PPSC Past Paper 7


1. Shikwa and Jawab-e-Shikwa are poems of Allama Iqbal in his book:
  1. Bang-e-Dara
  2. Bal-e-Jabrael
  3. Payam-e-Mushraq
  4. Zerb-e-Kaleem
Correct Answer: Bang-e-Dara

2. Who coined the name of All India Muslim League?
  1. Sir Zaffar Ullah Khan
  2. Sardar Abdul Rab Nishtar
  3. Sir Muhammad Shafi
  4. Nawab Saleem Ullah Khan
Correct Answer: Nawab Saleem Ullah Khan

3. Palestinian Party who won 2006 election:
  1. PLO
  2. Al Fateh
  3. Hamas
  4. Hazb-Ullah
Correct Answer: Hamas

4. Who was first elected President of Pakistan?
  1. Zafar Ullah Khan
  2. Muhammad Ali Bogra
  3. F.M. Ayub Khan
  4. Abdul Rab Nishtar
Correct Answer: F.M. Ayub Khan

5. The Higher Education Commission (HEC) was establish in September 2002,who is its Chairman?
  1. Ata-Ur-Rehman
  2. Ghulam Abbas
  3. Asharaf Qazi
  4. Jalal Ahmad
Correct Answer: Ata-Ur-Rehman

6. Memoirsis an autobiography:
  1. Jane Austen
  2. Clinton
  3. Richard Nixon
  4. George W. Bush
Correct Answer: Richard Nixon

7. Macbeth is a drama written by:
  1. Shakespeare
  2. Jane Austen
  3. Charles Dickens
  4. John Milton
Correct Answer: Shakespeare

8. There is not restriction in Islam" is a verse of:
  1. Sura Baqra
  2. Sura Alaq
  3. Sura Kasur
  4. None of these
Correct Answer: Sura Baqra

9. Battle of Pllasy was fought between Siraj-Ud-Doala and:
  1. Lord Clive
  2. Lord Canning
  3. Warren Hasten
  4. Shah Alam
Correct Answer: Lord Clive

10. Foundation of Muslim League was it:
  1. Aligarh
  2. Lahore
  3. Dhaka
  4. None of these
Correct Answer: Dhaka

11. Durand Line Treaty was signed by a British man Durand and KIng of Afghanistan--------- in 1893?
  1. Amir Aman Ullah
  2. Abdul Rehman
  3. Noor Ahmed
  4. Ahmad Shah Abdali
Correct Answer: Abdul Rehman

12. Lion's share of UNO's budget is being spent on:
  1. Diseases
  2. Natural Disasters
  3. Peace
  4. Poverty
Correct Answer: Peace

13. American's plan of "Greater Middle East Initiative Plan" for purpose of:
  1. Democracy
  2. Help of Israel
  3. Kingship
  4. None of these
Correct Answer: Democracy

14. Tsunami hit 12 countries on 26th December 2004.Where was it epicentre?
  1. Java
  2. Bali
  3. Sumatra
  4. Borneo
Correct Answer: Sumatra

15. Which Muslim Country has lowest per capital income?
  1. Somalia
  2. Kenya
  3. Uganda
  4. Afghanistan
Correct Answer: Somalia

16. First Country who issued currency notes in the world?
  1. China
  2. Russia
  3. France
  4. Canada
Correct Answer: China

17. Spratly Island are dispute between China and:
  1. Vietnam
  2. Malaysia
  3. Philippine
  4. All of These
Correct Answer: All of these

18. "The Ideal of Pakistan "book was written by:
  1. Stephen Philip Cohen
  2. Harold Pinter
  3. Martin Bid
  4. None of these
Correct Answer: Stephen Philip Cohen

19. Khanki Headworks is situated on the River:
  1. Chenab
  2. Indus
  3. Ravi
  4. Jhelum
Correct Answer: Chenab

20. Brailli education system was introduce by Brailli for:
  1. Blinds
  2. Deaf
  3. Dumb
  4. All of above
Correct Answer: Blinds

21. Which country has more inventions after USA in last two decades?
  1. Germany
  2. Italy
  3. India
  4. USA
Correct Answer: Germany

22. Ghulam Muhammad Barrage is also called:
  1. Chasma Berrage
  2. Kotri Berrage
  3. Gudu Berrage
  4. Jinnah Berrage
Correct Answer: Kotri Berrage


24. Which month of Hindi year is called brother of March?
  1. Chate
  2. Basakh
  3. Magh
  4. Phaggan
Correct Answer: Chate

25. The capital of Taiwan is:
  1. Hanoi
  2. Taipei
  3. Minsk
  4. Andorra
Correct Answer: Taipei

26. Olympic Airways belongs to which country?
  1. Greece
  2. Turkey
  3. Germany
  4. USA
Correct Answer: Greece

27. Bosphorus Strait connect the Black Sea with:
  1. Aegean Sea
  2. Marmara Sea
  3. Red Sea
  4. Java Sea
Correct Answer: Marmara Sea

28. Abel Tasman discovered the Country?
  1. New Zealand
  2. Australia
  3. USA
  4. China
Correct Answer: New Zealand

29. Which is the longest river of the Asia?
  1. Yangtze
  2. Nile
  3. Indus
  4. Hango Ho
Correct Answer: Yangtze

30. ATM is the abbreviation of:
  1. Automatic Teller Machine
  2. Automatic Tell Machine
  3. Automobile Tax Machine
  4. None of these
Correct Answer: Automatic Teller Machine

31. Which country is called Playground of Europe?
  1. Switzerland
  2. Turkey
  3. France
  4. Spain
Correct Answer: Switzerland

32. Naira is the currency of:
  1. Nigeria
  2. Niger
  3. Togo
  4. Switzerland
Correct Answer: Nigeria

33. Second largest ethnic group in Afghanistan after Pushtun:
  1. Tajiks
  2. Uzbek
  3. Hazaras
  4. Taztars
Correct Answer: Tajiks

34. Religion Shintoism is followed in which of the following countries:
  1. Japan
  2. China
  3. Thailand
  4. South Korea
Correct Answer: Japan

35. Who is the author of book"clash of Civilization:?
  1. Samuel P. Huntington
  2. S.M.Bruck
  3. Bill Clinton
Correct Answer: Samuel P. Huntington,

36. Which is the oldest organization of Human Rights in the World?
  1. Anti-Slavery International
  2. Asia Watch
  3. Freedom House
  4. Ammesty International
Correct Answer: Anti-Slavery International



39. The largest producer of solar energy in the world is:
  1. Germany
  2. China
  3. Canada
  4. USA
Correct Answer: Germany

40. Who came to Pakistan after earthquake as a special representative of UNO's earthquake relief?
  1. Bush Senior
  2. Clinton
  3. Kofi Annan
  4. George W. Bush
Correct Answer: Bush Senior

41. Which country's constitution is not in a written form?
  1. USA(B)
  2. Denmark
  3. New Zealand
  4. UK
Correct Answer: Uk

42. What is Holocaust?
  1. Killing of Jews during World War I
  2. Killing of Jews during World War II
  3. Killing of Germans during World War II
  4. Killing of Japanese during World War II
Correct Answer: Killing of Jews during World War II

43. Antara is the news agency of:
  1. Indonesia
  2. China
  3. Malaysia
  4. Taiwan
Correct Answer: Indonesia

44. Word " T Sunami" Belongs to language:
  1. Japanese
  2. Urdu
  3. English
  4. Greek
Correct Answer: Japanese

45. UNO has declared the decade 2004-20014 as the decade of:
  1. Protection of Environment
  2. Eradication of Poverty
  3. Eradication of terrorism
  4. Education decade
Correct Answer: Protection of Environment

46. Novel"War and Peace" was written by:
  1. Leo Tolstoy
  2. Alexander Pushkin
  3. Shelly
  4. Tito
Correct Answer: Leo Tolstoy

47. Where was Babari Mosque situated?
  1. Ayadhya (U.P)
  2. Agra
  3. Dehli
  4. Calcutta
Correct Answer: Ayadhya (U.P)

48. Main cause of France's riots in 2005:
  1. Change in Employment rules
  2. Death of two foreigners
  3. opposition party's strike
  4. None of these
Correct Answer: Change in Employment rules

49. Which is the second biggest natural gas field of Pakistan?
  1. Dhulian (Punjab)
  2. Sui (Baluchistan)
  3. Khandkot (Sindh)
  4. Mari (Sindh)
Correct Answer: Mari (Sindh)

50. Who was the President of USA during First world War?
  1. Woodrow Wilson
  2. Theodor Rose Welt
  3. Jackson John
  4. Henry Truman
Correct Answer: Woodrow Wilson

51. The Country which has largest army in the world:
  1. China
  2. India
  3. USA
  4. South Korea
Correct Answer: China

52. The English poet who died in his young age:
  1. John Keats
  2. Shelly
  3. William Black
  4. John Marshal
Correct Answer: John Keats

53. "Paradise Lost" was written by:
  1. John Milton
  2. Charles Dickens
  3. Blake William
  4. Bertrand Russel
Correct Answer: John Milton

54. Which disease is more common in males than females?
  1. Heart Disease
  2. Dementia
  3. Colour Blindness
  4. Herpes
Correct Answer: Colour Blindness

55. Which is the most famous brand of the world:
  1. Nokia
  2. Coca Cola
  3. Micro Software
  4. None of these
Correct Answer: Coca-Cola

56. Archipelago is a:
  1. Cluster of Island
  2. Group of Sea
  3. Group of Student
  4. Group of Army
Correct Answer: Cluster of Island

57. Who discovered the law of Gravitation?
  1. Sir Isaac Newton
  2. Louis Pasture
  3. Galileo
  4. William Henry
Correct Answer: Sir Isaac Newton

58. Florence Nightingale was a:
  1. Nurse
  2. Soldier
  3. Religious reformer
  4. None of these
Correct Answer: Nurse

59. The President of USA who was killed "during his Office"?
  1. J.F.Kennedy
  2. Richard Nixon
  3. Abraham Lincoln
  4. Both A & B
Correct Answer: Abraham Lincoln

60. According to new research which is the oldest disease:
  1. Influenza
  2. Malaria
  3. Plague
  4. Leprosy
Correct Answer: Influenza

61. Who was the first President of Pakistan Muslim League?
  1. Sir Agha Khan III
  2. Nawab Khaliq-U-Zaman
  3. Nawab Waqar Ul Mulk
  4. Nawab Mohsin Ul Mulk
Correct Answer: Sir Agha Khan III

62. Centre of Tamil Nados of Sri Lanka is:
  1. Jafana
  2. Canady
  3. Colombo
  4. None of these
Correct Answer: Jafana

63. Gandhra Civilization was situated between the rivers:
  1. Chenab and Jhelum
  2. Ravi and Chenab
  3. Jhelum and Kabul
  4. Indus and Jhelum
Correct Answer: Indus and Jhelum

64. In which continent there is no glacier?
  1. Africa
  2. Australia
  3. Asia
  4. North America
Correct Answer: Africa

65. Etymology is science (study) of:
  1. Insects
  2. Words
  3. Medicienes
  4. Space
Correct Answer: Words

66. Which is the oldest organization of the world?
  1. UNO
  2. African Unity
  3. League of nations
  4. Common Wealth
Correct Answer: League of nations

67. Who is called father of computer?
  1. Charles Babbage
  2. Merry John
  3. Konard Zuse
  4. None of these
Correct Answer: Charles Babbage

68. Where days and nights are equal all the year?
  1. Nairobi
  2. New York
  3. London
  4. Oslo
Correct Answer: Nairobi

69. Where Jhelum and Chenab rivers meet?
  1. Trimmu
  2. Panjnad
  3. Rasool Pur
  4. Khanki Headworks
Correct Answer: Trimmu

70. Red Sea and Mediterranean Sea are connected by:
  1. Bosphorus Strait
  2. Suez Canal
  3. Malacca Strait
  4. Palk Strait
Correct Answer: Suez Canal

71. Which Crop is longest according to period between cultivation and harvest?
  1. Cotton
  2. Sugercane
  3. Rice
  4. Wheat
Correct Answer: Sugercane

72. Silicon valley is famous for:
  1. Computer
  2. Film Industry
  3. Cars
  4. Sugercane
Correct Answer: Computer

73. Which is the largest (biggest) search engine of internet?
  1. MSN
  2. Google
  3. Yahoo
  4. None of these
Correct Answer: Google

74. Furakha Dam on river Ganga is disputed between:
  1. India and Pakistan
  2. India and Nepal
  3. India and China
  4. India and Bangladesh
Correct Answer: India and Bangladesh

75. Which is the biggest bird in the world?
  1. Ostrich
  2. Kiwi
  3. Eagle
  4. None of them
Correct Answer: Ostrich

76. The write of book "Khakhi Shadows":
  1. S.M. Bruke
  2. K.M.Arif
  3. Aslam Baig
  4. Hassan Askari
Correct Answer: K.M.Arif

77. Which Dam is constructed by India Under the violation of "Indus Water Treaty"?
  1. Sallasal Dam
  2. Baghlihar Dam
  3. Wullar Dam
  4. All of above
Correct Answer: All of above

78. What is meant by Causeway?
  1. A raised path
  2. Marsh soil
  3. Salty ocean
  4. Road on Hill
Correct Answer: A raised path

79. Which country consumed (used) largest quality of coal in the world?
  1. Russia
  2. China
  3. USA
  4. India
Correct Answer: China

80. "The Night Watch" paintings belongs to:
  1. Rembrandt van Rijin
  2. Picasso
  3. Leonardo
  4. Michelangelo
Correct Answer: Rembrandt van Rijin

81. Headquarter of Freedom House is Situated in:
  1. Wishington
  2. Geneva
  3. London
  4. None of these
Correct Answer: Wishington

82. Harppa City is Situated on the bank of:
  1. Ravi river
  2. Chenab river
  3. Sutlej river
  4. Indus re
Correct Answer: Ravi river

83. Bismark was a great leader and Statesman of:
  1. Germany
  2. Russia
  3. Italy
  4. France
Correct Answer: Germany

84. First Muslim Who won the Nobel Prize:
  1. Anwar Saddat
  2. Yasir Arfat
  3. Sherein Ebadi
  4. Yousaf Ali
Correct Answer: Anwar Saddat

85. Which is observed on 15th May every year?
  1. Water Day
  2. Environment Day
  3. Postal Day
  4. Families Day
Correct Answer: Families Day

86. Kigali is the capital of:
  1. Uganda
  2. Togo
  3. Rwanda
  4. Namibia
Correct Answer: Rwanda

87. Which is the largest contribution of UNO's budget?
  1. USA
  2. Japan
  3. Russia
  4. China
Correct Answer: USA

88. Sabakzai Dam is being constructed under WAPDA vission 2025 in:
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtunkhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Baluchistan

89. The oldest anthem of the world:
  1. Japan
  2. China
  3. Russia
  4. Greece
Correct Answer: Japan

90. What is Big Ben?
  1. Clock
  2. Tower
  3. Cinema
  4. Road
Correct Answer: Clock

91. Who was first viceroy of India?
  1. Lord Ripon
  2. Lord Canning
  3. Lord Curzon
  4. Lord Mayo
Correct Answer: Lord Canning

92. Napoleon Bonapartr was the King of:
  1. France
  2. Italy
  3. Russia
  4. Spain
Correct Answer: France

93. Helvetia is the old name of:
  1. Netherlands
  2. Hungry
  3. Japan
  4. Switzerland
Correct Answer: Switzerland

94. Great Sandy Deseartis situated in:
  1. Australia
  2. South Africa
  3. Chad
  4. China
Correct Answer: Australia

95. Headquarter of World Economic Forum is situated in:
  1. Geneva
  2. Davos
  3. Washington
  4. Geneva
Correct Answer: Geneva

96. Which is the wisest bird in European countries?
  1. Owl
  2. Eagle
  3. Parrot
  4. Sparrow
Correct Answer: Owl

97. Which is the largest Road Tunnel in the world?
  1. Rokko
  2. Apennine
  3. St.Gotthard
  4. Laerdal Tunnel
Correct Answer: Laerdal Tunnel

98. The founder of Algebra was:
  1. Al-Khwarizmi
  2. Umer-Khayyam
  3. Lao-Tze
  4. Abu Yousaf
Correct Answer: Al-Khwarizmi

99. Martin Luther was a:
  1. Founder of Protestant Sect
  2. Father of English Poetry
  3. Great Leader of France
  4. All of above
Correct Answer: Founder of Protestant Sect

100. Anemometer is an instrument for the measure of:
  1. Velocity of wind
  2. Magnetic power
  3. Electricity
  4. Recording the graph
Correct Answer: Velocity of wind