PPSC PAST PAPER 44


1. Allama Iqbal made his first public proposal for a separate state for Muslims at:
  1. Lahore
  2. Allahabad
  3. Delhi
  4. Dacca
Correct Answer: Allahabad

2. Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah remained the Governor General of Pakistan for almost:
  1. 10 months
  2. 11 months
  3. 12 months
  4. 13 months
Correct Answer: 13 months

3. Kalabagh Dam is proposed to be built on:
  1. Indus River
  2. Chaneb River
  3. Jhelum River
  4. Ravi River
Correct Answer: Indus River

4. Which area of Punjab with Muslim majority was awarded to India by the Boundary Commission in 1947 ?
  1. Ferozepur
  2. Jalandher
  3. Amratsar
  4. Hoshiarpur
Correct Answer: Ferozepur

5. The total number of Districts in Punjab is:
  1. 32
  2. 34
  3. 36
  4. 38
Correct Answer: 36

6. The State means:
  1. Federal Govt.
  2. Provincial Govts.
  3. Parliament
  4. All of these
Correct Answer: Federal Govt.

7. Most of the electricity in Pakistan is produced by:
  1. Hydal Power
  2. Solar Power
  3. Thermal Power
  4. Nuclear Power
Correct Answer: Thermal Power

8. To the South of Pakistan lies:
  1. Iran
  2. China
  3. India
  4. The Arabic Sea
Correct Answer: The Arabic Sea

9. Reko Diq is a mining project in Pakistan for:
  1. Coal Reserves
  2. Copper Reserves
  3. Iron Ore
  4. Oil Reserves
Correct Answer: Copper Reserves

10. The Boundary between Azad Kashmir and Occupied Kashmir is called:
  1. Dead Line
  2. Green Line
  3. Durand Line
  4. Control Line
Correct Answer: Control Line

11. Wana is the main town of:
  1. North Waziristan
  2. South Waziristan
  3. Kurram Agency
  4. Khyber Agency
Correct Answer: South Waziristan

12. The Karakoram Highway links China and Pakistan through:
  1. Khunjrab Pass
  2. Malakand Pass
  3. Muztagh Pass
  4. Khan Kun Pass
Correct Answer: Khunjrab Pass

13. Loralai is a district of:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

14. On behalf of the Govt. who is the Chief Coordinator of Head of the Committee for peace talks with Taliban:
  1. Irfan Siddiqui
  2. Mualana Sami -ul-Haq
  3. Mualana Abdul Aziz
  4. Mualana Yousaf Shah
Correct Answer: Irfan Siddiqui

15. Gwadar Port is in the province of:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

16. Jerusalem is the Holy City of:
  1. Muslims
  2. Jews
  3. Christians
  4. All of these
Correct Answer: All of these

17. The second largest religion of the World is:
  1. Islam
  2. Buddhism
  3. Christians
  4. Hinduism
Correct Answer: Islam

18. Angela Merkel is the Chancellor of:
  1. France
  2. Germany
  3. Japan
  4. UK
Correct Answer: Germany

19. Lionel Messi is a famous player of:
  1. Football
  2. Tennis
  3. Golf
  4. Cricket
Correct Answer: Football

20. Which of the following is not a Scandinavian country?
  1. Poland
  2. Norway
  3. Denmark
  4. Sweden
Correct Answer: Poland

21. Who is the author of Harry Potter series of books for chilren?
  1. Enid Blyton
  2. Roald Dahi
  3. Denis Robin
  4. J.K. Rowling
Correct Answer: J.K. Rowling

22. Barack Hussien Obama the American President belongs to:
  1. Democratic Party
  2. Republican Party
  3. Labor Party
  4. None of these
Correct Answer: Democratic Party

23. Amnesty International is an Organization for:
  1. Fighting Global Terrorism
  2. Prevention of Crimes
  3. Providing financial aid to prisoners
  4. Protection of Human Rights
Correct Answer: Protection of Human Rights

24. Capital Punishment means:
  1. Death sentence
  2. Confiscation of Property
  3. Life imprisonment
  4. Huge fine
Correct Answer: Death sentence

25. Juvenile prisoners are under the age of:
  1. 12 years
  2. 14 years
  3. 16 years
  4. 18 years
Correct Answer: 18 years

26. FIR stands for:
  1. First Information Report
  2. Final Information Report
  3. Fundamental Information Report
  4. Final Information Report
Correct Answer: First Information Report

27. The basic duty of every Citizen is:
  1. Obedience to Constitution & law
  2. To get education
  3. To work hard
  4. To respect the elders
Correct Answer: Obedience to Constitution & law

28. Every person arrested & detained in custody shall be produced before a Magistrate?
  1. Immediately
  2. Within 24 hours
  3. The same Day
  4. within 48 hours
Correct Answer: Within 24 hours


30. No person shall be punished for the same offense more than:
  1. Once
  2. Twice
  3. Thrice
  4. None of correct
Correct Answer: Once

31. According to Constitution of Pakistan the education shall be free & compulsory to all citizens of age:
  1. 5 to 16 years
  2. 14 to 16 years
  3. 5 to 10 years
  4. 4 to 14 years
Correct Answer: 5 to 16 years

32. Which of the following is not among the fundamental rights of citizens?
  1. Freedom of movement
  2. Freedom of speech
  3. No Discrimination on basis of sex
  4. All are correct
Correct Answer: All are correct

33. Minimum age limit for the Members of National Assembly is:
  1. 18 Years
  2. 21 Years
  3. 25 Years
  4. 28 Years
Correct Answer: 25 Years

34. Optical Fiber System is a:
  1. Defense Mechanism
  2. Telecommunication System
  3. Air Raid System
  4. None of these
Correct Answer: Telecommunication System

35. Diabetes is caused due to the deficiency of:
  1. Calcium
  2. Vitamin B
  3. Iron
  4. Insulin
Correct Answer: Insulin

36. It is difficult to cook on mountains because of:
  1. High atmosphere pressure
  2. Low atmospheric pressure
  3. Low Temperature
  4. Lack of Oxygen
Correct Answer: Low atmospheric pressure

37. Ozone layer protect life on earth from __________
  1. Ultraviolet rays
  2. Greenhouse gasses
  3. CFCs
  4. Carbon Dioxide
Correct Answer: Ultraviolet rays

38. Which poisonous gas is produced when coal is burnt without enough air supply?
  1. Ammonia
  2. Carbon Monoxide
  3. Nitrogen
  4. Hydrogen
Correct Answer: Carbon Monoxide

39. The humidity in the air tells us about the ratio __________ in the air.
  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Water vapors
  4. None of these
Correct Answer: Water vapors

40. Sunlight failling on our skin causes it to produced:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

41. Which of the following is a man-made material.
  1. Granite
  2. Copper
  3. Plastics
  4. Methane
Correct Answer: Plastics

42. Which of the following protects our body against disease?
  1. White blood cells
  2. Red blood cells
  3. Platelets
  4. None of these
Correct Answer: White blood cells

43. Common salt is also called:
  1. Amino Acid
  2. Sodium Chloride
  3. Sodium Potassium
  4. None is correct
Correct Answer: Sodium Chloride

44. She felt _____ when went on stage.
  1. Worried
  2. Nervous
  3. Anxious
  4. Agitated
Correct Answer: Nervous

45. The horseman pulled the ______________of the horse.
  1. Reins
  2. Reigns
  3. Rains
  4. Ranes
Correct Answer: Reins

46. "A thing of beauty is a forever" is a famous verse by:
  1. Wordsworth
  2. Shelly
  3. Keats
  4. Byron
Correct Answer: Keats

47. Which word is wrongly spelt in the following set of words?
  1. Confusion
  2. Previous
  3. Computer
  4. Distruction
Correct Answer: Distruction

48. Which word is wrongly spelt in the following set of words?
  1. Enquiry
  2. Electricity
  3. Nursary
  4. Library
Correct Answer: Nursary

49. An " above board" person means:
  1. Dishonest
  2. Cruel
  3. Trustworthy
  4. Wise
Correct Answer: Trustworthy

50. Beautiful is a:
  1. Verb
  2. Noun
  3. Pronoun
  4. Adjective
Correct Answer: Adjective

51. Identify the correct spellings:
  1. Occurred
  2. Occured
  3. Ocurred
  4. Ocurrad
Correct Answer: Occurred

52. Do you see _______ blue sky?
  1. A
  2. An
  3. The
  4. None of these
Correct Answer: The

53. The man is poor______honest?
  1. And
  2. Or
  3. But
  4. If
Correct Answer: But

54. Will you wait ___________ I return?
  1. After
  2. When
  3. Till
  4. If
Correct Answer: Till

55. Catastrophe means:
  1. Problems
  2. Pressure
  3. Disaster
  4. Huge
Correct Answer: Disaster

56. She ___________unconscious since four O' Clock:
  1. Is
  2. Was
  3. Has been
  4. Would be
Correct Answer: Has been

57. Honest men speak________truth:
  1. A
  2. An
  3. The
  4. None is correct
Correct Answer: The

58. He jumped off the bus while it________
  1. Moved
  2. Had moving
  3. Was moving
  4. Moves
Correct Answer: Was moving


60. Complete the series: 6, 9, 13, 16, 20 23___________.
  1. 26. 30
  2. 26. 31
  3. 27. 30
  4. 27. 31
Correct Answer: 27. 30


62. Ali ran around 1/4 Kilometer jogging track 17 times.How many Kilometers did he run?
  1. 4 Km
  2. 4 1/2 Km
  3. 4 1/4 km
  4. 4 3/4 km
Correct Answer: 4 1/4 km


64. complete the series: 64, 48, 40, 36, 34,__________
  1. 30
  2. 31
  3. 33
  4. 32
Correct Answer: 33




68. 3/1000 written as a fraction is?
  1. 3
  2. 0.3
  3. 0.03
  4. 0.003
Correct Answer: 0.003

69. 1 square foot is equal to:
  1. 24 square Inches
  2. 48 square Inches
  3. 72 square Inches
  4. 144 square Inches
Correct Answer: 144 square Inches

70. Hard copy of a document refers to which of the following:
  1. Display copy
  2. Resolved copy
  3. Scanned copy
  4. Printout
Correct Answer: Printout


72. A voice mailbox in a voice mail system is:
  1. Storage location on a hard disk
  2. Processor
  3. Input Device
  4. Output Device
Correct Answer: Storage location on a hard disk

73. ___________ is to protect data and passwords:
  1. Encryption
  2. Authentication
  3. Authorization
  4. Non-repudiation
Correct Answer: Encryption

74. The browses________keep a list of web pages you have visited in the current session:
  1. History
  2. Cache
  3. Favorites
  4. Trail
Correct Answer: History

75. A____________certificate is a notice that guarantee a user or a web site is legitimate.
  1. Assigned
  2. Protected
  3. Secure
  4. Digital
Correct Answer: Digital

76. Measuring unit of capacity of a hard disk to save data is:
  1. Ghz
  2. GB
  3. Newton
  4. Watt
Correct Answer: GB

77. What are three most popular social networking web sites today?
  1. Google. Yahoo. Bing
  2. Facebook. Bebo. Blogser
  3. Facebook. Myspace. Twitter
  4. Zorpia. Netlog. Habbo
Correct Answer: Facebook. Myspace. Twitter

78. In MS word short cut 'Shift + Delete" is used to :
  1. Delete the selected item permanently without placing the item in recycle bin
  2. Copy the selected item
  3. Rename the selected item
  4. Create a short cut to selected item
Correct Answer: Delete the selected item permanently without placing the item in recycle bin

79. From which menu, you can insert the Header and Footer:
  1. Format Menu
  2. View Menu
  3. Tools Menu
  4. Insert Menu
Correct Answer: Insert Menu

80. Which of the following is not a search engine?
  1. Google.Com
  2. Altavista.com
  3. Facebook.com
  4. Yahoo.com
Correct Answer: Facebook.com

81. Which of the following is correct from of an e-mail address?
  1. Ppsc:Punjab.com
  2. Punkab.gov.pk@ppsc
  3. ppsc@http://www.punjab.gov.pk
  4. ppsc@punjab.gov.pk
Correct Answer: ppsc@punjab.gov.pk

82. Within a browser what does a 'Home' do?
  1. Add your e-mail address to your e-mail message
  2. Enter your home address into text box
  3. Take you to the previously visited site
  4. Display the content of your designated start page
Correct Answer: Display the content of your designated start page

83. Which of the following is a URL?
  1. Netscape
  2. Searchainternet.net
  3. Internet Explorer
  4. www.yahoo.com
Correct Answer: www.yahoo.com

84. When you friend someone on a social networking site, what does this allow them to see:
  1. Nothing
  2. the same as everyone else
  3. They can see all of thing you put on private so only friend can see
  4. They can see just you picture
  5. A and C
Correct Answer: They can see just you picture

85. The famous Al-Tehrir Square is in:
  1. Istanbul
  2. Damascus
  3. Cairo
  4. Kabul
Correct Answer: Cairo