PPSC PAST PAPER 46



2. The first Constitution of Pakistan was introduced in:
  1. 1955
  2. 1956
  3. 1958
  4. 1959
Correct Answer: 1956

3. 'Naryab Dam' is being constructed in the district of:
  1. Hangu
  2. Hazro
  3. Haripur
  4. Kohat
Correct Answer: Hangu


5. Choose the correct Indirect speech of "Sit down Ali" he said:
  1. He asked Ali to sit down
  2. He said Ali to sit down
  3. He asked to Ali to sit down
  4. He said sit down Ali
Correct Answer: He asked Ali to sit down

6. The word Ethics is derived from ?
  1. Ethos
  2. Ethes
  3. Athos
  4. Athes
Correct Answer: Ethos

7. He asked us "Have you been shopping"? Find the correct indirect sentence.
  1. He wanted to know if we have been shopping
  2. He wanted know that.if we had been shopping
  3. He wanted to know if we had been shopping
  4. None of these
Correct Answer: None of these

8. Which among the following is a positively charged particle emitted by a radioactive element?
  1. Beta rays
  2. Alpha rays
  3. Gamma rays
  4. Cathode rays
Correct Answer: Alpha rays

9. Choose the correct meaning of " ENERVATE"
  1. To frighten
  2. Strengthen
  3. Excite
  4. Weaken
Correct Answer: Weaken

10. Which one of following is odd man out?
  1. Leopard
  2. Panther
  3. Elephant
  4. Tiger
Correct Answer: Elephant

11. 10 + 6 ÷ 3 x 4 = ?
  1. 18
  2. 20
  3. 22
  4. 24
Correct Answer: 18

12. Which batsman broke Hanif Muhammad 's 35 year old record of scoring 499 runs in First Class Cricket?
  1. Brian Lara
  2. Sachin Tendulkar
  3. Allan Border
  4. Sunil Gawaskar
Correct Answer: Brian Lara

13. The first female scuba diving instructor of Pakistan is:
  1. Muniba Mazari
  2. Rosheen Khan
  3. Ms. Naseem Hameed
  4. None of these
Correct Answer: Rosheen Khan

14. 6, 9, 18, 45, 126.................?
  1. 369
  2. 359
  3. 329
  4. 317
Correct Answer: 369

15. What is the Capital of Canada?
  1. Toronto
  2. York
  3. Vancouver
  4. Ottawa
Correct Answer: Ottawa

16. "Salisbury" is the old name of:
  1. Bangkok
  2. Khartoum
  3. Nairobi
  4. Harare
Correct Answer: Harare


18. The first revelation came to the Holy Prophet (PBUH) in the:
  1. Hira Cave
  2. Thawr Cave
  3. Hills of Safa
  4. Shoaib Valley
Correct Answer: Hira Cave

19. Complete the series: AZ, BY, CX ?
  1. DX
  2. EY
  3. DV
  4. DW
Correct Answer: DW

20. Khali Gibran was a poet, philosopher and artist from:
  1. Egypt
  2. India
  3. Lebanon
  4. Bangladesh
Correct Answer: Lebanon

21. The most commonly used bleaching agent is:
  1. Alcohol
  2. Carbon dioxide
  3. Chlorine
  4. Sodium Chloride
Correct Answer: Chlorine

22. Find the correct punctuated sentence ?
  1. After surviving this ordeal the trapper; felt relieved.
  2. After surviving: this ordeal the trapper felt relieved.
  3. After surviving this ordeal: the trapper felt relieved.
  4. After surviving: this ordeal' the trapper felt relieved
Correct Answer: After surviving this ordeal: the trapper felt relieved.

23. By what date had Zakat system been fully enforced during lifetime of the Prophet (S.A.W.)?
  1. Pre-Hijra
  2. Ramzan of 2 A.H.
  3. Zilhaj of 6 A.H.
  4. Muharram of 9 A.H.
Correct Answer: Ramzan of 2 A.H


25. State Bank of Pakistan was inaugurated on:
  1. 17th August 1947
  2. 14th December 1947
  3. 10th January 1948
  4. 1st July 1948
Correct Answer: 1st July 1948

26. Pakistan- Afghanistan border, 'Durand Line' was drawn in 1893 by Sir Mortimer Durand and Afghanistan's ruler:
  1. Amir Amanullah khan
  2. Abdur Rehman Khan
  3. Habibullah Khan
  4. Sardar Daud Khan
Correct Answer: Abdur Rehman Khan

27. Ryder Cup is the biggest tournament of which sport?
  1. Polo
  2. Golf
  3. Badminton
  4. Table Tennis
Correct Answer: Golf

28. One Gram of Gold is equal to how many Milligrams of Gold?
  1. 100 mg
  2. 500 mg
  3. 1000 mg
  4. 10000 mg
Correct Answer: 1000 mg

29. Oligarchy is:
  1. Corrupt land mafia
  2. Government of the drug Barons
  3. Government by small group of persons
  4. Rich and mighty dominating the economic scene
Correct Answer: Government by small group of persons

30. Choose the Synonym of "DITTO":
  1. Fake
  2. The whole
  3. The same
  4. Opposite
Correct Answer: Fake

31. Taj Mahal at Agra atands on the Bank of River:
  1. Ganga
  2. Jamuna
  3. Padma
  4. None of these
Correct Answer: Jamuna

32. Who is the current Director General of the Federal Investigation Agency (FIA)?
  1. Bashir Ahmed
  2. Aftab Sultan
  3. Muhammad Amlish
  4. Muhammad Akbar khan Hoti
Correct Answer: Bashir Ahmed

33. India is Building the "Kishanganga Hydro power Project" in Occupied Kashmir on river:
  1. Neelum
  2. Sutluj
  3. Chenab
  4. None of these
Correct Answer: Neelum

34. Which country in South Asia has the highest Literacy rate?
  1. Maldives
  2. Bhutan
  3. Nepal
  4. Sri Lanka
Correct Answer: Maldives


36. Ring is ti finger, as Watch is to:
  1. Arm
  2. Wrist
  3. Leg
  4. Neck
Correct Answer: Wrist

37. What does "DNA" stand for in genetics?
  1. Deoxynbonucleic Acid
  2. Deoxynitirc Acid
  3. Deoxynucleic Acid
  4. Deoxyribonucleic acid
Correct Answer: Deoxyribonucleic acid

38. Hedonism is to gain maximum.
  1. Pleasure
  2. Wealth
  3. Health
  4. Honour
Correct Answer: Pleasure

39. Recently the world's longest (57Km) and deepest railway tunnel" was opened in __________?
  1. China
  2. USA
  3. Switzerland
  4. Brazil
Correct Answer: Switzerland

40. Obey is to Defy as Work is to ____________
  1. Lazy
  2. Rest
  3. Labour
  4. Protest
Correct Answer: Rest

41. Tall is to short as Treachery is to__________
  1. Respect
  2. Honour
  3. Disgrace
  4. Loyalty
Correct Answer: Loyalty

42. Every computer consist of sysrems___________ together:
  1. By working
  2. Work
  3. They work
  4. That work
Correct Answer: They work

43. In the world of computer science what is LINUX?
  1. Malware
  2. Application Program
  3. Firmware
  4. Operating System
Correct Answer: Operating System

44. 'Likud and Kadima' are two main political parties of"
  1. Iran
  2. Lebanon
  3. Syria
  4. None of these
Correct Answer: None of these

45. He asked me, "Did you see the Cricket match last night " Find the correct Indirect sentence?
  1. He asked me whether i saw the cricket match the earlier night
  2. He asked me whether i had seen the cricket match the earlier night
  3. He asked me did i see the cricket match the last night
  4. He asked me whether i saw the cricket match the earlier night
Correct Answer: He asked me whether i saw the cricket match the earlier night

46. Name the ancient site that was the forerunner of the Indus Civilization?
  1. Makli
  2. Knot Diji
  3. Kotla
  4. Pharwala
Correct Answer: Knot Diji

47. Mount Kinabalu is located in:
  1. Kenya
  2. Botswana
  3. Indonesia
  4. Malaysia
Correct Answer: Malaysia

48. What does Hajr-e-Aswad mean?
  1. Sacred stone
  2. Black stone
  3. Foundation stone
  4. Heavy stone
Correct Answer: Black stone

49. "Spratly Islands" in the south China Sea are disputed between China and :
  1. Vietnam
  2. Malaysia
  3. Philippines
  4. All of these
Correct Answer: All of these

50. Qutbuddin Aibak died playing a game, Name the game?
  1. Tent Pegging
  2. Polo
  3. Sword fighting
  4. Archery
Correct Answer: Polo

51. Who was the first US President to visit Pakistan?
  1. Dwight D. Eisenhower
  2. Lynden B. Johnson
  3. John F. Kennedy
  4. Richard Nixon
Correct Answer: Dwight D. Eisenhower

52. Lahore Resolution of 23rd March 1940 was Presented by:
  1. Liaqat Ali Khan
  2. A.K Fazl-ul-Haq
  3. Quaid-i-Azam
  4. Ch.Muhammad Ali
Correct Answer: A.K Fazl-ul-Haq

53. In April 2014 a terrorist group Kidnapped nearly 280 School girls in Nigeria.Name the group:
  1. Al-Shabab
  2. Al-Qaeda
  3. Boko Karam
  4. Da'esh (ISIS)
Correct Answer: Boko Karam

54. Pirpur Report was presented by:
  1. Allama Iqbal
  2. Gandhi
  3. Quaid-i-Azam
  4. Raja Syed Ahmed Mehdi
Correct Answer: Raja Syed Ahmed Mehdi

55. "Kofi Annan" a former Secretary General of U.N.O belonged to:
  1. Ghana
  2. Chad
  3. Kenya
  4. Tanzania
Correct Answer: Ghana

56. Pakistan bought Gwadar from Oman In:
  1. 1958
  2. 1959
  3. 1964
  4. 1963
Correct Answer: 1958

57. A person whose attitude is "Eat, Drink and be merry is called a/an:
  1. Cynic
  2. Stoic
  3. Epicurean
  4. Capitalist
Correct Answer: Epicurean

58. The Youm-e-Shuhadah is celebrated by the Pakistan Police on:
  1. 6 September
  2. 4 August
  3. 1 August
  4. 6 August
Correct Answer: 6 August




62. Which component of diet prevents constipation?
  1. Fiber
  2. Protein
  3. Minerals
  4. Vitamin
Correct Answer: Fiber

63. "Swim" is to "Fish" as "Walk" is to ______________
  1. Man
  2. Bird
  3. Chair
  4. Legs
Correct Answer: Man

64. AIDS virus destroys the __________ system of the human body.
  1. Circulation
  2. Immune
  3. Digestion
  4. Brain
Correct Answer: Immune

65. Which shaped has four equal sides and right angles?
  1. Rhombus
  2. Square
  3. Rectangle
  4. Parallelogram
Correct Answer: Rhombus

66. Which Viceroy had the longest tenure in India?
  1. Lord Harding
  2. Warren Hastings
  3. Lord Curzon
  4. Linlithgow
Correct Answer: Linlithgow

67. According to the Big Bang theory the universe is:
  1. Expanding
  2. Contracting
  3. Stationary
  4. Expanding and contracting alternative
Correct Answer: Expanding

68. In the fields of Computers VGA stands for:
  1. Video Graphics Array
  2. Visual Graphics Array
  3. Visible Graphics Arrangement
  4. Video Graphics Adapter
Correct Answer: Video Graphics Array

69. Who is current Prime Minister of Turkey?
  1. Racep Tayyip Erdogan
  2. Binali Yıldırım
  3. Abdullah Gul
  4. Kemal Kılıçdaroğlu
Correct Answer: Binali Yıldırım


71. Lionel Messi is a famous football player, Which country does he belong to?
  1. Spain
  2. Italy
  3. Netherlands
  4. Argentina
Correct Answer: Argentina


73. What is Infaq?
  1. To give aims
  2. To keep fast
  3. To spend wealth in the way of Allah
  4. To Offer prayers regularly
Correct Answer: To spend wealth in the way of Allah

74. Which programme is generally used for preparing slide presentation?
  1. MS Word
  2. Excel
  3. PowerPoint
  4. AutoCAD
Correct Answer: PowerPoint


76. During the 2nd World War,___________ was the British Prime Minister.
  1. Lord Wavell
  2. Lord Mountbatten
  3. Lord linlithgow
  4. Winston S. Churchill
Correct Answer: Winston S. Churchill

77. The fifth Kalima in Islam is called:
  1. Kalima Shahadat
  2. Kalima Tamjeed
  3. Kalima Astagfar
  4. Kalima Tauheed
Correct Answer: Kalima Astagfar

78. Quaid-e-Azam resigned from the Congress in the tears:
  1. 1925
  2. 1922
  3. 1920
  4. 1918
Correct Answer: 1920

79. In Internet terminology what does "IP" stand for?
  1. Internet Provide
  2. Internet Protocol
  3. Internet Procedure
  4. Internet Processor
Correct Answer: Internet Protocol

80. The Parliament of Bangladesh is called?
  1. Jatiyo Sangsad
  2. Khural
  3. Crotes
  4. Congress
Correct Answer: Jatiyo Sangsad

81. Abu Jahl was killed in the Battle of:
  1. Badr
  2. Uhad
  3. Khandaq (Ditch)
  4. Moata
Correct Answer: Badr

82. Day and Night changes due to:
  1. Earth's revolution
  2. Earth rotation accompanied with its revolution
  3. Earth's rotation on its axis
  4. None of these
Correct Answer: Earth's rotation on its axis


84. CONFESS is the oppsite of:
  1. Refuse
  2. Contest
  3. Contend
  4. Deny
Correct Answer: Deny


86. Find the correct punctuated sentence .
  1. The filed was safe enough; wasn't it?
  2. The filed was safe enough: wasn't it?
  3. The filed was safe enough' wasn't it?
  4. The filed was safe enough
  5. wasn't it?
Correct Answer: The filed was safe enough; wasn't it?

87. Which of the following District of Baloshistan contains huge deposits of Copper:
  1. Loralai
  2. Sibbi
  3. Khuzdar
  4. Chaghi
Correct Answer: Chaghi

88. Micheal Phelps of US won eight gold medals in Beijing Olympic 2008 in the event of:
  1. Athletics
  2. Shooting
  3. Gymnastics
  4. Swimming
Correct Answer: Swimming


90. "Elysee Palace" is the official residence of:
  1. King of Denmark
  2. President of France
  3. German Chancellor
  4. Pope of Vatican
Correct Answer: President of France

91. The antonym of FRUGAL is :
  1. Funny
  2. Simple
  3. Spend thrift
  4. Economical
Correct Answer: Spend thrift


93. The acid used in batteries is:
  1. Acetic acid
  2. Sulfuric acid
  3. Hydrochloric acid
  4. Nitric acid
Correct Answer: Sulfuric acid


95. حروف تحہجی کی ترتیب سے کون سا لفظ لغت میں پہلے أے گا؟
  1. ضمانت
  2. ظالم
  3. حضرت
  4. نوجوان
Correct Answer: حضرت

96. قصہ ’’ سسی پنوں ‘‘ کس شاعر نے لکھا ہے؟
  1. ہاشم شاہ
  2. رحمان بابا
  3. سید عبدالکریم سندھی
  4. جام دراگ
Correct Answer: ہاشم شاہ

97. کے درست ترجمہ کا انتخاب کیجے۔ "Distance drums sound sweeter
  1. دوری سے پیار بڑھتا ہے
  2. گھر کی دوری سے گھر کی قدر ہوتی ہے
  3. دور کے ڈھول ہی اچھے
  4. دور کے ڈھول سہانے
Correct Answer: دور کے ڈھول سہانے

98. میرا جی کی موت ۱۹۴۹ میں واقع ہوئ۔ وھ کس شہر میں دفن ہیں؟
  1. لاھور
  2. دہلی
  3. گوجرانوالہ
  4. بمبئ
Correct Answer: بمبئ

99. مشتاق احمد یوسفی کس حوالے سے پہچانے جاتے ہیں۔
  1. مزاح نگاری
  2. مرثیہ نگاری
  3. شاعری
  4. ناول نگاری
Correct Answer: مزاح نگاری