1. Aluminium
  2. Copper
  3. Zinc
  4. Lead
Correct Answer: Zinc

19. ESCAP stands for:
  1. Economic and Social Commission for Asia and Pacific
  2. European Social Council for Africa and Pacific
  3. Economic and Social Council for Africa and Pacific
  4. None of these
Correct Answer: Economic and Social Commission for Asia and Pacific

20. Firdausi was:
  1. A Mughal Princes
  2. A Persian Poet
  3. An Iranian Novelist
  4. None of these
Correct Answer: A Persian Poet


22. Which of the following continent is the smallest in term of land mass?
  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia
Correct Answer: Australia

23. Sri Lanka was formerly Known as:
  1. Seychelies
  2. Serendip
  3. Ceylon
  4. Teipel
Correct Answer: Ceylon

24. Khojak Pass is located between:
  1. Jamrud and Landikotal
  2. Sibi and Machh
  3. Quetta and D.I.Khan
  4. Quetta and Chaman
Correct Answer: Quetta and Chaman

25. Name the capital of Kazakhstan:
  1. Tashkent
  2. Almaty
  3. Astana
  4. Bishkek
Correct Answer: Astana


27. Prime Minister Nawaz Sharif visited Uzbekistan recently, who is the President of Uzbekistan ?
  1. Rahmanov Imomali
  2. Islam Karimov
  3. Nursltan Nazarbeav
  4. Asker Abayev
Correct Answer: Islam Karimov, But now a days Shavkat Mirziyoyev is the President of Uzbekistan

28. Who has been appointed as the US Special Representative for Pakistan and Afghanistan?
  1. David Hale
  2. Rober Millam
  3. Richard Olsen
  4. None of these
Correct Answer: David Hale


30. Who is currently the High Commissioner of Pakistan in India?
  1. Sohail Mahmood
  2. Abdul Basit
  3. Shahid Malik
  4. Riaz Khokhar
Correct Answer: Sohail Mahmood

31. If A runs less fast than B and B runs fast But not faster than C then, as compared to A, C runs:
  1. Same speed as A
  2. Faster than A
  3. Slower than A
  4. Cannot be determine
Correct Answer: Faster than A








39. If day before yesterday was Saturday then day after tomorrow will be:
  1. Tuesday
  2. Wednesday
  3. Thursday
  4. Friday
Correct Answer: Wednesday


41. 4 x 3 ÷ 5 x 6 / 18 x 2 - 22 = ?
  1. 96/7
  2. +7/4
  3. 3
  4. 7/60
Correct Answer: 3

42. A collection of computers that are connected together is called?
  1. Meeting
  2. Network
  3. Team
  4. Group
Correct Answer: Network

43. In a computer the keyboard is used as a(n) ______________Device.
  1. Charging
  2. Output
  3. Input
  4. Printing
Correct Answer: Input

44. Which device is required for internet connection?
  1. CD Drive
  2. Modem
  3. Mouse
  4. NIC Card
Correct Answer: Modem

45. A Normal CD-ROM can usually store upto ___________ data.
  1. 680 KB
  2. 680 Bytes
  3. 680 MB
  4. 680 GB
Correct Answer: 680 MB

46. Which of the following is not an operating system?
  1. DoS
  2. Linux
  3. Windows
  4. Oracle
Correct Answer: Oracle


48. SELECT THE PAIR OF WORDS : ATOM: MICROSCOPE
  1. Tape: Microphone
  2. Planet: Telescope
  3. Receiver: Telephone
  4. Submarine: Periscope
Correct Answer: Planet: Telescope

49. SELECT THE PAIR OF WORDS : TELESCOPE: EYE
  1. Eyeglasses: Vision
  2. Telephone: Hearing
  3. Necklace: Neck
  4. Stethoscope: Ear
Correct Answer: Stethoscope: Ear

50. SELECT THE PAIR OF WORDS : OUNCE: WEIGHT
  1. Acre: Area
  2. Scale: Mass
  3. Inch: Yard
  4. Menu: Choice
Correct Answer: Scale: Mass

51. "A" is the mother of "B" and "C", if "D" is the husband of C, what relation does "A" have to "D"?
  1. Mother
  2. Mother In Law
  3. Sister
  4. Aunt
Correct Answer: Mother in Law

52. If the old Man's son is my son's uncle then what relation has the old man to me?
  1. Father
  2. Sister
  3. Brother
  4. Grandfather
Correct Answer: Father

53. CHOOSE THE WORD FROM GIVEN POTIONS: Adjacent
  1. Contiguous
  2. Cut-off
  3. Sharpened
  4. Lazy
Correct Answer: Contiguous

54. Engrossed
  1. Distributed
  2. Absorbed
  3. Dilated
  4. Expanded
Correct Answer: Absosbed

55. Feasible
  1. Real
  2. Theoretical
  3. Practicable
  4. Factual
Correct Answer: Practicable

56. Ponder
  1. Lake
  2. Think Over
  3. Condemn
  4. Flattery
Correct Answer: Condemn

57. CHOOSE THE WORD FROM GIVEN POTIONS: Denounce
  1. Defend
  2. Gather
  3. Fight
  4. Organize
Correct Answer: Defend

58. Deplete
  1. Refund
  2. Replenish
  3. Fulfill
  4. Renounce
Correct Answer: Replenish

59. Impound
  1. Release
  2. Stimulate
  3. Strengthen
  4. Generate
Correct Answer: Release

60. Profane
  1. Arrogant
  2. Benign
  3. Respectful
  4. Pious
Correct Answer: Respectful

61. CNG is an abbreviation of:
  1. Converted Natural Gas
  2. Conducted Natural Gas
  3. Constructed Natural Gas
  4. Compressed Natural Gas
Correct Answer: Compressed Natural Gas

62. Sound cannot travel through:
  1. Vacuum
  2. Liquids
  3. Solid
  4. Gases
Correct Answer: Vacuum

63. X-Rays were discovered by:
  1. Rontgen
  2. Thomson
  3. Rutherford
  4. Madame Curie
Correct Answer: Rontgen

64. Breeding and Management of bees is known a:
  1. Sericulture
  2. Horticulture
  3. Apiculture
  4. None of these
Correct Answer: Apiculture

65. Hepatitis causes inflammation of:
  1. Liver
  2. Lungs
  3. Kidneys
  4. Stomach
Correct Answer: Liver

66. Isotopes are atoms of the same element with different number of:
  1. Protons
  2. Electrons
  3. Neutrons
  4. Positrons
Correct Answer: Protons

67. Which one of the following is a Vector quantity:
  1. Speed
  2. Temperature
  3. Mass
  4. Volocity
Correct Answer: Volocity

68. Dolly was the name of the:
  1. First cloned sheep
  2. First test tube baby
  3. oldest human fossil
  4. First dog in space
Correct Answer: First cloned sheep

69. Green House Effect is mainly caused by excess of _____________in the atmosphere?
  1. Carbon dioxide
  2. Carbon Monoxide
  3. Nitrogen
  4. Hydrogen Sulfide
Correct Answer: Carbon dioxide

70. Which hormone is responsible for production of milk in human body?
  1. Oxytocin
  2. Prolactin
  3. Thyroxine
  4. Testoserone
Correct Answer: Prolactin

71. A drop water is roughly spherical because of:
  1. Surface tension
  2. Low air pressure
  3. Air resistance
  4. Viscosity of water
Correct Answer: Surface tension

72. Which of the following rights are more fundamental in the sense that other rights are dependent on them?
  1. Economic rights
  2. Civil and Political rights
  3. Right to Development
  4. Right to information
Correct Answer: Civil and Political rights

73. Which one of the following is not a political right?
  1. Right to Vote
  2. Right to own weapons
  3. Right to hold public office
  4. Right to criticize the government
Correct Answer: Right to own weapons

74. Which one of the the following write is issued in the case of wrongful detention?
  1. Prohibition
  2. Mandamus
  3. Habeas Corpus
  4. Quo Warrento
Correct Answer: Habeas Corpus

75. Which theory of Justice is based on the principle "Kill the sin not the Sinner"?
  1. Retributive Theory
  2. Reformative Theory
  3. Deterrent Theory
  4. None of these
Correct Answer: Reformative Theory

76. In which country was the first Truth and Reconciliation Commission established?
  1. USA
  2. India
  3. Brazil
  4. South Africa
Correct Answer: South Africa

77. On which day is the Human Rights Day observed?
  1. 10 October
  2. 10 December
  3. 10 January
  4. 25 July
Correct Answer: 10 December

78. Which book of Ibn Khuldoon made him famous?
  1. Muqaddamah
  2. Kitab-ul-Futuh
  3. Mujam-al-Baldan
  4. None of these
Correct Answer: Muqaddamah

79. The battle of Jamal was fought beyween Hazrat Aisha (RA) and:
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Hazrat Hamza (RA)
  3. Hazrat Muawiya (RA)
  4. Hazrat Talha (RA)
Correct Answer: Hazrat Ali (RA)

80. The Holy Prophet (PBUH) delivered farewell sermon at Arafat:
  1. 8 Zil Hajj
  2. 9 Zil Hajj
  3. 10 Zil Hajj
  4. 11 Zil Hajj
Correct Answer: 10 Zil Hajj

81. When did fasting become a Farz (Obligation) in Islam?
  1. 2nd Hihri
  2. 3rd Hijri
  3. 4th Hijri
  4. 5th Hijri
Correct Answer: 2nd Hihri


83. When was the Charter of Madina ( Meesaq-al- Madina) adopted?
  1. 1st Hihri
  2. 3rd Hijri
  3. 4th Hijri
  4. 5th Hijri
Correct Answer: 1st Hihri


85. Which famous Police Officer has written the book " Police" Crime and Politics- Memories of an IGP"?
  1. Sardar Muhammad Chaudhry
  2. Hafiz S.D Jamy
  3. Ehsan Sadiq
  4. Qurban Ali Khan
Correct Answer: Sardar Muhammad Chaudhry

86. Recently, an important political leader Salahuddin Quader Chowdhry, was hanged in Bangladesh. To which political party did he belong?
  1. Awami League
  2. Bangladesh Nationalist Party
  3. Jamaat-e-Islami
  4. Jatiyo Party
Correct Answer: Bangladesh Nationalist Party


88. "Scotland Yard" is a Police Department of:
  1. UK
  2. USA
  3. Scotland
  4. New zealand
Correct Answer: UK

89. Mosaad is the secret intelligence agency of:
  1. Israel
  2. Canada
  3. United States
  4. Russia
Correct Answer: Israel

90. In 2016 the Olympic Games will be held in:
  1. Rio De Janeiro
  2. London
  3. Doha
  4. Cape Town
Correct Answer: Rio De Janeiro

91. European Union _________members?
  1. 25
  2. 27
  3. 28
  4. 26
Correct Answer: 28

92. Which of the following heavyweight boxers who was the first to remain undefeated throughout his career?
  1. Muhammad Ali
  2. Rocky Marciano
  3. Micheal Spinks
  4. Larry Holmes
Correct Answer: Muhammad Ali

93. Who won the recently concluded Rugby World Cup?
  1. New Zealand
  2. Australia
  3. South Africa
  4. Ireland
Correct Answer: New Zealand


95. لاہور کا جغرافیہ اور ہاسٹل میں رہنا ہے اس کے مزحیہ مضامین ہیں؟
  1. ابن انشاء
  2. پطرس بخاری
  3. جوش میلح أبادی
  4. ممتاز مفتی
Correct Answer: پطرس بخاری

96. قتل حسین اصل میں مرگِ یزید ہے۔۔۔۔۔۔۔۔ اسلام زندہ ہوتا ہے ہر کربلا کے بعد’’ اس مشہور شعر کے شاعر کا کیا نام ہے ’’
  1. مومن خان مومن
  2. ابراہیم ذوق
  3. محمد علی جوہر
  4. ان میں سے کوئ نیں
Correct Answer: محمد علی جوہر

97. لفظ ’’ شر‘‘ کا متضاد کیا ہے۔
  1. صواب
  2. ثواب
  3. خیر
  4. بھلائ
Correct Answer: خیر

98. گیت نگاری میں سب سے اہم نام کس کا ہے؟
  1. فیض احمد فیض
  2. پروین شاکر
  3. احمد فراز
  4. ساحر لد ھیانوی
Correct Answer: ساحر لد ھیانوی

99. غزل کے کس شعر میں سے شاعر اپنے تخلص استعمال کرتا یے؟
  1. مطلع
  2. مقطع
  3. مطلع ثانی
  4. درمیان والا شعر
Correct Answer: مقطع

100. مرزا غالب نے وفات کہاں پائ؟
  1. آگرہ
  2. دہلی
  3. پانی پت
  4. لکھنؤ
Correct Answer: دہلی