PPSC PAST PAPER 48


1. Which word is wrongly spelt in the following set of words?
  1. Companion
  2. Confusion
  3. Preveous
  4. Gratitude
Correct Answer: Preveous

2. Which word is wrongly spelt in the following set of words?
  1. Straight
  2. Parfect
  3. Necessary
  4. Destruction
Correct Answer: Parfect

3. Identify the correct spellings:
  1. Challenge
  2. Chalange
  3. Challange
  4. Chalang
Correct Answer: Challenge

4. Identify the correct spellings:
  1. Imidiatly
  2. Immediately
  3. Immidiatly
  4. Imidiately
Correct Answer: Immediately


6. Do not shout _____________ me, i am not deaf.
  1. To
  2. In
  3. On
  4. With
Correct Answer: To


8. He is __________ M.A. History.
  1. A
  2. An
  3. The
  4. In
Correct Answer: An

9. I thanked him, for _________ me the way to the Post Office.
  1. Leading
  2. Advising
  3. Showing
  4. None of these
Correct Answer: Showing

10. The defeated army fled ________ the battlefield.
  1. About
  2. From
  3. Off
  4. By
Correct Answer: From


12. They learned to cook ______________ their mothers.
  1. By
  2. With
  3. From
  4. Through
Correct Answer: From


14. The fire was finally brought _____________ control.
  1. To
  2. Under
  3. On
  4. At
Correct Answer: Under

15. Opposite of hostile is:
  1. Aggressive
  2. Friendly
  3. Cunning
  4. Lovely
Correct Answer: Friendly

16. Ambiguous means:
  1. Unclear
  2. Capture
  3. Confirm
  4. Release
Correct Answer: Capture

17. Which of the following leaders took part in Presidential Election?
  1. ShaistalkramUllah
  2. Begum Ghazi Esa
  3. Begum Liaqat Ali Khan
  4. Mohtarma Fatima Jinnah
Correct Answer: Mohtarma Fatima Jinnah

18. In 1906, the Muslim League founded at:
  1. Lahore
  2. Karachi
  3. Dacca
  4. Allahabad
Correct Answer: Dacca

19. Who was the ruler of Kashmir in1947?
  1. Ghulab Singh
  2. Hari Singh
  3. Sh.Abdullah
  4. Bukhshi Ghulam Muhammad
Correct Answer: Hari Singh

20. Who was the first Chief Justice of the Pakistan?
  1. A.R. Comelius
  2. Mauhana Tamizud Din Khan
  3. Mian Abdul Rashid
  4. M.R. Kiyani
Correct Answer: Mian Abdul Rashid

21. Mohtarma Fatima Jinnah was a _________ by profession.
  1. Doctor
  2. Lawyer
  3. Economist
  4. Dentist
Correct Answer: Dentist

22. Who is called " Sher-e- Bangal" amongst the following leaders?
  1. Sh. Mujeeb ur Rehman
  2. A.K. Fazal ul Haq
  3. Ch. Kkaliq uz Zaman
  4. Nawab Waqar ul Mulk
Correct Answer: A.K. Fazal ul Haq

23. The famous Qissa Khwani bazar is in:
  1. Quetta
  2. Multan
  3. Hyderabad
  4. Peshawar
Correct Answer: Peshawar

24. Gomal University is in_______
  1. Dera Ismael Khan
  2. Peshawar
  3. Quetta
  4. D.G. Khan
Correct Answer: Dera Ismael Khan

25. In 1930 the first Round Table Conference was held in:
  1. Lahore
  2. London
  3. Simla
  4. Delhi
Correct Answer: London

26. Who suspended the 1973 Constitution for the first time?
  1. Z.A Bhutto
  2. Yahya Khan
  3. Gen
  4. Pervez Musharaf
  5. Zia- Ul-Haq
Correct Answer: Zia- Ul-Haq

27. Who was the Prime Minister of India at the time of Simla Agreement?
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Indira Gandhi
  3. Lal Bahadar Shastri
  4. Ata Behari Bajpal
Correct Answer: Indira Gandhi

28. The nationalization policy was introduced by:
  1. Ayub Khan
  2. Z.A. Bhutto
  3. Zia Ul Haq
  4. Pervaz Musharaf
Correct Answer: Z.A. Bhutto

29. Chief Election Commission of Pakistan is appointed for:
  1. 3 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 2 years
Correct Answer: 3 years

30. Who was the first wome ruler of India?
  1. Chand Bibi
  2. Mumtaz Mahal
  3. Nor Jehan
  4. Razia Sultana
Correct Answer: Razia Sultana

31. Pakistan located in:
  1. East Asia
  2. South Asia
  3. South - East Asia
  4. North East Asia
Correct Answer: South Asia

32. Reko Diq is a mining project in Balochistan for:
  1. Copper Reserves
  2. Coal
  3. Oil
  4. Lime stone
Correct Answer: Copper Reserves

33. Quaid-i-Azam presented his Fourteen Points in response to:
  1. 3rd June Plan
  2. Lucknow Pack
  3. Quit India Movement
  4. Nehru Report
Correct Answer: Nehru Report

34. Durand line is a boundary between:
  1. Pakistan and India
  2. Pakistan and Afghanistan
  3. Pakistan and China
  4. Pakistan and Iran
Correct Answer: Pakistan and Afghanistan


36. Juvenile prisoners are under age of:
  1. 14
  2. 16
  3. 18
  4. 20
Correct Answer: 18

37. The conditional release of a prisoner prior to the expiry of his term is called:
  1. Probation
  2. Bail
  3. Parole
  4. Remission
Correct Answer: Parole

38. MOSAD is the founder of Wikileaks?
  1. Bill Gates
  2. Julian Assange
  3. Steve Jobs
  4. Mark Zuckerburg
Correct Answer: Julian Assange

39. Capital of Turkey is:
  1. Istanbul
  2. Ankara
  3. Konia
  4. Izmir
Correct Answer: Ankara

40. Buenos Aires is the Capital of:
  1. Germany
  2. Argentina
  3. Australia
  4. USA
Correct Answer: Argentina

41. Francois Hollande is the Prime Minister of:
  1. France
  2. Italy
  3. Germany
  4. Russia
Correct Answer: France

42. Recep Tayyip Erdogan is the Prime Minister of:
  1. Indonesia
  2. Egypt
  3. Turkey
  4. Yemen
Correct Answer: Turkey

43. Amnesty International is an organization for:
  1. Fighting Global Terrorism
  2. Prevention of Crimes
  3. Providing financial aid to prisoners
  4. Protection of Human Rights
Correct Answer: Protection of Human Rights

44. The Olympic Ganes are held after:
  1. 4 years
  2. 5 years
  3. 6 years
  4. 7 years
Correct Answer: 4 years

45. Which country of the world has no Railways?
  1. Afghanistan
  2. Bangladesh
  3. Sri Lanka
  4. Nepal
Correct Answer: Afghanistan

46. Scotland Yard is the Police Force of:
  1. U.k.
  2. USA
  3. Scotland
  4. France
Correct Answer: U.k.

47. Who is current coach of Pakistan Cricket team?
  1. Mickey Arthur
  2. Dav Whatmore
  3. Intikhab Alm
  4. Waseem Bari
Correct Answer: Mickey Arthur

48. Mr.Muhammad Younas of Bangladesh got Noble Prize for his contribution in the field of:
  1. Economics
  2. Physics
  3. Chemistry
  4. Literature
Correct Answer: Economics

49. Tiger Woods is the famous player of:
  1. Football
  2. Tennis
  3. Golf
  4. Cricket
Correct Answer: Golf

50. Guantanamo Bay is in:
  1. Cuba
  2. Afghanistan
  3. USA
  4. Iraq
Correct Answer: Cuba

51. Which of the following sports is associated with Davis Cup?
  1. Football
  2. Tennis
  3. Golf
  4. Cricket
Correct Answer: Tennis

52. White Flag is known as a symbol for:
  1. Friendship
  2. War
  3. Peace
  4. Minorities
Correct Answer: Peace

53. Julia Gillard is the Prime Minister of:
  1. Canada
  2. USA
  3. Australia
  4. Germany
Correct Answer: Australia

54. Aung San SuuKyi, a Political Leader and a Nobel Peace Laureate belongs to:
  1. Myanmar
  2. Nepal
  3. Sri Lanka
  4. China
Correct Answer: Myanmar

55. People of which country are known as Kiwis?
  1. Australia
  2. England
  3. South Africa
  4. New Zealand
Correct Answer: New Zealand

56. Biology is the Study of:
  1. Plants
  2. Animals
  3. Insects
  4. All Living things
Correct Answer: All Living things

57. The process of Photosynthesis in plants takes place in:
  1. Stem
  2. Leaf
  3. Flower
  4. Root
Correct Answer: Leaf

58. Which of the following substance is used in Match Sticks?
  1. Zinc
  2. Sulpher
  3. Phosphorous
  4. Acid
Correct Answer: Phosphorous

59. Which component of diet prevents constipation?
  1. Fiber
  2. Protein
  3. Minerals
  4. Vitamin
Correct Answer: Fiber

60. which food contains the highest concentration of protein & iron?
  1. Meat
  2. Vegetables
  3. Bread
  4. Fruits
Correct Answer: Meat

61. The main causes of Tsunami is:
  1. Tide waves
  2. Humicanes
  3. Earthquakes
  4. Sea Storm & Heavy rains
Correct Answer: Earthquakes

62. The gas used in advertising lights is:
  1. Helium
  2. Carbon dioxide
  3. Neon
  4. Argon
Correct Answer: Neon

63. Which of the following protects our body against disease & infection?
  1. Red Blood Cells
  2. White Blood Cells
  3. Blood Platelets
  4. Haemoglobin
Correct Answer: White Blood Cells

64. Which of the following is renewable source of energy?
  1. Coal
  2. Gas
  3. Electricity
  4. Water
Correct Answer: Water

65. The Theory of Relativity was developed by:
  1. Newton
  2. Edison
  3. Einstein
  4. Marconi
Correct Answer: Einstein

66. One Billion is equal to:
  1. 100 lacs
  2. 100 Crores
  3. 100 Million
  4. 100 Thousands
Correct Answer: 100 Crores

67. 5/6 x 2/5 = ?
  1. 7/11
  2. 1/3
  3. 1
  4. 3
Correct Answer: 1/3

68. 18 1/6 ÷ 2 1/3 = ?
  1. 4 1/2
  2. 11 7/14
  3. 36
  4. 7 11/14
Correct Answer: 7 11/14

69. 3 72/100 written as a fraction is:
  1. 3.72
  2. 37.20
  3. 0.372
  4. 372.00
Correct Answer: 3.72

70. When you divide 0.7 by 10 you will get:
  1. 7
  2. 0.07
  3. 70
  4. 0.007
Correct Answer: 0.07

71. 0.03 x 10 = ?
  1. 30
  2. 3
  3. 0.3
  4. 0.003
Correct Answer: o.3



74. A doll is sold for Rs.220.00. What was the cost of doll if rate profit was 10% of the cost?
  1. Rs. 198.00
  2. Rs. 200.00
  3. Rs. 210.00
  4. Rs. 240.00
Correct Answer: Rs. 200.00


76. درج ذیل میں کون سا لفظ لہجے کے لحاظ سے درست ھے۔
  1. پروا
  2. پرواہ
  3. پرواح
  4. پرواع
Correct Answer: پروا

77. درج ذیل میں کون سا لفظ لہجے کے لحاظ سے درست ھے۔
  1. استفادا
  2. استفادہ
  3. استفادھ
  4. استفاد ح
Correct Answer: استفادہ

78. کونسا فقرہ درست ہے ؟
  1. أپ کی خیریت نیک مطلوب چاہتا ھوں۔
  2. شور سن کر میری نیند کھل گئ
  3. شریف بچے گالیاں نہں دتے
  4. سکول کا نتیجہ سو فیصد رہا
Correct Answer: سکول کا نتیجہ سو فیصد رہا

79. نشیب کا متضادہے۔
  1. بلندی
  2. اونچائ
  3. فراز
  4. چڑھائ
Correct Answer: فراز

80. درج ذیل میں ضرب المثل تلاش کیجے۔
  1. پانی میں أگ لگانا
  2. اپنے منہ میاں مٹھو بننا
  3. بوڑھی گھوڑی لال لگام
  4. عید کا چاند ہو نا
Correct Answer: بوڑھی گھوڑی لال لگام

81. مشہور تصنیف ’’ یادگار غالب ‘‘ کے مصنف کون تھے۔
  1. ا لطاف حسین حالی
  2. مرزا غالب
  3. علا مہ اقبال
  4. سر سید احمد
Correct Answer: ا لطاف حسین حالی

82. مشہور تصنیف ’’ یادگار غالب ‘‘ کے مصنف کون تھے۔
  1. ا لطاف حسین حالی
  2. مرزا غالب
  3. علا مہ اقبال
  4. سر سید احمد
Correct Answer: ا لطاف حسین حالی

83. نقش فریادی‘‘ کس کا شعری مجموعہ ہے۔’’
  1. منیر نیازی
  2. احمد ندیم قاسمی
  3. ناصرکاظمی
  4. فیض احمد فیض
Correct Answer: فیض احمد فیض

84. باباۓ اردو کسے کہا جا تا ہے۔
  1. مولوی عبدالحق
  2. ڈپٹی نزیر احمد
  3. مولانا ظفر علی خان
  4. سر سعید احمد
Correct Answer: مولوی عبدالحق

85. ڈوبتے کو تنکے کا سہارا‘‘ قواعد کی رو سے کیا ہے ’’
  1. محاورہ
  2. ضربالمثل
  3. کہاوت
  4. قول
Correct Answer: محاورہ

86. مشہور کتاب ’’ بیجنگ أمد‘‘ کے مصنف کون ہیں۔
  1. کرنل محمد خان
  2. میر تقی میر
  3. علامہ اقبال
  4. حسرت موہانی
Correct Answer: کرنل محمد خان

87. یادوں کی بارات‘‘ کس کی سوانح عمری ہے۔’’
  1. ابن انشاء
  2. قدرت اللہ شہاب
  3. جوش میلح أبادی
  4. ممتاز مفتی
Correct Answer: جوش میلح أبادی