PPSC PAST PAPER 43


1. The Capital of Nigeria is___________
  1. Abuja
  2. Lagos
  3. Kano
  4. Accra
Correct Answer: Abuja

2. Baku is the capital city of ___________
  1. Azerbaijan
  2. Armenia
  3. Turkmenistan
  4. Kazakhstan
Correct Answer: Azerbaijan

3. Istanbul is the city of:
  1. Turkey
  2. Myanmar
  3. Russia
  4. Germany
Correct Answer: Turkey

4. Bosnia is situated in which continent?
  1. Europe
  2. North America
  3. Africa
  4. Asia
Correct Answer: Europe

5. Which is odd word among these?
  1. Crow
  2. Parrot
  3. Eagle
  4. Tiger
Correct Answer: Tiger

6. Jahangir Khan was the World champion of ______________
  1. Snooker
  2. Squash
  3. Wrestling
  4. Scrabble
Correct Answer: Snooker

7. Khewra mines are known for their huge deposits____________
  1. Rock Salt
  2. Coal
  3. Bauxite
  4. Iron One
Correct Answer: Rock Salt

8. Captain of our national T20 Cricket Team is _____________
  1. Misbah-ul-Haq
  2. Muhammad Hafeez
  3. Sarfraz Ahmed
  4. Shahid Afridi
Correct Answer: Sarfraz Ahmed

9. Pakistan 1973 Constitution has been amended___________
  1. 19 times
  2. 21 times
  3. 20 times
  4. 18 times
Correct Answer: 21 times

10. Allama Iqbal was born in _______
  1. 1877
  2. 1876
  3. 1869
  4. 1879
Correct Answer: 1877

11. The oldest Mughal monument in Pakistan is _____________
  1. Kamran's Baradari Lahore
  2. Wah Gardens
  3. Grand Mosque Thatta
  4. Shalimar Gardens
Correct Answer: Kamran's Baradari Lahore

12. Tashkent is the capital city of__________
  1. Uzbekistan
  2. Kazakhstan
  3. Azerbaijan
  4. Turkmenistan
Correct Answer: Uzbekistan

13. OGRA is the regulatory body for our ___________
  1. Media
  2. Banking sector
  3. Oil and Gas
  4. Oil and geology
Correct Answer: Oil and Gas

14. What is the capital of "West Indies"?
  1. Port of Spain
  2. Kingston
  3. Panama City
  4. None of these
Correct Answer: None of these

15. Taj Mahal was built at Agra was mausoleum of___________
  1. Noor Jahan
  2. Zaib u Nissa
  3. Mumtaz Mahal
  4. Jahan Ara
Correct Answer: Mumtaz Mahal

16. Hussain Shaheed Suharwardy was ____________
  1. Prime Minister of Pakistan
  2. Great Writer
  3. Fast Bowler
  4. Top Businessman
Correct Answer: Prime Minister of Pakistan

17. Pakistan Steel Mill was establish in__________
  1. 1962
  2. 1984
  3. 1973
  4. 1988
Correct Answer: 1973

18. Which is the odd word among these?
  1. Sweet
  2. Sour
  3. Black
  4. Bitter
Correct Answer: Black

19. Which is the odd word among these?
  1. Sofa
  2. Chair
  3. Bed
  4. Cushion
Correct Answer: Bed

20. Which is the odd word among these?
  1. Small
  2. Large
  3. Big
  4. Ball
Correct Answer: Ball

21. ___________ is the bet policy.
  1. Honestly
  2. Integrity
  3. Silence
  4. Telling
Correct Answer: Honestly

22. Facebook is a___________ networking programme.
  1. Social
  2. Political
  3. Children
  4. Criminal
Correct Answer: Social

23. Bill Gates is the creator of ___________
  1. Microsoft
  2. Google
  3. Yahoo
  4. MSN
Correct Answer: Microsoft

24. ______________ is a famous email programme.
  1. Gmail
  2. Yahoo
  3. Opera
  4. Linux
Correct Answer: Gmail

25. Unit of storage capacity of a hard disk is __________
  1. Watt
  2. Volt
  3. Millimetre
  4. Megabyte
Correct Answer: Megabyte

26. Ozone layer protect life on earth from __________
  1. Greenhouse Gasses
  2. Meteorites
  3. Humidity
  4. Ultra Violet Rays
Correct Answer: Ultra Violet Rays

27. Chemical formula for water is__________
  1. H2O
  2. CH
  3. Na
  4. H2O2
Correct Answer: H2O

28. Tsunami is__________
  1. Massive wave in sea caused by Earthquake
  2. Wind Storm
  3. Cyclone
  4. Snowstorm
Correct Answer: Wind Storm

29. Ecosystem refer to________
  1. Earth Environment
  2. Sea Salt
  3. Earth Heat
  4. Air Humidity
Correct Answer: Earth Environment

30. Gynecology is a branch of__________
  1. Medicine
  2. Geology
  3. Physics
  4. Chemistry
Correct Answer: Medicine

31. Socrates, Plato and Aristotle were from which European country?
  1. Cyrus
  2. Romania
  3. Greece
  4. Bulgaria
Correct Answer: Greece

32. Sahiwal city was called __________during the British rule.
  1. Montgomery
  2. Lyallpur
  3. Jacobabad
  4. Campbellpur
Correct Answer: Montgomery

33. The British named city of Campbellpur is now called_____
  1. Fatehjang
  2. Attock
  3. Haripur
  4. Taxila
Correct Answer: Attock

34. FIR stands for:
  1. First Information Report
  2. Final Information Report
  3. Fundamental Information Report
  4. Final Information Report
Correct Answer: First Information Report

35. Rai Ahmad Kharal was a____________
  1. Raja of Okara
  2. Freedom Fighter
  3. Big Landlord
  4. Civil Servant
Correct Answer: Freedom Fighte

36. Madho Lal and Shah Hussain were __________
  1. Deep Friend
  2. Traders
  3. Policemen
  4. Soliders
Correct Answer: Deep Friend


38. Pakistan's first Olympic Hockey Gold Medal was won in______
  1. 1960 Rome
  2. 1964 Tokyo
  3. 1972 Munich
  4. 1976 Montreal
Correct Answer: 1960 Rome

39. The Head Office of the State Bank of Pakistan is in:
  1. Karachi
  2. Lahore
  3. Islamabad
  4. Rawalpindi
Correct Answer: Karachi

40. The Foreign Minister of Pakistan is __________
  1. Sartaj Aziz
  2. Tariq Fatemi
  3. Raza Rabani
  4. None of these
Correct Answer: None of these

41. Cybercrime is related to_________
  1. Radio
  2. Media
  3. Juvenilies
  4. Information and Technology
Correct Answer: Information and Technology

42. The currency of Bangladesh is called_______
  1. Taka
  2. Rupiah
  3. Rupee
  4. Rial
Correct Answer: Taka

43. Who is a UN Body dealing with________
  1. Health
  2. Drug Control
  3. Child Abuse
  4. Money Laundering
Correct Answer: Health

44. The currency of China is called__________
  1. Yuan
  2. Yen
  3. Dong
  4. Kyat
Correct Answer: Yuan

45. Father of the nation of Indonesia is _____________
  1. Sukarno
  2. Soeharto
  3. Adam Malik
  4. Habibi
Correct Answer: Sukarno

46. The first Prime Minister of Bangladesh was _________
  1. khondkar Mushtaq Ahmed
  2. AK Fazl-ul-Haq
  3. SH.Mujibur Rehman
  4. Begum Khalida Zia
Correct Answer: SH.Mujibur Rehman

47. Vladimir Putin is the President of__________
  1. Ukraine
  2. Poland
  3. Belarus
  4. Russia
Correct Answer: Russia

48. Khyber Pass Lies in ______________
  1. Khyber Pukhtunkhwa
  2. Sindh
  3. Azad Kashmir
  4. Baluchistan
Correct Answer: Khyber Pukhtunkhwa

49. Malika-e-Taranum was the title given to ___________
  1. Nasim Begum
  2. Noor Jahan
  3. Mussarat Nazeer
  4. Kausar Perveen
Correct Answer: Noor Jahan

50. Last One Day Cricket World Cup was won by ____________
  1. India
  2. Australia
  3. Sri Lanka
  4. New Zealand
Correct Answer: India

51. Mahathir Muhammad was the Prime Minister of_____________-
  1. Thailand
  2. Brunei
  3. Philippines
  4. Malaysia
Correct Answer: Malaysia

52. The Year 2015 corresponds to which Hijra Year?
  1. 1436
  2. 1440
  3. 1429
  4. 1430
Correct Answer: 1436

53. ________ is the largest Province of the Pakistan by Area?
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

54. ________ is the national flower of Pakistan?
  1. Rose
  2. Pansy
  3. Jasmine
  4. Sunflower
Correct Answer: Jasmine

55. __________is the highest mountain peak of Pakistan?
  1. Nanga Parbat
  2. Rakaposhi
  3. K-2
  4. Koh-e- Safed
Correct Answer: K-2

56. UNESCO is a______________
  1. Baby Milk Brand
  2. Chocolate Brand
  3. UN Body
  4. TV Channel
Correct Answer: UN Body

57. River Amu Darya flows through_________
  1. Central Asia
  2. North Africa
  3. Malaysia
  4. Iran
Correct Answer: Central Asia

58. The Muslim Andalus was located in _______
  1. Portugal
  2. Holland
  3. Spain
  4. France
Correct Answer: Spain

59. Warsak Dam is located in the provinces of _____________
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Khyber Pakhtunkhwa

60. Sir syed Ahmad Khan founded the ______________
  1. MAO College Aligarh
  2. Delhi College
  3. Lahore College
  4. Patna College
Correct Answer: MAO College Aligarh

61. Zia Mohyuddin is a/an:
  1. Actor
  2. Singer
  3. Businessmen
  4. Journalist
Correct Answer: Actor

62. Pakistan's largest industry is:
  1. Textile
  2. Software
  3. Sugar
  4. Carpet
Correct Answer: Textile

63. Hiran Minar is a__________
  1. Monument to a pet deer
  2. Hindu Temple
  3. Light House
  4. High School
Correct Answer: Monument to a pet deer

64. Bulley Shah is buried in ___________
  1. Chunia
  2. Dipalpur
  3. Kasur
  4. Raiwind
Correct Answer: Kasur

65. Chief Justice of Pakistan is Mr.Justice ____________
  1. Jawwad Khawaja
  2. Riaz Ahmed
  3. Mian Saqib Nisar
  4. Nasir ul Mulk
Correct Answer: Mian Saqib Nisar

66. Sadrdudin Hashwani is the owner of ___________
  1. Pepsi Pakistan
  2. Lakhra Mines
  3. PC Hotels
  4. Engro
Correct Answer: PC Hotels

67. Asma Jahangir is a gamous___________
  1. Lawyer
  2. Poet
  3. Business Person
  4. Politician
Correct Answer: Lawyer

68. Mukhtaran Mal is ______________
  1. Gang rape victim
  2. Cricket Heroine
  3. Top Banker
  4. Politician
Correct Answer: Gang rape victim

69. Malal Yousaf Zai is
  1. A student
  2. A Nobel Prize Winner
  3. A Teenager
  4. All of these
Correct Answer: All of these

70. E-Commerce is:
  1. Online Trade
  2. Stocks and Shares
  3. Cotton Exchange
  4. Money Changing
Correct Answer: Online Trade

71. The Senate of Pakistan has__________ Members.
  1. 99
  2. 100
  3. 104
  4. 110
Correct Answer: 104

72. Boka Haram is a:
  1. Hindu Sect
  2. Shipping Company
  3. Christian sect
  4. Terrorist Group
Correct Answer: Terrorist Group

73. The home state of Prime Minister Narendra Modi is:
  1. Maharashtra
  2. Andhra Pradesh
  3. Haryana
  4. Gujrat
Correct Answer: Gujrat

74. The Hero in the film "Waar" is played by ________
  1. Fawad Khan
  2. Shaan
  3. Javed shiekh
  4. faisal Qureshi
Correct Answer: Shaan


76. What comes next in this sequence: 1, 3, 12, 60,__________
  1. 340
  2. 320
  3. 360
  4. 380
Correct Answer: 360

77. 121 is how much above 100?___________
  1. 20
  2. 21
  3. 19
  4. 22
Correct Answer: 21

78. 27 + 15 + 40 +8 +32 + 19 = ____________
  1. 139
  2. 140
  3. 141
  4. 142
Correct Answer: 141

79. 99 + 77 + 55 + 33 + 11 = ____________
  1. 272
  2. 273
  3. 274
  4. 275
Correct Answer: 275

80. how many planets revolve around the Sun?
  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9
Correct Answer: 8


82. 99 x 4 =___________
  1. 390
  2. 396
  3. 394
  4. 392
Correct Answer: 396

83. 40 x 5.9 = ___________
  1. 236
  2. 237
  3. 278
  4. 239
Correct Answer: 236

84. 1140 + 40 = ____________
  1. 25.5
  2. 21.5
  3. 27.5
  4. 28.5
Correct Answer: 28.5

85. 300 + 1.5 = ____________
  1. 100
  2. 200
  3. 300
  4. 400
Correct Answer: 200

86. قرأن مجید کی سب سے چھوٹی سورت کون سی ہے
  1. سورتہ ۱خلاص
  2. سورتہ الکوثر
  3. سورتہ افلق
  4. سورتہ الکافرون
Correct Answer: سورتہ الکوثر

87. Allama Iqbal made his first public proposal for a separate state for Muslims at:
  1. Lahore
  2. Allahabad
  3. Delhi
  4. Dacca
Correct Answer: Allahabad