PAK AFFAIRS


1. According to Provisional results of sixth population census, Total Population of PUNJAB is __________?
  1. 105.01 million
  2. 110.01 million
  3. 115.01 million
  4. 125.01 million
Correct Answer: 110.01 million

2. The Population Census in Pakistan, carried out by _____________?
  1. Pakistan Bureau of Statistics (PBS)
  2. population census Board (PCB)
  3. National Population Commission (NPC)
  4. Population Reference Bureau (NRB)
Correct Answer: Pakistan Bureau of Statistics (PBS)




6. Vice Admiral Zafar Mehmood Abbasi became Chief of Naval Staff on____________?
  1. 6 Oct 2017
  2. 7 Oct 2017
  3. 8 Oct 2017
  4. 9 Oct 2017
Correct Answer: 7 Oct 2017

7. Who is the current Chairman of NAB ( National Accountability Bureau) Pakistan?
  1. Fasih Bokhari
  2. Qamar Zaman Chaudhry
  3. Abdul Rauf Ch.
  4. Justice (retired) Javed Iqbal
Correct Answer: Justice (retired) Javed Iqbal

8. 9th BRICS summit was held on______________in Xiamen, China?
  1. 2 Oct
  2. 2017
  3. 5 Sep
  4. 2017
  5. 10 Sep
  6. 2017
  7. 15 Sep 2017
Correct Answer: 5 Sep, 2017

9. Who becomes the fastest spinner and taken 150 wickets in Test cricket?
  1. Shane warne
  2. Shakib ul hassan
  3. Yasir shah
  4. Saeed ajmal
Correct Answer: Yasir shah

10. Prime Minister Shahid Khaqan Abbasi speech UN general Assembly on?
  1. 19 September 2017
  2. 20 September 2017
  3. 21 September 2017
  4. 22 September 2017
Correct Answer: 21 September,2017

11. N.A 120 Election Lahore were held on?
  1. 18 September 2017
  2. 16 September 2017
  3. 17 September 2017
  4. 15 September 2017
Correct Answer: 17 September 2017

12. Who is the Current Chief of the Naval Staff of Pakistan Navy?
  1. Vice Admiral Syed Arifullah Hussaini
  2. Vice Admiral Waseem Akram
  3. Vice Admiral Shah Sohail Masood
  4. Vice Admiral Zafar Mahmood Abbasi
Correct Answer: Vice Admiral Zafar Mahmood Abbasi

13. Who recently conferred with King Abdul Aziz Medal of Excellence (Highest Military Award of Saudi Arabia)?
  1. Chief of Army Staff Qamar Bajwa
  2. Naval Chief Admiral Muhammad Zakaullah
  3. Admiral Zafar Abbasi
  4. Air Chief Marshal Sohail Aman
Correct Answer: Naval Chief Admiral Muhammad Zakaullah


15. Which Pakistani boxer maintained his position as World Boxing Council’s (WBC) number one ?
  1. Amir Khan
  2. Muhammad Waseem
  3. Hassnain Shah
  4. Haider Ali
Correct Answer: Muhammad Waseem

16. Re-elected Head/President of PML (N) is____________?
  1. Shahzab Shareef
  2. Kalsoom Nawaz
  3. Nawaz Sharif
  4. Shahid Khaqan Abbasi
Correct Answer: Nawaz Sharif

17. Who is the Current Federal Minister of Commerce and Textile?
  1. Mr. Muhammad Pervaiz Malik
  2. Engr. Khurram Dastgir Khan
  3. Muhammad Baligh Ur Rehman
  4. Mr. Akram Khan Durrani
Correct Answer: Mr. Muhammad Pervaiz Malik


19. Who is the Current Law Minister of KPK ?
  1. Ran a Sana ullah
  2. Imtiaz shahid qureshi
  3. Sheryar afridi
  4. Asad Umer
Correct Answer: Imtiaz shahid qureshi

20. Who is the Current Captain of Pakistan Woman Cricket Team ?
  1. Sana Mir
  2. Asia Iqbal
  3. Nain Abadi
  4. Bisma Maroof
Correct Answer: Bisma Maroof

21. The current Chairman of NA Standing Committee on foreign affairs?
  1. Sheikh Salahuddin
  2. Makhdum Khusro Bakhtyar
  3. Ms. Naeema Kishwer Khan
  4. Mr. Awais Ahmad Khan Leghari
Correct Answer: Makhdum Khusro Bakhtyar



24. Who is the current IG of New Railways Police?
  1. Dr Syed Kaleem Imam
  2. Mujeebur Rehman
  3. Captain (retd) Arif Nawaz Khan
  4. Muhammad Khalid Khattak
Correct Answer: Mujeebur Rehman

25. _____________has been promoted to the Rank of Lieutenant General and Appointed as Surgeon General?
  1. Major Gen Zahid Hamid
  2. Major General Amir Azeem Bajwa
  3. Major General Tariq Ghafoor
  4. Major General Iftikhar Ahmad Wyne
Correct Answer: Major Gen Zahid Hamid

26. Islamic New year 1439 started with its first Month of Muharam-ulHaram on________________?
  1. 21st September 2017
  2. 22nd September 2017
  3. 23rd September 2017
  4. 24th September 2017
Correct Answer: 22nd September 2017

27. ______________ banned for five years for role in PSL spot-fixing scandal?
  1. Muhammad Irfan
  2. Khalid Latif
  3. Nasir Jamshed
  4. Umar Akmal
Correct Answer: Khalid Latif



30. Who played role of Quaid-e-Azam in film “Jinnah” which was released 7 November 1998?
  1. Micky arther
  2. Christopher Lee
  3. Shashi Kapoor
  4. Jamil Dehalvi
Correct Answer: Christopher Lee

31. Who is Current IGP of Gilgit Baltistan?
  1. Muhammad Ali
  2. Sabir Ahmed
  3. Dr.Danish Naqstan
  4. Mr.Abbas Ajangpa
Correct Answer: Sabir Ahmed

32. Nandipur Power Plant is located in_____________?
  1. Lahore
  2. Sahiwal
  3. Gujranwala
  4. Bahawalpur
Correct Answer: Gujranwala

33. Who is the Current President of Pakistan Muslim League N ( PMLN)?
  1. Nawaz Sharif
  2. Sardar Yaqoob Khan Nasar
  3. Marryam safdar
  4. Shahbaz Sharif
Correct Answer: Nawaz Sharif

34. Who is the Current Law and Justice Minister of Pakistan?
  1. Rana Sanaullah
  2. Rana Tanveer Hussain
  3. Mr.Zahid Hamid
  4. Khurram Dastgir khan
Correct Answer: Mr.Zahid Hamid

35. Who is the current chairman of Pakistan Cricket Board?
  1. Shaharyar Khan
  2. Najam Sethi
  3. Subhan Ahmad
  4. Jahangir Khanzada
Correct Answer: Najam Sethi

36. Shahid Khaqan Abbssi is the_________Prime Minister of Pakistan?
  1. 18th
  2. 19th
  3. 20th
  4. 21st
Correct Answer: 18th

37. Name the first Hindu in Pakistan federal cabinet in 20 years?
  1. Rajeev Shankar
  2. Darshan Lal
  3. Ravaan Nali
  4. Ranjeet Singh
Correct Answer: Darshan Lal

38. Who is the Current auditor general of Pakistan?
  1. Javaid Jehangir
  2. Jehangir Karamat
  3. Umer Aftab
  4. Akbar Hoti
Correct Answer: Javaid Jehangir



41. Pakistan becomes first nation to benefit from China’s ____________?
  1. BeiDou Navigation Satellite
  2. Shanghai Navigation Satellite
  3. Xinhou Navigation Satellite
  4. Nikkon Navigation Satellite
Correct Answer: BeiDou Navigation Satellite

42. Sharmeen Obaid Chinoy wins _________Award 2017
  1. International Oscar Award
  2. US Appreciation Award
  3. AFP Journalism Award
  4. Knight International Journalism Award
Correct Answer: Knight International Journalism Award



45. Name the First Pakistani female to climb Spantik peak?
  1. Uzma Yousaf
  2. Ayesha Khan
  3. Bisma Ali
  4. Rozi Feroz
Correct Answer: Uzma Yousaf


47. Who was awarded the man-of-the-series award for three successive good scores in Independence Cup 2017?
  1. Ahmed Shehzad
  2. Babar Azam
  3. Fakhar Zaman
  4. Faf du Plessis
Correct Answer: Babar Azam

48. Who was declared the man-of-the-match in the final T20 of Independence Cup?
  1. Darren Sammy
  2. Babar Azam
  3. Ahmed Shehzad
  4. Faf du Plessis
Correct Answer: Ahmed Shehzad

49. Faf Du Plessis (Captain of World XI International Squad) belongs to which Country ?
  1. Australia
  2. South Africa
  3. England
  4. West Indies
Correct Answer: South Africa

50. Who was the Captain of World XI International Squad in Independence Cup, which was played in Lahore Pakistan?
  1. Sarfraz Ahmad
  2. Faf du Plessis
  3. Darren Sammy
  4. David Miller
Correct Answer: Faf du Plessis

51. The first ever Independence Cup series was played on_____________ in Lahore?
  1. 5 – 8 September 2017
  2. 7 – 10 September 2017
  3. 12 – 15 September 2017
  4. 15 – 18 September 2017
Correct Answer: 12 – 15 September 2017

52. Who is the Current Pakistani High Commissioner to india?
  1. Zahid Nasrullah Khan
  2. Mr Ali Javed
  3. Sohail Mahmood
  4. None of them
Correct Answer: Sohail Mahmood

53. Which country recently introduces Visa on Arrival Facility to Pakistani travellers?
  1. Saudi Arabia
  2. Qatar
  3. Dubai
  4. Canada
Correct Answer: Qatar

54. Who is the Current Chairman of Senate of Pakistran?
  1. Ahsan iqbal
  2. Dr.zafar Iqbal
  3. Raza Rabbani
  4. Mehsood khan
Correct Answer: Raza Rabbani

55. Who is the Current High Commissioner of India to Pakistan?
  1. Ajay Bisaria
  2. Gautam Bambawale
  3. Dalbir Singh
  4. Nirmala Sitharaman
Correct Answer: Ajay Bisaria

56. Who is the Current Ambassador of Pakistan to China?
  1. Mr Masood Khan
  2. Riaz Mohammad Khan
  3. Mr Masood Khalid
  4. Salman Bashir
Correct Answer: Mr Masood Khalid

57. Pakistan’s most Corrupt political leaders are?
  1. Imran Khan
  2. Asif Ali Zardari
  3. Nawaz Sharif
  4. both B and C
  5. both A and C
Correct Answer: both B and C

58. Who is the Current Chairman of Securities and Exchange Commission of Pakistan (SECP)?
  1. Zafar Hijazi
  2. Mr. Zafar Abdullah
  3. Tahir Mehmood
  4. Mr Moeen Zafar
Correct Answer: Mr. Zafar Abdullah

59. Who is the Current Defence Minister of Pakistan?
  1. Khurram Dastgir Khan
  2. Khawaja Asif
  3. Rana Tanveer Hussain
  4. Zahid Hamid
Correct Answer: Khurram Dastgir Khan

60. Pakistan’s new Cabinet took oath on ______________ after Nawaz Sharif’s removal.
  1. 28 July 2017
  2. 01 August 2017
  3. 02 August 2017
  4. 04 August 2017
Correct Answer: 04 August 2017

61. Who is the Current interior minister of Pakistan?
  1. Chardry Nisar Ali Khan
  2. Khawaja Asif
  3. Ahsan Iqbal
  4. Tehmina Janjua
Correct Answer: Ahsan Iqbal

62. Who is the Current foreign Minister of Pakistan?
  1. Nafees Zakaria
  2. Khawaja Asif
  3. Ahsan Iqbal
Correct Answer: Khawaja Asif

63. According to Provisional results of sixth population census, Total Population of ISLAMABAD is __________?
  1. 0.34 million
  2. 0.81 million
  3. 1.08 million
  4. 2.00 million
Correct Answer: 2.00 million

64. According to Provisional results of sixth population census, Total Population of PUNJAB is __________?
  1. 105.01 million
  2. 110.01 million
  3. 115.01 million
  4. 125.01 million
Correct Answer: 110.01 million

65. According to Provisional results of sixth population census, Total Population of BALOCHISTAN is __________?
  1. 4.33 million
  2. 6.57 million
  3. 12.34 million
  4. 15.13 million
Correct Answer: 12.34 million

66. According to Provisional results of sixth population census, Total Population of SINDH is __________?
  1. 43.32 million
  2. 47.89 million
  3. 48.75 million
  4. 51.49 million
Correct Answer: 47.89 million

67. According to Provisional results of sixth population census, Total Population of FATA is __________?
  1. 3.00 million
  2. 4.00 million
  3. 5.00 million
  4. 8.00 million
Correct Answer: 5.00 million

68. According to Provisional results of sixth population census, Total Population of KPK is __________?
  1. 30.52 million
  2. 35.42 million
  3. 38.61 million
  4. 28.10 million
Correct Answer: 30.52 million


70. Total Population of Trans genders after Census 2017 in Pakistan is?
  1. 8
  2. 418
  3. 9
  4. 418
  5. 10
  6. 418
  7. 13
  8. 418
Correct Answer: 10,418

71. Total Population of Females after Provisional results of sixth population Census 2017 in Pakistan is ?
  1. 101.31 million
  2. 102.31 million
  3. 103.31 million
  4. 104.31 million
Correct Answer: 101.31 million

72. Total Population of Males after Provisional results of sixth population Census 2017 in Pakistan is ?
  1. 106.45 million
  2. 107.44 million
  3. 108.44 million
  4. 115.31 million
Correct Answer: 106.45 million

73. Total House Holds mentioned in the preliminary Census Report in Pakistan are ____________?
  1. 28.18 million
  2. 32.21 million
  3. 35.52 million
  4. 28.11 million
Correct Answer: 32.21 million



76. Pakistan’s population in 1998 was___________?
  1. 122 million
  2. 132 million
  3. 142 million
  4. 152 million
Correct Answer: 132 million

77. Pakistan’s population in 1981 was___________?
  1. 80 million
  2. 84 million
  3. 88 million
  4. 92 million
Correct Answer: 84 million

78. According to provisional results of sixth population census, Total population of Pakistan is__________?
  1. 201.77 million
  2. 203.77 million
  3. 205.77 million
  4. 207.77 million
Correct Answer: 207.77 million

79. The Population Census in Pakistan, carried out by _____________?
  1. Pakistan Bureau of Statistics (PBS)
  2. population census Board (PCB)
  3. National Population Commission (NPC)
  4. Population Reference Bureau (NRB)
Correct Answer: Pakistan Bureau of Statistics (PBS)

80. Who is the current IG of Motorway Police?
  1. Shaukat Hayat
  2. Sikandar Hayat
  3. Malik Khuda Bakhsh Awan
  4. Dr Syed Kaleem Imam
Correct Answer: Dr Syed Kaleem Imam

81. The 2018 Men’s Hockey World Cup to be held at ____________?
  1. Netherlands
  2. Belgium
  3. India
  4. Germany
Correct Answer: India

82. Highest flag of South Asia is In_________?
  1. Pakistan
  2. India
  3. Afghanistan
  4. Bangladesh
Correct Answer: Pakistan

83. The size of the largest national flag of Pakistan is ____________ feet?
  1. 100 X 60
  2. 110 X 70
  3. 120 X 80
  4. 160 X 120
Correct Answer: 120 X 80

84. Height of the largest national flag of Pakistan is?
  1. 350 feet
  2. 400 feet
  3. 450 feet
  4. 500 feet
Correct Answer: 400 feet

85. Who hoisted the largest national flag in the history of Pakistan at Wagah Border on the eve of Pakistan’s 70th anniversary?
  1. Chief Minister Shehbaz Sharif
  2. President Mamnoon Hussain
  3. Prime Minister Shahid Khaqan Abbasi
  4. Chief of Army Staff General Qamar Javed Bajwa
Correct Answer: Chief of Army Staff General Qamar Javed Bajwa



88. Name the Mother Teresa’ of Pakistan?
  1. Bilquis Bano Edhi
  2. Dr. Ruth Pfau
  3. Benazir Bhutto
  4. Dr Amna Buttar
Correct Answer: Dr. Ruth Pfau

89. Dr. Ruth Pfau, the ‘Mother Teresa’ of Pakistan was leading the fight against___________ in Pakistan?
  1. Leishmaniosis
  2. Latex Allergy
  3. Larynx Cancer
  4. leprosy
Correct Answer: leprosy


91. State Bank recently grants banking licence to which Chinese Bank ?
  1. Bank of China
  2. China Everbright Bank
  3. Hua Xia Bank
  4. Hua Xia Bank
Correct Answer: Bank of China

92. Who is the Current Prime Minister of Azad & Jammu Kashmir (AJK) ?
  1. Sardar Masood Khan
  2. Raja Muhammad Farooq Haider Khan
  3. Chaudry Abdul Majeed Khan
  4. Sardar Attique Ahmad Khan
Correct Answer: Raja Muhammad Farooq Haider Khan

93. Current President of Azad Kashmir is ?
  1. Ch. Abdul Majeed
  2. Sardar Masood Khan
  3. Raja Farooq
  4. Sardar Yaqoob
Correct Answer: Sardar Masood Khan

94. Longest serving prime minister of Pakistan?
  1. Yousuf Raza Gillani
  2. Mian Muhammad Nawaz Sharif
  3. Liaquat Ali Khan
  4. Muhammad Ali Bogra
Correct Answer: Liaquat Ali Khan

95. Supreme Court disqualified Prime Minister Nawaz Sharif on 28th July 2017 for ?
  1. Contempt of court
  2. Being dishonest
  3. violates Islamic Injunctions
  4. opposed the ideology of Pakistan.
Correct Answer: Being dishonest

96. Supreme Court disqualified Prime Minister Nawaz Sharif under the Constitution’s Article____________?
  1. Article 62(1)(b)
  2. Article 62(1)(f)
  3. Article 63(1)(g)
  4. Article 63(1)(f)
Correct Answer: Article 62(1)(f)


98. Who is the Current IG of Punjab Police?
  1. Mushtaq Sukhera
  2. Usman Khattak
  3. Captain (retd) Arif Nawaz Khan
  4. Ameen Venus
Correct Answer: Captain (retd) Arif Nawaz Khan

99. Pakistan Army launched Operation Khyber-4 under Radd-ul-Fasaad (RuF) to “wipe out terrorists” in______________?
  1. Rajgal valley
  2. Tirah Valley
  3. North Waziristan
  4. Orakzai
Correct Answer: Rajgal valley

100. Which cricketer has been awarded life time membership by Pakistan Airline Association on 17-7-2017 ?
  1. Shahdi Khan Afridi
  2. Sarfaraz Ahmad
  3. Younas Khan
  4. Fakhar Zaman
Correct Answer: Sarfaraz Ahmad

101. Who is Heading the three-member judge bench of supreme court of Pakistan hearing Panama Leaks case ?
  1. Justice Ijazul Hassan
  2. Justice Ejaz Afzal Khan
  3. Justice Saeed Ahmad Sheikh
  4. None of These
Correct Answer: Justice Ejaz Afzal Khan


103. July 12th has been declared as _________ Day by the United Nations?
  1. Peace Day
  2. Malala Day
  3. refugee Day
  4. Education Day
Correct Answer: Malala Day

104. Who is the governor of The State Bank of Pakistan?
  1. Mr. Riaz Riazuddin
  2. Ashraf Mahmood Wathra
  3. Tariq Bajwa
  4. Shahid Hafeez Kardar
Correct Answer: Tariq Bajwa


106. In the ICC Champions Trophy 2017, which player received the ICC GOLDEN BALL AWARD?
  1. Mohammad Aamir
  2. Junaid Khan
  3. Adil Rasheed
  4. Hassan Ali
Correct Answer: Hassan Ali

107. In the ICC Champions Trophy 2017, which player received the ICC GOLDEN BAT AWARD?
  1. Fakhar Zaman
  2. Shikhar Dhawan
  3. Rohit Sharma
  4. Tamim Iqbal
Correct Answer: Shikhar Dhawan

108. Which country is scheduled to host the 2021 ICC Champions Trophy?
  1. Pakistan
  2. South Africa
  3. India
  4. Bangladesh
Correct Answer: India



111. Pakistan thrashed India by 180 runs to clinch the Champions Trophy title in a thrilling competition at London’s ___________ ground on 18 June 2017?
  1. EDGBASTON
  2. BIRMINGHAM
  3. THE OVAL
  4. LONDON
  5. SOPHIA GARDENS
  6. CARDIFF
  7. None of These
Correct Answer: THE OVAL, LONDON

112. Chief of Army Staff (COAS) Gen Qamar Javed Bajwa was awarded a______________for promotion of Defence ties between Pakistan and Turkey on 20th June 2017.
  1. Legion of Merit
  2. Golden Turkey award
  3. Medal of Honor
  4. Legion of Honour
Correct Answer: Legion of Merit


114. Which two countries become full members of Shanghai Cooperation Organisation during the 17th SCO summit held in June 2017?
  1. Pakistan & India
  2. Afghanistan & Iran
  3. India & Mongolia
  4. Pakistan & Afghanistan
Correct Answer: Pakistan & India

115. Pakistan was an observer at the SCO since__________?
  1. 2002
  2. 2003
  3. 2004
  4. 2005
Correct Answer: 2005

116. Shanghai Cooperation Organisation was setup in __________?
  1. 2001
  2. 2002
  3. 2003
  4. 2004
Correct Answer: 2001

117. Shanghai Cooperation Organisation SCO 17th summit was held in ____________?
  1. Shanghai China
  2. Tashkent Uzbekistan
  3. Astana Kazakhstan
  4. Moscow Russia
Correct Answer: Astana Kazakhstan

118. Which banned outfit’s group was destroyed by Pak Army in 3-day Mastung operation, which was carried out from June 1 to 3 – 2017?
  1. Lashkar-e-Taiba
  2. Lashkar-i-Jhangvi Al-Almi
  3. Tehreek-e-Taliban Pakistan
  4. None of these
Correct Answer: Lashkar-i-Jhangvi Al-Almi

119. Which High court orders drug tests of students studying in educational institutions across the Province ?
  1. Peshawar High Court
  2. Lahore High Court
  3. Sindh High Court
  4. Balochistan High Court
Correct Answer: Balochistan High Court

120. Who is the Current Governor of khyber pakhtunkhwa (KPK)?
  1. Shaukatullah Khan
  2. Ali AMin Khan
  3. Iqbal Zafar Jhagra
  4. Sardar Mehtab Abbasi
Correct Answer: Iqbal Zafar Jhagra

121. Who is the Current President of International Court of Justice(ICJ) ?
  1. Jmaes Meats
  2. Ronny Abraham
  3. Christen Logard
  4. Basharul Asad
Correct Answer: Ronny Abraham


123. Who is first Pakistan lady Pilot died at the age of 82 years due to Cancer on 16 May-2017?
  1. Shukria Khanam
  2. Majida Razvi
  3. Dr. Shahida Malik
  4. Ayesha
Correct Answer: Shukria Khanam

124. Noted Pashto poet, educationist and radio broadcaster Zeenat Anjum Khattak died of brain tumour on 12 May-2017 in?
  1. Peshawar Pakistan
  2. London UK
  3. Paris France
  4. Chicago USA
Correct Answer: Chicago USA

125. One Belt, One Road’ (OBOR) summit-2017 was held in May in___________?
  1. Pakistan
  2. India
  3. China
  4. Iran
Correct Answer: China

126. Due to which militant group, Iran threatened Pakistan that they would hit bases of Militants inside Pakistan?
  1. ISIS
  2. Lashkar-e-Taiba
  3. Jaish-al-Adl
  4. Tehreek-e-Taliban Pakistan
Correct Answer: Jaish-al-Adl

127. How many members joint investigation team (JIT) formed by Supreme Court?
  1. 4 members (JIT) team
  2. 6 members (JIT) team
  3. 7 members (JIT) team
  4. None of these
Correct Answer: 6 members (JIT) team

128. Name the Head of Joint investigation team (JIT) to probe Panama case? A. Wajid Zia (FIA).
  1. Wajid Zia (FIA).
  2. Brigadier Muhammad Nauman Saeed (ISI).
  3. Brigadier Kamran Khurshid (MI).
  4. Irfan Naeem Mangi (NAB).
Correct Answer: Wajid Zia (FIA).

129. Who is the current IG of Islamabad Police?
  1. Ahmed Khan
  2. Muhammad Khalid Khattak
  3. Tahir Masood Yasin
  4. Sikandar Hayat
Correct Answer: Muhammad Khalid Khattak

130. Who is the current IG of Balochistan Police?
  1. Mr. Tariq Umar Khittab
  2. Mr. Mushtaq Ahmed Sukhera
  3. Rao Amin Hashim
  4. Mr. Ahsan Mehboob
Correct Answer: Mr. Ahsan Mehboob

131. Al Qaeda leader Osama bin Laden was killed by U.S. Special Forces during raid in Abbottabad on____________?
  1. 2nd May 2010
  2. 3rd May 2010
  3. 2nd May 2011
  4. 3rd May 2011
Correct Answer: 2nd May 2011

132. Name the Pakistani Cricket player who announced his retirement from Test cricket in April-2017?
  1. Younas Khan
  2. Shahid Khan Afridi
  3. Misbah Ul Haq
  4. Mohammed Yousaf
Correct Answer: Misbah Ul Haq

133. Name the Imam-i-Kaaba who was invited by Jamiat Ulema-i-Islam (JUI-F) for Centenary celebrations on 6th April 2017 ?
  1. Hassan Al Bukhari
  2. Ahmad Mohammad Al al-Abbas
  3. Abdul Rahman Al-Sudais
  4. Sheikh Saleh bin Muhammad Bin Talib
Correct Answer: Sheikh Saleh bin Muhammad Bin Talib

134. The current Chief Justice of Azad Jammu & Kashmir High Court is?
  1. Justice M. Tabassum Aftab Alvi
  2. Justice Ghulam Mustafa Mughal
  3. Justice Sardar Muhammad Nawaz Khan
  4. Justice Muhammad Riaz Akhtar Chaudhry
Correct Answer: Justice M. Tabassum Aftab Alvi

135. Who is the current IG of Sindh police?
  1. Allah Dino Khowaja
  2. Ghulam Hyder Jamali
  3. Nasir Khan Durrani
  4. Shahid Nadeem Baloch
Correct Answer: Allah Dino Khowaja

136. The current Chief Justice of Azad Jammu & Kashmir Supreme Court is?
  1. Justice Mohammad Reaz Akhtar Chaudhry
  2. Justice Syed Manzoor Hussain Gilani
  3. Justice Khawaja Shahad Ahmed
  4. v
Correct Answer: Justice Ch. Muhammad Ibrahim Zia

137. Who is the current IG of KPK police?
  1. Ihsan Ghani
  2. Salahuddin Mehsud
  3. Nasir Khan Durrani
  4. Ali Ahmed
Correct Answer: Salahuddin Mehsud


139. Name the First Woman Chief Executive Officer and President of of a Major Pakistani Bank?
  1. JEHAN ARA
  2. SALAINA HAROON
  3. SABEEN MAHMOOD
  4. SIMA KAMIL
Correct Answer: SIMA KAMIL

140. Who is the current Chief Justice of Sindh High Court ?
  1. Justice Ahmed Ali M. Sheikh
  2. Justice Sajjad Ali Shah
  3. Justice Faisal Arab
  4. Justice Maqbool Baqar
Correct Answer: Justice Ahmed Ali M. Sheikh


142. Who won Pakistan Super League 2017 ?
  1. Peshawar Zalmi
  2. Quetta Gladiators
  3. Karachi Kings
  4. Islamabad United
Correct Answer: Peshawar Zalmi

143. Operation Radd-ul-Fasaad means ______________?
  1. Path to Salvation
  2. Elimination of discord
  3. Sharp and cutting strike
  4. None of these
Correct Answer: Elimination of discord

144. Pakistan Army on launched ‘Operation Radd-ul-Fasaad’ across the country on ______________?
  1. 13th Jan 2017
  2. 2nd Feb 2017
  3. 15th Feb 2017
  4. 22nd Feb 2017
Correct Answer: 22nd Feb 2017

145. who is the current governor of Balochistan?
  1. Muhammad Khan Achakzai
  2. Nawab Zulfikar Ali Magsi
  3. Owais Ahmed Ghani
  4. Amir-ul-Mulk Mengal
Correct Answer: Muhammad Khan Achakzai

146. Which country boycotts South Asian Speakers’ summit-2017 ?
  1. Pakistan
  2. Nepal
  3. Maldives
  4. Sri Lanka
Correct Answer: Pakistan

147. South Asian Speakers’ Summit-2017 19-20 Feb 2017 will be held in___________?
  1. Colombo Sri Lanka
  2. Kathmandu Nepal
  3. Indore India
  4. Male Maldives
Correct Answer: Indore India

148. Who is Newly appointed Ambassador of Pakistan to USA?
  1. Jalil Abbas Jilani
  2. Tahmina Janjua
  3. Aizaz Chaudhary
  4. Nafees Zakria
Correct Answer: Aizaz Chaudhary

149. Who is currently appointed as adviser to the prime minister on aviation PIA?
  1. Zafar Iqbal Jahgra
  2. Azam Shigal
  3. Tariq Fatmi
  4. Sardar Mehtab Ahmed Khan
Correct Answer: Sardar Mehtab Ahmed Khan


151. Which team has won blind cricket T-20 world cup-on 12 february 2017 in India?
  1. Pakistan
  2. Australia
  3. India
  4. West Indies
Correct Answer: India


153. Bhikki Power Plant, district Sheikhupura has installed capacity of__________?
  1. 1180 MW
  2. 1320 MW
  3. 480 MW
  4. 1480 MW
Correct Answer: 1180 MW

154. Which Renowned Pakistani novelist passes away on 4th February -2017 at the age of 88 years?
  1. Fatima Surayya Bajia
  2. Razia Butt
  3. Bano Qudsia
  4. Parveen Shakir
Correct Answer: Bano Qudsia


156. Current Deputy Chairman Senate is____________?
  1. Mufti Muneeb ur Rehman
  2. Marvi Memon
  3. Moulana Abdul Gafoor Haidri
  4. Faisal Kareem Kundi
Correct Answer: Moulana Abdul Gafoor Haidri

157. Current Chairman Senate is___________?
  1. Ayaz Sadiq
  2. Khrsheed Shah
  3. Aitzaz Ehsan
  4. Raza Rabbani
Correct Answer: Raza Rabbani

158. who is the current chief justice of Islamabad high court?
  1. Justice Iqbal Hameed ur Rahman
  2. Justice Sheikh Najam ul Hassan
  3. Justice Muhammad Anwar Khan Kasi
  4. Justice Zahoor Ahmed Shahwani
Correct Answer: Justice Muhammad Anwar Khan Kasi


160. Current Governor Sindh is _______________?
  1. Murad Ali Shah
  2. Dr. Ishratul Ebad
  3. Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi
  4. Muhammad Zubair
Correct Answer: Muhammad Zubair




164. After how many Years Pakistan’s win first ODI on Australian soil in jan 2017?
  1. 12 Years
  2. 10 Years
  3. 15 years
  4. None of these
Correct Answer: 12 Years

165. The late Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi Governor Sindh had served as the _________Chief Justice of Pakistan?
  1. 13th Chief Justice of Pakistan
  2. 14th Chief Justice of Pakistan
  3. 15th Chief Justice of Pakistan
  4. 16th Chief Justice of Pakistan
Correct Answer: 15th Chief Justice of Pakistan

166. The Shortest-Serving Governor in Sindh’s History is?
  1. Murad Ali Shah
  2. Dr. Ishratul Ebad
  3. Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi
  4. Khursheed Shah
Correct Answer: Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi

167. Pakistan test fired its first submarine launched cruise missile Babur-III on 9 January 2017, has the range of___________ kilometres?
  1. 450 kilometres
  2. 550 kilometres
  3. 650 kilometres
  4. 700 kilometres
Correct Answer: 450 kilometres

168. Islamic military coalition formed to combat terrorism is the alliance of ___________ Nations
  1. 34 nations
  2. 38 Nations
  3. 39 Nations
  4. 40 Nations
Correct Answer: 39 Nations


170. Who has been appointed as a Chief of Saudi-led Islamic anti-terror alliance of 39 Nations in January 2017?
  1. General (retd) Raheel Sharif
  2. General (retd) Ashfaq Parvez Kayani
  3. General (retd) Pervez Musharraf
  4. General Qamar Javed Bajwa
Correct Answer: General (retd) Raheel Sharif

171. Who becomes most experienced international umpire in cricket history in January 2017 ?
  1. Aleem Dar
  2. Rod Tucker
  3. Sundaram Ravi
  4. Marais Erasmus
Correct Answer: Aleem Dar

172. Justice Mian Saqib Nisar took oath as Chief justice of Pakistan on __________?
  1. 25 December 2016
  2. 31 December 2016
  3. 1 January 2017
  4. 15 January 2017
Correct Answer: 31 December 2016

173. Who is Current Chief justice of Pakistan?
  1. Justice Anwar Zaheer Jamali
  2. Justice Mian Saqib Nisar
  3. Justice Nasir-ul-Mulk
  4. Justice Iftikhar Muhammad Chaudhry
Correct Answer: Justice Mian Saqib Nisar

174. The current Chief Justice of Peshawar High Court is?
  1. Justice Mazhar ALam Khan Miankhel
  2. Justice Mian Fasih-ul-Mulk
  3. Justice Dost Muhammad Khan
  4. Justice Yahya Afridi
Correct Answer: Justice Yahya Afridi

175. Recently inaugurated Chashma- III nuclear power plant can generate___________ megawatts of electricity?
  1. 340 megawatts
  2. 360 megawatts
  3. 400 megawatts
  4. 150 megawatts
Correct Answer: 340 megawatts

176. Pak-Jordan joint military exercise held in December-2016 near Attock, called?
  1. Raadul Baraq
  2. Ataturk-IX
  3. Friendship-2016
  4. Fajr-ul-Sharq 1
Correct Answer: Fajr-ul-Sharq 1


178. What is the Name of the gate which is recently inaugurated in December 2016 at Pak Iran border in Taftan ?
  1. Pakistan Gate
  2. Iran Gate
  3. Friendship Gate
  4. None of These
Correct Answer: Pakistan Gate


180. Who becomes first Pakistani to win ICC Spirit of Cricket Award in December 2016?
  1. Shahid Khan Afridi
  2. Misbah-ul-Haq
  3. Younas khan
  4. Azhar Ali
Correct Answer: Misbah-ul-Haq

181. China Pakistan Economics Corridor (CPEC) total length ?
  1. 2896 KM
  2. 7200 KM
  3. 2442 KM
  4. 4400 KM
Correct Answer: 2442 KM

182. Who is Current DG Rangers Sindh?
  1. Major Nadeem
  2. Gen Muhammad Saeed
  3. Gen Rizwan Akhtar
  4. Gen Asim Bajwa
Correct Answer: Gen Muhammad Saeed

183. The 10-rupee coin, recently issued by SBP, contains the picture of _____________?
  1. Derawar Fort
  2. Gwadar Port
  3. Badshahi Mosque
  4. Faisal Mosque
Correct Answer: Faisal Mosque

184. What is the name of the “chaiwala” Who got famous from social media in 2016?
  1. Kamal Khan
  2. Irshad Khan
  3. Rasheed Khan
  4. Arshad Khan
Correct Answer: Arshad Khan

185. Pakistan will conduct its ____________ Population cencus in 2017?
  1. 4th population census
  2. 5th population census
  3. 6th population census
  4. 7th population census
Correct Answer: 6th population census

186. Pakistan’s sixth population census will be carried out in _____________?
  1. February 2017
  2. March 2017
  3. April 2017
  4. May 2017
Correct Answer: March 2017

187. Who is newly Appointed DG ISPR of Pakistan Army?
  1. Lt General Asim Saleem Bajwa
  2. Major General Asif Ghafoor
  3. Major General Athar Abbas
  4. Major General Waheed Arshad
Correct Answer: Major General Asif Ghafoor

188. USA have signed an agreement to provide Rs 8.5 billion to the WAPDA for the construction of?
  1. Dia Mir Bahasha Dam Project
  2. Kala Bagh Dam Project
  3. Kurram Tangi Dam Project
  4. Mirani Dam Project
Correct Answer: Kurram Tangi Dam Project

189. Pm Nawaz Sharief has inaugurated N-85 Surab-Hoshab road 448 KM long on 14th December-2016 in?
  1. D.G khan
  2. Hassan Abdal
  3. Raheem Yar khan
  4. Turbat
Correct Answer: Turbat


191. Who is the First Pakistani female member of bomb disposal squad (BDU)?
  1. Shazadi Gillani
  2. Maryyam
  3. Rafia Qaseem Baig
  4. None of these
Correct Answer: Rafia Qaseem Baig

192. According to a notification by the Ministry of Law and Justice, Who will be the next Chief Justice of Pakistan in 2017 ?
  1. Justice Mian Saqib Nisar
  2. Justice Anwar Zaheer Jamali
  3. Justice Asif Saeed Khan Khosa
  4. Justice Amir Hani Muslim
Correct Answer: Justice Mian Saqib Nisar

193. Name the University which Department to be rename as “Abdus Salam Center for Physics” Approved by Prime Minister Nawaz Sharif in December 2016?
  1. Punjab University (Lahore)
  2. Quaid-e-Azam University (Islamabad)
  3. Gomal University (DI Khan)
  4. All of Above
Correct Answer: Quaid-e-Azam University (Islamabad)

194. Name the International University which started Benazir Bhutto Leadership Program (BBLP) / international leadership course in December 2016?
  1. University of Oxford
  2. Harvard University
  3. University of Cambridge
  4. None of these
Correct Answer: Harvard University

195. The 2017 Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process will be hosted by which country?
  1. Pakistan
  2. India
  3. Bhutan
  4. Azerbaijan
Correct Answer: Azerbaijan

196. Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process on December 3 to December 4, 2016 was hosted by which country?
  1. Pakistan
  2. India (Amritsar city)
  3. Bhutan
  4. Iran
Correct Answer: India (Amritsar city)

197. How many Participating Countries are there in Heart of Asia Conference?
  1. 12 Participating Countries
  2. 14 Participating Countries
  3. 16 Participating Countries
  4. None of these
Correct Answer: 14 Participating Countries

198. Number of Supporting Countries in Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process are?
  1. 15 Supporting Countries
  2. 17 Supporting Countries
  3. 19 Supporting Countries
  4. None of these
Correct Answer: 17 Supporting Countries



201. General Qamar Javed Bajwa took oath as Army Chief on __________?
  1. 23 November 2016
  2. 25 November 2016
  3. 27 November 2016
  4. 29 November 2016
Correct Answer: 29 November 2016


203. Gen Qamar Javed Bajwa is___________ Chief of Amy Staff of Pakistan?
  1. 13th
  2. 15th
  3. 16th
  4. None of these
Correct Answer: 16th

204. Newly selected Army chief Qamar Javed Bajwa belongs to Regiment___________?
  1. 6th FF
  2. 16th Baloch Ragiment
  3. 5th Punjab
  4. 13th Lancers
Correct Answer: 16th Baloch Ragiment

205. Who is the Current Chairman Joint Chiefs of Staff Committee (CJCSC), Pakistan?
  1. General Rashad Mahmood
  2. General Ashfaq Pervez Kayani
  3. General Zubair Hayat
  4. General Raheel Sharif
Correct Answer: General Zubair Hayat

206. Who is the Current Chief of Army Staff (COAS), Pakistan?
  1. Gen Raheel Sharif
  2. Gen Ashfaq Parvaz kayani
  3. Gen Qamar Javed Bajwa
  4. Gen Zubair Hayat
Correct Answer: Gen Qamar Javed Bajwa

207. Name the cricket Stadium which is located in Khyber Agency and inaugurated by Gen Raheel Sharif in November 2016?
  1. Younas Khan cricket stadium
  2. Shahid Afridi cricket stadium
  3. Gaddafi Stadium
  4. Arbab Niaz Stadium
Correct Answer: Shahid Afridi cricket stadium

208. Pakistan Army shoots down Indian Quad Copter drone at LOC in November 2016 at which sector ?
  1. Bhimber Sector
  2. Rakhchakri Sector
  3. Shahkot sector
  4. Jura sector
Correct Answer: Rakhchakri Sector

209. PAKISTAN 9th International Defense Exhibition and Seminar to be held on 22-25 November-2016 in Karachi Expo Center, its name?
  1. Defense Production Workshop-2016
  2. Army Arms Ideas-2016
  3. IDEAS-2016
  4. Combat-2016
Correct Answer: IDEAS-2016


211. Current Minister of Planning and Development of Pakistan ?
  1. Nawaz Sharief
  2. Khwaja Saad Rafique
  3. Ahsan Iqbal
  4. Zafar ul Haq
Correct Answer: Ahsan Iqbal

212. Ishratul Ebad has longest tenure as a Governor of any province of Pakistan?
  1. 12 years (2001-2012)
  2. 16 Years ( 2001-2016)
  3. 14 Years ( 2002-2016)
  4. 10 Years ( 2006-2016)
Correct Answer: 14 Years ( 2002-2016)

213. First caretaker female chief election commissioner of Pakistan who took oath on 7 November-2016 ?
  1. Justice Majida Rizvi
  2. Asima Jhangir
  3. Maryam Orangzaib
  4. Justice (Retd) Irshad Qaiser
Correct Answer: Justice (Retd) Irshad Qaiser

214. Current National Assembly of Pakistan is_________?
  1. 12th National Assembly
  2. 13th National Assembly
  3. 14th National Assembly
  4. 16th National Assembly
Correct Answer: 14th National Assembly

215. 22nd Amendment in 1973 Constitution of Pakistan is related to____________?
  1. Pak Army Trail Courts
  2. Powers of Election Commission Members
  3. Related to NRO
  4. Not made yet
Correct Answer: Powers of Election Commission Members

216. Woman Seats in Senat?
  1. 12
  2. 17
  3. 4
  4. 10
Correct Answer: 17

217. renowned former producer and director of PTV died at the age of 73 years due to lung complications in Lahore on 4-11-2016, name?
  1. Sohail Azeem
  2. Bushra Adil
  3. Yawar Hayat
  4. Azeem Bombywalay
Correct Answer: Yawar Hayat

218. Who received the ‘most resilient journalist award’ by the International Free Press in Hague, Holland on 2nd November-2016
  1. Javed Chauhdary
  2. Hamid Mir
  3. Talat Huusain
  4. Kamran Khan
Correct Answer: Hamid Mir


220. Pakistan Army won the gold medal at an annual international military patrolling exercise, ‘Exercise Cambrian Patrol’ held in?
  1. New South Wales Australia
  2. Moscow Russia
  3. Wales United Kingdom
  4. Istanbul Turkey
Correct Answer: Wales United Kingdom

221. Which Pakistani footballer died in a road accident in Karachi on October 13, 2016?
  1. Shahlyla Baloch
  2. Samreen Marvi
  3. Iffat Saeed
  4. None of Above
Correct Answer: Shahlyla Baloch

222. Who have made first century,double century and also triple century in day and night Test Match with pink ball in Oct-2016?
  1. Veerat Kohli (IndiA.
  2. Brandom Macalum (NuzilanD.
  3. Azhar Ali (Pakistan)
  4. Hashim Amlaa (South AfricA.
Correct Answer: Azhar Ali (Pakistan)


224. Which Bank has installed world highest ATM at Pakistan-China border in Khunjerab Pass in October-2016?
  1. National Bank of Pakistan (NBP)
  2. Muslim Commercial Bank (MCB)
  3. United Bank Limited (UBL)
  4. Allied Bank Limited. (ABL)
Correct Answer: National Bank of Pakistan (NBP)

225. 19th SAARC conference-2016 which was going to held in Islamabad, Pakistan has postponed due to opposite of 3 SAARC Countries?
  1. Nepal India Bangladesh
  2. India Sri Lanka Bangladesh
  3. Bangladesh Afghanistan India
  4. None of Above
Correct Answer: Bangladesh Afghanistan India


227. Joint Military Exercises Started between Pakistan & Russia in September-2016, called_________?
  1. Inspired Gambit
  2. North Thunder
  3. Operation Rajjgal
  4. Druzhba 2016 OR (Friendship 2016)
Correct Answer: Druzhba 2016 OR (Friendship 2016)

228. Seven Years old British Pakistani who became world’s youngest computer programmer in September-2016?
  1. Muhammad Usaman
  2. Hamza Shahzad
  3. Ali Raza
  4. Imran Abbas
Correct Answer: Hamza Shahzad

229. Military Exercises held in September-2016 between Pak & USA in South Carolina,called?
  1. Thunder Bolt
  2. Joint C-2016
  3. Inspired Gambit
  4. none of Above
Correct Answer: Inspired Gambit

230. Current Hijri Year is ?
  1. 1435 AH
  2. 1437 AH
  3. 1438 AH
  4. 1439 AH
Correct Answer: 1439 AH

231. Which country got first position in Test Ranking in Cricket in its History on 22 Aug-2016?
  1. Pakistan
  2. India
  3. South Africa
  4. Sri Lanka
Correct Answer: Pakistan

232. Member of Sindh Assembly and MQM resigned on 22 Aug-2016 ?
  1. Farooq Sattar
  2. Kashmala Tariq
  3. Waseem Akhtar
  4. Iram Farooqi
Correct Answer: Iram Farooqi


234. Tallest Building of Pakistan?
  1. Burj Khalifa
  2. Habib Bank Plaza Karachi
  3. Minar-e-Pakistan Lahore
  4. Icon Tower Karachi
Correct Answer: Icon Tower Karachi

235. Pakistan Army conducting an operation along the Pak-Afghan border in Khyber Agency, called?
  1. Operation Zarb-e- Azab
  2. Operation Rah-e-Nijaat
  3. Operation Rajjgal
  4. Operation Zarb-e-Ahaan
Correct Answer: Operation Rajjgal


237. who is Chairman NADRA ?
  1. Syed Muzzafar
  2. Uzma Adil
  3. Abid Sher Ali
  4. Usman Yousaf Mobeen
Correct Answer: Usman Yousaf Mobeen

238. Pakistan has became 6th time world champion on 17 Aug-2016 in ?
  1. Cricket
  2. Junior Squash
  3. Hockey
  4. Kabadi
Correct Answer: Junior Squash

239. Recently in which country Amnesty International has closed its offices ?
  1. Afghanistan
  2. Pakistan
  3. India
  4. Syria
Correct Answer: India

240. “Combing operation” Means________________?
  1. A searching operation by Forces to find out hidden terrorists
  2. Kidney Operation by qualified Surgeons
  3. A bill passed by Pakistani Parliament
  4. None of Above
Correct Answer: A searching operation by Forces to find out hidden terrorists

241. Neelum-Jhelum Hydropower Plant based in Muzzafarabad will produce electricity?
  1. 969 Mwt
  2. 4500 Mwt
  3. 425 Mgw
  4. 3200 Mwt
Correct Answer: 969 Mwt

242. Ex Pakistani Cricket Captain Hanif Muhammad died on 11 Aug-2016 at the age of 81 years, got the title?
  1. Flying Shaheen
  2. Little Master
  3. Asian Legend
  4. None of Above
Correct Answer: Little Master

243. Russia will invest__________ in the construction of North-South gas pipeline.
  1. $1 billion
  2. $2 billion
  3. $3 billion
  4. $4 billion
Correct Answer: $2 billion

244. The North-South gas pipeline will transport LNG from____________?
  1. Karachi to Lahore
  2. Lahore to Karachi
  3. Gwadar to Karachi
  4. Gwadar to Sukkur
Correct Answer: Karachi to Lahore

245. The total length of North-South gas pipeline is_____________?
  1. 1
  2. 000 km
  3. 1
  4. 100 km
  5. 1
  6. 200 km
  7. 1
  8. 300 km
Correct Answer: 1,100 km


247. The total length of Karachi-Lahore Motorway is___________?
  1. 1
  2. 000 km
  3. 1
  4. 152 km
  5. 1
  6. 200 km
  7. 1
  8. 300 km
Correct Answer: 1,152 km

248. Pakistan issued 10-year Eurobonds of _____ in the international Eurobond market on 25 September 2015
  1. $5 million
  2. $50 million
  3. $500 million
  4. $5000 million
Correct Answer: $500 million

249. The coupon rate of Eurobonds issued on 25 September 2015 is___________%?
  1. 7.75%
  2. 8.0%
  3. 8.25%
  4. 8.50%
Correct Answer: 8.25%

250. The construction work on Karachi green line (or Karachi Metro bus service) was inaugurated on
  1. 10 February 2016
  2. 16 February 2016
  3. 20 February 2016
  4. 26 February 2016
Correct Answer: 26 February 2016

251. The estimated cost of the Karachi green line is _____ billion?
  1. Rs.15
  2. 085
  3. Rs.16
  4. 085
  5. Rs.17
  6. 085
  7. Rs.18
  8. 085
Correct Answer: Rs.16,085

252. Pakistan Stock Exchange (PSX) was formed by merging Lahore, Karachi and Islamabad stock exchanges on?
  1. 11 January 2016
  2. 12 January 2016
  3. 13 January 2016
  4. 14 January 2016
Correct Answer: 11 January 2016

253. Through TAPI gas pipeline Afghanistan, Pakistan and India will receive natural gas from?
  1. Kazakhstan
  2. Kyrgyzstan
  3. Tajikistan
  4. Turkmenistan
Correct Answer: Turkmenistan

254. The construction of TAPI gas pipeline began on 13 December 2015, and the expected completion date is
  1. December 2016
  2. December 2017
  3. December 2018
  4. December 2019
Correct Answer: December 2018




258. The Pakistan Super League (PSL) T20-2016 was won by_____________?
  1. Islamabad
  2. Lahore
  3. Karachi
  4. Quetta
Correct Answer: Islamabad

259. The first shaheed female pilot of Pakistan Air Force is________________?
  1. Ayesha Farooq
  2. Saba Khan
  3. Marium Mukhtiar
  4. none of these
Correct Answer: Marium Mukhtiar

260. Pakistan launched Operation Zarb-e-Azb in North Waziristan on?
  1. 15 March 2014
  2. 15 April 2014
  3. 15 May 2014
  4. 15 June 2014
Correct Answer: 15 June 2014

261. Sharmeen Obaid Chinoy won Oscars award 2015 for the second time for her documentary movie.
  1. Saving Face
  2. Road to forgiveness
  3. In the world of strangers
  4. A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Correct Answer: A Girl in the River: The Price of Forgiveness


263. The agriculture sector of Pakistan contributes ________% towards national GDP
  1. 20.88
  2. 21.42
  3. 21.90
  4. 22.22
Correct Answer: 20.88

264. The industrial sector of Pakistan contributes _____ % towards national GDP
  1. 18.20
  2. 19.50
  3. 20.30
  4. 21.10
Correct Answer: 20.30

265. The agriculture sector of Pakistan generates ________% of employment
  1. 39.0
  2. 40.5
  3. 42.0
  4. 43.5
Correct Answer: 43.5

266. The population growth rate in Pakistan is __________percent?
  1. 1.82
  2. 1.92
  3. 2.02
  4. 2.12
Correct Answer: 1.92


268. Pakistan conducted the first use of its military drone, “Burraq”, in Shawal Valley of North Waziristan on?
  1. 7 September 2015
  2. 23 September 2015
  3. 7 October 2015
  4. 23 October 2015
Correct Answer: 7 September 2015

269. Pakistan won the Cricket T20 World Cup in___________?
  1. 2007
  2. 2009
  3. 2011
  4. 2013
Correct Answer: 2009



272. The Parliament passed a bill to convert PIA into a public limited company on?
  1. 05 March 2016
  2. 11 March 2016
  3. 05 April 2016
  4. 11 April 2016
Correct Answer: 11 April 2016





277. Diamer-Bhasha Dam has been planned on the river _________?
  1. Indus
  2. Jhelum
  3. Chenab
  4. Sutlej
Correct Answer: Indus

278. Dasu Dam is located in __________?
  1. Sindh
  2. Punjab
  3. Baluchistan
  4. Khyber Pakhtunkhwa
Correct Answer: Khyber Pakhtunkhwa

279. Salt Mine, Khewra is located in _________ district?
  1. Jhelum
  2. DG Khan
  3. DI Khan
  4. Gujrat
Correct Answer: Jhelum

280. Standard and Poor’s (S&P) on 5 May 2015 has raised Pakistan’s credit rating outlook from?
  1. negative to stable
  2. negative to stable+
  3. stable to positive
Correct Answer: stable to positive

281. The Head Office of Institute of Chartered Accountants of Pakistan (ICAP) is in __________?
  1. Karachi
  2. Lahore
  3. Islamabad
  4. Rawalpindi
Correct Answer: Karachi


283. The GSP Plus status to Pakistan has been granted till __________?
  1. 2015
  2. 2017
  3. 2019
  4. 2021
Correct Answer: 2017

284. The first session of All India Muslim League was presided over by _________?
  1. Sir Saleemullah
  2. Nawab Waqar-ul-Mulk
  3. Sir Aga Khan
  4. Sir Adamjee Pir Bhai
Correct Answer: Sir Adamjee Pir Bhai

285. The first president of All India Muslim League were __________?
  1. Sir Saleemullah
  2. Nawab Waqar-ul-Mulk
  3. Sir Aga Khan
  4. Sir Adamjee Pir Bhai
Correct Answer: Sir Aga Khan


287. The largest source of electricity generation in Pakistan is __________?
  1. Thermal
  2. Hydal
  3. Wind
  4. Solar
Correct Answer: Thermal

288. Pakistan has a coastline of about __________ kilometres?
  1. 1046 kilometres
  2. 1100 kilometres
  3. 1146 kilometres
  4. 1184 kilometres
Correct Answer: 1046 kilometres

289. The Jhimpir Wind Power Plant is located in __________ district
  1. Karachi
  2. Badin
  3. Thatta
  4. Khuzdar
Correct Answer: Thatta

290. Dar-ul-Uloom Deoband was founded by __________?
  1. Maulana Mehmood-ul-Hassan
  2. Maulana Hussain Ahmed Madni
  3. Maulana Muhammad Qasim Nanautawi
  4. Maulana Rasheed Ahmed
Correct Answer: Maulana Muhammad Qasim

291. Sindh Madrasah-tul-Islam, Karachi was founded by _____________?
  1. Aga Hassan Ali Effendi
  2. Sir Aga Khan
  3. Khalifa Hameeduddin
  4. Sir Syed Ahmed Khan
Correct Answer: Aga Hassan Ali Effendi

292. The objective resolution of Pakistan was passed on____________?
  1. March 12 1948
  2. August 12 1948
  3. March 12 1949
  4. August 12 1949
Correct Answer: March 12, 1949

293. Muhammad Ali Bogra’s formula was presented to the constituent assembly on __________?
  1. March 7 1952
  2. October 7 1952
  3. March 7 1953
  4. October 7 1953
Correct Answer: October 7, 1953

294. _________allowed East India Company to reside and build factories inSurat
  1. Jahangir
  2. Humayun
  3. Akbar
  4. Shah Jahan
Correct Answer: Jahangir

295. The constitution of 1973 was came into effect on __________?
  1. March 12 1973
  2. March 23 1973
  3. August 14 1973
  4. September 06 1973
Correct Answer: August 14, 1973


297. Faisal Mosque was built by a/an ____________architect?
  1. Saudi
  2. Turkish
  3. American
  4. French
Correct Answer: Turkish

298. current governor of Punjab is __________?
  1. Chaudhry Sarwar
  2. Salman Taseer
  3. Shehbaz Sharif
  4. Malik Rafiq Rajwana
Correct Answer: Malik Rafiq Rajwana

299. Tarbela Dam is located in district___________?
  1. Wazirabad
  2. Jhelum
  3. Mirpur
  4. Haripur
Correct Answer: Haripur

300. Mirani Dam is located in __________ District?
  1. Turbat
  2. Swabi
  3. Khuzdar
  4. Pashin
Correct Answer: Turbat

301. The Iran-Pakistan gas pipeline was officially inaugurated on____________?
  1. March 11 2013
  2. March 13 2013
  3. March 15 2013
  4. March 17 2013
Correct Answer: March 11, 2013

302. The Iran-Pakistan gas pipeline is also called___________?
  1. friendship pipeline
  2. future pipeline
  3. peace pipeline
  4. unity pipeline
Correct Answer: peace pipeline

303. Foreign Secretary of Pakistan is____________?
  1. Jalil Abbas Jilani
  2. Tariq Fatimi
  3. TEHMINA JANJUA
  4. Aizaz Chaudhry
Correct Answer: TEHMINA JANJUA

304. Who chose the name of Pakistan?
  1. Quaid-e-Azam
  2. Allama Iqbal
  3. Hafiz Jalandhri
  4. Chaudry Rehmat Ali
Correct Answer: Chaudry Rehmat Ali

305. The National Anthem of Pakistan is written by?
  1. Quaid-e-Azam
  2. Allama Iqbal
  3. Hafiz Jalandhri
  4. Chaudry Rehmat Ali
Correct Answer: Hafiz Jalandhri

306. Who was convicted in Rawalpindi Conspiracy Case?
  1. Faiz Ahmed Faiz
  2. Habib Jalib
  3. Shorash Kashmiri
  4. Hafiz Jalandhri
Correct Answer: Faiz Ahmed Faiz

307. Pakistan purchased Gawader from ____________?
  1. Oman
  2. Iran
  3. Kuwait
  4. None of these
Correct Answer: Oman

308. The foundation stone of Diamer-Bhasha Dam was laid by ____________?
  1. Nawaz Sharif
  2. Yousuf Raza Gilani
  3. Shaukat Aziz
  4. Asif Zardari
Correct Answer: Yousuf Raza Gilani

309. Coal-based power project is approved at _________?
  1. Khairpur
  2. Thatta
  3. Karachi
  4. Jamshoro
Correct Answer: Jamshoro

310. Contract to Operate Gwadar Port was given to __________?
  1. United States
  2. China
  3. Saudi Arabia
  4. Dubai
Correct Answer: China

311. Iran to set up oil refinary in _________?
  1. Gwadar
  2. DG Khan
  3. DI Khan
  4. Quetta
Correct Answer: Gwadar

312. Who serves as the Acting Prime Minister in the absence of Prime Minister?
  1. Federal Senior Minister
  2. Speaker National Assembly
  3. Chairman Senate
  4. Foreign Minister
Correct Answer: Speaker National Assembly

313. Pakistan General Elections 2013 were held on __________?
  1. 10 May 2013
  2. 11 May 2013
  3. 12 May 2013
  4. 13 May 2013
Correct Answer: 11 May 2013

314. Nawaz Sharif sworned in as Prime Minister of Pakistan on __________?
  1. 02 June 2013
  2. 05 June 2013
  3. 07 June 2013
  4. 09 June 2013
Correct Answer: 05 June 2013

315. The newest district of Balochistan is __________?
  1. Sheerani
  2. Jhal Magsi
  3. Washuk
  4. Lehri
Correct Answer: Lehri

316. The first Pakistani woman to scale Mount Everest is _________?
  1. Saba Khan
  2. Samina Khayal Baig
  3. Ayesha Ishaq
  4. Shiza Bilal
Correct Answer: Samina Khayal Baig

317. Gomal Zam Dam has been constructed in __________?
  1. South Waziristan Agency
  2. North Waziristan Agency
  3. Khyber Agency
  4. Mohmand Agency
Correct Answer: South Waziristan Agency

318. Gomal Zam Dam was inaugurated on 12 September 2013 by ____________?
  1. Nawaz Sharif
  2. Asif Zardari
  3. Gen. (R) Ashfaq Pervez Kiyani
  4. Khawaja Muhammad Asif
Correct Answer: Khawaja Muhammad Asif


320. India is constructing “Kishanganga Dam” on the __________ River?
  1. Indus
  2. Ravi
  3. Jhelum
  4. Sutlej
Correct Answer: Jhelum


322. General Raheel Sharif took oath as Army Chief on __________?
  1. 23 November 2013
  2. 25 November 2013
  3. 27 November 2013
  4. 29 November 2013
Correct Answer: 29 November 2013

323. Militants attacked Quaid’s residency in _________?
  1. Karachi
  2. Quetta
  3. Ziarat
  4. London
Correct Answer: Ziarat

324. The deadly Earthquake striked Balochistan on ______________?
  1. 22 September 2013
  2. 24 September 2013
  3. 26 September 2013
  4. 28 September 2013
Correct Answer: 24 September 2013

325. Who is the leader of the opposition in National Assembly of Pakistan?
  1. Imran Khan
  2. Maulana Fazl-ur-Rehman
  3. Syed Khursheed Ahmed Shah
  4. Farooq Sattar
Correct Answer: Syed Khursheed Ahmed Shah

326. Who was the first Muslim Nobel Laureate?
  1. Dr Abdus Salam
  2. Anwar Sadaat
  3. Dr Muhammad Younus
  4. Shah Faisal
Correct Answer: Anwar Sadaat

327. Who is the writer of Urdu Book “Pakistan Naguzeer tha”?
  1. S.M. Ikram
  2. I.H. Kureshi
  3. Professor Khalilullah
  4. Syed Hasan Riaz
Correct Answer: Syed Hasan Riaz

328. Global Islamic Finance Awards (GIFA) 2013 was awarded to?
  1. Raja Nazrin Shah
  2. Abdullah Badawi
  3. Shaukat Aziz
  4. Ishaq Dar
Correct Answer: Shaukat Aziz

329. Who is the President of The National Bank of Pakistan?
  1. Saeed Ahmad
  2. Syed Ahmed Iqbal Ashraf
  3. Ziaullah Khan
  4. Shahid Hafeez Kardar
Correct Answer: Saeed Ahmad

330. Who is the Pakistani Ambassador to the United States?
  1. Riaz Mohammad Khan
  2. Jalil Abbas Jilani
  3. Aizaz chuadry
  4. Salman Bashir
Correct Answer: Aizaz chuadry

331. Who is the Federal Minister for Religious Affairs?
  1. Pir Muhammad Amin
  2. Sikandar Ismail
  3. Sardar Muhammad Yousaf
  4. Muhammad Farooq
Correct Answer: Sardar Muhammad Yousaf

332. India has constructed Baglihar Dam on the __________ river?
  1. Chenab
  2. Indus
  3. Sutlej
  4. Jhelum
Correct Answer: Chenab


334. The Nehru Report was published in ___________?
  1. April 1927
  2. August 1927
  3. April 1928
  4. August 1928
Correct Answer: August 1928

335. Rowlatt Act came into operation in __________?
  1. 1917
  2. 1918
  3. 1919
  4. 1920
Correct Answer: 1919

336. All India Khilafat Committee was formed on __________?
  1. 05 July 1919
  2. 05 August 1919
  3. 05 September 1919
  4. 05 October 1919
Correct Answer: 05 July 1919

337. The Khilafat in Turkey was abolished on __________?
  1. 03 March 1922
  2. 03 March 1923
  3. 03 March 1924
  4. 03 March 1925
Correct Answer: 03 March 1924


339. In March 1920, an Indian Khilafat Deputation visited England. The Deputation was headed by?
  1. Sir Aga Khan
  2. Mohsin-ul-Mulk
  3. Maulana M.A. Johar
  4. Sir M. Shafi
Correct Answer: Maulana M.A. Johar

340. Name the highest glacier of Pakistan is____________?
  1. Siachen
  2. Hispar
  3. Butura
  4. Baltoro
Correct Answer: Siachen

341. What is the total length of Hispar glacier?
  1. 63 m
  2. 61 m
  3. 57 m
  4. 59 m
Correct Answer: 61 m

342. Who is the current Director General Military Intelligence (MI) of Pakistan?
  1. Major General Sarfraz Sattar
  2. Major General Asjad Shiekh
  3. Major General Nadeem Zaki Man
  4. Major General Zeeshan Asghar
Correct Answer: Major General Nadeem Zaki Man

343. Who is the current IG of Azad Kashmir AJK Police?
  1. Bashir Memon
  2. Zulfiqar Ahmed Cheema
  3. Malik Khuda Bakhsh Awan
  4. Nasir Khan Durrani
Correct Answer: Bashir Memon

344. Which of the following glaciers are present in Karakoram range?
  1. Siachen
  2. Hispar and Biafo
  3. Batura
  4. Chogo Lungma and Yengunta
  5. All of these
Correct Answer: All of these


346. Baltoro galcier is situated in the mountain range of__________?
  1. Hindu Kush
  2. Karakoram
  3. Himalayas
  4. Sulaiman
Correct Answer: Karakoram


348. Kalabagh is famous for the mineral of____________?
  1. Iron
  2. Sulphur
  3. Salt
  4. None of these
Correct Answer: Iron


350. The first gas field of Pakistan discovered in 1952 was at__________?
  1. Dhulian
  2. Mial
  3. Pirkoh
  4. Sui
Correct Answer: Sui

351. Which of the following areas are important for mineral wealth in Pakistan?
  1. Areas of Wazirastan
  2. Chitral
  3. Northern Eastern Balochistan
  4. All of these
Correct Answer: All of these

352. Which area has the biggest deposits of iron ore?
  1. Koh-i-Sultan
  2. Chitral
  3. Koh-i-Sulaiman
  4. Kalabagh
Correct Answer: Kalabagh

353. Pakistan Mineral Development Corporation was established in?
  1. 1979
  2. 1981
  3. 1974
  4. 1978
Correct Answer: 1974

354. Sulphur is found in?
  1. Koh-i-Sultan
  2. Hyderabad
  3. Chitral
  4. All of these
Correct Answer: All of these


356. Chromite is found in Pakistan in the area of___________?
  1. Kalat
  2. Chitral
  3. Kalabagh
  4. Muslim bagh
Correct Answer: Muslim bagh

357. who is the current chief justice of federal Shariat court Islamabad Pakistan is?
  1. Justice Rizwan Ali Dodani
  2. Justice Sheikh Najam ul Hassan
  3. Justice Riaz Ahmad khan
  4. Justice Zahoor Ahmed Shahwani
Correct Answer: Justice Sheikh Najam ul Hassan

358. who is the current attorney General of Pakistan?
  1. Mr.Ashtar Ausaf Ali
  2. Irfan Qadir
  3. Mr.Muneer A.Malik
  4. Mr.Salman Aslam Butt
Correct Answer: Mr.Ashtar Ausaf Ali

359. Who is the Current honorable wafaqi mohtasib (ombudsman) of pakistan?
  1. Tassaduq Hussain Jillani
  2. Justice Muhammad anwar khan kasi
  3. M Salman FaruquiSyed Tahir Shahbaz
Correct Answer: Syed Tahir Shahbaz

360. who is the current chief justice of Balochistan high court?
  1. Justice Amanullah Khan
  2. Justice Qazi Faez Isa
  3. Justice Ghulam Mustafa Mengal
  4. Justice Muhammad Noor Meskanzai
Correct Answer: Justice Muhammad Noor Meskanzai

361. The current Chief Justice of Lahore High Court is?
  1. Justice Syed Mansoor Ali Shah
  2. Justice Umar Ata Bandial
  3. Justice Sheikh Najam ul Hasan
  4. Justice Khawaja Imtiaz Ahmed
Correct Answer: Justice Syed Mansoor Ali Shah

362. Who is the Federal Minister of Finance, Revenue, Economic Affairs, Statistics and Privatization?
  1. Muhammad Ishaq Dar
  2. Chaudhry Nisar Ali Khan
  3. Mr. Pervaiz Rashid
  4. Mr. Ahsan Iqbal
Correct Answer: Muhammad Ishaq Dar

363. Who is the Federal Minister of National Food Security and Research?
  1. Shahid Khaqan Abbasi
  2. Sikandar Hayat Khan Bosan
  3. Sardar Muhammad Yusaf
  4. Sadaruddin Shah Rashidi
Correct Answer: Sikandar Hayat Khan Bosan

364. Who is the Federal Minister of Interior and Narcotics control?
  1. Khawaja Muhammad Asif
  2. Rehman Malik
  3. Chaudhry Nisar Ali Khan
  4. Ahsan Iqbal
Correct Answer: Ahsan Iqbal

365. The deposits of copper, gold and silver have been discovered at_________?
  1. Aghari
  2. Dadhak
  3. Dakhni
  4. Saindak
Correct Answer: Saindak

366. When the production of iron ore started in Pakistan?
  1. 1949
  2. 1957
  3. 1951
  4. 1958
Correct Answer: 1957

367. Who is the Federal Minister of Information Broadcasting and National Heritage?
  1. Mr. Pervaiz Rashid
  2. Sardar Muhammad Yousaf
  3. Chaudhry Nisar Ali Khan
  4. Ms. Marriyum Aurangzeb
Correct Answer: Ms. Marriyum Aurangzeb

368. Who is the Federal Minister of Industries and Production
  1. Muhammad Ishaq Dar
  2. Mr. Ghulam Murtaza Khan Jatoi
  3. Mr. Pervaiz Rashid
  4. Sikandar Hayat Khan Bosan
Correct Answer: Mr. Ghulam Murtaza Khan Jatoi

369. Who is the Federal Minister of Railways?
  1. Khawaja Muhammad Asif
  2. Mr. Pervaiz Rashid
  3. Mr. Ahsan Iqbal
  4. Khawaja Saad Rafique
Correct Answer: Khawaja Saad Rafique

370. Name the biggest Hockey Stadium of Pakistan?
  1. Hockey Stadium Faisalabad
  2. Hockey Stadium Islamabad
  3. National Hockey Stadium Lahore
  4. National Stadium Karachi
Correct Answer: National Hockey Stadium Lahore

371. Name the biggest Commercial Bank of Pakistan?
  1. Muslim Commercial Bank
  2. United Bank Ltd
  3. Al-Falah Bank
  4. Habib Bank Ltd
Correct Answer: Habib Bank Ltd

372. Which is the biggest Desert found in Pakistan?
  1. Thar
  2. Cholistan
  3. Rohi
  4. None of these
Correct Answer: Thar

373. Name the biggest Park (area wise) in Pakistan is____________?
  1. Bagh-e-Jinah Lahore
  2. Ayub National Park
  3. Changa Manga
  4. None of these
Correct Answer: Ayub National Park

374. Minister of Zakat and Usher, Excise and Taxation, Industries and Minerals in Gilgit- Baltistan is ?
  1. Haidar Khan
  2. Mr. Muhammad Naseer Khan
  3. Eng. Muhammad Ismail
  4. Mr. Muhammad Jaffar
Correct Answer: Haidar Khan

375. Minister of Health and Population Welfare of Gilgit-Baltistan is?
  1. Mr. Muhammad Naseer Khan
  2. Mr. Deedar Ali
  3. Muhammad Ibrahim Sanai
  4. Raja Azam Khan
Correct Answer: Muhammad Ibrahim Sanai

376. Ministers of Works in Gilgit-Baltistan is?
  1. Haji Gulbar Khan
  2. Mr. Aftab Haider
  3. Dr. Muhammad iqbal
  4. Mr. Bashir Ahmed
Correct Answer: Dr. Muhammad iqbal

377. Chief Minister of Gilgit-Baltistan is?
  1. Mr. Muhammad Jaffar
  2. Hafiz Hafeez ur Rahman
  3. Mr. Deedar Ali
  4. Mr. Muhammad Ali Akhtar
Correct Answer: Hafiz Hafeez ur Rahman

378. Minister of Agriculture, Fisheries and Livestock in Gilgit-Baltistan is___________?
  1. Haji Janbaz Khan
  2. Mr. Bashir Ahmed
  3. Mr. Aftab Haider
  4. Dr. Ali Madad Sher
Correct Answer: Haji Janbaz Khan

379. Minister of water and power in Gilgit-Baltistan is?
  1. Mr. Muhammad Jaffar
  2. Mr. Deedar Ali
  3. Mr. Muhammad Ali Akhtar
  4. Muhammad Akbar Khan
Correct Answer: Muhammad Akbar Khan

380. Current Governor of Gilgit-Baltistan is_____________?
  1. Mir Ghazanfar Ali Khan
  2. Mr. Muhammad Jaffar
  3. Syed Pir Karam Ali Shah
  4. Mr. Aftab Haider
Correct Answer: Mir Ghazanfar Ali Khan

381. Which is the biggest mosque in Pakistan
  1. Jamia Mosque Karachi
  2. Shahi Mosque Lahore
  3. Chandni Mosque Peshawar
  4. Faisal Mosque Islamabad
Correct Answer: Faisal Mosque Islamabad

382. Which one of the following is the biggest man made lake found in Pakistan?
  1. Hub lake
  2. Manchar lake
  3. Halegi lakeKeenjhar lake
Correct Answer: Keenjhar lake

383. Which one of the following is the biggest natural lake found in Pakistan?
  1. Lalusar
  2. Saif-ul-Muluk
  3. Manchar
  4. Sat Para
Correct Answer: Manchar

384. The biggest airline of Pakistan is___________?
  1. PIA
  2. Blue Airways
  3. Ithiad Airline
  4. None of these
Correct Answer: PIA

385. Which is the biggest cricket stadium in Pakistan?
  1. Iqbal Stadium Faisalabad
  2. Qaddafi Stadium Lahore
  3. National Stadium Karachi
  4. None of these
Correct Answer: National Stadium Karachi

386. Where is the biggest hydro-electric power station found in Pakistan?
  1. Tarbela dam
  2. Khanpur dam
  3. Mangla dam
  4. Warsak dam
Correct Answer: Tarbela dam

387. The biggest market of Pakistan exports is___________?
  1. USA
  2. China
  3. Saudi Arabia
  4. U.K
Correct Answer: USA

388. Who was the first Chief Minister of Sindh?
  1. Muhammad Sharif
  2. Ayub Khoro
  3. Zafarullah Khan
  4. Ali Saeed
Correct Answer: Ayub Khoro

389. Who was the first Commander-in-Chief of Army?
  1. G.M. Ayub Khan
  2. Gen. George Murphy
  3. Gen. Sadique Chaudhry
  4. Gen. Frank Meservy
Correct Answer: Gen. Frank Meservy

390. Who was the first Chief Minister of Punjab?
  1. Sardar Abdur Rab Nishtar
  2. Ayub Khoro
  3. Nawab Iftikhar Hussain Khan Mamdot
  4. Muhammad Sharif
Correct Answer: Nawab Iftikhar Hussain Khan Mamdot

391. Which one of these is first Cruise Missile of Pakistan?
  1. Ra’ad
  2. AGM-65 Maverick
  3. Hatf VII (Babur)
  4. None of these
Correct Answer: Hatf VII (Babur)

392. Who was the first Commander-in-Chief of Air Force?
  1. Air Marshal Frank Murphy
  2. Air Marshal Asghar Khan
  3. Air Vice Marshal Zafar Khan
  4. Air Vice Marshal Allan Perry Keene
Correct Answer: Air Vice Marshal Allan Perry Keene

393. Who was the first Governor of KPK?
  1. Sir George Cunningham
  2. Muhammad Sadiq Chaudhry
  3. Muhammad Sharif
  4. Frank Meservy
Correct Answer: Sir George Cunningham

394. Who was the first President of Pakistan?
  1. Malik Ghulam Muhammad
  2. Iskander Mirza
  3. Muhammad Ali Jinnah
  4. Sir Khawaja Nazimuddin
Correct Answer: Iskander Mirza

395. Who was the first Governor of Balochistan?
  1. Lt Gen Riaz Hussain
  2. Sahibzada Muhammad Khurshid
  3. Ayub Khan
  4. Muhammad Sadique Chaudhry
Correct Answer: Lt Gen Riaz Hussain

396. When was the first Pakistani Postal Stamp issued?
  1. August 1948
  2. December 1947
  3. February 1948
  4. July 1948
Correct Answer: July 1948

397. The Kabul river merges into___________?
  1. Indus river
  2. Jhelum river
  3. Kuram river
  4. Kuram river
  5. Kaghan river
Correct Answer: Indus river

398. Baran river is flowing in the province of____________?
  1. KPK
  2. Sindh
  3. Balochistan
  4. Punjab
Correct Answer: Sindh

399. Ras Koh range is situated in______________?
  1. Indus plain
  2. Karakoram
  3. Balochistan
  4. Kirthar range
Correct Answer: Balochistan

400. The Ravi River falls in____________?
  1. Indus
  2. Sutlej
  3. Jhelum
  4. Chenab
Correct Answer: Chenab

401. Indus river originates from______________?
  1. Kashmir
  2. Ladakh
  3. Tibet
  4. Jammu
Correct Answer: Tibet


403. The first bio-gas plant was installed in__________?
  1. 1974
  2. 1975
  3. 1972
  4. 1978
Correct Answer: 1974

404. The smallest dam in Pakistan is______________?
  1. Tarbela
  2. Mangla
  3. Chashma
  4. Warsak
Correct Answer: Warsak

405. Largest hospital in Pakistan is_____________?
  1. Nishtar hospital multan
  2. Service hospital Lahore
  3. Jinnah hospital Lahore
  4. Shaukat Hanam Lahore
Correct Answer: Nishtar hospital multan

406. Bolan and Rukshan are the rivers flowing in____________?
  1. KPK
  2. Balochistan
  3. Punjab
  4. None of these
Correct Answer: Balochistan

407. The Chaghi hills are located near___________?
  1. Near Quetta
  2. Near Sibi
  3. Pak-Afghan border
  4. At China border
Correct Answer: Near Quetta

408. In which of the following provinces Swat, Gomal, Karum and Kabul river flow?
  1. KPK
  2. Balochistan
  3. Sindh
  4. Punjab
Correct Answer: KPK

409. The length of Ravi River is_______________?
  1. 730 km
  2. 725 km
  3. 760 km
  4. 720 km
Correct Answer: 720 km


411. Gomal river starts from_____________?
  1. Iran
  2. Afghanistan
  3. KPK
  4. Balochistan
Correct Answer: Afghanistan

412. Which of the following is the oldest dam of Pakistan?
  1. Tarbela
  2. Mangla
  3. Gomal zam
  4. Warsak
Correct Answer: Warsak

413. The number of rivers in Sindh is_____________?
  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 5
Correct Answer: 4

414. Warsak dam is situated on river_____________?
  1. Indus
  2. Swat
  3. Kabul
  4. Chenab
Correct Answer: Kabul

415. The Indus plain covers an area of about____________?
  1. 205000 sq. miles
  2. 206000 sq. miles
  3. 207000 sq. miles
  4. 200000 sq. miles
Correct Answer: 200000 sq. miles

416. River Ravi originates from____________?
  1. Himachal Pardesh
  2. Northern areas of Pakistan
  3. Tibet
  4. Jammu and Kashmir
Correct Answer: Himachal Pardesh

417. Wular lake is situated on the river___________?
  1. Jhelum
  2. Gomal
  3. Kabul
  4. Ravi
Correct Answer: Jhelum

418. The lower Chenab canal starts from___________?
  1. Rasul
  2. Khanki
  3. Trimun
  4. None of them
Correct Answer: Khanki

419. Who became second Prime Minister of Pakistan?
  1. Choudhry Mohammad Ali
  2. Mohammad Ali Bogra
  3. Khwaja Nazimuddin
  4. Malik Feroz Khan Noon
Correct Answer: Khwaja Nazimuddin

420. Which country accepted Pakistan first?
  1. Iran
  2. Iraq
  3. Indonesia
  4. China
Correct Answer: Iran

421. For how much rupees Ranjit Singh sold the Kashmir?
  1. 80 lacs
  2. 75 lacs
  3. 70 lacs
  4. 65 lacs
Correct Answer: 75 lacs

422. Which headworks of canals irrigating Pakistani areas were unlawfully given to India?
  1. Madhopur
  2. Ferozpur
  3. both of them
  4. none of them
Correct Answer: both of them

423. India made a cowardly attack on Lahore which resulted as war between two countries. When this war broke out?
  1. 9th Sep 1965
  2. 7th Sep 1965
  3. 8th Sep 1965
  4. 6th Sep 1965
Correct Answer: 6th Sep 1965

424. After the war of 1965 which pact was signed between India and Pakistan?
  1. Bilateral Pact
  2. Tashkant Pact
  3. Moscow Pact
  4. Soviet Pact
Correct Answer: Tashkant Pact

425. Who represented Pakistan in Tashkant Meeting?
  1. Gen. Ayub Khan
  2. Gen. Yahya Khan
  3. Mr. Zulfiqar Ali Bhutto
  4. Gen. Iskander Mirza
Correct Answer: Gen. Ayub Khan

426. When PPP was established?
  1. October 1967
  2. August 1967
  3. November 1967
  4. December 1967
Correct Answer: December 1967

427. Which incident took place in 1971 which provided India chance to attack on Pakistan?
  1. Attack on Indian parliament
  2. Indian drama of hijacking their own plane
  3. Skirmishes on Border
  4. All of them
Correct Answer: Indian drama of hijacking their own plane

428. Two indian agents pretending to be Kashmiris hijecked an indian plane on day__________?
  1. 27 Jan 1971
  2. 28 Jan 1971
  3. 29 Jan 1971
  4. 30 Jan 1971
Correct Answer: 30 Jan 1971

429. What was the name of Indian plane that was hijacked in 1971?
  1. Ganga
  2. Jamna
  3. Bangla
  4. Lanka
Correct Answer: Ganga

430. When East Pakistan separated from West Pakistan?
  1. 26th December 1971
  2. 22nd December 1971
  3. 16th December 1971
  4. 19th December 1971
Correct Answer: 16th December 1971

431. India recognized the provisional Government of Bangladesh on?
  1. December 6. 1971
  2. December 16. 1971
  3. January 1. 1972
  4. December 18. 1971
Correct Answer: December 16. 1971

432. What was the main difficulty which delayed the constitution making in Pakistan?
  1. Exact nature of the State
  2. Lack of intererst among members of the Constituent Assembly
  3. The distribution of powers between Federal and Provincial Governments
  4. Corrupt administration
Correct Answer: The distribution of powers between Federal and Provincial Governments


434. Governor – General Ghulam Muhammad dismissed the Prime Minister Kh. Nazimuddin on April 19, 1953 due to?
  1. Prime Minister Kh. Nazimuddin proved to be incompetent to grapple with the difficulties faced by the country
  2. Patronage of corruption
  3. Vote of no – confidence was passed in the Consituent Assembly
  4. Political tension created by partisan appeal
Correct Answer: Prime Minister Kh. Nazimuddin proved to be incompetent to grapple with the difficulties faced by the country

435. Who had the shortest tenure as Governor General of Pakistan?
  1. Maj-Gen (R) Iskandar Mirza
  2. Ghulam Muhammad
  3. Kh. Nazimmuddin
  4. Muhammad Ali Jinnah
Correct Answer: Maj-Gen (R) Iskandar Mirza

436. Which country is situated in the east of Pakistan?
  1. China
  2. India
  3. Afghanistan
  4. Iran
Correct Answer: India

437. The Objective Resolution of March 12, 1949 was passed by the Constituent Assemble with what significance?
  1. It is a Magna Carta of the constitutional history of Pakistan
  2. It does not provide solution to economic problems of the people
  3. It mixes religion with politics
  4. It makes working of the Government complicated
Correct Answer: It is a Magna Carta of the constitutional history of Pakistan

438. An agreement for cooperation was sighned during Turkish President Kennan Everno’s visit to pakistan in Feb 1980 in the field of?
  1. Defence production
  2. Tourism
  3. Research and Development
  4. Shipping
Correct Answer: Research and Development

439. Sindh Muslim League passed on of the following resolutions in 1938?
  1. Federalism to continue
  2. Muslims to join other communities for political progress
  3. Concentration on education
  4. Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory
Correct Answer: Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory


441. Which Pakistani Prime Minister received Indian Prime Minister Atal Behari Vajpayee when he arrived by bus to Lahore?
  1. Nawaz Sharif
  2. Benzair Bhutto
  3. Shujat Hussain
  4. Shaukat Aziz
Correct Answer: Nawaz Sharif

442. When did Pakistan become a Republic?
  1. 14/8/1947
  2. 23/3/1956
  3. 16/12/1971
  4. 12/10/1999
Correct Answer: 23/3/1956

443. Who succeeded Zia Ul Haque as President of Pakistan?
  1. Rafiq Tarar
  2. Farooq Ahmed Khan Leghari
  3. Ghulam Ishaq Khan
  4. Benzair Bhutto
Correct Answer: Ghulam Ishaq Khan

444. Who was the first governor general of Pakistan?
  1. Quaid e Azam Muhammad Ali Jinnah
  2. Iskander Mirza
  3. Khawaja Nazimuddin
  4. Ghulam Muhammad
Correct Answer: Quaid e Azam Muhammad Ali Jinnah

445. Pakistan opened its first embassy in___________?
  1. China
  2. Afghanistan
  3. Iran
  4. India
Correct Answer: Iran

446. First head of state to visit Pakistan in 1947 was__________?
  1. Ameer of Kuwait
  2. Ameer of Saudi Arabia
  3. Ameer of Iran
  4. None of these
Correct Answer: Ameer of Kuwait

447. India stopped the passage of water from the rivers Ravi and Sutluj in________?
  1. April 1948
  2. February 1948
  3. March 1948
  4. June 1948
Correct Answer: April 1948

448. Quaid-e-Azam relief fund was set up in__________?
  1. September 1948
  2. September 1947
  3. September 1946
  4. October 1947
Correct Answer: September 1947

449. India and Pakistan mutually came to an agreement that Pakistan would get_______ Rs. as her share
  1. 700 crore
  2. 650 crore
  3. 600 crore
  4. 750 crore
Correct Answer: 750 crore

450. Pakistan Fund was setup by Quaid in________?
  1. Jan 1947
  2. Feb 1947
  3. June 1947
  4. July 1947
Correct Answer: June 1947

451. State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid in__________?
  1. June 1948
  2. July 1948
  3. Feb 1948
  4. Jan 1948
Correct Answer: July 1948

452. Who was called the iron man of NWFP?
  1. Ayub Khoro
  2. Khan Qayyum Khan
  3. Liaqat Ali Khan
  4. None of these
Correct Answer: Khan Qayyum Khan

453. Peer Sahib Manki Shareef founded the following party in September 1949?
  1. PPP
  2. PML-N
  3. MQM
  4. Awami Muslim League
Correct Answer: Awami Muslim League

454. First Finance Minister of Pakistan was?
  1. Ghulam Muhammad
  2. Fazlur Rehman 73
  3. Fahmeeda Mirza
  4. None of these
Correct Answer: Ghulam Muhammad

455. First Interior Minister of Pakistan was?
  1. Fahmeeda Mirza
  2. Ghulam Muhammad
  3. Fazlur Rehman
  4. Benazir Bhutto
Correct Answer: Fazlur Rehman

456. First Interior Minister of Pakistan was?
  1. Fahmeeda Mirza
  2. Ghulam Muhammad
  3. Fazlur Rehman
  4. Benazir Bhutto
Correct Answer: Fazlur Rehman

457. Youngest Prime Minister of Pakistan was_________?
  1. Fahmeeda Mirza
  2. Benazir Bhutto
  3. Ghulam Muhammad
  4. None of these
Correct Answer: Benazir Bhutto

458. First Chairman of the Senate was?
  1. Syeda Abida Hussain
  2. Shahida Jamil
  3. Tasleem Aslam
  4. Habib Ullah Khan
Correct Answer: Habib Ullah Khan

459. First TV station of Pakistan was at_________?
  1. Karachi
  2. Lahore
  3. Multan
  4. Faisalabad
Correct Answer: Lahore

460. First public airline of Pakistan was__________?
  1. PIA
  2. Blue Airways
  3. Orient Airline
  4. None of these
Correct Answer: Orient Airline

461. First private Airline of Pakistan was _______________?
  1. PIA
  2. Blue Airways
  3. Hajvery Airline
  4. Orient Airline
Correct Answer: Hajvery Airline

462. First female minister of law and human rights was__________?
  1. Shahida Jamil
  2. Tasleem Aslam
  3. Dr. Attiya Inayatullah
  4. Syeda Abida Hussain
Correct Answer: Shahida Jamil

463. First female Minister of Population?
  1. Dr. Attiya Inayatullah
  2. Tasleem Aslam
  3. Shahida Jamil
  4. None of these
Correct Answer: Dr. Attiya Inayatullah

464. First female deputy speaker in Pakistan?
  1. Begum Rana Liaquat Ali Khan
  2. Begum Ashraf Abbasi
  3. Noor Jehan Panezai
  4. None of them
Correct Answer: Begum Ashraf Abbasi

465. First Lady Major General in the Pakistan Army was?
  1. Dr. Shahida Malik
  2. Shehzadi Gulfam
  3. Shaista Ikramuliah
  4. Benazir Bhutto
Correct Answer: Dr. Shahida Malik

466. First Vice President of Pakistan was__________?
  1. Liaquat Ali Khan
  2. Nur-ul-Amin
  3. Ayub Khoro
  4. None of these
Correct Answer: Nur-ul-Amin

467. First Joint chief of Staff Committee was________?
  1. Gen. Frank Meservy
  2. G.M. Ayub Khan
  3. General Muhammad Shariff
  4. Lt Gen Riaz Hussain
Correct Answer: General Muhammad Shariff

468. First governor of Gilgit-Baltistan was________?
  1. Shehzadi Gulfam
  2. Shaista Ikramuliah
  3. Dr. Shahida Malik
  4. Shamma Khalid
Correct Answer: Shamma Khalid

469. First governor of Gilgit-Baltistan was________?
  1. Shehzadi Gulfam
  2. Shaista Ikramuliah
  3. Dr. Shahida Malik
  4. Shamma Khalid
Correct Answer: Shamma Khalid

470. First governor of Gilgit-Baltistan was________?
  1. Shehzadi Gulfam
  2. Shaista Ikramuliah
  3. Dr. Shahida Malik
  4. Shamma Khalid
Correct Answer: Shamma Khalid

471. First Foreign Minister of Pakistan was________?
  1. Sir Zafarullah Khan
  2. Lt Gen Riaz Hussain
  3. Liaquat Ali Khan
  4. None of these
Correct Answer: Sir Zafarullah Khan

472. First SOS village of Pakistan was__________?
  1. Karachi
  2. Sialkot
  3. Lahore
  4. Multan
Correct Answer: Lahore

473. First SOS village of Pakistan was__________?
  1. Karachi
  2. Sialkot
  3. Lahore
  4. Multan
Correct Answer: Lahore

474. First DNA Test laboratory was established at___________?
  1. Lahore
  2. Islamabad
  3. Karachi
  4. Quetta
Correct Answer: Islamabad

475. First DNA Test laboratory was established at___________?
  1. Lahore
  2. Islamabad
  3. Karachi
  4. Quetta
Correct Answer: Islamabad

476. First female vice chancellor in Pakistan was__________?
  1. Shaista Ikramuliah
  2. Begum Ra’na Liaqat AN Khan
  3. Najma Najam
  4. None of these
Correct Answer: Najma Najam

477. First female representative of Pakistan in the UN was?
  1. Shamshad Akhtar
  2. Benazir Bhutto
  3. Najma Najam
  4. Shaista Ikramuliah
Correct Answer: Shaista Ikramuliah

478. First female representative of Pakistan in the UN was?
  1. Shamshad Akhtar
  2. Benazir Bhutto
  3. Najma Najam
  4. Shaista Ikramuliah
Correct Answer: Shaista Ikramuliah

479. First women pilot in Pakistan was?
  1. Shukriya Khanam
  2. Shehzadi Gulfam
  3. Shahida Malik
  4. None of these
Correct Answer: Shukriya Khanam

480. How many districts are in Sindh ?
  1. 22
  2. 23
  3. 21
  4. 29
Correct Answer: 29



483. Which is the national flower of Pakistan ?
  1. Lilly
  2. Rose
  3. Jasmine
  4. Tulip
Correct Answer: Jasmine

484. Who is the Current Chief Minister of SINDH?
  1. Syed Murad Ali Shah
  2. Qaim Ali Shah
  3. Arbab Ghulam Rahim
  4. Zahid Qurban Alvi
Correct Answer: Syed Murad Ali Shah

485. Who is the Current Chief Minister of PUNJAB?
  1. Raja Farooq Haider
  2. Shahid Khaqan Abbasi
  3. Sheikh Ejaz Nisar
  4. Mian Shehbaz Sharif
Correct Answer: Mian Shehbaz Sharif

486. Who is the Current Chief Minister of KHYBER PAKHTUNKHWA?
  1. Pervez Khattak
  2. Akram Khan Durrani
  3. Ameer Haider Khan Hoti
  4. Shamsul Mulk
Correct Answer: Pervez Khattak

487. Who is the Current Chief Minister of BALOCHISTAN?
  1. Nawab Aslam Raisani
  2. Abdul Malik Baloch
  3. Sardar Sanaullah Zehri
  4. Ghous Bakhsh Barozai
Correct Answer: Sardar Sanaullah Zehri

488. Who is the Current Prime Minister of AZAD JAMMU AND KASHMIR?
  1. Chaudhry Abdul Majeed
  2. Sardar Attique Ahmed Khan
  3. Raja Farooq Haider
  4. Sardar Muhammad Yaqoob Khan
Correct Answer: Raja Farooq Haider