MATHEMATIC

1. 20 % of 2 is equal to

  • Subject:  Generic
  1. 20
  2. 4
  3. 0.4
  4. 0.04
Correct Answer: 0.4

3. ??? ???

  • Subject:  Generic
  1. 24
  2. 13
  3. 20
  4. 21
Correct Answer: ??? ???

5. Complete the sequence: 6, 11, ____, 27.

  • Subject:  Generic
  1. 16
  2. 17
  3. 18
  4. 19
Correct Answer: 18

7. Divide 350 into two parts in the way that on exceeds the other by 4:

  • Subject:  Generic
  1. 180. 170
  2. 185. 165
  3. 174. 176
  4. 173. 177
Correct Answer: 173. 177

8. A mechanical stopwatch can measure a time interval up to a minimum _______ seconds.

  • Subject:  Generic
  1. 0.20 s
  2. 0.1 s
  3. 0.5 s
  4. 0.01 s
Correct Answer: 0.1 s

10. The number of elements in power set {1.2.3} is:

  • Subject:  Generic
  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8
Correct Answer: 8

11. How many subsets does an empty subset have?

  • Subject:  Generic
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 10
Correct Answer: 1

12. When a triangle has two congruent sides, it is called __________ triangle.

  • Subject:  Generic
  1. Isosceles
  2. Equilateral
  3. Scalene
  4. Iso Scale
Correct Answer: Isosceles

13. The _________ is equal to the sum of all the valaues in the data dived by the number of values in the data.

  • Subject:  Generic
  1. Mean
  2. Mode
  3. Median
  4. Geometric Mean
Correct Answer: Mean

15. The medians of a triangle cute each other in the ratio:

  • Subject:  Generic
  1. 4 : 1
  2. 3 : 1
  3. 2 : 1
  4. 1 : 1
Correct Answer: 2 : 1

17. 60 men can do a work in 40 days. How long will it take 40 men to complete the same works?

  • Subject:  Generic
  1. 30 days
  2. 29 days
  3. 23 days
  4. 60 days
Correct Answer: 60 days

18. What is the value of x in 3x - 15 - 6 +=0?

  • Subject:  Generic
  1. 6
  2. 7
  3. 9
  4. -9
Correct Answer: -9

20. Complete the series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, ____________

  • Subject:  Generic
  1. 7
  2. 10
  3. 14
  4. 15
Correct Answer: 15

22. Divide 350 into two parts in the way that on exceeds the other by 4:

  • Subject:  Generic
  1. 180. 170
  2. 185. 165
  3. 174. 176
  4. 173. 177
Correct Answer: 173. 177

25. What is the speed of a car that travels 700 km in 3 hours and 30 minutes?

  • Subject:  Generic
  1. 150 km/h
  2. 175 km/h
  3. 185 km/h
  4. 200 km/h
Correct Answer: 200 km/h

26. 888 ÷ 0.8 x 8 = ?

  • Subject:  Generic
  1. 8880
  2. 0.8007
  3. 8800
  4. 88.80
Correct Answer: 8880

27. The number 329 is divisible by:

  • Subject:  Generic
  1. 11
  2. 9
  3. 8
  4. 7
Correct Answer: 7

29. If b = 1 then b3/b2 = ?

  • Subject:  Generic
  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. 0
Correct Answer: 1

30. One kilometer is equal to know many miles?

  • Subject:  Generic
  1. 0.85
  2. 0.5
  3. 0.62
  4. 1.6
Correct Answer: 0.62

31. If one of the angles of a triangle is 90 degrees what would be the value of other two angles?

  • Subject:  Generic
  1. 60 and 30 degrees
  2. 50 and 40 degrees
  3. 70 and 20 degrees
  4. 45 and 45 degrees
Correct Answer: 45 and 45 degree

33. If Amir is in the North of Bilal and Saad is in the West of Bilal, In which direction is Amir with respect to Saad?

  • Subject:  Generic
  1. West South
  2. West North
  3. North East
  4. North
Correct Answer: North East

34. find the marked price of a uniform shirt if it is sold for Rs.1311 after discount of 5%?

  • Subject:  Generic
  1. Rs. 1380
  2. Rs. 1520
  3. Rs. 1320
  4. Rs. 1460
Correct Answer: Rs. 1380

35. Complete the series 2,4,6,10,28....?

  • Subject:  Generic
  1. 82
  2. 88
  3. 78
  4. none of these
Correct Answer: 82

36. If 1 inch = 60 then 2.5 inches is equal to?

  • Subject:  Generic
  1. 150
  2. 120
  3. 180
  4. 140
Correct Answer: 150

37. 294 is multiplied to which positive to give a complete square?

  • Subject:  Generic
  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. None of these
Correct Answer: 6

38. Which of following is wrong?

  • Subject:  Generic
  1. 227=3.2
  2. 33/11=3
  3. 227/7 = 3.14
  4. 22/11=2
Correct Answer: 227=3.2

39. 2x + 7 = 19 then x = ?

  • Subject:  Generic
  1. 7
  2. 6
  3. 8
  4. 10
Correct Answer: 6

40. A toy is sold for Rs.220. What was the cost if the rate of profit was 10% of the cost?

  • Subject:  Generic
  1. 198
  2. 202
  3. 200
  4. 201
Correct Answer: 200

41. Let us suppose a mass on Earth be 100 kg, What will be mass on moon?

  • Subject:  Generic
  1. more than 100 kg
  2. less than 100 kg
  3. 100 kg (perfectly)
  4. No proper information
Correct Answer: less than 100 kg

42. Complete the series 3,4,7,8,11,12,...?

  • Subject:  Generic
  1. 15
  2. 18
  3. 20
  4. 21
Correct Answer: 15

43. One fourth of 15 is

  • Subject:  Generic
  1. 3.72
  2. 3.73
  3. 3.75
  4. 3.80
Correct Answer: 3.75

44. Multiply: 9.5 x 6 = ______

  • Subject:  Generic
  1. 57
  2. 56
  3. 58
  4. 59
Correct Answer: 57

45. Simplify the equation: 5 + 2 x 6 ÷ 3 (2) = ?

  • Subject:  Generic
  1. 9
  2. 12
  3. 7
  4. 5
Correct Answer: 7

48. Complete the series 11,15,24,_____, 65, 101

  • Subject:  Generic
  1. 39
  2. 40
  3. 48
  4. 50
Correct Answer: 40

52. If the average of five numbers is 6.92, then the sum of numbers is:

  • Subject:  Generic
  1. 34
  2. 34.6
  3. 34.4
  4. 34.8
Correct Answer: 34.6

53. Solve for (?) v729 - v441= v? + 1

  • Subject:  Generic
  1. 49
  2. 36
  3. 25
  4. 16

54. (2²)³ = ?

  • Subject:  Generic
  1. 16
  2. 18
  3. 32
  4. 64
Correct Answer: 64

55. What is x in the series? 24, 29, 36, 41, x, 53

  • Subject:  Generic
  1. 45
  2. 47
  3. 48
  4. 46
Correct Answer: 48

56. What is x in the series? 24, 29, 36, 41, x, 53

  • Subject:  Generic
  1. 45
  2. 47
  3. 48
  4. 46
Correct Answer: 48

57. Find the square of 35:

  • Subject:  Generic
  1. 15
  2. 1125
  3. 1225
  4. 1215
Correct Answer: 1225

58. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

  • Subject:  Generic
  1. 4 years
  2. 8 years
  3. 10 years
  4. 12 years
Correct Answer: 4 years

60. Complete the series: 14, 28, 20, 40, 32, 64,____

  • Subject:  Generic
  1. 52
  2. 56
  3. 96
  4. 128
Correct Answer: 56

61. A hockey team won 6 games and lost 8. What is the ratio of wins to number of games?

  • Subject:  Generic
  1. 6:8
  2. 8:6
  3. 3:7
  4. 8:14
Correct Answer: 3:7

64. Which number can replace both the questions marks in 2/? = ?/50?

  • Subject:  Generic
  1. 5
  2. 10
  3. 25
  4. 100
Correct Answer: 10

65. The 4% of a number is 120, the number is;

  • Subject:  Generic
  1. 2000
  2. 3000
  3. 5000
  4. 4000
Correct Answer: 3000

66. 1.272747.... is a/an:

  • Subject:  Generic
  1. Rational Number
  2. Irrational Number
  3. Integer
  4. Whole number
Correct Answer: Irrational Number

67. If sum of two numbers is 30 and their difference is 8, what is their product?

  • Subject:  Generic
  1. 200
  2. 201
  3. 209
  4. none of these
Correct Answer: 209

68. if 4 = 8, 5 = 15, 6 = 24 then 7 = ?

  • Subject:  Generic
  1. 30
  2. 35
  3. 40
  4. 45
Correct Answer: 35

70. v6 x v6 = ?

  • Subject:  Generic
  1. 6v6
  2. 6
  3. 6 x 6
Correct Answer: 6

71. (4x3+5x6)/(18x2-22) = ?

  • Subject:  Generic
  1. 96/7
  2. 7/4
  3. 3
  4. 7/60
Correct Answer: 3

72. Which one of the following is a positive square root of 2209?

  • Subject:  Generic
  1. 37
  2. 43
  3. 53
  4. 47
Correct Answer: 47

73. By converting 142.5% into decimal, answer will be:

  • Subject:  Generic
  1. 1.425
  2. 0.1425
  3. 142.5
  4. 14.25
Correct Answer: 1.425

74. Complete the series: 1, 3, 7, 15, 31,63, ______.

  • Subject:  Generic
  1. 123
  2. 125
  3. 127
  4. 129
Correct Answer: 127

75. Complete the series: 2, 4, 10, 28, _____.

  • Subject:  Generic
  1. 64
  2. 70
  3. 76
  4. 82
Correct Answer: 82

76. 2² means:

  • Subject:  Generic
  1. 2x5
  2. 2+5
  3. 2x2x2x2x2
  4. 2 ÷ 5
Correct Answer: 2x2x2x2x2

77. If Ali get 25% profit by selling an article in 250 rupees what is the original prince of the article?

  • Subject:  Generic
  1. 200
  2. 230
  3. 240
  4. None of these
Correct Answer: 200

78. Ahmed got 25 rupees profit on every article of Rs. 250 then how much percentage of profit

  • Subject:  Generic
  1. 10%
  2. 20%
  3. 11.11%
  4. None of these
Correct Answer: 10%

79. Akram sold a plot at Rs.60,000 and the cost of the plot is Rs.57,000 then the profit he earns is?

  • Subject:  Generic
  1. 3.23%
  2. 5.23%
  3. 10.32%
  4. 6.32%
Correct Answer: 5.23%

80. If A's income is 40% less than B's income, then how much percent is B's income more than A's income

  • Subject:  Generic
  1. 66.66%
  2. 68.66%
  3. 69.66%
  4. None of these
Correct Answer: 66.66%

81. If number of legs of goats in a grass field are 3004008 then total number of goats are?

  • Subject:  Generic
  1. 651002
  2. 751002
  3. 851002
  4. None of these
Correct Answer: 751002

84. Find the sum of two consecutive even numbers, their difference of whose square is 84?

  • Subject:  Generic
  1. 42
  2. 44
  3. 46
  4. None of these
Correct Answer: 42

85. Complete the series 15, 13, 11, 14, 17

  • Subject:  Generic
  1. 13
  2. 14
  3. 19
  4. None of thse
Correct Answer: 13

86. Complete the number series: 1,2,2,5,3,8,_____?

  • Subject:  Generic
  1. 3
  2. 7
  3. 6
  4. 4
Correct Answer: 4

88. Complete the series: 1, 1, 8, 4, 27, 9, _____.

  • Subject:  Generic
  1. 64
  2. 20
  3. 60
  4. 16
Correct Answer: 64

89. If, x - y = 6 and x + y = 16, then

  • Subject:  Generic
  1. x=5 and y = 3
  2. x=8 and y = 5
  3. x=10 and y = 3
  4. x=11 and y = 5
Correct Answer: x=11 and y = 5

93. v4225 = ?

  • Subject:  Generic
  1. 45
  2. 65
  3. 75
  4. 55
Correct Answer: 65

94. Which of the following fractions has smallest value.

  • Subject:  Generic
  1. 1/7
  2. 1/8
  3. 2/9
  4. 5/11
Correct Answer: 1/8

95. A hockey team won 6 games and lost 8. What is the ratio of wins to number of games?

  • Subject:  Generic
  1. 6:8
  2. 8:6
  3. 3:7
  4. 8:14
Correct Answer: 3:7

97. 0.05 is equal to which of the following fractions?

  • Subject:  Generic
  1. 1/10
  2. 1/15
  3. 1/18
  4. 1/20
Correct Answer: 1/20

98. A fruit seller had some mangoes. He sells 30% mangoes and still has 280 mangoes. Find the number of mangoes he had:

  • Subject:  Generic
  1. 400 mangoes
  2. 588 mangoes
  3. 600 mangoes
  4. 388 mangoes
Correct Answer: 400 mangoes

100. Half Jug Maths

  • Subject:  Generic
  1. 950
Correct Answer: 950

101. Investment

  • Subject:  Generic
  1. 2500
Correct Answer: 2500

102. Interview job

  • Subject:  Generic
  1. 3:5
Correct Answer: 3:5

103. 1100011

  • Subject:  Generic
  1. 99
Correct Answer: 99

104. 1 km

  • Subject:  Generic
  1. 0.62 miles
Correct Answer: 0.62 miles

105. HIgh Jump Method

  • Subject:  Generic
  1. Straddle
Correct Answer: Straddle

106. a - b = 3, a² + b² = 29, ab = 10

  • Subject:  Generic
  1. a - b = 3
  2. a² + b² = 29
  3. ab = 10
Correct Answer: a - b = 3, a² + b² = 29, ab = 10

107. Youngest Sum of ages 50 =

  • Subject:  Generic
  1. 4
Correct Answer: 4

108. 5 + 6 x 3 - 2 ÷ 2 =

  • Subject:  Generic
  1. 22
Correct Answer: 22

109. 3x - 16 = 40 =

  • Subject:  Generic
  1. 8
Correct Answer: 8

110. 1/1000 =?

  • Subject:  Generic
  1. 0.001
  2. 1.001
  3. 2.001
  4. 3.001
Correct Answer: 0.001

111. What number cones in the series: 5, 4, 9, 13, 22, 35, ____?

  • Subject:  Generic
  1. 53
  2. 57
  3. 60
  4. 63
Correct Answer: 57

112. Complete the series: 1, 2, 9, 27, 64, 125, ______

  • Subject:  Generic
  1. 144
  2. 225
  3. 256
  4. None of these
Correct Answer: 256

113. Complete the series: 3, 5, 10, 12, 24, 26 ______,

  • Subject:  Generic
  1. 52
  2. 30
  3. 28
  4. 48
Correct Answer: 52