eCareers

PPSC PAST PAPER 25


1. The first battle of Panipat was fought between:
  1. Alexander and Porus
  2. Babar and Ibrahim Lodhi
  3. Babar and Rana Sanga
  4. Humayun and Sher Shah Suri
Correct Answer: Babar and Ibrahim Lodhi

2. India tested its first Nuclear device on:
  1. 15 May 1972
  2. 18 May 1974
  3. 11 May 1998
  4. 20 May 1999
Correct Answer: 18 May 1974

3. HDI ( Human Development Index ) as an indicator of the well-being a Country.was the brain child of:
  1. Amartya Sen
  2. Javier Pere de Guellar
  3. Adam Smith
  4. Mahbub-ul-Haq
Correct Answer: Mahbub-ul-Haq

4. Zimbabwe was earlier Know as:
  1. Southern Rhodesia
  2. Gold Coast
  3. Burkina Faso
  4. Belgian Cango
Correct Answer: Southern Rhodesia

5. News agency of Malaysia:
  1. MAD
  2. WAM
  3. Bernama
  4. Interfax
Correct Answer: Bernama

6. Wullar Lake is a source of:
  1. Jhelum
  2. Chenab
  3. Indus
  4. Kabul
Correct Answer: Jhelum

7. "Khaki Shadows" book was written by:
  1. S.M.Bruke
  2. Mansoor A Shah
  3. K .M. Arif
  4. Kamal Ahamed
Correct Answer: K. M. Arif

8. Nobel Peace Prize 2004 was awarded to "Wangari Maathai" of:
  1. Uganda
  2. Kenya
  3. South Africa
  4. Nigeria
Correct Answer: Kenya

9. What is old name of Bin Qasim?
  1. Cambalpur
  2. Gaddomi
  3. Mansoora
  4. Upper Volta
Correct Answer: Upper Volta

10. Which one of the following is not a 'Cash Crop'?
  1. Cotton
  2. Wheat
  3. Sugar Cane
  4. None of these
Correct Answer: Wheat

11. Where Quaid-e-Azam stayed during his last illness in 1948?
  1. Hanna Lake
  2. Kohlu
  3. Ziarat
  4. Makran
Correct Answer: Ziarat

12. Which is the oldest hydroelectricity project in Pakistan?
  1. Mangla
  2. Tarbela
  3. Warsak
  4. Malakand Dargai
Correct Answer: Malakand Dargai

13. Under Indus Water Treaty which rivers were given to India?
  1. Ravi and Beas
  2. Ravi.Beas and Sutluj
  3. Sutluj and Ravi
  4. Indus.Jhelum and Cheenab
Correct Answer: Ravi.Beas and Sutluj

14. 'Land of Maple Leaf'is the nickname of:
  1. New York
  2. Mexico
  3. London
  4. Canada
Correct Answer: Canada

15. Which Country is 'Sick Man of the Europe'?
  1. Turkey
  2. Myanmar
  3. Russia
  4. Germany
Correct Answer: Turkey

16. "Doma" is the Parliament of the Country?
  1. Russia
  2. France
  3. Germany
  4. Britain
Correct Answer: Russia

17. The highest peak of Hindu Kush range is:
  1. Tirich Mir
  2. Nanga Parbat
  3. K-2
  4. Rakaposhi
Correct Answer: Tirich Mir

18. Burkina Faso is the new name of:
  1. Lower Volta
  2. Rhodesia
  3. Burma
  4. Upper Volta
Correct Answer: Upper Volta

19. Under Indus Water Treaty the rivers given to Pakistan are:
  1. Indus Jhelum and Chenab
  2. Indus and Jhelum
  3. Ravi and Beas
  4. None of these
Correct Answer: Indus Jhelum and Chenab

20. Warsak Dam is located on:
  1. River Kabul
  2. River Karam
  3. River Gormal
  4. River Bera
Correct Answer: River Kabul

21. International Anti-Corruption day is observed on:
  1. 6th December
  2. 8th December
  3. 5th December
  4. 9th December
Correct Answer: 9th December

22. Hina Lake Situated in:
  1. Peshawar
  2. Quetta
  3. Murree
  4. Kaghan
Correct Answer: Quetta

23. 'Dalal Street 'is situated in:
  1. USA
  2. Mumbai
  3. France
  4. Australia
Correct Answer: Mumbai

24. Which is the biggest earth filled dam of Pakistan?
  1. Tarbela
  2. Mangla
  3. Hub
  4. None of these
Correct Answer: Tarbela

25. Balloki Headworks was built on the river:
  1. Ravi
  2. Sutluj
  3. Bias
  4. Jhelum
Correct Answer: Ravi

26. Fort William College was establish at Calcutta in:
  1. 1799
  2. 1789
  3. 1800
  4. 1803
Correct Answer: 1800

27. Shalimar Garden is located in the city of:
  1. Lahore
  2. Karachi
  3. Peshawar
  4. Quetta
Correct Answer: Lahore

28. Badshahi Mosque was built in:
  1. 1670
  2. 1673
  3. 1676
  4. 1678
Correct Answer: 1673

29. First Martial Law was imposed on:
  1. October !958
  2. August 1958
  3. June 1958
  4. April 1958
Correct Answer: October !958

30. Which of the following is the correct group of Kharif Crops:
  1. Rice.Millet. Maize. Cotton
  2. Jowar. Bajra. Rice. Cotton. Jute. Gram
  3. Groundnut. Bajra. Barley. Sorghum. Wheat
  4. None of these
Correct Answer: Groundnut. Bajra. Barley. Sorghum. Wheat

31. Where is the Headquarters of the Amnesty International?
  1. New York
  2. London
  3. Paris
  4. Geneva
Correct Answer: London

32. Headquarter of International Finance Corporation (IFC) is located in:
  1. New York
  2. Washington
  3. Geneva
  4. None of these
Correct Answer: Washington

33. When Commonwealth was Established?
  1. 1931
  2. 1932
  3. 1947
  4. 1926
Correct Answer: 1931

34. Name of the Secretary- General Commonwealth:
  1. Lord George Byron
  2. Dag Hammar Skjold
  3. Roger Smirh
  4. Kammalesh Sharma
Correct Answer: Kammalesh Sharma

35. Which of the President of USA was involved in Watergate Scandal?
  1. Richard M Nixon
  2. Ronald Reagon
  3. George Reagon
  4. Johnson
Correct Answer: Richard M Nixon

36. Who is the only person to win the two Nobel Prize for Peace and Chemistry?
  1. Bertrand Russel
  2. Romain Rolland
  3. Erns.Ludwig
  4. Dr.Linus Pauling
Correct Answer: Dr.Linus Pauling

37. Michelangelo was famous artist and painter of:
  1. Spain
  2. Italy
  3. Netherlands
  4. France
Correct Answer: Italy


39. What is the length of Peshawar to Karachi railway route?
  1. 1605 Km
  2. 1661 Km
  3. 1681 Km
  4. 1725 Km
Correct Answer: 1681 Km

40. The first Nuclear Power plant was set up in Karachi in:
  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973
Correct Answer: 1972

41. Which is the highest mountain peak of the world?
  1. Mountain Everest
  2. K2
  3. Nanaga Parbat
  4. None of these
Correct Answer: Mountain Everest

42. Which is the largest river of the Asia?
  1. Yangtze Kiang
  2. Indus
  3. Hawang Ho
  4. Ob
Correct Answer: Yangtze Kiang

43. Which is the largest river of the Africa?
  1. Lena
  2. Niger
  3. Cango
  4. Nile River
Correct Answer: Nile River

44. Which is the longest river of the North America?
  1. Mississippi
  2. Amazon
  3. Niger
  4. Lena
Correct Answer: Mississippi

45. How much electricity is being generated by Karachi Nuclear Power Plant (KANNUP)?
  1. 137 MW
  2. 195 MW
  3. 172 MW
  4. None of these
Correct Answer: 137 MW

46. One nautical mile per hour is equal to --------------knots?
  1. 1.25 knots
  2. 1.5 knots
  3. 1.75 knots
  4. 1 knots
Correct Answer: 1 knots

47. Where is the Red Square Situated?
  1. Kashmir
  2. Moscow
  3. China
  4. New York
Correct Answer: Moscow

48. The Capital of Chechnya is:
  1. Colombo
  2. Islamabad
  3. Washington
  4. Grozny
Correct Answer: Grozny

49. The second atom bomb was dropped on Nagasaki on:
  1. Aug 6.1914
  2. Aug 9.1945
  3. Aug 6.1943
  4. Aug 9.1943
Correct Answer: Aug 9.1945

50. Salat-e-Istasqa is performed at the occasion of:
  1. Shortage of rain
  2. Solar eclipse
  3. Fear
  4. War
Correct Answer: Shortage of rain

51. Name the prayers in which there is no change in Farz Raka'ats in case of Qasr?
  1. Fajr
  2. Maghrib
  3. Witr
  4. All oh these
Correct Answer: All of these

52. Name the first Muslim who recite the Quran loudly:
  1. Hazrat Abdullah bin Masood
  2. Hazrat Abu Bakr
  3. Hazrat Zaid bin Haris
  4. Hazrat BIllal bin Rubbah
Correct Answer: Hazrat Abdullah bin Masood


54. Maulana Muhammad Ali johar issued "Hamdard" Urdu newspaper in:
  1. 1913
  2. 1914
  3. 1915
  4. 1916
Correct Answer: 1913

55. when was the Constitution of 1973 enforced?
  1. 10th April. 1973
  2. 14th August. 1973
  3. 10th March. 1973
  4. 10th August. 1973
Correct Answer: 14th August. 1973

56. Kingdom of Khwarzim was destroyed in 1218-20 AD?
  1. Halaku Khan
  2. Changaiz Khan
  3. Temur Lung
  4. Qublai Khan
Correct Answer: Changaiz Khan

57. Every prayer is preceded by an Azaan with the exception of:
  1. Eid-Ul-Fitr
  2. eid-ul-Ashaa
  3. Funeral prayer
  4. All of these
Correct Answer: All of these

58. Which of the following is the icy continent?
  1. Greenland
  2. Antarctica
  3. Australia
  4. None of these
Correct Answer: Antarctica

59. Name of the person who discovered Australia?
  1. Henry Hudson
  2. William Janszoon
  3. Sebastain Cabot
  4. None of these
Correct Answer: William Janszoon

60. The length of the Suez Canal is approximately:
  1. 110 Km
  2. 150 Km
  3. 170 Km
  4. 125 Km
Correct Answer: 170 Km

61. Which is the largest river of Asia?
  1. Yangtze Kiang
  2. Indus
  3. Hawang Ho
  4. Ob
Correct Answer: Yangtze Kiang

62. Which is the longest river of the World?
  1. Lena
  2. Niger
  3. Cango
  4. Nile River
Correct Answer: Nile River

63. FIR stand for:
  1. First Information Report
  2. Final Information Report
  3. Fundamental Information Report
  4. Final Information Report
Correct Answer: First Information Report

64. Which day is observed on 7 December?
  1. Civil Aviation Day
  2. Disarmament
  3. Cultural Day
  4. Postal Day
Correct Answer: Civil Aviation Day

65. The Great Bear Lake is situated in:
  1. Canada
  2. Siberia
  3. North America
  4. None of these
Correct Answer: Canada

66. Which of the following is the first man who Successfully climbed MT.Everest in 1953?
  1. Junko Taibei
  2. Fran Fipps
  3. Valentina
  4. Karolena Mikkelsen
Correct Answer: Junko Taibei

67. Who was the first man to sail round the world?
  1. Ferdinand Magellan
  2. John Maynard
  3. Ernst Schumaher
  4. Milton Friedman
Correct Answer: Ferdinand Magellan

68. Who is the Writer of the book "My Experiments with Truth"?
  1. Mahatma Gandhi
  2. Paul Kennedy
  3. Zulifqar Ali Bhutto
  4. None of these
Correct Answer: Mahatma Gandhi

69. "Origin of Species "was written by:
  1. J.M.Barrie
  2. Charles Darwin
  3. G.B. Shaw
  4. Jane Bunyan
Correct Answer: Charles Darwin

70. Who built Shalimar Garden?
  1. Shah Jahan
  2. Babar
  3. Kam Khan
  4. Akbar
Correct Answer: Shah Jahan

71. Name the first President of Pakistan.
  1. Ghulam Muhammad
  2. Iskandar Mirza
  3. Muhammad Ali Bogra
  4. Quaid-e-Azam
Correct Answer: Iskandar Mirza

72. The 2012 Olympic Games are scheduled to be held at:
  1. London
  2. New York
  3. Seoul
  4. Tokyo
Correct Answer: London

73. Who was first Captain of Pakistan Cricket Team?
  1. Fazal Mehmood
  2. Wazir Ali
  3. Hafeez Kardar
  4. Hanif Muhammad
Correct Answer: Hafeez Kardar

74. Kala Kahar Lake is situated in:
  1. Kirthar Range
  2. Salt Range
  3. Koh-e-Sufaid Range
  4. None of these
Correct Answer: Salt Range

75. Hub Lake is situated near:
  1. Quetta
  2. Peshawar
  3. Karachi
  4. Gomal
Correct Answer: Karachi

76. Who was first President of Chinese Republic?
  1. Junko Tabar
  2. Dr. Sun Yat San
  3. Mao Tse-Tung
  4. None of these
Correct Answer: Dr. Sun Yat San

77. Who united all the Sikh and Founded a Kingdom in the Punjab?
  1. Guru Nanak
  2. Guru Gobind Singh
  3. Ranjit Singh
  4. Guru Tegh Bahadur
Correct Answer: Ranjit Singh

78. "Ajodhanpur" is the old name of:
  1. Jakababad
  2. Attock
  3. Pakpattan
  4. Lahore
Correct Answer: Pakpattan

79. What is the name of Sahiwal City:
  1. Montgomery
  2. Lawrencepur
  3. Lyallpur
  4. Lahore
Correct Answer: Montgomery

80. Which is world's oldest religion?
  1. Hinduism
  2. Islam
  3. Christianity
  4. Judaism
Correct Answer: Hinduism

81. Kashmir Black Day is Observed on:
  1. February 5
  2. July 13
  3. October 24
  4. October 27
Correct Answer: October 27

82. Anatolia is the news agency of:
  1. Romania
  2. England
  3. U.S.A
  4. Turkey
Correct Answer: Turkey

83. Where the Noor Mahal is Located?
  1. Bahawalnagar
  2. Uch Sharif
  3. Bahawalpur
  4. None of these
Correct Answer: Bahawalpur

84. Where Gulzar Mahal, Bahawalgarh and Daulat Khana are Situated?
  1. Multan
  2. Lahore
  3. Bahawalpur
  4. Fort Abbas
Correct Answer: Bahawalpur

85. In Southern Punjab there is only one hill station. What is its name?
  1. Rohtas Fort
  2. Fort Munro
  3. Attock Fort
  4. Fort Abbas
Correct Answer: Rohtas Fort

86. Sher Shah 's real name was?
  1. Farid Khan
  2. Hemu
  3. Faizi
  4. Bahadur
Correct Answer: Farid Khan

87. The Capital of the Mughal Empire was Shifted from Agra to Dehli by?
  1. Shah Jahan
  2. Jahangir
  3. Aurangzeb
  4. Humayun
Correct Answer: Shah Jahan

88. Which Country is also called Land of Protease?
  1. South Africa
  2. Switzerland
  3. Angola
  4. None of these
Correct Answer: South Africa

89. Which country is called the 'Cockpit of Europe'?
  1. South-hall
  2. Banglore
  3. Belgium
  4. Berlin
Correct Answer: Belgium

90. Eduskunta is the parliament of which Country?
  1. Sweden
  2. Finland
  3. Netherlands
  4. Hungary
Correct Answer: Finland

91. Mountain Everest 's height is 29,035 ft what is the its height in meters?
  1. 8594 meters
  2. 8291 meters
  3. 8850 meters
  4. 8926 meters
Correct Answer: 8850 meters

92. What is the third largest mountain peak in the world?
  1. Kanchenjunga
  2. Makalu
  3. Cho Oyo
  4. Lhotse
Correct Answer: Kanchenjunga

93. صلح حدیبیہ کا معا ہدہ سن 6 ہجری میں کس نے تحریر کیا؟
  1. ؓحضرت علیؓ
  2. حضرت عمر فاروقؓ
  3. حضرت عثمان غنیؓ
  4. حضرت عبداللہ بن سہیل
Correct Answer: حضرت علیؓ

94. Who was the first women to climb Everest?
  1. Junko Taibei
  2. Fran Fipps
  3. Valentina
  4. Karolena Mikkelsen
Correct Answer: Junko Taibei