GENERAL KNOWLEDGE

1. What is the currency of Iraq?

  • Subject:  Generic
  1. Rouble
  2. Dinar
  3. Taka
  4. Pesso
Correct Answer: Dinar

2. Who is the Current CEO of Microsoft?

  • Subject:  Generic
  1. Babbage
  2. Bill Gates
  3. Bill Clinton
  4. Satya Nadella
Correct Answer: Satya Nadella

3. Who is the Current President of International Court of Justice(ICJ) ?

  • Subject:  Generic
  1. Jmaes Meats
  2. Ronny Abraham
  3. Christen Logard
  4. Basharul Asad
Correct Answer: Ronny Abraham

4. One Belt, One Road’ (OBOR) summit-2017 was held in May in___________?

  • Subject:  Generic
  1. Pakistan
  2. India
  3. China
  4. Iran
Correct Answer: China

7. What plants exhale at night?

  • Subject:  Generic


Correct Answer: Carbondioxide

8. Velocity of sound m/s

  • Subject:  Generic


Correct Answer: 343

9. Which vitamins not stored in human body?

  • Subject:  Generic


Correct Answer: C

10. Lack of vitamin C creates which disease

  • Subject:  Generic


Correct Answer: skin disease

12. A man who’s eighty years old?

  • Subject:  Generic
  1. Centenary
  2. Septuagenarian
  3. Octogenarian
  4. Immortal
Correct Answer: Octogenarian

13. Real is the Currency of which Country?

  • Subject:  Generic
  1. Argentina
  2. Brazil
  3. Denmark
  4. Mangolia
Correct Answer: Brazil

14. National Fish of Pakistan is ____________?

  • Subject:  Generic
  1. Blue Marlin
  2. Hogfish
  3. Flounder
  4. Mahseer
Correct Answer: Mahseer

15. The world’s narrowest street is______?

  • Subject:  Generic
  1. Fleet Street
  2. Vicolo della Virilita
  3. Wall Street
  4. Yonge Street
Correct Answer: Vicolo della Virilita

16. The Top Five most Populous Cities of Pakistan are _______ ?

  • Subject:  Generic
  1. Lahore
  2. Islamabad
  3. Karachi
  4. Hyderabad
  5. Rawalpindi
  6. Karachi
  7. Lahore
  8. Faisalabad
  9.   Rawalpindi
  10. Gujranwala
  11. Faisalabad
  12. Rawalpindi
  13. Peshawar
  14. Lahore
  15. Karachi
  16. Karachi
  17. Lahore
  18. Peshawar
  19. Gujranwala
  20. Dera Ghazi Khan
Correct Answer: . Karachi, Lahore, Faisalabad,  Rawalpindi, Gujranwala

17. How many years the 1st Constituent Assembly lasted?

  • Subject:  Generic
  1. 8
  2. 9
  3. 7
  4. 10
Correct Answer: 7

18. In Japan, Tuesday is known as_________?

  • Subject:  Generic
  1. Black day
  2. Fire day 
  3. Day of jews
  4. None of these
Correct Answer: fire day

19. World’s shortest woman is _________?

  • Subject:  Generic
  1. Jyoti Amge
  2. Zainab Bibi
  3. Madge Bester
  4. Bridgettle Jordan
Correct Answer: Jyoti Amge

20. World tallest man is from which country?

  • Subject:  Generic
  1. Turkey
  2. India
  3. Pakistan
  4. Africa
Correct Answer: Turkey

21. World’s tallest man is _________?

  • Subject:  Generic
  1. Alam Channa
  2. Nawaz Sharif
  3. Sultan Kosen 
  4. Che Guera
Correct Answer: sultan kosen

22. The name of UNO was coined by?

  • Subject:  Generic
  1. George washington
  2. Frank Rosevelt
  3. John kennedy
  4. Wickshell
Correct Answer: . Frank Rosevelt

23. Who has the honour to address thrice the Joint Sitting of the Parliament of Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Yasser Arafat
  2. Xi Jingping
  3. Recep Tayyip Erdogan
  4. Joko Widodo
Correct Answer: Recep Tayyip Erdogan

24. Who has the honour to address thrice the Joint Sitting of the Parliament of Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Yasser Arafat
  2. Xi Jingping
  3. Recep Tayyip Erdogan
  4. Joko Widodo
Correct Answer: Recep Tayyip Erdogan

25. Largest District of Pakistan by population is ____________?

  • Subject:  Generic
  1. Chaghi
  2. Lahore
  3. Karachi Central
  4. Peshawar
Correct Answer: lahore

26. The biggest District of Pakistan by area is ___________?

  • Subject:  Generic
  1. Mastung . Chaghi 
  2. Kalat
  3. Noski
Correct Answer: chaghi

27. When was Nobel Prize in economics started?

  • Subject:  Generic
  1. 1951
  2. 1969
  3. 1967
  4. 1901
Correct Answer: 1969

28. Which is the largest Mobile service in Pakistan ?

  • Subject:  Generic
  1. Mobilink
  2. Ufone
  3. Warid
  4. Telenor
Correct Answer: Moblink

29. The Tallest women born in Pakistan is_________?

  • Subject:  Generic
  1. Shaista Bibi
  2. Zainab Bibi
  3. Uzma Bibi
  4. Balqees Bano
Correct Answer: .Zainab Bibi

30. Kirkuk famous for its oil fields is the city of__________?

  • Subject:  Generic
  1. Saudi Arabia
  2. Syria
  3. Iran
  4. Iraq
Correct Answer: IRAQ

31. Eva airline is the name of airline of__________?

  • Subject:  Generic
  1. .Korea
  2. Japan
  3. Taiwan
  4. China
Correct Answer: Taiwan

32. Which Country led a boycott of the 1980 Olympic Games held in Moscow?

  • Subject:  Generic
  1. Great Britain
  2. China
  3. United States
  4. South Korea
Correct Answer: United States

33. how many feathers in shuttle in badminton?

  • Subject:  Generic
  1. 12 feathers
  2. 15 feathers
  3. 10 feathers
  4. 16 feathers
Correct Answer: 16 feathers

34. Which Country did oriented Basketball?

  • Subject:  Generic
  1. Canada
  2. Brazil
  3. USA 
  4. England
Correct Answer: USA

35. Founder of Exam is __________?

  • Subject:  Generic
  1. Pythagoras
  2. Sergy brin
  3. Henry A Fischel
  4. Wilhelm Wundt
Correct Answer: Henry A Fischel

36. World snake-less country is _____________?

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. Germany
  3. New Zealand 
  4. Japan
Correct Answer: NEW ZEALAND

37. Currency of New Zealand is _____________?

  • Subject:  Generic
  1. Pound
  2. Euro
  3. Dollar
  4. Yen
Correct Answer: DOLLAR

38. Which city of Pakistan once known as “City of Maple Trees”?

  • Subject:  Generic
  1. Lahore
  2. Abbottabad
  3. Hyderabad
  4. Multan
Correct Answer: Abbottabad

39. Honduras is a _________ Country?

  • Subject:  Generic
  1. North American
  2. South American
  3. South African
  4. Central American
Correct Answer: Central American

40. Which waves are discovered in 2017 in the LIGO conference?

  • Subject:  Generic
  1. Chromium waves
  2. Heat waves
  3. Gravitational waves 
  4. sedenctary waves
Correct Answer: Gravitational waves 

41. ?Which Country became 25th country to recognize same sex/gay and lesbian couples to legally wed

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. South Africa
  3. New Zealand
  4. India
Correct Answer: Australia

42. Angola Parliament name is____________?

  • Subject:  Generic
  1. National Assembly
  2. Parliament
  3. Shrua
  4. NonE of these
Correct Answer: national assembly

43. Pakistan officially joined the United Nations (UN) on ___________?

  • Subject:  Generic
  1. 30 October 1947
  2. 30 September 1947
  3. 30 August 1947
  4. 30 March 1948
Correct Answer: 30 September 1947

44. Angela Merkel is the chancellor of ___________?

  • Subject:  Generic
  1. . Belgium
  2. Germany
  3. France
  4. America
Correct Answer: Germany

45. Who was the first Governor of state bank Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Qasim parekh
  2. V.A Jaffery
  3. Abdul Qadir
  4. Zahid Hussain
Correct Answer: Zahid Hussain

46. Which City of Pakistan is famous for sports goods?

  • Subject:  Generic
  1. . Peshawar
  2. Lahore
  3. Sialkot
  4. Islamabad
Correct Answer: Sialkot

47. The river Indus flows from which city?

  • Subject:  Generic
  1. Gilgit
  2. Tibat
  3. peshawer
  4. kabul
Correct Answer: . Tibat

48. Radio was invented by_____________in 1895?

  • Subject:  Generic
  1. Philo taylor
  2. Motorola martia
  3. Robert
  4. Guglielmo marconi
Correct Answer: Guglielmo marconi

49. Lebanon Currency is__________?

  • Subject:  Generic
  1. Lebanese Pound
  2. Lebanese Dollar
  3. Lebanese Rupee
  4. None of these
Correct Answer: Lebanese Pound

50. How many Countries are there Landlocked in the world?

  • Subject:  Generic
  1. 37 Countries
  2. 41 Countries
  3. 44 Countries
  4. 42 Countries
Correct Answer: 44 countries

51. Nanga parbat the second highest peak of pakistan is located in which district of gilgit baltistan?

  • Subject:  Generic
  1. Astore
  2. Diamer
  3. Gizar
  4. Nagir
Correct Answer: Diamer

52. Which one of these is the longest cave in the world?

  • Subject:  Generic
  1. Jewel Cave
  2. Wind Cave
  3. Sistema Ox Bel Ha
  4. Mammoth Cave
Correct Answer: Mammoth Cave

53. The Palk Strait separates which two countries?

  • Subject:  Generic
  1. India and Indonesia
  2. India and Sri Lanka
  3. Sri Lanka and Maldives
  4. Pakistan and Iran
Correct Answer: India and Sri Lanka

54. First gulf nations to introduce VAT (Value added Tax) ?

  • Subject:  Generic
  1. Oman and Qatar . UAE and Saudi Arabia
  2. Kuwait and Iraq
  3. None of These
Correct Answer: UAE and Saudi Arabia

55. Which country first introduced the world’s first photovoltaic road fitted with solar panels?

  • Subject:  Generic
  1. China
  2. Japan
  3. US
  4. France
Correct Answer: france

56. Who Conquered The Constantinople In 1453?

  • Subject:  Generic
  1. Sultan Mehmood Ghaznavi
  2. Sultan Salahudin Ayubi
  3. Sultan Muhammad Fateh
  4. Sultan Sulaiman Khan
Correct Answer: Sultan Muhammad Fateh

57. World Highest Polo Ground Shandur (3,734 meters) is in Pakistan, It is in ___________ District?

  • Subject:  Generic
  1. Lahore
  2. Swat
  3. Chitral
  4. Gilgit
Correct Answer: . Chitral

58. Sofia is the capital of__________?

  • Subject:  Generic
  1. Canberra
  2. Austria
  3. Bulgaria
  4. Angola
Correct Answer: Bulgaria

59. Pristina is the capital of__________?

  • Subject:  Generic
  1. Hungary
  2. Kosovo
  3. Serbia
  4. Crotia
Correct Answer: . Kosovo

60. Who is the Current Vice President of United States?

  • Subject:  Generic
  1. John Kerry
  2. Joe Biden
  3. Mike Pence
  4. James F. Dobbins
Correct Answer: mike pence

61. Washington D.C was organized in__________?

  • Subject:  Generic
  1. 1805
  2. 1810
  3. 1901
  4. 1801
Correct Answer: 1801

63. In the Washington D.C, D.C signifies____________?

  • Subject:  Generic
  1. District of coordinated states
  2. District of Croatia
  3. District of Columbia
  4. District centralized
Correct Answer: District of Columbia

64. Which Two States donated lands for Washington DC?

  • Subject:  Generic
  1. Columbia and Maryland
  2. Maryland and Virginia
  3. Virginia and Columbia
  4. Virginia and Queensland
Correct Answer: Maryland and Virginia

65. The Capital of America Washington D.C was founded in__________?

  • Subject:  Generic
  1. 1891
  2. 1790
  3. 1691
  4. 1091
Correct Answer: 1790

66. Who used the slogan ” Make america great again (MAGA)” during election Campaign in America?

  • Subject:  Generic
  1. . Donald Trump
  2. Ronald Reagan
  3. George Washington
  4. Hillary Clinton
Correct Answer: donald trump

67. The highest Building of Pakistan is__________?

  • Subject:  Generic
  1. Headquarter of MCB
  2. Pakistan stock exchange
  3. Icon Tower
  4. Marriott Hotel
Correct Answer: Icon Tower

68. The first passport issued by the Ayub regime in__________?

  • Subject:  Generic
  1. 1973
  2. 1960
  3. 1963
  4. 1970
Correct Answer: 1960

69. The distance of mercury from sun is__________?

  • Subject:  Generic
  1. 56 million km
  2. 57.9 million km
  3. 58.9 million km
  4. 59.1 million
Correct Answer: 57.9 million km

70. The largest wheat producing country in the world is___________?

  • Subject:  Generic
  1. USA
  2. India
  3. Pakistan
  4. China
Correct Answer: china

71. Yuan is the Currency of which Country?

  • Subject:  Generic
  1. Japan
  2. China
  3. India
  4. Canada
Correct Answer: china

72. Which country has the largest Hindu population?

  • Subject:  Generic
  1. . Sri Lanka
  2. India
  3. Nepal
  4. Bhutan
Correct Answer: nepal

73. According to Area the Largest District of Khyber PakhtunKhwa is _____________ ?

  • Subject:  Generic
  1. Peshawar
  2. Swat
  3. Chitral
  4. Mardan
Correct Answer: chirtal

74. KYODO is the news agency of_________?

  • Subject:  Generic
  1. Japan
  2. India
  3. China
  4. Pakistan
Correct Answer: japan

75. Norway’s capital is OSLO. What was the old name of OSLO?

  • Subject:  Generic
  1. Christiania
  2. Layalpur
  3. Mesopotamia
  4. Svalbard
Correct Answer: christinia

76. For how many years did Nelson Mandela remain in prison?

  • Subject:  Generic
  1. 37
  2. 33
  3. 31
  4. 27
Correct Answer: 27

77. Who is the author of diplomacy?

  • Subject:  Generic
  1. . Henry Kissinger
  2. Ronald Reagan
  3. Barack Obama
  4. Donald Trump
Correct Answer: Henry Kissinger

78. Hanoi is the capital of__________?

  • Subject:  Generic
  1. Ukraine
  2. Myanmar
  3. Libya
  4. Vietnam
Correct Answer: Vietnam

79. When was helicopter developed?

  • Subject:  Generic
  1. 1935
  2. 1939
  3. 1852
  4. 1923
Correct Answer: 1939

80. Who is the Richest man in the world (2018)?

  • Subject:  Generic
  1. Jeff Bezos
  2. Mark Zuckerberg
  3. Amancio Ortega
  4. Bill Gates
Correct Answer: jeff bezos

81. Which is the old city of Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. . Karachi
  2. Lahore
  3. Multan
  4. Badin
Correct Answer: multan

82. During the first trip of Donald Trump to Saudi Arabia, the two countries signed a __________ arms deal

  • Subject:  Generic
  1. . $110 billion
  2. $140 billion
  3. $80 billion
  4. $50 billion
Correct Answer: . $110 billion

83. United States president, Donald Trump, made his first foreign trip to__________?

  • Subject:  Generic
  1. . Israel
  2. Great Britain
  3. Saudi Arabia 
  4. Russia
Correct Answer: Saudi Arabia 

85. Quaid-e-Azam trophy is the tournament of ?

  • Subject:  Generic
  1. football
  2. hockey
  3. cricket
  4. squash
Correct Answer: cricket

86. Pakistan’s standard time equivalent to ?

  • Subject:  Generic
  1. GMT+2
  2. GMT+5
  3. GMT+6
  4. GMT+9
Correct Answer: GMT+5

87. What is Siachen?

  • Subject:  Generic
  1. Lake
  2. River
  3. Glacier
  4. Desert
Correct Answer: GIACIER

88. Democracy Wall is located in____________?

  • Subject:  Generic
  1. USA
  2. UK
  3. Japan
  4. China
Correct Answer: CHINA

89. 10 Downing Street is the official Residence of____________?

  • Subject:  Generic
  1. French PM
  2. USA PM
  3. British PM
  4. Queen of England
Correct Answer: British PM

90. Habib Bourguiba declared independence of Tunisia from France in___________?

  • Subject:  Generic
  1. 1953
  2. 1956 
  3. 1959
  4. 1962
Correct Answer: 1956

91. Grameen Bank a pioneer in the field of micro finance was the brainchild of___________?

  • Subject:  Generic
  1. . Dr. Riaz Rehman
  2. Pro.Abdul Salam
  3. Prof.Muhammad Younas 
  4. Muhammad Salman Rashad
Correct Answer: . Prof.Muhammad Younas 

92. Currency of France is____________?

  • Subject:  Generic
  1. Dollar
  2. Riyal
  3. Pound
  4. Euro
Correct Answer: EURO

93. On which island of French, Napoleon was born?

  • Subject:  Generic
  1. Saint Helena
  2. Corsica
  3. Elba
  4. None of these
Correct Answer: Corsica

94. The European Renaissance started from which country?

  • Subject:  Generic
  1. England
  2. Greece
  3. Italy
  4. Germany
Correct Answer: ITALY

95. In which year, Alexander the Great become the king of Macedonia?

  • Subject:  Generic
  1. 336 Bc 
  2. 326 Bc
  3. 236 Bc
  4. None of these
Correct Answer: 336BC

96. International Monkey Day celebrated on __________December?

  • Subject:  Generic
  1. 14th
  2. 16th
  3. 18th
  4. 20th
Correct Answer: 14TH

97. International Tea Day is observed on_______December?

  • Subject:  Generic
  1. 10th
  2. 12th
  3. 15th
  4. 20th
Correct Answer: 15TH

98. International Human Solidarity Day celebrated on ______ December?

  • Subject:  Generic
  1. 22nd
  2. 21st
  3. 20th
  4. 18th
Correct Answer: 20TH

99. which of these plants open its mouth when insect sit on its lid?

  • Subject:  Generic
  1. Sunflower
  2. Pitcher plant
  3. Brassica Plant
  4. None of these
Correct Answer: Pitcher plant

100. Which one is World’s Largest Land Locked Country?

  • Subject:  Generic
  1. Afghanistan
  2. Kazakhstan
  3. Mongolia
  4. Nepal
Correct Answer: Kazakhstan

101. Which city is called the city of mosques (Masjid)?

  • Subject:  Generic
  1. Peshawar
  2. Lahore
  3. Dhaka
  4. Delhi
Correct Answer: Dhaka

102. Name of US president who was a film actor?

  • Subject:  Generic
  1. Richard Nixon
  2. Jimmy Cartor
  3. Ronald Reagan
  4. London B Jonson
Correct Answer: Ronald Reagan

103. The largest state of the USA by area is____________?

  • Subject:  Generic
  1. Alaska
  2. New Jersey
  3. New York
  4. Hawaii
Correct Answer: ALASKA

104. The author of the Novel “Godfather” is______________?

  • Subject:  Generic
  1. Pro.Muhammad Younas
  2. Mario Puzo
  3. Mohsin Hamid
  4. W. E.Hunter
Correct Answer: Mario Puzo

105. The world’s biggest diamond producer is____________?

  • Subject:  Generic
  1. China
  2. South Africa
  3. Russia
  4. Canada
Correct Answer: Russia

106. Who is the author of the book”Struggle for Pakistan” ?

  • Subject:  Generic
  1. I.H Qureshi
  2. K.k AZIZ
  3. Aysha Jalal
  4. Shahid Rafique
Correct Answer: Aysha Jalal

107. “Fire and Fury” Inside the Trump White House is written by

  • Subject:  Generic
  1. Carl Bernstein
  2. Christiane Amanpour
  3. Michael Wolff
  4. Bob Woodward
Correct Answer: Michael Wolff

108. Maulana Mohammad Ali Jauhar was buried in which of the following city?

  • Subject:  Generic
  1. Delhi
  2. Landon
  3. Jerusalem 
  4. Bombay
Correct Answer: Jerusalem

109. which pair has won cricket world cup for Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Waseem and inzam ul haq
  2. sahid Afridi and younis khan
  3. Imran Khan and younis khan
  4. ramiz raja and waqar
Correct Answer: Imran Khan and younis khan

110. The presidency of Abraham Lincoln began on ______________, when he was inaugurated as the 16th President of the United States?

  • Subject:  Generic
  1. . March 4
  2. 1862
  3. March 4
  4. 1861
  5. March 4
  6. 1863
  7. March 4
  8. 1860
Correct Answer: March 4, 1861

111. The ball point pen was invited by___________?

  • Subject:  Generic
  1. . Chester Carlson
  2. Petrache Poenaru
  3. Johannes Gutenberg
  4. Laszlo Biro
Correct Answer: Laszlo Biro

112. ‘History of Wolves’ book was written by:

  • Subject:  Generic
  1. Angie Thomas
  2. Aysha jalal
  3. Emily Fridlund
  4. Margaret Wilkerson Sexton
Correct Answer: Emily Fridlund

113. Mice Pence is the_________ Vice President of America?

  • Subject:  Generic
  1. 40th
  2. 44th
  3. 48th
  4. 49th
Correct Answer: 48th

114. ‘Guernica’ the world famous painting was painted by_________?

  • Subject:  Generic
  1. Leonardo de Vinci
  2. Van Gogh
  3. Picasso
  4. Michael
Correct Answer: Picasso

115. Zurich is an important city of which country?

  • Subject:  Generic
  1. Germany
  2. Italy
  3. Switzerland
  4. London
Correct Answer: Switzerland

116. Garuda is the airline of which country?

  • Subject:  Generic
  1. Germany
  2. Indonesia
  3. France
  4. Russia
Correct Answer: . Indonesia

117. Interfax is the news agency of_________?

  • Subject:  Generic
  1. . London
  2. Russia
  3. South Africa
  4. France
Correct Answer: . Russia

118. Duma is the name of the Assembly of_____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Germany
  2. Japan
  3. Russia
  4. Gambia
Correct Answer: russia

119. Nelson Mandela received the Nobel peace prize in 1993 together with another South African leader, what was his name?

  • Subject:  Generic
  1. Oliver Tambo
  2. Frederick de klerk 
  3. P.W Botha
  4. Desmond Tut
Correct Answer: Frederick de klerk 

120. Which King died while playing polo?

  • Subject:  Generic
  1. . Sher Shah Suri
  2. Humayun
  3. Qutb-ud-din Aibak
  4. Aurangzeb
Correct Answer: Qutb-ud-din Aibak

121. Mughal Emperor Hamayun died from___________?

  • Subject:  Generic
  1. . Excessive alcohol drinking
  2. Cholera
  3. Battlefield
  4. Fall from library stairs
Correct Answer: Fall from library stairs

122. Ernesto”Che”Guevara was a famous revolutionary guerrilla fighter to which country did he belong?

  • Subject:  Generic
  1. Bolivia
  2. Argentina
  3. USA
  4. Cuba
Correct Answer: Argentina

123. MIT is the spy agency of__________?

  • Subject:  Generic
  1. Russia
  2. japan . North korea . Turkey
Correct Answer: Turkey

124. Almeira city situated in which country?

  • Subject:  Generic
  1. . Malaysia
  2. Russia
  3. Spain . Iran
Correct Answer: Spain

125. America have___________states?

  • Subject:  Generic
  1. 50
  2. 52
  3. 54
  4. 55
Correct Answer: 50

126. Who founded All India National Congress?

  • Subject:  Generic
  1. Nehru B. Gandhi
  2. Allan Octavian Hume
  3. Quid-e-Azam MA Jinnah
Correct Answer: Allan Octavian Hume

127. The 2017 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit was held in____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Bangkok
  2. Thailand
  3. Danang
  4. Vietnam
  5. Bogor
  6. Indonesia
  7. Beijing
  8. China
Correct Answer: . Danang, Vietnam

128. Which country is known as cockpit of Europe?

  • Subject:  Generic
  1. Spain
  2. Belgium
  3. Italy
  4. England
Correct Answer: Belgium

129. Which city is called city of seven hills?

  • Subject:  Generic
  1. Milan
  2. Madrid
  3. Paris
  4. Rome
Correct Answer: Rome

130. Which country is known as Pearl of East?

  • Subject:  Generic
  1. Bhuttan
  2. Nepal
  3. Srilanka
  4. Bangladesh
Correct Answer: Srilanka

131. Which of the following country is known as Land of Tulips?

  • Subject:  Generic
  1. . Germany
  2. . Italy
  3. Holland
  4. Spain
Correct Answer: Holland

132. when international Olympic committee IPC established?

  • Subject:  Generic
  1. 1894
  2. 1890
  3. 1916
  4. 1896
Correct Answer: 1894

133. How many countries vote against Trump’s Jerusalem move in UN General Assembly?

  • Subject:  Generic
  1. 122
  2. 126
  3. 128
  4. 129
Correct Answer: 128

134. According to UN 2017 report there are _________million international migrants today?

  • Subject:  Generic
  1. 198 million
  2. 228 million
  3. 258 million
  4. 300 million
Correct Answer: 258 million

135. 1992 world cup final was played in_____________?

  • Subject:  Generic
  1. Melbourne
  2. Sydeny
  3. Wales
  4. sharja
Correct Answer: Melbourne

136. The Famous book “Gulliver’s Travel” was written by_____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Jonathan Swift
  2. Thomas Hardy
  3. Charles Dickens
  4. William Shakespeare
Correct Answer: Jonathan Swift

137. FCR stands for_____________?

  • Subject:  Generic
  1. Fata commission Report
  2. Frontier Commission Regulations
  3. Frontier Crimes Regulations
  4. Frontier Common Records
Correct Answer: Frontier Crimes Regulations

138. Takla Makan Desert is Located in which country?

  • Subject:  Generic
  1. China
  2. India
  3. Iran
  4. Chile
Correct Answer: china

140. When Wrestling Introduced In Olympics Games ___________?

  • Subject:  Generic
  1. 1900
  2. 1904
  3. 1906
  4. 1908
Correct Answer: 1904

141. During which era Nelson Mandela remained the president of South Africa?

  • Subject:  Generic
  1. 1994 to 1999
  2. 1990 to 1995
  3. 2000 to 2005
  4. 1996 to 2001
Correct Answer: 1994 to 1999

142. PIA Stands For_____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Punjab Air Lines
  2. Pakistan International Airlines
  3. Poland International Airlines
  4. Portugal International Airlines
Correct Answer: Pakistan International Airlines

143. “The Importance of Being Earnest” is written by_____________?

  • Subject:  Generic
  1. Mohsin Hamid
  2. John Donne
  3. Oscar Wilde
  4. Eugene O
  5. neill
Correct Answer: . Oscar Wilde

144. Where is Red Square situated?

  • Subject:  Generic
  1. . New York
  2. China
  3. Moscow
  4. Turkey
Correct Answer: Moscow

146. Who secured Three ODI double hundreds and the highest score in ODI cricket?

  • Subject:  Generic
  1. Virat Kholi
  2. Shahid Afridi
  3. Rohit Sharma
  4. MS Dhoni
Correct Answer: Rohit Sharma

147. The First ever edition of the T10 Cricket League 2017 will be played in ___________?

  • Subject:  Generic
  1. Ajmaan
  2. Dubai
  3. Karachi
  4. Sharjah
Correct Answer: Sharjah

148. Organisation of Islamic Cooperation (OIC) summit on Jerusalem 2017 was held in?

  • Subject:  Generic
  1. Islamabad
  2. Riaz
  3. Lahore
  4. Istanbul
Correct Answer: Istanbul

149. The currency of Chile is _________?

  • Subject:  Generic
  1. Dram
  2. Peso
  3. Dollar
  4. Dinar
Correct Answer: peso

150. What is the Capital of Taiwan ?

  • Subject:  Generic
  1. Hong Kong
  2. Taipei
  3. Shanghai
  4. Berlin
Correct Answer: Taipei

151. Former Egypt President Hosni Mubarak ruled Egypt for almost_________years?

  • Subject:  Generic
  1. 20
  2. 24
  3. 26
  4. 30
Correct Answer: 30

152. Dar es Salaam was former capital of__________?

  • Subject:  Generic
  1. . Tanzania
  2. Nepal
  3. Albania
  4. Egypt
Correct Answer: Tanzania

153. WAFA is the News Agency of___________?

  • Subject:  Generic
  1. Syria
  2. Palestine
  3. Iran
  4. Indonesia
Correct Answer: Palestine

154. Saudi Arabia kingdom founded in_____________?

  • Subject:  Generic
  1. 23 September 1937
  2. 23 September 1932
  3. 23 September 1946
  4. None of these
Correct Answer: 23 September 1932

155. Zimbabwe officially the Republic of Zimbabwe, is a landlocked country located in___________?

  • Subject:  Generic
  1. . southern Africa
  2. Northern Africa
  3. Africa
  4. America
Correct Answer: southern Africa

156. Which is the world’s most spoken language?

  • Subject:  Generic
  1. English
  2. Arabic
  3. Chinese
  4. Urdu
Correct Answer: chinse

157. Which Country Team Fail to reach out World Cup for the first time in 60 years?

  • Subject:  Generic
  1. Brazil
  2. Italy
  3. Sweden
  4. Mexico
Correct Answer: Italy

158. How long has Robert Mugabe ruled Zimbabwe?

  • Subject:  Generic
  1. 33
  2. 37
  3. 41
  4. None of the Above.
Correct Answer: 37

159. The Famous Painting ‘Mona Lisa’ was the creation of_____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Michael-Angelo
  2. Leonardo-Da-Vinci
  3. Picasso
  4. Van Gogh
Correct Answer: Leonardo-Da-Vinci

160. The Govt of the people, by the people, for the people is called__________?

  • Subject:  Generic
  1. . Democracy
  2. Autocracy
  3. Kingdom
  4. Dictatorship
Correct Answer: DEMORACEY

161. How many languages and dialects are spoken by people all over the world?

  • Subject:  Generic
  1. 6000
  2. 4000
  3. 9000
  4. 5000
Correct Answer: 9000

162. “Shah-jo-Risalo” a famous book of Shah Abdul Latif was first published in which city?

  • Subject:  Generic
  1. . Leipzig
  2. Geneva
  3. London
  4. Rome
Correct Answer: Leipzig

163. The largest fresh water lake of Africa by area is __________?

  • Subject:  Generic
  1. lake Victoria
  2. Lake Superior
  3. Lake Tanganyika
  4. Lake Edward
Correct Answer: lake Victoria

164. The Largest producer of solar energy in the world is___________?

  • Subject:  Generic
  1. USA
  2. GERMANY
  3. SWITZERLAND
  4. CHINA
Correct Answer: CHINA

165. Total length of Great wall of china is____________?

  • Subject:  Generic
  1. 5500.3 miles
  2. 5600.6 miles
  3. 5300 miles
  4. 4965.50 miles
Correct Answer: 5500.3 miles

166. The forerunner of the United Nations was______________?

  • Subject:  Generic
  1. Atlantic Charter
  2. Allied Forces
  3. League of Nations
  4. NATO
Correct Answer: . League of Nations

167. Caracas is capital of_____________?

  • Subject:  Generic
  1. Brazil
  2. Australia
  3. Venezuela
  4. US
Correct Answer: . Venezuela

168. In which country ,it is mandatory for all male citizens aged 18 to 27 to serve 1 year in armed forces?

  • Subject:  Generic
  1. United states
  2. China
  3. Russia
  4. United kingdom
Correct Answer: RUSSIA

169. Which Country is called play ground of Europe?

  • Subject:  Generic
  1. Turkey
  2. France
  3. Switzerland
  4. Holland
Correct Answer: Switzerland

170. The ICC test Championship mace was given to pakistan on____________?

  • Subject:  Generic
  1. 22 August 2016 B. 21 September 2016
  2. 15 October 2016
  3. 11 November 2016
Correct Answer: 21 September 2016

171. Australia was discovered by___________?

  • Subject:  Generic
  1. . John Austregin
  2. Henri durant
  3. Collind wood
  4. James cook
Correct Answer: James cook

172. USA consist of___________states?

  • Subject:  Generic
  1. 52
  2. 50
  3. 54
  4. 51
Correct Answer: 50

173. The World Diabetes Day is observed every year across the world on____________?

  • Subject:  Generic
  1. 14 October
  2. 14 November
  3. 16 November
  4. 15 November
Correct Answer: 14 NOVEMBER

174. Who makes the fastest 9000 runs in ODI matches, in October 2017?

  • Subject:  Generic
  1. Hashim Amla
  2. devilers
  3. virat kohli
  4. Baber Azam
Correct Answer: virat kohli

175. World’s oldest’ 48-feet long Buddha statue unearthed in ____________?

  • Subject:  Generic
  1. Haripur District.
  2. Taxila
  3. Multan District
  4. Sindh
Correct Answer: Haripur District.

176. Bank Alfalah partners with__________for online purchases?

  • Subject:  Generic
  1. . Ali Express
  2. Daraz.pk
  3. Amazon.com
  4. Yayvo.com
Correct Answer: Yayvo.com

177. Which Mughal Emperor had built the “Bibi ka Maqbara”?

  • Subject:  Generic
  1. Akbar
  2. Jahangir
  3. Aurangzeb
  4. Babar
Correct Answer: Aurangzeb

178. Current UN General Secretary Belongs to?

  • Subject:  Generic
  1. Italy
  2. Portugal
  3. Romania
  4. New Zealand
Correct Answer: . Portugal

179. Bill Gates’ futuristic city will be built in____________?

  • Subject:  Generic
  1. New York
  2. Washington-DC
  3. Southwestern Arizona
  4. Los Angeles
Correct Answer: Southwestern Arizona

180. International Genetically Engineered Machines (iGEM) competition, 2017 held in_____________?

  • Subject:  Generic
  1. New York
  2. USA
  3. Washington DC
  4. USA
  5. New Jersey
  6. USA
  7. Boston
  8. United States
Correct Answer: Boston, United States

181. iGem Stands for____________?

  • Subject:  Generic
  1. International Genetically Engineered Machines
  2. International Genetically Engineered Mobiles
  3. International Genetically Engineered Motobikes
  4. International Genetically Engineered Motor
Correct Answer: International Genetically Engineered Machines

182. Paradise Leaks data originates from which law firm?

  • Subject:  Generic
  1. Mossaic law firm B. ICIJ
  2. International law firm
  3. Appleby law firm
Correct Answer: Appleby law firm

183. Mosad and Aman are secret agencies of___________?

  • Subject:  Generic
  1. Israel
  2. Iraq
  3. Saudi arab
  4. Indonesia
Correct Answer: isreal

184. Largest Gulf in the World is__________?

  • Subject:  Generic
  1. Persian Gulf
  2. Mexico Gulf
  3. Gulf of Oman
  4. Gulf of Africa
Correct Answer: Mexico Gulf

185. All of following are Pakistan Stock Exchange Indices, except

  • Subject:  Generic
  1. KSE 100
  2. KSE 30
  3. KSE Sensex
  4. KMI 30
Correct Answer: KSE Sensex

186. The Picture on the back of 5000 Rupee Pakistani Note?

  • Subject:  Generic
  1. Jatoi Mosque
  2. Bashahi Mosque
  3. Faisal Mosque
  4. Masjid Wazir Khan
Correct Answer: Faisal Mosque

187. The Picture on the back of 1000 Rupee Pakistani Note?

  • Subject:  Generic
  1. UET Lahore
  2. Islamia College Peshawar
  3. GIKI
  4. NUST
Correct Answer: Islamia College Peshawar

188. The Picture on the back of 500 Rupee Pakistani Note?

  • Subject:  Generic
  1. Badshahi Mosque
  2. Faisal Mosque
  3. Jatoi Mosque
  4. Masjid Wazir Khan
Correct Answer: Badshahi Mosque

189. The Picture on the back of 100 Rupee Pakistani Note?

  • Subject:  Generic
  1. . Faisal Mosque
  2. Quaid-e-Azam Residency C. K-2
  3. Islamia College
  4. Peshawar
Correct Answer: Quaid-e-Azam Residency

190. The Picture on the back of 50 Rupee Pakistani Note?

  • Subject:  Generic
  1. Karakoram Peak
  2. Kangchenjunga
  3. Mount Everest
  4. Naga Perbat
Correct Answer: Karakoram Peak

191. The Picture on the back of 20 Rupee Pakistani Note

  • Subject:  Generic
  1. Badshahi Mosque
  2. Faisal Mosque
  3. MOHEN-JO-DARO
  4. Mina-e-Pakistan
Correct Answer: MOHEN-JO-DARO

192. The Picture on the back of 10 Rupee Pakistani Note

  • Subject:  Generic
  1. Bolan Pass
  2. Attock Pass
  3. Khyber Pass
  4. Khunjerab Pass
Correct Answer: Khyber Pass

193. The final match of ICC Women Cricket World Cup 2017 was played between England and __________?

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. India
  3. New Zealand
  4. South Africa
Correct Answer: india

194. All of the following countries have Rupee currency except:

  • Subject:  Generic
  1. India
  2. Nepal
  3. India
  4. Afghanistan
Correct Answer: Afghanistan

195. Capital of Austria is?

  • Subject:  Generic
  1. . Canberra
  2. Vienna
  3. Dushanbe
  4. Rome
Correct Answer: Vienna

196. Which is the Currency of Kyrgyzstan from the following?

  • Subject:  Generic
  1. Lats
  2. Dinaar
  3. Som
  4. Durham
Correct Answer: SOM

197. what is the capital of Australia?

  • Subject:  Generic
  1. Brazil
  2. Ottawa
  3. Canberra
  4. Berlin
Correct Answer: CANBERRA

198. What is the capital of Kuwait?

  • Subject:  Generic
  1. . Ali al Salem
  2. Al Wafrah
  3. Salmiya
  4. Kuwait City
Correct Answer: Kuwait City

199. Pink Lake is located in_____________?

  • Subject:  Generic
  1. New Zealand
  2. Malta
  3. Russia
  4. Australia
Correct Answer: AUSTRALIA

200. Who secured fastest ever century in T20 international 2017?

  • Subject:  Generic
  1. Shahid Afridi
  2. Chris Gayle
  3. Virat Kohli
  4. David Miller
Correct Answer: DAVID MILLEER

201. Which planet is much brighter in our solar system?

  • Subject:  Generic
  1. Earth
  2. Venus
  3. Mercury
  4. Jupiter
Correct Answer: VENUS

202. Which country called ” land of maple leaf”?

  • Subject:  Generic
  1. . Africa
  2. China
  3. Canada
  4. America
Correct Answer: Canada

203. Which country is called “land of pure people”?

  • Subject:  Generic
  1. . China
  2. India
  3. Indonesia
  4. Pakistan
Correct Answer: pakistan

204. Most popular Religion in world is_____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Hindu
  2. Jews
  3. Seekh
  4. Islam
Correct Answer: ISLAM

205. Glass Bridge is located in______________?

  • Subject:  Generic
  1. China
  2. USA
  3. Norway
  4. UAE
Correct Answer: CHINA

206. Rainbow River is situated in____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Columbia
  2. Japan
  3. Pakistan
  4. New Zealand
Correct Answer: COLUMBIA

207. First Country to Grant Citizenship to a Robot?

  • Subject:  Generic
  1. . China
  2. Srilanka
  3. Saudi Arabia
  4. India
Correct Answer: SAUDI ARABIA

208. What is meant by “Petticoat Government?

  • Subject:  Generic
  1. . A government in exile
  2. A government run by a woman 
  3. A government without actual power
  4. A government run by some feudal lord
Correct Answer: . A government run by a woman 

209. What is value of China Pakistan Economics Corridor (CPEC)?

  • Subject:  Generic
  1. $ 18 Billion
  2. $ 69 Billion
  3. $ 62 Billion
  4. $ 82 Billion
Correct Answer: $ 62 Billion

210. ‘BIN’ is the intelligence agency of which country?

  • Subject:  Generic
  1. Britain
  2. Germany
  3. Russia
  4. Indonesia 
Correct Answer: Indonesia 

211. When was the first time Quaid’s daughter Dina Wadia visited Pakistan for the First time?

  • Subject:  Generic
  1. 1948
  2. 1998
  3. 2004
  4. 2006
Correct Answer: 1948

212. Pakistan Tops ICC T20I Rankings for the first time on____________?

  • Subject:  Generic
  1. 15th July 2017
  2. 13th September 2017
  3. 25th October 2017
  4. 1st November 2017
Correct Answer: 1st November 2017

213. Oxford university college removes suu kyi portrait after _________ criticism?

  • Subject:  Generic
  1. . Afghanistan
  2. Syria
  3. . Rohingya
  4. Non of these
Correct Answer: Rohingya

214. ________________ the smallest among the coastal nations of the world?

  • Subject:  Generic
  1. Monaco
  2. Bosnia and Herzegovina
  3. Jordan
  4. Nauru
Correct Answer: MONACO

215. __________________ is the number one producer of gold in the world?

  • Subject:  Generic
  1. South Africa
  2. Russia.
  3. China
  4. Australia
Correct Answer: CHINA

216. which one is the city of Canals?

  • Subject:  Generic
  1. . Venice
  2. Germany
  3. Ireland
  4. Srilanka
Correct Answer: Venice

217. 2022 FIFA world cup will held in____________?

  • Subject:  Generic
  1. Russia
  2. UAE
  3. USA
  4. Qatar
Correct Answer: Qatar

218. Who of the following has won the Nobel Prize for Literature 2017?

  • Subject:  Generic
  1. Svetlana Alexievich B. Mo Yan
  2. Patrick Modiano
  3. Kazuo Ishiguro
Correct Answer: Kazuo Ishiguro

219. Who has won the Nobel Prize in Economic Sciences 2017?

  • Subject:  Generic
  1. George F. Loewenstein
  2. Colin F Camerer
  3. Stewart C. Myers
  4. Richard H. Thaler
Correct Answer: Richard H. Thaler

220. Full Form of BCCI ?

  • Subject:  Generic
  1. Bank of Commerce and Cooperation International
  2. Bank of Central Cooperation International
  3. Bank of Credit and Commerce International 
  4. None of These
Correct Answer: . Bank of Credit and Commerce International 

221. GATT Headquarters is located At?

  • Subject:  Generic
  1. . Geneva
  2. Paris
  3. Washington
  4. Hague
Correct Answer: GENEVA

222. Table tennis is the national game of which country ?

  • Subject:  Generic
  1. Canada
  2. Chile
  3. China
  4. Brazil
Correct Answer: CHINA

223. when we celebrated world Post day?

  • Subject:  Generic
  1. . 4 Junauary
  2. 5 March
  3. 9 October
  4. 7 March
Correct Answer: 9 October

224. Diesel engine was discovered by___________?

  • Subject:  Generic
  1. . Paul Muller
  2. Faraday
  3. Waldeyer
  4. Rudolf Diesel
Correct Answer: Rudolf Diesel

225. What is the longest wall of the world?

  • Subject:  Generic
  1. Wall of India
  2. wall off Egypt
  3. wall of china 
  4. wall of Afghanistan
Correct Answer: . wall of china 

226. Dinesh chandimal is a captian of which cricket team?

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. west indies
  3. india
  4. Srilanka
Correct Answer: SRI LANKS

227. How many Hundred Years Old City found in Iraq?

  • Subject:  Generic
  1. 40
  2. 30
  3. 20
  4. 50
Correct Answer: 20

228. Which of the following only Hindu State In the World?

  • Subject:  Generic
  1. . India
  2. Sri Lanka
  3. China
  4. France
Correct Answer: India

229. Which of the following countries Flag the Maple Of Leaf?

  • Subject:  Generic
  1. Canada
  2. France
  3. Germany
  4. China
Correct Answer: Canada

230. First which country introduced paper currency?

  • Subject:  Generic
  1. England
  2. Turkey
  3. China
  4. Norway
Correct Answer: CHINA

231. First time which country introduced competitive examination for selection of public servants?

  • Subject:  Generic
  1. Pakistan
  2. USA
  3. New zeland
  4. China
Correct Answer: CHINA

232. who was the hero of 1857 war?

  • Subject:  Generic
  1. Tipu Sultan
  2. Bakhth Khan
  3. Sher Khan
  4. Azam Khan
Correct Answer: Bakhth Khan

233. Current Director General of International Organization of Migration is?

  • Subject:  Generic
  1. William Lacy
  2. William Lee
  3. Donald Trump
  4. Joseph Henderson
Correct Answer: William Lee

234. MNNA stands for?

  • Subject:  Generic
  1. Major Non NATO Ally . Main Non NATO Ally
  2. Modern Non NATO Ally
  3. Minor Non NATO Ally
Correct Answer: Major Non NATO Ally

235. How many founding members OIC has at the time of its establishment?

  • Subject:  Generic
  1. .20
  2. 25
  3. 30
  4. 35
Correct Answer: 25

236. 2017 Nobel Prize Currently Awarded in Physics is for_________________?

  • Subject:  Generic
  1. Far Observation of Gravitational Waves
  2. Far Observation of Gravitational Weight
  3. First Observation of Gravitational Waves
  4. Far Objectivity of Gravitational Waves
Correct Answer: First Observation of Gravitational Waves

237. Graveyard of Empires is____________?

  • Subject:  Generic
  1. USA
  2. UAE
  3. Afghanistan
  4. Pakistan
Correct Answer: AFGHANTISTAN

238. AP (Associated Press) is news agency of?

  • Subject:  Generic
  1. UAE
  2. USA
  3. France
  4. UK
Correct Answer: USA

239. what is name of the largest desert of the world?

  • Subject:  Generic
  1. Sahara
  2. Thar
  3. Thal
  4. Vatican
Correct Answer: SAHARA

240. First woman Chief Minister of Occupied Kashmir is____________?

  • Subject:  Generic
  1. Shama Khalid
  2. Anousha Rehman
  3. Mehbooba Mufti
  4. Sashma Suraaj
Correct Answer: MEHBOOBA MUFTI

241. The highest waterfall of the world is:

  • Subject:  Generic
  1. . Tugela
  2. Angel
  3. Cuquenan
  4. Takkawa
Correct Answer: ANGEL

242. Which is the deepest lake of the world ?

  • Subject:  Generic
  1. Lake Baikal
  2. Caspian Lake
  3. Wular Lake
  4. Lake Victoria
Correct Answer: Lake Baikal

243. one nautical mile is equal to how many kilometers?

  • Subject:  Generic
  1. 1.613
  2. 1932
  3. 1.853
  4. 1.766
Correct Answer: 1853

244. which country is called ”land of Mountains”?

  • Subject:  Generic
  1. France
  2. Nepal
  3. Japan
  4. Norway
Correct Answer: Nepal

245. Which country is known as “Land of Rising Sun” ?

  • Subject:  Generic
  1. Japan
  2. Korea
  3. Canada
  4. Russia
Correct Answer: japan

246. which river flows behind the Taj Mahal?

  • Subject:  Generic
  1. Yamuna river
  2. Narmada river
  3. Indus river
  4. Beas river
Correct Answer: Yamuna river

247. Who Translated Holy Quran in Persian?

  • Subject:  Generic
  1. Sheikh Abdul Qadir Jillani
  2. Shah Wali Ullah
  3. Hazrat Majdad Alif Sani
  4. None of these
Correct Answer: Shah Wali Ullah

248. In which country is the volcano Mount Aso?

  • Subject:  Generic
  1. China
  2. Taiwan
  3. Japan
  4. None of these
Correct Answer: japan

249. Veto power is not possessed by?

  • Subject:  Generic
  1. U.K
  2. U.S.A
  3. Russia
  4. West Germany
Correct Answer: West Germany

250. The SAARC movement was launched for?

  • Subject:  Generic
  1. Political alliances
  2. Regional cooperation
  3. Cultural exchanges
  4. Military strategy
Correct Answer: Regional cooperation

251. Which Bank has give First loan in Millions to Pakistan government at the time independence?

  • Subject:  Generic
  1. UBL Bank
  2. HBL Bank
  3. National Bank
  4. MCB Bank
Correct Answer: HBL Bank

252. 72 session of UN general Assembly held on?

  • Subject:  Generic
  1. September 12 to 24 2017
  2. September 12 to 25 2017
  3. September 13 to 26 2017
  4. September 11 to 24 2017
Correct Answer: September 12 to 25 2017

253. Who inaugurated ‘World Teachers’ Day?

  • Subject:  Generic
  1. UN
  2. SAARC
  3. UNESCO
  4. None
Correct Answer: UNESCO

254. The 2017 World Animal Day (WAD) is observed on which date?

  • Subject:  Generic
  1. October 5
  2. October 3
  3. October 4
  4. October 6
Correct Answer: October 4,

255. World Teachers’ Day is celebrated on_______________?

  • Subject:  Generic
  1. 20th October
  2. 15th January
  3. 10th October
  4. 5th October
Correct Answer: 5th October

256. When was the term ( United Kingdom) first used?

  • Subject:  Generic
  1. 1815
  2. 1800
  3. 1795
  4. 1755
Correct Answer: 1800

257. The Oldest University in the World is______________?

  • Subject:  Generic
  1. Cambridge University
  2. Oxford University
  3. University of Bologna
  4. University of Warwick
Correct Answer: University of Bologna

258. UNICEF stand for__________?

  • Subject:  Generic
  1. United Nations Internal Cultural Educational Foundation
  2. United Nations International Children’s Emergency Fund
  3. United Nations International Children Educational Foundation
  4. United Nations International Cultural Emergency Fund
Correct Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

259. Ex-state of “Amb” is famous for__________?

  • Subject:  Generic
  1. Tidal Forests
  2. Artificial Forests
  3. Natural Forests 
  4. Beta Forests
Correct Answer: Natural Forests 

260. The Air line Qantas belongs to which country ?

  • Subject:  Generic
  1. . Spain
  2. South Africa
  3. Australia 
  4. Norway
Correct Answer: Australia 

261. Which is the highest mountain in the world?

  • Subject:  Generic
  1. K_2
  2. Nanga Parbat
  3. Everest
  4. Siachen
Correct Answer: Everest

262. where is Bangladesh located?

  • Subject:  Generic
  1. Africa
  2. Eastern Asia
  3. Western Asia
  4. Southern Asia
Correct Answer: Southern Asia

263. International day of Non-Violence day observed on_______________?

  • Subject:  Generic
  1. 1st October
  2. 2nd October
  3. 3rd October
  4. 4th October
Correct Answer: 2nd October

264. First Muslim interpreter of Quran in English is _____________?

  • Subject:  Generic
  1. Abdul Kalam Azad
  2. Anwar Saddat
  3. Shah Waliullah
  4. Abdul Hakeem
Correct Answer: Abdul Hakeem

265. Apollo __________ placed the copy of the Holy Quran on the moon.

  • Subject:  Generic
  1. 15
  2. 16
  3. 17
  4. 18
Correct Answer: 15

266. French revolution began in:

  • Subject:  Generic
  1. 1789
  2. 1790
  3. 1791
  4. 1792
Correct Answer: 1789

267. In which year New Zealand Government granted unqualified right of vote to women:

  • Subject:  Generic
  1. 1873
  2. 1883
  3. 1893 
  4. 2004
Correct Answer: 1893

268. To which country Christopher Columbus did belong?

  • Subject:  Generic
  1. Spain
  2. England
  3. Italy
  4. Rome
Correct Answer: italy

269. Bostan Tea Party is associated with the_________?

  • Subject:  Generic
  1. Battle of bunker hill
  2. American Independence
  3. civil war
  4. Ibrahim Lincoln
Correct Answer: American Independence

270. 2018 FIFA World Cup (football) will be hosted by?

  • Subject:  Generic
  1. Italy
  2. Argentine
  3. Russia
  4. Spain
Correct Answer: Russia

271. name the new German Chancellor?

  • Subject:  Generic
  1. Angela Markel
  2. stephen
  3. smith orbis
  4. hairly george
Correct Answer: Angela Markel

272. Tipu Sultan wrote a letter to which government to help him against British Army rule in India?

  • Subject:  Generic
  1. Germany
  2. France 
  3. Turkey
  4. iran
Correct Answer: France 

273. Who is called the Father of History?

  • Subject:  Generic
  1. Aristotle
  2. Socrates
  3. Herodotus
  4. plato
Correct Answer: Herodotus

274. MI 5 is the secret agency of__________?

  • Subject:  Generic
  1. Russia
  2. America
  3. Britain
  4. Italy
Correct Answer: Britain

275. Which of the following is Tricontinental Country?

  • Subject:  Generic
  1. . chad
  2. Portugal 
  3. Mali
  4. Swaziland
Correct Answer: Portugal 

276. Which is the World Highest Lake ?

  • Subject:  Generic
  1. Lake Titicaca 
  2. Lake Victoria
  3. Lake Tana
  4. None
Correct Answer: Lake Titicaca 

277. Which city is regarded as a Queen of Adriatic sea?

  • Subject:  Generic
  1. . London
  2. Paris
  3. Rome
  4. Venice
Correct Answer: Venice

278. _________________is called the ”Land of Morning Calm”?

  • Subject:  Generic
  1. Korea
  2. Canada
  3. Fiji
  4. Greenland
Correct Answer: Korea

279. Which country is called as land of cakes?

  • Subject:  Generic
  1. . Ireland
  2. Scotland
  3. Finland
  4. Netherland
Correct Answer: Scotland

280. Cortes Generales is the official name of the Parliament of _____________?

  • Subject:  Generic
  1. Spain
  2. Nepal
  3. Russia
  4. Sudan
Correct Answer: Spain

281. The Islamic Consultative Assembly (Persian: ???? ????? ???????) is the parliament of_____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Iraq
  2. Iran
  3. Afghanistan
  4. Albania
Correct Answer: Iran

282. What is the Capital of Afghanistan ?

  • Subject:  Generic
  1. Zagreb
  2. Kandahar
  3. Jalalabad
  4. Kabul
Correct Answer: Kabul

283. The headquarter of International Telecommunication Union is in____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Brussels
  2. Belgium
  3. Berlin
  4. Germany
  5. Washington C
  6. United States
  7. Geneva
  8. Switzerland
Correct Answer: Geneva, Switzerland

284. International Finance Corporation was headquartered in____________?

  • Subject:  Generic
  1. Geneva
  2. Switzerland
  3. Washington D.C
  4. United States
  5. Berlin
  6. Germany
  7. Brussels
  8. Belgium
Correct Answer: Washington D.C, United States

285. The headquarter of Food and Agriculture Organization(FAO) is in____________?

  • Subject:  Generic
  1. Kathmandu
  2. Rome
  3. Berlin
  4. Jeddah
Correct Answer: . Rome

286. Aeroflot is the airline of___________?

  • Subject:  Generic
  1. Britain
  2. Holand
  3. Russia
Correct Answer: RUSSIA

287. Delta is the Airline of___________?

  • Subject:  Generic
  1. . Britain
  2. America
  3. Australia
  4. Switzerland
Correct Answer: America

288. VEVAK is the name of investigation agency of ___________?

  • Subject:  Generic
  1. Iraq
  2. Denmark
  3. USA
  4. Iran
Correct Answer: iran

289. KHAD is the Secret Intelligence services of_____________?

  • Subject:  Generic
  1. India
  2. Iran
  3. Israel
  4. Afghanistan
Correct Answer: Afghanistan

290. The Supreme Military intelligence branch of the Israeli Defense Forces is _________?

  • Subject:  Generic
  1. Mossad
  2. Shin Bet:
  3. Aman
  4. MI6
Correct Answer: Aman

291. MI6 is the Secret Intelligence Service of _______________?

  • Subject:  Generic
  1. America
  2. Britain
  3. .Japan
  4. Russia
Correct Answer: Britain

292. Which is the Biggest Hydroelectric Power stations in the world?

  • Subject:  Generic
  1. Itaipu Dam (Brazil & Paraguay)
  2. Three Gorges Dam (China)
  3. Tarbela Dam (Pakistan)
  4. Grand Coulee (USA)
Correct Answer: Three Gorges Dam (China)

293. What Is the Longest River in the World?

  • Subject:  Generic
  1. . Nile
  2. Amazon
  3. Missi pissi
  4. Yangtze
Correct Answer: Amazon

294. Darling river is situated in___________?

  • Subject:  Generic
  1. . Canada
  2. Australia
  3. USA
  4. Mexico
Correct Answer: . Australia

295. Recently the parliament of ________________is dissolved by its Prime Minister on 28-9-2017?

  • Subject:  Generic
  1. Japan
  2. Mongolia
  3. Pakistan
  4. Vanswala
Correct Answer: Japan

296. Upper Volta is the new name of___________?

  • Subject:  Generic
  1. USA
  2. Somalia
  3. Burkina Faso
  4. None of these
Correct Answer: Burkina Faso

297. What is the Currency of Japan?

  • Subject:  Generic
  1. Dollar
  2. Euro
  3. Yen
  4. Renminbi
Correct Answer: yen

298. What is the Name of Google’s Parent Company?

  • Subject:  Generic
  1. Alphabet Inc
  2. Amazon
  3. The Priceline Group
  4. None of These
Correct Answer: Alphabet Inc

299. What is the capital of the United States of America?

  • Subject:  Generic
  1. New York
  2. Washington
  3. D.C C. California
  4. New Jersey
Correct Answer: Washington, D.C

300. World’s biggest uncut diamond sells for?

  • Subject:  Generic
  1. . $43-M
  2. $53-M
  3. $63-M
  4. $73-M
Correct Answer: . $53-M

301. Pound Sterling is the Currency of____________?

  • Subject:  Generic
  1. United Kingdom
  2. United States
  3. Germany
  4. Canada
Correct Answer: United Kingdom

302. Who is the Current President of Russia?

  • Subject:  Generic
  1. Vladimir Putin
  2. Donald John Trump
  3. Xi Jinping
  4. Dmitry Medvedev
Correct Answer: Vladimir Putin

303. The Capital of Canada is ___________?

  • Subject:  Generic
  1. Otawa
  2. Brussels
  3. Geneva
  4. Birmingham
Correct Answer: Otawa

304. The world largest Muslim country by area is ____________?

  • Subject:  Generic
  1. . Saudi arab
  2. Kazakhstan
  3. Pakistan
  4. Indonesia
Correct Answer: Kazakhstan

305. 2018 Olympics will be played in ___________?

  • Subject:  Generic
  1. PyeongChang
  2. Tokio
  3. Karachi
  4. Qatar
Correct Answer: PyeongChang

306. According to the latest research on smoking comsumption in Asia 2017 _______________ is at the top of the list?

  • Subject:  Generic
  1. . India
  2. Pakistan
  3. Sri lanka
  4. Bangladesh
Correct Answer: pakistan

307. Eiffel tower is located in which country?

  • Subject:  Generic
  1. network
  2. France
  3. Brussels
  4. India
Correct Answer: france

308. Who played role of Quaid-e-Azam in film “Jinnah” which was released 7 November 1998?

  • Subject:  Generic
  1. Micky arther
  2. Christopher Lee
  3. Shashi Kapoor
  4. Jamil Dehalvi
Correct Answer: Christopher Lee

309. Recently United Nations general assembly 2107 session was _____________?

  • Subject:  Generic
  1. . 70
  2. 71
  3. 72
  4. 73
Correct Answer: 72

310. The world’s second longest river is

  • Subject:  Generic
  1. . Neil
  2. Amazon
  3. Indus
  4. Yangtze
Correct Answer: neil

311. Dead Sea located in which country?

  • Subject:  Generic
  1. US
  2. Indonesia
  3. Jordan
  4. Belgium
Correct Answer: jordan

312. Dove is a symbol of?

  • Subject:  Generic
  1. Love
  2. Peace
  3. Humanity
  4. Charity
Correct Answer: PEACE

313. Which Country is not involved in BRICS?

  • Subject:  Generic
  1. . China
  2. Russia
  3. India
  4. Germany
Correct Answer: Germany

314. Which country invades Egypt during Suez crisis in 1956?

  • Subject:  Generic
  1. .England
  2. France
  3. Israel
  4. Germany
Correct Answer: Israel

315. What does the CPEC stands for ?

  • Subject:  Generic
  1. China Pakistan Electrical Coal
  2. China Pakistan Electronics Corporation
  3. China Pakistan Economic Corridor
  4. China Portagal Economical Corporation
Correct Answer: China Pakistan Economic Corridor

316. What is the total length of Indus River?

  • Subject:  Generic
  1. 2900 km
  2. 2514 km
  3. 3180 km
  4. 7854 km
Correct Answer: 3180 km

317. The headquarter of organizations for the prohibition of chemical weapons?

  • Subject:  Generic
  1. .Russia
  2. USA
  3. Australia
  4. Nederland
Correct Answer: Nederland

318. Which is the currency of Iraq?

  • Subject:  Generic
  1. Rouble
  2. Dinar
  3. Taka
  4. Peso
Correct Answer: DINAR

319. Highest flag of South Asia is In_________?

  • Subject:  Generic
  1. . Pakistan
  2. India
  3. Afghanistan
  4. Bangladesh
Correct Answer: PAKISTAN

320. Tenge is the currency of____________?

  • Subject:  Generic
  1. . New Zealand
  2. Malaysia
  3. Finland
  4. Kazakhstan
Correct Answer: Kazakhstan

321. Jezira Haft Talar is another name of ____________?

  • Subject:  Generic
  1. Churna Island
  2. Astola Island
  3. Mana Island
  4. Bundal Island
Correct Answer: Astola Island

322. World’s longest non-stop commercial flight starts from Qatar and lands in_____________?

  • Subject:  Generic
  1. New Zealand
  2. Landon
  3. Los Angelas
  4. Australia
Correct Answer: NEW ZEALAND

323. Donald Trump sworn in as __________th US president on January 20, 2017 ?

  • Subject:  Generic
  1. 45th
  2. 46th
  3. 47th
  4. 48th
Correct Answer: 45TH

324. Current General Secretary of UNO belongs to?

  • Subject:  Generic
  1. Japan
  2. Portugal
  3. Sweden
  4. Uzbekistan
Correct Answer: Portugal

325. Osta is the religious book of

  • Subject:  Generic


Correct Answer: Octogenarian

326. In the Composition of the earth, Aluminum is:

  • Subject:  Generic
  1. 27.5%
  2. 20.3%
  3. 14.5%
  4. 8.1%
Correct Answer: 8.1%

327. The deepest part of the Ocean is

  • Subject:  Generic
  1. Vostok
  2. Puerto Rico Trench
  3. Mariana Trench
  4. Sundas Trench
Correct Answer: Mariana Trench

328. After Australia, which of the following is the smallest Continent?

  • Subject:  Generic
  1. Antarctica
  2. South America
  3. North America
  4. Europe
Correct Answer: Europe

329. The deepest place in the Indian Ocean is

  • Subject:  Generic
  1. Mariana Trench
  2. Puerto Rico Trench
  3. Sunda Trench
  4. Isle Trench
Correct Answer: Puerto Rico Trench

330. The highest waterfall of the world is

  • Subject:  Generic
  1. Victoria
  2. Tugela
  3. Angel
  4. Niagara
Correct Answer: Angel

331. The area around the North and South poles within the Polar circles is called

  • Subject:  Generic
  1. The Torrid Zone
  2. The Frigid Zone
  3. The Temperature Zone
  4. None of the above
Correct Answer: The Frigid Zone

332. Death Valley” in California, U.S.A is so called because of

  • Subject:  Generic
  1. It is highly polluted area on earth
  2. It is extremely cold region on earth
  3. One of the hottest places in the world
  4. The existence of a large number of volcanoes
Correct Answer: One of the hottest places in the world

333. Identify the largest ocean

  • Subject:  Generic
  1. Pacific Ocean
  2. Atlantic Ocean
  3. Indian Ocean
  4. Artic Ocean
Correct Answer: Pacific Ocean

334. Mediterranean Sea is connected to the Atlantic Ocean by the

  • Subject:  Generic
  1. Strait of Gibraltar
  2. Bering strait
  3. Davis strait
  4. Dover strait
Correct Answer: Strait of Gibraltar

335. Caribbean Sea is linked with the Pacific Ocean by the

  • Subject:  Generic
  1. Suez Canal
  2. Panama Canal
  3. Sunda Strait one
  4. None of the above
Correct Answer: Panama Canal

336. Sea of Japan’ is famous for

  • Subject:  Generic
  1. Oil Reserves
  2. Mineral Water
  3. Fishing Area
  4. Icebergs in water
Correct Answer: Fishing Area

337. ‘Red sea’ is between

  • Subject:  Generic
  1. Arabia and Africa
  2. Turkey and Russia
  3. China and Japan
  4. Germany and Scandinavia
Correct Answer: Arabia and Africa

338. Alexandria is a seaport of

  • Subject:  Generic
  1. Greece
  2. Egypt
  3. Iran
  4. Germany
Correct Answer: Egypt

339. Bering Strait separates Asia from

  • Subject:  Generic
  1. America
  2. Africa
  3. Australia
  4. None
Correct Answer: America

340. The longest mountain range in the world is

  • Subject:  Generic
  1. Karakoram
  2. Alps
  3. Andes
  4. Hindukush
Correct Answer: Andes

341. Cyprus is an island in the

  • Subject:  Generic
  1. Mediterranean Sea
  2. South China Sea
  3. Red SeaCaribbean Sea
Correct Answer: Mediterranean Sea

342. Which of the following country shares the water of Caspian Sea?

  • Subject:  Generic
  1. Russia
  2. Iran
  3. Azerbaijan
  4. All the above
Correct Answer: All the above

343. Palk Strait separates India from

  • Subject:  Generic
  1. Sri Lanka
  2. Maldives
  3. Bangladesh
  4. None
Correct Answer: Sri Lanka

344. ‘Dickson’ is a seaport of

  • Subject:  Generic
  1. Italy
  2. Malaysia
  3. South Africa
  4. Norway
Correct Answer: Malaysia

345. ‘Lake Superior’ is

  • Subject:  Generic
  1. The World’s deepest freshwater lake
  2. The World’s largest freshwater lake
  3. The world’s largest saltwater lake
  4. None of the above
Correct Answer: The World’s largest freshwater lake

346. ‘Seattle’ is a seaport of

  • Subject:  Generic
  1. China
  2. U.S.A
  3. Germany
  4. Canada
Correct Answer: U.S.A

347. Which of the following strait separates Italy from Sicily?

  • Subject:  Generic
  1. Sunda
  2. Messina
  3. Bonifacio
  4. Johore
Correct Answer: Messina

348. Identify the world’s longest river with the length of 6,521 km

  • Subject:  Generic
  1. Amazon
  2. Mississippi
  3. Nile
  4. none of the above
Correct Answer: Nile

349. Which one is the longest river?

  • Subject:  Generic
  1. Jhelum
  2. Chenab
  3. Ravi
  4. Sutlaj
Correct Answer: Sutlaj

350. Which of the following is the smallest sea?

  • Subject:  Generic
  1. South China Sea
  2. Arabian Sea
  3. Sea of Marmara
  4. Caribbean Sea
Correct Answer: Sea of Marmara

351. Which of the following rivera is located in Iraq?

  • Subject:  Generic
  1. Lena
  2. Oxus
  3. Volga
  4. Euphrates
Correct Answer: Euphrates

352. In which of the following country, ‘Victoria Falls’ is located?

  • Subject:  Generic
  1. Canada
  2. Zimbabwe
  3. U.S.A
  4. Venezuela
Correct Answer: Zimbabwe

353. Which of the following waterfalls is located between America and Canada?

  • Subject:  Generic
  1. Victoria Falls
  2. Ribbon Falls
  3. Niagara Falls
  4. Angels Falls
Correct Answer: Niagara Falls

354. Identify the world’s Largest Dam

  • Subject:  Generic
  1. Aswan
  2. Kiev
  3. Tarbela
  4. Mangla
Correct Answer: Tarbela

355. In which of the following region ‘New Zealand’ is situated?

  • Subject:  Generic
  1. Europe
  2. South America
  3. Caribbean
  4. Oceania
Correct Answer: Oceania

356. The world’s largest land frontier is between

  • Subject:  Generic
  1. America and Canada
  2. Russia and China
  3. Argentina and Brazil
  4. China and Mongolia
Correct Answer: America and Canada

357. The world’s largest sliver producing country is

  • Subject:  Generic
  1. Canada
  2. Australia
  3. Russia
  4. Mexico
Correct Answer: Mexico

358. “Valetta” is the capital of

  • Subject:  Generic
  1. Finland
  2. Malta
  3. Senegal
  4. Congo
Correct Answer: Malta

359. The ‘United Arab Emirates’ (U.A.E) Comprises of

  • Subject:  Generic
  1. Abu Dhabi
  2. Sharjah
  3. Fujairah
  4. All the above
Correct Answer: All the above

360. Which of the following ‘Desert’ is the largest in area?

  • Subject:  Generic
  1. The Sahara
  2. Gobi
  3. Takla Makan
  4. Thar
Correct Answer: The Sahara

361. The famous “ Dost-i-Lut” desert is located in

  • Subject:  Generic
  1. Iran
  2. China
  3. South Africa
  4. Egypt
Correct Answer: Iran

362. “Nanga Parbat” is the famous mountain Peak of

  • Subject:  Generic
  1. Karakoram range
  2. Himalayas range
  3. HinduKush range
  4. Sulaiman range
Correct Answer: Himalayas range

363. “Kasr-i-Mantra” is an official residence of

  • Subject:  Generic
  1. King of Saudi Arabia
  2. Amir-Kuwait
  3. Iranian President
  4. None of the above
Correct Answer: King of Saudi Arabia

364. Why ‘Black Sea’ is so called

  • Subject:  Generic
  1. A large number of black rocks in the water
  2. The dense fog that prevails there in winter
  3. The water of the sea is black
  4. None of the above
Correct Answer: The dense fog that prevails there in winter

365. Which of the following Country is largest by area?

  • Subject:  Generic
  1. China
  2. Canada
  3. America
  4. Russia
Correct Answer: Russia

366. Which of the following Country is a ‘Peninsula?

  • Subject:  Generic
  1. Brazil
  2. Japan
  3. Greenland
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Saudi Arabia

367. Which of the following Country is largest by population?

  • Subject:  Generic
  1. Russia
  2. Indonesia
  3. China
  4. India
Correct Answer: China

368. Which part of the world is called “City of Angles”?

  • Subject:  Generic
  1. Bangkok
  2. Stockholm
  3. New York
  4. Rome
Correct Answer: Bangkok

369. Which part of the world is called “Cockpit of Europe”?

  • Subject:  Generic
  1. Belgium
  2. Ireland
  3. Netherlands
  4. Greenland
Correct Answer: Belgium

370. The world’s largest fish catching country is

  • Subject:  Generic
  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. Australia
Correct Answer: China

371. The world’s longest railroad tunnel ‘Seikan’ is located in

  • Subject:  Generic
  1. England
  2. Japan
  3. Switzerland
  4. Russia
Correct Answer: Japan

372. Which Country is called “Land of Milk and Honey”?

  • Subject:  Generic
  1. Lebanon
  2. Japan
  3. Canada
  4. Turkey
Correct Answer: Lebanon

373. Which part of the world is called: “Playgroud of Europe”?

  • Subject:  Generic
  1. Norway
  2. Germany
  3. Switzerland
  4. Poland
Correct Answer: Switzerland

374. Which Part of the world is called “Land of Midnight Sun”?

  • Subject:  Generic
  1. Thailand
  2. Finland
  3. Norway
  4. Japan
Correct Answer: Norway

375. What is “Big Ben”?

  • Subject:  Generic
  1. A Volcano in Alaska
  2. A Glaxy of Stars
  3. A clock placed on the British Parliament
  4. None of the above
Correct Answer: A clock placed on the British Parliament

376. Which of the following is a Baltic State?

  • Subject:  Generic
  1. Georgia
  2. Armenia
  3. Ukraine
  4. Estonia
Correct Answer: Estonia

377. Which of the following Asian countries is landlocked?

  • Subject:  Generic
  1. Myanmar
  2. Mongolia
  3. Vietnam
  4. North Korea
Correct Answer: Vietnam

378. Identify the biggest Island

  • Subject:  Generic
  1. Greenland
  2. Iceland
  3. New Zealand
  4. Taiwan
Correct Answer: Greenland

379. Identify the Coldest Planet

  • Subject:  Generic
  1. Neptune
  2. Venus
  3. Jupiter
  4. Mars
Correct Answer: Neptune

380. Identify the smallest Planet

  • Subject:  Generic
  1. Venus
  2. Mercury
  3. Jupiter
  4. None of above
Correct Answer: Mercury

381. Which one is the highest Mountain Pass in the world?

  • Subject:  Generic
  1. Khunjerab Pass
  2. Kilik Pass
  3. Alpine
  4. None of the above
Correct Answer: Alpine

382. Identify the Largest ‘Salt-Water Lake’ in the world

  • Subject:  Generic
  1. Lake Superior
  2. Baikal Lake
  3. Caspian Sea
  4. Mancher Lake
Correct Answer: Caspian Sea

383. Identify the world’s largest City (in area):

  • Subject:  Generic
  1. Shanghai
  2. Moscow
  3. New York
  4. London
Correct Answer: New York

384. Which is the longest strait of the world?

  • Subject:  Generic
  1. Malacca
  2. Gibraltar
  3. Bosphorus
  4. Dover
Correct Answer: Malacca

385. ‘Fleet Street’ in London is famous for

  • Subject:  Generic
  1. Tailoring and Jewellery Shops
  2. Banking and Financial Transactions
  3. Offices of the leading British Newspapers
  4. None of the above One
Correct Answer: Offices of the leading British Newspapers

386. ‘Wall Street’ in New York is famous for

  • Subject:  Generic
  1. Stocks Exchange Market
  2. Modern Shopping Centre
  3. Broadest street in the world
  4. None of the above
Correct Answer: Stocks Exchange Market

387. Which of the following lines divide Turkish and Greek Cyprus communities?

  • Subject:  Generic
  1. Yellow Line
  2. Green Line
  3. Curzon Line
  4. Maginot Line
Correct Answer: Green Line

388. Which of the following countries is called “Land of Milk andHoney”?

  • Subject:  Generic
  1. Switzerland
  2. Norway
  3. Bahrain
  4. Lebanon
Correct Answer: Lebanon

389. Which one is boundary line between Poland and Germany?

  • Subject:  Generic
  1. Maginot Line
  2. Seigfrid line
  3. Hindenburg line
  4. Mannerheim line
Correct Answer: Hindenburg line

390. ‘Takla Makan Desert’ is located in

  • Subject:  Generic
  1. Xinjing (China)
  2. East Africa
  3. Basutoland
  4. Iran
Correct Answer: Xinjing (China)

391. “Khyber Pass” is located in

  • Subject:  Generic
  1. Karakorum range
  2. Himalyas range
  3. Hindukush range
  4. Sulaiman range
Correct Answer: Sulaiman range

392. Which part of the world is known as “Star and key of Indian Ocean”?

  • Subject:  Generic
  1. India
  2. Sri Lanka
  3. Maldives
  4. Mauritius
Correct Answer: Mauritius

393. “Siachen Glacier” is situated in

  • Subject:  Generic
  1. Hindu Kush
  2. Sulaiman
  3. Pamir
  4. Karakorum
Correct Answer: Karakorum

394. Which of the following glacier is in ‘Hunza’?

  • Subject:  Generic
  1. Hispar
  2. Biafo
  3. Atrak
  4. None of the above
Correct Answer: Hispar

395. Which of the following Mountain Peak is not situated in Karakorum range?

  • Subject:  Generic
  1. Broad Peak
  2. Gasherbrum Peak
  3. Tirich Mir Peak
  4. All of the above
Correct Answer: Tirich Mir Peak

396. The world’s smallest state by population is

  • Subject:  Generic
  1. San Marino
  2. Monaco
  3. Vatican
  4. Nauru
Correct Answer: Vatican

397. The world’s largest fresh water lake is

  • Subject:  Generic
  1. Caspian sea
  2. Great Bear
  3. Baikal
  4. Superior
Correct Answer: Superior

398. ‘Nanga Parbat Peak’ is situated in

  • Subject:  Generic
  1. Himalayas
  2. Karakoram
  3. Hindukush
  4. Suliman
Correct Answer: Himalayas

399. The largest river in Baluchistan is

  • Subject:  Generic
  1. Dasht
  2. Zhob
  3. Rakshan
  4. Hingol
Correct Answer: Hingol

400. Which is the highest railway station in Asia?

  • Subject:  Generic
  1. Quetta
  2. Kalat
  3. Kan Mehtarzai
  4. Sibi
Correct Answer: Kan Mehtarzai

401. What is the significane of a small country “Ecuador”?

  • Subject:  Generic
  1. It is a biggest island of Latin America
  2. It is located on the equator of the earth
  3. It is a land where days and nights are of one month duration on the earth
  4. None of the above
Correct Answer: It is located on the equator of the earth

402. ‘Kuril Islands’ are situated between

  • Subject:  Generic
  1. China and Japan
  2. Russia and Japan
  3. Australia and New Zealand
  4. U.S and Cuba
Correct Answer: Russia and Japan

403. What is “Green peace”?

  • Subject:  Generic
  1. A mountain range
  2. The largest Island in the world
  3. Geological Society of London
  4. An organization that stresses the need to maintain a balance between human progress and environmental conservation
Correct Answer: An organization that stresses the need to maintain a balance between human progress and environmental conservation

404. Yellow Sea lies between

  • Subject:  Generic
  1. Singapore and Malaysia
  2. China and Japan
  3. Vietnam and Philippine
  4. Australia and New Zealand
Correct Answer: China and Japan

405. The world’s largest active volcano “Mauna Loa” is located in

  • Subject:  Generic
  1. Hawaii (USA)
  2. Central Andes (Chile)
  3. Mount Mayon (Philippines)
  4. Java (Indonesia)
Correct Answer: Hawaii (USA)

406. The Eastern Mediterranean Island “Cyprus” is divided between

  • Subject:  Generic
  1. Germany and Poland
  2. France and Greece
  3. Turkey and Greece
  4. Indonesia and Japan
Correct Answer: Turkey and Greece

407. Which is the smallest state in area?

  • Subject:  Generic
  1. Bahrain
  2. Maldives
  3. Malta
  4. Brunei Darrusalam
Correct Answer: Maldives

408. The distance of a place South or North of Equator is called

  • Subject:  Generic
  1. Altitude
  2. Longitude
  3. Latitude
  4. Multitude
Correct Answer: Latitude

409. Which part of the world is called “The Land of free people”?

  • Subject:  Generic
  1. Switzerland
  2. Thailand
  3. West-Indies
  4. U.K
Correct Answer: Thailand

410. The world’s famous bridge “Golden gate” is located in

  • Subject:  Generic
  1. New York
  2. Sydney
  3. Mexico city
  4. San Francisco
Correct Answer: San Francisco

411. “Skhalin Islands” enriched with oil reserves are claimed by

  • Subject:  Generic
  1. China and Russia
  2. US and Japan
  3. Russia and Japan
  4. USA and Russia
Correct Answer: Russia and Japan

412. “Pristina is the Capital of

  • Subject:  Generic
  1. Chechnya
  2. East Timor
  3. Bosnia
  4. Kossovo
Correct Answer: Kossovo

413. ‘Oxus’ River is flowing between

  • Subject:  Generic
  1. Iran and Iraq
  2. Afghanistan and Tajikistan
  3. Jordan and Israel
  4. Russia and Turkey
Correct Answer: Afghanistan and Tajikistan

414. SAARC Human Resource Development Centre is located at

  • Subject:  Generic
  1. New Delhi
  2. Colombo
  3. Islamabad
  4. Dhaka
Correct Answer: Islamabad

415. In July 1986, a model child welfare centre was established in a village “Hummak” near the city of

  • Subject:  Generic
  1. Lahore
  2. Multan
  3. Faisalabad
  4. Islamabad
Correct Answer: Islamabad

416. The World’s largest desert in area is

  • Subject:  Generic
  1. Sahara
  2. Arabia
  3. Gobi
  4. Mogave
Correct Answer: Sahara

417. “Dead Sea” is lying between

  • Subject:  Generic
  1. Iraq and Sudan
  2. Israel and Jordan
  3. Russia and Japan
  4. Greece and Turkey
Correct Answer: Israel and Jordan

418. Identify the Largest Sea?

  • Subject:  Generic
  1. South China Sea
  2. Caribbean Sea
  3. Arabian Sea
  4. Sea of Marmara
Correct Answer: South China Sea

419. Which country has the greatest number of volcanoes in the world?

  • Subject:  Generic
  1. Japan
  2. Indonesia
  3. Philippines
  4. Cameroon
Correct Answer: Indonesia

420. The length of Karakoram Highway (KKH) in Pakistan is

  • Subject:  Generic
  1. 650 km
  2. 785 km
  3. 805 km
  4. 1200 km
Correct Answer: 805 km

421. Which of the Sea is located in Central Asia?

  • Subject:  Generic
  1. Red Sea
  2. Baltic Sea
  3. Aral Sea
  4. None of the above
Correct Answer: Aral Sea

422. Which Country’s land is below the sea level?

  • Subject:  Generic
  1. New Zealand
  2. Japan
  3. Ireland
  4. Netherlands
Correct Answer: Netherlands

423. On which river Gudu, Sukkur and Kotri barrages are situated?

  • Subject:  Generic
  1. Chanab
  2. Ravi
  3. Indus
  4. Sutlej
Correct Answer: Indus

424. Which of the following country consists of 1300 Islands?

  • Subject:  Generic
  1. Malaysia
  2. Greenland
  3. Indonesia
  4. Philippines
Correct Answer: Indonesia

425. What is ‘Subway’?

  • Subject:  Generic
  1. Underground passage
  2. A road or path raised above ground level
  3. Short passage to any place
  4. None of the above
Correct Answer: Underground passage

426. What is ‘Cathy Pacific’?

  • Subject:  Generic
  1. Airline
  2. Newspaper
  3. News Agency
  4. Island
Correct Answer: Airline

427. The main cause of earthquakes is

  • Subject:  Generic
  1. Sudden Cooling and Contraction of the earth’s Surface
  2. Coming into activity of some dormant volcanoes
  3. Due to internal heat
  4. sometimes water changes into steam and expands
  5. All of the above
Correct Answer: All of the above

428. Which of the following countries are land locked?

  • Subject:  Generic
  1. Ugauda.Austria.Hungry.Laos
  2. Albania.Brazil. Greece.Kenya
  3. Sudan.Sweden.Cuba.Senegal
  4. Tanzania.Mozambique.Somalia. Portugal
Correct Answer: Tanzania.Mozambique.Somalia. Portugal

429. The World’s largest Island is

  • Subject:  Generic
  1. The World’s largest Island is
  2. Sumatra
  3. New Guinea
  4. Madagascar
Correct Answer: The World’s largest Island is

430. The Soan and the Haro are the two rivers of

  • Subject:  Generic
  1. Baluchistan Plateau
  2. Potohar Plateau
  3. Northern areas
  4. Azad Kashmir
Correct Answer: Potohar Plateau

431. Punjab’s size in the total land mass of Pakistan is

  • Subject:  Generic
  1. 20.7%
  2. 25.8%
  3. 29.7%
  4. 37.7%
Correct Answer: 25.8%

432. The “Shandur Pass” at the Height of 12,205 feet connects

  • Subject:  Generic
  1. Chitral and Gilgit
  2. Chitral and Bannu
  3. Mardan and Malkand
  4. Gilgit and Kashgars
Correct Answer: Chitral and Gilgit

433. The area lying between river Beas and the Ravi is called

  • Subject:  Generic
  1. Chaj Doab
  2. Rachna Doab
  3. Bari Doab
  4. Saharwal Doab
Correct Answer: Bari Doab

434. Which part of Punjab is famous for shisham Timber Forests?

  • Subject:  Generic
  1. Changa Manga
  2. Ala Chitta Range
  3. Murree Kohuta Range
  4. Mianwali and Kalabagh range
Correct Answer: Changa Manga

435. Which of the following Central Asian State is enriched with the world’s largest mineral resources?

  • Subject:  Generic
  1. Uzbekistan
  2. Kazakistan
  3. Azerbaijan
  4. Turkmenistan
Correct Answer: Kazakistan

436. The largest number of fatalities by earth quakes were recorded in

  • Subject:  Generic
  1. Gilan (Iran) June 21st 1990
  2. Kobe (Japan) January 17th 1995
  3. Takhar (Afghanistan February 4th 1998
  4. Izmir (Turky)August 17th 1999
Correct Answer: Izmir (Turky)August, 17th 1999

437. Pakistan Forest institution is located in

  • Subject:  Generic
  1. Karachi
  2. Rawalpindi
  3. Lahore
  4. Peshawar
Correct Answer: Peshawar

438. The archaeological site “Kot Diji” is located near the city of

  • Subject:  Generic
  1. Larkana
  2. Thatta
  3. Khairpur
  4. Swat
Correct Answer: Khairpur

439. Pakistan is surrounded in the North West by

  • Subject:  Generic
  1. Iran
  2. China
  3. Afghanistan
  4. Himalayas Range
Correct Answer: Himalayas Range

440. The most precious gemstone “Emerald” are found in

  • Subject:  Generic
  1. Gilgit
  2. Hunza
  3. Swat
  4. Dir
Correct Answer: Swat

441. On a 1: 50,000 map, village A and B are 4.5 cm apart. What is the real distance in km?

  • Subject:  Generic
  1. 1 ¼ km
  2. 1 ¼ km
  3. 2 ¼ km
  4. 2 ½ km
Correct Answer: 2 ¼ km

442. To show the distribution of People of Pakistan we should use

  • Subject:  Generic
  1. Shade method
  2. Do method
  3. Isopleth
  4. Bargraph
Correct Answer: Do method

443. The strength of wave action depends on all these EXCEPT

  • Subject:  Generic
  1. Currents in the sea
  2. Wind strength
  3. Depth of coastal water
  4. Height of waves
Correct Answer: Currents in the sea

444. Bore is caused by

  • Subject:  Generic
  1. Rising tide while meeting river currents
  2. Friction from prevailing winds
  3. Spring tide and strong winds
  4. Unequal heating of oceans
Correct Answer: Rising tide while meeting river currents

445. Which of these is not a metamorphic rock?

  • Subject:  Generic
  1. Quartzite
  2. Slate
  3. Shale
  4. Schist
Correct Answer: Shale

446. Earthquakes are vibrations associated with all the following EXCEPT

  • Subject:  Generic
  1. Subduction of rock during collision of crystal plats
  2. Volcanic eruptions
  3. Subsidence of a geocyncline
  4. Movement along major faults
Correct Answer: Subsidence of a geocyncline

447. Biological weathering occurs in the ways EXCEPT

  • Subject:  Generic
  1. Joint widening by roots
  2. Honeycomb weathering
  3. Reaction with humid acid
  4. Reaction with plant and animal solution
Correct Answer: Reaction with humid acid

448. Which of the following has the highest annual rainfall?

  • Subject:  Generic
  1. Sialkot
  2. Rawalpindi
  3. Parachinar
  4. Chitral
Correct Answer: Sialkot

449. The largest district of the Punjab by area is

  • Subject:  Generic
  1. Dera Gazi Khan
  2. Rajanpur
  3. Bahawalpur
  4. Rahim Yar Khan
Correct Answer: Bahawalpur

450. Pakistan Environmental Protection Ordinance was enforced in

  • Subject:  Generic
  1. 1984
  2. 1986
  3. 1988
  4. 1990
Correct Answer: 1984

451. Which of these is a process of transportation in a river?

  • Subject:  Generic
  1. Solution
  2. Corrosion
  3. Attrition
  4. Deposition
Correct Answer: Attrition

452. A canyon is a large form of

  • Subject:  Generic
  1. Dry valley
  2. Gorge
  3. Pediment
  4. Badiand
Correct Answer: Gorge

453. What kind of weathering takes place on the valley side above the surface of the glacier?

  • Subject:  Generic
  1. Plucking
  2. Abrasion
  3. Chemical weathering
  4. Frost shattering
Correct Answer: Frost shattering

454. Which of the statements to about the Troposphere is not true?

  • Subject:  Generic
  1. It contains 85-90% of the atmosphere’s mass
  2. It contains nearly all the water and oxygen of the atmosphere
  3. It is the zone which exhibits changes in condition of weather
  4. It is about 350 km thick
Correct Answer: It is about 350 km thick

455. A wind which reverses seasonally is known as wind

  • Subject:  Generic
  1. Trade
  2. Cyclonic
  3. Monsoon
  4. Polar
Correct Answer: Monsoon

456. The Stevenson screen contains all of these EXCEPT

  • Subject:  Generic
  1. Wet bulb thermometer
  2. Maximum thermometer
  3. Ordinary thermometer
  4. Anemometer
Correct Answer: Anemometer

457. Weather describes the condition of ______ at any one time

  • Subject:  Generic
  1. The earth
  2. The land surface
  3. The atmosphere
  4. The ionosphere
Correct Answer: The atmosphere

458. Temperature increases with increasing altitude by 10øC for every ______ rise

  • Subject:  Generic
  1. 100 ft
  2. 150 m
  3. 250 m
  4. 300 m
Correct Answer: 250 m

459. Water vapour turns into clouds in the atmosphere when

  • Subject:  Generic
  1. It rains
  2. The temperature rises
  3. Dew point is reached
  4. Evaporation takes place
Correct Answer: Dew point is reached

460. When a warm air is lifted off the surface in temperature depression it is called

  • Subject:  Generic
  1. An occlusion
  2. A cold front
  3. An anticyclone
  4. A warm front
Correct Answer: An occlusion

461. Afternoon rains in the equatorial region are the result of influences

  • Subject:  Generic
  1. Convectional
  2. Monsoon
  3. Frontal
  4. Land Breeze
Correct Answer: Convectional

462. Mediterranean regions are useful for all these EXCEPT?

  • Subject:  Generic
  1. Tourism
  2. Forestry
  3. Fruit growing
  4. Wine production
Correct Answer: Forestry

463. The best projection to suit the map of Pakistan is

  • Subject:  Generic
  1. Simple cylindrical
  2. Conical
  3. Zenithal
  4. Conventional
Correct Answer: Conventional

464. The extinct Volcanic Peak of Koh-i-Sultan is in

  • Subject:  Generic
  1. Saudi Arabia
  2. Turkey
  3. Iran
  4. Pakistan
Correct Answer: Pakistan

465. The length of River Ganges is approx

  • Subject:  Generic
  1. 2500 km
  2. 2960 km
  3. 3840 km
  4. 2780 km
Correct Answer: 2500 km

466. Deccan Plateau is in

  • Subject:  Generic
  1. Europe
  2. Asia
  3. Australia
  4. Africa
Correct Answer: Europe

467. The only river in Pakistan flows, SW-NE direction

  • Subject:  Generic
  1. The Gomal
  2. The Kurram
  3. The Zhobe
  4. The Swat
Correct Answer: The Zhobe

468. Potwar Plateau bounded on the south by

  • Subject:  Generic
  1. Siwalik hills
  2. Indus river
  3. Salt range
  4. Jelum river
Correct Answer: Salt range

469. The Mountain Peak of Takht-i-Sulaiman is in

  • Subject:  Generic
  1. Yemen
  2. Turkey
  3. Pakistan
  4. Iran
Correct Answer: Pakistan

470. Black Race is not in

  • Subject:  Generic
  1. Gambia
  2. Portugal
  3. Guinea Bissau
  4. Mali
Correct Answer: Portugal

471. SURMA is the name of

  • Subject:  Generic
  1. River
  2. Desert
  3. Mountain
  4. Island
Correct Answer: River

472. Transportation and trade are

  • Subject:  Generic
  1. Primary activities
  2. Secondary activities
  3. Tertiary activities
  4. None of these
Correct Answer: Tertiary activities

473. ‘Kyoto Protocol’ is an international treaty relating to

  • Subject:  Generic
  1. Child labour abuses
  2. Environmental problems
  3. Elimination of chemical and biological weapons
  4. Women’s rights
Correct Answer: Environmental problems

474. Which of the following Sufi saints belong to “Chistia order”?

  • Subject:  Generic
  1. Hazrat Baha-ud-Din Zakariya
  2. Hazrat Shah Rukn-i-Alam
  3. Hazrat Farid-ud-Din Ganj Shakar
  4. None of the above
Correct Answer: Hazrat Farid-ud-Din Ganj Shakar

475. The longest river in South Asia is

  • Subject:  Generic
  1. The Ganges
  2. The Indus
  3. The Brahm putra
  4. The Sutlej
Correct Answer: The Brahm putra

476. The total length of Railways in Pakistan is

  • Subject:  Generic
  1. 5000 km
  2. 8875 km
  3. 7500 km
  4. 9235 km
Correct Answer: 8875 km

477. The length of River Indus is

  • Subject:  Generic
  1. 2880 km
  2. 2700 km
  3. 2650 km
  4. 3200 km
Correct Answer: 2880 km

478. The oldest Hydro-electric Project in Pakistan is

  • Subject:  Generic
  1. Dargai
  2. Rasul
  3. Warsak
  4. Malakand
Correct Answer: Malakand

479. The oldest barrage on the river Indus at Sukkur was built in

  • Subject:  Generic
  1. 1932
  2. 1940
  3. 1930
  4. 1928
Correct Answer: 1932

480. World’s density of population (1990 estimate):

  • Subject:  Generic
  1. 50 person per sq km
  2. 39 person per sq km
  3. 46 person per sq km
  4. 31 person per sq km
Correct Answer: 39 person per sq km

481. Which of the following continents has no desert?

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. North America
  3. South America
  4. Europe
Correct Answer: Europe

482. Which of the following regions is ‘Peninsula’?

  • Subject:  Generic
  1. Arabia
  2. Scandinavia
  3. Alaska
  4. All of above
Correct Answer: All of above

483. The richest fishing ground in the world

  • Subject:  Generic
  1. North Western Europe
  2. North Eastern Asia
  3. North Western North America
  4. North Eastern North America
Correct Answer: North Eastern Asia

484. The oldest Iron and steel industry centre in India is

  • Subject:  Generic
  1. Bombay
  2. Durgapur
  3. Bhalai
  4. Jamshedpur
Correct Answer: Jamshedpur

485. Buddhism accounts for 100% of the total population in

  • Subject:  Generic
  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Sri Lanka
  4. China
Correct Answer: Bhutan

486. Maize, Rice and Wheat are generally referred as

  • Subject:  Generic
  1. Root crops
  2. Cereal Crops
  3. Legumes Crops granaries
  4. None of the above
Correct Answer: Cereal Crops

487. The largest latitude circle on earth is

  • Subject:  Generic
  1. Arctic circle
  2. Tropic of cancer
  3. The Equator
  4. Tropic of Capricorn
Correct Answer: The Equator

488. World’s largest Delta is

  • Subject:  Generic
  1. Italy
  2. Mexico
  3. Sunderlands (India)
  4. Bangladesh
Correct Answer: Sunderlands (India)

489. Which is the largest tea producing country in the world?

  • Subject:  Generic
  1. Nigeria
  2. Indonesia
  3. India
  4. Kenya
Correct Answer: India

490. Three Persian Gulf Islands, Abu Mussa, The Greater and Lesser Tunbs, are disputed between

  • Subject:  Generic
  1. Iran and Iraq
  2. Iran and U.A.E.
  3. Iraq and Kuwait
  4. Qatar and Bahrain
Correct Answer: Iran and U.A.E.

491. “Darwin” is the seaport of

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. France
  3. U.K.
  4. Germany
Correct Answer: Australia

492. Which country produces maximum gold?

  • Subject:  Generic
  1. Brunei
  2. South Africa
  3. Australia
  4. New Zealand
Correct Answer: South Africa

493. Which city is called “City of seven hills”?

  • Subject:  Generic
  1. New York
  2. London
  3. Paris
  4. Rome
Correct Answer: Rome

494. “Broadway” (New York U.S.A.) is the world’s largest

  • Subject:  Generic
  1. Theatre
  2. Thoroughfare
  3. Museum
  4. Gymnaseum
Correct Answer: Thoroughfare

495. What is meant by “Equinox”?

  • Subject:  Generic
  1. The longest day
  2. The shortest day
  3. The sun-month long day
  4. Equal duration of day and night
Correct Answer: The shortest day

496. The season changes because of the

  • Subject:  Generic
  1. Moon is revolving round the earth
  2. Earth is revolving round its axis
  3. Earth is revolving round the sun
  4. Planet Mars is attracting the sun
Correct Answer: Earth is revolving round the sun

497. The distance of longitude represents how many minutes difference in time

  • Subject:  Generic
  1. 10 minutes
  2. 4 minutes
  3. 15 minutes
  4. 1 minute
Correct Answer: 4 minutes

498. ‘49th Parallel’ is a boundary line between

  • Subject:  Generic
  1. North and South Korea
  2. China and Mongolia
  3. Germany and Poland
  4. USA and Canada
Correct Answer: USA and Canada

499. “Zardak” is the highest peak of

  • Subject:  Generic
  1. Karakoram range
  2. Sulaiman range
  3. Kirthar range
  4. Hindukush range
Correct Answer: Kirthar range

500. When one place on the earth is on a bigger eastern longitude then its time will be

  • Subject:  Generic
  1. Ahead
  2. Behind
  3. Equal to the time of other place
  4. Exactly one day behind than
Correct Answer: Ahead

501. What is the age of the earth?

  • Subject:  Generic
  1. 5000 million years
  2. 6000 million years
  3. 4000 million years
  4. 5500 million years
Correct Answer: 5500 million years

502. “Antarctica” is situated in the

  • Subject:  Generic
  1. North Pole
  2. South Pole
  3. Eastern Hemisphere
  4. Western Hemisphere
Correct Answer: South Pole

503. Which continent is termed as “Dark continent”?

  • Subject:  Generic
  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. South America
Correct Answer: Africa

504. The biggest desert “Sahara” is in

  • Subject:  Generic
  1. America
  2. Australia
  3. Africa
  4. Asia
Correct Answer: Africa

505. The country which is first in Petroleum oil production is?

  • Subject:  Generic
  1. Indonesia
  2. Netherland
  3. Iran
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Saudi Arabia

506. Maximum quantity of diamonds are found in

  • Subject:  Generic
  1. North America
  2. South America
  3. India
  4. Africa
Correct Answer: Africa

507. In which continent is the Alps mountains to be found?

  • Subject:  Generic
  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. Europe
Correct Answer: Europe

508. “London” is situated by the side of which river?

  • Subject:  Generic
  1. Seine
  2. Don
  3. Australia
  4. Thames
Correct Answer: Thames

509. “Madagascar” is the largest island in the

  • Subject:  Generic
  1. Pacific Ocean
  2. Atlantic Ocean
  3. Indian Ocean
  4. Arctic Sea
Correct Answer: Indian Ocean

510. “Suez” Canal is between

  • Subject:  Generic
  1. Red sea and Mediterranean
  2. North sea and Caspian sea
  3. Indian Ocean and China sea
  4. Atlantic and Pacific Oceans
Correct Answer: Red sea and Mediterranean

511. Which is the shortest day in the Northern Hemisphere?

  • Subject:  Generic
  1. Ist January
  2. 22nd December
  3. 30th December
  4. 1st December
Correct Answer: 22nd December

512. The animal Kangaroo is to be found in

  • Subject:  Generic
  1. Malaysia
  2. Australia
  3. Sri Lanka
  4. Mauritius
Correct Answer: Australia

513. The earth’s rotation on its axis is from

  • Subject:  Generic
  1. South to North
  2. North to South
  3. East to West
  4. West to East
Correct Answer: West to East

514. Which country has the largest production of aluminium?

  • Subject:  Generic
  1. Germany
  2. Canada
  3. U.S.A.
  4. India
Correct Answer: U.S.A.

515. To control was environmental hazards, United Nations will hold the “Earth Summit 2002” in

  • Subject:  Generic
  1. Brazil
  2. Canada
  3. South Africa
  4. Norway
Correct Answer: South Africa

516. By area, the World’s largest country is

  • Subject:  Generic
  1. Canada
  2. USA
  3. Russia
  4. China
Correct Answer: Russia

517. Which country is known as “Land of midnight sun”?

  • Subject:  Generic
  1. Italy
  2. Canada
  3. Japan
  4. Norway
Correct Answer: Norway

518. Rainfall related to mountains is

  • Subject:  Generic
  1. Orographic rainfall
  2. Normal rainfall
  3. Monsoon rains
  4. Cyclonic rainfall
Correct Answer: Orographic rainfall

519. Which waterway gives the source of terrestrial moisture?

  • Subject:  Generic
  1. Ocean
  2. Rivers
  3. Lakes
  4. Canals
Correct Answer: Lakes

520. Bangladesh has a dispute over the construction of a dam on Naaf river with

  • Subject:  Generic
  1. India
  2. Myanmar
  3. Nepal
  4. China
Correct Answer: Myanmar

521. A large group of islands is known as

  • Subject:  Generic
  1. Peninsula
  2. Archipelago
  3. Strait
  4. Channel
Correct Answer: Archipelago

522. A large coral reef containing islands encompassing a sea water lagoon is named

  • Subject:  Generic
  1. Arctic
  2. Atoll
  3. Bank
  4. Alpine
Correct Answer: Bank

523. These are only two double land-locked countries in the world. Double land locked means a land-locked country which is also surrounded by land locked neighbouring countries. Name both the countries?

  • Subject:  Generic
  1. Uzbekistan and Liechtenstein
  2. Uzbekistan and Chad
  3. Uzbekistan and Mali
  4. Liechtenstein and Chad
Correct Answer: Uzbekistan and Liechtenstein

524. Basin is a low land area. Which are the largest basins in the face of the earth?

  • Subject:  Generic
  1. Seas
  2. Oceans
  3. Rivers
  4. None of the above
Correct Answer: Oceans

525. Among these SAARC countries which is not land locked?

  • Subject:  Generic
  1. Bhutan
  2. Nepal
  3. Sri Lanka
  4. None of the above
Correct Answer: Sri Lanka

526. What is the name of the central part of the earth?

  • Subject:  Generic
  1. Mantle
  2. Core
  3. Crust
  4. None of the above
Correct Answer: Core

527. What is/are the basic purpose(s) of dams?

  • Subject:  Generic
  1. Storage of water in a large reservoir
  2. Generation of electricity (Hydel Power)
  3. Control of floods
  4. All of the above
Correct Answer: All of the above

528. Which continent has no desert?

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. Europe
  3. Antarctica
  4. South America
Correct Answer: Europe

529. Which is the thinnest earth layer?

  • Subject:  Generic
  1. Core
  2. Mantle
  3. Crust
  4. None of the above
Correct Answer: Crust

530. What is the name of the second highest African peak?

  • Subject:  Generic
  1. Mount Kenya
  2. Mount Kilmanjaro
  3. Mount Congo
  4. None of the above
Correct Answer: Mount Kenya

531. The Nile is the largest river of the world. Name the second largest river of Africa?

  • Subject:  Generic
  1. The Congo
  2. The Niger
  3. The Senegal.
  4. None of the above
Correct Answer: The Congo

532. The point that lies directly above the source of an earthquake is known as

  • Subject:  Generic
  1. Earthquake Center
  2. Epicenter
  3. Gravitational Center
  4. Geological Center
Correct Answer: Epicenter

533. Name the middle part of the earth?

  • Subject:  Generic
  1. Core
  2. Crust
  3. Mantle
  4. None of the above
Correct Answer: Mantle

534. Which is the world’s largest mangrove forest(s)?

  • Subject:  Generic
  1. Changa Manga Forest
  2. Sundarbans Forest
  3. Amazon Forest
  4. All of the above
Correct Answer: Sundarbans Forest

535. The part of desert where adequate water is available for cultivation is called

  • Subject:  Generic
  1. Oasis
  2. Marsh
  3. Island
  4. Isthmus
Correct Answer: Oasis

536. The famous Khunjrab Pass is between Pakistan and

  • Subject:  Generic
  1. Afghanistan
  2. China
  3. Iran
  4. India
Correct Answer: China

537. A part of land surrounded by water on the three sides is called

  • Subject:  Generic
  1. Island
  2. Creek
  3. Peninsula
  4. Gulf
Correct Answer: Peninsula

538. What is the largest factor that decreases the life of the reservoir of dam?

  • Subject:  Generic
  1. Siltation
  2. Floods
  3. Drought
  4. Waterlogging
Correct Answer: Siltation

539. Water source beneath the earth flowing naturally is called

  • Subject:  Generic
  1. Stream
  2. Fall
  3. Spring
  4. Lake
Correct Answer: Spring

540. A small water body say a river that flows into a larger body of water is called

  • Subject:  Generic
  1. Tributary
  2. Spring
  3. Confluence
  4. None of the above
Correct Answer: Tributary

541. Name the largest island of Mediterranean Sea?

  • Subject:  Generic
  1. Sicily
  2. Sardina
  3. Cyprus
  4. Malta
Correct Answer: Sicily

542. Which is the largest river of Europe?

  • Subject:  Generic
  1. Danube
  2. Volga
  3. Missouri
  4. Thames
Correct Answer: Volga

543. Which city/cities are situated along the river Danube?

  • Subject:  Generic
  1. Budapest
  2. Belgrade
  3. Vienna
  4. All of the above
Correct Answer: All of the above

544. Which fall is associated with the river Zembazi?

  • Subject:  Generic
  1. Victoria Fall
  2. Niagara Fall
  3. Angel Fall
  4. Tugela falls
Correct Answer: Victoria Fall

545. Who is called ‘Father of Geography”?

  • Subject:  Generic
  1. Euclid
  2. Herodotus.
  3. Marco Polo.
  4. None of the above
Correct Answer: Herodotus

546. What is the name of the hot molten matter underneath solid rock?

  • Subject:  Generic
  1. Lava
  2. Magma
  3. Crust
  4. None of the above
Correct Answer: Magma

547. The hard, solid rocks, whose composition or texture has been changed by heat or pressure in the Earth are called

  • Subject:  Generic
  1. Sedimentary rocks
  2. Metamorphic rocks.
  3. Igneous rocks
  4. None of the above
Correct Answer: Metamorphic rocks

548. The rocks formed out of layers of sediment bonded together are known as

  • Subject:  Generic
  1. Metamorphic rocks
  2. Sedimentary rocks
  3. Igneous rocks
  4. None of the above
Correct Answer: Sedimentary rocks

549. The fine yellowish dust or silt spread and deposited by the winds, that is very fertile is called

  • Subject:  Generic
  1. Alluvium
  2. Loess
  3. Sediment
  4. None of the above
Correct Answer: Loess

550. The mixture of silt, sand, and gravel deposited by flowing water such as rivers and streams is called

  • Subject:  Generic
  1. Sediment
  2. Loess
  3. Alluvium
  4. All of the above
Correct Answer: Alluvium

551. The part of a river near the coast into which the sea flows is termed as

  • Subject:  Generic
  1. Tributary
  2. Bank
  3. Estuary
  4. None of the above
Correct Answer: Estuary

552. The areas of grassland totally without trees in South America especially around the estuary of the River Plate are called

  • Subject:  Generic
  1. Savanna
  2. Pampas
  3. Loess
  4. All of the above
Correct Answer: Pampas

553. The Great Barrier Reef is a huge coral reef off the northeast coast of

  • Subject:  Generic
  1. Australia
  2. Maldives
  3. Sri Lanka
  4. Uzbekistan
Correct Answer: Australia

554. What is the name of tropical grassland that has tree clumps scattered about it?

  • Subject:  Generic
  1. Pampas
  2. Moraines
  3. Savanna
  4. None of the above
Correct Answer: Savanna

555. The floor of a valley that is regularly flooded by a river and which receives a layer of alluvium each time is called

  • Subject:  Generic
  1. Delta
  2. Flood Plain
  3. Confluence
  4. All of the above
Correct Answer: Flood Plain

557. The study of earthquakes and the waves generated by them is termed as

  • Subject:  Generic
  1. Volcanology
  2. Seismology
  3. Geomorphology
  4. All of the above
Correct Answer: Seismology

558. What is the name given to the material borne along by, beneath or within glaciers?

  • Subject:  Generic
  1. Moraines
  2. Pampes
  3. Loess
  4. None of the above
Correct Answer: Moraines

559. The flat-topped hill or mountain left isolated by the erosion of softer rocks all around it is generally known as

  • Subject:  Generic
  1. Mesa
  2. Munatak
  3. Savanna
  4. None of the above
Correct Answer: Mesa

560. A hill or peak sticking through an ice cap, mostly found in Green land or Antarctica is called

  • Subject:  Generic
  1. Mesa
  2. Moraines
  3. Munatak
  4. Loess
Correct Answer: Munatak

561. A vent in the Earth’s surface that emits steam and gases, essentially associated with volcanic regions is known as

  • Subject:  Generic
  1. Fumarole
  2. Mesa
  3. Munatak
  4. None of the above
Correct Answer: Fumarole

562. What is 38th Parallel line?

  • Subject:  Generic
  1. Boundary line between South Korea and North Korea
  2. Boundary line between India and Pakistan
  3. Boundary line between Canada and United States of America.
  4. Boundary line between India and Bangladesh
Correct Answer: Boundary line between South Korea and North Korea

563. Which one is a boundary line between Finland and Russia?

  • Subject:  Generic
  1. Hindenburg Line
  2. Curzon Line
  3. Mannerheim Line
  4. Maginot Line
Correct Answer: Hindenburg Line

564. Which are the boundary lines between India and Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Working Boundary
  2. Line of Control
  3. Line of actual contact
  4. All of the above
Correct Answer: All of the above

565. Where lies Macmohan line?

  • Subject:  Generic
  1. Boundary line between India and Pakistan
  2. Boundary line between India and China
  3. Boundary line between India and Nepal
  4. Boundary line between India and Bangladesh
Correct Answer: Boundary line between India and China

566. Which of these mountain passes are in Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Babusar Pass
  2. Shandur Pass
  3. Lowari Pass
  4. All of the above
Correct Answer: All of the above

567. Gobi desert is in

  • Subject:  Generic
  1. Mongolia and China
  2. Iran and Iraq
  3. Saudi Arabia and Yemen
  4. Uzbekistan and Kazakhstan
Correct Answer: Mongolia and China

568. Seattle is a seaport of

  • Subject:  Generic
  1. Hong Kong
  2. United Kingdom
  3. United states of America
  4. Singapore
Correct Answer: United states of America

569. Which is the largest river of Uzbekistan?

  • Subject:  Generic
  1. River Amu
  2. River Syr
  3. River Zarafshon
  4. River Naryn
Correct Answer: River Amu

570. Qyzylqum is the largest desert of

  • Subject:  Generic
  1. Turkmenistan
  2. Tajikistan
  3. Kirgyzstan
  4. Uzbekistan
Correct Answer: Uzbekistan

571. Jenish Chokosu or Victory Peak is the highest point in which central Asian State?

  • Subject:  Generic
  1. Uzbekistan
  2. Kazakhstan
  3. Kyrgyzstan
  4. Tajikistan
Correct Answer: Kyrgyzstan

572. Garagum desert is in which central Asian State?

  • Subject:  Generic
  1. Turkmenistan
  2. Uzbekistan
  3. Tajikistan
  4. Kyrgyzstan
Correct Answer: Turkmenistan

573. The highest peak of the central Asia lies in Tajikistan that is 7500 meters high. Its name is

  • Subject:  Generic
  1. Lenin Peak
  2. Victory Peak
  3. Ismail Samani or Stalin Peak
  4. None of the above
Correct Answer: Ismail Samani or Stalin Peak

574. Which is the largest landlocked country of the world?

  • Subject:  Generic
  1. Kazakhstan
  2. Uzbekistan
  3. Chad
  4. Liechtenstein
Correct Answer: Kazakhstan

575. Which is the second largest country in Africa?

  • Subject:  Generic
  1. Sudan
  2. Algeria
  3. Egypt
  4. South Africa
Correct Answer: South Africa

576. Which is the world’s fourth largest country? (Area wise)

  • Subject:  Generic
  1. Canada
  2. Russia
  3. India
  4. China
Correct Answer: China

577. Which SAARC Country contains eight of world’s ten highest peak?

  • Subject:  Generic
  1. India
  2. Bhutan
  3. Nepal
  4. Pakistan
Correct Answer: Nepal

578. Strait of Messina separates Italy from

  • Subject:  Generic
  1. Sicily
  2. Cyprus
  3. Sardina
  4. France
Correct Answer: Sicily

579. What is the name of world’s largest freshwater lake which is in North America?

  • Subject:  Generic
  1. Lake Titicaca
  2. Lake Baykal Lake Superior
  3. Lake Erie
Correct Answer: Lake Superior

580. Which is the world’s second largest continent?

  • Subject:  Generic
  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. Antarctica
Correct Answer: Africa

581. The highest point of North America is

  • Subject:  Generic
  1. Mount McKinley
  2. Mount Elbrus
  3. Mount Kenya
  4. None of the above
Correct Answer: Mount McKinley

582. London is situated across the river

  • Subject:  Generic
  1. Danube
  2. Thames
  3. Volga
  4. Rhine
Correct Answer: Thames

583. Which of the following boundaries exists between Germany and Russia?

  • Subject:  Generic
  1. Hindenburg Line
  2. Curzon Line
  3. Durand Line
  4. Redcliff Line
Correct Answer: Hindenburg Line

584. Which two countries borders along the 24th Parallel line?

  • Subject:  Generic
  1. South Korea and North Korea
  2. United States and Canada
  3. Pakistan and India
  4. None of the above
Correct Answer: Pakistan and India

585. 49th Parallel line is a famous boundary line which exists between

  • Subject:  Generic
  1. Pakistan and India
  2. South Korea and North Korea
  3. Canada and United States of America
  4. None of the above
Correct Answer: Canada and United States of America

586. Which of the following boundary lines does exist between Poland and Russia?

  • Subject:  Generic
  1. Hindenburg line
  2. Curzon line
  3. Durand line
  4. Mannerheim l