PPSC PAST PAPER 14


1. Who was the inventor of Mouse?
  1. Douglas Englebart
  2. Ada Lovelace
  3. Charles Babbage
  4. None of these
Correct Answer: Douglas Englebart

2. Name the person, who was exiled to Saint Helena after renowned battle of "Waterloo" in 1815:
  1. Adolf Hitler
  2. Napoleon Bonaparte
  3. Rommel
  4. Hinderburg
Correct Answer: Napoleon Bonaparte

3. CT scan stand for which of the following?
  1. Computed Tomography
  2. Computer Topography
  3. Computed Topography
  4. Computer Tomography
Correct Answer: Computed Tomography

4. Sir Laurence Olivier was an?
  1. Engineer
  2. Actor
  3. Comedian
  4. Politician
Correct Answer: Actor

5. "Kofi Annan" a former Secretary General of U.N.O belonged to:
  1. Tanzania
  2. Kenya
  3. Ghana
  4. Chad
Correct Answer: Ghana

6. Capital of Ghana is:
  1. Harare
  2. Accra
  3. Kinshasa
  4. Banjul
Correct Answer: Harare

7. The country of Ghana was formerly known by what name?
  1. Grain coast
  2. Gold coast
  3. Ivory Coast
  4. Slave coast
Correct Answer: Gold coast

8. Congo is the new name of:
  1. Madagascar
  2. Petograd
  3. Zaire
  4. Cape Canaveral
Correct Answer: Zaire

9. Black pool is:
  1. Mountain
  2. Town
  3. Airport
  4. Strait
Correct Answer: Town

10. Which is biggest fresh water lake in the world?
  1. Chilka Lake
  2. Caspian Lake
  3. Dal Lake Leke Superior
Correct Answer: Lake Superior

11. Which is deepest lake in the world?
  1. Titicaca
  2. Victoria
  3. Baikal
  4. Superior
Correct Answer: Baikal

12. Ural Mountain is in?
  1. England
  2. Turkey
  3. Greece
  4. Russia
Correct Answer: Russia

13. Which country is the 2nd largest oil produecr in he world?
  1. Russia
  2. USA
  3. Kuwait
  4. Saudi Arabia
Correct Answer: Saudi Arabia

14. Bering Strait separated Russia from?
  1. China
  2. USA
  3. Japan
  4. Canada
Correct Answer: USA

15. Oplum War was fought between China and?
  1. French
  2. Portuguese
  3. Indian
  4. British
Correct Answer: British

16. International dateline passes through?
  1. Bering Strait
  2. Strait of Hormuz
  3. Dover Strait
  4. Davis Strait
Correct Answer: Bering Strait

17. Shortest day in Australia will be on?
  1. 25 December
  2. 22 December
  3. 15 June
  4. 21 June
Correct Answer: 21 June

18. Mention the nickname of of atomic bomb that was dropped on Hiroshima in 1945?
  1. Little Boy
  2. Daisy utter
  3. Big Giant
  4. sharp boy
Correct Answer: Little Boy

19. The Traeety of Sevres was signed in?
  1. 1921
  2. 1924
  3. 1920
  4. 1919
Correct Answer: 1920

20. Mustafa Kamal Pasha abolished the Khilafat in?
  1. 1921
  2. 1924
  3. 1926
  4. 1920
Correct Answer: 1924

21. "we the people of United Nation" are the opening word of historical documents?
  1. Human Right Charter
  2. US Charter
  3. UN Charter
  4. UNHCR Charter
Correct Answer: UN Charter

22. Koh-e-Judi is located in?
  1. India
  2. Turkey
  3. Sri Lanka
  4. Iraq
Correct Answer: Turkey

23. Koh-e-Toor is in?
  1. Sinal
  2. Syria
  3. Iraq
  4. Egypt
Correct Answer: Sinal

24. The name of Ceylon changed into Sri Lanka in?
  1. 1965
  2. 1972
  3. 1976
  4. 1974
Correct Answer: 1972

25. 1 yard is equal to?
  1. 0.989
  2. 0.914
  3. 1.125
  4. 1.150
Correct Answer: 0.914

26. 1 BTU is equal to?
  1. 1055
  2. 1075
  3. 1050
  4. 1155
Correct Answer: 1055

27. One Gram of Gold is equal to how many miiligram of gold?
  1. 100mg
  2. 500mg
  3. 1000mg
  4. 10
  5. 000
Correct Answer: 1000mg

28. One Inch is equal to?
  1. 2.5 cm
  2. 2 cm
  3. 2.54 cm
  4. 3.00 cm
Correct Answer: 2.54

29. Normandy is in?
  1. Italy
  2. England
  3. Austria
  4. France
Correct Answer: France

30. Adam's Peak is located in?
  1. Nepal
  2. Iran
  3. Sri Lanka
  4. India
Correct Answer: Sri Lanka

31. If 5X-15=50 the find the value of X?
  1. 15
  2. 17
  3. 13
  4. 11
Correct Answer: 13

32. Oldest Inhabited city in the world is?
  1. Harappa
  2. Mohenjodarro
  3. Damascus
  4. Taxila
Correct Answer: Damascus

33. Oldest monarchy is:
  1. Saudi Arabia
  2. UAE
  3. Japan
  4. Kuwait
Correct Answer: Japan

34. Father of Homeopathy is?
  1. Samuel Hahnemann
  2. Hanemann
  3. Sigmund
  4. Robert DOver
Correct Answer: Samuel Hahnemann

35. The book 'Whealth of Nation' was written by:
  1. John Marshal
  2. Karl Marx
  3. Max Muller
  4. None of these
Correct Answer: None of these

36. Communist Manifesto was originally published in which language?
  1. Greek
  2. Russian
  3. French
  4. German
Correct Answer: German

37. The famous incident of Boston tea party took place in?
  1. 1770
  2. 1765
  3. 1773
  4. 1776
Correct Answer: 1773

38. Ahmad Khan Kharal the famous character of war of independence belong to?
  1. Gogera
  2. Satiana
  3. Jhamra
  4. Cheecha Watni
Correct Answer: Jhamra

39. Faiz Ahmad Faiz imprisoned for his alleged involment in __________conspiracy
  1. Agartala
  2. Lahore
  3. Attock
  4. Rawalpindi
Correct Answer: Rawalpindi

40. "Pride and Prejudice" was written by:
  1. Jane Austen
  2. Thomas Hardy
  3. Agatha Christil
  4. George Orwell
Correct Answer: Jane Austen

41. Cholera is caused by?
  1. Cocci
  2. Virus
  3. Bacteria
  4. None of thes
Correct Answer: Bacteria

42. Which of the following disease is not caused by virus?
  1. Small pox
  2. Pollo
  3. Typhoid
  4. Mumps
Correct Answer: Typhoid

43. Which among of the following is Starch digesting enzyme?
  1. Protease
  2. Lipase
  3. Amylase
  4. None of thes
Correct Answer: Amylase

44. The Cultural Center Of Ghandhara Civilization was situated at presen day in:
  1. Afghanistan
  2. Pakistan
  3. China
  4. UAE
Correct Answer: Pakistan

45. Another name of vitamin C is:
  1. Ascorbic acid
  2. Acetic acid
  3. Citric acid
  4. Lysozyme
Correct Answer: Ascorbic acid

46. Which is used as a moderator in atomic reactor?
  1. Water
  2. Uranium
  3. Platinum
  4. Heavy water
Correct Answer: Heavy water

47. Guava is a rich source of:
  1. Vitamin C
  2. Vitamin D
  3. Vitamin A
  4. Calcium
Correct Answer: Vitamin C

48. "Conversation with Myself" was written by?
  1. Barak Obama
  2. Nelson Mandela
  3. Tony Blair
  4. None of these
Correct Answer: Nelson Mandela


50. Which is the hottest planet in the Solar system?
  1. Jupiter
  2. Mercury
  3. Uranus
  4. Venus
Correct Answer: Venus

51. Plato was__________ of Aristotle.
  1. Student
  2. Son
  3. Son-in-law
  4. Teacher
Correct Answer: Teacher

52. Quaid-e-Azam joined Muslim league in
  1. 1913
  2. 1914
  3. 1911
  4. 1916
Correct Answer: 1913

53. The Jallianwala massacre took place in:
  1. April 1919
  2. December 1919
  3. April 1921
  4. April 1920
Correct Answer: April 1919

54. Jallianwala Bagh is located in:
  1. Lahore
  2. Delhi
  3. Lucknow
  4. Amritsar
Correct Answer: Amritsar

55. First Noble prize in physics was awarded to?
  1. Prlestly
  2. Roentgen
  3. Madam Curie
  4. Alexander Fleming
Correct Answer: Roentgen

56. Which of the following is ancient Wonder of the world?
  1. Effile Tower
  2. Taj Mahal
  3. Lighthouse of Alexanderia
  4. None of these
Correct Answer: Lighthouse of Alexanderia


58. If X=28 and Y=51, then(X+Y)+(X-Y)=?
  1. 53
  2. 56
  3. 59
  4. 61
Correct Answer: 56

59. Who was the inventor of printing press?
  1. Johannes Gutenberg
  2. Louis Pasteur
  3. Oliver Cromwell
  4. St. Augustine
Correct Answer: Johannes Gutenberg

60. Yen is the currency of:
  1. France
  2. Denmark
  3. Italy
  4. Sweden
Correct Answer: Italy


62. Which of the following District of Balochistan contains huge deposit of copper;
  1. Loralal
  2. Sibbi
  3. Khuzdar
  4. Chaghi
Correct Answer: Chaghi

63. Kachura Lake is situated in:
  1. Gilgit
  2. Kaghan Valley
  3. Baltistan
  4. None of these
Correct Answer: Baltistan

64. Patella is present in?
  1. Skull
  2. Thorax
  3. Knee
  4. Elbow
Correct Answer: Knee

65. Working boundary is a boundary between
  1. Indian Held Kashmir and Azad Kashmir
  2. India and Pakistan
  3. Indian Held Kashmir and Pakistan
  4. Azad Kashmir and Pakistan
Correct Answer: India and Pakistan

66. URL is an abbreviation of:
  1. Uniform Room Locator
  2. Universal Resource Locator
  3. Universal Room Locator
  4. Uniform Resource Locator
Correct Answer: Uniform Resource Locator

67. What does RAM in a computer stand for?
  1. Read and Memorize
  2. Random Access Memory
  3. Random Access Module
  4. Random Access Modem
Correct Answer: Random Access Memory

68. Wife of Bill Gate is CEO of Gates Foundation, what is the name of her wife?
  1. Ivana
  2. Melinda
  3. Milane
  4. None of these
Correct Answer: Melinda

69. The length of Siachen Glacier is _______ mile.
  1. 56
  2. 47
  3. 49
  4. None of these
Correct Answer: 49

70. Persecution of Rohingiya Muslim in which state of?
  1. Kaylin
  2. Rakhine
  3. Kachin
  4. None of these
Correct Answer: Rakhine

71. Khad' is the intelligence of:
  1. Iraq
  2. Afganiztan
  3. Egypt
  4. Russia
Correct Answer: Afghanistan

72. The National Bird of Pakistan is:
  1. Chukkor
  2. Pigeon
  3. Eagle
  4. Parrot
Correct Answer: Chukkor

73. Aab-e-Hayat was written by;
  1. Muhammad Hussain Azad
  2. Nazir Ahmad
  3. Allama Iqbal
  4. Sir Syed Ahmad Khan
Correct Answer: Muhammad Hussain Azad

74. Silicon valley is located in;
  1. New York
  2. Florida
  3. Mexico
  4. California
Correct Answer: California

75. The only Hindu State " In the World is;
  1. Sri Lanka
  2. Nepal
  3. Bhutan
  4. India
Correct Answer: Nepal

76. The Nobel prize for economics was introduced in
  1. 1969
  2. 1986
  3. 1990
  4. 1987
Correct Answer: 1969

77. Malabar is the old name of ?
  1. Chennai
  2. Madras
  3. Mumbai
  4. Calcutta
Correct Answer: Madras

78. If the mood of person swings from normal to extreme behavior is due to?
  1. Autism
  2. Schizophrenia
  3. Bipolar disorder
  4. Epilepsy
Correct Answer: Bipolar disorder

79. Noval " War and Peace" written by:
  1. Leo Tolstoy
  2. Tito
  3. Shelly
  4. Shakespeare
Correct Answer: Leo Tolstoy

80. Most powerful hurricane to hit the Caribbean in September 2017 was?
  1. Maria
  2. Katrina
  3. Irma
  4. None of these
Correct Answer: Irma

81. Neutron was discovered by:
  1. Newton
  2. Priestly
  3. James Chadwick
  4. Franklin
Correct Answer: James Chadwick

82. During the process of photosynthesis,plant releases the
  1. Carbon
  2. Oxygen
  3. Nitrogen
  4. Ammonia
Correct Answer: Oxygen

83. Hujjatullah-ll-Baligha was written by
  1. Shah Ismail
  2. Haji ShariatUllah
  3. Syed Ahmad Shaheed
  4. Shah Wali Ullah
Correct Answer: Shah Wali Ullah

84. An example of hereditary disease is:
  1. Polio
  2. Hemophilia
  3. Cholera
  4. Typhoid
Correct Answer: Hemophilia

85. Shape of Milky Way Galaxy is:
  1. Rectangular
  2. Spiral
  3. Elliptical
  4. Circular
Correct Answer: Spiral


87. What is the height of K2?
  1. 6611 Meters
  2. 8611 Meters
  3. 7611 Meters
  4. 9611 Meters
Correct Answer: 8611 Meters


89. Name of the biggest barrage if the Pakistan?
  1. Sukhar Barrage
  2. Taunsa Barrage
  3. Guddu Barrage
  4. Ghulam Muhammad Barrage
Correct Answer: Sukhar Barrage

90. If you have"Caries"then which doctor should be consulte/d
  1. Dermatologist
  2. Orthopedist
  3. Dentist
  4. Neurologist
Correct Answer: Dentist

91. The average weight of human heart is:
  1. 250 gm
  2. 300 gm
  3. 350 gm
  4. 400 gm
Correct Answer: 300 gm

92. Sharm-el-Sheikh is the name of:
  1. Airport of Iran
  2. Egyptian Seaport
  3. A Mountain
  4. None of these
Correct Answer: Egyptian Seaport

93. LNG stand for?
  1. Liquefied Natural Gas
  2. Liquid Natural Gas
  3. Liquid Natural Gas
  4. none of these
Correct Answer: Liquefied Natural Gas

94. The Statue of liberty was presented to the United States by the people of:
  1. Britain
  2. Germany
  3. Canada
  4. France
Correct Answer: France

95. Habsha is the old name of:
  1. Ethiopia
  2. Uganda
  3. Kenya
  4. Tanzania
Correct Answer: Ethiopia

96. Break bone fever is communicated by a mosquito;it is another name of:
  1. Dengue
  2. Malaria
  3. Epilepsy
  4. All of these
Correct Answer: Dengue

97. Katas Raj Temple is in?
  1. Jhelum
  2. Chakwal
  3. Lahore
  4. Attock
Correct Answer: Chakwal

98. Amnesia is related to:
  1. Sleeping Sickness
  2. Loss of sight
  3. Loss of hearing
  4. Loss of memory
Correct Answer: Loss of memory


100. Rakh Ghulaman Livestock farm is in?
  1. Okara
  2. Sahiwal
  3. Bhakkar
  4. Mianwali
Correct Answer: Bhakkar