PPSC PAST PAPER 29


1. Which term donates 'Palestinian uprising'?
  1. HAMAS
  2. PLO
  3. Intikada
  4. Intifada
Correct Answer: Intifada

2. What is called the member of largest ethnic group in Cambodia?
  1. Cambodian
  2. Khmer
  3. Bantu
  4. Rouge
Correct Answer: Khmer

3. Which tree is know as Crying Tree?
  1. Rubber
  2. Pine
  3. Mango Tree
  4. Coconut
Correct Answer: Rubber

4. Name the first tourist in the space?
  1. Dennis Hill
  2. Dennis John
  3. Dennis Polk
  4. Dennis Tito
Correct Answer: Dennis Tito

5. Baghalchur area of Dera Ghazi Khan is famous for:
  1. Salt
  2. Uranium
  3. Heavy water
  4. Sodium
Correct Answer: Uranium

6. Term the upsurge in racial and political intolerance in Western Europe of the early 1990?
  1. European Nazis
  2. Neo-Nazism
  3. Fascism
  4. Modern Nazis
Correct Answer: Neo-Nazism

7. Alfred Bernhard Nobel started Nobel Prize.To which country did he belong?
  1. Germany
  2. Austria
  3. Sweden
  4. USA
Correct Answer: Sweden

8. When first women complete in Olympic Games?
  1. 1920
  2. 1912
  3. 1922
  4. 1935
Correct Answer: 1912

9. What was Pan-Islam, originated in 1880 in Ottoman Empire?
  1. Movement for uniting the Islamic Nations
  2. Movement for uniting the Arabic Nations
  3. Movement for uniting the islamic Asian nations
  4. Movement for re-establishing Caliphate
Correct Answer: Movement for uniting the Islamic Nations

10. Paper was invented in about 3500 Bc.Who invented the paper first?
  1. Egyptian
  2. Chinese
  3. Romans
  4. Greeks
Correct Answer: Chinese

11. What those laws are called that God gave to Moses (Musa)?
  1. Ten Commandments
  2. Commandments
  3. Sacred Commandment
  4. Ten Sacred Commandment
Correct Answer: Ten Commandments


13. What is Tour de France?
  1. French road race for professional cars
  2. French road race for professional motorcyclists
  3. French road race for professional cyclists
  4. French road race for professional bus drivers
Correct Answer: French road race for professional bus drivers

14. Series of scandals in America `972 involving President Richard Nixon and his administration is called?
  1. Watergate Scandal
  2. Nixon Scandal
  3. Serial Scandal
  4. None of these
Correct Answer: Watergate Scandal

15. Where the "Golden River" flows?
  1. Cairo. Egypt
  2. Calcutta. India
  3. Alaska. Canada
  4. None of these
Correct Answer: Alaska. Canada


17. Famous bridge Golden Gate is located in:
  1. San Francisco
  2. England
  3. Hawaii
  4. Russia
Correct Answer: San Francisco

18. The earth's rotation on its axis is from West to East. Mention the shortest day in the Northern Hemisphere?
  1. 22 December
  2. 22 January
  3. 22 February
  4. 22 March
Correct Answer: 22 December

19. Where the Red Square is located?
  1. Washington
  2. New york
  3. California
  4. Moscow
Correct Answer: Moscow

20. Chirstopher Columbus discovered America, To which country did belong?
  1. Italy
  2. France
  3. Germany
  4. Portugal
Correct Answer: Italy

21. Which countries share the water of Caspian Sea?
  1. Iran.Russia.Azerbaijan
  2. Iran.India.Pakistan
  3. Russia.USA.India
  4. Pakistan. Afghanistan.Azerbaijan
Correct Answer: Iran.Russia.Azerbaijan

22. Which of the following is known as"Bible of English Constitution"?
  1. Magna Carta
  2. British Constitution
  3. Us Constitution
  4. None of these
Correct Answer: Magna Carta


24. what the female astronomer Caroline Lucretia Herschel discovered?
  1. New World
  2. Six comets
  3. Moons
  4. None of these
Correct Answer: Six Comets


26. Name the King whose revenue minister was Todar Mal?
  1. Akbar
  2. Babur
  3. Shah Jahan
  4. Bahadur Shah Zafar
Correct Answer: Akbar

27. The study, Theory, and practice of prison management and criminal rehabilitation is called:
  1. Criminology
  2. Crime Management
  3. Criminal Science
  4. Penology
Correct Answer: Penology

28. What is length of India China border?
  1. 3380 Km
  2. 4380 Km
  3. 2380 Km
  4. 5380 Km
Correct Answer: 3380 Km


30. Taxidermy is the art of stuffing of birds and animals and Philately is:
  1. Hobby of stamp collecting
  2. Form of Abstract art
  3. Zeal of traveling
  4. None of these
Correct Answer: Hobby of stamp collecting

31. Who become the first black President of South Africa, his party was banned in 1961 and he was given life imprisonment?
  1. Nelson Mandela
  2. Robert Mogabe
  3. Eddi Amin
  4. Martin Luther King
Correct Answer: Nelson Mandela

32. 'Amal" is radical Lebanese Shi'ite military force.who established it in 1970s?
  1. Abu Musa
  2. Hassan Bana
  3. Abu Sadr
  4. Musa Sadr
Correct Answer: Musa Sadr

33. Term the belief that women subordination to men should be end?
  1. Apartheid
  2. Feminism
  3. Segregation
  4. None of yhese
Correct Answer: Feminism

34. Mention the nickname of atomic bomb that was dropped on Hiroshima in 1945?
  1. Little Boy
  2. Daisy cutter
  3. Big Giant
  4. Sharp boy
Correct Answer: Little Boy

35. "Baflour Declaration"helped to form the basis for the foundation of Israel in 1948.This letter was prepared in March 1917.when was it issued?
  1. 2 November 1917
  2. 2 November 1918
  3. 2 November 1919
  4. 2 November 1916
Correct Answer: 2 November 1917

36. Who founded Buddhism in India?
  1. Cyrus
  2. Gautama Buddha
  3. Ashoka
  4. Alexander the Great
Correct Answer: Gautama Buddha

37. What is bootleggong?
  1. form of smuggling
  2. form of drug
  3. form if Indian religion
  4. None of these
Correct Answer: form of smuggling

38. What is cartography?
  1. Art of drawing sketches
  2. Art of making maps and charts
  3. Art of making pots
  4. Art of making charts
Correct Answer: Art of making maps and charts

39. When did challenger's , one of 4 space shuttles programme of NASA, two astronauts become the first human beings to fly freely in space?
  1. June 3.1985
  2. January 28.1986
  3. January 28.1985
  4. January 28.1987
Correct Answer: January 28.1986

40. Which religion Chinese people practise?
  1. Confucianism
  2. Hinduism
  3. Socialism
  4. Narvon
Correct Answer: Confucianism

41. The word dinosaur means 'terrible'Lizard.The heaviest dinosaur was of 51 tones and 24 m from head to tail.Name it?
  1. Brachiosaurus
  2. Dionoline
  3. Dra Vosuraus
  4. None of these
Correct Answer: Brachiosaurus

42. Greenwich Mean Time was establushed in:
  1. 1864
  2. 1880
  3. 1884
  4. 1892
Correct Answer: 1884

43. What is called agriculture trend that has greatly increased crop production in Pakistan, India and Turkey?
  1. Agra Resolution
  2. Green Resolution
  3. Agro Resolution
  4. Asian Resolution
Correct Answer: Green Resolution

44. What is called the killing of nearly six million jews by Nazis in second World War?
  1. Mass killing
  2. Ethnic cleasing
  3. Jews cleaning
  4. Holocaust
Correct Answer: Holocaust

45. Name the youngest elected president of USA,
  1. Henry Truman
  2. John F.Kennedy
  3. Endrew Jackson
  4. None of these
Correct Answer: John F.Kennedy

46. Homer was the greatest poet of the language Namely:
  1. Greek
  2. Latin
  3. English
  4. Spanish
Correct Answer: Greek

47. Researched and study that are closely related to history are called:
  1. Histology
  2. Sociology
  3. Archaeology
  4. None of these
Correct Answer: Archaeology

48. The first long distance telephone line was install in 1884:
  1. California And Maryland
  2. Bostan and New York
  3. Taxas and Virginia
  4. None of these
Correct Answer: Bostan and New York

49. Wireless telegraphy was pioneered in 1894 by:
  1. william Thomas
  2. Rose Whittle
  3. Guglielmo Marconi
  4. Charles Thomas
Correct Answer: Guglielmo Marconi

50. In which language the 'Holy Quran" was first translated?
  1. Arabic
  2. Persian
  3. Latin
  4. None of these
Correct Answer: Latin

51. "Shadow Cabnet"is:
  1. A specialized group of critics formed by the opposition party in the parliament
  2. Some minster very close to the Prime Minster
  3. Cabinet announced by the majority party in the parliament before forming government
  4. None of the Above
Correct Answer: A specialized group of critics formed by the opposition party in the parliament

52. USA consist on how many states?
  1. 52
  2. 55
  3. 50
  4. 49
Correct Answer: 50

53. Which is the largest state (Population Wise) of India?
  1. Keralla
  2. Utter Perdesh
  3. Madehia Pardesh
  4. None of these
Correct Answer: Utter Perdesh

54. Name the economist whose theory of population describe that population increases faster then the means of support?
  1. Thomas Robert Malthus
  2. Adam Smith
  3. Keynes
  4. None of them
Correct Answer: Thomas Robert Malthus

55. Which country suffered the maximum in World War II?
  1. UK
  2. Germany
  3. Japan
  4. Russia
Correct Answer: Japan

56. 'Naxalities' Movement is in:
  1. India
  2. Nepal
  3. Sri Lanka
  4. Bangladesh
Correct Answer: India

57. Which of the following states share the water of "Aral Sea"?
  1. Uzbekistan and Kazakhstan
  2. Kyrgyzstan and Tajikistan
  3. Turkmenistan and Azerbaijan
  4. Iran and Turkmenistan
Correct Answer: Uzbekistan and Kazakhstan

58. "Fire Tample" is the place of worship for:
  1. Jew
  2. Buddhist
  3. Parsi
  4. Shinto
Correct Answer: Parsi

59. Which of the following american Presidents has remained in office for more then 12 years?
  1. Lincoln
  2. Franklin D.Roosevelt
  3. Theodore Roosevelt
  4. Eisenhower
Correct Answer: Franklin D.Roosevelt

60. Which of the following term may be used for a court case that is under consideration?
  1. Res Jueicata
  2. Ratia Decidendi
  3. Sine Die
  4. Sub Judice
Correct Answer: Sub Judice

61. First Nobel Prizes were awarded on:
  1. 10 December 1904
  2. 10 December 1903
  3. 10 December 1901
  4. 10 December 1902
Correct Answer: 10 December 1901

62. Where the first modern Olympic Games were held in 1896?
  1. Athens
  2. Rome
  3. Paris
  4. Italy
Correct Answer: Athens

63. Who was the President of USA during World War I?
  1. Woodrow Willson
  2. George Truman
  3. Abraham Lincoln
  4. None of these
Correct Answer: Woodrow Willson


65. When Taiwan separated from China?
  1. 1949
  2. 1950
  3. 1951
  4. 1970
Correct Answer: 1949

66. On Minicoy Island which pair of countries have dispute?
  1. India and Maldives
  2. India and Nepal
  3. Nepal and Sri Lanka
  4. Sri Lanka and Bangladesh
Correct Answer: India and Maldives

67. In which battle English won and later captured Lahore?
  1. Battle of Sobraon
  2. War of Intendansy
  3. Battle of Punjan
  4. Battle of Lahore
Correct Answer: Battle of Sobraon

68. Chachnama was originally written in :
  1. Arabic
  2. Persian
  3. Turkish
  4. Sindhi
Correct Answer: Sindhi

69. The Muslim leader who advised the Muslims not to participate in the meetings of All India National Congress was:
  1. Maulana Abdul Kalam Azad
  2. Maulana Muhammad Ali
  3. Sir Syed Ahmad Khan
  4. Allama Muhammad Iqbal
Correct Answer: Sir Syed Ahmad Khan

70. Canada's Mr.Amold Smith was the first secretary general of:
  1. Commonwealth
  2. UNO
  3. SAARC
  4. Asia Watch
Correct Answer: Commonwealth


72. What are "Negroid", "Monjoloid", "Aryan",and the "Caucasian"?
  1. Ancient nations
  2. Leading human races
  3. Wars of 18th century
  4. Seaports
Correct Answer: Leading human races

73. Which of the following animals can hear ultrasonic sound?
  1. Lion
  2. Monkey
  3. Bat
  4. Leopard
Correct Answer: Bat

74. The acid rain destroys vegetation because it contains:
  1. Sulfuric acid
  2. Ozone
  3. Carbon monoxide
  4. Nitric acid
Correct Answer: Sulfuric acid

75. The Bolshevik Revolution is associated with:
  1. Russia
  2. France
  3. Germany
  4. Britain
Correct Answer: Russia

76. Who is the founder of Wkipedia?
  1. Jimmy Wales
  2. Rowne Descartes
  3. Bill Gates
  4. None of these
Correct Answer: Jimmy Wales

77. A mobile phone sends and receives messaged through:
  1. Sound Waves
  2. U V Waves
  3. Radio Waves
  4. Micro Waves
Correct Answer: Radio Waves

78. Which gas is used in decoration lighting?
  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Neon
Correct Answer: Neon

79. With Which the filament of an electric bulb is made?
  1. Tungsten
  2. Titanium
  3. Iron
  4. None of these
Correct Answer: Tungsten

80. The Status of Liberty was a gifted to the American people from which country:
  1. France
  2. Greece
  3. Great Britain
  4. Switzerland
Correct Answer: France

81. The function Uister Unionists wants to retain British rules in:
  1. Eastern Ireland
  2. Western Ireland
  3. Northern Ireland
  4. Falkland
Correct Answer: Northern Ireland

82. The Monroe Doctrine was intended to:
  1. Safeguard peace in Europe
  2. Enforce freedom of navigation on the High Seas
  3. Safeguard American interests
  4. None of these
Correct Answer: Safeguard American interests

83. In which year Suez Canal was nationalized?
  1. 1956
  2. 1958
  3. 1960
  4. 1962
Correct Answer: 1956

84. One Horse Power is equal to ---------watts?
  1. 846 W
  2. 746 W
  3. 766 W
  4. 756 W
Correct Answer: 746 W

85. Who gave the idea of "Peaceful Co-existence?
  1. Nikita Khrushchev
  2. Leonid Brezhnev
  3. Mototov
  4. None of these
Correct Answer: Nikita Khrushchev

86. Who introduced the principle of the Doctrine of Lapse?
  1. Clive
  2. Cornwallis
  3. Hastings
  4. Dalhousie
Correct Answer: Clive

87. Who is called the "Man of iron and Blood"?
  1. Prince Bismarck
  2. US President Ford
  3. Lenin
  4. Karl Mark
Correct Answer: Prince Bismarck

88. The only US President who elected president of US for four times?
  1. George Washington
  2. James Monroe
  3. Andrew Johnson
  4. Franklin D.Roosevelt
Correct Answer: Franklin D.Roosevelt

89. With which war is the name of Florence Nightingale associated?
  1. World War I
  2. World War II
  3. Crimean War
  4. Battle Of Leipzig
Correct Answer: Crimean War

90. UAN stands for:
  1. Urgent Access Number
  2. Universal Access Number
  3. Universal Actual Number
  4. None of above
Correct Answer: Universal Access Number

91. Which is the most populous state in the USA?
  1. Washington
  2. New york
  3. California
  4. Moscow
Correct Answer: California

92. Which is the largest area wise state in the USA?
  1. Washington
  2. New york
  3. California
  4. Alaska
Correct Answer: Alaska

93. Democracy Wall is located in:
  1. USA
  2. India
  3. China
  4. Pakistan
Correct Answer: China

94. Archaeologists in Israel have recently discovered 20000 years old village under the mud of:
  1. Dead Sea
  2. Sea of Galilee
  3. Bering Sea
  4. Aegean Sea
Correct Answer: Dead Sea

95. Blind Dolphins are found in which river of Pakistan?
  1. Sutlej
  2. Chenab
  3. hub
  4. Sindh(Indus)
Correct Answer: Sindh(Indus)

96. President Of USA during the Gulf War?
  1. George H.W.Bush
  2. Jimmy Carter
  3. Grover Clever
  4. Bill Clinton
Correct Answer: George H.W.Bush

97. During the Second World War, which of these Island was awarded George Cross?
  1. Cyprus
  2. Malta
  3. Jersey
  4. Hawaii
Correct Answer: Malta

98. Which of these imaginary lines is mainly vertical?
  1. Equator
  2. International Date Line
  3. Tropic of Capricorn
  4. Tropic of Cancer
Correct Answer: International Date Line

99. Term the use military expeditions in Western Europe from 11th to 14th against Muslim?
  1. Holy War
  2. Crusades
  3. Holy Attack
  4. Holy expeditions
Correct Answer: Crusades