PPSC PAST PAPER 42


1. SAARC Secretariat is located in__________
  1. Dhaka
  2. Colombia
  3. Islamabad
  4. Kathmandu
Correct Answer: Kathmandu

2. " Khuda k liay" is a___________
  1. TV program
  2. Pakistan Film
  3. Urdu Novel
  4. Stage play
Correct Answer: Pakistani Film

3. Sarajevo is a___________
  1. Mountain
  2. River
  3. City
  4. Desert
Correct Answer: City

4. Nelson Mandela was the President of________
  1. Zimbabwe
  2. Zaire
  3. South Africa
  4. Nigeria
Correct Answer: South Africa

5. The country Burma is now called
  1. Myanmar
  2. Pracheen
  3. Laos
  4. Mandalay
Correct Answer: Myanmar

6. The capital of Russia is
  1. St. Petersburg
  2. Kazan
  3. Moscow
  4. Vladivostok
Correct Answer: Moscow

7. Next Summer Olympics will be held in
  1. Beijing in 2015
  2. Melbourne 2018
  3. Seoul 2017
  4. Rio de Janeiro 2016
Correct Answer: Rio de Janeiro 2016

8. Sir Winston Churchill was the prime minister of
  1. United Kingdom
  2. Scotland
  3. Ireland
  4. Norway
Correct Answer: United Kingdom

9. The second World War was fought between the years:
  1. 1939-1945
  2. 1937-1943
  3. 1941-1946
  4. 1938-1942
Correct Answer: 1939-1945

10. European Union has__________
  1. 28 Members States
  2. 26 Members States
  3. 25 Members States
  4. 31 Members States
Correct Answer: 28 Members States

11. ASEAN is a ________
  1. Regional Association of Countries
  2. Scientific Company
  3. TV network
  4. Sports Body
Correct Answer: Regional Association of Countries

12. Tick the odd word out
  1. London
  2. Paris
  3. Brussels
  4. Cairo
Correct Answer: Cairo

13. Tick the odd word out
  1. Euro
  2. Dirham
  3. Lira
  4. Gold
Correct Answer: Gold

14. Allama Iqbal studied at these universities at Europe
  1. Oxford. Pairs
  2. Edinburgh. Leiden
  3. London. Hamburg
  4. Cambridge. Heidelberg
Correct Answer: Cambridge, Heidelberg

15. Which of the five rivers of Punjab is associated with Sohni Mahiwal legend?
  1. Jehlum
  2. Chenab
  3. Indus
  4. Ravi
Correct Answer: Chenab

16. Mangopir is famous for its
  1. Sulphur springs
  2. Blind dolphins
  3. Coal deposits
  4. Rice
Correct Answer: Sulphur springs

17. Onyx is a kind of _______
  1. Marble
  2. Apple
  3. Drink
  4. Bird
Correct Answer: Marble

18. Lakhra town is famous for its
  1. Coal
  2. Crocodiles
  3. Blind dolphins
  4. Copper mines
Correct Answer: Coal

19. KANUPP is a_________
  1. Nuclear power plant
  2. Hydroelectric power plant
  3. Independent power plant
  4. University
Correct Answer: Nuclear power plant

20. Pakistan's most famous painter is_________
  1. Sadeqain
  2. Saleem Raza
  3. Fazal Mehmood
  4. Ghulam Rasool
Correct Answer: Sadeqain

21. Jan Sher is associated with which sport
  1. Boxing
  2. Squash
  3. Kabaddi
  4. Snooker
Correct Answer: Squash

22. Thar desert is most famous for its
  1. Sand
  2. Coal deposits
  3. Oil Wells
  4. Gas Fields
Correct Answer: Coal deposits

23. Nust is a
  1. Football club
  2. A welfare NGO
  3. University
  4. High school
Correct Answer: University

24. Tarbela is the world's largest:
  1. Earth filled dam
  2. Concrete dam
  3. Boulder dam
  4. Hydrosectric dam
Correct Answer: Earth filled deam

25. M4 motorway will link
  1. Faisalabad- Multan
  2. Lahore- Karachi
  3. Faisalabad-Gojra
  4. Lahore- Vihari
Correct Answer: Faisalabad-Multan

26. Aristotle was a________ of Plato.
  1. Student
  2. Son
  3. Son-in-law
  4. Teacher
Correct Answer: Student

27. The first Captain of our national cricket team was_________
  1. Fazal Muhammad
  2. Imtiaz Ahmed
  3. Hanif Mohammed
  4. Abdul Hafeez Kardar
Correct Answer: Abdul Hafeez Kardar

28. Which is the largest district of Pakistan?
  1. Avaran
  2. Bahawalpur
  3. Dadu
  4. Rahim yar khan
Correct Answer: Bahawalpur

29. The three Round Table Conference were held in London during
  1. 1930-1932
  2. 1929-1931
  3. 1928-1930
  4. 1935-1937
Correct Answer: 1930-1932

30. The music of our national anthem was composed by
  1. Nisar Bazmi
  2. Khurshid Anwar
  3. Ghulam A Changla
  4. Master Ghulam Hussain
Correct Answer: Ghulam A Changla

31. Ayub Khan imposed martial law in
  1. 1960
  2. 1958
  3. 1961
  4. 1959
Correct Answer: 1961

32. "Ajrak" is a cotton sheet made principally in
  1. Sindh
  2. Baluchistan
  3. Lasbela
  4. Cholistan
Correct Answer: Sindh

33. Dr. Abdus Salam was awarded the Nobel Prize for his work in
  1. Chemistry
  2. Medicine
  3. Physics
  4. Peace
Correct Answer: Physics

34. The second highest mountain peak K2 is in
  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Pakistan
  4. China
Correct Answer: Pakistan

35. ENGRO is
  1. A Pakistani Company
  2. A Afghan Contractor
  3. A Film Producer
  4. A Publishing House
Correct Answer: A Pakistan Company

36. UNICEF is a
  1. ECO organ
  2. UN body
  3. OIC project
  4. European Bank
Correct Answer: UN body

37. River Nile is flows through_________
  1. Egypt
  2. Sudan
  3. Kenya
  4. Tanzania
Correct Answer: Sudan

38. Bolan Pass is in the province of
  1. Khyber Pakhtunkhwa
  2. Baluchistan
  3. Sindh
  4. Gilgit Baltistan
Correct Answer: Baluchistan

39. She was the fastest woman of South Asian Games 2010
  1. Akbari Rehman
  2. Sana Mir
  3. Naznin Murtaza
  4. Naseem Hameed
Correct Answer: Naseem Hameed

40. Hansraj, the pet antelope of Prince Saleem is buried at
  1. Dina
  2. Gujarat
  3. Hiran Minar
  4. Chicho ki Maliaan
Correct Answer: Hiran Minar

41. Tick the odd word out
  1. Karimabad
  2. Hunza
  3. Gilgit
  4. Bisham
Correct Answer: Bisham

42. Tick the odd word out
  1. Lahore
  2. Faisalabad
  3. Abbottabad
  4. Iran
Correct Answer: Iran

43. Tick the odd word out
  1. Motor Car
  2. Aeroplane
  3. Boat
  4. Airport
Correct Answer: Airport

44. Tick the odd word out
  1. Shirt
  2. Trousers
  3. Cough
  4. Socks
Correct Answer: Cough

45. Tick the odd word out
  1. Drink
  2. Look
  3. Aspirin
  4. Walk
Correct Answer: Aspirin

46. Badshahi Masjid, Lahore, was built during the reign of
  1. Jahangir
  2. Aurangzeb
  3. Akbar
  4. Shah Jaha
Correct Answer: Aurangzeb

47. Gandhara civilization flourished in Pakistan during the rule of
  1. Brahman rulers
  2. Buddhist kings
  3. Muslim Sultans
  4. Hindu Rajas
Correct Answer: Buddhist kings

48. Famous poet Saint Sachal Sarmast buried in
  1. Uch Sharif
  2. Daraza Sharif
  3. Dera Ghazi Khan
  4. Ghotki
Correct Answer: Daraza Sharif

49. Allama Iqbal gave his idea of a country Indian Muslims in December 1930 at__________
  1. Allahabad
  2. Lucknow
  3. Abbottabad
  4. Delhi
Correct Answer: Allahabad

50. Sehwan city is famous for its mausoleum of_______
  1. Shah Abdul Latif Bhiti
  2. Sh. Usman Merwandi
  3. Shah Rukan-e- Alam
  4. Feroz Shah Tughlaq
Correct Answer: Sh. Usman Merwandi

51. Who was the first President of Islamic Republic of Pakistan?
  1. Ayub Khan
  2. Sardar Abdul Rab Nishtar
  3. Ch. Muhammad Zafarullah
  4. Iskandar Mirza
Correct Answer: Iskandar Mirza

52. Who was the first Prime Minister of Pakistan?
  1. Ghulam Muhammad
  2. I.I. Chundrigar
  3. Liaqat Ali Khan
  4. Hussain Shaheed Sucharwardy
Correct Answer: Liaqat Ali khan

53. Maulana Muhammad Ali Johar was
  1. Poet
  2. Politician
  3. Actor
  4. Islamic Scholar
Correct Answer: Politician

54. Hero of Indian film 'PK' is
  1. Salman Khan
  2. Farhan Khan
  3. Amir Khan
  4. Shahrukh Khan
Correct Answer: Amir Khan

55. Mohenjo Daro is in
  1. Sindh
  2. Baluchistan
  3. Kyber Pakhtunkhwa
  4. Gilgit Baltistan
Correct Answer: Sindh

56. All India Muslim League was founded in
  1. 1900 in Lahore
  2. 1908 in Calcutta
  3. 1903 in Chittagong
  4. 1906 Dhaka
Correct Answer: 1906 in Dhaka

57. The chief Minister of Baluchistan is
  1. Sardar Raisani
  2. Hasil Bizenjo
  3. Dr.Abdul Maalik
  4. Attaullah Mengal
Correct Answer: Dr. Abdul Maalik

58. Sultan Mehmood Ghaznavi's hometown was
  1. Nishapur
  2. Ghazni
  3. Samarkand
  4. Lahore
Correct Answer: Ghazni

59. Mahamta Ghandi was _______ of Indian Congress
  1. Chairman
  2. President
  3. Founder
  4. None of these
Correct Answer: President

60. Pakistan Television founded in
  1. 1960
  2. 1964
  3. 1965
  4. 1968
Correct Answer: 1964

61. Pakistan hosted the second Islamic Summit in
  1. 1984 Lahore
  2. 1982 Karachi
  3. 1975 Islamabad
  4. 1977 in Lahore
Correct Answer: 1974 Lahore

62. The first Constitution of Pakistan was promulgated on
  1. 7 October 1958
  2. 21 March 1956
  3. 23 March 1956
  4. 20 January 1954
Correct Answer: 23 March 1956

63. President Ayub Khan wrote a book called
  1. Masters Not Friends
  2. Pathway to Pakistan
  3. Friends not Masters
  4. Friend of Pakistan
Correct Answer: Friends Not Masters

64. Quaid-e-Azam was born in
  1. 1876
  2. 1878
  3. 1870
  4. 1881
Correct Answer: 1876


66. Which of these is not a search engine?
  1. Google
  2. Yahoo.com
  3. Altavista.com
  4. You Tube
Correct Answer: You Tube

67. Hard copy of document is:
  1. Display copy
  2. Save copy
  3. Scanned copy
  4. Print out
Correct Answer: Print out

68. Internet is:
  1. Search Engine
  2. Network of Networks
  3. Scanning Technology
  4. Display System
Correct Answer: Network of Networks

69. ____________ is done to protect data and password:
  1. Authorization
  2. Authentication
  3. Encryption
  4. Verification
Correct Answer: Encryption

70. WWW stands for__________
  1. Worldwide web
  2. World Wrestling web
  3. World Wildlife Web
  4. Wrestling & Wildlife Web
Correct Answer: Worldwide web

71. Our skin produces_________ when exposed to sin light.
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

72. The chemical name for common salt is _____________
  1. Sulfuric Acid
  2. Sodium Chloride
  3. Nitrogen
  4. Potassium Glucomate
Correct Answer: Sodium Chloride

73. ___________ is the most common colour in nature?
  1. Blue
  2. Green
  3. Black
  4. Orange
Correct Answer: Green

74. Cholesterol level is analyzed in ______________sample.
  1. Blood
  2. Urine
  3. Sputum
  4. Stool
Correct Answer: Blood

75. watt is the unit of measure:
  1. Electricity
  2. Water
  3. Rain Water
  4. Air Pressure
Correct Answer: Electricity

76. Add 46 + 37 + 29 + 5 + 14 + 33 =___________
  1. 163
  2. 173
  3. 164
  4. 160
Correct Answer: 163

77. Add: 33 + 8 + 13 + 27 + 48 + 10 = ___________
  1. 138
  2. 139
  3. 149
  4. 131
Correct Answer: 139

78. 425 is how much above 400?
  1. 25
  2. 26
  3. 27
  4. 24
Correct Answer: 25

79. 367 is how much below 400?
  1. 32
  2. 33
  3. 35
  4. 31
Correct Answer: 33

80. Multiply: 9.5 x 4 =____________
  1. 37
  2. 36
  3. 38
  4. 39
Correct Answer: 38

81. Multiply: 0.4 x 710 =_________
  1. 284
  2. 285
  3. 286
  4. 287
Correct Answer: 284

82. Divide: 340 ÷ 50 = ______
  1. 6.9
  2. 6.8
  3. 6.7
  4. 6.4
Correct Answer: 6.8

83. Divide: 810 ÷ 500 = ______
  1. 1.62
  2. 1.61
  3. 1.60. 1.64
Correct Answer: 1.62



86. پغمبر محمد ﷺ کا تعلق۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔ خاندان سے تھا۔
  1. مکی
  2. مدنی
  3. قریشی
  4. ہاشمی
Correct Answer: ہاشمی

87. غزوہ احد ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔ میں لڑی گئ۔
  1. سن 2 ہجری
  2. سن3 ہجری
  3. سن 4 ہجری
  4. سن 5 ہجری
Correct Answer: سن3 ہجری



90. یورپی ملک اسپین کو کس عرب جر نیل نے فتحکیا؟
  1. موسئ بن نصیر
  2. جمال عبدل ناصر
  3. طارق بن زیاد
  4. صلاح الد ین ایوبی
Correct Answer: طارق بن زیاد

91. :فیض احمد فیض کی شاعری کا پہلا دیوان یہ تھا
  1. انگارے
  2. نقش فریادی
  3. مادراء
  4. تنہا تنہا
Correct Answer: نقش فریادی

92. مشھور افسانہ ’ ٹوبہ ٹیک سنگھ’ کس کی تصنف ہے؟
  1. خالدہ حسین
  2. کرشن چندر
  3. سعادت حسن منٹو
  4. اشفاق احمد
Correct Answer: سعادت حسن منٹو

93. مسجد قرطبہ کس کی مشھور نظم ہے؟
  1. مولانا الطاف حسین حالی
  2. ن ۔ م ۔ راشد
  3. جوش ملیح أبادی
  4. علامہ اقبال
Correct Answer: علامہ اقبال

94. ہتھیلی پر ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔ جمانا۔
  1. برف
  2. دہی
  3. سرسوں
  4. پٹھو
Correct Answer: سرسوں

95. مان نہ مان میں تیرا ۔۔۔۔۔۔۔۔
  1. مہمان
  2. مہربان
  3. غمخوار
  4. محسن
Correct Answer: مہمان

96. جنڈیالہ شیر خان میں کون مشھور ہستی دفن ہے۔
  1. ہیرسیال
  2. وارث شاہ
  3. قتیل شفائ
  4. محمد بخش
Correct Answer: وارث شاہ

97. پاکستان کا قومی پھول ۔۔۔۔۔۔۔۔
  1. گلاب
  2. گل داودی
  3. چمبیلی
  4. سورج مکھی
Correct Answer: چمبیلی

98. قرطبہ اور غرناطہ شہر کس یورپی ملک میں واقع ہے؟
  1. ہالینڈ
  2. أئیر لینڈ
  3. اسپین
  4. فرانس
Correct Answer: اسپین

99. مشتاق احمد یوسفی کون ہیں؟
  1. سیاستدان
  2. بزنس مین
  3. صحافی
  4. مزاحیہ نگار
Correct Answer: مزاحیہ نگار

100. نیکی کر ۔۔۔۔۔۔۔۔۔ میں ڈال۔
  1. کشکول
  2. جیب
  3. دریا
  4. کنویں
Correct Answer: دریا