PPSC Past Paper 2




3. servile is the opposite of:
  1. puerile
  2. futile
  3. haughty
  4. foul
Correct Answer: Haughty



6. The first president of Palestinian Authority Yasir Arafat died on:
  1. 11th September 2006
  2. 9th November 2001
  3. 12 December 2007
  4. 11th November 2004
Correct Answer: 11th November 2004

7. Which vitamin is provide by sunlight to the body?
  1. vitamin A
  2. vitamin B
  3. vitamin C
  4. vitamin D
Correct Answer: vitamin D

8. The imaginary line of zero degree longitude which passes through Greenwich is called:
  1. Meridian
  2. Equator
  3. Tropics of Cancer
  4. Tropics of capricorn
Correct Answer: Meridian

9. The famous book of "East of Eden" is the work of:
  1. John Steinback
  2. R.W. Emerson
  3. Bertrand Russell
  4. Earnest Hemingway
Correct Answer: John Steinback


11. Sui generis is a latin term of:
  1. Unique
  2. Generous
  3. Sui gas
  4. Common
Correct Answer: Unique

12. The strait of hormuz fall between:
  1. UAE and Oman
  2. Iran and Iraq
  3. Iran & Oman and UAE
  4. UAE and Qatar
Correct Answer: Iran & Oman and UAE

13. The number of working children according to ILO estimate in developing countries is:
  1. 80 Million
  2. 300 Million
  3. 250 Million
  4. 320 Million
Correct Answer: 320 Million

14. Which one of the following statement false?
  1. Unenforceable "means that no remedy for breach of convention
  2. The laws of constitution are enforceable in the courts
  3. The convention of the constitution are building political rules which are not enforceable in the court
  4. Constitution convention are not binding on anyone
Correct Answer: Constitution convention are not binding on anyone

15. Which one of the following statement is false?
  1. The legislative function is primarily responsible
  2. for making
  3. unmaking and amending the law
  4. The executive function gives effects to end enforces the law
  5. the primary judicial function is to interpret and apply the law resolve disputes provide remedies and determine punishments when the law is breached
Correct Answer: The legislative function is inferior to the judicial function of government

16. In torts, the principle "Restitutio and Integrum" means
  1. Compensation for damages
  2. Restoration to original condition
  3. Restriction on integration
  4. None of these
Correct Answer: Restoration to original condition

17. "Southern Cross" which constellation found in the southern region of the night sky consist mainly of:
  1. Seven Stars
  2. Three Stars
  3. Five Stars
  4. None of these
Correct Answer: Five Stars

18. Sylhet District at the time of partition was part of the Province of:
  1. Bengal
  2. Assam
  3. Bihar
  4. united Province
Correct Answer: Assam

19. yangtze River does not pass through which countries:
  1. Mongolia
  2. Thailand
  3. Taiwan
  4. All of these
Correct Answer: All of these

20. Euphonious is the opposite of:
  1. Strident
  2. Lethargic
  3. Literary
  4. Merry
Correct Answer: Strident

21. The incan civilization flourished in:
  1. South America
  2. North America
  3. Australia
  4. Indonesia
Correct Answer: South America

22. The largest city by population in the Great lakes region is:
  1. Toronto
  2. Montreal
  3. Chicago
  4. Detroit
Correct Answer: Chicago

23. An ordinary mobile phone communicates by using
  1. Sound Waves
  2. Micro Waves
  3. Radio Waves
  4. UV Waves
Correct Answer: Radio Waves

24. Stock indices at Tokyo are know by their popular name of:
  1. Dow Jones
  2. Hang Seng
  3. Nikkei
  4. FTSE
Correct Answer: Nikkei

25. Annuity is:
  1. A sum of money received on a regular basis as one of a series fixed
  2. A financial product designed to pay out a stream of payment to the holder at a later point in line
  3. Both (A) and (B)
  4. Annual payment dues
Correct Answer: A sum of money received on a regular basis as one of a series fixed

26. Hobson's choice:
  1. Giving no chance at all
  2. To make the test choice
  3. To make the worst choice
  4. To settle for a compromise
Correct Answer: Giving no chance at all

27. Hobson's choice:
  1. Giving no chance at all
  2. To make the test choice
  3. To make the worst choice
  4. To settle for a compromise
Correct Answer: Giving no chance at all



30. A voucher may be:
  1. Payment of bill
  2. Wages sheet
  3. Bank Receipt
  4. All of These
Correct Answer: All of These

31. Kyoto protocol talks about:
  1. Employment
  2. Pollution
  3. Agriculture
  4. None of these
Correct Answer: Pollution

32. What was the name of libyan king by colonel Gadhafi in 1969?
  1. King Abdullah
  2. King Idris
  3. King Saud
  4. King Sadaat
Correct Answer: King Idris

33. Who said "where wealth accumulates,men decay"
  1. Abraham lincoln
  2. winstone churchill
  3. Gold Smith
  4. Roosevelt
Correct Answer: Gold Smith

34. What is meant by "laissez-fair?
  1. Mixed economy
  2. Non interference of govt.in economic affairs
  3. Controlled economy
  4. None of these
Correct Answer: Non interference of govt.in economic affairs

35. Baikal lake is situated in:
  1. Kazakhstan
  2. Russia
  3. USA
  4. Angola
Correct Answer: Russia

36. The Arab league was formed in:
  1. Cairo
  2. jeddah
  3. Tehran
  4. Riyadh
Correct Answer: Cairo


38. The country having the highest GDP in the world?
  1. Qatar
  2. Luxembourg
  3. Singapore
  4. Kuwait
Correct Answer: Qatar

39. "Brazuca" is the name of:
  1. The standered shoulder-fired anti-tank weapon of US Army
  2. A man-portable recoilless anti-tank rocket launcher weapon of US Army
  3. The official match ball of FIFA world cup 2014
  4. A brass musical instrument incorporating a telescopic tubing
Correct Answer: The official match ball of FIFA world cup 2014

40. For how many year did "Nelson Mandela" in prison?
  1. 27 Year
  2. 37 Year
  3. 17 Year
  4. 10 Year
Correct Answer: 27 Year

41. When the stock market is going down, it is called:
  1. Bearish
  2. Bullish
  3. Crashing
  4. Slumberous
Correct Answer: Bearish

42. Decibel is a unit used for:
  1. Speed of light
  2. Intensity of sound
  3. intensity of heat
  4. None of these
Correct Answer: Intensity of sound

43. The element required for solar energy conversion is:
  1. Silicon
  2. Germanium
  3. Uranium
  4. Selenium
Correct Answer: Silicon


45. Which of the following approaches says that ethical issues should be judged on the basis of some universal code:
  1. Deontological
  2. Ethical Skepticism
  3. Utilitarianism
  4. Narcissism
Correct Answer: Deontological

46. Literally the word ethics stand for:
  1. Understanding Human Nature
  2. Study of Morality
  3. Properties of chemical substances
  4. Both (A) and (B)
Correct Answer: Study of Morality


48. The hottest planet is:
  1. Mercury
  2. Venus
  3. Jupiter
  4. saturn
Correct Answer: Venus


50. which of the following events occured first in history:
  1. American war of independence
  2. Russian Revolution
  3. French Revolution
  4. Chinese Revolution
Correct Answer: American war of independence

51. The famous painting "Sunflower" was done by:
  1. Micheal Angelo
  2. Van Gogh
  3. Pablo Picasso
  4. Leonardo de Vinci
Correct Answer: Van Gogh

52. Economic crises 1930s originated in:
  1. France
  2. Brazil
  3. USA
  4. Russia
Correct Answer: USA

53. The headquarters APEC ( Asia Pacific Economic Corporation ) is in:
  1. China
  2. Japan
  3. Malaysia
  4. Singapore
Correct Answer: Singapore

54. Which country is included in "Horn of Africa"?
  1. Egypt
  2. Sudan
  3. Somalia
  4. Kenya
Correct Answer: Somalia

55. Which of the following country is located in "Levant" region?
  1. Iran
  2. France
  3. Iraq
  4. Syria
Correct Answer: Syria

56. "Thomas Cup"is giving in the game of:
  1. Lawn Tennis
  2. Golf
  3. Table Tennis
  4. Badminton
Correct Answer: Badminton

57. Who is the Length of "Great Wall of China:?
  1. 2400 kms
  2. 2600 kms
  3. 3200 Kms. 3400 Kms
Correct Answer: 3400 Kms

58. ASEAN was formed in:
  1. 1965
  2. 1960
  3. 1967
  4. 1965
Correct Answer: 1967

59. Who is called the "Father of French Revolution"?
  1. Thomas Hobbes
  2. Rousseau
  3. Francis Bacon
  4. Montesquieu
Correct Answer: Rousseau

60. "Divine Comedy" was written by:
  1. Gibbon
  2. Goethe
  3. Dante
  4. Milton
Correct Answer: Dante

61. Which one of the following scientists is known as father of astronomy?
  1. Einstein
  2. Copernicus
  3. Archimedes
  4. Newton
Correct Answer: Copernicus

62. In France, the Bastille Day is celebrate on:
  1. 14 May
  2. 14 June
  3. 14 July
  4. 14 August
Correct Answer: 14 July

63. The " Swaythling Cup" is related to the game of:
  1. Badminton
  2. Tennis
  3. Volleyball
  4. Table Tennis
Correct Answer: Table Tennis

64. In 1774 Oxygen was discovered by:
  1. Newton
  2. Priestly
  3. Faraday
  4. B.Franklin
Correct Answer: Priestly

65. In the history of world the stone Age is also called by name of:
  1. paleolithic Period
  2. Mesolithic Period
  3. Neolithic Period
  4. Chalcolithic Period
Correct Answer: paleolithic Period

66. Pedagogy is the science of:
  1. Birds
  2. Space
  3. Pharmacy
  4. Teaching
Correct Answer: Teaching

67. One Megabyte is Equal to:
  1. 1000 bytes
  2. 10000 bytes
  3. 100000 bytes
  4. 1000000 bytes
Correct Answer: 1000000 bytes

68. Maple Leaf is the national emblem of:
  1. Germany
  2. China
  3. Canada
  4. None of these
Correct Answer: Canada

69. "Wheel" is the symbol of:
  1. Peace
  2. Prosperity
  3. Program
  4. Speed
Correct Answer: Program

70. Which of the following country's parliament is called "Diet"?
  1. Denmark
  2. Russia
  3. Japan
  4. None of these
Correct Answer: Japan

71. Who invented bicycle?
  1. Nelson
  2. Karl Von Drais
  3. Louis Braille
  4. John Hall
Correct Answer: Karl Von Drais

72. What is the total area of Australia?
  1. 8
  2. 787
  3. 801 Sq.Km
  4. 8
  5. 687
  6. 000 Sq.Km
  7. 7
  8. 891
  9. 000 Sq.Km
  10. 8
  11. 192
  12. 921 Sq.Km
Correct Answer: 7,891,000 Sq.Km

73. Which of the following is a Baltic state?
  1. Estonia
  2. Serbia
  3. Romania
  4. Bulgaria
Correct Answer: Serbia

74. What is the meant by EQUINOX?
  1. Day and Night equal
  2. The longest night
  3. The shortest day
  4. The longest day
Correct Answer: Day and Night equal

75. Which sea is located in Central Asia?
  1. Red Sea
  2. North Sea
  3. Aral Sea
  4. Japan Sea
Correct Answer: Aral Sea

76. What is viticulture ?
  1. Cultivation of grapes
  2. Growing small plant
  3. Growing tobacco
  4. Cultivation of spies
Correct Answer: Cultivation of grapes

77. Window's Tears is the name of:
  1. Peninsula
  2. lake
  3. Island
  4. Plant
Correct Answer: Plant

78. Kalahari Desert is located in:
  1. Botswana
  2. Australia
  3. Pakistan
  4. Mozambique
Correct Answer: Botswana

79. The currency of portigal is:
  1. Zloty
  2. Peso
  3. Euro
  4. Escudo
Correct Answer: Euro

80. What is parliament of Denmark:
  1. National Assembly
  2. Senate
  3. Folketing
  4. None of these
Correct Answer: Folketing

81. The 1st Asian Sectary General of United Nations was:
  1. Tryve Lie
  2. Vijay Lakshmi pandit
  3. U-Thant
  4. Kurt Waldheim
Correct Answer: U-Thant

82. The headquarters of EFTA is in:
  1. London
  2. Geneva
  3. Rome
  4. Paris
Correct Answer: Geneva


84. "ANSA" is the news agency of:
  1. Germany
  2. Italy
  3. India
  4. USA
Correct Answer: Italy

85. "Aeroflot" Is the airline of:
  1. Canada
  2. Sri Lanka
  3. Russia
  4. Japan
Correct Answer: Russia

86. "Tegel" is the international airport of:
  1. Greece
  2. Turkey
  3. Germany
  4. USA
Correct Answer: Germany

87. "Broadway Street" of USA is famous for:
  1. Banking
  2. Stock Exchange
  3. Cinema Halls
  4. Shopping Center
Correct Answer: Cinema Halls

88. What is the new name of leningrad?
  1. St. Petersburg
  2. Red Square
  3. Moscow
  4. Stalingrad
Correct Answer: St.Petersburg

89. Which country is called Cockpit in Europe?
  1. Belgium
  2. Canada
  3. UK
  4. Sweden
Correct Answer: Belgium

90. Which is the highest award military award of Italy?
  1. Medal of Honor
  2. Medal for valour
  3. military Cross
  4. Iron Cross
Correct Answer: Medal for valour

91. Which city is called the "Land of Seven Hills"?
  1. Rome
  2. Venice
  3. Shiraz
  4. Babylon
Correct Answer: Rome

92. Football World Cup 2010 was won by:
  1. Spain
  2. France
  3. Italy
  4. Brazil
Correct Answer: Spain

93. In human body,Flat bones are founded in:
  1. Neck
  2. Skull
  3. Legs
  4. Chest
Correct Answer: Skull

94. If they were no atmosphere, what would be the colour of the sky?
  1. Red
  2. Blue
  3. Black
  4. White
Correct Answer: Black

95. "Contours" are lines connecting places having:
  1. Equal Temperature
  2. Equal Pressure
  3. Equal Height
  4. Equal Rainfall
Correct Answer: Equal Height

96. "our Sweetest songs are that tell us of Saddest thoughts".These word are attributed:
  1. Keats
  2. words worth
  3. Shelley
  4. Milton
Correct Answer: Shelley

97. Who created the famous character of "Dracula"?
  1. Stanley Kubrick
  2. John polidori
  3. james Cameron
  4. Bram Stoker
Correct Answer: Bram Stoker

98. "White goods are:
  1. Basic Raw Materials
  2. Durable Consumption Goods
  3. Cosmetic Goods
  4. Goods Imported from western countries
Correct Answer: Durable Consumption Goods

99. America's Cup is associated with which of the following sports?
  1. Canoeing
  2. Yachting
  3. American
  4. Football
  5. Paragliding
Correct Answer: Yachting