PPSC PAST PAPER 49


1. Which one of the following is the largest sectors of Pakistan's economy?
  1. Agriculture
  2. Banking
  3. Industries
  4. Manufacturing
Correct Answer: Agriculture

2. The first Railway track was establish between:
  1. Karachi and Kotri
  2. Lahore and Okara
  3. Peshawar and Jumrud
  4. Quetta and Chaman
Correct Answer: Karachi and Kotri

3. The highest point above the sea level in Pakistan?
  1. Tamer
  2. Nanga Parbuat
  3. K-2 (Goodwin Austin)
  4. Siachen Glacier
Correct Answer: K-2 (Goodwin Austin)

4. Hangol Dam's is located in:
  1. Sindh
  2. FATA
  3. Baluchistan
  4. P.K
Correct Answer: Baluchistan

5. Name the longest River of Pakistan?
  1. Chenab
  2. Indus
  3. Ravi
  4. Jhelum
Correct Answer: Indus

6. Which country's parliament is called mother of Parliament?
  1. Britain
  2. Germany
  3. France
  4. Poland
Correct Answer: Britain

7. MOSAD is a secret agency of:
  1. Israel
  2. Canada
  3. United States
  4. Russia
Correct Answer: Israel

8. Who was the founder Mughal Empire in India?
  1. Babur
  2. Akbar
  3. Shah Jahan
  4. None of these
Correct Answer: Babur

9. The coin rupia was first issued by:
  1. Sher Shah Suri
  2. Alauddin Khilji
  3. Akbar
  4. Muhammad Bin Tughlaq
Correct Answer: Sher Shah Suri

10. FIR stands for:
  1. First Information Report
  2. Final Information Report
  3. Fundamental Information Report
  4. Final Information Report
Correct Answer: First Information Report

11. Saindak project is famous for:
  1. Silver
  2. Copper
  3. Gold
  4. All of these
Correct Answer: All of these

12. Name the person who was the first to translate the Holy Quran in Persian:
  1. Shah Rafi-ud-Din
  2. Shah Walliullah
  3. Khalid bin Waleed
  4. Mujadid Alf Sani
Correct Answer: Shah Walliullah

13. What is the total length of coastline of Pakistan?
  1. 1020 Km
  2. 1046 Km
  3. 1095 Km
  4. 1126 Km
Correct Answer: 1046 Km

14. The highest lake in the world is:
  1. Lake Hanna
  2. Lake Tanzania
  3. Lake Toba
  4. Lake Titicaca
Correct Answer: Lake Titicaca

15. Which Continent has no desert?
  1. Europe
  2. North America
  3. Africa
  4. Asia
Correct Answer: Europe


17. The highest peak of Hindu Kush range is:
  1. Tirich Mir
  2. Nanga Parbat
  3. K-2
  4. Rakaposhi
Correct Answer: Tirich Mir

18. Where Quaid-e-Azam stayed during his last illness in 1948?
  1. Hanna Lake
  2. Kohlu
  3. Ziarat
  4. Makran
Correct Answer: Ziarat

19. Synagogue is place of worship of which religion?
  1. Confucianism
  2. Hinduism
  3. Judaism
  4. None of these
Correct Answer: Judaism

20. Which is the largest Sea in the world?
  1. South China Sea
  2. Mediterranean Sea
  3. Black Sea
  4. Red Sea
Correct Answer: South China Sea

21. Which is the deepest Lake in the world?
  1. Titicaca
  2. Baikal
  3. Victoria
  4. Superior
Correct Answer: Baikal

22. Which of the following countries has the largest area in the World?
  1. Russia
  2. USA
  3. China
  4. Canada
Correct Answer: Russia

23. Where was Albert Einstein born?
  1. Germany
  2. Austria
  3. Sweden
  4. USA
Correct Answer: Germany

24. Who is the author of "India Wins Freedom"?
  1. I.H. Qureshi
  2. Munshi Lala gee
  3. Fazal Muqee
  4. Mualana Abdul Kalam Azad
Correct Answer: Mualana Abdul Kalam Azad

25. The first census in Pakistan was held in:
  1. 1948
  2. 1947
  3. 1950
  4. 1951
Correct Answer: 1951

26. The major segment of " Saraki" speaking population lives in:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Punjab

27. The Eiffel Tower is located in:
  1. France
  2. Germany
  3. Japan
  4. UK
Correct Answer: France

28. Napolean Bonaparte was the King of:
  1. France
  2. Germany
  3. Japan
  4. UK
Correct Answer: France


30. who is the first woman speaker of National Assembly of Pakistan?
  1. Sobia Ramzan
  2. Fahmeda Mirza
  3. Sherry Rehman
  4. Iffat Ashiq
Correct Answer: Fahmeda Mirza

31. "Bahaman" is the name of air line of:
  1. Bangladesh
  2. Indonesia
  3. Malaysia
  4. Uzbekistan
Correct Answer: Bangladesh

32. Tass is the news agency of:
  1. Russia
  2. USA
  3. China
  4. Canada
Correct Answer: Russia

33. Scotland Yard's headquarter is Located in the City:
  1. London
  2. New York
  3. Tokyo
  4. Paris
Correct Answer: London

34. Which UN Agency has its H.Q. In Paris?
  1. UNICEF
  2. ILO
  3. UNESCO
  4. FAO
Correct Answer: UNESCO

35. Who was the first Asian to have received the Novel Prize?
  1. C.V. Raman
  2. R.N. Tagore
  3. Mother Teresa
  4. I.A.Bunin
Correct Answer: R.N. Tagore

36. Who invented the Steam Locomotive?
  1. Edison
  2. Stephenson
  3. JRD Tata
  4. Alexander
Correct Answer: Stephenson

37. Which is the largest district of Punjab Province?
  1. Vehari
  2. Bahawalpur
  3. Multan
  4. Dera Ghazi Khan
Correct Answer: Bahawalpur

38. The highest capital in the world is:
  1. La Paz
  2. Belize
  3. Quito
  4. None of these
Correct Answer: La Paz

39. Which country's parliament is considered the oldest parliament?
  1. Iceland
  2. China
  3. Russia
  4. UK
Correct Answer: Iceland

40. Masjid Wazir Khan is located in:
  1. Multan
  2. Lahore
  3. Bahawalpur
  4. Gujranwala
Correct Answer: Lahore

41. When Pakistan won the Cricket World Cup?
  1. 1992
  2. 1996
  3. 1999
  4. 2003
Correct Answer: 1992

42. Name the King who fell from the horse while playing Polo and died.
  1. Akbar
  2. Muhammad Ghori
  3. Zaheer-ud-Din Babar
  4. Qutbuddin Aibak
Correct Answer: Qutbuddin Aibak

43. "Davis Cup" is associated with:
  1. Football
  2. Tennis
  3. Golf
  4. Cricket
Correct Answer: Tennis

44. Which of the following is a Kharif crop?
  1. Wheat
  2. Rice
  3. Gram
  4. None of these
Correct Answer: Rice

45. Jahangir's tomb is located in:
  1. Lahore
  2. Agra
  3. Delhi
  4. Peshawar
Correct Answer: Lahore

46. Hepatitis and jaundice are the diseases of:
  1. Heart disease
  2. Kidneys
  3. liver
  4. Brain
Correct Answer: liver

47. Quaid-i-Azam joined Muslim League in:
  1. 1913
  2. 1914
  3. 1915
  4. 1916
Correct Answer: 1913

48. Derawar Fort is located near:
  1. Bahawalnagar
  2. Multan
  3. Bahawalpur
  4. Sukkar
Correct Answer: Bahawalpur

49. Who was the first Governor of State Bank of Pakistan?
  1. Ishrat Kamal
  2. Saeed Hamid
  3. Zahid Hussain
  4. Rashid Naqvi
Correct Answer: Zahid Hussain

50. A colour television set makes colours by mixing light of which three different colours?
  1. Blue-Green and Yellow
  2. Blue- Red and Yellow
  3. Blue- Green and Red
  4. Green- Black and Red
Correct Answer: Blue- Green and Red

51. Hazrat lal Shahbaz Qalandar is buried in:
  1. Swhwan Shareef
  2. Pakpattan
  3. Multan
  4. Kasur
Correct Answer: Swhwan Shareef

52. " Riksdag" is the Parliament of:
  1. Iran
  2. Iraq
  3. Sweden
  4. United State
Correct Answer: Sweden

53. Which gas is used in decoration lighting?
  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Neon
Correct Answer: Neon

54. Nobel Prize was first awarded in the year:
  1. 1900
  2. 1901
  3. 1904
  4. 1905
Correct Answer: 1901

55. Changa Manga Forest and National Park is located near the:
  1. Lahore
  2. Karachi
  3. Multan
  4. Islamabad
Correct Answer: Lahore

56. Niagara Falls are situated in:
  1. Sweden
  2. USA & Canada
  3. France
  4. Italy
Correct Answer: USA & Canada

57. Which city is called "City of Seven Hiils"
  1. Himalayas
  2. Rome
  3. Venice
  4. None of these
Correct Answer: Rome

58. Bhambore is an Archaeologist site Located in:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Sindh

59. First President of USA is:
  1. Thomas Jefferson
  2. John Hamilton
  3. George Washington
  4. None of these
Correct Answer: George Washington



62. The number ,whose 20% is 100. is:
  1. 400
  2. 500
  3. 600
  4. 700
Correct Answer: 500




66. If 3 men or 6 boys can do a work in 20 days, than 6 men and 8 boys shall take:
  1. 6 Days
  2. 8 Days
  3. 9 Days
  4. 20 Days
Correct Answer: 6 Days

67. The number , whose 25% is 150 is:
  1. 600
  2. 700
  3. 800
  4. 900
Correct Answer: 600




71. Identify the correct word:
  1. Coperation
  2. Cooperation
  3. Cooparation
  4. Coopperation
Correct Answer: Cooperation

72. Identify the correct word:
  1. Assoceation
  2. Assosiation
  3. Association
  4. Asociation
Correct Answer: Association

73. Identify the correct word:
  1. Patroleum
  2. Petroleum
  3. Petrolleum
  4. Petrouleum
Correct Answer: Petroleum

74. Identify the correct word:
  1. Subsicetence
  2. Subsistance
  3. Subsistence
  4. Subsistense
Correct Answer: Subsistence

75. Identify the correct word:
  1. Colloquial
  2. Cooloquial
  3. Colloquiall
  4. Colloquiall
Correct Answer: Colloquial

76. Alia parted _______ her parents in tears.
  1. from
  2. of
  3. with
  4. by
Correct Answer: from

77. I took strong objection _______ the proposal.
  1. On
  2. To
  3. Over
  4. Upon
Correct Answer: To

78. I am badly in need ____________ money.
  1. Of
  2. For
  3. With
  4. On
Correct Answer: Of

79. She was mistake ______ a switch.
  1. With
  2. Of
  3. For
  4. On
Correct Answer: For

80. Aslam was married ____ Amina.
  1. By
  2. To
  3. With
  4. for
Correct Answer: To

81. Peace Nobel Prize which is awarded in?
  1. America
  2. Sweden
  3. Switzerland
  4. Norway
Correct Answer: Norway

82. Which is the deepest Ocean in the world?
  1. Arctic
  2. Atlantic
  3. Pacific
  4. Indian
Correct Answer: Pacific

83. Manchester of Pakistan is the name of:
  1. Faisalabad
  2. Sahiwal
  3. Multan
  4. Karachi
Correct Answer: Faisalabad

84. Which is the hottest place in Pakistan?
  1. Sibi
  2. Kashmor
  3. Jacobabad
  4. Mianwali
Correct Answer: Jacobabad

85. First Summit of SAARC was held in 1985 in :
  1. Dhaka (Bangladesh)
  2. Colombo (Sri Lanka)
  3. Kathmandu (Nepal)
  4. None of these
Correct Answer: Dhaka (Bangladesh)

86. The biggest planet is:
  1. Venus
  2. Saturn
  3. Uranus
  4. Jupiter
Correct Answer: Jupiter

87. Diego Garcia is an island in:
  1. Arabian Seas
  2. Bay of Bengal
  3. Indian Ocean
  4. Gulf Of Aden
Correct Answer: Indian Ocean

88. The world's longest glacier is located in:
  1. North America
  2. Asia
  3. Antarctica
  4. Europe
Correct Answer: Antarctica

89. Shar Shah's real name was:
  1. Hemu
  2. Faizi
  3. Bahadur
  4. Farid Khan
Correct Answer: Farid Khan

90. Dr.Ahmad Sukarno was the President of:
  1. Malaysia
  2. Indonesia
  3. Maldives
  4. None of these
Correct Answer: Indonesia

91. Knesset is the parliament of which country?
  1. Ireland
  2. Israel
  3. Mexico
  4. USA
Correct Answer: Israel

92. The planet nearest to the Earth is:
  1. Mercury
  2. Jupiter
  3. Venus
  4. None of these
Correct Answer: Venus

93. 'Tsunami' word is derived from:
  1. French
  2. German
  3. Japanese
  4. Spanish
Correct Answer: Japanese

94. SHO is the abbreviation of:
  1. Senior House Officer
  2. Station House Officer
  3. Superintend House Officer
  4. Supervision Home Officer
Correct Answer: Station House Officer

95. Warsak Dam is located on:
  1. River Kabul
  2. River Karam
  3. River Gormal
  4. River Bera
Correct Answer: River Kabul

96. Khyber Pass is situated in ______________
  1. Himalaya Range
  2. Karakorum Range
  3. Hindukush Range
  4. Toba Kakar Range
Correct Answer: Hindukush Range

97. Muslims celebrated the " Day of Deliverance" on:
  1. 22nd December 1939
  2. 25th December 1939
  3. 24th December 1939
  4. 23rd December 1939
Correct Answer: 22nd December 1939

98. ISI is the intelligence agency of:
  1. America
  2. Russia
  3. China
  4. Pakistan
Correct Answer: Pakistan

99. Which country's flag is known as Union Jack?
  1. UK
  2. France
  3. Romania
  4. Poland
Correct Answer: UK

100. Which of the following South Asian countries is Landlocked?
  1. Sri Lanka
  2. Bangladesh
  3. Bhutan
  4. Maldives
Correct Answer: Bhutan