PPSC Past Paper 1



2. Former Prime Minster of Malaysia, Mahathir Mohamed,was by education a(n):
  1. Engineer
  2. Economist
  3. Political Scientist
  4. Medical Doctor
Correct Answer: Medical Doctor

3. Epistemology is the study of:
  1. Knowledge
  2. Parasites
  3. Parasites
  4. Religions
Correct Answer: Knowledge

4. Who was the leader of 1958 coup in Iraq, which led to proclamation of Iraq as a Republic?
  1. Sadam Hussain
  2. Nuri Al Said
  3. Abdul Karim Qasim
  4. Fadhel Jamali
Correct Answer: Abdul Karim Qasim

5. Major Shabbir Sharif was awarded Nishan-e-Haider posthumously.Which other medal for bravery was he awarded during his career in the Army?
  1. Tamgha-e-Basaiat
  2. Nishan-e- Shujaat
  3. Hilal-e-Jurat
  4. Sitara-e-Jurat
Correct Answer: Sitara-e-Jurat

6. Which Indian personality served as the President of the UN General Assembly in 1953-54?
  1. S.Radha Krishan
  2. Gopalswamy Ayyengar
  3. V.k Krishna Menon
  4. Vijayalakshmi Pundit
Correct Answer: Vijayalakshmi Pundit

7. In which organ of the United Nations all member states of UN represented?
  1. Economics and Social Council
  2. General Assembly
  3. Security Council
  4. Human Right council
Correct Answer: General Assembly

8. Ustad Allah Baksh was a famous .................. of Pakistan?
  1. Classical singer
  2. Sitar player
  3. Table Player
  4. Painter
Correct Answer: Painter

9. Advisor to the Prime Minster on Foreign Affairs, Sartaj Aziz holds a Master degree in Development Economics From:
  1. Cambridge University
  2. Harvard University
  3. Columbia University
  4. Karachi University
Correct Answer: Harvard University



12. De Beers is one of the biggest names in diamond industry.Who was the founded of De Beers Consolidated Mining Company?
  1. John cecil Rhodes
  2. Joseph D.Rockefeller
  3. John Krugger
  4. Rupert Murdoch
Correct Answer: John cecil Rhodes

13. Who was the First UN Commissioner for Human Right?
  1. Mary Robinson
  2. Jose Ayala Lasso
  3. Navin Pillay
  4. Sadruddin Agha Khan
Correct Answer: Jose Ayala Lasso

14. The Treaty Of European Union(1992) is also Know as:
  1. Treaty of the Hague
  2. Treaty of Burrsels
  3. Maastricht Treaty
  4. Paris Accord (treaty)
Correct Answer: Maastricht Treaty


16. Headquarter of the African Union (AU) is locatedin:
  1. Johannesburg
  2. Cairo
  3. Dakar
  4. Addis Ababa
Correct Answer: Addis Ababa

17. Which of the following Indian Nobel Prize Winners is associated with economics?
  1. V.S. Naipaul
  2. Amartya Sen
  3. C.V.Raman
  4. Hargobind khorana
Correct Answer: Amartya Sen

18. The Earth takes about ------------ to complete one relation around its axis.
  1. 48 hours
  2. One month
  3. 24 hours
  4. 365 days
Correct Answer: 24 hours

19. When a gas turns into liquid the process is called:
  1. Condensation
  2. Evaporation
  3. deposition
  4. Sublimation
Correct Answer: Condensation

20. Yeast used in making of bread is in:
  1. Fungus
  2. Plant
  3. Bacteria
  4. Seed
Correct Answer: Fungus

21. The disease Diphtheria affect the ------------ in the human body.
  1. Kidneys
  2. Intestines
  3. Throats
  4. Joints
Correct Answer: Throats

22. When the first Nobel Prize awarded?
  1. 1892
  2. 1900
  3. 1901
  4. 1904
Correct Answer: 1901


24. UNESCO, Which deals with Education, Science and Culture,has its headquarters in:
  1. New York
  2. Vienna
  3. Paris
  4. Geneva
Correct Answer: Paris

25. Beijing Declaration and Platform of action (1992) deals with?
  1. International Trade
  2. Right and Status of Women
  3. Right and Protection of Children
  4. Population Control
Correct Answer: Right and Status of Women

26. Who is the Chairman of Pakistan Electronic Media Regulatory Authority (PEMRA)?
  1. Absar Alam
  2. Pervez Rathore
  3. Chaudhry Rashid
  4. Rauf Klasra
Correct Answer: Absar Alam

27. Sharmeen Obaid Chinoy of Pakistan won an Oscar Award for the best documentary film.What was the title of the film?
  1. Acid Bums
  2. Desperate women
  3. Dark Shadow
  4. Saving Face
Correct Answer: Saving Face


29. Which of the following is not Necessary for a stand alone computer?
  1. RAM
  2. Hard Disk
  3. Operating system
  4. LAN Card
Correct Answer: LAN Card

30. LED technology is energy efficient.what does LED stad for?
  1. Low Energy Data
  2. Low Energy Diode
  3. Light Emitting Diode
  4. None of these
Correct Answer: Light Emitting Diode

31. Which among the following is the odd one out?
  1. RAM
  2. ROM
  3. Caches
  4. Hard Disk
Correct Answer: Hard Disk


33. Pedagogy is the science of:
  1. Children Diseases
  2. Language
  3. Civilization
  4. Teaching
Correct Answer: Teaching

34. 'World Economic Forum" which hold its annual sessions in Davos, Switzerland, was founded by:
  1. Henry Kissinger
  2. Konrad Adenaur
  3. Schwab Klaus
  4. Christian Blocher
Correct Answer: Schwab Klaus

35. When was right to vote given to women in Switzerland?
  1. 1935
  2. 1950
  3. 1965
  4. 1971
Correct Answer: 1971

36. The Learning Tower of Pisa is located in which country?
  1. Switzerland
  2. Italy
  3. Malta
  4. The Netherland
Correct Answer: Italy


38. On which river is the Baglihar Dam being constructed by India?
  1. Chenab
  2. Jhelum
  3. Indus
  4. Sutluj
Correct Answer: Chenab

39. How many Acres are there in one Hectare?
  1. 2.47
  2. 3.47
  3. 4.47
  4. 5.47
Correct Answer: 2.47

40. Liquids that evaporate quickly are know as ------------------- liquid?
  1. Viscuous
  2. Transient
  3. Volatile
  4. Light
Correct Answer: Volatile

41. If a ship travels from fresh water to a sea or ocean,it will:
  1. Rise a little higher
  2. Sink Completely
  3. Sink a Little lower
  4. Remain Unaffected
Correct Answer: Rise a little higher

42. Which one of the following fruit/vegetable is a good source of potassium?
  1. Beetroot
  2. Bananas
  3. Sweet potatoes
  4. Spinach
Correct Answer: Bananas

43. What is the chemical name of bleaching powder?
  1. Calcium Hypochlorite
  2. Calcium Chlorate
  3. Calcium Chlorite
  4. Chlorine
Correct Answer: Calcium Hypochlorite


45. Which actor play the role of Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah in the feature film "Jinnah" directed by Jamil Dehalvi?
  1. Nusli Wadia
  2. Bin Kingsley
  3. Chirstopher Lee
  4. Peter O'Toole
Correct Answer: Chirstopher Lee

46. The Oscar Award wining film"Slumdog Millionaire" is based on the book"Q and A" written by:
  1. Hanif Kureishi
  2. Shashi Tharcor
  3. Vikas Swarup
  4. Mohsin Hamid
Correct Answer: Vikas Swarup

47. What was the real name of the famous Pakistani Actor Santosh Kumar?
  1. Nazir Baig
  2. Syed Mushtaq Razvi
  3. Syed Mussa Raza
  4. Younes Khan
Correct Answer: Syed Mussa Raza

48. Which one of the folloing Greenhouse Gases has the greatest warming effect?
  1. Carbondioxide
  2. Carbonmonoxide
  3. Methane
  4. Hellium
Correct Answer: Carbondioxide

49. Climate Change Conference COP21 was held in Paris.Where was COP20 held?
  1. Lima
  2. Kyoto
  3. Montreal
  4. New York
Correct Answer: Lima

50. Which of the following species is endemic to Pakistan?
  1. Indus River Dolphins
  2. Snow Leopards
  3. Gypsy Vultures
  4. Houbara Bustard
Correct Answer: Indus River Dolphins

51. Which animal is most illegal traded animal in the world?
  1. Elephent
  2. Rhinoceros
  3. Pangolin
  4. Turtles
Correct Answer: Pangolin







58. Who is the current Foreign Minster of Pakistan?
  1. Tariq Fatemi
  2. Sartaj Aziz
  3. Khawaja Muhammad Asif
  4. Zahid Hamid
Correct Answer: Khawaja Muhammad Asif

59. The current Auditor General of Pakistan is:
  1. Javaid Jehangir
  2. Buland Akhtar Rana
  3. Rana Asad Amin
  4. Sarshar Ahmad Khan
Correct Answer: Javaid Jehangir

60. Reshma was a legendry folk singer of Pakistan.She died of Cancer in Lahore in:
  1. Nov.2013
  2. Nov.2012
  3. Jan.2009
  4. Dec.2014
Correct Answer: Nov.2013

61. Famous TV drama "Waris" was written:
  1. Attaulhaq Qasim
  2. Dr.Anwar Sajjad
  3. Amjad Islam Amjad
  4. Shahid Nadeem Asghar
Correct Answer: Amjad Islam Amjad


63. Who was Indian's Foreign Minster prior to Ms.Sushma Swaraj?
  1. S.M.Krishna
  2. Arun Jaitley Pranab Mukherjee
  3. Salman Khurshid
Correct Answer: Salman Khurshid

64. What was the rank of former Foreign Minister, Gohr Ayub Khan, when he left the Army?
  1. Captain
  2. Major
  3. Colonel
  4. Brigadier
Correct Answer: Captain

65. Who was the American Ambassador who died alone with President Zia-ul-Haq, in a plane crash in 1988?
  1. Tom Simon
  2. Robert Milam
  3. Arnold Raphael
  4. John Wolf
Correct Answer: Arnold Raphael


67. Kamran Baradari is one of the oldest Mughal monuments and is located in Lahore.Who exactly was Kamran?
  1. Brother of Queen Noorjahan
  2. Son of Babar/step brother of Humayun
  3. First husband of Noorjahan
  4. Brother of Sher Shah Suri
Correct Answer: Son of Babar/step brother of Humayun

68. The youngest son of Mahraja Ranjit Singh was elevated as Mahraja at a tender age of about 5 years.what was his name?
  1. Nau Nehal Singh
  2. Karrak Singh
  3. Duleep Singh
  4. Langah Singh
Correct Answer: Duleep Singh




72. Which one of the following District of Punjab has the lowest population density?
  1. Dera Ghazi Khan
  2. Layyah
  3. Rajanpur
  4. Bahalpur
Correct Answer: Rajanpur

73. Hingol National Park, located in Makran District, Balochistan, is famous for its:
  1. Thick Forest Cover
  2. Archaeological Sites
  3. Mud Volcanoes
  4. cold Spring
Correct Answer: Mud Volcanoes

74. Lal Suhanra National Park is located near:
  1. Multan
  2. Bahawalpur
  3. D.G.Khan
  4. Sahiwal
Correct Answer: Bahawalpur

75. Falkland Island or the Malvinas Island, are dispute between the United Kingdom and:
  1. Brazil
  2. Russia
  3. Argentina
  4. Chile
Correct Answer: Argentina

76. Grassland plains located in Argentina are called:
  1. Prairies
  2. Downs
  3. Steppes
  4. Pampas
Correct Answer: Pampas

77. Straits of Gibraltar connects the Atlantic Ocean with the:
  1. Pacific ocean
  2. Indian Ocean
  3. Mediterranean Sea
  4. None of these
Correct Answer: Mediterranean Sea

78. Taj Mahal is located on the bank of River:
  1. Jamna (Yamuna)
  2. Ganges (Gunga)
  3. Nerbada
  4. Brahmaputra
Correct Answer: Jamna (Yamuna)

79. The Capital of Kosovo is:
  1. Zaghreb
  2. Pristina
  3. Sarajevo
  4. Bratislva
Correct Answer: Pristina


81. Detroit, USA is associated with --------- Industry?
  1. Automobile
  2. Computer
  3. Toys
  4. Electronics
Correct Answer: Automobile


83. The world famous paintings on the ceiling of the Sistine Chapel in the Vatican City were painted?
  1. Sandro Bottiecelli
  2. Leonardo da Vinci
  3. Michelangelo
  4. Pietro Perugino
Correct Answer: Michelangelo



86. Who among the following argues that the fault lines of civilization are the breeding grounds of conflicts in the century.
  1. Francis Fukuyama
  2. Samuel Huntington
  3. Henry Kissinger Nelson Mandela
Correct Answer: Samuel Huntington

87. The "Zero sum Game "as employed by the supporters of "Game theory" assumes that:
  1. The loss of one party is the gain of the other party
  2. The loss of one party is the loss of the other party as well
  3. The gain of one party is the gain of the other party
  4. The gain or loss of one party has nothing to do with the gain or loss of other party
Correct Answer: The loss of one party is the gain of the other party

88. Herbert Simon identified for basic motivations of subordinates to accept the will of superior.which one of the following is nit one of them?
  1. Rewards and sanctions
  2. Social disapproval
  3. Legitimacy
  4. Subordinates confidence in superior's ability
Correct Answer: Social disapproval

89. Maslow's "Needs Hierarchy"theory relates to;
  1. Motivation
  2. Leadership
  3. Communication
  4. upward Mobility
Correct Answer: Motivation

90. Who said"Man is by nature a political animal"?
  1. Winston Churchill
  2. Karl Maex
  3. Aristotle
  4. Francis Bacon
Correct Answer: Aristotle

91. During the British rule the only British King to Visit india and hold his Darbar was:
  1. Edward VII
  2. George V
  3. James II
  4. Edward VI
Correct Answer: Edward VII



94. Famous Urdu Poet Mustafa Zaidi was by profession a:
  1. University Professor
  2. Businessman
  3. Lawyer
  4. Civil Servant
Correct Answer: Civil Servant

95. Article 257 of the Constitution relates specifically to Jammu and Kashmir.According to the Article when the people of Jammu and Kashmir accede to Pakistan then:
  1. They shall become citizens of independent Kashmir
  2. Kashmir become a province of Pakistan
  3. People of Kashmir shall determine the relationship between the state and Pakistan
  4. Kashmir shall become an autonomous region
Correct Answer: People of Kashmir shall determine the relationship between the state and Pakistan

96. The first battle of Panipat was fought between:
  1. Alexander and Porus
  2. Babar and Ibrahim Lodhi
  3. Babar and Rana Sanga
  4. Humayun and Sher Shah Suri
Correct Answer: Babar and Ibrahim Lodhi

97. India tested its first Nuclear device on:
  1. 15 May 1972
  2. 18 May 1974
  3. 11 May 1998
  4. 20 May 1999
Correct Answer: 18 May 1974

98. HDI ( Human Development Index ) as an indicator of the well-being a Country.was the brain child of:
  1. Amartya Sen
  2. Javier Pere de Guellar
  3. Adam Smith
  4. Mahbub-ul-Haq
Correct Answer: Mahbub-ul-Haq

99. Zimbabwe was earlier Know as:
  1. Southern Rhodesia
  2. Gold Coast
  3. Burkina Faso
  4. Belgian Cango
Correct Answer: Southern Rhodesia

100. What is the function of heart pacemaker?
  1. It decreases the heart beat
  2. It regulates the heart beat
  3. It increase the heart beat
  4. it accelerates blood supply to the heart
Correct Answer: It regulates the heart beat

101. Olympics 2018 will be held in
  1. France
  2. China
  3. America
  4. South Korea
Correct Answer: South Korea

102. نقش فریادی‘‘ کس کا شعاعری مجموعہ ہے۔’’
  1. منیر نیازی
  2. احمد ندیم قاسمی
  3. ناصرکاظمی
  4. فیض احمد فیض
Correct Answer: فیض احمد فیض

103. The opposite of deteriorate is
  1. Decline
  2. Improve
  3. Disagree
  4. Cometown
Correct Answer: Improve

104. مشہور ڈرامہ ’’انار کلی‘‘ کے مصنف کون ہیں۔
  1. امتیاز علی تاج
  2. اشفاق احمد
  3. عبداللہ حسین
  4. بانو قدسیہ
Correct Answer: امتیاز علی تاج