PPSC PAST PAPER 26


1. Which Planet is called" Evening Star?
  1. Mars
  2. Mercury
  3. Venus
  4. None of these
Correct Answer: Venus

2. Parliament of Sweden is known as:
  1. People's Congress
  2. Parliament
  3. Riksdag
  4. National Congress
Correct Answer: Riksdag

3. World longest Street is:
  1. Yonge Street
  2. Fleet Street
  3. Wall Street
  4. Lombard Street
Correct Answer: Yonge Street

4. Greenwich, a city of London is famous for
  1. Calculating the time of all countries
  2. Beautiful gardens
  3. Both of them
  4. None of these
Correct Answer: Calculating the time of all countries

5. George Washington was succeeded by:
  1. Thomas Jefferson
  2. John Hamilton
  3. John Adams
  4. None of these
Correct Answer: John Adams

6. In 1954 USA launched its first Atomic Submarine. What was its name?
  1. Attila
  2. Washington
  3. Sea Lion
  4. Nautilus
Correct Answer: Nautilus

7. When did Pakistan first expedition land on Antarctica
  1. On January 15. 1991
  2. On March. 1976
  3. On April 16. 1991
  4. On August 14. 1980
Correct Answer: On January 15. 1991

8. "Kyodo" is the news agency of:
  1. China
  2. Japan
  3. USA
  4. Cambodia
Correct Answer: Japan

9. Cryptography is the branch of science which deals with:
  1. Crimes
  2. Secret writing
  3. Dictionary
  4. Old thing
Correct Answer: Secret writing

10. RAMA is the secret agency of:
  1. Israel
  2. Afghanistan
  3. Iran
  4. Iraq
Correct Answer: Afghanistan

11. The old name of Libya is:
  1. Trablus
  2. Tripoli
  3. United Arab
  4. Undlas
Correct Answer: Tripoli

12. New name of Persia is:
  1. Iran
  2. Baghdad
  3. Turkey
  4. Iraq
Correct Answer: Iran

13. The only person to win Two unshared Noble Prizes?
  1. Marie
  2. Linus Pauling
  3. John Jackson
  4. None of these
Correct Answer: Linus Pauling

14. Highest military award of Britain is:
  1. Iron Cross
  2. Victoria Cross
  3. Victoria Medal
  4. Military Cross
Correct Answer: Victoria Cross

15. YOSEMITE waterfall is located in:
  1. USA
  2. Philippines
  3. Venezuela
  4. UK
Correct Answer: USA


17. The origin of the idea of Pakistan is association with the name of
  1. Sir Syed Ahmad Khan
  2. Allama Iqbal
  3. Quaid-e-Azam
  4. None of these
Correct Answer: Allama Iqbal

18. Lady Finger peak is present in:
  1. China
  2. India
  3. Pakistan
  4. Morocco
Correct Answer: Pakistan

19. The "Roof of the World" is:
  1. The Alps
  2. Andes
  3. The Apennines
  4. The Pamir Plateau (Tibet)
Correct Answer: The Pamir Plateau

20. Le Harve is the Seaport of:
  1. Portugal
  2. Italy
  3. France
  4. China
Correct Answer: France

21. Where is the Shrine of Lal Shahbaz Qalander is situated?
  1. Shahbaz Nagar
  2. Uch Sharif
  3. Sehwan Sharif
  4. None of these
Correct Answer: Sehwan Sharif

22. The largest Natural Lake in the subcontinent is:
  1. Keenghar Lake
  2. Manchar Lake
  3. Hall Lake
  4. None of these
Correct Answer: Manchar Lake

23. Name the longest river of Pakistan?
  1. Chenab
  2. Karaola
  3. Indus
  4. Jhelum
Correct Answer: Indus

24. Allama Inayatullah Mashraqi was the founder of:
  1. Mujahid Tahreek
  2. Tahreek-e-Khatam-e-Nabawat
  3. Khaksar Tahreek
Correct Answer: Khaksar Tahreeq

25. What is the Malakhra?
  1. A lake
  2. A river
  3. A game
  4. None of these
Correct Answer: A game

26. Which religious scholar tried to eradicate different innovation from the religion?
  1. Shah Wali Ullah
  2. Haji Shariat Ullah
  3. Syed Ahmed Shaheed
  4. Shah Ismail
Correct Answer: Haji Shariat Ullah

27. First edition of Asar-us- Sanadid appeared in:
  1. 1846
  2. 1845
  3. 1848
  4. 1849
Correct Answer: 1846

28. Sir Syed Ahmed Khan became Chief Judge in:
  1. 1846
  2. 1845
  3. 1848
  4. 1849
Correct Answer: 1846

29. Headquarter of World Economic Forum is situated in:
  1. Davos
  2. London
  3. Geneva
  4. New York
Correct Answer: Geneva

30. "Ottawa convention 1997" is related to:
  1. Environmental Protection
  2. Preserving Wild life
  3. Banning landmines
  4. None of these
Correct Answer: Environmental Protection

31. The War of Roses(1455-1485) in European history is associated with the:
  1. War between England and France
  2. Civil war in England
  3. Anglo-Spanish War
  4. None of these
Correct Answer: Civil war in England

32. What is the total number of Ghazwat?
  1. 17
  2. 25
  3. 27
  4. 29
Correct Answer: 27

33. Which was the first Ghazwa of Islam?
  1. Abwa
  2. Badr
  3. Ohad
  4. Mota
Correct Answer: Abwa

34. Ghazwa Abwa is also known as:
  1. Ghazwa Widden
  2. Ghazwa
  3. Ghazwa Ohad
  4. Ghazwa Badr
Correct Answer: Ghazwa Widden

35. What was the religion of forefather of Holy Prophet(SAW)?
  1. Idolatry
  2. Deen-e-Ibraheemi
  3. Hinduism
  4. Buddhism
Correct Answer: Deen-e-Ibraheemi

36. Which party won the election of October 1990?
  1. People's Party
  2. Islami Jamhoori Ittehad
  3. Pakistan National Alliance
  4. Muslim League
Correct Answer: Islami Jamhoor Ittehad

37. The election for Assemblies were held in October 2002 when the election for Senate were held?
  1. January 2003
  2. February 2003
  3. March
  4. 2003
  5. April 2003
Correct Answer: February 2003

38. The government of India Act 1935 was fully enforced on:
  1. August. 19935
  2. April. 1937
  3. September. 1936
  4. October. 1937
Correct Answer: April. 1937

39. The government of Banazir Bhutto was dismissed for the second time on November 5, 1996 by
  1. Ghulam Ishaq Khan
  2. Malik Miraj Khalid
  3. Farooq A. Leghari
  4. Nawaz Sharif
Correct Answer: Farooq A. Leghari

40. The longest Surah in the Holy Quran is:
  1. Surah Al Imran
  2. Surah Al-Baqrah
  3. Surah Al-Falaq
  4. Surah An- Nisa
Correct Answer: Surah Al-Baqrah

41. Glasgow is the seaport of:
  1. UK
  2. Iraq
  3. Japan
  4. Iran
Correct Answer: UK


43. 19th Amendment to USA's constitution essentially granted the right of voting to
  1. Red Indian
  2. Women
  3. Negroes
  4. None of these
Correct Answer: Women

44. GMAT stands for:
  1. Graduate Management Admission Test
  2. General Management Admission Teat
  3. Graduated Medical Admission Test
  4. Graduate Medical Admission Treaty
Correct Answer: Graduate Management Admission Test

45. 7th April is the day celebrated as
  1. Peace Day
  2. Human Right Day
  3. World Health Day
  4. Water Day
Correct Answer: World Health Day

46. Total number of great lakes of USA and Canada are:
  1. Four
  2. Seven
  3. Five
  4. Three
Correct Answer: Five

47. Which country's Parliament has largest membership?
  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. Sweden
  5. United States
Correct Answer: China

48. The largest number women representatives are in the parliament of:
  1. Sweden
  2. Denmark
  3. Rwanda
  4. Pakistan
Correct Answer: Denmark

49. Which country parliament called mother of parliaments
  1. Britain
  2. USA
  3. China
  4. Russia
Correct Answer: Britain

50. What do you understand by Ultra Vires?
  1. An affair of the heart
  2. Beyond limits
  3. Beyond one's authority
  4. None of these
Correct Answer: Beyond one's authority

51. ____________ is the oldest written language of the world.
  1. Chinese
  2. Sindhi
  3. Sanskrit
  4. Arabic
Correct Answer: Chinese

52. Necrophobia is the fear of
  1. Everything
  2. Death
  3. Wealth
  4. None of these
Correct Answer: Death

53. Which country parliament called mother of parliaments
  1. Britain
  2. USA
  3. China
  4. Russia
Correct Answer: Britain

54. "JiJi" is the nees agency of:
  1. China
  2. Pakistan
  3. Libya
  4. Japan
Correct Answer: Japan

55. MOSAD is the secret agency of:
  1. Palestine
  2. Israel
  3. France
  4. Germany
Correct Answer: Israel

56. Dr. Abdul Qadeer Khan did his Ph.D from Leaven University of
  1. Germany
  2. Holland
  3. Belgium
  4. Austria
Correct Answer: Belgium

57. Cambodia eas earlier known as
  1. Mauritania
  2. Persia
  3. Kampuchea
  4. None of these
Correct Answer: Kampuchea

58. Highest military award of India is:
  1. Iron Cross
  2. Military Cross
  3. Victoria Cross
  4. Param Vir Chakra
Correct Answer: Param Vir Chakra

59. Henry Kissinger was the former US:
  1. Premier
  2. President
  3. Secretary of State
  4. Defense Minister
Correct Answer: Secretary of State


61. Who has taken the highest number of wickets in test cricket?
  1. Malcolm Marshal
  2. M. Maralitharan
  3. Waqar Yunus
  4. Wasim Akram
Correct Answer: M.Maralitharan

62. What is the duration of one-half Hockey match?
  1. 45 min
  2. 50 min
  3. 35 min
  4. 30 min
Correct Answer: 35 min

63. Which country is known as the" Land of Thunderbolt "
  1. Belgium
  2. Nepal
  3. Bhutan
  4. Bolivia
Correct Answer: Bhutan

64. Name the city which is a seat of UNO International Court of Justice?
  1. Hamburg
  2. Greenwich
  3. Geneva
  4. Hague
Correct Answer: Hague

65. Sharja is located in:
  1. Qatar
  2. UAE
  3. Kuwait
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: UAE

66. What is the height of K2?
  1. 8610 meter
  2. 8640 meter
  3. 8611 meter
  4. 8691 meter
Correct Answer: 8611 Meters

67. Manchhar Lake is found in:
  1. Thatta district
  2. Khushab district
  3. Dadu district
  4. D.Ismail Khan District
Correct Answer: Dadu District


69. East India Company occupied Punjab in
  1. 1846
  2. 1845
  3. 1848
  4. 1849
Correct Answer: 1849

70. Sher Shah is well-known for his administrative skill,especially his:
  1. Market control step
  2. Land revenue system
  3. Mansabadari system
  4. Law and order
Correct Answer: Land revenue system

71. Name the first editor-in-Chief of the magazine" Tarjiman-ul- Quran"?
  1. Abdul Kalam Azad
  2. Muhammad Hussain Azad
  3. Tufail Muhammad
  4. Syed Abdul Ala Maududi
Correct Answer: Syed Abdul Ala Maududi

72. Who was the founder of Mughal Empire in India?
  1. Babur
  2. Akbar
  3. Shah Jahan
  4. None of these
Correct Answer: Babur

73. Who is called the " Parrot of India"?
  1. Akbar
  2. Shah Jahan
  3. Amir Khusro
  4. None of these
Correct Answer: Amir Khusro

74. Parliament of Norway is known as:
  1. People's Congress
  2. Parliament
  3. Storting
  4. National Congress
Correct Answer: Storting

75. Which are boundary lines between India and Pakistan?
  1. Working boundary
  2. Line of control
  3. 24 parallel line
  4. All of the above
Correct Answer: All of the above

76. Kafir Fort is in the province
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. Khyber Pakhtukhwa
  4. Baluchistan
Correct Answer: Khyber Pakhtunkhwa

77. Who wrote the book " Great Tragedy "
  1. Z.A.Bhutto
  2. Yousaf
  3. Zia-ul-Haq
  4. None of these
Correct Answer: Z.A Bhutto



80. Which was the Napoleon's last battle in which he was captured and exiled to St Helena?
  1. Battle of Trafalgar
  2. Battle Waterloo
  3. Battle of Austerlitz
  4. Battle of Leipzig
Correct Answer: Battle of Waterloo

81. After Shariat Ullah who made the Faraizi Movement strong and popular?
  1. Syed Ahmed Shaheed
  2. Shah Ismail
  3. Dadhu Mian
  4. Shah Wali Ullah
Correct Answer: Dadhu Mian

82. Nadir Shah invaded India during region of:
  1. Shah Alam
  2. Bhadur Shah
  3. Muhammad Shah
  4. Farrukhsiyar
Correct Answer: Muhammad Shah

83. The Mughal Emperor, who died to sudden fall from staircase, was
  1. Babar
  2. Humayun
  3. Jhangir
  4. Aurangzeb
Correct Answer: Humayun

84. Who amongst the following lost his kingdom in Hindustan but retrieved it after about 15 years in exile?
  1. Firoz Shah Tuglaq
  2. Ala-ud-Din Khilji
  3. Ghiyas-ud-Din Tughlaq
  4. Humayun
Correct Answer: Humayun

85. The coin rupia was first introduced by:
  1. Sher Shah Suri
  2. Alauddin Khiliji
  3. Akbar
  4. Muhammad-bin-Tughlaq
Correct Answer: Shar Shah Suri

86. Afghanistan gained its Independence in 1921 under the leadership of:
  1. Jamal-ud-Din Afghani
  2. Nadir Shah
  3. Aman Ullah
  4. None of these
Correct Answer: Aman Ullah

87. Afghanistan is separated from Central Assia by:
  1. Wakhan
  2. Aral River
  3. Caspian Sea
  4. Oxus River
Correct Answer: Oxus River

88. Which Prophet(A.S) was the carpenter by profession?
  1. Hazrat Musa (A.S)
  2. Hazrat Issa (A.S)
  3. Hazrat Zakariya (A.S)
  4. Hazrat Yousaf (A.S)
Correct Answer: Hazrat Zakariya (A.S)

89. The only Surah of the Holy Quran which is not started with " Bismillah" is
  1. Surah Al-Ahzab
  2. Surah Al-Taubah
  3. Surah Al-Jinn
  4. None of these
Correct Answer: Surah Al-Taubah

90. Who founded the school of Dars-e-Nizamia in Indo-pak?
  1. Mulla Umer
  2. Mulla Nizam-ud-din
  3. Fareed-ud-din Atar
  4. None of these
Correct Answer: Mulla Nizam-ud-din

91. Holy Prophet (PBUH) delivered his farewell sermon at Arafat on:
  1. 8th Zulhajj
  2. 10th Zulhajj
  3. 9th Zulhajj
  4. 11th Zulhajj
Correct Answer: 9th Zulhajj

92. Why Muslims observed ' Day of Deliverance "?
  1. End of non- cooperation movement
  2. End of Congress ministries
  3. Return of Simmon Commission
  4. None of the above
Correct Answer: End of Congress ministries

93. Which gas is used in electric bulb?
  1. Nitrogen
  2. Hydrogen
  3. Carbon dioxide
  4. Chlorine
Correct Answer: Nitrogen

94. Junejo's government dissolved on
  1. 29th May 1988
  2. 17th August 1989
  3. 17th August 1990
  4. 17th August 1991
Correct Answer: 29th May 1988

95. The Treaty of Hudabia was signed in:
  1. 5th Hijrah
  2. 6th Hijrah
  3. 7th Hijrah
  4. 8th Hijrah
Correct Answer: 6th Hijrah

96. Which Roman governor order the execution of Hazrat Issa(AS)?
  1. Theodore
  2. Politus
  3. Herodus
  4. None of these
Correct Answer: Politus

97. The different in the duration of day and night increases as one moves from:
  1. West to East
  2. East and west of the prime meridian
  3. Poles to equator
  4. Equator to Poles
Correct Answer: Equator to Poles

98. Ghulam Muhammad Barrage is also called:
  1. Kotri Barrage
  2. Indus Barrage
  3. Kanj Barrage
  4. None of These
Correct Answer: Kotri Barrage

99. Atmospheric pressure at sea level is:
  1. 750 mm
  2. 760 mm
  3. 770 mm
  4. None of These
Correct Answer: 760 mm

100. The tragic incident of Karbala take place Muharam, 10:
  1. 55 AH
  2. 61 AH
  3. 70 AH
  4. 72 AH
Correct Answer: 61 AH