PPSC PAST PAPER 54

1. The highest awarded of bravery in the Police Service of Pakistan is____________

  • Subject:  Generic
  1. Pakistan Police Medal
  2. President's Police Medal
  3. Quaid-i-Azam Police Medal
  4. Pride of Performance Medal
Correct Answer: Quaid-i-Azam Police Medal

2. S.H.O is an abbreviation of:

  • Subject:  Generic
  1. Senior Head Officer
  2. Station Head Officer
  3. Station House Officer
  4. None of these
Correct Answer: Station House Officer

3. "Scotland Yard" is a:

  • Subject:  Generic
  1. A playground for ice Hockey in Scotland
  2. Cricket ground in London
  3. Royal Police Headquarters London
  4. British Criminal Investigation Department
Correct Answer: Royal Police Headquarters London

4. FIR stands for:

  • Subject:  Generic
  1. First Information Report
  2. Final Information Report
  3. Fundamental Information Report
  4. Final Information Report
Correct Answer: First Information Report

5. National Police Academy is located at:

  • Subject:  Generic
  1. Lahore
  2. Karachi
  3. Multan
  4. Islamabad
Correct Answer: Islamabad

6. The first Women Police Station was set up in:

  • Subject:  Generic
  1. Lahore
  2. Karachi
  3. Multan
  4. Islamabad
Correct Answer: Islamabad

7. 'k' in Pakistan stands for:

  • Subject:  Generic
  1. Karachi
  2. Khyber
  3. Kashmir
  4. Karakarum
Correct Answer: Kashmir

8. Presidential form of government was introduced the Constitution of:

  • Subject:  Generic
  1. 1956
  2. 1973
  3. Act of 1935
  4. 1962
Correct Answer: 1962

9. Pakistan became a member of the United Nation in:

  • Subject:  Generic
  1. Aug. 1947
  2. Sept.1947
  3. Dec.1947
  4. Jan. 1948
Correct Answer: Sept.1947

10. Lahore Resolution was Passed on:

  • Subject:  Generic
  1. 23rd March 1940
  2. 14 Aug. 1947
  3. 12 March 1947
  4. Sept. 1947
Correct Answer: 23rd March 1940

11. Objectives Resolution was pased on:

  • Subject:  Generic
  1. 23rd March 1940
  2. 14 Aug. 1947
  3. 12 March 1949
  4. Sept. 1947
Correct Answer: 12 March 1949

12. Nehru Report was presented by:

  • Subject:  Generic
  1. Gandhi
  2. Motilal Nehru
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Patel
Correct Answer: Motilal Nehru

13. Separate Electorate was granted to the Muslims by the British under the:

  • Subject:  Generic
  1. Act of 1909
  2. Act of 1919
  3. Act of 1935
  4. Act of 1861
Correct Answer: Act of 1909

14. The first Constitution of Pakistan was introduced in:

  • Subject:  Generic
  1. 1947
  2. 1949
  3. 1948
  4. 1956
Correct Answer: 1956

15. Islam was declared as the state Religion under the:

  • Subject:  Generic
  1. Constitution of 1956
  2. Constitution of 1962
  3. Constitution of 1973
  4. Eighth Amendment
Correct Answer: Constitution of 1973

16. Islamabad became Capital of Pakistan in:

  • Subject:  Generic
  1. 1947
  2. 1949
  3. 1956
  4. 1960
Correct Answer: 1960

17. Round Table Conferences were held in:

  • Subject:  Generic
  1. London
  2. Bombay
  3. Delhi
  4. Simla
Correct Answer: London

18. Simla Conference was held in:

  • Subject:  Generic
  1. 1906
  2. 1945
  3. 1947
  4. 1972
Correct Answer: 1945

19. Who was the First President of the Muslim League?

  • Subject:  Generic
  1. The Quaid-i- Azam
  2. Liaquat Ali Khan
  3. Agha Khan
  4. Abdul Rab Nishtar
Correct Answer: Agha Khan

20. Allama Iqbal gave the idea of Pakistan in his President Address of the Muslim League in:

  • Subject:  Generic
  1. 1906
  2. 1913
  3. 1929
  4. 1930
Correct Answer: 1930

21. The First session of All India Muslim League was held at:

  • Subject:  Generic
  1. Dacca
  2. Aligarh
  3. Karachi
  4. Lahore
Correct Answer: Karachi

22. The Qauid-i-Azam became _________ of Pakistan:

  • Subject:  Generic
  1. President
  2. Governor-General
  3. Chief Minister
  4. All of these
Correct Answer: Governor-General

23. ________ was the Founder of Two Nations Theory.

  • Subject:  Generic
  1. Sir Syed Ahmad khan
  2. M.A Jinnah
  3. Gandhi
  4. Ali Brothers
Correct Answer: Sir Syed Ahmad khan

24. Who was known as 'Ambassador of Hindu- Muslim Unity'?

  • Subject:  Generic
  1. Gandhi
  2. Motilal Nehru
  3. Jawaharlal Nehru
  4. The Quaid-i-Azam
Correct Answer: The Quaid-i-Azam

25. Who became the First President of Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Iskander Mirza
  2. The Quaid-i-Azam
  3. Ghulam Muhammad
  4. Ayub Khan
Correct Answer: Iskander Mirza

26. Who was Cyrel Radcliffe?

  • Subject:  Generic
  1. Doctor
  2. Lawyer
  3. Economist
  4. Dentist
Correct Answer: Lawyer

27. What is our National Game?

  • Subject:  Generic
  1. Football
  2. Cricket
  3. Golf
  4. Hockey
Correct Answer: Hockey

28. Pakistan's hockey team won the gold medal in Olympic Games for the first time in:

  • Subject:  Generic
  1. 1948 in London
  2. 1952 in Helsinki
  3. 1956 in Melbourne
  4. 1960 in Rome
Correct Answer: 1960 in Rome

29. Pakistan won the Cricket World Cup in:

  • Subject:  Generic
  1. 1990
  2. 1991
  3. 1992
  4. 1994
Correct Answer: 1992

30. _________ was the favorite game of the Quaid-i-Azam.

  • Subject:  Generic
  1. Chess
  2. Billiard
  3. Tennis
  4. Cricket
Correct Answer: Billiard

31. The coastline of Afghanistan is:

  • Subject:  Generic
  1. 200 km
  2. 600 km
  3. 1000 km
  4. Zero km
Correct Answer: Zero km

32. The length of LOC ( line of Control) in Kashmir is about:

  • Subject:  Generic
  1. 600 km
  2. 720 km
  3. 780 km
  4. 800 km
Correct Answer: 720 km

33. Pak-Afghan 'Durand Line' was drawn in:

  • Subject:  Generic
  1. 1867
  2. 1883
  3. 1893
  4. 1947
Correct Answer: 1893

34. February 5 is observed annually as:

  • Subject:  Generic
  1. Black day
  2. Martyr's day
  3. Accession day
  4. Kashmir Solidarity day
Correct Answer: Kashmir Solidarity day

35. State Bank of Pakistan came into operation on:

  • Subject:  Generic
  1. Aug. 1947
  2. July 1948
  3. Dec. 1948
  4. Jan. 1949
Correct Answer: July 1948

36. Who was appointed as Pakistan's first women ambassador?

  • Subject:  Generic
  1. BegumShaista Ikaramullah
  2. Begum Jehan Ara Shahnawaz
  3. Mohtarma Fatima Jinnah
  4. Ra'ana Liaquat Ali Khan
Correct Answer: Ra'ana Liaquat Ali Khan

37. Who was the Prime Minister when Pakistan's first Constitution was framed?

  • Subject:  Generic
  1. M. Ali Bogra
  2. Ch. Muhammad Ali
  3. Khawaja Zamimuddin
  4. Feroz Khan Noon
Correct Answer: Ch. Muhammad Ali

38. Who was the First Chief Justice of Pakistan?

  • Subject:  Generic
  1. Abdur Rashid
  2. Muhammad Munir
  3. A.R. Cornellius
  4. Rustam Kiani
Correct Answer: Abdur Rashid

39. The largest gland of human body is:

  • Subject:  Generic
  1. Heart
  2. Brain
  3. Liver
  4. Eyes
Correct Answer: Liver

40. The strongest muscle in human body is in:

  • Subject:  Generic
  1. Arm
  2. Jaw
  3. Leg
  4. Neck
Correct Answer: Jaw

41. Carbon dioxide inhaled in air is approximately:

  • Subject:  Generic
  1. 0.4 %
  2. 4 %
  3. 40 %
  4. 70%
Correct Answer: 0.4 %

42. The whale is a:

  • Subject:  Generic
  1. Fish
  2. Mammal
  3. Sea Monster
  4. Beast
Correct Answer: Mammal

43. Blood cells are produced by ____________ of the body.

  • Subject:  Generic
  1. Heart
  2. Brain
  3. Liver
  4. Bone-Marrow
Correct Answer: Bone-Marrow

44. The length of spinal cord of the human being is:

  • Subject:  Generic
  1. 12 to 14 inches
  2. 16 to 18 inches
  3. 20 to 22 inches
  4. 24 to 26 inches
Correct Answer: 16 to 18 inches

45. Light consists of ___________ colours of a rainbow.

  • Subject:  Generic
  1. Three
  2. Five
  3. Seven
  4. Nine
Correct Answer: Seven

47. A healthy human brain contains ________ of cells?

  • Subject:  Generic
  1. Hundreds
  2. Thousands
  3. Millions
  4. Billions
Correct Answer: Billions

48. Appendicitis is the inflammation of:

  • Subject:  Generic
  1. Joints
  2. Appendix
  3. Liver
  4. Heart
Correct Answer: Appendix

49. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Clerk
  2. Clerck
  3. Clark
  4. Clurk
Correct Answer: Clerk

50. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Coming
  2. Cuming
  3. Comming
  4. Comeing
Correct Answer: Coming

51. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Acommodation
  2. Accommodation
  3. Acommodation
  4. Acomodashun
Correct Answer: Accommodation

52. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Begining
  2. Beginning
  3. Bigning
  4. Bignning
Correct Answer: Beginning

53. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Convenent
  2. Convinient
  3. Convenient
  4. Convenant
Correct Answer: Convenient

54. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Bureucracy
  2. Burucracy
  3. Beorucracy
  4. Bureaucracy
Correct Answer: Bureaucracy

55. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Oita
  2. Iota
  3. Eota
  4. Eotae
Correct Answer: Iota

56. Find the Correct Spellings:

  • Subject:  Generic
  1. Secretariat
  2. Sectetaiate
  3. Sucretariat
  4. Sacretariate
Correct Answer: Secretariat

57. Board of revenue of Ummayad reign was called:

  • Subject:  Generic
  1. Diwan-al-Kharaj
  2. Diwan-al-Khatam
  3. Diwan-al-Barid
  4. Diwan-al-Qudat
Correct Answer: Diwan-al-Kharaj

58. Al-khwaizmi's contributions to was in:

  • Subject:  Generic
  1. Medicine
  2. Physics
  3. Mathematics
  4. Chemistry
Correct Answer: Mathematics

59. Muhammad: A Biography of the Prophet ( PBUU) was written by:

  • Subject:  Generic
  1. Karen Armstrong
  2. Neil Armstrong
  3. Karl Marx
  4. Stephen Leacock
Correct Answer: Karen Armstrong

60. Aurangzeb reign lasted for 49 years from 1658 until his death in:

  • Subject:  Generic
  1. 1700
  2. 1702
  3. 1705
  4. 1707
Correct Answer: 1707

61. Urdu- Hindi Controversy started in:

  • Subject:  Generic
  1. 1967
  2. 1867
  3. 1857
  4. 1900
Correct Answer: 1867

62. Length of Pak- China borders is:

  • Subject:  Generic
  1. 523 Kms
  2. 600 Kms
  3. 456 Kms
  4. 710 Kms
Correct Answer: 523 Kms

63. Sir Syed founded the Muhammadan Educational Conference in:

  • Subject:  Generic
  1. 1880
  2. 1881
  3. 1886
  4. 1889
Correct Answer: 1886

64. Partition of Bengal took place in 1905 under the supervision of:

  • Subject:  Generic
  1. Lord Wavell
  2. Lord Rippon
  3. Lord Curzon
  4. Lord Mew
Correct Answer: Lord Curzon

65. Before Mountbatten who was the viceroy?

  • Subject:  Generic
  1. Lord Wavell
  2. Lord Rippon
  3. Lord Curzon
  4. Lord Mew
Correct Answer: Lord Wavell

66. All India Muslim League came into being in:

  • Subject:  Generic
  1. Aug.1947
  2. 30 Dec. 1906
  3. 20 Dec.1906
  4. 3 Nov.1930
Correct Answer: 30 Dec. 1906

67. The Montagu-Chelmsford Reforms were in:

  • Subject:  Generic
  1. 1911
  2. 1919
  3. 1913
  4. 1924
Correct Answer: 1919

68. Allahabad 1930 address was headed by:

  • Subject:  Generic
  1. Muhammad Ali Jinnah
  2. Allama Iqbal
  3. Liaquat Ali Khan
  4. None of these
Correct Answer: Allama Iqbal

69. Cripps Mission came to India in:

  • Subject:  Generic
  1. 1940
  2. 1942
  3. 1944
  4. 1946
Correct Answer: 1942

70. Architect of 1962 constitution is:

  • Subject:  Generic
  1. Ayub Khan
  2. Z.A. Bhutto
  3. Zia Ul Haq
  4. Pervaz Musharaf
Correct Answer: Ayub Khan

71. Agartala Conspiracy Case opened in:

  • Subject:  Generic
  1. 1968-69
  2. 1962-64
  3. 1980-84
  4. 1985-87
Correct Answer: 1968-69

72. The Prince a 16th-century political treatise by the Italian diplomat and political theorist:

  • Subject:  Generic
  1. Thomas Hoobes
  2. Plato
  3. Aristolie
  4. Niccole Machiavelli
Correct Answer: Niccole Machiavelli

73. Zororaster was a:

  • Subject:  Generic
  1. Artist
  2. Politician
  3. Educationist
  4. Religion Founder
Correct Answer: Religion Founder

74. Rahindranath Tagore became the first non-European to win the Nobel Prize in Literature in:

  • Subject:  Generic
  1. 1922
  2. 1920
  3. 1918
  4. 1913
Correct Answer: 1913

75. Ampere unit of:

  • Subject:  Generic
  1. Pressure
  2. Flow
  3. Heat
  4. Current
Correct Answer: Current

76. Country with the smallest population in the world:

  • Subject:  Generic
  1. America
  2. Vatican City
  3. Kuwait
  4. Nepal
Correct Answer: Vatican City

77. European who opened a sea-based trade route to India:

  • Subject:  Generic
  1. Columbus
  2. John kerry
  3. Sigmud Freud
  4. Vasco da Gama
Correct Answer: Vasco da Gama

78. Headquarter of International Court Of Justice located in:

  • Subject:  Generic
  1. London
  2. New York
  3. Hague
  4. Geneva
Correct Answer: Hague

79. Zulfi Bhutto Of Pakistan was written by:

  • Subject:  Generic
  1. Stanley Wolpert
  2. KB Saeed
  3. Richard Nixon
  4. None of these
Correct Answer: Richard Nixon

80. Michael Saul Dell is associated with:

  • Subject:  Generic
  1. Transport Industry
  2. Computer Industry
  3. Food Industry
  4. Politics of USA
Correct Answer: Computer Industry

81. Vitamin associated citric acid is:

  • Subject:  Generic
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Correct Answer: Vitamin C

82. Bones in human are:

  • Subject:  Generic
  1. 200
  2. 210
  3. 206
  4. 212
Correct Answer: 206

83. OGRA is the regulatory body for our ___________

  • Subject:  Generic
  1. Oil and Gas
  2. IT
  3. Textile
  4. Education
Correct Answer: Oil and Gas

84. John Fitzgerald Kennedy was assassinated in:

  • Subject:  Generic
  1. 1963
  2. 1964
  3. 1965
  4. 1966
Correct Answer: 1963

86. Alter means:

  • Subject:  Generic
  1. Modify
  2. Confidence
  3. Good Result
  4. Bad Impact
Correct Answer: Modify

87. The study of personality has a broad and varied history in:

  • Subject:  Generic
  1. Psychology
  2. Philosophy
  3. Botany
  4. Zoology
Correct Answer: Psychology

88. The proletariat is a term used to describe the class of wage-earners associated with:

  • Subject:  Generic
  1. Marx
  2. Mussolini
  3. Machiavelli
  4. Plato
Correct Answer: Marx

89. Yuan is currency of:

  • Subject:  Generic
  1. Japan
  2. Korea
  3. Malaysia
  4. China
Correct Answer: China

90. اسلام کےسب سے پہلے تعمیر ہونے والی مسجد کون سی تھی؟

  • Subject:  Generic
  1. مسجد قبا
  2. مسجد نبویٰ
  3. مسجد ضرار
  4. مسجد قبلتین
Correct Answer: مسجد قبا

91. رسول اکرمﷺ کی علامت کے دوران کس نے نماز کی امامت کروائ؟

  • Subject:  Generic
  1. ؓحضرت علیؓ
  2. حضرت عثمانؓ
  3. حضرت عمرؓ
  4. حضرت ابوبکرصدیق
Correct Answer: ؓحضرت ابوبکرصدیق

93. جنگ قادسہ کس خلیفہ کے دور خلافت میں لڑئ گئ؟

  • Subject:  Generic
  1. ؓ حضرت ابوبکرؓ
  2. حضرت عمرؓ
  3. حضرت عثمانؓ
  4. حضرت
  5. علی
Correct Answer: حضرت عمرؓ

94. قرآن پاک کی سب سے لمبی کون سی سورتہ ہے؟

  • Subject:  Generic
  1. سورتہ البقرہ
  2. سورتہ العمران
  3. سورتہ الماآدہ
  4. سورتہ الکیف
Correct Answer: سورتہ البقرہ

95. سب سے پہلی الہامی کتاب کا کیا نام یے؟

  • Subject:  Generic
  1. انجیل
  2. زبور
  3. توریت
  4. قرآن کریم
Correct Answer: توریت

96. قرآن پاک کی سب سے چھوٹی کون سی سورتہ ہے؟

  • Subject:  Generic
  1. سورتہ ۱خلاص
  2. سورتہ الکوثر
  3. سورتہ افلق
  4. سورتہ الکافرون
Correct Answer: سورتہ الکوثر

97. سید الشہداء کا لقب کس صحابی کو ملا؟

  • Subject:  Generic
  1. ؓحضرت حمزہؓ
  2. حضرت علیؓ
  3. حضرت امام حسینؓ
  4. حضرت علی اصغر
Correct Answer: حضرت حمزہؓ

98. فتح مبین ‘‘ کسے کہا جاتا ہے ’’ ؟

  • Subject:  Generic
  1. فتح مکہ
  2. غزوہ بدر
  3. غزوہ احد
  4. صلح حد یبییہ
Correct Answer: صلح حد یبییہ

99. قرآن پاک کی آیات مبارکہ کی کل کتنی تعداد ہے؟

  • Subject:  Generic
  1. 113
  2. 1113
  3. 6000
  4. 6666
Correct Answer: 6666

100. نماز خسوف سے کیا مراد ہے؟

  • Subject:  Generic
  1. چاند گرہن کے وقت پڑھی جانے والی نماز
  2. بارش کے لیے پڑھی جانے والی نماز
  3. قرض سے نجات حاصل کرنےکے لیے پڑھی جانے والی نماز
  4. سورج گرہن کے وقت پڑھی جانے والی نماز
Correct Answer: چاند گرہن کے وقت پڑھی جانے والی نماز

102. Red Lake is found in

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. USA
  2. England
  3. France
  4. None of these
Correct Answer: USA

103. What is the function of Logical Unit in a computer

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. To produce result
  2. To perform arithmetic and logic operations
  3. To control flow of information
  4. To store result data
Correct Answer: To perform arithmetic and logic operations

104. Which of the following is not a MS Power Point view?

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. Slide View
  2. Slide Show View
  3. Orientation View
  4. Presentation View
Correct Answer: Orientation View

105. 60 men can do a work in 40 days. How long will it take 40 men to complete the same works?

  • Subject:  MATHEMATIC
  1. 30 days
  2. 29 days
  3. 23 days
  4. 60 days
Correct Answer: 60 days

106. The word "Pakistan

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE


107. The word "Pakistan" was firstly introduced in _________ in 1933.

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Daily Jang
  2. Daily The Mail
  3. Now or Never
  4. Nawa-e-Waqt
Correct Answer: Now or Never

108. Javed Iqbal is Chairman of the

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. Election Commission
  2. National Accountability Bureau
  3. Senate
  4. National Assembly
Correct Answer: National Accountability Bureau

109. The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in the Holy Quran only __________

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Two time
  2. Four time
  3. Six time
  4. Seven time
Correct Answer: Four time

110. Which Prophet of ALLAH had minimum age?

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Hazrat Ibraheem (A.S)
  2. Hazrat Muhammad (S.A.W)
  3. Hazrat Musa (A.S)
  4. Hazrat Eesa (A.S)
Correct Answer: Hazrat Eesa (A.S)

111. ___________ are used to display data.

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. Storage device
  2. Communication devices
  3. Input devices
  4. Output devices
Correct Answer: Output devices

112. Change the Voice of the following sentence. "Have you laughed at them?"

  • Subject:  ENGLISH
  1. Why have you laughed at them?
  2. Have they been laughed at by you?
  3. You have been laughed at by them
  4. The have been laughed at by you
Correct Answer: Have they been laughed at by you?,

113. The latest anti-militancy military operations in Pakistan is titled:

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. Zarb-e-Momin
  2. Zarb-e-Islam
  3. Zarb-e-Azb
  4. Radd ul Fasad
Correct Answer: Radd ul Fasad

114. Correct the sentence by choosing right option for the underlined portion: "I am tired as I am working since morning"

  • Subject:  ENGLISH
  1. I was working
  2. I have been working
  3. I had been working
  4. I will be working
Correct Answer: I have been working

115. Who is the Chief Executive of Islamic republic of Afghanistan?

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. Ashraf Ghani
  2. Abdullah Abdullah
  3. Salahuddin Rabbani
  4. None of these
Correct Answer: None of these

116. Which of the following is the second largest province of Pakistan in terms of Population size?

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. Punjab
  2. Sindh
  3. KPK
  4. Balochistan
Correct Answer: Sindh

117. Which one of the following is a metal?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Gypsum
  2. Mercury
  3. Limestone
  4. Granite
Correct Answer: Mercury

118. How many square meters are in one square Km?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. 1000
  2. 10000
  3. 100000
  4. 1000000
Correct Answer: 1000000

119. Which of the following functions in Microsoft Excel is used to count items in a cell range?

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. COUNT
  2. AVERAGE
  3. SUM
  4. MAX
Correct Answer: COUNT

120. Vaccination was discovered by _________

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Galileo
  2. Edward Jenner
  3. Baird
  4. Roentgen
Correct Answer: Edward Jenner

121. What is the value of x in 3x - 15 - 6 +=0?

  • Subject:  MATHEMATIC
  1. 6
  2. 7
  3. 9
  4. -9
Correct Answer: -9

122. What was the religion of the majority of the Arabs before Islam?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Buddhism
  2. Jewish
  3. Idolatrous
  4. Christianity
Correct Answer: Idolatrous

123. Which Article of the 1973 Constitution relates to National Language of Pakistan?

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. Article 215
  2. Article 251
  3. Article 257
  4. Article 12
Correct Answer: Article 251

124. ________ is the capital of Fiji

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Lime
  2. Suva
  3. Vientiane
  4. None of these
Correct Answer: Suva

125. Which Ghazwa is mentioned in Surah Al-Imran?

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Khyber
  2. Khandaq
  3. Uhad
  4. None of these
Correct Answer: Ghazwa Uhad

126. When was Quaid-e-Azam elected as the President of the First Constituent Assombly?

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. August 11. 1947
  2. August 14. 1947
  3. August 15. 1947
  4. August 18. 1947
Correct Answer: August 11. 1947

127. River Nile flows through which of the following cities?

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Tripoli
  2. Damascus
  3. Cairo
  4. Aden
Correct Answer: Cairo

128. Change the narration: The old lady said to her son, "Is it not your duty to help me in my old age?"

  • Subject:  ENGLISH
  1. The old lady asked her son if it was not his duty to help her in her old age
  2. The old lady asked her son that was it not his duty to help her in her old age
  3. The old lady asked her son if it were not his duty to have helped her in her old age
  4. The old lady had asked her son if it was not his duty to help her in her old age.
Correct Answer: The old lady asked her son if it was not his duty to help her in her old age

129. What does the phrase "Putting the cart before the horse" means?

  • Subject:  ENGLISH
  1. To do something contrary to conventional order
  2. To be ready to go
  3. To do things in correct order
  4. To be over active
Correct Answer: To do something contrary to conventional order

130. In Ms Excel 2016, which of the following can be used to split windows into two?

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. Format > window
  2. View > window > split
  3. Window > split
  4. View > split
Correct Answer: View > window > split

131. The oldest revealed divine book is:

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Tawrat
  2. Zaboor
  3. Injeel
  4. Quran
Correct Answer: Tawrat

132. Which component of computer is also considered as it "Heart"?

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. Monitor
  2. Keyboard
  3. Scanner
  4. Microprocessor
Correct Answer: Microprocessor

133. Which was the first Gulf state who recognized Israel?

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. UAE
  2. Qatar
  3. Bahrain
  4. Oman
Correct Answer: UAE

134. Which of the following Windows do not have start button?

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. Windows Vista
  2. Window 7
  3. Window 8
  4. None of these
Correct Answer: Windows 8

135. To create table of columns and row for statistical or mathematical calculations using spreadsheet, which software is used?

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. excel
  2. Word Pad
  3. Word Perfect
  4. Corel Draw
Correct Answer: Excel

136. In the context of Pakistan's political and Judicial history what does PCO stands for?

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. Pakistan's Courts Ordinance
  2. Provisional Constitutional Order
  3. Pakistan Constitutional Ordinance
  4. Provisional Court Organization
Correct Answer: Provisional Constitutional Order

137. Choose the correct meaning of the idiom: "To fish in troubled waters"

  • Subject:  ENGLISH
  1. To benefit from other people's troubles
  2. To indulge in evil conspiracies
  3. To aggravate the situation
  4. To catch fish in disturbed waters
Correct Answer: To benefit from other people's troubles

138. Which gas present in the Earth's atmosphere can absorb solar ultraviolet radiation?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Oxygen
  2. Ozone
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen
Correct Answer: Ozone

139. Quaid-e-Azam resigned from Congress in the year:

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. 1925
  2. 1922
  3. 1920
  4. 1918
Correct Answer: 1920

140. Rainfall is measured using a

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Salinometer
  2. Rainoscope
  3. Rain gauge
  4. Rainometer
Correct Answer: Rain Gauge

141. Gulbadan Begum was Emperor Humayun's

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Wife
  2. Sister
  3. Concubine
  4. Part of Humayun's court
Correct Answer: Sister

142. Which of the following river flows in Canada?

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Mackenzie River
  2. Nelson River
  3. Fraser River
  4. all of these
Correct Answer: All of these

143. Which part of world is known as "Great Britain of Pacific?"

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Japan
  2. Thailand
  3. USA
  4. Mexico
Correct Answer: Japan

144. Increased level of SGOT/AST in blood is an indication of:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Hepatitis
  2. Myocardial Infarction
  3. Anemia
  4. Tuberculosis
Correct Answer: Hepatitis

145. When no tariffs are imposed on all Imports and exports, it is called:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Preferential Trade
  2. Free Trade
  3. Balance of Trade
  4. Non-Tariff Barriers
Correct Answer: Free Trade

146. Which of the following is considered the deepest lake of the world?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Lake Victoria
  2. Lake Superior
  3. Lake Baikal
  4. Lake Erie
Correct Answer: Lake Baikal

148. ________ is considered the largest Glacier in world located in Antarctica.

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Lambert-Fisher Glacier
  2. Denman Glacier
  3. Gilbert Glacier
  4. None of these
Correct Answer: Lambert-Fisher Glacier

149. The great Book "Al-Itqan fi Uloom Al-Quran" was composed by:

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Muhammad Ali-al-Sabuni
  2. Muhammad Hussain Zahid
  3. Imran Ghazali
  4. Jalal al-Din Suyuti
Correct Answer: Jalal al-Din Suyuti

150. Manama is the capital of which Asian Country?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Loas
  2. Cambodia
  3. Bahrain
  4. Kuwait
Correct Answer: Bahrain

151. Due to geo strategic position no peace is possible in Afghanistan without the active support and co-operation of:

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. India
  2. Iran
  3. Pakistan
  4. China
Correct Answer: Paki

152. Complete the series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, ____________

  • Subject:  MATHEMATIC
  1. 7
  2. 10
  3. 14
  4. 15
Correct Answer: 15

153. Stanley Wolpert is popular due to his biography son:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Sir Winston Churchill
  2. Muhammad Ali Jinnah
  3. John F Kennedy
  4. Benazir Bhutto
Correct Answer: Muhammad Ali Jinnah

154. Angela Markel is the head of which country:

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. France
  2. Germany
  3. Britain
  4. Italy
Correct Answer: Germany

155. Who was the first Pakistani doctor who lost his life due to Covid-19 Infection and was posthumously awarded the Nishan-e-Kashir on 27 March 2020?

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. Muhammad Usama
  2. Usama Riaz
  3. Usman Riaz
  4. Muhammad Usman
Correct Answer: Usama Riaz

156. Why did the USA withdraw from the United Nations Human Rights Council in June 2018?

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. USA believed there was a bias against Israel
  2. USA believed it was a being blackmailed
  3. Human rights is not a priority for USA at the moment
  4. Trump wanted to show USA a ' courageous' nation
Correct Answer: USA believed there was a bias against Israel

157. Choose the correct meaning of the idiom: "One in a blue moon"

  • Subject:  ENGLISH
  1. ONce in a month
  2. By weekly
  3. On rare occasions
  4. Every now and then
Correct Answer: One rare occasions

158. Where is The Pyramids of Giza situated?

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Egypt
  2. Sudan
  3. Congo
  4. South Africa
Correct Answer: Eqypt

159. Which one of the following is a landlocked country?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. UAE
  2. Cuba
  3. Kenya
  4. Nepal
Correct Answer: Nepal

160. The over-cooking of food should be avoided becaused it:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Makes the food difficult to digest
  2. Reduces the nutrition value of food
  3. Increases the nutrition value of food
  4. Makes the food toxic
Correct Answer: Reduces the nutrition value of food

162. Who is the head of Pakistan Atomic Energy Commission?

  • Subject:  PAK AFFAIRS
  1. Muhammad Naeem
  2. Dr. Samar Muabarak Mund
  3. Dr. Salim Ahmad
  4. None of these
Correct Answer: Muhammad Naeem

163. Find the relationship similar to Encourage: Restrict

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Gain Success
  2. Dearth Surplus
  3. Seeing: Relieving
  4. Heart: Soul
Correct Answer: Dearth Surplus

164. Divide 350 into two parts in the way that on exceeds the other by 4:

  • Subject:  MATHEMATIC
  1. 180. 170
  2. 185. 165
  3. 174. 176
  4. 173. 177
Correct Answer: 173. 177

165. The first Mu'adhin (????) of Islam?

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Hazrat Bilal (R.A)
  2. Hazrat Umar (R.A)
  3. Hazrat Usman (R.A)
  4. Hazrat Abu Bakar (R.A)
Correct Answer: Hazrat Bilal (R.A)

166. What are liquids that evaporate quickly, called?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Volatile
  2. Viscous
  3. Evaporative
  4. none of these
Correct Answer: Volatile

167. Panama's capital is:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. San Maguelito
  2. Santiago
  3. Panama City
  4. Quito
Correct Answer: Panama City

168. What is Jobbery?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Robbery performed by previous employee
  2. Looking for a job enthusiastically
  3. Conduct of public business for private gain
  4. Flattery of superiors
Correct Answer: Conduct of public business for private gain

169. Akosombo Dam is constructed on Volta River in _________.

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Niger
  2. Egypt
  3. Ghana
  4. None of these
Correct Answer: Ghana

170. Earth completes one rotation on its axis in _______

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. 23 hours and 30 minutes
  2. 23 hours 56 minutes and 4.9 seconds
  3. 24 hours
  4. 24 hours 1 minute and 10 seconds
Correct Answer: 23 hours 56 minutes and 4.9 seconds

171. Fill in the correct preposition: "I will be ready ______ the time you got here."

  • Subject:  ENGLISH
  1. At
  2. By
  3. Of
  4. On
Correct Answer: By

172. Which of the following Countries recently allowed the women to drive a car alone?

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. Iran
  2. Qatar
  3. UAE
  4. none of these
Correct Answer: None of these

173. In a Windows PC, the shortcut key for redoing the last action in Microsoft Power Point is:

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. CTRL + R
  2. CTRL + Z
  3. CTRL + Y
  4. CTRL + O
Correct Answer: CTRL + Y

174. Look at this series: 58, 52, 46, 40, 34, ___________. What number should come next?

  • Subject:  MATHEMATIC
  1. 26
  2. 28
  3. 30
  4. 32
Correct Answer: 28

175. The 18th Non-Aligned Movement summit Conference was held on 25 & 26 October, 2019, in:

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. Egypt
  2. Brazil
  3. Indonesia
  4. Azerbaijan
Correct Answer: Azerbaijan

176. Which of the following is not a valid Zoom percentage in Excel?

  • Subject:  COMPUTER SCIENCE
  1. 10
  2. 100
  3. 300
  4. 500
Correct Answer: 500

177. Partition of Bangal was annulled under British Monarch

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. King George VI
  2. King George IV
  3. King George V
  4. King George II
Correct Answer: King George V

178. The procedure of shattering the gallstones and kidney stones by shockwaves is called:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. MRI
  2. Kidney Surgery
  3. Angiography
  4. Lithiotripsy
Correct Answer: Lithiotripsy

179. Change the Voice of the following sentence. "Do you know my father?"

  • Subject:  ENGLISH
  1. Is my father known to you?
  2. Did you know my father?
  3. Does my father known to you?
  4. Do you know mine father?
Correct Answer: Is my father known to you?

180. Study of Spiders is called:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Arachnology
  2. Serology
  3. Gerontology
  4. None of these
Correct Answer: Arachnology

181. Ching Ping Dam is located in:

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Japan
  2. China
  3. Thailand
  4. South Korea
Correct Answer: China

183. Lala Lajpat Rai was a favous Punjabi leader associated with:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Dev Samaj
  2. Arya Samai
  3. Unionist Party
  4. All India Muslim League
Correct Answer: Arya Samai

184. Which battle led to the birth of the Khawaarij?

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Battle of Nahrawan
  2. Battle of Kharijites
  3. Battle of Siffin
  4. none of these
Correct Answer: Battle of Siffin

185. Jacob Zuma is the President of

  • Subject:  INTERNATIONAL AFFAIRS
  1. Zimbabwe
  2. Kenya
  3. South Africa
  4. Zambia
Correct Answer: South Africa

186. Hajr-e-Aswad is installed on the wall of Khana Kaaba. What is the meaning of Aswad?

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Holy
  2. Heavenly
  3. Heavy
  4. Black
Correct Answer: Black

187. Salat-e-Khusoof is performed at the occasion of:

  • Subject:  ISLAMIAT
  1. Drought
  2. Flood
  3. Lunar eclipse
  4. Earthquake
Correct Answer: Lunar eclipse

188. WIPO is the abbreviation of:

  • Subject:  ENGLISH
  1. World International Peace Organization
  2. World International Property Organization
  3. World Intellectual Property Organization
  4. Web Intellectual Property Organization
Correct Answer: World Intellectual Property Organization

189. The Diamir-Bhasha Dam is in the preliminary stages of Construction. It is on river:

  • Subject:  GEOGRAPHY
  1. Kabul
  2. Jhelum
  3. Ravi
  4. Indus
Correct Answer: Indus

190. When a gas turns into a liquid the process is called:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Condensation
  2. Evaporation
  3. Deposition
  4. Sulimation
Correct Answer: Condensation

191. The Edhi foundation has the world's largest:

  • Subject:  GENERAL KNOWLEDGE
  1. Volunteers Community
  2. Medical Facility
  3. Food Kitchens
  4. Ambulance Service
Correct Answer: Ambulance Service

193.

  • Subject:  Urdu


194. ???? ????? ? ? ???? ?? ??? ?? ?? ??? ?

  • Subject:  Urdu
  1. ?????? ???? ????? ???
Correct Answer: ???

195. ????? ?? ?? ???? ?? ??? ???? ????? ??? ??????? ?? ??? ?? ???? ??? ?????? ???

  • Subject:  Urdu
  1. ???? ???? ?????? ?????????
Correct Answer: ???

196. ??? ?? ???? ???? ???

  • Subject:  Urdu
  1. ????? ??????? ?? ???? ?????? ????? ??????? ?? ?? ?? ???? ?????? ???? ??????? ?? ???? ?????? ???? ??????? ???? ?? ???? ?????
Correct Answer: ???? ??????? ?? ???? ?????

197. "Charity begins at home" ?? ???? ???? ?? ?????? ?????

  • Subject:  Urdu
  1. ??? ???? ??? ?????? ?? ??? ??? ?? ?? ???? ???? ?????? ???? ???? ??? ?? ???? ????? ??? ??? ?? ???? ?? ???? ????
Correct Answer: ??? ???? ??? ?????

198. ????”?? ?? ???? ?????? ???“

  • Subject:  Urdu
  1. ??? ???? ???? ????? ??? ?????? ??? ?????
Correct Answer: ??? ?????