PPSC PAST PAPER 47


1. Quaid-e- Azam Solar Power Park is being constructed in:
  1. Karachi
  2. Rahimyar Khan
  3. Bahawalpur
  4. Multan
Correct Answer: Bahawalpur

2. Pakistan is the_______ most populous country in the world
  1. Third
  2. Fourth
  3. Fifth
  4. Sixth
Correct Answer: Sixth

3. Which country is located in North of Pakistan?
  1. Iran
  2. China
  3. Afghanistan
  4. India
Correct Answer: Afghanistan

4. Muhammad Khan Achakzai is the governor of?
  1. KPK
  2. Baluchistan
  3. Sindh
  4. Gilgit Baltistan
Correct Answer: Baluchistan

5. Pakistan has joined which international organization recently?
  1. IMF
  2. SAARC
  3. OPEC
  4. Shanghai Cooperation Organization
Correct Answer: Shanghai Cooperation Organization

6. Gawadar Port is being built with the collaboration of:
  1. Iran
  2. Turkey
  3. Russia
  4. China
Correct Answer: China

7. Area wise the largest province of Pakistan is
  1. Punjab
  2. Baluchistan
  3. KPK
  4. Sindh
Correct Answer: Baluchistan

8. Quaid-e-Azam Ali Jinnah Started his law practice in
  1. Bombay
  2. Karachi
  3. Delhi
  4. Koklata
Correct Answer: Bombay

9. The All India Muslim League was founded in 1906 in
  1. Delhi
  2. Dhaka
  3. Lahore
  4. Allahabad
Correct Answer: Dhaka

10. Quaid-e-Azam Ali Jinnah was sworn in as as the governor general of Pakistan
  1. 14th August 1947
  2. 15th August 1947
  3. 16th August 1947
  4. 17th August 1947
Correct Answer: 15th August 1947

11. In Pakistan most of the electricity is produced by
  1. Thermal Power
  2. Hydropower
  3. Nuclear Power
  4. Solar Power
Correct Answer: Thermal Power


13. Juvenile Prisoners are under the age of
  1. 14
  2. 15
  3. 16
  4. 18
Correct Answer: 18


15. Khuzdar and Kalat districts are in:
  1. KPK
  2. Baluchistan
  3. Sindh
  4. Gilgit Baltistan
Correct Answer: Baluchistan

16. Pakistan Steel Mill Karachi was founded with the cooperation of
  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. United Status
Correct Answer: Russia

17. The Elite Force Punjab was formed in
  1. 1998
  2. 1999
  3. 2001
  4. 2002
Correct Answer: 1998

18. Who succeeded Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah as the governor general of Pakistan?
  1. Khawaja Nazmuddin
  2. Liaqat Ali Khan
  3. Sikandar Mirza
  4. Muhammad Ali Bogra
Correct Answer: Khawaja Nazmuddin

19. Dr. Abdus Salam was awarded the Nobel Prize for his work in
  1. Chemistry
  2. Medicine
  3. Physics
  4. Peace
Correct Answer: Physics

20. The Lowar Pass connects Peshawar with
  1. Chitral
  2. Gilgit
  3. Swat
  4. Hunza
Correct Answer: Chitral

21. Neelum velly is in
  1. Swat
  2. Gilgit
  3. Azad Kashmir
  4. Hunza
Correct Answer: Azad Kashmir

22. Mr.Raza Rabbani is
  1. Leader of Opposition in National Assembly
  2. Chairman Senate
  3. Deputy Speaker National Assembly
  4. Speaker Sindh Assembly
Correct Answer: Chairman Senate

23. Olympics 2018 will be held in
  1. France
  2. China
  3. America
  4. South Korea
Correct Answer: South Korea

24. Big Apple is the nickname of
  1. London
  2. Paris
  3. New York
  4. Tokyo
Correct Answer: New York

25. Capital of Yaman is
  1. Sanai'a
  2. Aden
  3. Amman
  4. Aden
Correct Answer: Sana'a

26. Bashir Ali Asad is the President of
  1. Iraq
  2. Syria
  3. Yemen
  4. Lebanon
Correct Answer: Syria

27. The international Criminal Police Organization is known as
  1. CIA
  2. ISI
  3. MI6
  4. Interpol
Correct Answer: Interpol

28. The famous football player Lion Messi belongs to
  1. Spain
  2. Italy
  3. Argentina
  4. Pranon
Correct Answer: Argentina

29. The international Court of Justice has its headquarters in
  1. Geneva
  2. New York
  3. The Hague
  4. London
Correct Answer: The Hague

30. International Human Rights day is celebrated on
  1. 10th November
  2. 10th December
  3. 10th January
  4. 10th February
Correct Answer: 10 December

31. MI-5 is the intelligence agency of
  1. United State
  2. United Kingdom
  3. Israel
  4. France
Correct Answer: United Kingdom

32. Takalm Square is in
  1. Cairo
  2. Istanbul
  3. Damascus
  4. Beirut
Correct Answer: Istanbul

33. Anything which is prohibited by law is called
  1. Irregular
  2. Immoral
  3. Illegal
  4. Un Islamic
Correct Answer: Illegal

34. Al Jazeera TV channel belongs to
  1. Qatar
  2. UAE
  3. Kuwait
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Qatar

35. NATO is a/an__________ alliance
  1. Regional
  2. Economic
  3. Military
  4. Political
Correct Answer: Military

36. The UN was founded in
  1. 1944
  2. 1945
  3. 1946
  4. 1947
Correct Answer: 1945

37. The system of Jalla was introduced by
  1. Hazart Umer Farooq (R.A) Hazrat Ali ( R.A)
  2. Hazrat Abu Bakr
  3. Hazrat Usman
Correct Answer: Hazrat Umer Farooq ( R.A)

38. Silicon Valley is famous for
  1. Computer Business
  2. Steel Industry
  3. Gold mines
  4. Cotton Industry
Correct Answer: Computer Business

39. Financially motivated nonviolent crimes committed by business and government professionals are called
  1. Personal Crime
  2. Statutory Crime
  3. While Collar Crime
  4. Property Crime
Correct Answer: While Collar Crime

40. The main role of Police in society is to
  1. Preserve Order
  2. Enforce Criminal Laws
  3. Protect Individual and Property
  4. All of these
Correct Answer: All of thes

41. According to Muslim personal law, males and females respectively
  1. 16 and 18
  2. 18 and 14
  3. 16 and 14
  4. 20 and 18
Correct Answer: 18 and 14

42. A device that converts electrical energy into chemical energy is called
  1. Battery
  2. Generator
  3. UPS
  4. Television
Correct Answer: Battery

43. Which of the following has highest electrical conductivity
  1. Silver
  2. Iron
  3. Steel
  4. Wood
Correct Answer: Silver

44. Hematology is study of
  1. Sound
  2. Space
  3. Blood
  4. Insects
Correct Answer: Blood

45. Which of the following is not a primary colour
  1. Red
  2. Green
  3. Blue
  4. Orange
Correct Answer: Orange

46. Sunlight is a source of
  1. Vitamin C
  2. Vitamin D
  3. Vitamin A
  4. Calcium
Correct Answer: Vitamin D

47. Which component of food protects from constipation?
  1. Fiber
  2. Proteins
  3. Minerals
  4. Vitamins
Correct Answer: Fiber

48. Which of the following protects the bidy against disease and infection?
  1. Hemoglobin
  2. Platelets
  3. White Blood Cells
  4. Red Blood Cells
Correct Answer: White Blood cells

49. Which gas is used diverting lights?
  1. Argon
  2. Neon
  3. Helium
  4. Carbon dioxide
Correct Answer: Neon

50. Who is the founder of social media network "Facebook"
  1. Mark Zuckerberg
  2. Bil Gates
  3. Steve Jobs
  4. Steve Wozniak
Correct Answer: Mark Zuckerberg

51. The minimum numbers of rows and columns in MS word document is
  1. 1 and 1
  2. 2 and 1
  3. 1 and 2
  4. 2 and 2
Correct Answer: 1 and 1



54. Which key should be pressed to Start a new paragraph in MS word
  1. Down cursor key
  2. Enter key
  3. Shift+Enter
  4. Ctrl+Enter
Correct Answer: Enter key

55. Selecting text means selecting
  1. A word
  2. An entire sentence
  3. Whole document
  4. None of these
Correct Answer: Whole document

56. Which of the following is graphic solution for processor
  1. Clip Art
  2. Word Art
  3. Drop Cap
  4. None of these
Correct Answer: Clip Art

57. The most widely used internet search engine in the world is
  1. YouTube
  2. Google
  3. Yahoo
  4. MSN
Correct Answer: Google

58. Any crime that involves a computer and internet
  1. Anti social crime
  2. Cyber Crime
  3. Professional Crime
  4. Organized Crime
Correct Answer: Cyber Crime

59. It is 10 O'clock_______my watch
  1. By
  2. On
  3. In
  4. With
Correct Answer: By

60. He agreed ________ my proposal.
  1. To
  2. With
  3. For
  4. On
Correct Answer: To

61. The horseman pulled the_________ of the horse:
  1. Rans
  2. Raine
  3. Reins
  4. Reigns
Correct Answer: Reins

62. The oldan is blind_________ one eye.
  1. Of
  2. with
  3. From
  4. In
Correct Answer: In

63. A group of sheep is called:
  1. Flock
  2. Swarm
  3. Troop
  4. Company
Correct Answer: Flock

64. Opposite of contract is
  1. Subtract
  2. Attract
  3. Increase
  4. Expand
Correct Answer: Expand

65. Eminent mean
  1. Ambitious
  2. Clever
  3. Famous
  4. Hardworking
Correct Answer: Famous

66. Sub Justice means
  1. Justice
  2. Law abiding
  3. Under Judicial condition
  4. Injustice
Correct Answer: Under Judicial condition

67. Pros and cons means
  1. Details
  2. For and against
  3. Analysis
  4. Great loss
Correct Answer: For and against

68. "Quickly is
  1. Verb
  2. Adverb
  3. Noun
  4. Adjective
Correct Answer: Adverb

69. "Beautiful" is
  1. Verb
  2. Adverb
  3. Noun
  4. Adjective
Correct Answer: Adjective

70. Identify correct spellings
  1. Govenrment
  2. Gorment
  3. Govermant
  4. Government
Correct Answer: Government

71. Identify correct spellings
  1. Biscut
  2. Biscuit
  3. Bascuit
  4. Bescit
Correct Answer: Biscuit

72. Identify correct spellings
  1. Permanent
  2. Parmanent
  3. Parmnant
  4. Purmant
Correct Answer: Permanent

73. Identify correct spellings
  1. Religion
  2. Relegon
  3. Religon
  4. Relegion
Correct Answer: Religion

74. Identify correct spellings
  1. Temporary
  2. Temparary
  3. Temperary
  4. Tempray
Correct Answer: Temporary

75. The opposite of deteriorate is
  1. Decline
  2. Improve
  3. Disagree
  4. Cometown
Correct Answer: Improve

76. 18 is 75% of
  1. 24
  2. 35
  3. 25
  4. 32
Correct Answer: 24


78. When you divide 0.7 by 10 you get:
  1. 7
  2. 0.07
  3. 70
  4. 0.007
Correct Answer: 0.07




82. 2 2/3 x 5/14 = ?
  1. 21/20
  2. 20/22
  3. 50/42
  4. 40/24
Correct Answer: 40/24

83. [1/4 + 5/8] + [ 1/2 + 3/4] = ?
  1. 35/32
  2. 10/7
  3. 5/12
  4. 7/10
Correct Answer: 7/10

84. 5/6 ÷ 5/9 = ?
  1. 3/2
  2. 25/24
  3. 2/3
  4. 3
Correct Answer: 3/2

85. 5/6 x 2/5 = ?
  1. 7/11
  2. 1/3
  3. 1
  4. 3
Correct Answer: 1/3

86. حضور محمد ﷺ کا وصال کس سن ہجری میں ہوا؟
  1. نو ہجری
  2. دس ہجری
  3. گیارہ ہجری
  4. بارہ ہجری
Correct Answer: گیارہ ہجری

87. سفر طاأف میں حضرت محمدﷺ کے ہمراہ کون سے صحابی تھے۔
  1. ؓحضرت ذید بن حارثؓ
  2. حضرت جعفر طیارؓ
  3. حضرت عثمان غنیؓ
  4. حضرت سعد بن ابی وقاص
Correct Answer: حضرت ذید بن حارثؓ

88. قرأن حکیم میں کس غزوہ کو یوم الفرقان کہا گیا ہے۔
  1. غزوہ احد
  2. غزوہ خندق
  3. غزوہ بدر
  4. غزوہ تبوک
Correct Answer: غزوہ بدر



91. مشہور ڈرامہ قرطبہ کا قا ضی کس کی تصنیف ہے۔
  1. سعادت حسن منٹو
  2. احمد ندیم قاسمی
  3. پطرس بخاری
  4. سعید امتیاز علی تاج
Correct Answer: سعید امتیاز علی تاج

92. خوشبو کس کی شاعری کا مجموعہ ہے۔
  1. فیض احمد فیض
  2. پروین شاکر
  3. احمد فراز
  4. میر تقی میر
Correct Answer: پروین شاکر

93. مندرجہ ذیل میں ضرب المثل کون سی ہے۔
  1. پانی میں أگ لگانا
  2. اپنے منہ میاں مٹھو بننا
  3. بوڑھی گھوڑی لال لگام
  4. عید کا چاند ہو نا
Correct Answer: بوڑھی گھوڑی لال لگام

94. مشہور ناول ’اداس نسلیں‘ کس کی تصنف ہے۔
  1. قراتہ العین حیدر
  2. اشفاق احمد
  3. عبداللہ حسین
  4. بانو قدسیہ
Correct Answer: بانو قدسیہ

95. مسدس کے ہر بند میں کتنے مصرعے ہو تے ہیں۔
  1. چار
  2. پانچ
  3. چھ
  4. سات
Correct Answer: چھ

96. درج ذیل شعرا میں سے ’ عوامی شاعر‘ کسے کہا جاتا ہے۔
  1. فیض احمد فیض
  2. علامہ اقبال
  3. احمد فراز
  4. نظیر اکبر أبادی
Correct Answer: نظیر اکبر أبادی

97. جملہ کسے کہتے ہیں ۔
  1. دو یا دو زیادہ لفظ کا مجموعہ
  2. وہ فقرہ جس میں فاعل نہ ہو
  3. حرفوں کا مجموعہ
  4. بامعنی الفاط کا مجموعہ
Correct Answer: بامعنی الفاط کا مجموعہ

98. مشہور نظم ’ طلوع اسلام‘ کے شاعر کون ہیں؟
  1. ا لطاف حسین حالی
  2. مرزا غالب
  3. علا مہ اقبال
  4. سر سید احمد
Correct Answer: علا مہ اقبال

99. ‘‘درج زیل شعر کس کا ہے۔ ’’ سب کہاں کچھ لالہ وگل میں نمایاں ہو گئیں خاک میں کیا صورتیں ہونگی کہ پنہاں ہو گئیں
  1. اسداللہ غالب
  2. میر تقی میر
  3. علامہ اقبال
  4. حسرت موہانی
Correct Answer: اسداللہ غالب

100. درج ذیل الفاظ قواعد کی رو سے کیا ہیں۔ پنکھری۔ نوکری۔ پہاڑی
  1. اسم بکر
  2. اسم تصغیر
  3. اسم ظرف
  4. اسم مفعول
Correct Answer: اسم تصغیر