ISLAMIAT


1. Namaz-e-Khasoof is offered at the time of __________ ?
  1. Lunar eclipse
  2. Solar eclipse
  3. earthquake
  4. heavy rain
Correct Answer: Lunar eclipse

2. __________ takes out souls of life bearing creatures.
  1. Jibrael (A.S)
  2. Mikael (A.S)
  3. Israfeel (A.S)
  4. Izraeel (A.S)
Correct Answer: Izraeel (A.S)

3. One pair of books is not among the Sahahe Sitta:
  1. Sahih Bukhari Sahih Muslim
  2. Sahih Bukhari Sunnan Tirmizi
  3. Sahih Bukhari Shamail Tirmizi
  4. Sahih Bukhari Sunan Ibn-e-Maja
Correct Answer: Sahih Bukhari Shamail Tirmizi

4. Which Surah starts without Bismillah
  1. Al-Baqara
  2. Al-Nisa
  3. Al-Toba
  4. Al-Ikhlas
Correct Answer: Al-Toba


6. Amount of zakat cannot be used in…
  1. Madrassah
  2. Mosque
  3. Hospital
Correct Answer: Mosque

7. What is Sahihain:
  1. Mishkat
  2. Bukhari
  3. Bukhari and Muslim
  4. Ibne Majah
Correct Answer: Bukhari and Muslim

8. Jehad become mandatory in ____
  1. 1 AH
  2. 2 AH
  3. 3 AH
  4. 4 AH
Correct Answer: 2 AH

9. Which one is called Masha’ar-ulHaram:
  1. Mina valley
  2. Muzdalifa Valley
  3. Arafat
Correct Answer: Muzdalifa Valley

10. Who was the first martyre in Islam:
  1. Hazrat Hamza (RA)
  2. Hazrat Yasir (RA)
  3. Hazarat Sumaya (RA)
Correct Answer: Hazarat Sumaya (RA)

11. Who first embraced Islam among women:
  1. Hazrat Fatima (RA)
  2. Hazrat Zainab (RA)
  3. Hazrat Khadija (RA)
  4. Hazrat Ayesha (RA)
Correct Answer: Hazrat Khadija (RA)

12. What is Istelam:
  1. Salam to Kaaba
  2. Salam to Hajre Aswad
  3. Kissing Hajre Aswad
  4. Praying at Muqam –e-Ibrahim
Correct Answer: Kissing Hajre Aswad

13. Who collected Quranic verses in one place:
  1. Hazrat Umar (RA)
  2. Hazrat Abdullah ibne Abbas (RA)
  3. Hazrat Abdullah ibne Masud (RA)
  4. Hazrat Usman (RA)
Correct Answer: Hazrat Usman (RA)

14. How much Surah the Quran contains:
  1. 124
  2. 109
  3. 114
  4. 220
Correct Answer: 114

15. The Nisab of Zakat in gold is:
  1. 18 Tolas
  2. 24 Tolas
  3. 7 ½ Tolas
  4. 35 Tolas
Correct Answer: 7 ½ Tolas

16. A Verse of the Holy Quran indicates the name of:
  1. Hazrat Usman
  2. Hazrat Muaaz
  3. Hazrat Saad
  4. Hazrat Zaid
Correct Answer: Hazrat Zaid

17. A Muslim female is coffined in:
  1. Eight Sheets
  2. Five Sheets
  3. One Sheet
  4. Ten Sheets
Correct Answer: Five Sheets

18. The original name of Imam Bukhari is:
  1. Saeed bin Hatem
  2. Ali Zaid
  3. Ismail
  4. Muhammad bin Ismail
Correct Answer: Muhammad bin Ismail

19. Makka was conquered in:
  1. 5 A.H
  2. 10 A.H
  3. 2 A.H
  4. 8 A.H
Correct Answer: 8 A.H

20. Qurbani (Holy Slaughtering) is made during Hajj at:
  1. Arafat
  2. Mina
  3. Muzdalifa
  4. Safa
Correct Answer: Mina

21. Jami-i-Quran is taken for:
  1. Hazrat Ali (R.A)
  2. Hazrat Saad (R.A)
  3. Hazrat Usman (R.A)
  4. Hazrat Masood (R.A)
Correct Answer: Hazrat Usman (R.A)

22. Pious-Caliphate lasted for about:
  1. Eighteen Years
  2. Twenty Years
  3. Thirty Years
  4. Five Years
Correct Answer: Thirty Years

23. Gathering on Arafat during Hajj is made on:
  1. 9th Zil Hajjah
  2. 3rd Ramazan
  3. 2nd Safar
  4. 18 Shawal
Correct Answer: 9th Zil Hajjah

24. How many stages the Quran contains?
  1. 8
  2. 7
  3. 9
  4. 12
Correct Answer: 7

25. Who was the first writer of "Wahi" in Quraish?
  1. Harat Abdul Rahman bin Auf (RA)
  2. Hazrat Zaid bin Sabit (RA)
  3. Hazrat Abdulla bin Zubair (RA)
  4. Hazrat Ibn Masuod (RA)
Correct Answer: Hazrat Ibn Masuod (RA)

26. Kitab-ul-Assar is compiled by:
  1. Imam Abu Hanifah (RA)
  2. Imam Shafi (RA)
  3. Imam Malik (RA)
  4. Imam Humbal (RA)
Correct Answer: Imam Abu Hanifah (RA)

27. Imam Shafi took the office of "Religious Judgment" in the age of:
  1. 13 years
  2. 14 years
  3. 20 years
  4. 15 years
Correct Answer: 15 years

28. What was the name of faster sister of the Holy Prophet (PBUH)?
  1. Hazrat Salmah (RA)
  2. Hazrat Raqiyyah (RA)
  3. Hazrat Mariah (RA)
  4. Hazrat Shima (RA)
Correct Answer: Hazrat Shima (RA)

29. Namaz-e-Istisqa" is prayer for:
  1. Blessing of God
  2. Pardon
  3. Rain
  4. Sleep
Correct Answer: Rain

30. Who is called "Saqi Zam Zam"?
  1. Hazrat Abbas (RA)
  2. Hazrat Hamzah (RA)
  3. Hazrat Muaz bin Jabal (RA)
  4. Hazrat Muawiyah (RA)
Correct Answer: Hazrat Abbas (RA)

31. The "Kissing of the Hajr-e-Aswad" is called:
  1. Saee
  2. Mabroor
  3. Istelam
  4. Shaut
Correct Answer: Istelam

32. What is the number of Ramzan in the Islamic Calender?
  1. 8th
  2. 9th
  3. 10th
  4. 11th
Correct Answer: 9th

33. Give the name, who compiled first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa."
  1. Hazrat Abu Bakar (RA)
  2. Imam Muslim (RA)
  3. Hazrat Abdullah bin Amr (RA)
  4. Hazrat Abu Hurairah (RA)
Correct Answer: Hazrat Abdullah bin Amr (RA)

34. Who advised Abu Bakr (R.A) to compile the Quran:
  1. Hazrat Umar (R.A)
  2. Hazrat Uthman (R.A)
  3. Hazrat Ali (R.A)
  4. Hazrat Zaid (R.A)
Correct Answer: Hazrat Umar (R.A)

35. The Nisab of Zakat in Silver is:
  1. 40 Tolas
  2. 50 Tolas
  3. 50 ½ Tolas
  4. 52 ½ Tolas
Correct Answer: 52 ½ Tolas

36. The Prophet made Hazrat Muaaz bin Jabal the Governor of:
  1. Kufa
  2. Makkah
  3. Medina
  4. Yaman
Correct Answer: Yaman

37. Who are the “Sahibain”?
  1. Abu Hanifah and Abu Yusuf
  2. Abu Hanifah and Imam Shaibani
  3. Abu Yusuf and Imam Shaibani
  4. Abu Hanifah and Imam Shafi
Correct Answer: Abu Hanifah and Imam Shaibani

38. Hajj is not completed unless you go to:
  1. Makkah
  2. Medina
  3. Mina
  4. Arafat
Correct Answer: Arafat

39. “Kitab-al-Umm” is written by:
  1. Abu Hanifa
  2. Imam Malik
  3. Imam Shafi
  4. Ahmad bin Hambal
Correct Answer: Imam Shafi

40. The foundation of Bait Ul-Hikmah was laid down during:
  1. Abbasid Period
  2. Ummayad Dynasty
  3. Fatmid
  4. Sub-Continent
Correct Answer: Abbasid Period

41. What is the number of month “Rajab” in Islamic Calendar?
  1. First
  2. 7th
  3. 5th
  4. Eleventh
Correct Answer: 7th

42. First Mujadid was Hazrat Umar bin Abdul Aziz. Who was the second one?
  1. Ibn-e-Taimya
  2. Imam Ghizali
  3. Ahmad Sirhindi
  4. Shah Waliullah
Correct Answer: Ahmad Sirhindi

43. Sahifa Hammam bin Munabih was found by:
  1. Mufti M. Abduhu
  2. Rasheed Ahmad Raza
  3. Dr. Hamidullah
  4. Dr. Zakir Naik
Correct Answer: Dr. Hamidullah

44. In which Surat of Quran there is mention of Zulqarnain?
  1. A’ssuff
  2. Alkahaf
  3. Al Mujadala
Correct Answer: Alkahaf

45. Muslims are the best of all due to:
  1. Justice
  2. Moderation
  3. Truthfulness
Correct Answer: Moderation

46. Sahib Us-Ser is the nickname of:
  1. Hazrat Khuzaifa (R.A)
  2. Hazrat Uqba (R.A)
  3. Hazrat Saad (R.A)
Correct Answer: Hazrat Khuzaifa (R.A)

47. Masjide Khief is located in:
  1. Muzdilifa
  2. Arafaat
  3. Minna
Correct Answer: Minna

48. Ghaseel ul Malaika is the title of:
  1. Hazrat Abu Talha (R.A)
  2. Hazrat Abu Dahana (R.A)
  3. Hazrat Hanzala (R.A)
  4. Hazrat Saad (R.A)
Correct Answer: Hazrat Hanzala (R.A)

49. Who was appointed as Usher for Hijrat-e-Madinah?
  1. Hazrat Saad bin Ubada (R.A)
  2. Hazrat Utab bin Usaid (R.A)
  3. Hazrat Abdullah bin Ariqat (R.A)
Correct Answer: Hazrat Abdullah bin Ariqat (R.A)

50. Who was a historian jurist, philosopher, as well as a politician?
  1. Shams uddin Ibni Khalkan
  2. Abdur Rehman Ibni Khaldoon
  3. Abu Bakar Muhammad Ibni Yahya
Correct Answer: Abdur Rehman Ibni Khaldoon

51. When law of inheritence was revealed?
  1. Three Hijre
  2. Four Hijree
  3. Five Hijree
Correct Answer: Four Hijree

52. Who was the last Commander in Chief for Ghazwa-e-Mautah?
  1. Hazrat Khalid bin Waleed (R.A)
  2. Abdur Rehman bin Auf (R.A)
  3. Abdullah bin Rawaha (R.A)
Correct Answer: Hazrat Khalid bin Waleed (R.A)

53. Imam Dar ul Hijrat is the title of:
  1. Imam Ahmad bin Hunbal
  2. Imam Malik
  3. Imam Shafee
Correct Answer: Imam Malik

54. The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only:
  1. Two times
  2. Four times
  3. Six times
  4. Seven times
  5. None of these
Correct Answer: Four times

55. Khateeb –ul-Anbia as a title of:
  1. Hazrat Idress (AS)
  2. Hazrat Ibrahim (AS)
  3. Hazrat Yaqoob (AS)
  4. Hazrat Shoaib (AS)
  5. None of these
Correct Answer: Hazrat Shoaib (AS)

56. Hazrat Umer (RA) appointed as custodian of Bait-ul-Mal:
  1. Abdullah bn Irqum (RA)
  2. Abdullah bin Umar (RA)
  3. Abdullah bin Abbas (RA)
  4. Abudllah bin Zubair (RA)
  5. None of these (Abdullah bin Masud)
Correct Answer: None of these (Abdullah bin Masud)

57. The effective Zakat System can ensure the elimination of:
  1. Poverty
  2. Interest
  3. Class Distinction
  4. Ignorance
  5. None of these
Correct Answer: Poverty

58. Masjid Zu Qiblatain is situated In:
  1. Madina
  2. Mukkah
  3. Taif
  4. Jabal-e-Noor
  5. None of these
Correct Answer: Madina

59. Who was a Historian, justice, philospher as well as Politician?
  1. Shams ud din bin Khalkan
  2. Abdur Rehman bin Khaldun
  3. Abu Bakar Muhammad Yahya
  4. Muhammad bin Essa
Correct Answer: Abdur Rehman bin Khaldun

60. Which Surah of Quran has Bismillah twice:
  1. Al Nehal
  2. Al Namal
  3. Al Ahzaab
  4. Al Noor
  5. None of these
Correct Answer: Al Namal

61. Had -e- Qazaf (False Accusation) is:
  1. 50 Lashes
  2. 70 Lashes
  3. 80 Lashes
  4. 90 Lashes
  5. None of these
Correct Answer: 80 Lashes

62. Ada Bin Hatam Thai embraced Islam in:
  1. 3 Hijri
  2. 6 Hijri
  3. 9 Hijri
  4. 11 Hijri
  5. None of these
Correct Answer: 9 Hijri

63. Wealth obtained from a mine is liable to:
  1. Zakat
  2. Khumus
  3. Sulus
  4. Rubah
  5. None of these
Correct Answer: Khumus

64. Sadaq-e-Eid-ul-Fitr has been proclaimed in the year:
  1. 2 Hijri
  2. 3 Hijri
  3. 4 Hijri
  4. 5 Hijri
Correct Answer: 2 Hijri

65. Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of:
  1. Imam Ahmad
  2. Imam Malik
  3. Imam Shaafi
  4. Imam Muhammad
Correct Answer: Imam Malik

66. The seal affixed on important letters by prophet (SAW) was in the Custody of:
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Hazrat Qais RA
  3. Hazrat Khuzaifa (RA)
  4. Hazrat Bilal (RA)
Correct Answer: Hazrat Khuzaifa (RA)

67. Ameen –ul-Umat is the title of Hazrat:
  1. Emar bin Yasir (RA)
  2. Suleman Farsi (RA)
  3. Abu-ubaida bin Al Jaraah (RA)
  4. Abu Saeeed Khuzir (RA)
Correct Answer: Abu-ubaida bin Al Jaraah (RA)

68. River Neil was declared as Sayedul-Anhar by Hazrat:
  1. Hazrat Abu Bakar (RA)
  2. Hazrat Umer (RA)
  3. Hazrat Usman (RA)
  4. Hazrat Ali (RA)
Correct Answer: Hazrat Umer (RA)

69. Umm-ul-Masakeen was the title given to one of the wives of the Prophet (SAW):
  1. Harat Sauda (RA)
  2. Hazrat Zainab benet Jehash (RA)
  3. Hazrat Zainab benet Khuzima (RA)
  4. Hazrat Safia (RA)
Correct Answer: Hazrat Zainab benet Khuzima

70. Hazrat Muhammad (SAW) gave the key of Bait Ullah permanently to Hazrat:
  1. Umara Bin Utba
  2. Hanzla bin Abi Aamir
  3. Usman bin Talha
  4. Abdullah Bin Aamir
Correct Answer: Usman bin Talha

71. Arafat gathering is held on:
  1. 8 Zil hajj
  2. 9 Zil Hajj
  3. 10 Zil hajj
  4. 12 Zil hajj
  5. None of these
Correct Answer: 9 Zil Hajj

72. Which one of the following is included amongst the Ushera-eMubhashera:
  1. Saad Bin Ubaid
  2. Saad bin Abada
  3. Saad Bin Abi waqas
  4. hazrat Hamza
Correct Answer: Saad Bin Abi waqas

73. Batha Valley is situated in:
  1. Makkah
  2. Madina
  3. Egypt
  4. Jordan
  5. None of these
Correct Answer: Makkah

74. The longest Surah of the Qur'an is:
  1. Surah al Baqarah
  2. Surah al Imran
  3. Surah al Tauba
  4. Surah Yunus
  5. None of these
Correct Answer: Surah al Baqarah

75. Al-Maeen is a Surah in which there are:
  1. 100 or more ayahs
  2. Simple orders
  3. Hard orders
  4. Less than 100 ayahs
  5. None of these
Correct Answer: 100 or more ayahs

76. "Arbaeen" is the book of Hadith in which there are:
  1. 40 Ahadith
  2. 50 ahadith
  3. 30 Ahadith
  4. 20 Ahadith
  5. None of these
Correct Answer: 40 Ahadith

77. Fatwa Qazi Khan is an authentic Fatwa of:
  1. Fiqh Hanbali
  2. Fiqh Maliki
  3. Fiqh Shafi
  4. Fiqh Hanafi
  5. None of these
Correct Answer: Fiqh Shafi

78. "FIDK" garden was bestowed to the Holy Prophet as:
  1. Fay
  2. Booty
  3. Gift
  4. Loan
  5. None of these
Correct Answer: Fay

79. QUBA mosque has been mentioned in:
  1. Surah al Tauba
  2. Surah Anfal
  3. Surah Dhuha
  4. Surah Al-Muzammil
  5. None of these
Correct Answer: Surah al Tauba

80. The tile given to the pioneers of Islam was:
  1. Mushahidoon al Awwalun
  2. Muslimoon al Awwalun
  3. Assabiqoon al Awwalun
  4. Al-awwalun al awwalun
Correct Answer: Assabiqoon al Awwalun

81. The meaning of YA SABAHAHO is:
  1. Good Morning
  2. Good Morning declaration
  3. Oh Morning danger
  4. Wishing Good morning
Correct Answer: Oh Morning danger

82. The Master if Hazrat Bilal (MABPH) during embracing Islam was:
  1. Abu Jahal
  2. Ummayia Bin Harb
  3. Ummayia bin Khalaf
  4. Oqabah bin Abi al Mueet
Correct Answer: Ummayia bin Khalaf

83. Splitting of the moon occurred in:
  1. Arafat
  2. Mina
  3. Muzdalifa
  4. Haram e Pak
Correct Answer: Mina

84. The "IFK" event is described in the Qur'an in:
  1. Surah Baqarah
  2. Surah Tauba
  3. Surah Noor
  4. Surah Yaseen
  5. None of these
Correct Answer: Surah Noor

85. The Prophet's stamp comprises of these words:

Correct Answer: Allah,Rasool,Muhammad

86. The heads of Zakat are:
  1. Eight
  2. Nine
  3. Seven
  4. Five
  5. None of these
Correct Answer: Eight

87. MAUWAZATAIN means:
  1. A collection of Ahadith
  2. Two specific Surahs of Quran
  3. A book of Jaffariah fiqh
  4. A book of hanafi fiqh
Correct Answer: Two specific Surahs of Quran

88. Ozza was the name of:
  1. a specific goddess of Quraish
  2. Honour and Respect
  3. name of a tree
  4. name of a snake
Correct Answer: a specific goddess of Quraish

89. LEA'AN is:
  1. A clause of Islamic law
  2. To receive a reward
  3. A term of trade
  4. To bargain
Correct Answer: A clause of Islamic law

90. Ashabus sabt means:
  1. Jews
  2. Christians
  3. Muslims
  4. Sabieen
  5. None of these
Correct Answer: Jews

91. The number of famous months are:
  1. Four
  2. Six
  3. Seven
  4. Two
  5. None of these
Correct Answer: Four

92. Jabal-e-Noor is situated in:
  1. Arafat
  2. Ghar e Hira
  3. Ghar e Saur
  4. Jabal Uhud
  5. None of these
Correct Answer: None of these

93. Mention the religious book(s) of Buddhism:
  1. Weena Pataka
  2. Sata Pataka
  3. Abhi Dhaman Pataka
  4. All of these
  5. None of these (Tripitaka )
Correct Answer: None of these (Tripitaka )

94. What was the Religious of the majority of the Arabs before Islam?
  1. Buddhism
  2. Jewish
  3. Idolatrous
  4. Christianity
Correct Answer: Idolatrous

95. Name of the son of Hazarat Yaqoob (A.S) whose off-springs are the Jews.
  1. Tibrani
  2. Yahooda
  3. Ishaq (a.s)
  4. Yousaf (a.s)
  5. None of these
Correct Answer: Yahooda

96. which book is called old testament?
  1. Zuboor
  2. Torait
  3. Injeel
  4. Quran
  5. none of these
Correct Answer: Injeel

97. What was the total number of idols which were fixed around the Kaaba?
  1. 260
  2. 360
  3. 460
  4. 560
  5. None of these
Correct Answer: 360

98. Hazrat Muhammad (PBUH) was born about three thousand years, after:
  1. Hazrat Ismaeel (A.S)
  2. Hazrat Ibraheem (A.S)
  3. Hazrat Moosa (A.S)
  4. Hazrat Eessaa (A.S)
Correct Answer: Hazrat Ibraheem (A.S)

99. Who suggested name “Ahmed” for the Holy Prophet (PBUH)?
  1. Hazrat Abdul Mutalib
  2. Hazrat Abu Talib
  3. Hazrat Abdullah
  4. Hazrat Hamza (R.A)
  5. None of these (Hazrat Abdul Mutlib suggested Muhammad and Bibi Amina suggest Ahmed SAW)
Correct Answer: None of these (Hazrat Abdul Mutlib suggested Muhammad and Bibi Amina suggest Ahmed SAW)

100. When Hazrat Umer (R.A) embraced Islam?
  1. 600 A.D
  2. 608 A.D
  3. 612 A.D
  4. 616 A.D
  5. None of these
Correct Answer: 616 A.D

101. Zou-Shadatian is title of Hazrat:
  1. Khuzaima bin Sabit (R.A)
  2. Huzaifa bin Yaman (R.A)
  3. Ammar bin Yasir (R.A)
  4. Ahmed bin Hanbal
Correct Answer: Khuzaima bin Sabit (R.A)

102. Which country is known as the “Land of Prophets”?
  1. Iraq
  2. Saudi Arabia
  3. Palestine
  4. Syria
  5. None of these
Correct Answer: Palestine

103. What is Tahleel?

Correct Answer: Recitation of 1st kalima

104. Name the 8th months of Islamic Calendar.
  1. Rabi-ul-Awal
  2. Rajab
  3. Ramzan
  4. Shaban
  5. None of these
Correct Answer: Shaban

105. 9th Zil-Hajja is also called:

Correct Answer: Waquf-e-Arafat

106. Name the 1st man who issued regular order to collect and write Ahadis:
  1. Hazrat Umer bin khattab (R.A)
  2. Hazrat Usman bin Affan (R.A)
  3. Hazrat Ali bin Abu Talib (R.A)
  4. Hazrat Umer bin Abdul Aziz (R.A)
Correct Answer: Hazrat Umer bin Abdul Aziz (R.A)


108. Surah Hajj consist of 10 Rukus and ____ Ayats.
  1. 70
  2. 75
  3. 78
  4. 82
  5. None of these
Correct Answer: 78

109. Surah Saba is:
  1. Makki
  2. Madni
  3. raqi
  4. Makki madni
  5. None of these
Correct Answer: Makki

110. Who considered the Quran as the creature of Allah?
  1. Khawarji
  2. Mo atazila
  3. Shami
  4. Kuif
Correct Answer: Mo atazila

111. To which tribe did Hazrat Khalidbin-Waleed (R.A) belong?
  1. Banu Ummayya
  2. Banu Asad
  3. Banu Zuhra
  4. Banu Makhzoom
  5. None of these
Correct Answer: Banu Makhzoom

112. Mountain Uhad is located in
  1. Macca
  2. Madina
  3. Taif
  4. Tabuk
  5. none of these
Correct Answer: Madina

113. The incident of Meeraj has been discussed in surah

Correct Answer: Isra,a (also known as Bani Israel)

114. The method of ablution is in surah
  1. Al-Baqrah
  2. Al-Maidah
  3. Al-Noor
  4. Al-nisaa
  5. None of these
Correct Answer: Al-Baqrah , Al-Maidah

115. How many lashes is the punishment of Adultry in Quran is
  1. 60
  2. 50
  3. 70
  4. 100
  5. None of these
Correct Answer: 100

116. Tafsir Bil Rai means:

Correct Answer: Ijtehad (Tafseer bil ray means to make opinion by reasoning with the help of Quran and Sunnah. So it’s Ijtihaad)

117. According to Nabi Akram (PBUH) the most favourite place of Allah is
  1. Eidgah
  2. Bazar
  3. Mosque
  4. Home
Correct Answer: Mosque


119. Illat is a part of
  1. Qiyas
  2. Ijmaa
  3. Hadith
  4. Sunnat
  5. none of these
Correct Answer: Qiyas

120. For -------- Saturday is important
  1. Jews
  2. Muslims
  3. Christ
  4. Zartisht
  5. None of these
Correct Answer: Jews

121. Which is a religious book of Hinduism
  1. Injeel
  2. Taurait
  3. Ramain
  4. Bible
  5. None of these
Correct Answer: Ramain

122. Osta is the religious book of

Correct Answer: Zartishtianism

123. Who is the writer of Fatawa Alamgiri
  1. Zafar Shah
  2. Babar
  3. Shah Jahan
  4. Aurangzaib
  5. None of these
Correct Answer: None of these

124. In which place seven small stones are collected to strike Jammarats?
  1. Mina
  2. Arafat
  3. Seena
  4. Muzdalfa
  5. None of these
Correct Answer: Muzdalfa

125. Which surah is about oneness of Allah?
  1. Al-Maoon
  2. Al-Kausar
  3. Al-Feel
  4. Al-Ikhlas
  5. none of these
Correct Answer: Al-Ikhlas

126. Fi Jeedha --------------- means
  1. in her hand
  2. in her head
  3. in her neck
  4. in her leg
  5. None of these
Correct Answer: in her neck

127. ---------------- atainakka means
  1. We give you
  2. He give you
  3. I give you
  4. He give them
  5. None of these
Correct Answer: We give you

128. ------------------- hablu means
  1. Knot
  2. Cloth
  3. Rope
  4. Shirt
  5. None of these
Correct Answer: Rope

129. --------------- alshaitaa wal saif
  1. Spring and autum
  2. Spring and summer
  3. Winter and spring
  4. Winter and summer
  5. None of these
Correct Answer: Winter and spring

130. The 3rd Islamic month is
  1. Zoolhaj
  2. Muharram
  3. Safar
  4. Rabiulawal
  5. None of these
Correct Answer: Rabiulawal

131. Osta is the religious book of
  1. Zartishtianism
  2. Christanity
  3. Buddhism
  4. Hinduism
Correct Answer: Zartishtianism

132. One pair of books is not among the Sahahe Sitta
  1. Sahih Bukhari Sahih Muslim
  2. Sahih Bukhari Sunnan Tirmizi
  3. Sahib. Bukhari Shamail Tirmizi
  4. Sahih Bukhari Sunan Ibn-e-Maja
Correct Answer: Sahib. Bukhari Shamail Tirmizi

133. It is the first Book of Hadith that was compiled by anyone
  1. Sahih Bukhari
  2. Sunnan Ibne Dawood
  3. Muata Imam Malik
  4. Sahih Muslim
Correct Answer: Muata Imam Malik

134. Hazrat Adam (AS) is a word of _________ language
  1. Hebrew
  2. Syriani
  3. Arabic
  4. Persian
Correct Answer: Syriani

135. Height of Hazrat Adam (AS) was
  1. 50 feet
  2. 70
  3. feet 90
  4. feet
  5. 100 feet
Correct Answer: 90 feet

136. Hazrat Adam's (AS) grave is present in
  1. Sri Lanka
  2. Saudi Arabia
  3. Palestine
  4. Jordan
Correct Answer: Saudi Arabia

137. Hazrat Adam (AS) had _________ daughters
  1. 2
  2. 7
  3. 5
  4. 1o
Correct Answer: 2

138. Cane killed Abel because he (Abel) wanted to marry
  1. Akleema
  2. Ghaza
  3. Both
  4. None of the above
Correct Answer: Akleema

139. Hazrat Adam (AS) had _________ sons
  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five son
Correct Answer: Three

140. He was the youngest Adam (AS)
  1. Hazrat Shees (AS)
  2. Cane
  3. Abel
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Shees (AS)

141. Science, astronomy, writing with pen, sewing and weapons were made by _________ first of all
  1. Hazrat Shees (AS)
  2. Hazrat Idrees (AS)
  3. Hazrat Uzair (AS)
  4. None of them
Correct Answer: Hazrat Idrees (AS)

142. _________ "Safttlay' were revealed to Hazrat Idrees(AS
  1. 10
  2. 20
  3. 30
  4. 40
Correct Answer: 30

143. He was called Abu-ul-Bashr Sani
  1. Hazrat Ibraheem (AS)
  2. Hazrat Shees (AS)
  3. Hazrat Noah (AS)
  4. Hazrat Uzair (AS)
Correct Answer: Hazrat Noah (AS)

144. The Nation of Noah worshipped _________ idols
  1. Two
  2. Three
  3. Five
  4. Eight
Correct Answer: Five

145. The nation of was exterminated through the scourage offloods
  1. Hazrat Loot (AS)
  2. Hazrat Yakoob (AS)
  3. Hazrat Noah (AS)
  4. None of the above Hazrat Noah (AS)
Correct Answer: Hazrat Noah (AS)

146. Hazrat Noah (AS) remained in the boat for about six months. Where had his boat stopped
  1. Saudia Arabia
  2. Syria
  3. India
  4. Turkey
Correct Answer: Turkey

147. About _________ people were with him in the boat
  1. 40
  2. 50
  3. 60
  4. 80
Correct Answer: 80

148. Aad' was the nation of
  1. Hazrat Loot (AS)
  2. Hazrat Musa (AS)
  3. Hazrat Hood (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Hood (AS)

149. After seven day's continuous thunderous rain and storm the nation of _________ was destroyed
  1. Hazrat Salih (AS)
  2. Hazrat Hood (AS)
  3. Hazrat Loot (AS)
  4. Hazrat Noah (AS)
Correct Answer: Hazrat Hood (AS)

150. The nation of Samood was preached by
  1. Hazrat Yakoob '(AS)
  2. Hazrat Salih (AS)
  3. Hazrat Loot (AS)
  4. Hazrat Haroon (AS)
Correct Answer: Hazrat Salih (AS)

151. The miracle of a pregnant female camel was sent to the nation of
  1. Aad
  2. Samood
  3. Israel
  4. None of them
Correct Answer: Samood

152. The soap was made by __________ first of all
  1. Hazrat Ishaq (AS)
  2. Hazrat Yusha (AS)
  3. Hazrat Younas (AS)
  4. Hazrat Salih (AS)
Correct Answer: Hazrat Salih (AS)

153. Hazrat Ibraheem (AS) was born in the present day
  1. Iraq
  2. Palestine
  3. Saudi Arabia
  4. Syria
Correct Answer: Iraq


155. Hazrat Sara (RA) the wife of Hazrat Ibraheem (AS) and the mother of Hazrat Ishaq (AS) was the sister of Prophet
  1. Hazrat Loot (AS)
  2. Hazrat Hood (AS)
  3. Hazrat Uzair (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Loot (AS)

156. She was the wife of Hazrat Ibraheem (AS) and the daughter of the Pharoah of Egypt
  1. Hazrat Sara (RA)
  2. Hazrat Hajra (RA)
  3. None of them
Correct Answer: Hazrat Hajra (RA)


158. Hazrat Ibraheem's (AS) grave is found in
  1. Saudi Arabia
  2. Palestine
  3. Iraq
  4. Syria
Correct Answer: Syria

159. The nation of __________ (AS) was destroyed by a rain of stones
  1. Hazrat Salih (AS)
  2. Hazrat Hood (AS)
  3. Hazrat Loot (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Loot (AS)

160. Israel was the son of
  1. Hazrat Loot (AS)
  2. Hazrat Ismael (AS)
  3. Hazrat Ishaq (AS)
  4. Hazrat Yousaf (AS)
Correct Answer: Hazrat Ishaq (AS)

161. Israel was __________ years old when Hazrat Ishaq (AS) died
  1. 50
  2. 100
  3. 120
  4. 147
Correct Answer: 147

162. The following Prophet suffered from blindness in his old age
  1. Hazrat Yunas (AS)
  2. Hazrat Ishaq (AS)
  3. Hazrat Ismaeel (AS)
  4. Hazrat Yaqoob (AS)
Correct Answer: Hazrat Ishaq (AS)

163. Hazrat Yousaf (AS) was the son of
  1. Hazrat Ishaq (AS)
  2. Hazrat Ismaeel (AS)
  3. Hazrat Yaqoob (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Yaqoob (AS)

164. The mountains would break by the miracle of
  1. Hazrat Yaqoob (A.S)
  2. Hazrat Yousaf (AS)
  3. Hazrat Ishaq (AS)
  4. Hazrat Yahya (AS)
Correct Answer: Hazrat Yaqoob (A.S)

165. Hazrat Musa (AS) married the daughter of the Prophet __________
  1. Hazrat Yusha (AS)
  2. Hazrat Shoaib (AS)
  3. Hazrat Loot (AS)
  4. Hazrat Uzair (AS)
Correct Answer: Hazrat Shoaib (AS)

166. He sacrificed a bull, placed woods on it and the fire came from the sky to cook that meat. Which Prophet is credited with this miracle?
  1. Hazrat Dawood (AS)
  2. Hazrat Sulaiman (AS)
  3. Hazrat Ilyas (AS)
  4. Hazrat Uzair (AS)
Correct Answer: Hazrat Ilyas (AS)

167. After sleeping for a 100 years he again woke up
  1. Hazrat Uzair (AS)
  2. Hazrat Zu-al-Kafl (AS)
  3. Hazrat Yusha (AS)
  4. None
  5. of the above
Correct Answer: Hazrat Uzair (AS)

168. As a result of Hazrat Zakria's (AS) prayer the following Prophet was born?
  1. Hazrat Isa (AS)
  2. Hazrat Uzair (AS)
  3. Hazrat Imran (AS)
  4. Hazrat Yahya (AS)
Correct Answer: Hazrat Yahya (AS)

169. Hazrat Yousaf (AS) was thrown into a well by his brothers. What was his age at that time?
  1. 10years
  2. 15years
  3. 20years
  4. 25years
Correct Answer: 15years

170. Hazrat Yousaf (AS) remained in the well for
  1. 5 days
  2. 10days
  3. 3days
  4. 15days
Correct Answer: 3 days


172. Hazrat Yousaf (AS) and Hazrat Yaqoob (AS) met each other after a period of
  1. 20 years
  2. 30 years
  3. 40 years
  4. 50 years
Correct Answer: 40 years

173. The following Prophet was the maternal grandfather of Hazrat Ayub (AS)
  1. Hazrat Musa (AS)
  2. Hazrat Haroon (AS)
  3. Hazrat Loot (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Loot (AS)

174. Hazrat Ayub (AS) was famous for his quality of
  1. Generosity
  2. Patience
  3. Sympathy
  4. All of the above
Correct Answer: Patience

175. The nation of __________ committed embezzlement in the trusts
  1. Hazrat Salih (AS)
  2. Hazrat Shoaib (AS)
  3. Hazrat Ilyas (AS)
  4. Hazrat Idrees (AS)
Correct Answer: Hazrat Shoaib (AS)

176. He was given the title of the "Speaker of the Prophets
  1. Hazrat Hood (AS)
  2. Hazrat Zakria (AS)
  3. Hazrat Shoaib (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Shoaib (AS)

177. He wept too much over the destruction of his nation that he got blinded
  1. Hazrat Loot (AS)
  2. Hazrat ;Uzair (AS)
  3. Hazrat Hood (AS)
  4. Hazrat Shoaib (AS)
Correct Answer: Hazrat Shoaib (AS)

178. Which Prophet had to commit a murder at the age of 30?
  1. Hazrat Musa (AS)
  2. Hazrat Isa (AS)
  3. Hazrat Yahya (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Musa (AS)

179. When the army of Pharoah was pursuing the Israelis, Hazrat Musa (AS) crossed the following sea
  1. The Mediterranean Sea
  2. The Red Sea
  3. The Dead Sea
  4. None of the above
Correct Answer: The Red Sea

180. When Hazrat Ilyas (AS) prayed for his nation it rained after a period of
  1. 2 years
  2. 3 years
  3. 3 12 years
  4. 5 years
Correct Answer: 3 12 years

181. At the time of Bait-ul-Makdas' destruction,' all the copies of Taurait were destroyed and scattered, He reassembled Taurait
  1. Hazrat Haroon (AS)
  2. Hazrat Zakria (AS)
  3. Hazrat Uzair (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Uzair (AS)

182. Which Prophet would rid a donkey?
  1. Hazrat Zu-al-Kalf (AS)
  2. Hazrat Younas (AS)
  3. Hazrat Yahya (AS)
  4. Hazrat Uzair (AS)
Correct Answer: Hazrat Uzair (AS)


184. Taloot was the father-in-law of __________ .
  1. Hazrat Dawood (AS)
  2. Hazrat Sulaiman (AS)
  3. Hazrat Yaqoob (AS)
  4. Hazrat Yousaf (AS)
Correct Answer: Hazrat Dawood (AS)

185. He was a good player off flute
  1. Hazrat Yiisha (AS)
  2. Hazrat Hood (AS)
  3. Hazrat Yahya (AS)
  4. Hazrat Dawood (AS)
Correct Answer: Hazrat Dawood (AS)

186. He knew the language of the birds (besides Hazrat Sulaiman (AS)
  1. Hazrat Ilyas (AS)
  2. Hazrat Salih (AS)
  3. Hazrat Shoaib (AS)
  4. Hazrat Dawood (AS)
Correct Answer: Hazrat Dawood (AS)

187. The fountain of metal__________ flowed for Hazrat Sulaiman (AS) as a miracle
  1. Gold
  2. Silver
  3. Copper
  4. None of the above
Correct Answer: Copper

188. Hazrat Sulaiman (AS) founded the following famous mosque
  1. Al-Aqsa
  2. Al-Kartaba
  3. Blue Mosque of Istanbul
  4. None of the above
Correct Answer: Al-Aqsa

189. The following bird would convey the message of Hazrat Sulaiman (AS) to the queen Saba
  1. Dove
  2. Pigeon
  3. The Woodpecker
  4. None of the above
Correct Answer: The Woodpecker

190. Which Prophet woulq earn his living by making wallets ?
  1. Hazrat Dawood (AS)
  2. Hazrat Hood (AS)
  3. Hazrat Sulaiman (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Sulaiman (AS)

191. Which Prophet has been called as Zun-Noon in the Holy Quran?
  1. Hazrat Yousaf (AS)
  2. Hazrat Hood (AS)
  3. Hazrat Yahya (AS)
  4. Hazrat Younas (AS)
Correct Answer: Hazrat Younas (AS)

192. How tong Hazrat Younas (AS) remained in the abdomen of the fish?
  1. 20 days
  2. 30 days
  3. 40 days
  4. 50'days
Correct Answer: 40 days

193. He was a carpenter
  1. Hazrat Yusha (AS)
  2. Hazrat Musa (AS)
  3. Hazrat Ilyas (AS)
  4. Hazrat Zakria (AS)
Correct Answer: Hazrat Zakria (AS)

194. Hazrat Zakria (AS) was the contemporary of
  1. Hazrat Uzair (AS)
  2. Hazrat Musa (AS)
  3. Hazrat Ilyas (AS)
  4. Hazrat Zakria (AS)
Correct Answer: Hazrat Ilyas (AS)

195. Hazrat Isa (AS) was the cousin of
  1. Hazrat Yahya (AS)
  2. Hazrat Zakria (AS)
  3. Hazrat Loot (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Yahya (AS)

196. king Herodus ordered the axacution of _________ at the behest of a dancer Sloma
  1. Hazrat Isa (AS)
  2. Hazrat Zakria (AS)
  3. Hazrat loot (AS)
  4. Hazrat Yahya (AS)
Correct Answer: Hazrat Yahya (AS)

197. He married at the age of 30
  1. Hazrat Isa (AS)
  2. Hazrat Yahya (AS)
  3. Both
  4. None of the above
Correct Answer: None of the above

198. He would cure the victims of leprosy as a miracle
  1. Hazrat Idrees (AS)
  2. Hazrat Ilyas (AS)
  3. Hazrat Yahya (AS)
  4. Hazrat Isa (AS)
Correct Answer: Hazrat Isa (AS)

199. The following Roman governor. ordered the execution of Hazrat Isa (AS)
  1. Theodore
  2. Herodus
  3. Politus
  4. None of the above
Correct Answer: Politus

200. He is called as Najeeb-Ullah
  1. Hazrat Musa (AS)
  2. Hazrat Dawood (AS)
  3. Hazrat Yahya (AS)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Dawood (AS)

201. Atiq was the title of
  1. Hazrat Musa (AS)
  2. Hazrat Isa (AS)
  3. Hazrat Abu Bakr (RA)
  4. Hazrat Umar (RA)
Correct Answer: Hazrat Abu Bakr (RA)

202. He levied Zakat on horses
  1. Hazrat Muhammad (PBUH)
  2. Hazrat Abu Bakr (RA)
  3. Hazrat Umar (RA)
  4. hazrat Ali
Correct Answer: Hazrat Umar (RA)

203. He adopted the fide of Ameert ul-Momneen for the first time
  1. Hazrat u Bakr (RA)
  2. hazrat Umar
  3. Hazrat Ali
  4. Walid bin Abdul Malik
Correct Answer: hazrat Umar

204. He is called as Sani Asnain
  1. Hazrat Noah (AS)
  2. Hazrat Ibraheem (AS)
  3. Hazrat Yahya (AS)
  4. Hazrat Abu Bakr (RA)
Correct Answer: Hazrat Abu Bakr (RA)

205. He had knowledge of the interpretation of dreams
  1. Hazrat Isa (AS)
  2. Hazrat Haroon (AS)
  3. Hazrat Sulaiman (AS)
  4. Hazrat Abu Bakr (RA)
Correct Answer: Hazrat Abu Bakr (RA)

206. "He would have been Prophet were I not the last one," the Prophet (PBUH) said this about
  1. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. Hazrat Umar (RA)
  3. Hazrat Masa bin Umair (RA)
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Umar (RA)

207. Who added the words” As.Salwat o khair rumminannoom” into the 'Fajr' Azan?
  1. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. Hazrat Umar (RA)
  3. Hazrat Umar bin Abdul Aziz (RA)
  4. Abdul Malik bin Marwan
Correct Answer: Hazrat Umar (RA)

208. He added 2nd Azan for Friday prayers
  1. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. Hazrat Umar (RA)
  3. Hazrat Usman (RA)
  4. Hazrat Ali (RA)
Correct Answer: Hazrat Usman (RA)

209. He exempted horses from Zakat
  1. Hazrat Ali (RA)
  2. Walid bin Abd-ul-Malik
  3. Haroon-ur-Rashid
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Ali (RA)

210. The tragic incident of 'Karbala' took place in Moharram _________
  1. 58 A.H.
  2. 61 A.H.
  3. 65 A.H.
  4. 70 A.H.
Correct Answer: 61 A.H.

211. She was alive at the time of 'Karbala' tragedy
  1. Hazrat Ayesha (RA)
  2. Hazrat Hafsa (RA)
  3. Hazrat Mamoona (RA)
  4. Hazrat Umm-e-Salma (RA)
Correct Answer: Hazrat Umm-e-Salma (RA)

212. The Mosque of the Prophet (PBUH) was damaged due to fire in the reign of
  1. Hazrat Amir Muawiya (RA)
  2. Walid bin Abdul Malik
  3. Mamoon-ur-Rasheed
  4. Motasim Billah
Correct Answer: Motasim Billah

213. The Jamia Mosque of amascus was built by
  1. Hazrat Amir Muawiya (RA)
  2. Abdul Malik bin Marwan
  3. Walid bin Abdul Malik
  4. None of the above
Correct Answer: Walid bin Abdul Malik

214. Al-Azhar Mosque was completed in
  1. 920 A.D.
  2. 950 A.D.
  3. 972 A.D.
  4. 990 A.D.
Correct Answer: 972 A.D.

215. The Badihahi Mosque of Lahore was got built by
  1. Akbar
  2. Alamgir
  3. Shah Jahan
  4. Jahangir
Correct Answer: Shah Jahan


217. It is the 3rd source of Islamic Fiqh
  1. The Quran
  2. The Hadith
  3. Ijtehad
  4. Ijma
Correct Answer: Ijma

218. It is called as Umm-us-Saheehain
  1. Bukhari Sharif
  2. Muslim Sharif
  3. Sunan Nisai
  4. Mauta Imam Malik
Correct Answer: Mauta Imam Malik

219. Muhammad bin Ismaeel's Bukhari comprises
  1. 1
  2. 000 Hadiths
  3. 2
  4. 000 Hadiths
  5. 3
  6. 000 Hadiths
  7. 4
  8. 000 Hadiths
Correct Answer: 4,000 Hadiths

220. Imam Bukhari (RA) was born in and died in
  1. 190 and 250 A.H.
  2. 190 and 270 A.H.
  3. 194 and 256 A.H.
  4. 120 and 200 A.H.
Correct Answer: 194 and 256 A.H.

221. These two books are called Sahihain
  1. Bukhari Sharif
  2. Sunan Ibn-e-Maja
  3. Bukhari Sharif
  4. Sunan Ibn-e-Dawood
  5. Bukhari Sharif
  6. Muslim Sharif
  7. None of the above
Correct Answer: Bukhari Sharif, Muslim Sharif

222. Hazrat Imam Tirmazy (RA) was a student of
  1. Imam Bukhari (RA)
  2. Imam Muslim bin Hajaj (RA)
  3. Imam Abu Dawood (RA)
  4. Imam Nisai (RA)
Correct Answer: Imam Abu Dawood (RA)

223. Sulaiman bin Ashat is the 'tame of Imam Abu Dawood (RA). Who was Ahmad bin Shoaib?
  1. Imam Bukhari (RA)
  2. Imam Nisai (RA)
  3. Ibn-e-Maja (RA)
  4. None of the above
Correct Answer: Imam Nisai (RA)

224. The famous book of Fiqh "Kitab-ul-Kharaj" (Daras Nizamiya)) was written by
  1. Imam Abu Hanifa (RA)
  2. Imam Shafee (RA)
  3. Imam Malik (RA)
  4. Amam Abu Yousaf (RA)
Correct Answer: Amam Abu Yousaf (RA)

225. He was called as the kidnapper of the scholars
  1. Haroon-ur-Rasheed
  2. Abu-Jafar al-Mansoor
  3. Mahmood Ghaznavi
  4. None of the above
Correct Answer: Mahmood Ghaznavi

226. Which of the following was a mystic?
  1. Shah Jahan
  2. Alamgir
  3. Dara Shakoh
  4. None of the above
Correct Answer: Dara Shakoh

227. He implemented the system of extracting labour from prisoners first of all
  1. Hazrat Umar (RA)
  2. Al-Saffa
  3. King Zain-ul-Abdeen of Kashmir
  4. None of the above
Correct Answer: King Zain-ul-Abdeen of Kashmir

228. The rule of the pious caliphs lasted for about 30 years. How long the Banu Ummayad ruled?
  1. 100 years
  2. 150 years
  3. 90 years
  4. 200 years
Correct Answer: 90 years

229. The total number of Ummayad rulers was
  1. 10
  2. 14
  3. 18
  4. 25
Correct Answer: 14

230. He made the Arabic official language
  1. Hazrat Umar (RA)
  2. Hazrat Amir Muawiya (RA)
  3. Abdul Malik bin Marwan
  4. None of the above
Correct Answer: Abdul Malik bin Marwan

231. Begging was a crime during the reign of
  1. Hazrat Umar (RA)
  2. Hazrat Usman (RA)
  3. Walid bin Abdul Malik
  4. Umar bin Abdul Aziz (RA)
Correct Answer: Walid bin Abdul Malik

232. This battle ended the rule of the Ummayads
  1. Rahta
  2. Zob
  3. Ajnadayn
  4. None of the above
Correct Answer: Zob

233. He dismissed Tariq bin Ziad and Muhammad bin Qasim
  1. Umar bin Abdul Aziz (RA)
  2. Walid bin .Abdul Malik
  3. Sulaiman bin Abdul Malik
  4. Haroon-ur-Rasheed
Correct Answer: Sulaiman bin Abdul Malik

234. Hazrat Umar bin Abdul Aziz (RA) was given the title of 5th pious Caliph by
  1. Imam Abu Haneefa (RA)
  2. Hazrat Sufyan Sory (RA)
  3. Imam Bukhari (RA)
  4. Imam Hanbal (RA)
Correct Answer: Hazrat Sufyan Sory (RA)

235. He established the Postal system
  1. Hazrat Usman (RA)
  2. Hazrat Ali (RA)
  3. Hazrat Amir Muawiya (RA)
  4. Walid bin Abdul Malik
Correct Answer: Hazrat Amir Muawiya (RA)

236. He was the founder of Abbasids
  1. Haroon-ur-Rasheed
  2. Abu Jafar Al-Mansoor
  3. Abu Al-Abbas Al-Saffa
  4. Mehdi
Correct Answer: Abu Al-Abbas Al-Saffa

237. The Abbasids ruled from 132 A.H. to
  1. 640 A.H.
  2. 656 A.H.
  3. 660 A.H.
  4. 670 A.H.
Correct Answer: 656 A.H.

238. Baghdad was inhabitated by
  1. Abu Jafar Al-Mansoor
  2. Haroon-ur-Rasheed
  3. Mamoon-ur-Rasheed
  4. Mehdi
Correct Answer: Abu Jafar Al-Mansoor

239. Baghdad remained capital of the Abbasids for about
  1. 450 years
  2. 490 years
  3. 500 years
  4. 509 years
Correct Answer: 509 years

240. How many caliphs died at Baghdad?
  1. None
  2. 20
  3. 30
  4. 35
Correct Answer: None

241. He performed Hajj on foot from Baghdad to Makkah
  1. Al-Saffa
  2. Al-Mansoor
  3. Haroon-ur-Rasheed
  4. Mamoon-ur-Rasheed
Correct Answer: Haroon-ur-Rasheed

242. The first capital of the Abbasids was
  1. Baghdad
  2. Madeenat-ul-Islam
  3. Hashmia
  4. None of the above
Correct Answer: Hashmia

243. Shah Wali Ullah (RA) was influenced by
  1. Imam Ibn-e-Tamia (RA)
  2. Imam Ghazali (RA)
  3. Sheikh Ahmad of Sirhind (RA)
  4. All of them
Correct Answer: Imam Ibn-e-Tamia (RA)

244. Ibn-e-Khaldun is the founder of Sociology. His real name was
  1. Abdullah
  2. Abd-ur-Rehman
  3. Mansoor
  4. Waleed
Correct Answer: Abd-ur-Rehman

245. Ibn-e-Khaldun was born in 732 A.H. in
  1. Spain
  2. Tunisia
  3. Iran
  4. Turkey
Correct Answer: Tunisia

246. Science of "Philosophy of History" was founded by
  1. Ibn-e-Rushd
  2. Ibn-e-Khaldun
  3. Jabir bin Hayan
  4. Ibn-ul-Haitham
Correct Answer: Ibn-e-Khaldun

247. Sun spots were discovered by _________ first of all
  1. Ibn-ul-Baitar
  2. Ibn-e-Rushd
  3. Avicenna
  4. None of the above
Correct Answer: Ibn-e-Rushd

248. Averroes is the English name of
  1. Muhammad Bin Musa Al-Kh.awarzami
  2. Jabir Ibn Hayyan
  3. Abu Ali Sina
  4. Ibn-e-Rushd
Correct Answer: Ibn-e-Rushd


250. He laid the foundation of geographical science in Arabic
  1. Avicenna
  2. Rhazes
  3. Al-Gorism
  4. Ibn-ul-Haitham
Correct Answer: Al-Gorism

251. He prepared methods for dying of cloth and leather
  1. Al-Kindus
  2. Rhazes
  3. Al-Hazan
  4. Geber
Correct Answer: Geber

252. Al-Gorism is the English name of
  1. Abu Ishaq Kindi
  2. Zakaria Al-Razi
  3. Abu Ali Sina
  4. Musa Khawariami
Correct Answer: Musa Khawariami

253. He is called as the father of Paediatrics
  1. Abu Ali Sina
  2. Al-Mawardi
  3. Toosi
  4. None of the above
Correct Answer: None of the above

254. 'Al Qanun fil Tib' is a famous book of
  1. Al-Gorism
  2. Avicenna
  3. Al-Razi
  4. Averroes
Correct Answer: Avicenna

255. He discovered that light travels faster than sound
  1. Ibn Al-Baitar
  2. Alhazan
  3. Al-Baruni
  4. None of the above
Correct Answer: Al-Baruni

256. He gave an understanding to the terms of longitudes and latitudes
  1. Al-Gorism
  2. Avicenna
  3. Al-Baruni
  4. Abu Ishaq Kindi
Correct Answer: Al-Baruni

257. He is famous for his optical works
  1. Al-Baitar
  2. Alhazan
  3. Ibn-e-Rushd
  4. Averroes
Correct Answer: Alhazan

258. He identified gravity as a force
  1. Alhazan
  2. Al-Gorism
  3. Al-Baruni
  4. Kindi
Correct Answer: Alhazan

259. Alhazan is the English name of
  1. Al-Bairuni
  2. Toosi
  3. Ibn Al-Haitham
  4. None of the above
Correct Answer: Ibn Al-Haitham

260. He was a Spanish Muslim Botanist and made a complete collection of plants and herbs extending from Spain to Syria
  1. Al-Mawardi
  2. Ibn Al-Baitar
  3. Al-Battani
  4. Nasir-ud-Din Toosi
Correct Answer: Ibn Al-Baitar

261. He was an authority on Islamic Fiqh and Jurisprudence
  1. Al-Mawardi
  2. Al-Zahrwi
  3. Averroes
  4. Toosi
Correct Answer: Averroes

262. He was a learned political economist and the author of Al Ahkam-us-Sultaniah
  1. Ibn-e-Rushd
  2. Al-Battani
  3. Al-Zahrawi
  4. Al-Mawardi
Correct Answer: Al-Mawardi

263. He is better known as Mantoon of the West
  1. Avicenna
  2. Al-Gorism
  3. Al-Zahrawi
  4. Averroes
Correct Answer: Al-Zahrawi

264. He got built the Maragha Observatory for astronomical researches
  1. A1-Zahrawi
  2. Al-Mawardi
  3. Toosi
  4. Al-Battani
Correct Answer: Toosi


266. The decimal system in place of hexadecimal system was introduced by
  1. Al-Fazin
  2. Al-Kindi
  3. Al-Khwarizami
  4. Al-Nasai
Correct Answer: Al-Khwarizami

267. Noman was the name of
  1. Imam Abu Hanifa (RA)
  2. Imam Shafee (RA)
  3. Imam Malik (RA)
  4. Imam Hanbal (RA)
Correct Answer: Imam Abu Hanifa (RA)

268. It is the only international organisation established in the name of religion
  1. European Union
  2. Organisation of African Countries
  3. ASEAN
  4. OIC
Correct Answer: OIC

269. Organisation of Islamic Countries has a membership of
  1. 40 countries
  2. 50 countries
  3. 55 countries
  4. 60 countries
Correct Answer: 60 countries

270. The OIC was established in 1969 (Sept.) at:
  1. Dhaka
  2. Rabat
  3. asablanca
  4. Cairo
Correct Answer: Rabat

271. Headquarters of OIC is situated in
  1. Makkah
  2. Jaddah
  3. Riyadh
  4. Madina
Correct Answer: Jaddah

272. The second OIC meeting was held in 1974 at
  1. Rabat
  2. Tehran
  3. Lahore
  4. Makkah
Correct Answer: Lahore

273. Lahore was the place of _________ summit of the OIC
  1. 2nd
  2. 3rd
  3. 4th
  4. 5th
Correct Answer: 2nd

274. What is the name of the minaret built at the place of 2nd summit conference at Lahore in 1974?
  1. Yadgar
  2. Summit Minar
  3. Conference Minar
  4. None of the above
Correct Answer: Summit Minar

275. The height of Summit Minar is
  1. 120 feet
  2. 130 feet
  3. 138 feet
  4. 150 feet
Correct Answer: 138 feet

276. The Summit Minar has been constructed at
  1. Iqbal Park
  2. Badshahi Mosque
  3. State Guest House
  4. Assembly Hall Lahore
Correct Answer: Assembly Hall Lahore

277. The Eighth Summit of the OIC was held at Tehran in
  1. Dec. 1995
  2. Dec. 1997
  3. Dec. 1999
  4. None of the above
Correct Answer: Dec. 1997

278. During the 2nd Summit of the OIC the Muslim heads of state offered their Juma prayers in the Imamat of _________
  1. Shah Ahmad Noorani
  2. Abdul Sattar Niazi
  3. Maulana Maudoodi
  4. Sheikh Abdul Qadir Azad
Correct Answer: Sheikh Abdul Qadir Azad


280. The first conference of Motamar-e-Alam-e-Islanti was held at Makkah, and the 2nd was held at
  1. Makkah
  2. Madina
  3. Bait411-Makdis
  4. RiyAdh
Correct Answer: Bait411-Makdis

281. The 3rd and 4th conferences were held in 1949 and 1951 at
  1. Makkah
  2. Karachi
  3. Madina
  4. Jaddah
Correct Answer: Karachi

282. The present Secretary-General of Motamar-e-Alam-e-Isiami belongs to
  1. Pakistan
  2. Saudi Arabia
  3. Egypt
  4. Iran
Correct Answer: Pakistan

283. Ahmed Aboul Gheit is the Secretary-General of
  1. OIC
  2. Motamar-e-A'lam-e-Islami
  3. Arab League
  4. General Assembly
Correct Answer: Arab League

284. He is the Secretary-General of the OIC
  1. Raja Zafar-ul-Haq
  2. Izud-Din Lawraki
  3. Mamoon Abdul Gayyum
  4. Yousef Al-Othaimeen
Correct Answer: Yousef Al-Othaimeen

285. Kalima Tayyaba is written on the flag of
  1. Kuwait
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. UAE
Correct Answer: Saudi Arabia

286. It is the largest Islamic country by area
  1. Sudan
  2. Egypt
  3. Kazakstan
  4. Indonesia
Correct Answer: Kazakstan

287. Kazakstan is the largest country in the world
  1. 5th
  2. 7th
  3. 9th
  4. 11th
Correct Answer: 9th

288. It is the most populated Islamic country in the world
  1. Bangladesh
  2. Pakistan
  3. Indonesia
  4. Turkey
Correct Answer: Indonesia

289. Pakistan is the most populated Islamic country
  1. 2nd
  2. 3rd
  3. 4th
  4. 5th
Correct Answer: 2nd

290. Ikhwan-ul-Muslimeen was founded by
  1. Syed Qutb
  2. Hassan-ul-Bana
  3. Hassan-ud-Din Afghani
  4. None of the above
Correct Answer: Hassan-ul-Bana

291. The literal meaning of 'Zam Zam' is
  1. Flowing one
  2. Stopped one
  3. Stinking one
  4. None of the above
Correct Answer: Stopped one

292. Zam Zam is the word of language
  1. Arabic
  2. Persian
  3. Urdu
  4. Egyptian
Correct Answer: Egyptian

293. Zam Zam had created a flood-like situation due to its constant bubbling in
  1. 805 A.D.
  2. 909 A.D.
  3. 1050 A.D.
  4. 1150.A.D.
Correct Answer: 909 A.D.

294. The present building of Zam Zam was constructed in
  1. 1050 A.D.
  2. 1350 A.D.
  3. 1490 A.D.
  4. 1661 A.D.
Correct Answer: 1661 A.D.

295. The depth of Zam Zam well is
  1. 100 feet
  2. 120 feet
  3. 140 feet
  4. 170 feet
Correct Answer: 140 feet

296. Literal meaning of 'Iblees' is
  1. Angry one
  2. Disputious
  3. Disappointed one
  4. None of the above
Correct Answer: Disappointed one


298. 'Ramazan' literally means
  1. to stop
  2. to hesitate
  3. to burn
  4. All of the above
Correct Answer: to burn

299. The following river had dried up at the time of Hazrat Muhammad's (PBUH) birth
  1. Sada
  2. Euphrates
  3. Tigris
  4. Amazon
Correct Answer: Sada

300. In which Ghazwa the Prophet (PBUH) had to miss four prayers?
  1. Badr
  2. Uhad
  3. Ditch
  4. Hunain
Correct Answer: Ditch

301. Initially the Prophet (PBUH) waged defensive wars. In which battle did he has aggressive designs?
  1. Hunain
  2. Al-Ahzab
  3. Khyber
  4. Conquest of Makkah
Correct Answer: Al-Ahzab

302. During the Ghazwa .Uhad at the martyrdom of Hazrat _________ it was rumoured the Prophet (PBUH) had been martyred
  1. Jafar bin Tayyar (RA)
  2. Mas'ab bin Umair (RA)
  3. Abdullah bin Rawaha (RA)
  4. None of them
Correct Answer: Mas'ab bin Umair (RA)

303. He cried aloud during the Ghazwa of Uhad to announce that the Holy Prophet (PBUH) was alive
  1. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. Hazrat Umar (RA)
  3. Hazrat Usman (RA)
  4. Hazrat Kab bin Malik (RA)
Correct Answer: Hazrat Kab bin Malik (RA)

304. The first bow (SIJDAA) in the Holy Quran occurs in the Surah
  1. Al-Maida
  2. Al-Ina'am
  3. Younas
  4. Ibraheem
Correct Answer: Al-Ina'am

305. The first bow (SIJDAA)occurs in the Para No
  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10
Correct Answer: 9

306. In the following two paras two bows occur
  1. 15 and 30
  2. 19 and 30
  3. 20 and 30
  4. 25 and 30
Correct Answer: 19 and 30

307. He wrote an interpretation of the Holy Quran in which no dot (NUQTA)has been used
  1. Allama Ibn-e-Kaseer
  2. Allama Sayuty
  3. Allama Faizi
  4. None of the above
Correct Answer: Allama Faizi

308. According to the Holy Quran the then of Kahf slept for a period of
  1. 200 years
  2. 300 years
  3. 309 years
  4. 409 years
Correct Answer: 309 years

309. Janial-ud-Din Afghani tried to get the translation of the Holy Quran, in the following language
  1. Russian
  2. Afghani
  3. Egyptkm
  4. None of the above
Correct Answer: Russian

310. The Holy Prophet (PBUH) offered his prayers in the leadership (?41) of for the first time
  1. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. Hazrat Umar (RA)
  3. Hazrat Jibraeel (AS)
  4. Hazrat Adam (AS)
Correct Answer: Hazrat Jibraeel (AS)

311. “Dakhan “ is a Surah of the Holy Quran. It literally means
  1. Weeping
  2. Sleeping
  3. Drinking
  4. Smoke
Correct Answer: Smoke

312. The Zakhraf is a Surah of the Holy Quran. It means
  1. Copper
  2. Silver
  3. Zince
  4. Gold
Correct Answer: Gold

313. Which Surah was revealed as a complete Surah for the first time
  1. Al-Alk
  2. Al-Mudassar
  3. Al-Ikhlas
  4. Al-Fatiha
Correct Answer: Al-Fatiha

314. Most systems of mysticism originate from Hazrat Ali (RA) except one which originates from Hazrat Abu Bakr (RA). Point that out
  1. Chishtia
  2. Sohrawardia
  3. Nakshbandia
  4. None of the above
Correct Answer: Nakshbandia

315. Al-Aruba was the name of ____ before Islam
  1. Friday
  2. Saturday
  3. Sunday
  4. Monday
Correct Answer: Friday

316. The Holy Prophet (PBUH) remained ill for
  1. 10 days
  2. 13 days
  3. 15 days
  4. 20 days
Correct Answer: 13 days

317. During his Ascension the Holy Prophet (PBUH) led the prayer of all the Prophets. Who had performed Azan ?
  1. Hazrat Ibraheem (AS)
  2. Hazrat Noah (AS)
  3. Hazrat Musa (AS)
  4. Hazrat Jibraeel (AS)
Correct Answer: Hazrat Jibraeel (AS)

318. “Zabur “ was revealed to Hazrat Dawood (AS). Its literal meaning is
  1. Perfect
  2. Incomplete
  3. Piece
  4. Melodius
Correct Answer: Piece

319. He had advised the Holy Prophet (PBUH) to use catapult during the Ghazva of Tail
  1. Hazrat Salman (RA) the Persian
  2. Hazrat Ayub Ansai i (RA)
  3. Hazrat Ali (RA)
  4. Hazrat Sa'ad bin Abi Wakas (RA)
Correct Answer: Hazrat Salman (RA) the Persian

320. In the Ghazwa Uhad the Muslims had only two horses, One was ridden by the Prophet (PBUH) and the other by
  1. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. Hazrat Umar (RA)
  3. Hazrat Usman (RA)
  4. Hazrat Abu Hurraira (RA)
Correct Answer: Hazrat Abu Hurraira (RA)

321. A Hafiz of Hadith means
  1. A person who has crammed all the Hadiths
  2. A person who has crammed Sahih Bukhari
  3. A peison wile has crammed one lakh Hadiths
  4. A person who has crammed Sihai Sitta
Correct Answer: A peison wile has crammed one lakh Hadiths

322. Abu Kasim was the title of
  1. Holy Prophet's (PBUH) father Abdullah
  2. Hazrat Abdul Muttalib
  3. Hazrat Abdullah bin Abbas (RA)
  4. Hazrat Abbas (RA)
Correct Answer: Holy Prophet's (PBUH) father Abdullah

323. Hazrat Sarnia (RA) was the first female martyr of Islam. She was martyred by
  1. Abu Sufyan
  2. Abu Lahb
  3. Abu Jahl
  4. Ummaya bin .Khalf
Correct Answer: Abu Jahl

324. The meat of donkey was declared prohibited by the Prophet (PBUH) during Ghazwa
  1. Badr
  2. Uhad
  3. Al-Ahzab
  4. Khyber
Correct Answer: Al-Ahzab

325. Sultan Muhammad 'The Conqueror' conquered a famous city in 1453
  1. Istanbul (Constantinople)
  2. Ankara
  3. Madrid
  4. Tunisia
Correct Answer: Istanbul (Constantinople)


327. The angels who keep daily account of our deeds are called
  1. Munkir Nakeer
  2. Jajuj Majuj
  3. Kiraman Katibeen
  4. Hazrat Izraeel(AS)
Correct Answer: Kiraman Katibeen

328. The prayer stops man from committing sin and bad deeds. This has been stated in the Surah
  1. Ale-Imran
  2. Al-Bakra
  3. A1-Ankbut
  4. Al-Nisa
Correct Answer: A1-Ankbut

329. The famous prayer of Hazrat Musa (AS) for increase in the knowledge is found in the Surah
  1. Maryam (AS)
  2. Al-Ankbut
  3. Taha
  4. None of the above
Correct Answer: Taha