PPSC Past Paper 6


1. Which of the following Russia's oil and gas Company which provides oil and gas to European Countries?
  1. BSGO Company
  2. Gazprom Company
  3. Gestapo Company
  4. Philips oil and Gas Company
Correct Answer: Gazprom Company

2. Which one of the following planets has the maximum number of satellites?
  1. Jupiter
  2. Saturn
  3. Venus
  4. Uranus
Correct Answer: Jupiter

3. Which is the largest Planet?
  1. Jupiter
  2. Saturn
  3. Venus
  4. Uranus
Correct Answer: Jupiter

4. What was the main reason of disqualification of Arial Sharon for office of Prime Minister of Israel?
  1. The complete two term
  2. He was impeached
  3. illness
  4. None of these
Correct Answer: illness


6. What are the two seas linked by suez Canal?
  1. The Mediterranean Sea and Baltic Sea
  2. The Mediterranean Sea and Red Sea
  3. The Black Sea and Baltic Sea
  4. The Black Sea and South China Sea
Correct Answer: The Mediterranean Sea and Red Sea

7. Diego Garcia is a:
  1. Famous airline of Singapore
  2. French Surface to Sea Missile
  3. United States military base in indian Ocean
  4. Disputed Island between Russia and Japan
Correct Answer: United States military base in indian Ocean


9. What is Kremlin?
  1. Offices of Russian Government
  2. Offices of Sri Lanka Government
  3. Building in Japan used for theater
  4. None of these
Correct Answer: Offices of Russian Government

10. A mass of Ice originating in Mountain in snowfeilds above the snowline is called?
  1. Glaciers
  2. Lake and water falls
  3. Mountain Rivers
  4. None of above
Correct Answer: Glaciers

11. What is the diameter of the Earth?
  1. 11756 Km
  2. 12756 Km
  3. 13756 Km
  4. 14756 Km
Correct Answer: 12756 Km

12. What is the freezing point of heavy water?
  1. 3.82 *C
  2. 2.82 *C
  3. 1.82 *C
  4. 0.82 *C
Correct Answer: 3.82 *C

13. Which of the following died Natural death?
  1. Indira Gandhi
  2. Mahatma Gandhi
  3. Rajiv Gandhi
  4. None of above
Correct Answer: None of above

14. What is Ivy League?
  1. A Group of Eight University in USA
  2. A Group of People in Switzerland
  3. A Football League Tournament
  4. A Group of Island in Atlantic Ocean
Correct Answer: A Group of Eight University in USA

15. "Every action has reaction which are equal but on opposite direction", This Law is called:
  1. Newton's First law of Motion
  2. Newton's Second law of Motion
  3. C
  4. None of above
Correct Answer: Newton's Third law of Motion,

16. Who is current President of France?
  1. Emmanuel Macron
  2. Charles Coty
  3. Jacques Chirac
  4. None of above
Correct Answer: Emmanuel Macron

17. First Ambassador of Pakistan To UNO was:
  1. Sir Zaffer Ullah Khan
  2. Sardar Abdul Rab Nishtar
  3. Ahmed Shah Patras Bokhari
  4. None of above
Correct Answer: Ahmed Shah Patras Bokhari

18. Which of the following Country is not the member of G-8?
  1. China
  2. Russia
  3. USA
  4. Japan
Correct Answer: China

19. Hepatitis is a viral disease of:
  1. Heart
  2. Liver
  3. Kidney
  4. Brain
Correct Answer: Liver

20. Talban's movement was started in 1994 from which city of Afghanistan?
  1. Kabul
  2. Hirat
  3. Kandahar
  4. None of these
Correct Answer: Kandahar

21. Which city of Iran and Pakistan are Linked through railway line?
  1. Quetta-Zahedan
  2. Chaman-Tehran
  3. Quetta-Sheraz
  4. Peshawar-Sheraz
Correct Answer: Quetta-Zahedan

22. Haifa is the Seaport of:
  1. Israel
  2. Lebanon
  3. Egypt
  4. Canada
Correct Answer: Israel

23. Head office of UNESCO is located:
  1. Paris
  2. London
  3. Rome
  4. New York
Correct Answer: Paris

24. What is the main causes of earthquakes?
  1. Volcanic activities
  2. Tectonic plates'movement
  3. Tectonic dislocation
  4. All of above
Correct Answer: All of above

25. Digital Divide term is related with:
  1. Economics
  2. Sociology economics difference technology era
  3. Political Sciences
  4. journalism
Correct Answer: Sociology economics difference technology era

26. In which year Greenwich Mean Time (GMT) was establish:
  1. 1864
  2. 1880
  3. 1882
  4. 1884
Correct Answer: 1884

27. Who is the Author of the book "Struggle for Pakistan"?
  1. I.H Qureshi
  2. Mian Muhammad Waqas Joya
  3. Arshad Hussain Doger
  4. Shahid Rafique
Correct Answer: I.H Qureshi

28. Which is the third founder member of ECO (RCD) except Pakistan and Iran?
  1. Turkey
  2. Syria
  3. Turkmenistan
  4. Afghanistan
Correct Answer: Turkey

29. How many zeros are there in one trillion?
  1. Twelve
  2. Thirteen
  3. Fourteen
  4. Fifteen
Correct Answer: Twelve

30. What is the name of place where World Trade Center (USA) was located?
  1. Ground Zero
  2. Paradise Point
  3. Golden Point
  4. Golden City point
Correct Answer: Ground Zero

31. Coming 10th Conference of ECO will be held in 2008 in:
  1. Iran
  2. Turkey
  3. Egypt
  4. Pakistan
Correct Answer: Pakistan

32. Who was first Asian to have received the Nobel Prize?
  1. Rabinder Nath Tagore
  2. Mother Teressa
  3. Abdul Salam
  4. C.V Raman
Correct Answer: Rabinder Nath Tagore

33. What is meant by Amicus Curiae?
  1. A person invite to advise a lower court on a matter of law in a case (jurist)
  2. Ambassador who invite to solve the crises between two country
  3. All that goes to make a break of law
  4. A good friend who solved your economic problem
Correct Answer: A person invite to advise a lower court on a matter of law in a case (jurist)

34. What is "Nuclear Fission"?
  1. Atom splits into masses
  2. Small atoms join each other
  3. Helium broken into proton and electron
  4. All of above
Correct Answer: Atom splits into masses

35. The Muslim People of Sinkiang Province are called?
  1. Uighur
  2. Bantu
  3. Hutu
  4. Berber
Correct Answer: Uighur


37. Litani River is located in which country:
  1. Syria
  2. Lebanon
  3. Turkey
  4. Sudan
Correct Answer: Lebanon

38. What is "Ikebana"?
  1. Japanese Art of flower arrangement
  2. Greek Art of fighting
  3. Art of dancing and music
  4. None of above
Correct Answer: Japanese Art of flower arrangement

39. Gestapo was the secret police organization of:
  1. Italy
  2. Russia
  3. USA
  4. Germany
Correct Answer: Germany

40. Which flower is the national floral symbol of Pakistan?
  1. Pink Rose
  2. Jasmine
  3. White Rose
  4. Motia
Correct Answer: Jasmine

41. Diabetes is adisease of:
  1. Liver
  2. Pancreas
  3. Kidney
  4. Lungs
Correct Answer: Pancreas

42. Which of the following colours are primary colours?
  1. Hanging Gardens
  2. Colossus of Rhodes
  3. Taj Mahal
  4. The Pharos of Alexandria
Correct Answer: Hanging Gardens

43. What is main cause of failure of Pakistan India Iran gas pipeline projects?
  1. Public Opinion against the projects
  2. Economical and political pressure of USA
  3. High price demanded by Iran
  4. Tension between Pakistan and India
Correct Answer: High price demanded by Iran

44. What is Pariah State?
  1. A state which is acceptable in the world
  2. A state which is protected by another strong state
  3. A state which is not acceptable to the world and is avoided by every country
  4. None of above
Correct Answer: A state which is not acceptable to the world and is avoided by every country

45. The term Track-II "Diplomacy "is used for?
  1. Managing Relations between two countries using official chances
  2. Managing Relations between two countries using unofficial channels
  3. Diplomacy by diplomat during war
  4. none of these
Correct Answer: Managing Relations between two countries using unofficial channels

46. Which is the Oldest Stock exchange of the world?
  1. New York Stock Exchange
  2. Tokyo Stock Exchange
  3. Amsterdam Stock Exchange
  4. None of these
Correct Answer: Amsterdam Stock Exchange

47. Al-Hilal newspaper is associated with:
  1. Maulana Muhammad Ali Johar
  2. Maulana Abdul Kalam Azad
  3. Maulana Zafar Ali Khan
  4. Maulana Shoukat Ali Johar
Correct Answer: Maulana Abdul Kalam Azad

48. Which of the following colours are primary colours?
  1. Red- Blue- Green
  2. White- Red- Black
  3. Black-Red-blue
  4. Green-Red- Black
Correct Answer: Red- Blue- Green

49. Pakistan State Bank started working on the 1st July 1948 with the help of Rs.:
  1. Twenty Million
  2. Thirty Million
  3. Thirty five Million
  4. None of above
Correct Answer: Thirty Millions

50. How many Satellites (Moon) of Saturn Planet?
  1. 36
  2. 62
  3. 45
  4. 23
Correct Answer: 62


52. which of the following invention is the oldest?
  1. Clock
  2. Microscope
  3. Barometer
  4. Cycle
Correct Answer: Clock

53. What is "Holocaust"?
  1. Killing of Jews during World War I
  2. Killing of Jews during World War II
  3. Killing of Germans during World War II
  4. Killing of Japanese during World War II
Correct Answer: Killing of Jews during World War II

54. E=mc2 what is C?
  1. Velocity of light
  2. Electricity power of cell
  3. Radius of Earth
  4. Velocity of Sound
Correct Answer: Velocity of light

55. Myopia is a defect of vision of the:
  1. Close Objects
  2. Distant Objects
  3. Cloured Objects
  4. None of these
Correct Answer: Distant Objects

56. Who is called the father of Modern Psychology?
  1. Sigmund Freud
  2. Ibn-e-Khaldoon
  3. Adams Smith
  4. Charles Darwin
Correct Answer: Sigmund Freud

57. Who was the first Chief Minister of Punjab Province?
  1. Abdul-Rab-Nishtar
  2. Muhammad Hussain
  3. Iftikhar Hussain Khan Mamdot
  4. None of These
Correct Answer: Iftikhar Hussain Khan Mamdot

58. French Muslim football star Zedane by birth belongs to which Muslim country?
  1. Morocco
  2. Algeria
  3. Senegal
  4. Camroon
Correct Answer: Algeria

59. What is Choreography?
  1. Art of Dancing
  2. Art of Music
  3. Art of Gardening
  4. Art of Fight
Correct Answer: Art of Dancing,

60. Doctrine of necessity was used in the case ------------------ for the forest time in the history of Pakistan?
  1. Maulvi Tamiz-ud-Din Vs State Case
  2. Dossai Vs State Case
  3. Asma Jahangir Vs State Case
  4. Nusrat Bhutto Vs State Case
Correct Answer: Maulvi Tamiz-ud-Din Vs State Case

61. AWACS in an abbrevation of:
  1. Airborne Warning Control System
  2. Airwarning and Control System
  3. Airborne Warning and communication system
  4. Airborne Warning and Control Survey
Correct Answer: Airborne Warning Control System

62. Where is the Golden Gate Situated?
  1. San Francisco (USA)
  2. London(British)
  3. Tornado (Canada
Correct Answer: San Francisco (USA)


64. When the Stock market is failing down,it is called:
  1. Bullish
  2. Bearish
  3. Falling
  4. Crashing
Correct Answer: Bearish

65. Which of the following River crossing the Equator Twice?
  1. Amazon
  2. Congo
  3. Nile
  4. Ganga
Correct Answer: Congo

66. The headquarter of Asian Development Bank (ADB) is located at:
  1. Pairs
  2. New York
  3. Manila
  4. Tokyo
Correct Answer: Manila

67. Night blindness is caused by lack of which Vitamin?
  1. vitamin A
  2. vitamin B
  3. vitamin C
  4. vitamin D
Correct Answer: Vitamin A

68. Who is the Conqueror of Central Asia?
  1. Said Bin Abi Waqas
  2. Qutayba Bin Muslim
  3. Abu Abaida Bin Jarah
  4. None of above
Correct Answer: Qutayba Bin Muslim

69. Who is the Author of "India Wins Freedom"?
  1. Maulana Abdul Kalam Azad
  2. Sir Syed Ahmed Khan
  3. Maulana Muhammad Ali Johar
  4. None of the Above
Correct Answer: Maulana Abdul Kalam Azad

70. Famous book 'A History of God' is Written by:
  1. Noam Chomsky
  2. Karen Armstrong
  3. Sydney Sheldon
  4. None of these
Correct Answer: Karen Armstrong

71. Which of the following Countries is situated below the sea level?
  1. Finland
  2. Holland (Netherlands)
  3. Switzerland
  4. Swaziland
Correct Answer: Holland (Netherlands)

72. "The Spirit of Islam" book was written by:
  1. Sir Syed Ahmed Khan
  2. Syed Ameer Ali
  3. Maulana Zafar Ali
  4. Arifa Ishfaq
Correct Answer: Syed Ameer Ali

73. Akhori Dam is located in:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Balochistan
Correct Answer: Khyber Pakhtunkhwa

74. Taklamakan Desert is located in:
  1. Mongolia
  2. Thailand
  3. Taiwan
  4. China
Correct Answer: China

75. Khalil Gibran belonged to:
  1. Jordan
  2. Lebanon
  3. Syria
  4. Turkey
Correct Answer: Lebanon

76. Headquarter of World Economic Forum is situated in:
  1. Davos (Switzerland)
  2. London(British)
  3. Geneva(Switzerland


77. Headquarter of World Economic Forum is situated in:
  1. Davos (Switzerland)
  2. London(British)
  3. Geneva(Switzerland)
  4. New York (USA)
Correct Answer: Geneva(Switzerland)

78. Qutab-Ud-din Aibak ruler of sub-continent died while playing the:
  1. Polo (Chugan)
  2. Cricket
  3. Hockey
  4. Buzakashi
Correct Answer: Polo (Chugan)

79. Baber's Tomb is situated in:
  1. Agra
  2. Dehli
  3. Kabul
  4. lahore
Correct Answer: Kabul

80. Which of the following King's tomb is not situated in sub-Continent?
  1. Jahangir
  2. Akbar
  3. Babar
  4. Aurangzeb
Correct Answer: Babar

81. Which is the largest state of the India?
  1. Rajasthan
  2. Madhia Perdash
  3. Utar Perdash
  4. Madrass
Correct Answer: Rajasthan

82. Which of the following women Prime Minister has Longest tenure?
  1. Indira Gandhi
  2. Banizir Bhutto
  3. Bandaranaike
  4. None of these
Correct Answer: Bandaranaike

83. Harry Potter is the famous character of:
  1. J.K Rowlling
  2. J.F Marshal
  3. R.V Menin
  4. none of these
Correct Answer: J.K Rowlling

84. Chromosomes are:
  1. Present only in the nucleus of a cell
  2. The biggest in number in Human cells
  3. Made up of DNA as a main component
  4. visible in all cells at every time
Correct Answer: Made up of DNA as a main component

85. Which vitamin is provide by sunlight to the Human body?
  1. vitamin A
  2. vitamin B
  3. vitamin C
  4. vitamin D
Correct Answer: vitamin D

86. Alzheimer's disease in Human beings is Characterized by the degeneration of:
  1. kidney Cells
  2. Nerve Cells
  3. Liver Cells
  4. Bone Cells
Correct Answer: Nerve Cells

87. Which of the following civilization are located banks of Tigris?
  1. Indus civilization
  2. Sumerian civilization
  3. Egyptian civilization
  4. Greek civilization
Correct Answer: Sumerian civilization

88. USA film industry Hollywood is located in:
  1. Maryland
  2. Virginia
  3. California
  4. New York
Correct Answer: New york

89. Who defeated the mongols in 14th century?
  1. Khawarzim Shah
  2. Rakn-Ud-Din Baber
  3. Zaheer-ud-Din Babar
  4. None of these
Correct Answer: Rakn-Ud-Din Baber

90. Which is the biggest oil field of Iraq?
  1. Kirkuk Oil Field
  2. Mosal Oil Field
  3. Basra Oil Field
  4. None of these
Correct Answer: Kirkuk Oil Field

91. what is the meaning of "Vishnu"?
  1. The Preserver
  2. The Helper
  3. The Destroyer
  4. The Creator
Correct Answer: The Preserver

92. Who is the Current Ambassador of Pakistan to USA?
  1. Aizaz Ahmad Chaudhry
  2. Mehmood Ali Durani
  3. Jahangir Karamat
  4. Madeeha Lodhi
Correct Answer: Aizaz Ahmad Chaudhry

93. Who was president of USA during World War I?
  1. Woodrow Wilson
  2. Theodor Rose Welt
  3. Jackson John
  4. Henry Truman
Correct Answer: Woodrow Wilson


95. Diet is the name of Parliament of the country :
  1. Japan
  2. China
  3. India
  4. South Korea
Correct Answer: Japan

96. in which year Egypt nationalized Suez Canal?
  1. 1950
  2. 1954
  3. 1956
  4. 1960
Correct Answer: 1956

97. Silicon Valley is located in which state of USA?
  1. Virginia
  2. California
  3. Alaska
  4. Maryland
Correct Answer: california

98. What is "Armageddon"
  1. A final battle between nations which will end the World
  2. A last day of Universe
  3. A name of Film
  4. None of these
Correct Answer: A final battle between nations which will end the World

99. Salisbury is the old name of:
  1. New England
  2. Petrograd
  3. Harare
  4. Bombay
Correct Answer: Harare

100. What is H5N1?
  1. Virus
  2. Bacteria
  3. Vaccine
  4. Fungi
Correct Answer: Virus