PPSC Past Paper 8


1. The most abundant element in Earth's crust is:
  1. Silicon
  2. Oxygen
  3. Aluminium
  4. None of these
Correct Answer: Oxygen

2. SIM stands for:
  1. Single in line- module
  2. Subscribe identity module
  3. Single in line memory
  4. None of these
Correct Answer: Subscribe identity module


4. What is height of Mount Everest according to new map survey (it previous height was 29028 feet(8848 meter)?
  1. 29031 feet (8849 meter)
  2. 29042 feet (8852 meter)
  3. 29035 feet (8850 meter)
  4. 29038 feet (8851 meter)
Correct Answer: 29035 feet (8850 meter)

5. Who invented the paper?
  1. Chinese
  2. French
  3. Egyptians
  4. Spanish
Correct Answer: Chinese

6. India consists on how many states?
  1. 23
  2. 25
  3. 28
  4. 29
Correct Answer: 29

7. In which language the Holy Qur'an was first translated?
  1. Latin
  2. Arabic
  3. Persian
  4. None of these
Correct Answer: Latin

8. Philology is the Study of:
  1. Bones
  2. Muscles
  3. Language
  4. Architecture
Correct Answer: Language

9. The branch of science which deals with structure of animals and plants:
  1. Anatomy
  2. Oncology
  3. Ecology
  4. None of these
Correct Answer: Anatomy

10. Study of earthquakes is called as:
  1. Ecology
  2. Seismology
  3. Oncology
  4. None of these
Correct Answer: Seismology

11. Name of the first cloned sheep:
  1. Dolly
  2. Micky
  3. Mameen
  4. Jakor
Correct Answer: Dolly

12. Lack of -------- causes diabetes.
  1. Sugar
  2. Insulin
  3. Calcium
  4. Vitamins
Correct Answer: Insulin

13. The largest cell in the human body is:
  1. Female egg
  2. Muscle
  3. Receptor cell
  4. blood cell
Correct Answer: Female egg

14. The number of bones in the human body of an adult is approximately:
  1. 210
  2. 250
  3. 206
  4. Not fixed
Correct Answer: 206

15. World's deepest river with measured depths in excess of 220 m:
  1. Congo River
  2. Indus River
  3. Nile River
  4. Yellow River
Correct Answer: Congo River

16. The most populous state in India as well as the populous country subdivision in the world:
  1. Rajasthan
  2. Jhakarland
  3. Uttar Pradesh
  4. Punjab
Correct Answer: Uttar Pradesh

17. The Strongest muscle in the human body is:
  1. Jaw
  2. Thigh
  3. Call
  4. Upper Arm
Correct Answer: Thigh

18. The shortest bone in the human body is:
  1. Vertebrae
  2. Stapes
  3. Phalages
  4. Metacarpals
Correct Answer: Stapes

19. The normal temperature of the human body is:
  1. 90°F
  2. 98 °F
  3. 98.6 °F
  4. 96.4 °F
Correct Answer: 98.6 °F

20. Red colour of blood is because of the presence of:
  1. Iron pigment
  2. Haemoglobin
  3. Copper
  4. Vitamins


21. Red colour of blood is because of the presence of:
  1. Iron pigment
  2. Haemoglobin
  3. Copper
  4. Vitamins
Correct Answer: Haemoglobin

22. Which type of blood of individual are universal recipients:
  1. Type A
  2. Type A B
  3. Type B
  4. Type O
Correct Answer: Type A B

23. Trachoma is a disease of the:
  1. Brain
  2. Larynx
  3. Ear
  4. Eye
Correct Answer: Eye

24. Malaria is a disease which affect the:
  1. Heart
  2. Lungs
  3. Spleen
  4. Kidney
Correct Answer: Spleen

25. Leukaemia is a disease of the:
  1. Lungs
  2. Blood
  3. Skin
  4. Nerves
Correct Answer: Blood

26. What do you understand by ad valorem?
  1. According to value
  2. From the beginning
  3. At the end
  4. None of these
Correct Answer: According to value

27. Who was the first person to fly across the English Channel?
  1. Louis Bleriot
  2. Wilbur Wright
  3. Charles Lindbergh
Correct Answer: Louis Bleriot

28. Which of the following is actually a lake but is called sea?
  1. Caspian Sea
  2. Red Sea
  3. Baltic Sea
  4. None of these
Correct Answer: Caspian Sea

29. Which country has no railway?
  1. Afghanistan
  2. Lebanon
  3. Israel
  4. None of these
Correct Answer: Afghanistan

30. Deficiency of iron in human diet causes:
  1. Goiter
  2. Scurvy
  3. Anemia
  4. Rickets
Correct Answer: Anemia

31. Rickets is a disease of the:
  1. Bones
  2. Tissue
  3. Muscles
  4. Blood
Correct Answer: Bones

32. Acquired Immuno-Deficiency Syndrome(AIDS) is caused by:
  1. bacterium
  2. Protozoan
  3. Fungus
  4. Virus
Correct Answer: Virus

33. ECG is used for the diagnosis of aliment of the:
  1. Brain
  2. Heart
  3. Kidney
  4. Lungs
Correct Answer: Heart

34. Dialysis is used for the trearment of :
  1. Kidney failure
  2. Heart Failure
  3. Brain Failure
  4. None of these
Correct Answer: Kidney failure

35. Radioactivity was discovered by:
  1. Henri Becquerel
  2. Marie Curie
  3. Newton
  4. Einstein
Correct Answer: Henri Becquerel

36. who was first commander of Muslim Army?
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Hazrat Hamza (RA)
  3. Hazrat Umer (RA)
  4. Hazrat Saad (RA)
Correct Answer: Hazrat Hamza (RA)

37. Sunda Strait seperates:
  1. java from Sicily
  2. Sumatra from Java
  3. java from Singapore
  4. Singapore from Sumatra
Correct Answer: Sumatra from Java

38. which is the Britain's oldest university?
  1. St.Andrews
  2. Oxford
  3. Cambridge
  4. St.helina
Correct Answer: Oxford

39. What is "Big Ben"?
  1. A galaxy of stars on the sky
  2. The world highest tower on Tokoyo (Japan)
  3. The world's first railway engine
  4. The clock placed at the British Parliaments building
Correct Answer: The clock placed at the British Parliaments building

40. The world famous Bridge "golden Gate" is located in :
  1. New York
  2. Mexico
  3. London
  4. San Francisco
Correct Answer: San Francisco

41. Penicillin was invented by:
  1. Dr jonas E. Salk
  2. Gregory Mendel
  3. Paul Ehrlich
  4. A.Fleming
Correct Answer: A.Fleming

42. Who among the following pioneered khilafat movements?
  1. Sir Syed Ahmad khan
  2. M.A Jinnah
  3. Gandhi
  4. Ali Brothers
Correct Answer: Ali Brothers

43. A British governments deceleration in November 1917 announcing the establishments of a jawish national horne in Palestine , this treaty is called
  1. Geneva Accord
  2. Washington Declaration
  3. Balfour Declaration
  4. Pact of Paris
Correct Answer: Balfour Declaration

44. Insulin was discovered by:
  1. Alexander Fleming
  2. Edmond Fischer
  3. Dr. F G.Banting
  4. John Napier
Correct Answer: Dr. F G.Banting

45. Who invented the polio vaccine?
  1. Jonas Salk
  2. Burk Holder
  3. Robert Koch
  4. Albert Sabin
Correct Answer: Jonas Salk

46. Who invented the Laser?
  1. Sir Frank Whittle
  2. Fred Morrison
  3. Theodore Harold Maiman
  4. Seymour Cray
Correct Answer: Theodore Harold Maiman

47. Alfred Nobel Is associated with the invention of:
  1. Cosmic Rays
  2. Dynamite
  3. Dynamo
  4. Penicillin
Correct Answer: Dynamite

48. Which Vitamin is known as Ascorbic Acid?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin C

49. In which of the following district Harappa is located?
  1. Peshawar
  2. Quetta
  3. Lahore
  4. Sahiwal
Correct Answer: Sahiwal

50. Ruhr coal field is situated in:
  1. Brazil
  2. Germany
  3. Indonesia
  4. South Africa
Correct Answer: Germany

51. NESPAK is stand for:
  1. New Engineering Services of Pakistan
  2. Newly Engineering Services of Pakistan
  3. National Engineering Services of Punjab
  4. National Engineering Services of Pakistan
Correct Answer: National Engineering Services of Pakistan

52. Name of the famous novelist who wrote "for Whom the Bell tolls",The Sun Also Rises",The old man and The Sea" ,And "Farewell to Arms"
  1. William Faulkner
  2. Thomas Hardy
  3. Earnest Hemingway
  4. Henry James
Correct Answer: Earnest Hemingway

53. Citrus fruits are considered rich vitamin.
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin C

54. Atacama Desert lies in:
  1. Chile
  2. Uruguay
  3. Mexico
  4. Brazil
Correct Answer: Chile

55. Poor night vision is because of lack of :
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin A

56. Which Vitamin gets destroyed on heating?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin C

57. Which of the following Vitamin is produced in the body with the help of sunlight?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

58. Vitamin "D" prevents:
  1. Tooth Diseases
  2. Bone Diseases
  3. Skin Diseases
  4. Eyes Diseases
Correct Answer: Bone Diseases

59. What is the name of the Bangladeshi Parliaments?
  1. Tsongdu
  2. Shergo
  3. Jatiyo Sangshad
  4. Majlis
Correct Answer: Jatiyo Sangshad

60. The Longest and the Strongest bone in the Human body?
  1. Tibia
  2. Pelvis
  3. Femur
  4. Jaw
Correct Answer: Femur

61. The largest organ in the human body is:
  1. Skin
  2. Muscle Cell
  3. Liver Cell
  4. Kidney Cell
Correct Answer: Skin

62. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of :
  1. Hemoglobin
  2. Heparin
  3. fibrin
  4. Plasma
Correct Answer: Heparin

63. Gandhi started the Dandi March:
  1. To demonstrate against the policies of the British
  2. To break the Salt law
  3. To boycott the foreign goods
  4. None of these
Correct Answer: To break the Salt law

64. Under whose leadership the All India Muslim League was set up?
  1. Muhammad Ali Jinnah
  2. Seyyed Ahmed Khan
  3. Agha Khan
  4. Nawab Salimullah of Dacca
Correct Answer: Agha Khan

65. The Ahrar Movement was started as a:
  1. Pro-British Movements
  2. Pro-Muslim League Movements
  3. National and militant Movements
  4. Anti-Communal and anti -Muslim league Movements
Correct Answer: National and militant Movements

66. The border of Pakistan and Afghanistan Is Called :
  1. Durand Line
  2. 24th Parallel Line
  3. Sir Radcliffe Line
  4. None of these
Correct Answer: Durand Line

67. What is the total area of Azad Kashmir?
  1. 13
  2. 926 sq km
  3. 13
  4. 496 sq km
  5. 13
  6. 493 sq km
  7. 13
  8. 297 sq km
Correct Answer: 13,297 sq km


69. Which of the following Lake is called "Paradise of Birds"?
  1. Hub lake
  2. Manchhar Lake
  3. Haleji Lake
  4. None of these
Correct Answer: Haleji Lake

70. which of the following is known as "Graveyard of RBCs?
  1. Liver
  2. Bone Marrow
  3. Spleen
  4. Appendix
Correct Answer: Spleen

71. Night blindness is due to lack of :
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin A

72. The Vitamin which can be most easily synthesized in human body is:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

73. Deficiency of vitamin C Causes:
  1. Night Blindness
  2. Beri-Beri
  3. Scurvy
  4. None of these
Correct Answer: Scurvy

74. "Rickets" is caused due to the defeciency of :
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

75. Which of the following Vitamin helps in clotting of blood?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin K
Correct Answer: Vitamin K

76. Which is the largest search engine of the internet?
  1. Google
  2. MSN
  3. Yahoo
  4. None of these
Correct Answer: Google

77. Second largest search engine of the internet is:
  1. Google
  2. MSN
  3. Yahoo
  4. None of these
Correct Answer: Yahoo

78. Internet mostly uses for purpose of :
  1. Chat
  2. Business
  3. E-mail
  4. None of these
Correct Answer: Email

79. Victoria is the name of waterfall.Where is it Situated?
  1. Norway
  2. Philippines
  3. Zimbabwe
  4. Venezuela
Correct Answer: Zimbabwe

80. ROM stands for:
  1. Read Only Memory
  2. Read Over Memory
  3. Read of Memory
  4. None of these
Correct Answer: Read Only Memory

81. RAM Stands for:
  1. Read after Memory
  2. Random Access Memory
  3. Read All Memory
  4. None Of these
Correct Answer: Random Access Memory

82. "Http" Stands for:
  1. Hyper Text Transfer Program
  2. High Level Text Transfer Program
  3. Hyper Text Transfer Protocol
  4. High Level Text Transfer Protocol
Correct Answer: Hyper Text Transfer Protocol

83. Which of the following lightest gas?
  1. Nitrogen
  2. Hydrogen
  3. Ammonia
  4. Carbon Dioxide
Correct Answer: Hydrogen

84. Dialysis is uses for the purpose with defective :
  1. Liver
  2. Kidney
  3. Heart
  4. Diffusion
Correct Answer: Kidneys

85. Unit Decible is measurement of:
  1. Electric Charge
  2. Intensity of sound
  3. Magnetic Flux
  4. Speed of Ship And Aircraft
Correct Answer: Intensity of sound

86. Sunlight is made of:
  1. Seven Colours
  2. Five Colours
  3. Three Colours
  4. None of these
Correct Answer: Seven Colours

87. Which of the following vitamin is essential for bone and teeth formation?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin D

88. The vitamin capable of formation of blood is:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin B

89. The vitamin which is generally excerted by humans in urine is:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin C

90. Guava is a rich source of:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin C

91. High does of which vitamin can destroy the Kidneys?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin E
Correct Answer: Vitamin E

92. Spectrum is made of:
  1. Seven Colours
  2. Five Colours
  3. Three Colours
  4. None of these
Correct Answer: Seven Colours

93. What body of water connects the Bosporus Strait with the Black Sea?
  1. Sea of Marmara
  2. Aegean Sea
  3. Robson Channel
  4. Mediterranean Sea
Correct Answer: Sea of Marmara

94. Which of following strait separates Arabia and Africa?
  1. Bering Strait
  2. Bab-el-Mandeb
  3. Bosphorous
  4. davis
Correct Answer: Bab-el-Mandeb

95. Which of the following strait separate India from Sir Lanka?
  1. Davis Strait
  2. Palk Strait
  3. Sunda Strait
  4. Johor Strait
Correct Answer: Palk Strait

96. It separates Spain from Africa and connects Mediterranean Sea with the Atlantic Ocean:
  1. Gibraltar Strait
  2. Johor Strait
  3. Florida Strait
  4. None of these
Correct Answer: Gibraltar Strait

97. Brass is an alloy of:
  1. Copper and Tin
  2. Copper and Zinc
  3. Copper and Nickel
  4. None of these
Correct Answer: Copper and Zinc

98. World Meteorological Day is observed on:
  1. 23rd March
  2. 15th April
  3. 18th March
  4. 15th September
Correct Answer: 23rd March

99. World Aids Day is observed annually on:
  1. 15th December
  2. 15th September
  3. 1st December
  4. None of these
Correct Answer: 1st December

100. Kiel Canal links the:
  1. Pacific and Atlantic Ocean
  2. Mediterranean and Red Sea
  3. Mediterranean and Black Sea
  4. North Sea and Baltic Sea
Correct Answer: North Sea and Baltic Sea